Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [02] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα στηρίξουν τις απευθείας συνομιλίες που έχουν αρχίσει για λύση του Κυπριακού και θα μείνουν συνεπή στη θέση ότι ο διάλογος διεξάγεται μεταξύ των Κυπρίων για τους Κυπρίους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι αναμένουμε από τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς να διαδραματίσουν το ρόλο τους προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ούτως ώστε οι αρχές του διεθνούς δικαίου να γίνουν σεβαστές από την κατοχική δύναμη, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα πάρει «μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται από την Κοινοπολιτεία και τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη. Θα μου δοθεί η ευκαιρία πέραν της προσφώνησης της Γενικής Συνέλευσης να συναντηθώ με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» είπε.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι θα συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα παραθέσει γεύμα στους αντιπροσώπους των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα έχει «επαφές και με την παροικία στη Νέα Υόρκη. Πιστεύω ότι αυτή η εντατική δουλειά θα δώσει τα δικά της αποτελέσματα», ανέφερε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει τα δικά της μηνύματα ενόψει και των απευθείας συνομιλιών που έχουν αρχίσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «ασφαλώς» και σημείωσε ότι δεν θα αποκαλύψει στο παρόν στάδιο το περιεχόμενο της ομιλίας του.

    «Θα μιλήσουμε και γενικότερα, συνοπτικά βεβαίως, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και θα κάνουμε τη δική μας τοποθέτηση, αλλά θα επικεντρωθούμε φυσιολογικά στις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα όπου θα γίνει μια ενημέρωση της Γενικής Συνέλευσης. Θα περιγράψουμε για ακόμα μια φορά τις θέσεις αρχής της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς στα θέματα που μας απασχολούν για την επίλυση του Κυπριακού», επεσήμανε.

    Σε ερώτηση τι μήνυμα θα δώσει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη συνάντηση που θα έχει μαζί του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «όταν θα του δώσω το μήνυμα, θα το ακούσετε. Θα δώσω το μήνυμα ότι αρχίσαμε, συνεχίζεται ο διάλογος και από κει και πέρα θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα με το Γενικό Γραμματέα και περί του διαλόγου και του περιεχομένου του».

    Βεβαίως, συνέχισε, αναμένουμε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα στηρίξουν το διάλογο, θα μείνουν συνεπή στη θέση ότι ο διάλογος διεξάγεται μεταξύ των Κυπρίων για τους Κυπρίους. Βεβαίως θα υπάρχουν και οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, δεν αγνοούμε αυτές τις διεθνείς πτυχές και αναμένουμε από τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς να διαδραματίσουν το ρόλο τους προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ούτως ώστε οι αρχές του διεθνούς δικαίου να γίνουν σεβαστές από την κατοχική δύναμη, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα - αποχώρηση στρατευμάτων, εποίκων και όλες οι άλλες πτυχές του Κυπριακού που συναποτελούν από κοινού τις διεθνείς του πτυχές» είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον παραμένει το ίδιο αισιόδοξος όσο όταν άρχισαν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι συνομιλίες έχουν ένα ενιαίο περιεχόμενο, μόλις έχουν αρχίσει, έγιναν δύο συναντήσεις και πάμε για τρίτη συνάντηση.

    «Είπα πολλές φορές από την αρχή ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και ότι θα συναντήσουμε στο δρόμο μας σκοπέλους, δυσκολίες και κατά συνέπεια είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες», τόνισε και πρόσθεσε πως «από κει και πέρα θα φανεί στην πορεία ποια θα είναι τα αποτελέσματα».

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον το στυλό που έδωσε στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη διάρκεια της συνάντηση της Πέμπτης έχει συμβολικό χαρακτήρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι όταν είχε μεταβεί στο Λονδίνο και συνάντησε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Λονδίνου, του έδωσε δύο πέννες, μια δώρο για τον ίδιο και μία δώρο για τον κ. Ταλάτ.

