Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - ΛΑΚ
  • [03] ΗΠΑ - Μόλερ - Επαφές
  • [04] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Διερευνητική Επιτροπή
  • [05] Αεροπορικό δυστύχημα - Οροι εντολής Ανεξάρτητης Επιτροπής
  • [06] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΣτΕ - Κύπρος - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
  • [07] Εκπρόσωπος - Δήλωση Αναστασιάδη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [08] Πρεσβευτής Κύπρου στη Σλοβακία - Διαπιστευτήρια
  • [09] Ανδρούλα Βασιλείου - Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Ενωσης
  • [10] ΚΣ ΕΔΕΚ - Λυσσαρίδης - Αθήνα - Βραβείο
  • [11] Στατιστική Υπηρεσία - Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή
  • [12] Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος
  • [13] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [14] Λάζαρος Σαββίδης - Λάρνακα - Προεδρεύοντες εκλογικών κέντρων
  • [15] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ναρκωτικά
  • [16] Χριστόφιας - ΑΤΑ - ΣΕΚ - Κλεάνθους - Αναστασιάδης
  • [17] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεκλογική περίοδος
  • [18] ΔΗΣΥ - Γεωργίου - Αεροπορική τραγωδία - Επιτροπή
  • [19] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - 30χρονα κόμματος - Ομιλία
  • [20] Κλεάνθους - ΣΕΚ - ΑΤΑ - Αναστασιάδης - Ανασχηματισμός
  • [21] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας
  • [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - Αεροπορική τραγωδία - Επιτροπή
  • [23] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού - Κυπριακό - Εκλογές
  • [24] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεκλογική εκστρατεία
  • [25] ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Δημόσια υγεία - Κοιτάσματα πετρελαίου ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 11/05/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής

    Αναχωρεί στις 4:00 σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για τη Βιέννη, όπου, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου που έχει ήδη αναχωρήσει για την Αυστρία, θα συμμετάσχει στην 4η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

    Τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται μεθαύριο, θα προσφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και στην ημερήσια διάταξή της περιλαμβάνονται θέματα όπως η Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Τρομοκρατία, τα Ναρκωτικά και το Οργανωμένο Εγκλημα, η Ανάπτυξη και η Απασχόληση και η Μετανάστευση.

    Στη διάρκεια του διημέρου της Συνόδου, τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται ότι θα έχουν σειρά συναντήσεων με ομολόγους τους και άλλους πολιτικούς παράγοντες, με τους οποίους θα συζητήσουν διμερή θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σήμερα, ο κ. Ιακώβου θα λάβει μέρος στη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δυο περιφερειών, η οποία θα προηγηθεί της Συνάντησης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων και θα ετοιμάσει την Κοινή Διακήρυξη.

    Η Συνάντηση των Υπουργών θα καλύψει θέματα όπως οι κοινές προκλήσεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα περιλαμβανομένων των θεμάτων της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς επίσης και οι κοινές προκλήσεις στον πολιτικό τομέα περιλαμβανομένων των θεμάτων της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, της Επιτροπής Οικοδόμησης της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - ΛΑΚ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία ''ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην πορεία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν έχει κάνει καμμία απολύτως κίνηση για να ικανοποιήσει τους 25 σχετικά με τα θέματα που αφορούν την Κύπρο''.

    Είπε ακόμα ότι η Αγκυρα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για θέματα νομοθεσίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Υπουργών για να εξετάσει το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ''θα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι''.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τη Βιέννη όπου θα λάβει μέρος στη 4η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΛΑΚ (Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής), ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Κύπρος ''θα προασπίσει τα συμφέροντά της'' και ανέφερε πως ''έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση''.

    Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα πει δυναμικά όχι την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως ''η Κύπρος όπως κάθε κράτος - μέλος της Ενωσης έχει τη δυνατότητα να σταματήσει οποιοδήποτε διαπραγματευτικό κεφάλαιο της Τουρκίας. Θα εξαρτηθεί'', πρόσθεσε, ''από το πώς βλέπουν οι εταίροι μας στην ΕΕ το θέμα και κατά πόσον δικαιολογούν τις δικαιολογίες της Τουρκίας ή όχι''.

