Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ - ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ - ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επαναδιαβεβαίωσε πως ``δεν πρόκειται να αποκρυβεί οτιδήποτε`` σε ότι αφορά τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου 2005, προσθέτοντας πως ``ούτε ενοχλείται η κυβέρνηση εάν οι ευθύνες αποδοθούν είτε σε κυβερνητικά τμήματα είτε σε αξιωματούχους και αυτό θα επιδιώξει να καθορίσει`` η μονομελής Διερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ερωτηθείς εάν έχουν έρθει οι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως έχουν υποβάλει την έκθεσή τους και «έχουν εντοπίσει αδυναμίες ή παραλείψεις στα κυβερνητικά τμήματα και γι` αυτό οι όροι εντολής που έχουν δοθεί στην Ερευνητική Επιτροπή είναι ευρύτατοι και κατά κύριο λόγο κατευθύνονται στον εντοπισμό ευθυνών, εάν υπάρχουν, στα κυβερνητικά τμήματα. Κανένας δεν δικάζεται και δεν καταδικάζεται χωρίς την πρέπουσα έρευνα», είπε, και πρόσθεσε πως «αυτή η Επιτροπή θα ασχοληθεί και με αυτό τον τομέα όπως και με άλλους τομείς της πιθανής ευθύνης που έχουν στο μεταξύ διαπιστωθεί».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Βιέννη όπου θα λάβει μέρος στην 4η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις τόσο για το χρόνο διορισμού όσο και για τη σύνθεση της Διερευνητικής Επιτροπής.

    «Η σύνθεση έγινε κάτω από το κεφάλαιο 44 του Νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: ``καλά κάνουν αυτοί οι οποίοι σπεύδουν να σχολιάσουν, να μελετήσουν πρώτα το νόμο, ποιές είναι οι εξουσίες και αρμοδιότητες που παρέχει ο νόμος σε τέτοιες Επιτροπές και ποιός είναι ο ρόλος της Επιτροπής. Η Επιτροπή αυτή είναι οιονεί δικαστικό σώμα και καλύπτεται από όλα τα προνόμια και τις διασφαλίσεις που παρέχονται στα Δικαστήρια όσον αφορά την προσβολή του κύρους και της αξιοπιστίας αυτού του οργάνου. Καλά κάνουν να το έχουν όλοι αυτό υπόψη τους», είπε.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει κανένας που αμφισβητεί είτε το κύρος, είτε τη νομική εμβρίθεια, είτε την αντικειμενικότητα της μονομελούς Επιτροπής» και επανέλαβε πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πει ότι ήταν αδύνατο «να οριστεί ερευνητική Επιτροπή χωρίς τουλάχιστον προηγουμένως να είναι γνωστές οι πιθανές αιτίες της πτώσης του αεροπλάνου όπως και οι τομείς στους οποίους θα αναζητηθούν οι ευθύνες».

    Σήμερα, συνέχισε, «έχουμε τις ενδείξεις ποιοί είναι αυτοί οι τομείς και γι`αυτό έχουν επιλεγεί οι δύο εμπειρογνώμονες που προνοεί ο νόμος ότι μπορούν να διοριστούν για να βοηθήσουν τον ανακριτή να διερευνήσει τις δυνατότητες, πιθανότητες, ενδεχόμενα να υπάρχουν ευθύνες».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης πως δεν αντιλαμβάνεται την κριτική που γίνεται αναφορικά με το εάν η Επιτροπή είναι μονομελής ή πολυμερής και πρόσθεσε πως αυτό για τον ίδιο «είναι καθαρά θέμα ακαδημαϊκό».

    Τεχνικά θέματα, θέματα που αφορούν εξειδικευμένες πτυχές του ατυχήματος είναι θέματα μαρτυρίας, είπε, και πρόσθεσε πως η Διερευνητική Επιτροπή «δικαιούται να εγκαλεί μάρτυρες που είναι υποχρεωμένοι να παραστούν και υπόκεινται σε όλες τις ευθύνες που υπόκειται κάθε μάρτυρας που μαρτυρά σε δικαστήριο, δηλαδή για ψευδή ή μη πλήρη κατάθεση». Ανέφερε επίσης πως η Επιτροπή «έχει καθήκον, ευθύνη και ρόλο να αξιολογεί τη μαρτυρία και να καταλήγει σε συμπεράσματα».

    Αλλωστε, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις, να εξευρεθούν τα μέλη της Επιτροπής, οι εμπειρογνώμονες που θα μπορούν να βοηθήσουν την μονομελή Επιτροπή, ο χώρος που θα συνεδριάζει η Επιτροπή» και άλλα. Πρόσθεσε πως «η Επιτροπή θα αποφασίσει και το χρόνο και τη διαδικασία για την έναρξη των διαδικασιών της».

    Είπε ακόμα πως έχει ενδείξεις «ότι η έκθεση θα εκδοθεί σύντομα ώστε στο μεταξύ η Επιτροπή να μπορέσει να πάρει τη μαρτυρία που χρειάζεται όσον αφορά νομοθεσίες, κανονισμούς, οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας και όλα τα άλλα συναφή που είναι το υπόβαθρο της έρευνας, ώστε μόλις εκδοθεί η έκθεση να κατατεθεί ως μαρτυρία ενώπιον της Επιτροπής, η οποία θα βγάλει τα δικά της συμπεράσματα».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Συγγενών της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου, σύμφωνα με τις οποίες εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν σταματήσει η αδειοδότηση της αεροπορικής εταιρείας «Ηλιος» να πραγματοποιεί πτήσεις υπό την επωνυμία «Α-jet» αυτή η πρακτική θα καταγγελθεί διεθνώς.

    Αυτό είναι «άλλο θέμα» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως αυτό το θέμα το χειρίζεται η Πολιτική Αεροπορία, με βάση το νομικό πλαίσιο του κράτους. Αλλο θέμα είναι «η μετονομασία μιας εταιρίας και εντελώς άλλο θέμα η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, πράγμα που δεν έχει επιτραπεί», ανέφερε, προσθέτοντας πως η αδειοδότηση είναι άλλο θέμα και πως «ότι και να γίνει δεν απαλλάσσεται ευθύνης η προηγούμενη εταιρεία με την προηγούμενη ονομασία. Είναι όμως καθαρά νομικό θέμα», είπε.

    Ερωτηθείς στο μεταξύ εάν έχει διευθετηθεί συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στη Βιέννη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως «οι συναντήσεις σε τέτοιες συνάξεις γίνονται απρογραμμάτιστα και αναλόγως των ευκαιριών που παρουσιάζονται».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 May 2006 - 17:29:14 UTC