Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την Αστυνομική Δύναμη να εντείνει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την κυπριακή κοινωνία ως επίσης να βελτιώσει την εικόνα της απέναντι στην κοινωνία και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Αστυνομίας στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Προστάτιδα της, Αγία Ειρήνη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «η σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Αστυνομίας ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πενήντα χρόνια ύπαρξης και δράσης που συνοδεύουν όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του κυπριακού κράτους».

    «Αστυνομία και Χωροφυλακή το 1960, Αστυνομική Δύναμη το 1964, Εφεδρική Αστυνομική Μονάδα το 1973, Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης το 1978, η Αστυνομία Κύπρου το 1993. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά σημεία αναφοράς στην ιστορική διαδρομή της Δύναμης», πρόσθεσε.

    Σήμερα, συνέχισε, «βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την Αστυνομική Δύναμη της Κύπρου, με την ευκαιρία της γιορτής της Αγίας Ειρήνης, Προστάτιδας του Σώματος. Να τιμήσουμε τα μέλη της Δύναμης, όλους όσοι με αυταπάρνηση, με εντιμότητα, πιστοί στους νόμους και τον όρκο σας περιφρουρείτε νυχθημερόν τη δημοκρατία, την εφαρμογή των νόμων, τους ίδιους τους πολίτες».

    Την ίδια ώρα, σημείωσε, «αποτίνουμε φόρο τιμής στους πεσόντες αστυνομικούς που, πιστοί στο καθήκον, έδωσαν σε καιρούς τραγικούς για τον τόπο το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τη ζωή τους, για την προάσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας και για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της Κύπρου».

    Τόνισε ότι «η διαφύλαξη των αρχών, των αξιών, των θεσμών και των νόμων πάνω στους οποίους στηρίζεται η λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί τη βασική αποστολή της Αστυνομικής Δύναμης», προσθέτοντας ότι «ο ρόλος της Αστυνομίας στη διατήρηση της τάξης και της ηρεμίας υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερα κρίσιμος και σημαντικός».

    «Ακόμα πιο κρίσιμος και σημαντικός είναι στους σημερινούς δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που η κυπριακή κοινωνία περνά, μέσα από κρίσεις και δυσκολίες, 36 σχεδόν χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στον τόπο μας», συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι «ανεκτίμητη υπήρξε και παραμένει η πολύπλευρη προσφορά και συμβολή της Αστυνομίας στην κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία, σε μια εποχή κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πάρα πολλά νέα δεδομένα και προκλήσεις».

    Επισήμανε ότι «οι τεράστιες και ραγδαίες πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό και, κατ επέκταση, στον δικό μας γεωγραφικό χώρο καθώς και η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στην κοινωνία όσο και στη λειτουργία της Κυπριακής Αστυνομίας».

    Η Κυπριακή Αστυνομία, είπε, «βρίσκεται σε σταθερή πορεία διαρθρωτικής και εκπαιδευτικής αναμόρφωσης και συνεχούς εκσυγχρονισμού», σημειώνοντας ότι «ο μετασχηματισμός του παλαιού μοντέλου αστυνόμευσης σε σύγχρονο και οι προγραμματισμένες αλλαγές προϋποθέτουν τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα, κατάλληλες και ορθολογιστικές αποφάσεις, συλλογική προσπάθεια, αποτελεσματικούς χειρισμούς καθώς και την ενεργό και δημιουργική εμπλοκή και ενσυνείδητη στήριξη των πολιτών».

    Είπε, επίσης, ότι «η αναμόρφωση της Κυπριακής Αστυνομίας επιβάλλει την χωρίς αναστολές πάταξη της διαφθοράς εντός του Σώματος η οποία στιγματίζει και ευτελίζει ό,τι καλό πράττει κατά την πολυσχιδή δράση της. Επιβάλλεται συνάμα η κατανόηση, η στήριξη και η βοήθεια όλων των οργανωμένων συνόλων προς την Αστυνομία».

    «Ο μηδενισμός, η πολιτική και η κομματική εκμετάλλευση των όποιων λαθών, παραλείψεων και κακώς εχόντων στην Αστυνομία δεν προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του σώματος για πλήρη εξυγίανση», πρόσθεσε.

    Ας μη ξεχνάμε, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «ότι οι ρίζες των προβλημάτων βρίσκονται, δυστυχώς, διαχρονικά σε πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις, στην αναξιοκρατία στις προσλήψεις και τις προαγωγές».

    Δυστυχώς, είπε, «η Αστυνομία χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς από διάφορες δυνάμεις ως αιχμή του δόρατος για να κερδίσουν εκλογικές μάχες».

