Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΟΗΕ - Νέα Υόρκη
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αεροπορική τραγωδία
  • [03] (K) Ακριβός Τσολάκης - Αεροπορική τραγωδιά - Αναχώρηση από Κύπρο
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ''Κύπρια 2005'' - Ουζερί Τσιστάνης
  • [07] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Τυφώνας Κατρίνα - Βοήθεια προς πληγέντες
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - ΕΕ
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντικά κέρδη
  • [12] (Κ) Κύπρος - Μάλτα - Ενωση Τοπικών Αρχών - Μνημόνιο συνεργασίας
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ
  • [14] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για ΗΠΑ
  • [15] (Κ) Βρετανός Πρεσβευτής στην Αγκυρα - Τουρκία - ΕΕ
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πετρέλαιο - Αντισταθμιστικά μέτρα
  • [17] (K) Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη στην Αίγυπτο

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΟΗΕ - Νέα Υόρκη

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το θέμα του διορισμού ειδικού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «δεν επίκειται διορισμός».

    Ο Κόφι Ανάν «συνεχίζει τις προσπάθειές του» προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «έχει καταρτίσει μικρό κατάλογο υποψηφίων» για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό. Είπε ακόμα πως η επιλογή εναπόκειται στον ίδιο τον Κόφι Ανάν.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αεροπορική τραγωδία

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι συζητά τρόπους για αποστολή στην Κύπρο και άλλων εμπειρογνωμόνων ώστε η κυβέρνηση να υποβάλει προτάσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων για αναδιάρθρωση και ριζική αναβάθμιση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

    Στόχος, είπε, είναι η «Κύπρος να καταταγεί στα ψηλά επίπεδα που επιθυμούμε να έχει η Πολιτική Αεροπορία στον τόπο μας», κάτι που, όπως επεσήμανε, δεν είναι «εύκολο εγχείρημα». Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Βουλής θα «φέρουμε σε πέρας» αυτή την προσπάθεια.

    Δεν θεωρώς, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, πως υπάρχει κανένας που τολμά να πει ότι υπάρχουν, είτε πολίτες, είτε αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ή πολιτικοί παράγοντες που θέλουν είτε να κλείσει αυτή η έρευνα, είτε να κουκουλωθεί, είτε να αποσιωπηθεί.

    [03] (K) Ακριβός Τσολάκης - Αεροπορική τραγωδιά - Αναχώρηση από Κύπρο

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης διαβεβαίωσε αλλά και δεσμεύτηκε απέναντι στον κυπριακό λαό ότι τα μέλη της Επιτροπής θα κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να απαντήσουν σε όλες τις απορίες και ερωτήσεις που υπάρχουν προκειμένου να «φτάσουμε στο αποτέλεσμα που όλος ο κόσμος περιμένει» για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας χθες βράδυ πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Τσολάκης είπε ότι η Επιτροπή φεύγει από την Κύπρο «έχοντας συμπληρώσει τον κύκλο ενεργειών που είχαμε προγραμματίσει στη φάση τρία της διερεύνησης» για το αεροπορικό ατύχημα.

    Ο κ. Τσολάκης είπε πως το πιο σημαντικό πράγμα που αποκομίζει από την Κύπρο είναι η αγάπη και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους προς την Ελλαδική Επιτροπή και το γεγονός ότι καλύψαμε ένα μεγάλο κενό στην πληροφόρησή μας.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναχώρηση χθες της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και η συνέχιση των ερευνών της για τα αίτια πτώσης του μοιραίου Μπόιγκ στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου κυριαρχεί στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν το Κυπριακό, την εκλογική αναμέτρηση στην Πέγεια και την τιμή των καυσίμων.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ανατροπές στο χώρο της τριμερούς'', γράφει ότι μεγάλη ήττα υπέστησαν τα κόμματα της τριμερούς συνεργασίας από τους δημότες της Πέγειας, όπου στις εκλογές για ανάδειξη νέου Δημάρχου, ο υποψήφιος της τριμερούς συγκέντρωσε μόλις 39% των ψήφων. Νέος Δήμαρχος εξελέγη ο Νεόφυτος Κυριάκου - Ακουρσιώτης, εξασφαλίζοντας 590 ψήφους ή ποσοστό 60,90%. Σε άλλη είδηση προβάλλει δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας ''Το Βήμα των Αθηνών'', το οποίο δημοσιεύει έγγραφο της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο η διακήρυξη της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι άνευ νομικής σημασίας, αλλά και πολιτικώς απαράδεκτη.

