Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΥΠΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΣΣΕ
  • [04] ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ-ΒΕΡΝΕΤ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Κροατία, η οποία θα αναλάβει το Δεκέμβριο του 2008 την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον ΗΕ θα κάνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας λύσης του Κυπριακού που να είναι αποδεκτή από τους κατοίκους του νησιού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της χώρας Gordan Jandrokovic, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν είμαστε σε θέση να πιέσουμε την Τουρκία».

    Ο κ. Jandrokovic, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, και είχε συνομιλίες το πρωί με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην εξεύρεση μιας θετικής ειρηνικής λύσης μέσω διαλόγου και αυτή η λύση θα είναι υποβοηθητική στη σταθερότητα και στην ειρήνη σε αυτό το μέρος της Ευρώπης».

    Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών και την ενταξιακή πορεία της Κροατίας για την οποία ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου.

    Ο Κροάτης Υπουργός είπε πως είχαν μια πολύ φιλική και ανοικτή συζήτηση για όλα τα θέματα και πως οι απόψεις τους προσομοιάζουν σε όλα σχεδόν τα σημαντικά θέματα.

    Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις είπε πως δεν υπάρχει κάποιο ανοικτό θέμα και πως οι σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ φιλικές και είναι έτοιμες να βελτιώσουν τη συνεργασία τους και ειδικά στον οικονομικό και τον τουριστικό τομέα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι επιχειρηματίες των δυο χωρών θα βρουν τρόπους συνεργασίας.

    Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Κυπριανού για την πολύ ισχυρή υποστήριξη που προσφέρει η Κύπρος στην ενταξιακή πορεία της Κροατίας, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντική για τη χώρα του η οποία θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της τον επόμενο χρόνο.

    Ο Κροάτης Υπουργός αναφέρθηκε στις διάφορες υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Κροατία με βάση την οδικό της χάρτη για ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας πως είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να το πετύχουν «βεβαίως με τη βοήθεια και υποστήριξη των φίλων μας».

    Είπε ακόμη πως συζήτησαν για τη συνεργασία μεταξύ των δυο Υπουργείων και για την υποστήριξη, τη γνώση και την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας.

    Ο κ. Jandrokovic είπε επίσης πως η χώρα του θα γίνει τον Απρίλιο του 2009 πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για τη χώρα του.

    Ερωτηθείς εάν η χώρα του, η οποία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα κάνει διάλογο ή θα ασκήσει πίεση προς την Τουρκία προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, ο Κροάτης Υπουργός είπε πως «δεν είμαστε σε θέση να πιέσουμε την Τουρκία. Θα θέλαμε να δούμε ένα θετικό σενάριο, μια καλή εξέλιξη και μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια τελική λύση σε αυτή την κρίση. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Κύπρο να υπερπηδήσει το πρόβλημα και να βρούμε μια αποδεκτή λύση για τους κατοίκους που ζουν εδώ», επεσήμανε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού είπε πως ασχολήθηκαν με τις διμερείς σχέσεις «που βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Συζητήσαμε συμφωνίες που εκκρεμούν μεταξύ των δυο χωρών και επίσης την δραστηριοποίηση του μνημονίου διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο Υπουργείων για να υπάρχει ένας δομημένος διάλογος μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κροατίας και Κύπρου», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε πως «οι συνομιλίες με την ΕΕ είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ θετική, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος ανέκαθεν και ιδιαίτερα τώρα στηρίζει πλήρως την ενταξιακή πορεία της Κροατίας και υποστηρίζουμε την ένταξή της στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό».

    «Θεωρούμε ότι η Κροατία ανήκει στην ΕΕ και θα χαρούμε πολύ το συντομότερο να την υποδεχτούμε σαν ένα εταίρο στην ΕΕ», υπογράμμισε.

    Σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Κροάτη ομόλογό του για τις συνομιλίες για το κυπριακό πρόβλημα. «Η Κροατία συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο αλλά ταυτόχρονα είναι μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μάλιστα θα προεδρεύει το Δεκέμβριο όταν θα υιοθετηθεί το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και βεβαίως με αυτές τις ιδιότητες αλλά και σαν φίλη χώρα και υποψήφια για την ΕΕ έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κυπριακό πρόβλημα και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να τηρούμε ενήμερο τον Υπουργό και το Υπουργείο του για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα», ανέφερε.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

    Δεκάδες πολιτικοί και πλήθος συγγενών και φίλων βρέθηκαν τη Δευτέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους προς την οικογένεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

    Από το πρωί καταφθάνουν στο νοσοκομείο αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι, για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του Τάσου Παπαδόπουλου. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εύχεται στον κ. Παπαδόπουλο γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στα πολιτικά του καθήκοντα και στον αγώνα για την Κύπρο.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΥΠΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΣΣΕ

    Η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να δώσει επαρκείς εξηγήσεις όσον αφορά στην τύχη των αγνοουμένων που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία ως αιχμάλωτοι πολέμου και να προβεί σε πράξεις και χειρονομίες καλής θέλησης που να δείχνουν ότι όντως συμπεριφέρεται πλέον ως μια ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, χαιρετίζοντας συνεδρία της Υπεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στη Λεμεσό.

    Το θέμα της Συνεδρίας αφορά τις εξαφανίσεις ανθρώπων συνεπεία βίαιων ενεργειών, στη βάση και του Ψηφίσματος 1463 (2005), θέμα για το οποίο Εισηγητής, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ο Βουλευτής και μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ Χρήστος Πουργουρίδης.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «η κατάσταση στην Κύπρο δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί, δυστυχώς, διαχρονικά αντικείμενο συζήτησης τόσο στην Υπεπιτροπή αυτή, όσο και στην Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και σε άλλες Επιτροπές της Συνέλευσης, λόγω της μη επίλυσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, δηλαδή του προβλήματος της συνεχιζόμενης κατοχής σημαντικού μέρους των εδαφών της και της παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της από την Τουρκία».

    [04] ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ-ΒΕΡΝΕΤ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

    Ενα αφιέρωμα, μια γεύση, από την κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα, την πόλη-φάντασμα, τη βασιλεύουσα, θα έχει η έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ανόρθωσης Βερντερ Βρέμης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο ΓΣΠ ανακοίνωσαν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο Υπεύθυνος για την υποδοχή της γερμανικής Ομάδας Γιάννης Παπανικολάου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γαλανός είπε πως ετοιμάζεται μια μεγάλη υποδοχή στον αγώνα, στην οποία διαδραματίζει ρόλο ο Δήμος Αμμοχώστου μαζί με το Σωματείο ``Ανόρθωση``.

    ``Θα δούμε όλοι μας πριν αρχίσει ο αγώνας στο ΓΣΠ, την πόλη της Αμμοχώστου συμβολικά. Θα είναι ένα μήνυμα που θα μεταδοθεί σε 19 χώρες και σε εκατομμύρια κόσμο που θα παρακολουθεί αυτόν τον αγώνα και θα είναι η καλύτερη διαφώτιση που μπορεί να γίνει για την Αμμόχωστο``, σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 24 November 2008 - 14:29:39 UTC