Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΤΑΡ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΤΑΡ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

    Τη θέση πως «τα όσα λέγονται για τις επισκέψεις μας στο Κατάρ στερούνται πολιτικής διορατικότητας», διατύπωσε από το Κατάρ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας όπως είπε σε διάφορα πράγματα που λέγονται στην Κύπρο αναφορικά με την επίσκεψη του στη χώρα αυτή.

    «Εμείς βλέπουμε με πολιτικό φακό αυτές τις επισκέψεις και βεβαίως χωρίς ποτέ να ήμουν ή να γίνω επιχειρηματίας και με το φακό των επιχειρηματιών μας, των ανθρώπων μας οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτές τις χώρες που ταυτόχρονα είναι και υπηρεσίες στον τόπο μας`` πρόσθεσε.

    Κληθείς να εξηγήσει τη δήλωση του περί έλλειψης πολιτικής διορατικότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ``Απαντώ σε ό,τι ακούγεται καθημερινά για τις επισκέψεις μας στο Κατάρ.`` Και πρόσθεσε: ``Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω οτιδήποτε περισσότερο. Καμιά φορά η σημειολογία έχει τη σημασία της και να μου επιτρέψετε να μείνω ως εδώ. Ακούστηκαν κριτικές οι οποίες μάλιστα είχαν στο επίκεντρο και εμένα προσωπικά και τη σύζυγο μου και είναι από τα πράγματα που εγώ ξέρετε πως δεν αντέχω παρόλο που είμαι πολύ ψύχραιμος και πολύ ήρεμος διότι καθαρός ουρανός ποτέ δεν φοβάται αστραπές``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφτηκε το μεσημέρι το τεχνητό νησί ``The Pearl`` , συνοδευόμενος από τη σύζυγο του και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Τον Πρόεδρο υποδέχθηκαν ηγετικά στελέχη και μέλη του προσωπικού της

    κυπριακής εργοληπτικής εταιρίας η οποία κατασκευάζει την υποδομή ολόκληρου του συγκροτήματος και ένα μεγάλο μέρος των οικοδομών του

    έργου. Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε όσον αφορά στο έργο. Μετά το πέρας της επίσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην εξής δήλωση:

    ``Αυτό που γίνεται είναι εκπληκτικό. Κτίζουν πάνω στη θάλασσα και στην άμμο αλλά κτίζουν πολύ στέρεα. Είναι μια φοβερή επένδυση θα έλεγα την οποία πραγματοποιεί μια χώρα η οποία έχει τις δυνατότητες βεβαίως. Θέλω να συγχαρώ τη εταιρία Ιωάννου και Παρασκευαίδη που είναι ένας από τους οικοδόμους εδώ με εκπληκτική επιτυχία. Αλλωστε δεν είναι το πρώτο μεγάλο έργο που πραγματοποιούν στον αραβικό κόσμο και στον Κόλπο, είναι πολλά τα έργα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συγχαίρω και την Κυβέρνηση, την ηγεσία του Κατάρ για τα οράματα τα οποία δημιουργεί».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το γεγονός πως κυπριακές εργοληπτικές εταιρίες, «οι μεγάλες, δουλεύουν μαζί με αυτές τις κυβερνήσεις και αυτές τις χώρες βοηθούν και την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει πιο εύκολη πρόσβαση, να είναι πιο βατή η κατάσταση και για εμάς και το έχω διαπιστώσει σε συναντήσεις αυτό στις διαβουλεύσεις τις οποίες έχω κάνει με τον Εμίρη, τις κουβέντες που κάνω με τον Υπουργό και με όλους τους άλλους επίσημους».

    Ερωτηθείς εάν η επενδυτική παρουσία του Κατάρ στην Κύπρο εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της που αντιμετωπίζει η Κύπρος θα είναι προς όφελος όλης της οικονομίας, ο κ. Πρόεδρος απάντησε: ``Ασφαλώς, αυτό λέμε και εδώ επικεντρώνουμε την προσοχή μας και όχι στην οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία ή ιδιωτικό όφελος, ίδιον όφελος. Η Κύπρος στο σύνολο της εάν αυτά για τα οποία μιλάμε με την ηγεσία του Κατάρ γίνουν ζωή και πράξη σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις εκατέρωθεν σίγουρα θα ωφεληθεί και αυτός είναι ο στόχος μας».

    Σε ερώτηση ποίες προοπτικές μεταφέρει στην Κύπρο μετά από αυτή την επίσκεψη και σε ποίο βαθμό έχει αυξηθεί η προθυμία του Κατάρ να επενδύσει στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: ``Νομίζω έχουν ανοιχτεί οι ορίζοντες διάπλατα αλλά ξέρετε είμαι πάντοτε συγκρατημένος. Εγώ περιμένω να δω την πράξη. Όμως, έχουμε υπογράψει 8 συμφωνίες ως τώρα που αποτελούν τη βάση για περαιτέρω συνεργασία. Ετοιμάζονται άλλες εννέα συμφωνίες οι οποίες θα υπογραφούν στη διάρκεια αυτού του χρόνου. Και βεβαίως θα έχουμε και την επίσκεψη του Εμίρη στην Κύπρο και πολλών Υπουργών της Κυβέρνησης. Αυτά δεν θα είναι τυχαία πράγματα και θα έχουν την πρακτική τους σημασία`` κατέληξε.

    Το απόγευμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τα μέλη της αντιπροσωπείας θα επισκεφθούν το Πάρκο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κατάρ καθώς και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

    Την ευχή όπως η Διεθνής Συνάντηση του ΟΗΕ για στήριξη της Ισραηλινό-Παλαιστινιακής Ειρήνης η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στη Λευκωσία, συμβάλει μαζί με τις άλλες πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας στην επίτευξη του οράματος όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, εξέφρασε μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στα πλαίσια της Συνάντησης ο Διευθυντής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλης Σταυρινός.

    Μιλώντας ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σταυρινός επεσήμανε πως η επιλογή της Κύπρου, ως χώρος διεξαγωγής της Συνάντησης, είναι ενδεικτική του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η Κύπρος για την ειρήνευση στην περιοχή με βάση τη στάση αρχών που τηρεί η Κύπρος έναντι στην Ισραηλινό-Παλαιστινιακή διένεξη, η οποία καθοδηγείται από την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στους κανόνες τους διεθνούς δικαίου, στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι ίδιες οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    «Η γειτνίαση της Κύπρου με την Μέση Ανατολή» πρόσθεσε, «της επιτρέπει να δρα ως σημείο αφετηρίας εποικοδομητικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΕΕ, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στην περιοχή τις θετικές εμπειρίες της ίδιας Ευρώπης σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση της ειρήνης και της ευημερίας μετά από ένα καταστροφικό πόλεμο».

    Από την πλευρά του ο Μόνιμος Παρατηρητής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, μιλώντας ως εκπρόσωπος των Παλαιστινίων υπογράμμισε πως στόχος της Συνάντησης είναι να συμβάλει έτσι ώστε η διεθνής ομοφωνία για τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη και σύσταση του παλαιστινιακού κράτους «να μετουσιωθεί σε πρακτική πολιτική βούληση».

    «Διαπραγματευόμαστε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να φτάσουμε στο τέλος του τούνελ, να τερματιστεί η κατοχή και να επιτραπεί η σύσταση του παλαιστινιακού κράτους» πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 May 2009 - 17:29:12 UTC