    ''Το Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Τρεις καταθέσεις κλειδί από την Αγγλία'', γράφει ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων που διερευνά τα αίτια της πτώσης του μοιραίου Μπόιγκ στο Γραμματικό αναμένεται να μεταβεί στο Λονδίνο για να πάρει τρεις καταθέσεις που θεωρούνται κλειδί για τη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος. Αλλού γράφει ότι η προσωρινή επιτροπή συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής κάλεσε τους βουλευτές να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συζήτηση της αεροπορικής τραγωδίας στην Επιτροπή Συγκοινωνιών.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Λέει ψέματα ο Υπουργός'' και γράφει ότι με γραπτή του επιστολή στην εφημερίδα, ο υπεύθυνος αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ), Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου απαντά στη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου στον ''Π'' και παραθέτει 12 ημερομηνίες, κατά τις οποίες έστειλε ή κοινοποίησε προς τον Υπουργό επιστολές με επισημάνσεις και προειδοποιήσεις για τα κενά, τις αδυναμίες και τα προβλήματα του ΤΠΑ. Σε άλλη είδηση γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε χθες για ακόμη μια φορά ότι θα διερευνηθούν όλες οι πτυχές της αεροπορικής τραγωδίας και θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους αποδεχθεί ότι έχουν τέτοιες.

    Η ''Σημερινή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Εμφύλιος στη συγκυβέρνηση'' γράφει ότι σοβαρούς τριγμούς προκαλούν στη συγκυβέρνηση οι επίσημοι χειρισμοί, που ακολούθησαν την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε το 66% αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του Υπουργού Συγκοινωνιών ενώ μόνο το 51% των πολιτών αποτιμά θετικά τους χειρισμούς του Πρόεδρου Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει πως τέλη Νοεμβρίου ή το Δεκέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις για προσλήψεις στο Αστυνομικό Σώμα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Απαντήσεις από Μπόϊνγκ'', γράφει ότι η Ερευνητική Επιτροπή για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου υπό τον Ακριβό Τσολάκη ανασυντάσσεται σήμερα στην Αθήνα, αξιολογώντας τα μέχρι τώρα στοιχεία που συνέλεξε, καθώς επίσης αναμένει εναγωνίως τεχνικά πορίσματα από τα εργαστήρια της Μπόινγκ στο Σιάτλ, που αφορούν μερικά από τα κρίσιμα σημεία της έρευνας, όπως εργαστηριακές αναλύσεις και δοκιμές. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ των ΗΕ το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών και το θέμα του διορισμού νέου ειδικού αντιπροσώπου στο Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν και χθες γράφει ότι με τις καταθέσεις ακόμα δύο υπαλλήλων της εταιρείας ''Helios'', τις οποίες πήρε χθες και κρίνονται ως άκρως σημαντικές για την πορεία των ερευνών, η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων ολοκλήρωσε το έργο της και υπό τον Πρόεδρο Ακριβό Τσολάκη κλιμάκιο αναχώρησε για την Αθήνα. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως οι πετρελαϊκές εταιρείες στην Κύπρο είναι έτοιμες να προβούν σε νέα αύξηση στις λιανικές τιμές των καυσίμων, η οποία θα αγγίξει περίπου τα τρία σεντ.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΟΗΕ - Νέα Υόρκη

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το θέμα του διορισμού ειδικού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «δεν επίκειται διορισμός».

