Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νιούπορτ - Επιστροφή
  • [02] (Κ) Ελληνική Επιτροπή - Ολοκληρώνονται σήμερα οι καταθέσεις
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Διαπραγματευτικό πλαίσιο
  • [04] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ
  • [05] (Κ) Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ
  • [06] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Τυφώνας ''Κατρίνα'' - Ανακοίνωση
  • [07] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχωρεί για τις ΗΠΑ
  • [11] (K) Ακριβός Τσολάκης - Ολοκλήρωση καταθέσεων
  • [12] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ακριβός Τσολάκης
  • [13] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Δημοσκόπηση - Αεροπορική τραγωδία

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νιούπορτ - Επιστροφή

    Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αναφορικά με τα θέματα που αφορούν την Κύπρο και ειδικότερα το ζήτημα της αντιδήλωσης που πρέπει να εκδώσει η Ένωση στην μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, επέστρεψε χθες από το Νιούπορτ της Ουαλίας ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Ιακώβου είπε ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια του διήμερου Ατυπου Συμβουλίου ήταν πάρα πολύ ευνοϊκό και εξέφρασε βεβαιότητα ότι η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, στην οποία έχει αποσταλεί το κείμενο της αντιδήλωσης θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το κείμενο, που θα είναι ικανοποιητικό για την Κύπρο.

    [02] (Κ) Ελληνική Επιτροπή - Ολοκληρώνονται σήμερα οι καταθέσεις

    Η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ολοκληρώνει σήμερα στη Λάρνακα τις έρευνές της για τα αίτια του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό και το βράδυ αναχωρεί για την Αθήνα.

    Ενώπιον του κλιμακίου της Επιτροπής υπό τον πρόεδρό της Ακριβό Τσολάκη αναμένεται να καταθέσουν σήμερα εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Λάρνακας οι οποίοι ζήτησαν οικειοθελώς να καταθέσουν για στοιχεία που γνωρίζουν σχετικά με την τεχνική προετοιμασία των αεροσκαφών της εταιρείας «Ήλιος».

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει την πραγματοποίηση της Συνόδου της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά θα δώσει οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στην Ένωση για το πως θα χειριστεί το θέμα του διαπραγματευτικού πλαισίου της ΕΕ με την Τουρκία.

    [04] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει βολιδοσκοπήσει τρία άτομα για να δει εάν ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό.

    Μιλώντας χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Νιούπορτ της Ουαλίας όπου έλαβε μέρος στις εργασίες του διήμερου Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο κ. Ιακώβου είπε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, η οποία δεν είναι μεν επίσημη αλλά «από αξιόπιστες πηγές, ο Γενικός Γραμματέας έχει βολιδοσκοπήσει τρία άτομα κατά πόσον ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό».

    [05] (Κ) Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και πως ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την ΕΕ δεν θα είναι το τέλος του κόσμου.

    [06] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Τυφώνας ''Κατρίνα'' - Ανακοίνωση

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι σύμφωνα με ενημέρωση από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον δεν υπάρχουν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων στη Νέα Ορλεάνη και στις άλλες πληγείσες περιοχές.

    Το ΥΠΕΞ αφού σημειώνει ότι σε αυτές τις κοινότητες και τις περιοχές δεν υπάρχουν οργανωμένες κυπριακές κοινότητες, προσθέτει ότι τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον βρίσκονται σε επαφή με τις Αμερικανικές και Ελληνικές Αρχές όπως και με τη Βρετανική Προεδρία της ΕΕ.

    Αναφέρει ακόμα ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής βρίσκεται σε επαφή με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

    Τέλος το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι για οποιεσδήποτε πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον στον αριθμό 0012024625772 και 0012027972356 και το Υπουργείο Εξωτερικών στην Κύπρο στο 99660129.