    [03] ΗΠΑ - Μόλερ - Επαφές

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τους επικεφαλής των Ειρηνευτικών Αποστολών.

    Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μόλερ έχει προγραμματίσει σειρά επαφών για να συζητήσει τα σημερινά δεδομένα του Κυπριακού, τα επόμενα βήματα από πλευράς ΟΗΕ, αλλά και το θέμα της εξάμηνης ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί, ενόψει της νέας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα που θα πρέπει να δοθεί προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

    Ο κ. Μόλερ συναντήθηκε με τον Αμερικανό Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ αναμένεται να έχει και άλλες συναντήσεις, όπως με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος ακόμη δεν έχει ανακοινώσει αν μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την αποστολή του στην περιοχή.

    [04] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Διερευνητική Επιτροπή

    Με στόχο την πλήρη διερεύνηση των αιτίων του αεροπορικού δυστυχήματος της εταιρείας ''Ηλιος'' στο Γραμματικό Αττικής τη 14η Αυγούστου 2005, ''χωρίς φραγμούς ή περιορισμούς'', όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, η κυβέρνηση αποφάσισε τον διορισμό μονομελούς ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής, με ερευνητή τον Παναγιώτη Καλλή, τέως Μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    ''Ο κ. Καλλής'', όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ''θα βοηθείται στο έργο του από δύο εμπειρογνώμονες εκτιμητές, τους κυρίους Ηλία Νικολαΐδη και Γεώργιο Μπόνης εξ Ελλάδος, όπως και από το άλλο απαραίτητο προσωπικό''.

    ''Με την απόφαση αυτή'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''εισέρχεται σε τελικό στάδιο η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό ανεξάρτητης και αδιάβλητης Επιτροπής για διερεύνηση και διαπίστωση ευθυνών όπου υπάρχουν και απόδοσή τους όπου και εις όποιους ανήκουν''.

    [05] Αεροπορικό δυστύχημα - Οροι εντολής Ανεξάρτητης Επιτροπής

    Η Μονομελής Ανεξάρτητη Επιτροπή που διορίστηκε από το κράτος προκειμένου να εξετάσει το θέμα της ευθύνης για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, 2005, του αεροσκάφους της εταιρείας ''Ηλιος'', θα μελετήσει τις ενέργειες, παραλείψεις, γεγονότα ή συνθήκες ή συνδυασμό τους που οδήγησαν στο ατύχημα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Επιτροπή θα εξετάσει τα γεγονότα που σχετίζονται με τη χορήγηση και διατήρηση σε ισχύ άδειας εκμεταλλεύσεως στην εταιρεία για να ασκεί δραστηριότητες αερομεταφοράς.

    Ανάμεσα στους όρους εντολής της Επιτροπής περιλαμβάνονται η διερεύνηση για τα γεγονότα που σχετίζονται με την έκδοση πιστοποιητικού πτητικής ικανότητας του αεροσκάφους και για τα γεγονότα που σχετίζονται με τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου του αεροσκάφους από την αρμόδια Αρχή, τόσο πριν τη νηολόγησή του, όσο και κατά περιοδικά χρονικά διαστήματα, μετά την εκτέλεση επισκευών ή μετατροπών, και κάθε φορά που φυσικό γεγονός, βλάβη ή ελαττωματική λειτουργία επέβαλλε τον έλεγχο.

    Περιλαμβάνεται επίσης η εξέταση της επάρκειας των μέτρων που λήφθηκαν από τις υπηρεσίες εδάφους της εταιρείας και των οδηγιών που δόθηκαν στους χειριστές μετά την εκδήλωση του προβλήματος στο αεροσκάφος και κατά πόσο η αρμόδια Αρχή έλεγχε τη συμμόρφωση από την εταιρεία προς τους κανόνες, διαταγές, απαγορεύσεις και όρους διοικητικών πράξεων με αντικείμενο την Πολιτική Αεροπορία.

