Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΓ ΟΗΕ

    Την πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να υπερασπιστεί με σεμνότητα και αποφασιστικότητα τις αρχές λύσης του Κυπριακού, παρουσιάζοντας βεβαίως και ευελιξία, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί από κανένα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μέχρι το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχει στην 63η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντάται στις 6 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) της Κυριακής με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

    «Η προσπάθεια είναι, σεμνά μεν, αποφασιστικά δε, να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, τις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, παρουσιάζοντας βεβαίως και ευελιξία. Αλλά, όταν λέμε ευελιξία δεν πρέπει να παρεξηγείται κιόλας, ούτε από την τουρκική πλευρά, ούτε από κανένα δικό μας. Ευελιξία θα υπάρχει στο βαθμό που είναι δυνατό να ελιχθούμε. Οταν η υπόθεση αγγίζει αρχές, θα τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι παραμένει συνεπής στη δέσμευση όλων των προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τον αείμνηστο πρόεδρο Μακάριο, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    «Θεωρούμε ότι η δέσμευση αυτή δεν έχει καμιάν αντίθεση με τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κάνει λόγο για ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα. Και βεβαίως δεν υπάρχει καμία αντίθεση ή αντίφαση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία από το 2004 η Κύπρος έχει ενταχθεί. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία, αλλά και από τους φίλους μας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Υποτίθεται ότι αυτές οι αρχές, τουλάχιστον αυτές που καθορίζονται από τα ψηφίσματα και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, είναι αποδεκτές και από τους δύο ηγέτες, τόσον της ε/κ, όσον και της τ/κ κοινότητας», επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβλεψε ότι «θα γίνει ένας δύσκολος διάλογος πάνω σ αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο» και δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος, επανέλαβε την προχθεσινή του δήλωση στην αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο ότι «ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, θα υπάρξουν εμπόδια στο δρόμο μας. Χρειάζεται και ψυχραιμία και συγκράτηση και αποφασιστικότητα».

    Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόκειται να παραθέσει γεύμα στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α.. Θα έχει διμερείς επαφές με πολλούς διεθνείς ηγέτες, ενώ θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Υψηλού επίπεδου για την Ανάπτυξη στην Αφρική και στη Συνάντηση Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης. Τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ το ίδιο βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση του Προέδρου Μπους για τους αρχηγούς των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

    Επαφές με τους Αμερικανούς πρόκειται να έχει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. Πέραν των επαφών του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με την κ. Ράις, ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ.

    Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα είναι ο κύριος ομιλητής με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό σε πανομογενειακή συγκέντρωση που οργανώνουν οι οργανώσεις της κυπριακής παροικίας στην Αμερική, ενώ νωρίτερα θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τους προέδρους ομοσπονδιών και άλλων μεγάλων οργανισμών της Ομογένειας.

    «Οι σχέσεις μας με την Ομογένεια είναι στενές και θερμές, θα συνεχίσουμε και θα ενδυναμώσουμε ακόμη παραπάνω αυτές τις σχέσεις», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, η σύζυγός του Ελση και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [02] ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Η μεγάλη συγκέντρωση του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου, από το οδόφραγμα της Δερύνειας, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαιτέρως τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, με τη νέα διαδικασία, προς επίλυση του Κυπριακού, στρέφοντας την επιρροή τους στην Αγκυρα, για να αλλάξει τη μέχρι τώρα πολιτική της, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Με ψήφισμα του Δήμου Αμμοχώστου, το οποίο εγκρίθηκε στη συγκέντρωση στη Δερύνεια, με αφορμή τα 34 έτη από την παράνομη κατάληψη και κατοχή εκ μέρους της Τουρκίας της Αμμοχώστου, ζητείται η επιστροφή της κατεχόμενης πόλης. Οι συγκεντρωθέντες, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, θεωρούν πως ``ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άμεση επιστροφή της περίκλειστης περιοχής που κατέχεται σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα και η επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της``.

    Η συγκέντρωση χαιρετίζει ``τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την έναρξη απευθείας συνομιλιών για συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος`` και εκφράζει τη βεβαιότητα ``ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη μάχη για λύση του Κυπριακού με αποφασιστικότητα και συνέπεια``. ``Θεωρούμε``, προστίθεται στο ψήφισμα, ``ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα πρέπει άμεσα να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών σαν ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά το κλίμα για την προώθηση των συνομιλιών και το οποίο θα αποβεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 September 2008 - 9:29:23 UTC