Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΟΜΗΡΟΥ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΕΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΦ
  • [04] ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΑΤΕ - ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Την απόφαση η Noble Energy International να προχωρήσει στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα σε διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12, στο πλαίσιο της συμφωνίας που η Κυπριακή Δημοκρατία συνήψε με την εταιρεία , ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό που είχε ως αντικείμενο την πορεία των προσπαθειών αλλά και των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός των ορίων της αποκλειστικής της οικονομικής ζώνης.

    Στη σύσκεψη, η οποία διήρκησε μιάμιση περίπου ώρα, συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης και Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου.

    Βήμα εξαιρετικής σημασίας προς την κατεύθυνση της προσπάθειας για εξερεύνηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπήρξε η σύναψη συμφωνιών με γειτονικές μας χώρες και συγκεκριμένα την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο- για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας μας.

    ``Σκοπός της γεώτρησης είναι η διακρίβωση της ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων, που όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα γεωφυσικές έρευνες αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη. Πέραν τούτου, με την ερευνητική γεώτρηση θα διαπιστωθεί τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των πιθανών κοιτασμάτων. Μ αυτό τον τρόπο επακριβώς θα καθοριστεί η προοπτική και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων``.

    Με την ερευνητική γεώτρηση, πρόσθεσε, προχωρούμε στην επόμενη φάση και εισερχόμαστε πλέον στην τελική ευθεία του προγραμματισμού που έχουμε καταρτίσει.

    Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου αποτελεί αυτονόητο και αναγνωρισμένο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. ``Αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία το ασκεί σεβόμενη και εφαρμόζοντας πλήρως το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών``. Όλες οι αποφάσεις και όλες οι ενέργειες της χώρας μας κινούνται αυστηρά και απόλυτα μέσα σ αυτά τα πλαίσια, σημείωσε.

    Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το τελευταίο διάστημα, πέραν από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αγκυρα εκτοξεύει απειλές εναντίον της Κύπρου όσο και των συνεργατών της στις προσπάθειες για εξόρυξη φυσικού αερίου. Η Τουρκία προκαλεί ένταση στην περιοχή στέλλοντας το μήνυμα ότι λειτουργεί σαν ταραξίας και παρανομεί παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες, σημείωσε.

    ``Αυτή η πολιτική της Τουρκίας είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα. Οι απειλές εναντίον της Κύπρου για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων και δημιουργία θερμού επεισοδίου διαταράσσουν τη διεθνή νομιμότητα και δημιουργούν κλίμα αστάθειας και έντασης στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια ώρα που η Τουρκία διακηρύσσει πως ενδιαφέρεται δήθεν για σχέσεις μηδενικής αντιπαλότητας με τους γείτονές της``.

    Η Τουρκία, συνέχισε, εκτοξεύοντας απειλές επικαλείται τους Τουρκοκύπριους εγείροντας θέμα ύπαρξης δικαιωμάτων για το φυσικό αέριο. Η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η Διεθνής Κοινότητα δεν αναγνωρίζουν τα αποσχιστικά δεδομένα που παράνομα δημιούργησε η Τουρκία το 1983 με την ίδρυση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, πρόσθεσε. ``Η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας``. Αλλωστε, ανέφερε, στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, έχουμε συμφωνήσει ότι τα θέματα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας, είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης η οποία θα παρέχει οικονομική αρωγή μέσω του προϋπολογισμού στις δύο ομόσπονδες μονάδες. ``Είναι φανερό ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επίτευξη λύσης σύντομα και ολόκληρος ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφεληθεί από την όποια θετική εξέλιξη``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι με προσοχή και ψυχραιμία παρακολουθούμε τις κινήσεις της Τουρκίας και επαγρυπνούμε. ``Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενέργειες και διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις``. Προέβησαν, είπε, σε διαβήματα προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη αλλά και ευρύτερα σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ απευθύνθηκαν και προς την ΕΕ, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος.

    Σημαντικές χώρες και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκαν θετικά στα διαβήματά μας προβάλλοντας το απαράδεκτο της συμπεριφοράς της Τουρκίας και υπογραμμίζοντας τη σημασία της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών, ανέφερε εκφράζοντας ευχαριστίες για τη θετική ανταπόκριση. ``Στο ενδεχόμενο που η Τουρκία προβεί σε άνομη ενέργεια, κάτι που απευχόμαστε, αναμένουμε έντονη και αποτελεσματική αντίδραση από τη Διεθνή Κοινότητα``.

    Ιδιαίτερη αναφορά και ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο Πρόεδρος Χριστόφιας προς την Ελλάδα, για τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξη που παρέχει στην Κύπρο. Ο συντονισμός με την Ελληνική Κυβέρνηση είναι συνεχής και η συνεργασία στενή και αγαστή, τόνισε.

    Με φόντο τις απειλές της Τουρκίας και ενεργώντας για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε ενότητα και συστράτευση, ανακοινώνοντας ότι ``για ενημέρωση και συλλογικό προβληματισμό με τα κόμματα``, θα συγκαλέσει συνεδρία του Άτυπου Συμβουλίου των Αρχηγών των κομμάτων αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτέμβριου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση, θα καθοριστεί επακριβώς η ποιότητα των κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτό που θα εντοπιστεί είναι εκμεταλλεύσιμο και εμπορεύσιμο.