    [06] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΣτΕ - Κύπρος - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

    Ως πολύ καλή για την Κύπρο κρίνει η κυβέρνηση την τρίτη αξιολόγηση της χώρας από τη Μόνιμη Επιτροπή MONEYVAL του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

    Οπως ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, η βαθμολογία της Κύπρου για τα επιμέρους θέματα, όπως αναφέρονται στην έκθεση, κρίνεται γενικά πολύ καλή, λαμβανομένου υπόψη ότι η νέα μεθοδολογία είναι πολύ αυστηρή και λεπτομερής.

    [07] Εκπρόσωπος - Δήλωση Αναστασιάδη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν παραιτείται ούτε και εκλέγεται με βάση τη βούληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, αλλά από τον λαό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας ομιλία του κ. Αναστασιάδη, στην οποία έκανε λόγο για εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προεκλογική εκστρατεία.

    ''Εάν η πρόκληση είναι για τηλεοπτική συζήτηση, να πω χαριτολογώντας, πρώτον, ότι είναι γνωστό ότι όλοι φοβούνται τον κ. Αναστασιάδη για τηλεοπτική συζήτηση. Επί της ουσίας, νομίζω ότι υποπίπτει σε μιαν αντίφαση ο κ. Αναστασιάδης. Από τη μία δεν θέλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μετέχει στην προεκλογική εκστρατεία - και όντως αυτός ο Πρόεδρος δεν μετέχει, ας θυμηθούμε τη συμμετοχή του κ. Κληρίδη στην προεκλογική εκστρατεία - αλλά ταυτόχρονα τον καλεί σε τηλεοπτική συζήτηση που είναι η πλέον άμεση εμπλοκή σε μιαν προεκλογική εκστρατεία. Πρέπει να αποφασίσει τί θέλει ο κ. Αναστασιάδης'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ''δεν αποτελούν ένδειξη σεβασμού στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας τέτοιες δηλώσεις''.

    [08] Πρεσβευτής Κύπρου στη Σλοβακία - Διαπιστευτήρια

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Σλοβακία, με έδρα τη Βιέννη, Κορνήλιος Κορνηλίου επέδωσε προχθές τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς.

    Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, μετά από την επίδοση των διαπιστευτηρίων ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση του Προέδρου της Σλοβακίας με τον νέο Πρεσβευτή της Κύπρου, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ διαπιστώθηκε και η ετοιμότητα για στενότερη συνεργασία ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Ο κ. Κορνηλίου ευχαρίστησε τον Σλοβάκο Πρόεδρο για τη συμμετοχή της χώρας του στην UNFICYP καθώς και για τη συμβολή της στο θέμα της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ο κ. Γκασπάροβιτς απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί επίσημα τη Σλοβακία.

    Εκστρατεία ''Διάλογος με τον πολίτη για το Μέλλον της Ευρώπης''- Εναρξη

    [00]

    Η συνεισφορά της Κύπρου για το Μέλλον της Ευρώπης θα είναι πολύ ουσιαστική και θα αγγίξει θέματα για τα οποία οι Κύπριοι πολίτες έχουν απόψεις και προσδοκίες, για το πώς θέλουν την Ευρώπη του αύριο, μιαν Ευρώπη που θα βασίζεται πάνω σε σταθερές και στέρεες αξίες όπως την οραματίστηκαν οι θεμελιωτές της, Ρομπέρ Σουμάν και Ζαν Μονέ, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας ''Διάλογος με τον πολίτη για το Μέλλον της Ευρώπης - Πλάνο Δ'', στη Λευκωσία, ο κ. Ιακώβου είπε πως μέσα από τον διάλογο με τον Πολίτη ευελπιστεί ότι θα προκύψει διπλό όφελος, δηλαδή αφ' ενός ο πολίτης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα επιτεύγματα και έργα για την πρόσθετη αξία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση και αφ' ετέρου του παρέχεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκφράσει τις προσδοκίες του για το τι μέλλει γενέσθαι.

    ''Ο διάλογος αναμένεται να επικεντρωθεί γύρω από θέματα όπως η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ευρώπης, η εξωτερική πολιτική και ο ρόλος της στον κόσμο, αλλά και θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή του πολίτη, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η προστασία του καταναλωτή και το ενιαίο νόμισμα'', πρόσθεσε.

    Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΕΙΚ Νεόφυτος Χρυσοχός είπε πως αρχίζει μια νέα περίοδος διαλόγου για το ζήτημα της θέσπισης ενός Συντάγματος για την Ευρώπη στην ευρύτερη βάση της κοινωνίας των πολιτών σε κάθε κράτος - μέλος χωριστά μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Δ που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Δημοκρατία - Διάλογο - Δημόσια Συζήτηση.

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους είπε πως χρειάζεται μια ατζέντα πολιτικής για την Ευρώπη, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη θεσμική μεταρρύθμιση της οποίας η Ευρώπη έχει ανάγκη.

    Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου είπε πως ''ευελπιστούμε ότι μέσα από τις εθνικές συζητήσεις με τους πολίτες, η ΕΕ θα μπορέσει να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και θα μπορέσει να προχωρήσει στο χτίσιμο της νέας Ευρώπης μιας πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά δυνατής Ευρώπης, αλλά και μιας κοινωνικά δυνατής Ευρώπης με γνώμονα και απώτερο στόχο την ευημερία του Ευρωπαίου πολίτη''.

    [09] Ανδρούλα Βασιλείου - Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Ενωσης

    Η συμβολή των εθνικών κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση των σημερινών περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι εξαιρετικής σημασίας, δήλωσε η βουλευτής Ανδρούλα Βασιλείου σε παρέμβασή της για το ρόλο των κοινοβουλίων στη διαχείριση του περιβάλλοντος, στη Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

    Σύμφωνα με χθεσινό ανακοινωθέν της Βουλής, η κ. Βασιλείου, σε ομιλία της στη Μόνιμη Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τη Χρηματοδότηση και το Εμπόριο και αναφερόμενη στο θέμα ''Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στη διαχείριση του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης του'', είπε ότι ''πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων σε επίπεδο των αναγκαίων καινοτομιών στην αλλαγή των τρόπων παραγωγής και χρήσης της ενέργειας αλλά και στο επίπεδο των απαραίτητων τεχνολογικών αναπροσαρμογών, τα κοινοβούλια έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο μέσω του οποίου μπορούν να γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα από την υλοποίηση των ρυθμίσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας''.

    [10] ΚΣ ΕΔΕΚ - Λυσσαρίδης - Αθήνα - Βραβείο

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης επέστρεψε από την Αθήνα, όπου προχθές το βράδυ του απονεμήθηκε βραβείο για τις πολιτικές του δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, δόθηκαν προχθές το βράδυ, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, τα βραβεία Leader's Awards for the Year, με τα οποία τιμήθηκαν καλλιτέχνες, αθλητές, και οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες.

    Δόθηκαν επίσης βραβεία για ηγετικές προσωπικότητες της πενταετίας σε όλους τους τομείς της ζωής.

    [11] Στατιστική Υπηρεσία - Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

    Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε ρυθμό αύξησης 2,5% τον Απρίλιο του 2006 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2005, έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2005 προς το 2004.

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2006 ο Εναρμονισμένος ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 2,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005, ενώ ο μέσος Εναρμονισμένος ΔΤΚ του δωδεκάμηνου Μαϊου 2005-Απριλίου 2006 σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του δωδεκάμηνου Μαϊου 2004-Απριλίου 2005 παρουσίασε αύξηση 2,0%.

    [12] Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος

    Με θετικό πρόσημο, για έβδομη συνεχή συνάντηση, έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει, λόγω των νέων κερδών που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, πάνω από τις 3.000 μονάδες, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τους τίτλους των τραπεζών Λαϊκής και Ελληνικής. Η αγορά έκλεισε στις 3.017,48 μονάδες, σημειώνοντας αμελητέα άνοδο της τάξης του 0,04%. Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 9,97 εκατομμύρια λίρες.

    Αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,03% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 1.027,19 μονάδες.

