Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΕΚΡΗΞΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [03] ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
  • [04] ΕΣΟΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΑΥΞΗΣΗ

  • [01] ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΕΚΡΗΞΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει σοβαρότερες ευθύνες όχι μόνο θεσμικές αλλά και προσωπικές για την έκρηξη στο Μαρί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε για την παρουσίαση του πορίσματός του.

    Ο κ. Πολυβίου ανέφερε πως ο Πρόεδρος δεν χειρίστηκε καλά το θέμα της παραμονής του φορτίου παρά το ότι πήρε την ορθή απόφαση να προχωρήσει στην κατάσχεσή του, αλλά από τη στιγμή που ήρθε το φορτίο στην Κύπρο, ο Πρόεδρος επέδειξε ασύγγνωστη αμέλεια και ολιγωρία, με αποτέλεσμα να χαθούν 13 ζωές. Αυτό αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα προσωπικό και θεσμικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

    Οι ευθύνες του Προέδρου για την τραγωδία είναι άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες.

    Δυστυχώς με βάση τα γεγονότα και δεδομένα, όπως προκύπτουν από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιόν μου, δεν έχω επιλογή από το να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας έχουν πολύ σοβαρές θεσμικές και προσωπικές ευθύνες και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και την τραγωδία που ακολούθησε.

    «Το συμπέρασμά μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθά της βαρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.»

    Σημειώνοντας πως στο πόρισμά του ασχολείται με το θέμα και των ποινικών και των πειθαρχικών ευθυνών, ο κ. Πολυβίου είπε πως αφού έχει συνομιλήσει με το Γενικό Εισαγγελέα έχει αποφασίσει ότι δεν θα προβεί σε ονομαστική αναφορά σε πρόσωπα για να μην επηρεαστούν οι ποινικές έρευνες που θα συνεχιστούν με την κατάθεση του πορίσματος της Αστυνομίας στο Γενικό Εισαγγελέα.

    Είπε ωστόσο πως δεν έχει οποιαδήποτε αμφιβολία πως έχουν διαπραχθεί σοβαρότατα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου του αδικήματος της ανθρωποκτονίας και πως ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο διάπραξης τέτοιων ποινικών αδικημάτων από όλους τους εμπλεκομένους, μηδενός εξαιρουμένου.

    Ο κ. Πολυβίου ανέφερε πως ο ΥΠΑΜ και ο ΥΠΕΞ βαρύνονται με πολύ σοβαρές ευθύνες θεσμικές και προσωπικές αλλά η κύρια όμως ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει τη μέγιστη ευθύνη για αμέλεια και ολιγωρία.

    Έχει συνεπώς την πιο μεγάλη ευθύνη για το τί συνέβη, ανέφερε, προσθέτοντας πως η εκτελεστική εξουσία της οποία προϊσταται απέτυχε οικτρά να λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλούς φύλαξης του φορτίου, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς. Κι έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Το θέμα δεν έπρεπε να αφεθεί να συζητείται για δυο χρόνια χωρίς συντονισμό και αποφάσεις. Δεν έπρεπε να αφεθεί στο έλεος της γραφειοκρατίας το θέμα, είπε. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος είχε ο ίδιος ντε φάκτο αναλάβει τη διαχείριση του φορτίου. Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο αυτού ήταν εκείνος που έπρεπε να λάβει τις αποφάσεις. Κρίνω ότι οι ενέργειες, πράξεις και αποφάσεις του Προέδρου δεν ανταποκρίνονται στην ελάχιστη επιμέλεια, είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος απέτυχε να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και σημειώνοντας ότι δεν αναφέρεται απλώς σε θεσμική και πολιτική ευθύνη.

    Είπε επίσης πως η απάντηση «δεν ενημερώθηκα και δεν γνωρίζω δεν είναι αρκετή σε ένα ζήτημα μάξιμουμ σημασίας και επικινδυνότητας», για να σημειώσει πως τέθηκε μια ωρολογιακή βόμβα σε ένα στρατόπεδο και έμεινε εκεί μέχρι να εκτιναχθεί.

    Ο κ. Πολυβίου επεσήμανε πως η απόφαση για κατακράτηση και εκφόρτωση λήφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διατήρηση του στην Κύπρου οφείλεται σε αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έστω κι εάν ο Πρόεδρος δεν υπέγραψε έγγραφο με το οποίο επιλέχθηκε το Μαρί, αποδίδεται στον Πρόεδρο.

    Ανέφερε πως η επικινδυνότητά του ήταν γνωστή σε όλους του εμπλεκόμενους, και στους Υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο πολιτικός χειρισμός του θέματος ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόσο λόγω της παραμονής του στην Κύπρο όσο και θεσμικά. Ουδεμία απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό, επεσήμανε.