    Σημείωσε ότι γι` αυτό το λόγο, η πλατφόρμα που βρίσκεται στο οικόπεδο Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ, πρόκειται να μετακινηθεί στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΟΜΗΡΟΥ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Θετική και παραγωγική σε όλους τους τομείς κοινοβουλευτικής δράσης είναι η αποτίμηση του έργου της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την 5η τακτική και την έκτακτη σύνοδο της 9ης βουλευτικής περιόδου, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά του ιδίου και των άλλων βουλευτών πριν και μετά την ψήφιση των διαφόρων νομοθεσιών προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές συνήλθαν κατά την υπό επισκόπηση περίοδο σε 615 συνεδρίες, από τις οποίες οι 524 πραγματοποιήθηκαν κατά την 5η Τακτική Σύνοδο και οι 91 κατά την Εκτακτη Σύνοδο.

    Η Ολομέλεια του σώματος, κατά την ίδια χρονική περίοδο, ψήφισε σε νόμους 216 νομοσχέδια, από τα οποία τα 26 ψηφίστηκαν κατά την Εκτακτη Σύνοδο, καθώς και 30 προτάσεις νόμου (οι 4 κατά την Εκτακτη Σύνοδο). Επίσης, ενέκρινε 94 κανονισμούς, από τους οποίους οι 18 εγκρίθηκαν κατά την Εκτακτη Σύνοδο.

    Ως προς τη συνεισφορά των μελών του κοινοβουλίου για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο κ. Ομήρου δήλωσε πως για τον Σεπτέμβριο, οι συνολικές αποκοπές για κάθε ένα από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων συμποσούνται στα 1.272,29 ευρώ.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΕΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΦ

    Ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είχε την εξειδίκευση σε θέματα εκρηκτικών, προκειμένου να αποφασίσει την εκκένωση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», όταν πλέον είχε διαπιστωθεί ότι ένα από τα 98 μοιραία εμπορευματοκιβώτια είχε διογκωθεί συνεπεία ανάφλεξης.

    Καταθέτοντας την Τρίτη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου για την τραγωδία στο Μαρί, είπε ότι η υποβολή παραίτησής του «δεν θα δρομολογούσε λύσεις». Στην γραπτή εναρκτήρια του κατάθεση, ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι η παραίτησή του «με κανένα τρόπο δεν αποτελεί ανάληψη ή αναγνώριση ευθύνης για την τραγική έκρηξη και τις ολέθριες της συνέπειες».

    Εξέφρασε λύπη για την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Επιτροπής και την απόδοση ευθυνών στον ίδιο, σημειώνοντας ότι δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό αυτό. «Από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων μου ως Αρχηγός της ΕΦ επεσήμανα τους κινδύνους που εγκυμονεί η εναπόθεση των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση. Οι προειδοποιήσεις μου δυστυχώς προσέκρουσαν πάντοτε σε πολιτικούς λόγους, οι οποίοι κατά την κρίση της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας επέβαλλαν τη διατήρηση της κατάστασης ως έχει», είπε.

    Ο κ. Τσαλικίδης αναφέρθηκε στη σχέση που είχε με το όλο θέμα από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, παραθέτοντας στοιχεία από το ημερολόγιο ενεργειών που διατηρούσε το ΓΕΕΦ, καθώς και στις επιστολές που απέστειλε στο ΥΠΑΜ με τις οποίες ο ίδιος είχε επισημάνει τους κινδύνους από την υπαίθρια εναπόθεση του φορτίου.

    [04] ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΑΤΕ - ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Στην κατάκτηση περισσότερων από 15 μεταλλίων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Καράτε Παίδων, Εφήβων, Νέων, που οργανώνει στις 23 -25 Σεπτεμβρίου 2011 στη Λάρνακα, στοχεύει η Κυπριακή Ομοσπονδία Καράτε.

    Στόχος της Ομοσπονδίας είναι η Κύπρος να ξεπεράσει τα 15 μετάλλια που εξασφάλισε την περσινή χρονιά, αλλά και να προσφέρει θέαμα προς όλους όσοι θα μετέχουν ή θα παρακολουθήσουν τους αγώνες, δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καράτε (ΚΟΚΑ) Ανδρέας Βασιλείου.

    Ο ανταγωνισμός είπε θα είναι μεγάλος γιατί στη Λάρνακα θα συγκεντρωθεί η αφρόκρεμα των Βαλκανίων, που στο σύνολο της ηγείται των μεταλλίων στην Ευρώπη και ζήτησε την υποστήριξη του κοινού προς τους Κύπριους αθλητές, εκφράζοντας, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες «θα βοηθήσει να ανεβεί ακόμα περισσότερο το επίπεδο του κυπριακού καράτε».

    Οσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης του αγωνίσματος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καράτε εκτιμά ότι είναι θετικές. Αλματα προόδου έχει κάνει η Κύπρος στο αγώνισμα, αναφέρει ακόμα στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Βασιλείου, επικαλούμενος τα 25 βαλκανικά μετάλλια που ήταν η συγκομιδή των Κυπρίων αθλητών τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και ένα μεσογειακό και ένα πανευρωπαϊκό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 September 2011 - 15:29:13 UTC