    [13] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [14] Λάζαρος Σαββίδης - Λάρνακα - Προεδρεύοντες εκλογικών κέντρων

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε ότι θα δημοσιευθεί αύριο σε όλες τις καθημερινές εφημερίδες ο κατάλογος των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και κάλεσε τον κόσμο που δεν έχει σύνδεση με το Διαδίκτυο να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με την Υπηρεσία Εκλογών για να μάθει λεπτομέρειες σχετικά με το εκλογικό κέντρο, όπου θα ψηφίσει.

    [15] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ναρκωτικά

    Το ΑΚΕΛ, ενώ εκφράζει την ικανοποίηση του για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στο θέμα της καταπολέμησης της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών, την ίδια στιγμή επισημαίνει την ανάγκη όπως μη υπάρξει ούτε για μια στιγμή εφησυχασμός, αλλά να συνεχιστεί και να ενταθεί περαιτέρω η κινητοποίηση ολόκληρης της πολιτείας, κρατικών υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου κοινωνικού προβλήματος.

    Σε ομιλία του στον ανοιχτό διάλογο με νέους και φορείς που ασχολούνται με την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είπε πως ''ως ΑΚΕΛ, όπως πράτταμε ανέκαθεν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία υλοποίησης των μέτρων και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα στον αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας για να προστατεύσουμε τους νέους από τις ολέθριες και καταστροφικές επιδράσεις της χρήσης ναρκωτικών''.

    [16] Χριστόφιας - ΑΤΑ - ΣΕΚ - Κλεάνθους - Αναστασιάδης

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι ''είναι το λιγότερο ακατανόητο μια συνδικαλιστική οργάνωση όπως η ΣΕΚ να αντιδικεί μαζί μας επειδή προβάλλουμε την ανάγκη να αποκατασταθεί ο τρόπος υπολογισμού της ΑΤΑ και διεκδικούμε την άρση μιας αδικίας η οποία στοίχισε στους εργαζόμενους μέχρι σήμερα ένα 3% επί των μισθών τους'', σημειώνοντας ότι ''λογικά όφειλε η ίδια να το διεκδικεί και να χαιρετίζει τη θέση μας''.

    Πρόσθεσε ότι ''το επιχείρημα ότι το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ θυμήθηκαν την ΑΤΑ προεκλογικά είναι αστείο γιατί όλος ο κόσμος ξέρει ότι το κουτσούρεμα του θεσμού επεβλήθη από την προηγούμενη διακυβέρνηση παρ' όλη την αντίδραση και αντίσταση της ΠΕΟ, η οποία πραγματοποίησε και μαζικές δυναμικές κινητοποιήσεις''.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους περί ΑΤΑ ότι η ενασχόληση με το θέμα είναι προεκλογική, ο κ. Χριστόφιας είπε: ''Ας τοποθετηθούν όλοι μετεκλογικά αφού το θεωρούν ότι γίνεται προεκλογικά και ας έρθουν όλοι μαζί μας, με την ΠΕΟ και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα και τα κόμματα, να αγωνιστούμε ώστε να καμφθεί η οποιαδήποτε αντίσταση των εργοδοτών και να επανέλθει η ΑΤΑ στα προηγούμενα επίπεδα'', σημειώνοντας ότι ''εμείς εγείραμε το θέμα προσυνεδριακά και όχι προεκλογικά''.

    Οσον αφορά δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Χριστόφιας είπε: ''Μειδιώ όταν ακούω τον κ. Αναστασιάδη να διαμαρτύρεται περί εμπλοκής του Προέδρου και Υπουργών'' και σημείωσε ότι ''όταν ήταν ο Συναγερμός στην εξουσία γινόταν το σώσε και σε προεδρικές και σε βουλευτικές εκλογές''.

    [17] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεκλογική περίοδος

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε χθες ότι ''ο Γλαύκος Κληρίδης όχι μόνο είχε συντάξει τον δεκάλογο αποχής των Υπουργών του αλλά είχε διορίσει και Υπηρεσιακούς Υπουργούς Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως κατά τη διάρκεια προ των εκλογών''.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με την Οργάνωση Πολυτέκνων και αναφερόμενος στο θέμα εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε τί θα γίνει αύριο εάν οι Υπουργοί ακολουθήσουν τον Πρόεδρο και αν αυτό είναι μια σωστή πολιτική συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε βουλευτικές εκλογές, από πλευράς Προέδρου ή Υπουργών. ''Αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας την οποία έχουμε;'' διερωτήθηκε.

