Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΥΟΡΚΗΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΥΟΡΚΗΣ

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που η ίδια επιθυμεί, αλλά θα ενεργήσει με προσεκτικές κινήσεις και ψυχραιμία, διαμήνυσε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις τουρκικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ της Κύπρου και της πλατφόρμας της Noble Energy.

    Σε δηλώσεις από το Κοιλάνι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ``αντιδρά με ψυχραιμία και στενή παρακολούθηση των κινήσεων της Τουρκίας και της πολιτικής της Τουρκίας``, προσθέτοντας πως ``είναι φανερό ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να εξισώσει το ψευδοκράτος μαζί με το νόμιμο κράτος που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία``.

    ``Είναι γι αυτόν ακριβώς το λόγο που εμείς δεν παρασυρόμαστε και μέσα από πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, οχυρώνουμε τόσο το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά κα να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους και ταυτόχρονα για να εκτίθεται η Τουρκία για τις παρανομίες και τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει``, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο δημιουργείται μια θερμή κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο καθώς αναμένεται στην περιοχή ρωσικός στόλος, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως ``έτσι και αλλιώς η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη από την στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών`` σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι η Τουρκία που προσπαθεί να δημιουργήσει θερμό κλίμα και να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει κρίση.

    ``Εμείς με τις προσεκτικές μας κινήσεις, με τις προσεκτικές αλλά και αποφασιστικές πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες που κάνουμε, δεν δίνουμε το δικαίωμα στην Τουρκία να πάρει τα πράγματα εκεί που θέλει, δηλαδή μέσα από την ένταση να προσπαθήσει να νομιμοποιήσει διάφορες διεκδικήσεις που έχει και ταυτόχρονα, επαναλαμβάνω, να είναι συνεχώς στην πρώτη γραμμή οι παρανομίες στις οποίες η Τουρκία προβαίνει``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Συνομιλίες - Συνάντηση Νέας Υόρκης -------------- Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση της Νέας Υόρκης των δυο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τις διάφορες πληροφορίες γύρω από τη συνάντηση αυτή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ``κάθε φορά πριν γίνει συνάντηση του ΓΓ των Η.Ε με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων ακούμε διάφορα σενάρια, ακούμε διάφορες πληροφορίες`` και κάλεσε όλους ``να μην παρασυρόμαστε ούτε από τις πληροφορίες, ούτε από τα σενάρια``.

    ``Ο στόχος της συνάντησης στο τέλος του Οκτώβρη όπως έχει προσδιορίσει ο ΓΓ, είναι να αξιολογήσει, να δει ποια πρόοδος και ποιες συγκλίσεις θα επιτευχθούν μέχρι τότε, αν επιτευχθούν, όπως ήταν και ο στόχος που προέκυψε μέσα από την τελευταία συνάντηση που έγινε στη Γενεύη``, είπε.

    Τόνισε ωστόσο πως ``δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε να έχουμε`` και ότι ``όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δυστυχώς δεν υπάρχει η καλή θέληση από την άλλη πλευρά, υπάρχει και υπαναχώρηση από ζητήματα στα οποία υπήρχαν συγκλίσεις, με αποτέλεσμα τώρα να μην έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε``.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ``θα συνεχίσει συνεπής σε αρχές και με την επίδειξη της απαραίτητης ευελιξίας και ρεαλισμού, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συγκλίσεις``

    Ο στόχος, συμπλήρωσε, είναι σαφής, δηλαδή ``επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο, μιας λύσης η οποία να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων, του 1977 και 1979``.

    ``Ο στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού και η επανένωση του τόπου και του λαού, στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται σε σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 October 2011 - 13:29:11 UTC