    [07] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εξέλιξη των ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου και η δήλωση του προέδρου της ελλαδικής διερευνητικής επιτροπής ότι ο ανθρώπινος παράγοντας φαίνεται να ήταν η κύρια αιτία της συντριβής, τα σενάρια για διορισμό νέου ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η αντιδήλωση που αναμένεται να εκδώσει η ΕΕ ως απάντηση στη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η αντίδραση της Τουρκίας διά του Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, κυριαρχούν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι μια δημοσκόπηση για την αεροπορική τραγωδία, η πειθαρχική έρευνα για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, η κηδεία του αντιπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή, καθώς και η δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Ορλεάνη μετά τον φονικό κυκλώνα Κατρίνα που έπληξε την περιοχή.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Σωρεία λαθών'' γράφει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας φαίνεται να ήταν η κύρια αιτία της συντριβής του Μπόινγκ της εταιρείας ''Ηλιος'' στις 14 Αυγούστου, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής, η οποία ολοκληρώνει σήμερα το εξεταστικό της έργο. Σε άλλο της θέμα η ''Α'' γράφει ότι το θρίλερ για την τελική τοποθέτηση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας αναμένεται να κρατήσει για ένα ακόμη δεκαήμερο, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη βέβαιο ότι θα υπάρξει σαφής βελτίωσή του κειμένου αντιδήλωσης ή εάν τελικά θα οδηγηθούν τα πράγματα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Αντί να τρίζει η άμαξα, τρίζει ο αμαξηλάτης'' γράφει ότι η Αγκυρα θα εγκαταλείψει το στόχο της να ενταχθεί στην ΕΕ εάν οι ''25'' της θέσουν νέους όρους, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο περιοδικό ''Economist''. Σε άλλο της θέμα η ''Μ'' γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης ανέφερε χθες πως τα οστά που βρέθηκαν κατά τις έρευνες στο χώρο της αεροπορικής τραγωδίας είναι ανθρώπινα και πρόσθεσε πως μέχρι την Τετάρτη θα διαπιστωθεί κατά πόσον ανήκουν στα τρία άτομα που αγνοούνται.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Πόρισμα - φωτιά για τα φάρμακα'' γράφει ότι καταπελτικό για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και τον προϊστάμενό της Λούη Παναγή είναι το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας που διενήργησε ο διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Ανδρέας Μολέσκης. Ο ''Π'', επικαλούμενος πληροφορίες, κάνει λόγο για προσπάθεια ευνοιοκρατικής μεταχείρισης σε διαδικασία κατοχύρωσης προσφορών για φάρμακα από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση δύο συγκεκριμένων εταιριών. Αλλού γράφει ότι τρεις είναι οι υποψήφιοι ειδικοί αντιπρόσωποι του ΟΗΕ στο Κυπριακό που αναμένεται να διοριστεί σύντομα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο 'Χωρίς τιμωρία οι ένοχοι της τραγωδίας'' προβάλλει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ένοχοι για την αεροπορική τραγωδία δεν θα τιμωρηθούν, ενώ πάνω από τους μισούς, (52%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση φέρει πολιτική ευθύνη για το αεροπορικό δυστύχημα. Αλλού γράφει ότι έξι είναι οι βασικές αδυναμίες του σχεδίου Ανάν, το οποίοι αντίκειται σε θεμελιώδεις αρχές του χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, όπως επισημαίνει σε έκθεσή του το διεθνές συμβούλιο εμπειρογνωμόνων, που συγκλήθηκε από την Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση στην Κύπρο και είχε πρόσφατα επαφές με την πολιτική ηγεσία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Καρφώνουν αλλήλους'' γράφει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ''Ηλιος'' Δημήτρης Πανταζής, με επιστολή του προς το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας που εστάλη δύο εβδομάδες μόνο πριν την αεροπορική τραγωδία, ενημέρωνε ότι καταργούσε τη θέση του Διευθυντή Επιχειρήσεων στην εταιρεία, Γιώργου Κικκίδη. Προσθέτει ότι χθες οι δύο άνδρες κατέθεσαν πολλά έγγραφα στην διερευνητική επιτροπή, ενώ σημειώνει ότι εμφύλιος ξέσπασε στην ''Ηλιος'' για τις ευθύνες του πολύνεκρου δυστυχήματος. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος συμμετέχει σε ειρηνευτική επιχείρηση της ΕΕ στο Σουδάν, εκπροσωπούμενη από ανώτερο αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Καίνε την Ηλιος'' γράφει ότι με τον πιο επίσημο τρόπο και δια στόματος του προέδρου της ελλαδικής επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων και συμβάντων Ακριβού Τσολάκη, επιβεβαιώθηκε χθες ότι ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στην κηδεία του αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή Πετρός Καλαϊτζιάν, ο οποίος κηδεύτηκε χθες. Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είπε ότι μια μακρόχρονη φιλία συνδέει την Κύπρο και την Αρμενία.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' με τίτλο ''Η ελπίδα φθάνει επιτέλους'' αναφέρεται στην κρατική βοήθεια που άρχισε να καταφθάνει στις πληγείσες από τον κυκλώνα Κατρίνα περιοχές της Νέας Ορλεάνης και σημειώνει ότι ''άρχισε το τέλος του εφιάλτη''. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι στις σημερινές εκλογές για ανάδειξη νέου δημάρχου της Πέγειας, δεν κατέστη δυνατό να ψηφίσουν μη Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς όπως ανέφεραν στους Ευρωπαίους πολίτες οι αρμόδιοι, δεν έχει ακόμη εγκριθεί η σχετική νομοθεσία.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Νιούπορτ - Επιστροφή

    Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αναφορικά με τα θέματα που αφορούν την Κύπρο και ειδικότερα το ζήτημα της αντιδήλωσης που πρέπει να εκδώσει η Ένωση στην μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, επέστρεψε χθες από το Νιούπορτ της Ουαλίας ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Ιακώβου είπε ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια του διήμερου Ατυπου Συμβουλίου ήταν πάρα πολύ ευνοϊκό και εξέφρασε βεβαιότητα ότι η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, στην οποία έχει αποσταλεί το κείμενο της αντιδήλωσης θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το κείμενο, που θα είναι ικανοποιητικό για την Κύπρο.

    Όπως είπε ο κ. Ιακώβου την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκε το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και πιο «ουσιαστικά η αντιδήλωση που πρέπει να εκδώσει η Βρετανική προεδρία της Ένωσης» στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Έφυγα από το Νιούπορτ πολύ ικανοποιημένος» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, γιατί όπως εξήγησε «έχει τροχοδρομηθεί μια πολύ ικανοποιητική πορεία για τα θέματα του ενδιαφέροντός μας».

    Η βρετανική προεδρία ανέφερε «είχε πειστεί ότι το έγγραφο που υπέβαλε στις Βρυξέλλες δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τη δική μας πλευρά και τις θέσεις μας, εξέδωσε ένα καινούργιο προσχέδιο το οποίο ήταν αισθητά βελτιωμένο και πράγματι κατεβλήθη προσπάθεια από την Προεδρία να ικανοποιηθούν διάφορες δικές μας θέσεις».

    Σχολιάζοντας ορισμένες δραστηριότητες και δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτές «δημιούργησαν κακή για να μην πω και αλγεινή εντύπωση».

    Εξήγησε ότι οι Τούρκοι «ακολούθησαν τη συνήθη πρακτική του εκβιασμού, του τύπου αν περάσουν αυτά να μας ξεχάσετε εμάς σαν υποψήφια χώρα» και άλλα παρόμοια, ενώ ο κ. Γκιουλ ισχυρίστηκε επίσης ότι η χώρα του εφαρμόζει ήδη την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά ομόλογοί του από άλλες χώρες έχουν τονίσει στον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι «είναι καιρός να αλλάξει η Τουρκία τον τρόπο αντιμετώπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι» όπως εξήγησαν «η Τουρκία θα αρχίσει να διαπραγματεύεται με 25 χώρες και η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι εκεί πάντοτε».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα, τότε το κείμενο της αντιδήλωσης θα παραπεμφθεί στους Υπουργούς. Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει την πραγματοποίηση της Συνόδου της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά θα δώσει οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στην Ένωση για το πως θα χειριστεί το θέμα του διαπραγματευτικού πλαισίου της ΕΕ με την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Ουαλία, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι το κείμενο για το διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα ακολουθηθεί για την Τουρκία έχει ετοιμαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το παρέδωσε στην Προεδρία της ΕΕ για να το παρουσιάσει στην Επιτροπή Διεύρυνσης στο Συμβούλιο.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Ενταξιακές

    Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης και να άρει όλα τα εμπόδια κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορέσουν να αρχίσουν.