    [18] ΔΗΣΥ - Γεωργίου - Αεροπορική τραγωδία - Επιτροπή

    Ο ΔΗΣΥ εκφράζει την ελπίδα η διαδικασία που αρχίζει με τον διορισμό της μονομελούς ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005 ''να συμβάλει με πληρότητα στη διερεύνηση και να αποκαλύψει με όρους διαφάνειας όλα όσα αφορούν το αεροπορικό δυστύχημα, τους υπαίτιους της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής τραγωδίας που έπληξε τον τόπο μας εν καιρώ ειρήνης''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Επίτροπος Συγκοινωνιών και Μεταφορών του ΔΗΣΥ και Βουλευτής Γιώργος Γεωργίου είπε ότι ''η Βουλή ζήτησε ομόφωνα τον άμεσο διορισμό μιας ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής για διερεύνηση όλων των πτυχών της αεροπορικής τραγωδίας πριν από οκτώ μήνες'' και διερωτήθηκε ''τί εμπόδισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανταποκριθεί στο ομόφωνο αίτημα της Βουλής εδώ και οκτώ μήνες;''

    [19] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - 30χρονα κόμματος - Ομιλία

    Οι βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου αποτελούν ένα μέτρο επικύρωσης της πολιτικής που ακολουθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, καλώντας τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να μετατρέψουν το κόμμα από ρυθμιστή σε πρωταγωνιστή, ανατρέποντας οριστικά την πτωτική τάση του ΔΗΚΟ.

    ''Οι δυνάμεις της συμπολίτευσης πρέπει να ενισχυθούν. Αυτό είναι εθνική αναγκαιότητα, γιατί από τη δύναμη που θα έχουν όλες οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης θα κριθεί εάν η πολιτική που ακολουθούμε τυγχάνει της υποστήριξης του λαού ή όχι. Από αυτές θα μετρηθεί η εμμονή του λαού στην πολιτική που ακολουθήσαμε ως τώρα και θα αποτελέσει την αποτρεπτική ασπίδα σε άλλες και πρόσθετες πιέσεις που είναι δυνατό να ασκηθούν'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε εκδήλωση για τα 30χρονα του κόμματός του.

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προεκλογική εκστρατεία, υπενθύμισε ότι είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, λέγοντας πως ''δεν μπορεί ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να απαιτεί παραίτηση του Προέδρου επειδή τάχατες εμπλέκεται σε προεκλογική εκστρατεία, αυτό είναι πολιτικό πραξικόπημα''.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, κάλεσε όσες δυνάμεις το υποστήριξαν να απαντήσουν σήμερα αν ήταν σωστή η παρότρυνσή τους, προσθέτοντας ότι ''αυτοί που προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν το ναι από τον λαό, αυτοί τολμούν να μας ρωτούν πώς διαχειριστήκαμε το όχι που αυτοί μας οδήγησαν να πούμε με τις παραδοχές και αποδοχές που ήταν απαράδεκτες και τις έθεσαν μπροστά στον λαό ως δίλημμα, και όταν ο λαός, όχι εγώ, όχι η ηγεσία, με το αλάθητο κριτήριό του έκρινε ότι το σχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί 24 ώρες μετά το δημοψήφισμα η Κυπριακή Δημοκρατία έπαυε να υπάρχει για να έχει ένα διάδοχο κράτος που για να αποφασίσει και να μιλήσει έπρεπε να παίρνει αποφάσεις με αναλογία 50:50».

    Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, τόσο ο ΟΗΕ όσο και πολλές ξένες χώρες έχουν πεισθεί ότι μια νέα προσπάθεια για λύση πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, να μην υπάρχουν χρονοδιαγράμματα καθορισμένα από εξωγενείς παράγοντες που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα, αλλά από την πορεία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, και να τεθεί ενώπιον του λαού μια λύση προσυμφωνημένη από τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων.

