Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [01] ΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Επαναρχίζουν την Τετάρτη 26 Μαϊου οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η συνάντηση των δύο ηγετών θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή στη Λευκωσία.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συνάντηση θα λάβει χώρα ύστερα από διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, με τον οποίο συναντήθηκε και συζήτησε το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και τις σχέσεις Κύπρου Ισραήλ ότι πιστεύει πως η επίσκεψη του στην Ιερουσαλήμ θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας προσπάθειας για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο κρατών. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι με τον Πρόεδρο Πέρες «είχαμε μια πολύ εγκάρδια και φιλική συζήτηση που άγγιξε το Κυπριακό, αναμφίβολα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους και βέβαια κάναμε μια ανασκόπηση της ευρύτερης κατάστασης».

    «Συζητήσαμε και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ, στον οικονομικό, τουριστικό, στην επιστήμη, στον πολιτισμό», είπε. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε από κοινού να δραστηριοποιηθούμε και από κοινού να φέρουμε και καλά αποτελέσματα και εξέφρασε ικανοποίηση για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε σήμερα τόσο με τον Πρόεδρο της Κνεσέτ όσο και με τον Πρόεδρο Πέρες ενώ διατύπωσε την πεποίθηση ότι και οι επόμενες συναντήσεις θα σφυρηλατήσουν περισσότερο την προσπάθεια των δύο χωρών να έρθουν πιο κοντά.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «το Ισραήλ στηρίζει στα Ηνωμένα Εθνη και αλλού την Κυπριακή Δημοκρατία και βέβαια υπογραμμίζει πάντοτε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ». Προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είχε μια σταθερή πολιτική αρχών στα διεθνή φόρα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι πιστεύει πως το Ισραήλ είναι μια ισχυρή δύναμη με ισχυρά πλοκάμια και ισχυρή επιρροή.

    [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Οι εαρινές προβλέψεις, που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, επιβεβαιώνουν ότι έχει αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ. Ωστόσο η ασθενής εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να αναχαιτίζει την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανάκαμψης.

    Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία θα είναι οι 4 χώρες της ευρωζώνης που θα εξακολουθήσουν και φέτος να βρίσκονται σε ύφεση. Στο σύνολο της ευρωζώνης η ανάπτυξη φέτος προβλέπεται να φτάσει στο 1,3% και του χρόνου στο 1,6%.

    Στην Κύπρο, το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει φέτος 0,4%, ενώ για το 2011 προβλέπεται μια ανάκαμψη με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%. Το δημόσιο έλλειμμα στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα βρεθεί στο τέλος του έτους στο -7,1% του ΑΕΠ, με αυξητική τάση και για το 2011 (-7,7% του ΑΕΠ). Αύξηση θα καταγράψει και το δημόσιο χρέος στο 62,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 67,6% το 2011.

    Ο πληθωρισμός, ο οποίος το 2009 βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Κύπρο (0,2%), θα αυξηθεί φέτος στο 2,7% για να υποχωρήσει ελαφρώς το 2011 στο 2,5%. Σχετικά με την ανεργία, προβλέπεται αύξηση στο 6,7% του ενεργού πληθυσμού το 2010 και περαιτέρω αύξηση στο 7% το 2011.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για τις μεταφορές Σιμ Κάλας είχε στις Βρυξέλλες η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Στη διάρκεια της συνάντησης η Υπουργός ανέπτυξε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κυπριακή εμπορική ναυτιλία τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή, καθώς ο κυπριακός εμπορικός στόλος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο δέκατος παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον κ. Κάλας για τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η Τουρκία τα οποία θίγουν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα της κυπριακής ναυτιλίας αλλά και ευρύτερα, όπως υπογράμμισε, τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

    Αναφορικά με την οριζόντια αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μονογραφήθηκε πρόσφατα, η Υπουργός, αφού κατέδειξε την μη ενδεδειγμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε καθ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής να διασφαλιστεί ότι τίποτα στο περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής δεν θίγει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Κύπρου η αρχή της μη διάκρισης. Ενημέρωσε επίσης τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν ότι ζητήθηκε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου προς την ίδια κατεύθυνση.

    Η κ. Μαρκουλλή και ο κ. Κάλας συζήτησαν, επίσης, το νέο πρόγραμμα της Επιτροπής στον τομέα των μεταφορών καθώς και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Κύπρος το 2012 όταν θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Μαρκουλή ενημέρωσε τον κοινοτικό αξιωματούχο για τις προετοιμασίες της Κύπρου ενόψει ανάληψης της Προεδρίας και εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή για προώθηση των στόχων που έχει θέσει ο Επίτροπος στον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 May 2010 - 17:29:16 UTC