Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ
  • [03] ΥΠΑΜ - CHENS - ΣΥΝΟΔΟΣ

  • [01] ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης πραγματοποιείται το Σάββατο 9 Μαϊου, στη Λεωφόρο Μακαρίου, στη Λευκωσία εορταστική εκδήλωση με χορό, μουσική, τραγούδι και ενημερωτικό υλικό για την Ευρώπη.

    Για πρώτη φορά, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Δήμο Λευκωσίας και την Τροχαία Λευκωσίας, ετοιμάζουν μεγάλη εκδήλωση στο κέντρο της Λευκωσίας, στη Λεωφόρο Μακαρίου, μέρος της οποίας θα κλείσει για την κυκλοφορία οχημάτων προκειμένου να φιλοξενήσει μια γιορτή που θα απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από την αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο, η εκδήλωση θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 3 το απόγευμα.

    Ημέρα της Ευρώπης -------

    Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου. Η ημέρα δεν επιλέγηκε τυχαία. Ηταν 9 Μαϊου 1950 όταν ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman πρότεινε τη δημιουργία μιας οργανωμένης Ευρώπης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των λαών της.

    Η πρόταση αυτή, γνωστή ως ``Δήλωση Schuman``, θεωρείται ως η απαρχή γένεσης της οντότητας που εξελίχθηκε στη σημερινή ``Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    Εκείνη την ημέρα, στο Παρίσι, ενώ πλανιόταν η απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου στον οποίο θα βυθιζόταν όλη η Ευρώπη, ο Schuman διάβασε στο διεθνή Τύπο μια δήλωση με την οποία καλούσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους σε άνθρακα και χάλυβα ως ``το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας``.

    Αυτό που πρότεινε ο Robert Schuman ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου, επιφορτισμένου με τη διαχείριση της βιομηχανίας άνθρακα και χάλυβα, δηλαδή, του τομέα ο οποίος, την εποχή εκείνη, ήταν η βάση όλης της στρατιωτικής δύναμης. Οι χώρες στις οποίες απευθύνθηκε είχαν καταστρέψει σχεδόν η μία την άλλη σε μια τρομακτική σύγκρουση που άφησε πίσω της μια αίσθηση υλικής και ηθικής ερήμωσης.

    Τα πάντα, λοιπόν, άρχισαν εκείνη την ημέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Μιλάνο, το 1985, αποφασίστηκε να εορτάζεται η 9η Μαϊου ως ``Ημέρα της Ευρώπης``.

    Σήμερα, η 9η Μαΐου έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό σύμβολο (Ημέρα της Ευρώπης), το οποίο μαζί με τη σημαία, το έμβλημα, τον ύμνο και το ενιαίο νόμισμα (ευρώ) εκπροσωπεί την πολιτική οντότητα της ΕΕ.

    Με την Ημέρα της Ευρώπης δίνεται η ευκαιρία για δραστηριότητες και εορτές κατά τις οποίες οι πολίτες συνηθίζουν στην ιδέα της Ευρώπης και γεφυρώνονται οι αποστάσεις που χωρίζουν τους λαούς της ένωσης.

    Η Δήλωση Schuman της 9ης Μαϊου 1950

    Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της Δήλωσης του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών:

    ``Η παγκόσμια ειρήνη δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν.

    Η συμβολή της οργανωμένης και ζωντανής Ευρώπης στον πολιτισμό είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των ειρηνικών σχέσεων. Εχοντας γίνει για περισσότερα από είκοσι χρόνια ο πρωτεργάτης της ενωμένης Ευρώπης, η Γαλλία είχε πάντα ως ουσιαστικό στόχο να υπηρετεί την ειρήνη. Η Ευρώπη δεν επιτεύχθηκε και έτσι είχαμε τον πόλεμο.

    Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα : θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη. Η συγκέντρωση των ευρωπαϊκών εθνών απαιτεί να εξαλειφθεί η μακραίωνη αντίθεση της Γαλλίας και της Γερμανίας : η δράση που θα αναλάβουμε πρέπει να αφορά κατά πρώτο λόγο τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Με αυτό το σκοπό η γαλλική κυβέρνηση προτείνει την άμεση δράση σε ένα περιορισμένο αλλά αποφασιστικό σημείο.