    Ο Κόφι Ανάν «συνεχίζει τις προσπάθειές του» προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «έχει καταρτίσει μικρό κατάλογο υποψηφίων» για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό. Είπε ακόμα πως η επιλογή εναπόκειται στον ίδιο τον Κόφι Ανάν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε χθες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ για ιδιωτική επίσκεψη και στη συνέχεια για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στις 14 - 16 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για ανασκόπηση των πορισμάτων της Συνόδου της Χιλιετίας, που αφορά «μέτρα και προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της αρρώστιας και του αναλφαβητισμού».

    Ανέφερε ότι θα μιλήσει στη Σύνοδο της Χιλιετίας στις 15 Σεπτεμβρίου και στις 18 του μήνα θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει τη διεθνή συνθήκη για την αποτροπή των συνεπειών της πυρηνικής τρομοκρατίας που υπογράφουν, όπως είπε, πάρα πολλές χώρες.

    Επίσης θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλους αρχηγούς κρατών που θα παρευρίσκονται στη Γενική Συνέλευση.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αεροπορική τραγωδία

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι συζητά τρόπους για αποστολή στην Κύπρο και άλλων εμπειρογνωμόνων ώστε η κυβέρνηση να υποβάλει προτάσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων για αναδιάρθρωση και ριζική αναβάθμιση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

    Στόχος, είπε, είναι η «Κύπρος να καταταγεί στα ψηλά επίπεδα που επιθυμούμε να έχει η Πολιτική Αεροπορία στον τόπο μας», κάτι που, όπως επεσήμανε, δεν είναι «εύκολο εγχείρημα». Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Βουλής θα «φέρουμε σε πέρας» αυτή την προσπάθεια.

    Δεν θεωρώ, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, πως υπάρχει κανένας που τολμά να πει ότι υπάρχουν, είτε πολίτες, είτε αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ή πολιτικοί παράγοντες που θέλουν είτε να κλείσει αυτή η έρευνα, είτε να κουκουλωθεί, είτε να αποσιωπηθεί.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει χθες για τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για πολιτικές ευθύνες και την ανάγκη να ορίσει η κυβέρνηση όσο το δυνατό πιο σύντομα ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να αποτραπεί οποιαδήποτε συγκάλυψη.

    Ο Πρόεδρος, αφού τόνισε ότι «συγκάλυψη δεν μπορεί να υπάρξει», επανέλαβε ότι οι συνθήκες πτώσης του αεροπλάνου και τα αίτια ή πιθανά αίτια ελέγχονται από την Επιτροπή για Διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων της Ελλάδας, υπό τον Ακριβό Τσολάκη, διότι, όπως εξήγησε, «έτσι ορίζει το διεθνές δίκαιο - διερευνάται από τις Αρχές της χώρας στην οποία συμβαίνει το αεροπορικό δυστύχημα».

    Είπε ακόμα ότι για το θέμα πιθανών ποινικών ευθυνών για την πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, όπως προνοεί το Σύνταγμα και ο νόμος, διεξάγεται αστυνομική έρευνα κάτω από την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα.

    Λόγω της φύσεως και της ειδικευμένης μορφής αυτού του δυστυχήματος, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ζητήσει και εξασφαλίσει υποστήριξη από ειδικούς εμπειρογνώμονες.

    Ακριβός Τσολάκης - Αεροπορική τραγωδιά - Αναχώρηση από Κύπρο

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης διαβεβαίωσε αλλά και δεσμεύτηκε απέναντι στον κυπριακό λαό ότι τα μέλη της Επιτροπής θα κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να απαντήσουν σε όλες τις απορίες και ερωτήσεις που υπάρχουν προκειμένου να «φτάσουμε στο αποτέλεσμα που όλος ο κόσμος περιμένει» για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας χθες βράδυ πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Τσολάκης είπε ότι η Επιτροπή φεύγει από την Κύπρο «έχοντας συμπληρώσει τον κύκλο ενεργειών που είχαμε προγραμματίσει στη φάση τρία της διερεύνησης» για το αεροπορικό ατύχημα.

