Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (K) Πάφος - Φεστιβάλ Αφροδίτη - "La Traviata"
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Ενταξιακές
  • [05] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αεροπορική τραγωδία - Αιμοδοσία - Οικολόγοι
  • [06] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Τ/κ σχολείο

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης από τις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ουαλία, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε άλλες υποχωρήσεις για την ΕΕ, οι έρευνες της Ελληνικής Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων για τη συντριβή του Μπόινγκ της ''Ηλιος'', δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι άρχισε στα ΗΕ διαδικασία για διορισμό νέου Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό και η απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ¨Πέλεκυς στην Ελλάδα, φτερό στην Κύπρο'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι ελληνικές Αρχές καταλογίζουν ευθύνες σε δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, «οι οποίοι κατά την είσοδο του αεροσκάφους στο FIR Αθηνών δεν προέβησαν αμέσως σε φωνητική αναγνώριση», προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα στην Κύπρο οι αρμόδιοι «επαναπαύονται στις καρέκλες τους αναμένοντας τα πορίσματα της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων». Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από ουσιαστική και καταλυτική παρέμβαση του Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Κασουλίδη δεν θα εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο η αεροπορική συμφωνία Αζερμπαϊτζάν ΕΕ.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Φοβούνται κουκούλωμα'' γράφει ότι έντονες ανησυχίες και φόβους για προσπάθεια κάλυψης των υπευθύνων της αεροπορικής τραγωδίας διατυπώνουν οι χαροκαμένοι συγγενείς των 121 θυμάτων και με ανοικτή επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Γενικό Εισαγγελέα εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πορεία των ερευνών προβάλλοντας εύλογα ερωτηματικά. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη κατηγόρησε το κατοχικό καθεστώς ότι για άλλη μια φορά αθέτησε συμφωνίες υποβάλλοντας σε έλεγχο τους πιστούς που πήγαν στην κατεχόμενη Μόρφου για τη λειτουργία του Αγίου Μάμα.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Βυθίστηκε η υπερδύναμη'' γράφει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποδεικνύεται εντελώς ανίσχυρη να αντιμετωπίσει την ανείπωτη καταστροφή στη Νέα Ορλεάνη, που άφησε ο τυφώνας «Κατρίνα''. Προσθέτει ότι το χάος, η αναρχία, οι λεηλασίες, οι βιασμοί βασιλεύουν στην άλλοτε πανέμορφη πόλη του αμερικανικού νότου που πνίγηκε κυριολεκτικά στο νερό. Σε άλλο θέμα γράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ''Αντεννα'' είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν βρίσκεται στη διαδικασία διορισμού νέου Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό και ότι ήδη έχει ετοιμασθεί ''μικρός κατάλογος'' τριών ονομάτων.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Μαζί με τα παιδιά ψυχολόγοι στα σχολεία'' γράφει ότι σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο δράσης που ετοίμασε προκειμένου να στηρίξει όλα τα παιδιά που έχασαν δικούς τους ανθρώπους το μαύρο μεσημέρι της 14ης Αύγουστου. Το Υπουργείο με έντυπο που θα αποστείλει στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς θα εξηγεί πως μπορούν να βοηθήσουν ''τα παιδιά να διαχειριστούν το θάνατο, την απώλεια και τη θλίψη''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε λιγότερο από 20 μέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πενταετές Σχέδιο Ενεργειακής Πολιτικής που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας .

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Σπάζουν τώρα τη σιωπή τους'' γράφει ότι πρόσωπα τα οποία ήταν αυτόπτες μάρτυρες τις τελευταίες ώρες πριν την αναχώρηση του μοιραίου Μπόινγκ 737 - 300 της ''Ηλιος'' και παρακολουθούσαν από κοντά τις διαδικασίες που έγιναν για ετοιμασία του για την επόμενη πτήση, αποφάσισαν να μιλήσουν και σε αυτούς περιλαμβάνονται και αυτήκοοι μάρτυρες τηλεφωνικών και άλλων συνομιλιών μεταξύ των στελεχών της εταιρείας και μελών πληρωμάτων. Αλλού γράφει ότι κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε χθες να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ανθρώπινο λάθος και μηχανικές βλάβες'' γράφει ότι σε ανθρώπινο λάθος και σε επαναλαμβανόμενες μηχανικές βλάβες στο αεροσκάφος φαίνεται να οδηγούν οι μέχρι τώρα ανακρίσεις για τα αίτια του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι έχει εξασφαλιστεί ένα κείμενο δήλωσης σαφώς βελτιωμένο όσον αφορά την αντιδήλωση της ΕΕ στη διακήρυξη της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκφράζει δε την απόλυτη ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της συνόδου του Ατυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞ ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ερντογάν: Δεν θα κάνουμε άλλες υποχωρήσεις για την ΕΕ'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τώρα η Τουρκία δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει στην ΕΕ και έχει κάνει τα πάντα σε σχέση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Αλλού αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που θα επέλθουν στα ωράρια των καταστημάτων τους επόμενους μήνες τα οποία θα παραμένουν ανοικτά το απόγευμα του Σαββάτου αν επέλθει συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των εμπλεκόμενων φορέων.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών - Ιακώβου

    Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία από τις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που ολοκλήρωσε χθες το απόγευμα τις διήμερες εργασίες του στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, έχει εξασφαλιστεί ένα κείμενο δήλωσης σαφώς βελτιωμένο όσον αφορά την αντιδήλωση της ΕΕ στη διακήρυξη της Τουρκίας κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι κυπριακές θέσεις στο διήμερο Ατυπο Συμβούλιο έτυχαν μεγάλης υποστήριξης.

    Πρόσθεσε ότι το κείμενο θα παραπεμφθεί για επεξεργασία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, όπου αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε «ικανοποίηση όσον αφορά τις εργασίες αυτού του Ατυπου Συμβουλίου σχετικά με την Κύπρο», εξηγώντας ότι «πρώτον, έχουμε εξασφαλίσει ένα κείμενο, το οποίο δεν έχει καμία ομοιότητα με το προηγούμενο, συνεπώς είναι μια αισθητή βελτίωση της πρώτης βρετανικής απόπειρας, και δεύτερον, έγινε μία συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών, στην οποία οι κυπριακές θέσεις είχαν πολύ μεγάλη υποστήριξη».

    «Βασικά δεν υπήρχε κανένας ο οποίος διαφωνούσε με τις κυπριακές θέσεις. Δυο ή τρεις αντιπροσωπείες απλώς τόνισαν τη σημασία της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι γενικά. Πάρα πολλές, όμως, υποστήριξαν τις κυπριακές θέσεις, και γενικά και πάνω σε συγκεκριμένα θέματα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι «η συμφωνία είναι ότι θα γίνει επεξεργασία αυτού του βελτιωμένου κειμένου, με βάση τα όσα λέχθηκαν στο Συμβούλιο, από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων».

    Στη δήλωση που θα παραπεμφθεί στην COREPER αναφέρεται ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την υπογραφή εκ μέρους της Αγκυρας του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας για να καλύπτει τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά εκφράζει απογοήτευση που η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε διακήρυξη όσον αφορά την Κύπρο κατά την ώρα της υπογραφής του πρωτοκόλλου.

    Επίσης, καθίσταται ξεκάθαρο ότι η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου και δεν έχει οποιανδήποτε νομική επίδραση στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, και αναμένεται η πλήρης εφαρμογή, χωρίς διακρίσεις, του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου, και η άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, περιλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς.

    Εξάλλου, επισημαίνεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά και θα αξιολογεί την πλήρη εφαρμογή κατά το έτος 2006.

    Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ενόσω η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις στα σχετικά κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν.

    Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη πλήρες μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, και ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο, ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου.

    Επισημαίνεται η σημασία που αποδίδει η ΕΕ στη νομική (de jure) ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των χωρών μελών της ΕΕ, το συντομότερο που μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

    Επίσης, σημειώνεται η συνεχιζόμενη δέσμευση της Τουρκίας, στη διακήρυξή της, να στηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να επιφέρει συνολική λύση του Κυπριακού, και η ΕΕ συμφωνεί ότι μια δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού θα συμβάλει προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή.

    Τέλος, διαβεβαιώνεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ασχολείται με τα σημεία αυτά και θα τα αναθεωρήσει το 2006, μέσω των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης.

    ΥΠΕΞ - Τουρκία - ΕΕ - Δηλώσεις - NTV

    Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί ένα χρονοδιάγραμμα πλήρους εφαρμογής του πρωτοκόλλου προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, σημείωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις από το Νιούπορτ της Ουαλίας προς τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο κ. Ιακώβου επεσήμανε πως η Τουρκία με τη διακήρυξή της ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία δημιούργησε πρόβλημα στην εικόνα της Τουρκίας.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος

    Την ικανοποίησή της εξέφρασε η κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, για τη μεγάλη υποστήριξη των απόψεών της σχετικά με την αντιδήλωση και γενικότερα με την αντιμετώπιση της τουρκικής δήλωσης περί μη αναγνωρίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι όπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση του θέματος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ''η βρετανική Προεδρία θα έχει καταγράψει τις αντιδράσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα τις αξιολογήσει σωστά και, όταν θα υπάρξει η νέα συζήτηση στις 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ΚΟΡΕΠΕΡ, θα επιτευχθεί εκείνη η αναγκαία ομοφωνία, έτσι ώστε η αντιδήλωση έναντι της δήλωσης της Τουρκίας, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, να υιοθετηθεί''.

    ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ - Τζακ Στρο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, του οποίου η χώρα ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε χθες ότι ταυτόχρονα με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού και μια σειρά από σχετικά ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ολοκλήρωση του διήμερου Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ο κ. Στρο είπε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται στην ίδια βάση οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Ρεν - Τουρκία - Κυπρος - Πρωτόκολλο

    Η πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά ''κόκκινη γραμμή'' για την ΕΕ και δεν είναι θέμα διαπραγματεύσεων, τόνισε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν.

    ''Είναι ξεκάθαρα μια κόκκινη γραμμή για την ΕΕ και δεν είναι θέμα διαπραγματεύσεων'', ανέφερε, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ρεν σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου πραγματοποιείται η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    Γάλλος ΥΠΕΞ - Τούρκος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Αναγνώριση

    Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντούστ-Μπλαζί επέμεινε χθες προς τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ για την αναγκαιότητα όπως η Τουρκία αναγνωρίσει την Κύπρο, χωρίς πάντως να απειλήσει για παρεμπόδιση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Του ανέφερα ότι εύχομαι...να μπορέσει να υπάρξει μια αναγνώριση της Κύπρου'', εξήγησε ο κ. Ντουστ-Μπλαζί, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της Γαλλίας να επιτύχει μαζί με τους εταίρους της στην ΕΕ να υπάρξει υιοθέτηση μια δήλωσης που να απαντά στην άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Ενταξιακές - ΕΕ

    Καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να περιμένει κάτι περισσότερο από την Τουρκία αφού η Αγκυρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ισχυρίστηκε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είπε ότι η χώρα του θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, είπε ότι είναι λίγες οι χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    Τουρκία - Γκιουλ - ΕΕ - Κύπρος

    Αισιόδοξος ότι η χώρα του θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 3 Οκτωβρίου, παρά το ότι αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, παρουσιάστηκε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, σε συνέντευξη Τύπου σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου συμμετείχε στο δεύτερο μέρος της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι δεν βλέπει οποιοδήποτε πρόβλημα το οποίο θα εμποδίσει την έναρξη των συνομιλιών στις 3 Οκτωβρίου.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπηρεσιακοί Κογκρέσου ΗΠΑ

    Η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρα θα πρέπει να κατανοήσει την ανάγκη τήρησης των υποχρεώσεών της, ειδικότερα εκείνων που απορρέουν από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας έναντι των νέων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στην αντιπροσωπεία υπηρεσιακών παραγόντων του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο χθεσινής συνάντησης.

    Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση ο κ. Χριστόφιας κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε επιδίωξη αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος, ''με το πρόσχημα της άρσης της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, την οποία'', επεσήμανε ''εμείς πρώτοι επιθυμούμε''.

    ΔΗΚΟ - Ατυπη Συνοδός Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ

    ΤΟ ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του εκφράζει την ελπίδα ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με το κείμενο αντιδήλωσης προς τη δήλωση της Αγκυρας, θα αξιοποιηθεί περαιτέρω στην επικείμενη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) και στη νέα σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που θα ακολουθήσει, ώστε να υπάρξει ένα σαφές κατηγορηματικό και δεσμευτικό κείμενο αντιδήλωσης της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος -Κατεχόμενη Μόρφου- Λειτουργία στον Αγιο Μάμα

    Με τους ελέγχους από τις κατοχικές δυνάμεις των Ελληνοκυπρίων προσκυνητών, που μετέβησαν χθες στην κατεχόμενη Μόρφου για να παραστούν στον εσπερινό και στη λειτουργία στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Μάμαντος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ''το κατοχικό καθεστώς του κ. Ταλάτ έδειξε και πάλιν το πραγματικό του πρόσωπο και αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι δεν σέβεται τις όποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει''.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος στην καθιερωμένη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ''έγινε έλεγχος ατομικός για κάθε έναν από τους πιστούς που επισκέφθηκαν χθες το Αγιο Μάμα, ενώ καμία τέτοια πράξη δεν έγινε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα''.