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Γραφείο του με επαγγελματικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η εφαρμογή και όχι μόνο υπογραφή του Πρωτοκόλλου, αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας.

    Σημείωσε ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζονται από μεγάλο αριθμό κρατών μελών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να προβεί σε σαφή και ισχυρή αντιδήλωση όσον αφορά τη δήλωση της Τουρκίας η οποία να ανταποκρίνεται στην αξιοπρέπεια και τις αρχές της Ενωσης.

    ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα τάχθηκε υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Μούσα σημείωσε ωστόσο ότι η Ενωση δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένη με την ιδέα της ένταξης όσο είναι η ίδια η Τουρκία.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ειδικός Αντιπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει βολιδοσκοπήσει τρία άτομα για να δει εάν ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό.

    Μιλώντας χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Νιούπορτ της Ουαλίας όπου έλαβε μέρος στις εργασίες του διήμερου Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο κ. Ιακώβου είπε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, η οποία δεν είναι μεν επίσημη αλλά «από αξιόπιστες πηγές, ο Γενικός Γραμματέας έχει βολιδοσκοπήσει τρία άτομα κατά πόσον ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό».

    Ελληνική Επιτροπή - Ολοκληρώνονται σήμερα οι καταθέσεις

    Η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ολοκληρώνει σήμερα στη Λάρνακα τις έρευνές της για τα αίτια του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό και το βράδυ αναχωρεί για την Αθήνα.

    Ενώπιον του κλιμακίου της Επιτροπής υπό τον πρόεδρό της Ακριβό Τσολάκη αναμένεται να καταθέσουν σήμερα εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Λάρνακας οι οποίοι ζήτησαν οικειοθελώς να καταθέσουν για στοιχεία που γνωρίζουν σχετικά με την τεχνική προετοιμασία των αεροσκαφών της εταιρείας «Ήλιος».

    Χθες κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής δύο αξιωματούχοι της εταιρείας «Ήλιος», ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Πανταζής και ο διευθυντής επιχειρήσεων Γιώργος Κικίδης .

    Υπουργός Υγείας - Αεροπορική τραγωδία - Αιμοδοσία - Οικολόγοι

    Τα οστά που βρέθηκαν πριν 10 μέρες στο Γραμματικό όπου στις 14 Αυγούστου συνετρίβη το Μποϊνγκ της εταιρείας ''Ηλιος'' παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβάτες και πλήρωμα αναμένεται ότι θα ταυτοποιηθούν μέχρι την Τετάρτη ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ανήκουν στους 3 Κύπριους οι σοροί των οποίων δεν εντοπίσθηκαν στα συντρίμμια του αεροσκάφους, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο αιμοδοσίας που διοργανώθηκε από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορική τραγωδίας, στην Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο κ. Γαβριηλίδης αφού ανέφερε ότι από τις εξετάσεις στα ιατρικά εργαστήρια διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ανθρώπινα οστά, είπε ότι ''οι προσπάθειες των γενετιστών θα συνεχισθούν για ταυτοποίηση σε σχέση με τους τρεις συμπατριώτες μας των οποίων οι σοροί δεν έχουν βρεθεί''.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Τυφώνας ''Κατρίνα'' - Ανακοίνωση

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι σύμφωνα με ενημέρωση από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον δεν υπάρχουν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων στη Νέα Ορλεάνη και στις άλλες πληγείσες περιοχές.

    Το ΥΠΕΞ αφού σημειώνει ότι σε αυτές τις κοινότητες και τις περιοχές δεν υπάρχουν οργανωμένες κυπριακές κοινότητες, προσθέτει ότι τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον βρίσκονται σε επαφή με τις Αμερικανικές και Ελληνικές Αρχές όπως και με τη Βρετανική Προεδρία της ΕΕ.