    Ο κ. Τσολάκης είπε πως το πιο σημαντικό πράγμα που αποκομίζει από την Κύπρο είναι η αγάπη και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους προς την Ελλαδική Επιτροπή και το γεγονός ότι καλύψαμε ένα μεγάλο κενό στην πληροφόρησή μας.

    Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Επιτροπής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, στα μέλη της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης καθώς και στις κρατικές υπηρεσίες για τη στήριξη που παρείχαν στο κλιμάκιο. Ευχαρίστησε επίσης τον κυπριακό λαό και τα ΜΜΕ.

    Εξέφρασε επίσης αισθήματα αγάπης και συμπόνιας «απέναντι στους μαυροντυμένους ανθρώπους που μας επισκέφθηκαν και μας περιέβαλαν με όλη τους την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δημοσκόπηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγονται για τη διακρίβωση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου και πρόσθεσε ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φτάσει στο τέλος και να αποδώσει ευθύνες θα πρέπει να καθησυχάζει την κοινή γνώμη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι ο επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης του υποσχέθηκε ότι το ταχύτερο δυνατό και με ενδιάμεση έκθεση προς τον ίδιο θα «υποδεικνύει ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες» για την αεροπορική τραγωδία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του χθες για τη Νέα Υόρκη, κλήθηκε επίσης να σχολιάσει χθεσινή δημοσκόπηση της εφημερίδας ''Σημερινή'' στην οποία η πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τον τρόπο που χειρίζεται τόσο η κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα το θέμα της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου.

    «Επανειλημμένα έχουμε πει ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εντύπωση που έχει ο κόσμος», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φτάσει στο τέλος και να αποδώσει ευθύνες για την αεροπορική αυτή τραγωδία «πρέπει να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η τιμωρία των ενόχων θα γίνει από τα δικαστήρια και εξέφρασε την άποψη ότι «είναι πρόωρο να κρίνει κανένας από τώρα που υπάρχουν ευθύνες και ποιοι είναι ένοχοι».

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Ακριβός Τσολάκης

    Την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα αίτια του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό, εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου μετά από συνάντηση στη Λάρνακα με τον επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβό Τσολάκη.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι κάθε φορά που συναντάται με τον κ. Τσολάκη, γίνεται πιο δυνατή η πεποίθησή του ότι θα εξευρεθούν τα αίτια του αεροπορικού ατυχήματος και πρόσθεσε ότι μετά και τη χθεσινή τους συνάντηση η πεποίθησή του αυτή «έχει γίνει σχεδόν βεβαιότητα».

    Ερωτηθείς γιατί στην Κύπρο δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εξήγησε ότι στην Κύπρο υπάρχει μαγνητοφωνημένη ολόκληρη συνομιλία του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας με τον κυβερνήτη του αεροσκάφους και άρα δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορεί να αποκρύψει.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι από τη συνομιλία του με τον κ. Τσολάκη είναι «βέβαιος ότι δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια εναντίον οποιουδήποτε ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στην Κύπρο».

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δημοσκόπηση της εφημερίδας ''Σημερινή'' στην οποία αναφέρεται ότι ο κυπριακός λαός περιβάλλει με μεγάλο ποσοστό εμπιστοσύνης την Ελληνική Επιτροπή σε αντίθεση με την Κυπριακή, ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «σταδιακά και με τη διαλεύκανση του όλου θέματος θα αποκατασταθεί η πλήρης εμπιστοσύνη της κυπριακής κοινής γνώμης τόσο προς την κυπριακή επιτροπή όσο και προς την κυπριακή κυβέρνηση».