    [20] Κλεάνθους - ΣΕΚ - ΑΤΑ - Αναστασιάδης - Ανασχηματισμός

    Δεν είναι τόσο κατάλληλη χρονική στιγμή να ζητείται, ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, να επανέλθει η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), όπως ήταν πριν το 1999, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι ''και τα πιο σημαντικά θέματα, όταν επιλέγεις ειδικά να τα συζητάς παραμονές των εκλογών, κινδυνεύουν να αποτελέσουν μόνο θέμα πολιτικής πλειοδοσίας και τίποτε περισσότερο''.

    ''Από τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, οι φόροι κατανάλωσης, που είναι και το ζητούμενο να επανέλθουν στην ΑΤΑ, δεν έχουν αυξηθεί καθόλου και επειδή δεν υπάρχει και στον ορίζοντα πρόβλεψη για αύξηση αυτών των φόρων κατανάλωσης θεωρούμε καθόλου πιεστική την ανάγκη να ξεκινήσουμε αυτήν ακριβώς τη στιγμή τον διάλογο'', είπε ο κ. Κλεάνθους, ύστερα από συνάντηση στα Γραφεία της ΣΕΚ με τον Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Νίκο Μωυσέως.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Λιλλήκα ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει το θέμα, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει το θέμα ''όταν και εφ' όσον προκύψει'' και ''όταν θα υπάρχει πραγματικά θέμα για να επανέλθει'', προσθέτοντας ότι η θέση του ΔΗΚΟ είναι ταυτόσημη με αυτήν της κυβέρνησης.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμπλακεί στις τηλεοπτικές συζητήσεις και να μην στέλλει τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ σε αυτές, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''δεν είναι η πρώτη φορά που μιλά με έναν απαξιωτικό τρόπο για άλλους πολιτικούς συναδέλφους του ο κ. Αναστασιάδης, για αυτό και αρνείται συστηματικά τον δημοκρατικό διάλογο με πλήρη ομολογία του δημόσια του ιδίου'', προσθέτοντας ότι αυτή η πρόσκληση του κ. Αναστασιάδη περιέχει μιαν αντίφαση.

    [21] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ δεν έχει διαπιστώσει μέχρι στιγμής ότι υπήρξε υπέρβαση των ορίων που έχουν τεθεί σε σχέση με τις προεκλογικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ή των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη περί εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Ομήρου είπε πως το Κίνημα του θεωρεί ότι ''η προεκλογική εκστρατεία, παρά τις φωνασκίες της αντιπολίτευσης εξελίσσεται ομαλά''.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου είπε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέλεξε να μείνει Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος'', προσθέτοντας πως ''υπήρξε μια άτυπη συγκατάθεση όλων των πλευρών ότι οι όποιες προεκλογικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ή των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου θα διατηρηθούν σε κάποια επίπεδα''.

    Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και την προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε πως ''τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια αυξημένη συσπείρωση των φίλων και των οπαδών του Κινήματος και άλλων πολιτών που ποτέ στο παρελθόν δεν ψήφισαν την ΕΔΕΚ''.

    [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - Αεροπορική τραγωδία - Επιτροπή

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει βαθειά ικανοποίηση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και δηλώνει ότι το ίδιο το κόμμα είχε ζητήσει πρώτο τον διορισμό ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία που βύθισε σε πένθος ολόκληρη την Κύπρο.

    [23] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού - Κυπριακό - Εκλογές

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού κάλεσε χθες τους Κυπρίους ψηφοφόρους να απαλλαγούν από τα σύνδρομα του διπολισμού, να ψηφίσουν ελεύθερα με βάση τη συνείδησή τους και να επικυρώσουν με την ψήφο τους κατά την ημέρα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2006 το ''Όχι'' που κατέθεσαν τον Απρίλη του 2004 στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις του στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Κουτσού αναφέρθηκε στην ''αντιπαράθεση'' και στην ''πόλωση'' που -όπως είπε- δημιουργείται μεταξύ των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και την αποφυγή διαρροής ψήφων σε άλλα κόμματα.

