Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ
  • [02] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • [04] ΚΟΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ

    «Για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας την παρενόχληση από τουρκικό σκάφος, νορβηγικού πλοίου, που πραγματοποιούσε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «αμέσως, η κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντέδρασαν. Εχουν αποστείλει και έχουν κάνει διαβήματα προς το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    Πρόσθεσε ότι «το διάβημα που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών».

    «Εχουν ενημερωθεί σε Κύπρο και σε Νέα Υόρκη τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε.

    Είπε, επίσης, ότι «έχουμε αποστείλει διάβημα και ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του κ. Μπαρόζο, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και μέσω του κ. Σαρκοζί που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο».

    «Τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και γι αυτήν την άνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυριαρχίας της, έχουν ήδη αποτελέσματα», επισήμανε.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «έχουν γίνει διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «ακόμα και προς την Τουρκία έχουν γίνει διαβήματα και αυτά τα διαβήματα άρχισαν να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα γιατί οι διάφορες χώρες έχουν στραφεί προς την Τουρκία αναφορικά μ αυτό το επεισόδιο που έχει γίνει».

    Επανέλαβε ότι το επεισόδιο αυτό «αποτελεί παραβίαση τόσο του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που είναι γνωστό ως το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Εμείς ως Κυβέρνηση, θέλω να υπογραμμίσω, ότι για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαιώματα που στηρίζονται και εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «λόγω των δικών μας των διαβημάτων και των αντιδράσεων έχουν γίνει και διαβήματα προς την Τουρκία», χωρίς ωστόσο να πει από ποιες χώρες έγιναν αυτά τα διαβήματα.

    Είπε, επίσης, ότι «από το διεθνή παράγοντα έχει εκτιμηθεί πάρα πολύ το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με πολύ ψύχραιμο τρόπο αντέδρασε σ αυτό το επεισόδιο χωρίς να δημιουργεί περισσότερες επιπλοκές και χωρίς να δημιουργεί περισσότερο πρόβλημα στο ήδη υπάρχον πρόβλημα».

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι «για την Τουρκία, αυτά και πολλά άλλα πράγματα αποτελούν και εξετάσεις, δηλαδή», όπως εξήγησε, «από τη μια, δεν μπορεί η Τουρκία να δηλώνει υποστήριξη προς τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού και από την άλλη να εμφανίζει τέτοιες συμπεριφορές που αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

    «Αυτό το πράγμα είναι αντιφατικό», τόνισε.

    «Περιμένουμε ότι η Τουρκία θα εναρμονιστεί με τις υποχρεώσεις της έτσι όπως απορρέουν και από το διεθνές δίκαιο και από το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή συμπεριφορά», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [02] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μια λύση στο Κυπριακό θα ήταν προς το συμφέρον όλων και αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο βρίσκονται οι δυο ηγέτες και οι συνομιλίες τους, ανέφερε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Frank C. Urbancic, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Λεμεσό.

    Εκφράζοντας τη θέση πως «μια λύση θα είναι προς το συμφέρον όλων», ο Αμερικανός Πρέσβης, είπε πως οι δυο ηγέτες «είχαν τη σοφία, το θάρρος να πάρουν την απόφαση στους ώμους τους και να προχωρήσουν μαζί» και πρόσθεσε πως «όταν οι δυο κοινότητες καταλήξουν σε μια απόφαση, είμαι σίγουρος πως η Διεθνής Κοινότητα θα παίξει το ρόλο της ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση που θα έχουν πάρει».

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Τουρκία θέλει λύση στο Κυπριακό, ο κ. Urbancic απάντησε ότι «όταν οι δυο ηγέτες καταλήξουν, είμαι σίγουρος ότι οι υπόλοιποι θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν».

    [03] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

    Δεκάδες πολιτικοί και πλήθος συγγενών και φίλων βρέθηκαν τη Δευτέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους προς την οικογένεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

    Από το πρωί κατέφθαναν στο νοσοκομείο αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι, για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του Τάσου Παπαδόπουλου.

    Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εύχεται στον κ. Παπαδόπουλο γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στα πολιτικά του καθήκοντα και στον αγώνα για την Κύπρο.

    [04] ΚΟΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗ

    Γύρω στις 70 με 80 χιλιάδες επιπρόσθετοι τουρίστες σε σύγκριση με πέρυσι αναμένονται φέτος το χειμώνα στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Πάνος Εγγλέζος μετά τη διάσκεψη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για την παρουσίαση σχεδίου κινήτρων για τις επενδύσεις αειφόρου εμπλουτισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.

    «Αυτό είναι δεδομένο και προχωρεί. Γι αυτό θα μείνουν και λιγότερα ξενοδοχεία κλειστά, γι αυτό είπαμε ότι υπάρχει αύξηση του χειμερινού τουρισμού. Πέρα από αυτό, εργαζόμαστε να προσελκύσουμε και ντόπιο τουρισμό, να δώσουμε την ευκαιρία και σε Κύπριους να λάβουν μέρος σε αυτά τα προγράμματα», ανέφερε ο κ. Εγγλέζος.

    Ερωτηθείς σχετικά πρόσθεσε ότι εδώ και δέκα μήνες ο ΚΟΤ εργάζεται για να προσελκύσει χειμερινό τουρισμό στην Κύπρο από άλλες χώρες και ότι αυτό το πρόγραμμα του Οργανισμού έχει στεφθεί με επιτυχία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 24 November 2008 - 18:29:23 UTC