    Ακριβός Τσολάκης - Ολοκλήρωση καταθέσεων

    Ο επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης δήλωσε ότι ενώπιον της Επιτροπής στην Κύπρο έχουν καταθέσει πάνω από 30 άτομα και πρόσθεσε ότι το κλιμάκιο της Επιτροπής κατέχει αρκετά στοιχεία στις αποσκευές του αναφορικά με τα αίτια του αεροπορικού ατυχήματος της 14ης Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, ο κ. Τσολάκης είπε ότι η Επιτροπή θα βάλει κάτω όλα τα στοιχεία που μάζεψε στην Αθήνα και στην Κύπρο και αυτά που θα έχει από την Αγγλία και από άλλα μέρη που ενδεχομένως να γίνουν επισκέψεις και σε περίπτωση που υπάρχει κάτι που χρειάζεται διασαφήνιση η Επιτροπή θα έρθει ξανά στην Κύπρο έστω και για λίρες ώρες.

    Είπε επίσης ότι στα μέσα της εβδομάδας η Επιτροπή θα μεταβεί στην Αγγλία ενώ η αναπαράσταση της πτήσης θα γίνει 15 μέρες αργότερα.

    Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία που η Επιτροπή έχει συλλέξει στην Κύπρο συνεχίζουν να είναι προς την ίδια κατεύθυνση που είχε και πριν φύγει από την Αθήνα, ο κ. Τσολάκης απάντησε ότι «οι κατευθύνσεις είναι πολλές, δεν έχουν αλλάξει αλλά απλώς μας καθοδηγούν ποιο δρόμο να διαλέξουμε τελικά».

    Ο κ. Τσολάκης απάντησε επίσης καταφατικά σε ερώτηση εάν η Επιτροπή έχει καταλήξει τελικά στο δρόμο που θα διαλέξει.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αεροπορική τραγωδία - Ανεξάρτητη επιτροπή

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διορίσει, όπως έχει ζητήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, ανεξάρτητη διερευνητική Επιτροπή για το θέμα του αεροπορικού ατυχήματος της 14ης Αυγούστου προτού, όπως είπε, «είναι αργά και προτού κάποια στοιχεία να δώσουν ευκαιρία συγκάλυψης ευθυνών».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο διορισμός ανεξάρτητης επιτροπής «δικαιολογείτο από την πρώτη ημέρα».

    Είπε ότι «αν στην Ελλάδα ήδη μετά από ένορκο ανάκριση έχουν αποδοθεί ευθύνες, στην Κύπρο θα έπρεπε προ πολλού» να γίνει κάτι τέτοιο με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΟΗΕ - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι θα διοριστεί τελικά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ειδικός αντιπρόσωπός του για το Κυπριακό για να διαδραματίσει το ρόλο που όλοι επιθυμούν.

    Μιλώντας μετά από το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του αχυρώνα Λιοπετρίου στον ιερό ναό Παναγίας Ελεούσας στο Λιοπέτρι, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπό του για το Κυπριακό.

    Πέραν αυτού, συνέχισε «αναμένουμε''.

    ''Μακάρι, θα ήταν ευχής έργο εάν εδιορίζετο ένας εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για να διαδραματίσει το ρόλο που όλοι επιθυμούμε δηλαδή του γεφυρώματος των διαφορών και επανόδου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως πέρα από το θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ για τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου, η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί και στην ουσία.

    Γερμανός βουλευτής - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Οι χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της Τουρκίας είναι λανθασμένοι, εκτιμά ο Γερμανός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ρούπερχτ Πόλεντς, ο οποίος θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να πεισθεί από την ΕΕ να αλλάξει στάση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Η Τουρκία έκανε μια χωριστή δήλωση σύμφωνα με την οποία η υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης δεν σημαίνει αυτόματα διπλωματική αναγνώριση. Και εδώ αρχίζουν όλα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ενα μέρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να επικεντρωθεί και σε αυτό, να πείσει δηλαδή η ΕΕ την Τουρκία ότι πρέπει να αλλάξει τις θέσεις της για την Κύπρο. Η ΕΕ δέχθηκε στους κόλπους της την Κύπρο χωρίς να έχει προηγουμένως λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει εκεί. Και αυτό είναι που αντιμετωπίζουμε σήμερα», είπε.

