Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟς ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
  • [04] ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΓ ΟΗΕ

    Εγκαρδιωμένος από τη θετική προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στα θέματα που του ήγειρε στην ημίωρη συνάντηση που είχαν την Κυριακή στην έδρα Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στη συνάντηση οι δύο άνδρες προέβησαν σε εκτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας ήταν θετικός στην ανάγκη να υλοποιηθούν περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    «Φαίνεται ότι υπάρχει χημεία και αυτό με ικανοποιεί», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι ο κ. Μπαν του οποίου το προσωπικό ενδιαφέρον χαρακτήρισε θερμό - θα λάβει σοβαρά υπόψη τις παρακλήσεις του. Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το θέμα το οποίο πρόταξε είναι να αποταθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ προς την Αγκυρα ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει πιο λογική στα θέματα που συζητούνται.

    «Μου δόθηκε η δυνατότητα να πω τη δική μας εκτίμηση σ ό,τι αφορά στην πορεία του απευθείας διαλόγου που έχει αρχίσει και να ζητήσω από το Γενικό Γραμματέα να απευθυνθεί προς την Αγκυρα - γιατί πιστεύω ότι ανεξαρτήτως των αντιδράσεων του φίλου μου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το κλειδί βρίσκεται εκεί ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει πιο λογική στα ζητήματα τα οποία συζητούμε σε σχέση με τη διακυβέρνηση κι όχι μόνο στην πορεία», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ενώ από ε/κ πλευράς θα υπάρξει ευελιξία και κατανόηση, ``δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από τις βασικές αρχές της λύσης του Κυπριακού``. ``Θα υπάρχει από δικής μου πλευράς κατανόηση και ευελιξία, αλλά οι αρχές οι οποίες έχουν να κάνουν με την ενότητα του κράτους, την ενότητα της οικονομίας και την ενότητα του λαού, δεν μπορούν να παραβιαστούν από εμένα. Είμαστε χώρα της ΕΕ και πρέπει η ομοσπονδία να είναι λειτουργική. Να μπορεί δηλαδή να λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ώστε να διαδραματίζουμε θετικό ρόλο και εντός της ΕΕ``.

    Απαντώντας σε νέες δηλώσεις του κ. Ταλάτ, ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κωλυσιεργεί, ο κ. Χριστόφιας εκφράζοντας τη λύπη του σημείωσε ότι συμβαίνει το αντίθετο. «Χθες, διάβασα ότι ο κ. Ταλάτ με έχει κατηγορήσει ότι κωλυσιεργώ. Τι να πούμε, αντί το πω εγώ αυτό, το ακούω από τον κ. Ταλάτ. Λυπούμαι γι αυτές τις τοποθετήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση ο Δημήτρης Χριστόφιας να παρεκκλίνει από βασικές αρχές που αφορούν στη λύση στο Κυπριακό. Αυτό το μήνυμα το έχω δώσει στον κ. Ταλάτ, το δίνω ακόμη μιά φορά και μέσα από το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών», υπέδειξε ο Κύπριος Πρόεδρος.

    Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται πέραν του προσωπικού του απεσταλμένου, να εμπλακεί και ο ίδιος άμεσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για περαιτέρω εμπλοκές από πλευράς του ΓΓ, ή των οποιωνδήποτε άλλων, καθώς υπάρχει διαδικασία με καθορισμένους τους πρωταγωνιστές και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών. «Επαναλαμβάνω όμως ότι ο Γενικός Γραμματέας επιδεικνύει θερμό προσωπικό ενδιαφέρον, κι αυτό νομίζω λέει πολλά», πρόσθεσε.