    ''Βρισκόμαστε'', είπε ο κ. Κουτσού, ''μπροστά σε ένα πολιτικό φαινόμενο αλληλοστήριξης των κυρίων Αναστασιάδη και Χριστόφια μέσα από τη αντιπαράθεση και την πόλωση''.

    ''Καλούμε όλους τους πολίτες'', είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ''να απαλλαγούν από αυτά τα σύνδρομα του διπολισμού, να ψηφίσουν ελεύθερα με βάση τη συνείδησή τους και κυρίως να επικυρώσουν την ψήφο του 'Οχι' που κατέθεσαν τον Απρίλη του 2004 στο δημοψήφισμα. Διαφορετικά'', δήλωσε ο κ. Κουτσού, ''όχι μόνον δεν θα φύγει το σχέδιο Ανάν, αλλά και θα εφαρμοσθεί σχεδόν όπως είναι''.

    [24] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεκλογική εκστρατεία

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες πως είναι δικαίωμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών του να απαντούν στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα ''το να επεμβαίνουν στον προεκλογικό αγώνα και πολύ περισσότερο να καθοδηγούν το εκλογικό σώμα ως προς το τί θα ψηφίσει, είναι ήθη καινούργια στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου, που δεν έχουν προηγούμενο στο παρελθόν''.

    Κληθείς, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη περί εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι πολίτες παρακολουθούν καθημερινά τους Υπουργούς της Κυβέρνησης να παρελαύνουν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και να συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων τους.

    Αναφορικά με τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε γαλλικό περιοδικό, για την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά έδωσε την ερμηνεία ότι απορρίπτεται η λύση δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, ο κ. Παπαπέτρου πρότρεψε του κυβερνώντες ''να μην καμώνονται ότι πρόκειται για μεταφραστικό λάθος''.

    ''Μήπως από λάθος μετάφραση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις ανεξαίρετα για διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία που πρότειναν τα Ηνωμένα Εθνη; Μήπως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι η μόνη οδός διαφυγής από τη σημερινή διχοτόμηση; Τι λένε επί τούτου όσοι από τους συγκυβερνώντες έκτισαν πάνω στην δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία αλλά και συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική του κ. Παπαδόπουλου;'' είπε ο κ. Παπαπέτρου

    [25] ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Δημόσια υγεία - Κοιτάσματα πετρελαίου

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε χθες ότι ''σειρά υποσχέσεων από πλευράς Υπουργείου Υγείας δεν έχουν τηρηθεί και η αθέτηση υποσχέσεων αποτελεί βασικό πολιτικό κριτήριο της αξιοπιστίας μιας κυβέρνησης''.

    Σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Περδίκης είπε ότι μετά από έρευνα του Κινήματος ''διαπιστώθηκε ότι μια εταιρεία αρτοποιίας είναι πράγματι αυτή με την οποία ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης είχε στο παρελθόν επαγγελματική σχέση''.

    Σχετικά με τη δημόσια υγεία, ο κ. Περδίκης εξέφρασε ''έντονο παράπονο για τη στάση του Υπουργού Υγείας στο θέμα της δημοσιοποίησης των επιδημιολογικών ερευνών για τον καρκίνο σε Λακατάμια, Αμίαντο και Ακρωτήρι, η οποία όπως είχε υποσχεθεί ο Ανδρέας Γαβριηλίδης θα γινόταν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου'', κάτι που ακόμα εκκρεμεί, όπως είπε.

    Ως προς το ενδεχόμενο να εντοπιστούν στην Κύπρο κοιτάσματα πετρελαίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο χρήζει προσοχής και απαιτεί τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

    Πρόκειται για ''μια μακροχρόνια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση η οποία θέλει προσοχή στο περιβάλλον, σεβασμό στον πολίτη, διαφάνεια, πληροφόρηση και όχι αντιπαράθεση'', πρόσθεσε.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 May 2006 - 14:23:08 UTC