    Ο κ. Πόλεντς, το κόμμα του οποίου σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα πάρει την εξουσία από τους Σοσιαλιστές στις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, τάσσεται υπέρ μιας προνομιακής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ. σημείωσε.

    Πάφος - Εκλογές - Πέγεια - Νέος Δήμαρχος

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νεόφυτος Κυριάκου Ακουρσιώτης είναι από χθες ο νέος Δήμαρχος Πέγειας, με ποσοστό 60.90% ή 590 ψήφους έναντι ποσοστού 39.10% η 409 ψήφους του ανθυποψηφίου του Παντελή Παντελίδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος της συνεργασίας των κομμάτων ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ.

    Η ανακήρυξη του κ. Ακουρσιώτη έγινε αμέσως μετά την καταμέτρηση των ψήφων στο εκλογικό κέντρο της Πέγειας, που λειτούργησε στο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου, από τον Εφορο Εκλογής στην Πάφο Επαρχο Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

    Σε δηλώσεις μετά την εκλογή του, ο νέος Δήμαρχος Πέγειας Νεόφυτος Ακουρσιώτης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τον τίμησαν με την ψήφο τους, έδωσε υπόσχεση να λειτουργήσει ως Δήμαρχος όλων των Πεγειωτών.

    [06] (Κ) ''Κύπρια 2005'' - Ουζερί Τσιστάνης

    Ενα σεργιάνι στην Ελλάδα της κατοχής και του εμφυλίου, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης την κατέγραψε με το μπουζούκι του, λίγο ούζο και πολλή θλίψη, διάχυτη στα περισσότερα τραγούδια εκείνης της εποχής, με ενδεικτικό τη ''Συννεφιασμένη Κυριακή'', παρουσιάζει αύριο στη Λάρνακα και μεθαύριο στη Λευκωσία το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κάνοντας πρεμιέρα στο διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ ''Κύπρια 2005''.

    Η παράσταση ''Ουζερί Τσιτσάνης Παύλου Μελά 22'' αποτελεί θεατρική μεταφορά, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, του βιβλίου ''Ουζερί Τσιτσάνης'' του Γιώργου Σκαμπαρδώνη το οποίο ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε το 2001.

    Σε σημείωμά του ο συγγραφέας αναφέρει ότι ''προσπάθησε με μυθιστορηματικούς όρους, όχι να απαντήσει, αλλά να θέσει νέα ερωτήματα σχετικά με την οδύνη και τις μεθόδους δημιουργίας του μεγαλύτερου Ελληνα λαϊκού συνθέτη στην κατοχή''.

    [07] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Τυφώνας Κατρίνα - Βοήθεια προς πληγέντες

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει το συμβολικό ποσό των 50.000 δολαρίων ως βοήθεια προς τους πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα, στη Νέα Ορλεάνη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε πως ''ανταποκρινόμαστε θετικά προς την έκκληση του Γενικού Γραμματέα για την παροχή βοήθειας''.

    Πρόσθεσε ότι βοήθεια θα δοθεί και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποίαν η συμμετοχή της Κύπρου θα είναι και εκεί ανάλογη.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 5/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4549               0,4576
    Λίρα Αγγλίας              0,8414               0,8464
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 5/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 5/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4173            0,4206
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3492            0,3519
    Δολάριο Καναδά                  0,3832            0,3862
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0729            0,0734
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0614            0,0618
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3698            0,3727
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - ΕΕ

    Η Λευκωσία, στη μεθαυριανή Σύνοδο της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών στην Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΟΡΕΠΕΡ), αναμένει περαιτέρω βελτίωση του κειμένου της αντιδήλωσης σε σχέση με τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για προσαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την άποψη πως ''μπορούμε να πετύχουμε ένα μεγάλο μέρος των όσων επιδιώκουμε''.