    «Ηθελε εκείνος να στείλει ένα μήνυμα ότι πρέπει να συνεργαστούμε ούτως ώστε να λύσουμε το Κυπριακό και το συντομότερο δυνατό να υπογράψουμε και τη λύση με αυτές τις πέννες. Εγώ έκανα το διαμετακομιστή, πήρα το δώρο του κ. Ελκέρ στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του διαβίβασα και το μήνυμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαϊδης, σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, αναφέρει ότι η ανάγκη για ένα διεθνή οργανισμό που να ελέγχει τις ναυτιλιακές μεταφορές απορρέει από το γεγονός ότι η ναυτιλία είναι πιθανόν η μεγαλύτερη διεθνής βιομηχανία στον κόσμο. Ο κ. Νικολαϊδης σημειώνει ότι η παγκοσμιοποίηση έχει μεταμορφώσει το διεθνές εμπόριο, νέες δυνάμεις έχουν εμφανιστεί στη ναυτιλία και πληθώρα μέτρων και κανονισμών έχει καθιερωθεί από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ), κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων ζωής του στην υπηρεσία της ναυτιλίας.

    Μέσα σε αυτά τα χρόνια, συνεχίζει, ο ΔΝΟ δημιούργησε γερές βάσεις, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ναυτιλιακή βιομηχανία και μπόρεσε να αναπτυχθεί σωστά και να ανθίσει διαμέσου των χρόνων. Τονίζει ότι το έργο του ΔΝΟ αντανακλάται στα διεθνή πρότυπα (standards) που ανέπτυξε, συμφώνησε, επέβαλε και εφάρμοσε παγκοσμίως και αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο ρύθμισης μιας τόσο ποικιλόμορφης και αληθινά παγκόσμιας βιομηχανίας όπως η ναυτιλία.

    Σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Υπουργός Συγκοινωνιών αναφέρει ότι ως δραστήριο συμβαλλόμενο κράτος του ΔΝΟ, συμμετέχει και στηρίζει τις αποφάσεις του υιοθετώντας και εφαρμόζοντας όλες τις πιο πάνω συμβάσεις. Σημειώνει ότι το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας παρακολουθεί όλες τις σχετικές εξελίξεις και συμμετέχει στις διάφορες συναντήσεις των επιτροπών του ΔΝΟ, οι οποίες πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    [03] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Ως μία από τις μεγαλύτερες ημέρες του κυπριακού αθλητισμού χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο Λάρνακας τους αθλητές της κυπριακής παραολυμπιακής αποστολής, οι οποίοι έφτασαν από το Πεκίνο φέρνοντας μαζί τους ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι «η μικρή μας Κύπρος, ανάμεσα σε 120 περίπου χώρες, πέτυχε πράγματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που δεν μπόρεσαν να πετύχουν μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες και στον πίνακα των μεταλλίων βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το μέσο».

    Με αυτή την ευκαιρία «θέλω να εκφράσω την αγάπη, το σεβασμό, την εκτίμηση της πολιτείας και του κυπριακού λαού αλλά και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και να υπογραμμίσω τη σημασία που δίδει το κράτος και η πολιτεία στην ανάπτυξη του αθλητισμού μας γιατί», όπως εξήγησε, «μέσω της ανάπτυξης του αθλητισμού στοχεύουμε να δημιουργήσουμε παραδείγματα για τη νεολαία μας και να δώσουμε στη νεολαία μας ανθρώπους τους οποίους πρέπει να μιμηθούν».

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου ανέφερε ότι ως Υπουργός υπεύθυνος για τον αθλητισμό και εκ μέρους της Κυβέρνησης, «θέλω να καλωσορίσω τους Ολυμπιονίκες μας των Παραολυμπιακών Αγώνων, να εκφράσω εκ μέρους της πολιτείας τα θερμά συγχαρητήρια μας, να εκφράσω τη μεγάλη ευχαρίστησή μας για τις μεγάλες επιδόσεις που είχαμε σαν χώρα στους Παραολυμπιακούς αυτούς Αγώνες. Θέλω επίσης να εκφράσω εκ μέρους ης κυβέρνησης και του Υπουργείου τις μεγάλες μας ευχαριστίες για τη μεγάλη τιμή που οι αθλητές μας έχουν δώσει στην πατρίδα τους» είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 20 September 2008 - 11:29:14 UTC