    Η γαλλική κυβέρνηση προτείνει να τεθεί το σύνολο της γαλλογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα κάτω από μια κοινή Ανώτατη Αρχή, με μια οργάνωση ανοιχτή στη συμμετοχή των άλλων χωρών της Ευρώπης.

    Η συγκέντρωση των παραγωγών άνθρακα και χάλυβα θα εξασφαλίσει αμέσως την εγκαθίδρυση κοινών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης, πρώτο στάδιο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, και θα αλλάξει το πεπρωμένο αυτών των περιοχών που από πολύ καιρό ασχολούνται με την κατασκευή πολεμικών όπλων, των οποίων υπήρξαν τα πιο συνεχή θύματα.

    Η αλληλεγγύη της παραγωγής που θα διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξει ότι κάθε πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας όχι μόνον γίνεται αδιανόητος αλλά και υλικά αδύνατος. Η καθιέρωση αυτής της δυνατής ενότητας παραγωγής, που θα είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν και θα παράσχει τελικά σε όλες τις χώρες που θα συγκεντρώσει τα θεμελιώδη στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής με τις ίδιες προϋποθέσεις, θα θέσει τα πραγματικά θεμέλια της οικονομικής ενοποίησής τους.

    Αυτή η παραγωγή θα προσφερθεί σε όλον τον κόσμο χωρίς διακρίσεις ούτε εξαιρέσεις, ώστε να συμμετάσχουμε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στην ανάπτυξη των ειρηνικών έργων.

    Η Ευρώπη θα μπορέσει, με περισσότερα μέσα, να επιδιώξει την εκπλήρωση ενός από τα κύρια καθήκοντά της: την ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου.

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

    Την ανάγκη για την πλήρη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας εξέφρασε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων διά του Προεδρεύοντος Χρήστου Πουργουρίδη.

    ``Η Βουλή των Αντιπροσώπων``, δήλωσε ο κ. Πουργουρίδης, ``θεωρεί την επίλυση του θέματος των αγνοουμένων πρωταρχικής σημασίας, για αυτό θα εντείνει τις προσπάθειες για να υποχρεωθεί η τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να συνεργαστεί για την αποτελεσματική διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων``.

    Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Αριστοφάνης Γεωργίου, ζήτησε όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράσει την απαρέσκειά της για πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σύμφωνα με την οποία φαίνεται να γίνονται αποδεκτές οι δικαιολογίες της Τουρκίας, ότι με τη λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), δεν χρειάζεται να κάνουν εκείνοι οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα.

    ``Δεν νομίζω``, δήλωσε ο κ. Πουργουρίδης απευθυνόμενος στον κ. Γεωργίου, ``να υπάρχει κανείς στην αίθουσα αυτή, που να διαφωνεί με τις θέσεις που έχετε διατυπώσει``.

    ``Ασφαλώς και αυτή δεν είναι η απόφαση του ΕΔΑΔ και η υποχρέωση διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από τις εκταφές, οι οποίες γίνονται, κύρια δε περιλαμβάνει πλήρεις και αποτελεσματικές έρευνες για τη διακρίβωση της τύχης του καθενός εξ αυτών``.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εφετινού Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων, που άρχισαν στις 30 Απριλίου και ολοκληρώνονται την προσεχή Κυριακή, ``η Βουλή των Αντιπροσώπων``, είπε ο κ. Πουργουρίδης, ``επαναλαμβάνει, για μιαν ακόμα φορά, την ανάγκη για την πλήρη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων``.

    [03] ΥΠΑΜ - CHENS - ΣΥΝΟΔΟΣ

    Πραγματοποιείται υπό την προεδρία της Διοίκησης Ναυτικού ΓΕΕΦ, η Σύνοδος των Αρχηγών Ναυτικών των Ευρωπαϊκών Χωρών (Chiefs of European Navies - CHENS) στο Πισσούρι.

    Στη Σύνοδο συμμετάσχουν οι Αρχηγοί Ναυτικού και των 24 χωρών μελών των CHENS (Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Εσθονία, Λιθουανία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ιρλανδία, Μάλτα, Λετονία, Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, στη Σύνοδο προσκλήθηκαν ως παρατηρητές οι αρχηγοί των Ναυτικών Επιτελείων του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, του Διεθνούς Στρατιωτικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ, καθώς και των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 May 2009 - 9:29:11 UTC