    Είπε εξάλλου πως οι υπεύθυνοι αξιωματικοί στο Μαρί δεν ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο, ούτε οι ναύτες, ούτε κανένας γνώριζαν πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα όπως πχ. η ανάφλεξη. Δεν έχουν ευθύνες οι υπεύθυνοι της Ναυτικής Βασης. Ακόμα και όταν έγινε η σύσκεψη λίγες μέρες πριν την έκρηξη οι υπεύθυνοι της Ναυτικής Βάσης είχαν αποκλειστεί. Δεν είχαν επαρκή γνώση. Ο πλοίαρχος, ο Λάμπρου, οι πυροσβέστες, τους χαρακτηρίζει ο αυθόρμητος ηρωισμός, ανέφερε.

    Σε σχέση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είπε πως δεν ενημερώθηκε για το θέμα του φορτίου πριν τις 6/7/2011. Αλλά όταν επιθεωρήθηκε από ομάδα που περιλάμβανε δύο ανώτερους πυροσβέστες στη σύσκεψη πέντε μέρες πριν την έκρηξη η Πυροσβεστική αμέλησε να λάβει μέτρα. Υπήρχε χρόνος για να αποφευχθεί το μοιραίο. Να έρθουν εμπειρογνώμονες. Να γίνει κάτι, είπε, προσθέτοντας πως υπήρξε μια άδικη και αχρείαστη θυσία 13 ανθρώπων.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ

    Ουδεμία πολιτική ευθύνη φέρει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την έκρηξη στο Μαρί, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος είπε επίσης ότι η ευθύνη βαραίνει την Εκτελεστική Εξουσία.

    Ο κ. Ομήρου, αφού είπε ότι η Μονομελής Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Πόλυ Πολυβίου ολοκλήρωσε το έργο της σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, ανέφερε ότι μετά από μια διαδικασία που ήταν σύμφωνη με την κείμενη Νομοθεσία και τους Κανόνες της Φυσικής Δικαιοσύνης, τα συμπεράσματα βρίσκονται ενώπιον της κρίσης των πολιτών.

    «Ενα πρώτο σημαντικό αίτημα που αφορά την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του λαού έχει εκπληρωθεί. Διαπιστώθηκαν και κατανεμήθηκαν οι πολιτικές ευθύνες, ύστερα από μια ερευνητική διαδικασία, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τόσο οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων της 11ης Ιουλίου όσο και ολόκληρος ο λαός», συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αναμένουν ότι και το δεύτερο αίτημα του λαού, που αφορά τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών και την προσαγωγή παντός ενεχομένου ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων, θα ικανοποιηθεί το συντομότερο.

    [03] ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τούρκους ``είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο``, δήλωσε στη Λεμεσό ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν καταγράφηκε οποιοδήποτε περιστατικό παρενόχλησης σε θάλασσα και αέρα και δεν υπάρχει πληροφόρηση για παρενόχληση ισραηλινών πλοίων ή έλευση ρωσικού στόλου στην περιοχή.

    Κληθείς να αναφερθεί στις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων και στις ασκήσεις που πραγματοποιούν, ο κ. Φλουρέντζος ανέφερε πως ``υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να εκδώσει σχετική ειδοποίηση, με βάση αίτηση την οποία θα έκαναν, πράγμα το οποίο δεν κάνουν``.

    ``Δεσμεύουν χώρους εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς ασκήσεων και με αυτόν τον τρόπο παραβιάζουν επίσης τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στα ανάλογα διαβήματα προς τους διεθνείς οργανισμούς.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε παρενόχληση ισραηλινών πλοίων από τουρκικά πολεμικά, ο κ. Φλουρέντζος δήλωσε πως ο ίδιος δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση ώστε να μπορεί να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ενώ τόνισε ότι ``είναι ασφαλής η ναυσιπλοΐα, δεν υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο ή να παρεμποδιστεί η διακίνηση του ελικοπτέρου προς την πλατφόρμα ή και πίσω``.

    [04] ΕΣΟΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΑΥΞΗΣΗ

    Αύξηση 10,7% σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, φτάνοντας στα 267,0 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 241,1 εκατομμύρια.

    Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, ανήλθαν στα 1,21 δις ευρώ, σημειώνοντας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστό 16,0%, σε σύγκριση με 1.05 δις ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

    Επίσης, με βάση τα στοιχεία, οι αφίξεις για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 ανήλθαν στα 1,669 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 12,2% σε σύγκριση με 1,488 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του 2010.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 3 October 2011 - 11:30:15 UTC