    Εκείνο που έχει σημασία, τόνισε, είναι ότι σχεδόν ομόφωνα η ΕΕ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει κατάληξη σε μια αντιδήλωση, η οποία να θέτει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.582.180,98
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     91,63     1,94  1.498.989,54
    FTSE/CySE 20                           449,45     2,00  1.358.643,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.343,93     1,96  1.334.791,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.042,10    -0,42     18.661,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.030,25     3,24     60.932,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.332,66     1,89  1.353.452,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.398,59     2,17    983.961,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.153,46     2,62     12.489,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            978,15     0,89    107.398,98
    FTSE Med (02/9/2005)                 8.159,27     0,02
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντικά κέρδη

    Τα νέα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε σήμερα το σύνολο των τραπεζικών μετοχών οδήγησαν το Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς στο υψηλότερο του επίπεδο, μετά από ένα χρόνο λειτουργίας. Ο Δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 0,89% και έκλεισε στις 1.332,66 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,94% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 91,63 μονάδες, που αποτελεί την υψηλότερη του τιμή από τις 16 Φεβρουαρίου 2004. Το σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, σε πρώτο λόγο για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και σε δεύτερο για τη Libra Holidays Group, είχε ως αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να ανέλθει στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 449,45 μονάδες.

    [12] (Κ) Κύπρος - Μάλτα - Ενωση Τοπικών Αρχών - Μνημόνιο συνεργασίας

    Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία η Ενωση Δήμων Κύπρου και η Ενωση Τοπικών Αρχών Μάλτας.

    Το Μνημόνιο, το οποίο υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Δημήτρης Κοντίδης και ο Πρόεδρος της αντίστοιχης μαλτέζικης Ενωσης Ιαν Μικάλεφ στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, στοχεύει στη συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πολεοδομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενσωμάτωση ατόμων με ειδικές και άλλες κοινωνικές ανάγκες, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών και την ανεργία και κατάρτιση.

    Σε ομιλίες τους στην τελετή οι κύριοι Κοντίδης και Μικάλεφ τόνισαν ότι το μνημόνιο αποτελεί αφετηρία για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο ενώσεων, ενώ ο κ. Χρίστου κάλεσε τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών των δύο χωρών να επωφεληθούν της υφιστάμενης σχέσης των τοπικών αρχών.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος αναμένει από τη Σύνοδο της ΚΟΡΕΠΕΡ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες μια «ισχυρή αντιδήλωση» στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία, όπως είπε, «να εκφράζει και τη δική μας βούληση και τα δικά μας συμφέροντα».

    Πρόσθεσε επίσης ότι οι συγκυρίες είναι τέτοιες που είναι δυνατόν να υπάρξει μια ισχυρή αντιδήλωση.

    [14] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αναχώρησε σήμερα από το Λονδίνο όπου μετέβη χθες βράδυ, για τις ΗΠΑ για να παραστεί και να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 60η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2005.

    [15] (Κ) Βρετανός Πρεσβευτής στην Αγκυρα - Τουρκία - ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει από την Τουρκία ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο που υπέγραψε ήδη για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, ανέφερε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Βρετανός Πρεσβευτής στην Αγκυρα Πίτερ Γουέστμασκοτ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πετρέλαιο - Αντισταθμιστικά μέτρα

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε σήμερα ότι θα επηρεαστεί σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους αν συνεχιστεί η τρελή, όπως είπε, άνοδος της διεθνής τιμής του πετρελαίου.

    Μιλώντας ύστερα από σύσκεψη στο ΚΕΒΕ με θέμα την προώθηση της Κύπρου ως εκπαιδευτικό και ιατρικό κέντρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ήδη το Υπουργείο του απέστειλε εδώ και εβδομάδες το πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

    [17] (K) Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη στην Αίγυπτο

    Καθοριστικής σημασίας για την Κύπρο αναμένεται να είναι η συμφωνία για συνεργασία στα θέματα συνεκμετάλλευσης πετρελαίων, που θα υπογράψει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Κάιρο ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η συνεργασία αυτή θα ξεκινήσει εντός των επόμενων δύο τριών - μηνών, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο θα υπογράψει με τον Υπουργό αρμόδιο για θέματα έρευνας μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 5 September 2005 - 17:49:27 UTC