Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΥΒΙΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [02] ΠΟΛΥΒΙΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΦΑΡΜΑΚΑ

  • [01] ΠΟΛΥΒΙΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΠΟΡΙΣΜΑ

    Ο επικεφαλής της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί Πόλυς Πολυβίου παρέδωσε τη Δευτέρα το πρωί το πόρισμά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Παραλαμβάνοντας το πόρισμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επί λέξει: ``Σκληρή δουλειά, να` στε καλά, όλα θα γίνουν όπως έχουν αποφασιστεί``.

    Στις 12 είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για δημοσιοποίηση του πορίσματος.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο κ. Πολυβίου δήλωσε ότι είναι ησυχος με τη συνείδησή του και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πόρισμα που ετοίμασε και παρέδωσε νωρίτερα σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια είναι ``πλήρες``.

    Ο κ. Πολυβίου είπε ότι εξήγησε στον Πρόεδρο Χριστόφια τα βασικά του συμπεράσματα, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετήσουν το πόρισμα.

    ``Παρέδωσα το πόρισμά μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του εξήγησα τις βασικές καταλήξεις μου. Με εδέχθη με μεγάλη ευγένεια, όπως πάντοτε, είχαμε μια πολύ φιλική συζήτηση και αυτό ήταν``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πολυβίου, σημειώνοντας ότι ``ο Πρόεδρος φυσικά και το Υπουργικό θα μελετήσουν το πόρισμα``.

    ``Εκανα εγώ τη δουλειά μου και τώρα το θέμα θα το μελετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν αισθάνεται ήσυχος με τη συνείδησή του για τα όσα έχει καταγράψει στο πόρισμα, ο κ. Πολυβίου απάντησε: ``αλίμονο, βεβαίως``.

    Χαρακτηρίζοντας την ανάθεση του έργου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ``δύσκολη και τιμητική``, ο κ. Πολυβίου επεσήμανε ότι ``ήταν πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε Ερευνητική Επιτροπή για να μελετήσει τον ίδιο και την Κυβέρνησή του``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως θα θυμάστε, υπέβαλε εαυτόν σε εξέταση σε δημόσια συνεδρία. Εκανα ό,τι μπορούσα, ετοίμασα ένα πόρισμα το οποίο πιστεύω ότι είναι πλήρες. Φυσικά όπως όλα θα κριθεί, αλλά είμαι ήσυχος ναι``, κατέληξε.

    [02] ΠΟΛΥΒΙΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΟΡΙΣΜΑ

    O Πρόεδρος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί Πόλυς Πολυβίου παρέδωσε την Δευτέρα στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου το πόρισμά του για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου.

    Παραλαμβάνοντας το πόρισμα, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον κ. Πολυβίου για την ταχύτητα την οποία επέδειξε στην τήρηση της προθεσμίας για ολοκλήρωση του πορίσματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πόρισμα θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού και να αποδοθούν, όπως είπε, πολιτικές ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν, όπως ήταν το ζητούμενο.

    Αναμένουμε, είπε, την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας για καταλογισμό ποινικών ευθυνών και προσαγωγή παντός ενεχομένου στα δικαστήρια.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΥΠΡΟΣ

    Με τη δημιουργία της κατάλληλης νομικής υποδομής, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, σκοπεύει να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το πρόβλημα της πειρατείας στις θάλασσες και να συμβάλλει στην καταπολέμησή του.

    ``Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή κάτω από νομοτεχνικό έλεγχο και θα προωθηθεί τάχιστα για ψήφιση σε νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων``, είπε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ``Ναυτιλιακή Κύπρος 2011``, στη Λεμεσό, για τη διοργάνωση του οποίου δήλωσε ότι ``είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών και σκληρής δουλειάς τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα``.

    ``Το τουρκικό εμπάργκο``, είπε ο Πρόεδρος, ``εμποδίζει την εφαρμογή των αρχών Δικαίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού στο θαλάσσιο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ενωση``. ``Καταβάλλουμε``, πρόσθεσε, ``ιδιαίτερες και συνεχείς προσπάθειες για άρση των απαγορεύσεων της Τουρκίας, κάτι που άλλωστε απαιτείται και από τις συμβατικές υποχρεώσεις της προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    Οπως επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``η Κύπρος παρακολουθεί πολύ στενά τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλίας. Μας απασχολούν``, είπε, ``τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία και προσπαθούμε, μέσα από μελέτη και στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τους κοινωνικούς εταίρους, να δώσουμε εκείνες τις λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ολοκληρωμένα και στη σωστή τους διάσταση``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΦΑΡΜΑΚΑ

    Στρατηγική για την ``ανοικτή καινοτομία`` στον τομέα της υγείας και, συγκεκριμένα, στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων, θα αναλάβει να εκπονήσει και να παρουσιάσει η Κύπρος όταν θα προεδρεύει της ΕΕ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά, ο οποίος ενημέρωσε το βράδυ της Κυριακής για το θέμα τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή του 29ου Συνεδρίου για τις τάσεις στη φαρμακευτική έρευνα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως κατά τη συνάντηση, ενημέρωσε τους σύνεδρους ότι ``η Κύπρος στο πλαίσιο ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, ανέλαβε να εκπονήσει μια στρατηγική, όσον αφορά την ``ανοικτή καινοτομία`` στον τομέα της υγείας``.

    ``Αναλάβαμε αυτήν την προσπάθεια γιατί οι νέες τάσεις στην ανακάλυψη φαρμάκων έχουν αλλάξει και οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στη διαδικασία ανακάλυψης νέων φαρμάκων και θεωρούμε ότι μια νέα στρατηγική είναι μια προτεραιότητα από πλευράς ΕΕ, η οποία ενδιαφέρεται να υπάρχουν αποτελεσματικά νέα φάρμακα στη διάθεση του κοινού``, συμπλήρωσε.

    Ανέφερε ότι ``αυτή η στρατηγική θα περιλαμβάνει διάφορες επιμέρους δραστηριότητες, τόσο στον τομέα της έρευνας όσο και της εφαρμογής νέων συστημάτων υγείας, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικές για να αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη νέων φαρμάκων`` και πρόσθεσε ότι ``θα πρέπει επίσης να αναδείξουμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να συνδυάσει μέσα στα νέα συστήματα υγείας και την ηλεκτρονική υγεία, η οποία έχει να κάνει κυρίως με την πρόληψη, γιατί η πρόληψη είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια μιας κοινωνίας, για να μην χρειάζεται φάρμακα, να μην αναπτύσσονται ασθένειες``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 3 October 2011 - 9:29:12 UTC