Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΤΑΡ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ Β ΠΠ
  • [03] ΕΕ ΑΙΤΗΤΕΣ ΑΣΥΛΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΙΩΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΤΑΡ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο Κατάρ επιτέλεσε τους σκοπούς που έχουν τεθεί, με βασικό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος.

    Κάνοντας ένα απολογισμό της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κατάρ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η επίσημη επίσκεψη επιτέλεσε τους στόχους που έχουν τεθεί, βασικός στόχος ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου Κατάρ προς αμοιβαίο όφελος και αποτελούσε συνέχεια της επίσκεψης που ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο στην Κύπρο».

    Τότε, είπε, «είχαν υπογραφεί πέντε συμφωνίες», και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου στο Κατάρ υπεγράφησαν ακόμη τρεις και αναμένονται άλλες εννιά να ολοκληρωθούν και να υπογραφούν.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέσα στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων είχαν τεθεί και πολιτικοί στόχοι, δηλαδή η ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και εντάσσονται στα πλαίσια της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης και του Προέδρου για ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου και με την ΕΕ περισσότερο αλλά και με τρίτες χώρες.

    Χαρακτήρισε τον αραβικό κόσμο πολύ σημαντικό, διότι βρίσκεται και στην περιοχή της Κύπρου αλλά και γιατί «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε αποφασίσει να ενισχύσει αυτές τις σχέσεις και να κάνει πιο σημαντική την παρουσία μας σε αυτό τον ευαίσθητο και πολύ σημαντικό χώρο».

    Σε σχέση με όσα γράφονται αναφορικά με τις επενδύσεις του Κατάρ στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ασφαλώς ένας βασικός στόχος στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο και το Κατάρ είναι ένας από τους χώρους που μας ενδιαφέρει και δεν μας ενδιαφέρει μόνο εμάς θα έλεγα ότι ενδιαφέρει όλον τον κόσμο σήμερα στο φόντο και της οικονομικής κρίσης».

    Κάλεσε όμως όλους στο θέμα αυτό να είναι προσεκτικοί, λέγοντας ότι «η πολλή συζήτηση και τα πολλά σχόλια επί του θέματος τούτου δεν νομίζουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε και για την ανάπτυξη των σχέσεών μας ευρύτερα αλλά και ειδικότερα για την προσέλκυση επενδύσεων».

    «Το βέβαιο είναι πως ό,τι και να γίνει, η κυπριακή κυβέρνηση θα το κάνει στο πλαίσιο των νόμων και κανονισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα το κάνει με πλήρη διαφάνεια. Ολοι θα πρέπει όμως να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων να είναι προσεκτικοί για να μην σκοτώσουμε την όποια προσπάθεια. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί στο φόντο της οικονομικής κρίσης πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξουμε τις οικονομικές, εμπορικές, τουριστικές και άλλες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με διάφορες χώρες, περιλαμβανομένου και του Κατάρ», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «χωρίς να έχουμε τις όποιες εξελίξεις, χωρίς να έχουμε τίποτε το χειροπιαστό, λέγονται διάφορα».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι έχει ενημερωθεί η Βουλή από την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών.

    Για να μπορέσει να προκύψει κάτι, συνέχισε, «χρειάζεται να έχεις και επαφές να αναπτύσσεις σχέσεις εκτός και εάν θεωρούμε ότι εάν εμείς καθίσουμε στην Κύπρο μπορεί να έχουμε επενδύσεις από ξένους. Πρέπει να τρέξεις και να κυνηγήσεις το θέμα. να έχεις μια συγκεκριμένη πολιτική και όταν προκύπτει κάτι ενημερώνεις, συζητάς, και τα κάνεις στα πλαίσια της διαφάνειας».

