Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ``ΚΑΡΜΙ`` - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 10Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ``ΚΑΡΜΙ`` - ΟΜΙΛΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν διακήρυξε την Κυριακή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να διεκδικεί, χωρίς καμιά έκπτωση, το δικαίωμα κάθε πρόσφυγα για επιστροφή στην πατρώα γη.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων του οικήματος του προσφυγικού Σωματείου ``ΚΑΡΜΙ``, ο κ. Καρογιάν είπε πως ``μαζί διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού είναι αναπαλλοτρίωτα και αδιαπραγμάτευτα``.

    ``Η προσφυγιά``, πρόσθεσε, ``αλλά και το κοινό χρέος για τη συντήρηση της μνήμης των αξέχαστων τόπων μας και των πατρογονικών εστιών βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής εκδήλωσης. Εύχομαι το νέο αυτό ιδιόκτητο οίκημα του προσφυγικού σωματείου ΚΑΡΜΙ να αποτελέσει σήμαντρο στη συνείδηση κάθε Καρμιώτη και να κρατήσει σταθερά την πυξίδα, που οδηγεί στο δρόμο της επιστροφής στη γενέθλια γη``.

    Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ``με την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έφθασε η ώρα της αλήθειας``, προσθέτοντας ότι είναι η ώρα που η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδείξει αν πραγματικά επιθυμεί λύση του Κυπριακού ή όχι``.

    ``Ο κ. Ταλάτ, παρόλες τις ρητορικές προσπάθειες να παρουσιαστεί διαλλακτικός και θετικός, κατέθεσε τελικά στο τραπέζι των συνομιλιών τις γνωστές τουρκικές θέσεις που στοχεύουν στην επίτευξη λύσης δύο κρατών. Μίλησε και συνεχίζει να μιλά απροκάλυπτα για συνεταιρισμό δύο συστατικών κρατών και για τουρκικές εγγυήσεις``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί ακόμα και στη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι επίσης προφανές και πρόδηλο ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να υπονομεύσει και να νοθεύσει τη βάση των διαπραγματεύσεων και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού``.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ``τέτοιες θέσεις και τέτοιες μεθοδεύσεις ασφαλώς δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία για την προοπτική των απευθείας διαπραγματεύσεων``.

    Ανέφερε ακόμα ότι ``εμείς σταθερά επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για επίτευξη λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, η λύση, όμως, δεν εξαρτάται από εμάς, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς και δεν αρκεί η δική μας βούληση και η δική μας καλή θέληση``.

    ``Για να υπάρξει λύση``, είπε, ``πρέπει και η Τουρκία να επιδείξει την ανάλογη βούληση. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση``.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``αν η Τουρκία επιμένει σε λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, αν επιμένει στην παρθενογένεση και αν συνεχίσει να παραγνωρίζει τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η παρούσα διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ναυάγιο, με υπαιτιότητα, φυσικά, της τουρκικής πλευράς.

    Ευχήθηκε όπως καταλήξουν σε λύση οι απευθείας διαπραγματεύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά να εργάζεται.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑ

    Σταθερή παρουσιάζεται η κατάσταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται από το Σάββατο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Θεόδωρος Κυπριανού «η κατάσταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σταθερή και ο ίδιος επικοινωνεί με το περιβάλλον».

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διακομίστηκε στη ΜΕΘ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από ιδιωτική κλινική, όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

    Στον κ. Παπαδόπουλο χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή και η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει βελτίωση.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Ξεκινά σήμερα τις επαφές του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Gordan Jandrokovic, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 23 και 25 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Μάρκου Κυπριανού.

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, ο κ. Jandrokovic θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και επίσημες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν. Ο κ. Jandrokovic θα έχει, επίσης, συνάντηση με τα μέλη του Κροατικού αποσπάσματος της UNFICYP.

    [04] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 10Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν η νικήτρια του σημαντικότερου αγώνα της Κυριακής, αφού κέρδισε με 1-0 την ΑΕΛ στο στάδιο ΓΣΠ, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ Γεροσκήπου πέτυχε χθες το απόγευμα ο ΑΠΟΕΛ. Σκόρερ της ομάδας της Λευκωσίας ο Νέναντ Μιροσάβλιεβιτς στο 28΄.

    Ισόπαλο 1-1 τελείωσε το παιχνίδι ανάμεσα στην ΑΕΚ και την ΑΕΠ, στο ΓΣΖ Λάρνακας. Η ομάδα της Πάφου άνοιξε το σκορ με τον Τάνιτς στο 15΄ και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Ατόρνο στο 36΄.

    Ισόπαλη 1-1 τελείωσε και η χθεσινή αναμέτρηση ανάμεσα στην Ενωση Νέων Παραλιμνίου και τη Δόξα Κατωκοπιάς, στο ``Τάσος Μάρκου``. Η ομάδα Δόξας άνοιξε το σκορ με το Ροντρίγκεζ στο 4΄ και η ομάδα του Μάριου Κωνσταντίνου ισοφάρισε με τον Κακλαμάνο στο 84΄. Δοκάρι είχε η ομάδα της Κατωκοπιάς με το Σερτζιάο στο 89΄.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 24 November 2008 - 10:29:26 UTC