    Σημείωσε ότι «έστω και αν κανείς δεν θα πει το mea culpa, καλώ όλους να ασκούν δημιουργική κριτική σ ό,τι αφορά στο σήμερα και το ρόλο του Αστυνομικού Σώματος», διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι « η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εκτιμούμε το θετικό έργο που παράγεται και είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε κάθε βοήθεια στην ηγεσία της Αστυνομίας στο έργο που έχει αναλάβει για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομικής Δύναμης».

    Η Αστυνομία, τόνισε ο Πρόεδρος, «καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει νέα τυπολογία και χαρακτηριστικά στο έγκλημα, ενώ ο σεβασμός των δικαιωμάτων του πολίτη είναι καθολική σήμερα ηθική και νομική υποχρέωση που εμπεριέχεται και σε διεθνείς συνθήκες που προσυπέγραψε και η χώρα μας και που κατά συνέπεια τη δεσμεύουν».

    Η Αστυνομία, πρόσθεσε, «καλείται να ενεργεί ως δύναμη στη δίωξη του εγκλήματος αλλά και στην πρόληψη του, ιδιαίτερα των μορφών εκείνων του εγκλήματος που απειλούν τις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται η αρμονική κοινωνική ζωή και η απόλαυση των δικαιωμάτων και των αγαθών».

    Επιπρόσθετα, συνέχισε, «η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει και να χειριστεί μια πλειάδα προβλημάτων πάνω σε ζητήματα ασφάλειας, τα οποία πηγάζουν από την έκρυθμη κατάσταση που, δυστυχώς, εξακολουθεί να υφίσταται ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974 και της παράνομης κατοχής σημαντικού μέρους του νησιού μας».

    Πέραν όμως των εγκλημάτων όπως η εμπορία ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, οι φόνοι, οι βομβιστικές επιθέσεις, οι εμπρησμοί και άλλοι τύποι εγκλήματος που συνδέονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η Αστυνομία στην καθημερινή της δράση έχει να αντιμετωπίσει και πλήθος άλλων περιπτώσεων στις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη με απλούς πολίτες που παραβαίνουν το νόμο: τροχαίες παραβάσεις, επικίνδυνη οδήγηση, ανάρμοστη συμπεριφορά, οχληρία, βία στους αθλητικούς χώρους, νεανική παραβατικότητα», επισήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    Οι πολίτες, ανέφερε, «χρειάζονται μια Αστυνομία ανθρώπινη και αυστηρή. Μια Αστυνομία με κοινωνική ευαισθησία αλλά και αντικειμενική στην τήρηση των νόμων, χωρίς απολύτως καμιά διάκριση».

    Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Αστυνομίας και τη σημερινή Γιορτή της Αγίας Ειρήνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Αστυνομική Δύναμη «να εντείνει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την κυπριακή κοινωνία και έχουν σχέση με την αποστολή της».

    «Καλώ την Αστυνομία Κύπρου να εργαστεί ακόμα πιο αποφασιστικά για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, του παράνομου τζόγου, της νεανικής παραβατικότητας, της βίας στα γήπεδα, των τροχαίων δυστυχημάτων», είπε.

    Κάλεσε, παράλληλα, την Αστυνομία Κύπρου «να καταπολεμήσει τον κακό της εαυτό, να βελτιώσει την εικόνα της απέναντι στην κοινωνία και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της».

    Επισήμανε περαιτέρω ότι «το ρόλο, όμως, της Αστυνομίας για ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο πρέπει να αναγνωρίσει και ο κάθε πολίτης, ο καθένας από εμάς», προσθέτοντας ότι «επιβάλλεται να αντιληφθούμε τη σημασία και την αξία της αποστολής της, αποδεικνύοντας ότι είμαστε πραγματικά ενεργοί πολίτες με αγάπη για τον τόπο και να συνταχθούμε μαζί της, αφού το δύσκολο έργο της αφορά σε ολόκληρη την κοινωνία». «Πρέπει να εδραιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις καλές σχέσεις και τη στενή συνεργασία μεταξύ Αστυνομικού Σώματος και πολιτών», υπογράμμισε.

    Η Πολιτεία, πρόσθεσε, «αναγνωρίζει πλήρως το δύσκολο και πολυσχιδές έργο που καλείται να επιτελέσει η Αστυνομία Κύπρου, γι αυτό και θα συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη και την υποστήριξη της στην πραγμάτωση της αποστολής της». «Θα εξακολουθήσει να προωθεί, να σχεδιάζει και να υλοποιεί κοινωνικές πολιτικές και μέτρα, με στόχο μια Αστυνομία με ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τους πολίτες, μια Αστυνομία με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θα συνεχίσει να υλοποιεί τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της που στόχο έχει την αναδόμηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας του Σώματος», ανέφερε.

    Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε το Αστυνομικό Σώμα ότι «η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα είμαστε συμπαραστάτες στις προσπάθειες για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, που αποβλέπουν στην παροχή της οφειλόμενης προστασίας, ασφάλειας και κράτους δικαίου προς όλους τους πολίτες του τόπου μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 May 2010 - 11:29:15 UTC