    «Αλλωστε, για διάφορα ζητήματα, κάποια στιγμή θα πρέπει να πάμε στη Βουλή. Ομως να μην προτρέχουμε και να μην εκτοξεύουμε κατηγορίες χωρίς να υπάρχει και τίποτε το συγκεκριμένο γιατί τελικά θα σκοτώσουμε και τις προσπάθειες», υπογράμμισε.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Κυβέρνηση σκέφτεται να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για το θέμα ή να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι, είπε ότι «κατ αρχήν δεν είμαστε εμείς που σηκώσαμε τους τόνους. έχει καιρό που λέμε ότι χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί για να μην σκοτώσουμε τις όποιες προσπάθειες. Από την άλλη πρέπει να έχουμε και κάτι για το οποίο να συζητήσουμε».

    Υπενθύμισε ότι «όταν έγινε κουβέντα για το συγκεκριμένο στρατόπεδο άρχισε και μια συζήτηση για την ασφάλεια της Λευκωσίας και την κατάργηση των στρατοπέδων και μια σειρά από άλλα πράγματα που ήταν και ανεδαφικά. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι γραφεία του ΓΕΕΦ. Για αυτό το θέμα έχουν λεχθεί πολλά και επιτέλους πρέπει να θέσουμε και κάποια όρια για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να τα συζητήσουμε εποικοδομητικά, υπεύθυνα και φρόνιμα για να βοηθήσουμε και την προσπάθεια».

    Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να ανακοινωθεί ή να συζητηθεί.

    Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συζητώντας και με τον Εμίρη του Κατάρ, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα επενδύσεων του Κατάρ στην Κύπρο κατά ένα γενικό τρόπο.

    «Είναι γεγονός ότι ο Εμίρης απάντησε ότι από τη στιγμή που εμείς επενδύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί να μην επενδύσουμε και στην Κύπρο που είναι μια χώρα φιλική και βρίσκεται και στη δική μας γειτονιά. Αρα εδώ έχεις μια συγκεκριμένη βάση πάνω στην οποία μπορείς να κτίσεις. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τίποτε τώρα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε», διευκρίνισε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον τα σχόλια που γίνονται στην Κύπρο ενοχλούν το Κατάρ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα έλεγα ότι έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, αλλά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι προκαλούν ενόχληση».

    Σε σχέση με την παρουσία του κ. Σώτου Ζακχαίου στο Κατάρ, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο κ. Ζακχαίος είναι ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον αραβικό κόσμο και τον ίδιο τίτλο είχε και κατά την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    «Εχει πάει και σε πολλές αποστολές και θα πάει και στη συνέχεια σε αποστολές που αφορούν τον αραβικό κόσμο. Νομίζω ότι είναι αντιφατικό κάποιοι να επισημαίνουν ότι έχουμε προβλήματα με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ)και να υπογραμμίζουν την ανάγκη όπως η Κύπρος αναπτύξει την δραστηριότητά της σε αυτό το χώρο και από την άλλη να αφήνουμε υπονοούμενα», είπε ο κ. Στεφάνου.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «αναπτύσσουμε συγκεκριμένη δραστηριότητα έχουμε ενισχύσει και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη δραστηριότητα πρώτα από όλα για το καλό της υπόθεσής μας. των προσπαθειών που έχουμε αναλάβει για το Κυπριακό».

    «Με αυτό το ρόλο έχει πάει και ο κ. Ζακχαίος στο Κατάρ ως μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.

    Σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Ελσης Χριστόφια στο Κατάρ, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η κ. Προέδρου τον περασμένο Φεβρουάριο πήγε στη χώρα ως επίσημη προσκεκλημένη».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι επισκέψεις, τόσο επισήμων από το Κατάρ όσο και Κυβερνητικών επισήμων από την Κύπρο στο Κατάρ και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος έχει προσκαλέσει τον Εμίρη του Κατάρ να επισκεφθεί την Κύπρο και η πρόταση έγινε αποδεκτή.

    Κληθείς να αναφέρει τι ακριβώς ήταν εκείνο που ενόχλησε τον Πρόεδρο Χριστόφια σε σχέση με τα όσα γράφτηκαν για την επίσκεψη στο Κατάρ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ενοχλήθηκε από ένα παραπολιτικό «το οποίο άφηνε υπονοούμενα ότι λίγο πολύ υπάρχει ίδιον όφελος για να ταξιδέψει ο Πρόεδρος».