    Επανέλαβε επίσης ότι η όλη διαδικασία εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ποτέ να μην το ξεχνούμε αυτό, ότι η διαδικασία είναι διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών η οποία καλεί με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Και το υπογραμμίζω ότι οι συνομιλίες είναι δικοινοτικές. Σ ότι αφορά στην Τουρκία είναι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού που θα τεθούν οπωσδήποτε στο τραπέζι, αλλά οι συνομιλίες είναι δικοινοτικές. Θα έχουμε συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων κι όχι δύο κρατών».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται σήμερα να μιλήσει στη συνάντηση κορυφής για την Αφρική και να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Χριστόφια, πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟς ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ο Μπαν Γκι-μουν καλωσόρισε την επαναβεβαίωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δέσμευσή του για την εξεύρεση μίας ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού,κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. «Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστόφια, ο ΓΓ καλωσόρισε θερμά την έναρξη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων που στοχεύουν σε μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο Γενικός Γραμματέας προέτρεψε ακόμη σε άμεση εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο Εκπρόσωπος είπε πως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συνεργασία μεταξύ ΟΗΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας για παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών αλλαγών και των στόχων της χιλιετίας.

    [03] ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

    Το Υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση, αλλά και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς, στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία. Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι οι ημέρες αυτές ενώνουν όλους τους Ευρωπαίους σε μια κοινή εκδήλωση γνωριμίας με την πολιτιστική κληρονομιά.

    Ο θεσμός αυτός, ανέφερε, που ξεκίνησε το 1984 από τη Γαλλία και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ενωση το 1991, έγινε τόσο δημοφιλής που αγκαλιάζεται από περίπου 20 εκατομμύρια Ευρωπαίους, οι οποίοι παρακολουθούν τις εκδηλώσεις αυτές στις χώρες τους. Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο χώρος επιλογής των φετινών εκδηλώσεων είναι συμβολικός - η Λευκωσία, συνέχισε, η μοιρασμένη πρωτεύουσα, αποτελεί μικρογραφία του τόπου μας, με την πολυτάραχη ιστορία της, την έντονη κοινωνική ζωή της και τα πλούσια ίχνη που άφησαν οι κάτοικοί της από την εποχή που πρωτοκατοικήθηκε.

    «Στα δαιδαλώδη σοκάκια της Λευκωσίας, που γνώρισαν δόξα, αλλά και αίμα, μαζί με τους ντόπιους κατοίκους της περπάτησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι, Αγγλοι που δημιούργησαν όλοι μαζί το κτιστό, αλλά και άυλο αστικό τοπίο». Το κοινό της Κύπρου έχει δείξει με το έμπρακτο ενδιαφέρον του την αγάπη και την ευαισθητοποίησή του για την προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το «Υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση, αλλά και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς``.

    [04] ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

    Η αρχαιολογική σκαπάνη, κατά τις ανασκαφές που διενεργούνται για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, έφερε στο φως μεγάλο τμήμα του προμαχώνα Ντ Αβίλα, σε απροσδόκητα καλή κατάσταση, δήλωσε η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, προσθέτοντας ότι επεβλήθη στον αρχιτέκτονα να μετακινήσει την επιφάνεια της Πλατείας πέντε μέτρα από τον προμαχώνα και στο επίπεδο της Τάφρου τις όποιες κατασκευές επτά μέτρα από τον προμαχώνα.

    Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, η Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι οι ανασκαφές έφεραν στο φως το αρχικό τμήμα του προμαχώνα Ντ Αβίλα, που θεωρείται σημαντικό εύρημα καθώς είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Πρόσθεσε πως το εύρημα επιβεβαιώνει την εκτίμηση όλων ότι ο προμαχώνας είχε μετακινηθεί αρχές του 20ου αιώνα, όταν κατασκευαζόταν ο δρόμος που ένωνε την οδό Λήδρας με την εκτός των τειχών πόλη που ήταν τότε αναπτυσσόμενη.

    Ο τελικός σχεδιασμός της Πλατείας, εξήγησε, είναι υπό την αίρεση των υποδείξεων του Τμήματος Αρχαιοτήτων και οι όποιες προσαρμογές υποδειχθούν από το Τμήμα θα γίνουν. Ανέφερε ακόμα ότι «ο σχεδιασμός θα αλλάξει στη βάση των προσαρμογών, δεν αλλάζει κάτι ριζικά». Ανέφερε περαιτέρω ότι οι ανασκαφές συνεχίζονται και το ενδεχόμενο να έρθουν στο φως και άλλα ευρήματα είναι ανοικτό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 22 September 2008 - 9:29:21 UTC