    Αναφέρει ακόμα ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής βρίσκεται σε επαφή με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

    Τέλος το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι για οποιεσδήποτε πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον στον αριθμό 0012024625772 και 0012027972356 και το Υπουργείο Εξωτερικών στην Κύπρο στο 99660129.

    Υπουργός Παιδείας - Τ/κ σχολείο

    Το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην εργοδότηση δυο Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών και ενός Ελληνοκύπριου με γνώσεις τουρκικής για να στελεχώσουν το τ/κ σχολείο στη Λεμεσό το οποίο βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου αρχίζει τη λειτουργία του από τη φετινή σχολική χρονιά, δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Πάφος - Φεστιβάλ Αφροδίτη - ''La Traviata''

    Άνοιξε προχθές βράδυ τις πύλες του στο φιλοθεάμον κοινό το Pafos Aphrodite Festival με την πρώτη παράσταση της όπερας «La Traviata» του Giuseppe Verdi.

    Την προχθεσινή πρώτη παράσταση παρακολούθησαν εκατοντάδες φίλοι του είδους ξένοι και ντόπιοι, ανάμεσα τους Υπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους. Η τελευταία παράσταση θα δοθεί απόψε.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη 2η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχωρεί για τις ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες (μέσω Λονδίνου), σήμερα το απόγευμα για να παραστεί και να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 60η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2005.

    [11] (K) Ακριβός Τσολάκης - Ολοκλήρωση καταθέσεων

    Ο επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης δήλωσε σήμερα ότι ενώπιον της Επιτροπής στην Κύπρο έχουν καταθέσει πάνω από 30 άτομα και πρόσθεσε ότι το κλιμάκιο της Επιτροπής αναχωρεί απόψε από την Κύπρο με αρκετά στοιχεία στις αποσκευές του αναφορικά με τα αίτια του αεροπορικού ατυχήματος της 14ης Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου ο κ. Τσολάκης είπε ότι η Επιτροπή θα βάλει κάτω όλα τα στοιχεία που μάζεψε στην Αθήνα και στην Κύπρο και αυτά που θα έχει από την Αγγλία και από άλλα μέρη που ενδεχομένως να γίνουν επισκέψεις και σε περίπτωση που υπάρχει κάτι που χρειάζεται διασαφήνιση η Επιτροπή θα έρθει ξανά στην Κύπρο έστω και για λίρες ώρες.

    Είπε επίσης ότι το κλιμάκιο της Επιτροπής αναχωρεί απόψε για την Αθήνα και αύριο θα γίνει συντονισμός των ενεργειών. Ο κ. Τσολάκης ανέφερε επίσης ότι στα μέσα της εβδομάδας η Επιτροπή θα μεταβεί στην Αγγλία ενώ η αναπαράσταση της πτήσης θα γίνει 15 μέρες αργότερα.

    [12] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ακριβός Τσολάκης

    Την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα αίτια του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου μετά από συνάντηση στη Λάρνακα με τον επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβό Τσολάκη.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι κάθε φορά που συναντάται με τον κ. Τσολάκη, γίνεται πιο δυνατή η πεποίθησή του ότι θα εξευρεθούν τα αίτια του αεροπορικού ατυχήματος και πρόσθεσε ότι μετά και τη σημερινή τους συνάντηση η πεποίθησή του αυτή «έχει γίνει σχεδόν βεβαιότητα».

    [13] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Δημοσκόπηση - Αεροπορική τραγωδία

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου είπε ότι με την διαλεύκανση του τραγικού αεροπορικού ατυχήματος της 14ης Αυγούστου θα αποκατασταθεί η πλήρης εμπιστοσύνη της κυπριακής κοινής γνώμης τόσο προς την κυπριακή επιτροπή όσο και προς την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο κ. Θράσου μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση στη Λάρνακα με τον επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβό Τσολάκη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 4 September 2005 - 17:49:17 UTC