    «Ο Πρόεδρος ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι όταν κάνεις μια προσπάθεια να βοηθήσεις τη χώρα σου είτε από πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής ή άλλης άποψης, είναι πραγματικά λυπηρό να αποδίδεται αυτό σε ίδιον όφελος. άλλωστε νομίζω ότι όλους μας γνωρίζει η κοινωνία και μπορεί να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα», κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ Β ΠΠ

    «Η κοινή αντιφασιστική πάλη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των κοινών μας αγώνων και της μακράς αρμονικής συμβίωσης μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β Παγκοσμίου Πολέμου με την ευκαιρία της 64ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως αυτά τα ιστορικά γεγονότα συντηρούν τη μνήμη και ενισχύουν τη θέληση του λαού μας να συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που να αίρει την κατοχή και να επανενώνει τη πατρίδα μας.

    «Μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Μιλώντας για την εθελοντική συμμετοχή της Κύπρου στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε πως χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατατάγηκαν εθελοντικά στα μέτωπα των μαχών και πολλοί θυσιάστηκαν για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για την επικράτηση των πανανθρώπινων αρχών της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε ολόκληρο τον κόσμο. «Δυστυχώς όμως, έξι δεκαετίες μετά ο λαός μας ακόμα αγωνίζεται για την επικράτηση αυτών των αρχών και στον τόπο μας», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο μεταπολεμικό διεθνές σύστημα συλλογικής ασφάλειας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως καταβλήθηκε προσπάθεια αυτό να οικοδομηθεί σε αρχές όπως ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των κρατών, η αρχή της μη επέμβασης και η καταδίκη της χρήσης ή απειλής χρήσης βίας.

    [03] ΕΕ ΑΙΤΗΤΕΣ ΑΣΥΛΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Μάλτα και η Κύπρος δέχθηκαν το 2008 τις περισσότερες, σε σχέση με τον πληθυσμό τους, αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Στη Μάλτα ζήτησαν άσυλο το περασμένο έτος 2.605 άτομα, προερχόμενα από τρίτες χώρες, αριθμός που αναλογεί σε 6,3 άτομα ανά 1.000 κατοίκους. Στην Κύπρο οι αιτήσεις ανήλθαν σε 3.450 που αναλογούν σε 4,3 άτομα ανά 1.000 κατοίκους.

    Η γεωγραφική προέλευση των αιτητών ασύλου στην Κύπρο ήταν κατά σειρά από τη Συρία (935 άτομα ή 27% επί του συνόλου των αιτήσεων), τη Σρι Λάνκα (400 άτομα ή 12% επί του συνόλου) και την Ινδία (230 άτομα ή 7% επί του συνόλου). Οι υπόλοιποι προέρχονταν από άλλες τρίτες χώρες.

    Στην Ελλάδα ο αριθμός των αιτούντων πολιτικού ασύλου ανήλθε σε 19.885, που αναλογούν σε 1,7 άτομα ανά 1.000 κατοίκους.

    [04] ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΙΩΣΗ

    Μειωμένες κατά 231,4, και 27,5 εκ. ευρώ παρουσιάζονται αντίστοιχα οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών στην Κύπρο για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση ``Στατιστικές Ενδοκοινοτικού Εμπορίου και Εμπορίου με Τρίτες Χώρες (Συνοπτικά Στοιχεία)`` για τον Φεβρουάριο του 2009, που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (συνολικές εισαγωγές από τρίτες χώρες και αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009 ανήλθαν στα 859,7 εκ. ευρώ σε σχέση 1.091,1 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

    Οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες και αποστολές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ) τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2009 ήταν 141,4 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 178,9 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2008.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 718,3 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2009 σε σύγκριση με 912,2 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2008.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 May 2009 - 15:29:16 UTC