    Ευρωβουλή - Αζερμπαϊτζάν - Κασουλίδης

    Με παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου τη συνδρομή είχε ζητήσει ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, η Ευρωβουλή ανέβαλε την έγκριση της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν, αποδοκιμάζοντας με αυτό τον τρόπο την πτήση αεροσκάφους της χώρας αυτής προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα.

    Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ερχόμενη βδομάδα στο Στρασβούργο ήταν εγγεγραμμένο θέμα έγκρισης από το Κοινοβούλιο αεροπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν. Παρόμοιες συμφωνίες που αφορούν τη Γεωργία και το Λίβανο προορίζονται επίσης προς έγκριση.

    Διεθνές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων - Κυπριακό

    Το Διεθνές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι ''οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου προσφέρουν ένα μοναδικό οδηγό και μια μεθοδολογία για την έναρξη και επιτυχή κατάληξη μιας διαδικασίας, η οποία να οδηγεί σε μία διευθέτηση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια ενός νέου και γνήσια Κυπριακού Συντάγματος, σύμφωνα με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης''.

    Οι εμπειρογνώμονες, κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, επέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων το ''Πλαίσιο Αρχών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με γνώμονα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο'' το οποίο συνέταξαν μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Λύση στην Κύπρο''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ακριβός Τσολάκης - Συνάντηση

    Σε καλό δρόμο βαίνουν οι έρευνες της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων όσον αφορά την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της, Ακριβός Τσολάκης.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Τσολάκης είπε πως ''αξιολόγηση δεν υπάρχει αυτή την στιγμή - γιατί όπως γνωρίζετε δεν επεκτείνομαι στο θέμα αυτό - αλλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο''.

    Ελληνική Επιτροπή -Αεροπορική τραγωδία - Καταθέσεις

    Ολιγόλεπτη ιδιαίτερη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων Ακριβό Τσολάκη είχαν χθες το πρωί ο πατέρας, η μητέρα, η αδελφή και ο θείος του φροντιστή του μοιραίου αεροσκάφους της «Ηλιος» Ανδρέα Προδρόμου, το οποίο κατέπεσε στο Γραμματικό, κοντά στην Αθήνα, σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα.

    Χθες ενώπιον του κλιμακίου της Επιτροπής κατέθεσαν κυβερνήτες και συγκυβερνήτες που πέταξαν με τον κυβερνήτη Χανς Γιούνγκερς, ο οποίος πετούσε το μοιραίο αεροσκάφος της εταιρείας «Ηλιος» στην τελευταία του πτήση, στις 14 Αυγούστου

    Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Διευκρινιστική δήλωση

    Η κυβέρνηση δεν θα αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου για να προχωρήσει στο διορισμό ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής, αλλά θα το πράξει το συντομότερο δυνατόν στη βάση των ενδιάμεσων πορισμάτων που θα εκδίδει η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, σημείωσε σε διευκρινιστική δήλωσή του, χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, δήλωσε ότι ισχύουν τα όσα έχει «πει τις προηγούμενες μέρες όσον αφορά το χρόνο του διορισμού της ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής ότι δηλαδή δεν θα αναμένουμε να συμπληρωθεί πλήρως η έρευνα για τα αίτια, την οποία διεξάγει αυτή τη στιγμή η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων υπό τον κ. Ακριβό Τσολάκη και να εκδοθεί η τελική της έκθεση''.

    Πρόεδρος Βουλής - ΗΕ - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί την προσεχή Δευτέρα για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη 2η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διορισμός Θέμη Θεμιστοκλέους

    Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε το διορισμό από την 1η Σεπτεμβρίου 2005 του Θέμη Θεμιστοκλέους ως νέου Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο.

    Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας.

    Τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν αμετάβλητα στο 4,25% και 2,25% αντίστοιχα.

    Οπως ανέφερε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, «η Επιτροπή εξέφρασε σοβαρό προβληματισμό σχετικά με τη συνεχή ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου και των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων από την παράταση του φαινομένου για μακρό χρονικό διάστημα».

    Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Με σημαντικά κέρδη έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) αναστρέφοντας έτσι την πτωτική πορεία που ακολουθεί στις τρεις τελευταίες χρηματιστηριακές συναντήσεις. Με τους τραπεζικούς τίτλους να πρωταγωνιστούν στην άνοδο της αγοράς, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,26% και έκλεισε στις 1.307,92 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,31% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 89,89 μονάδες. Το σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε είχε ως αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να ξεπεράσει ελαφρώς το ένα εκατομμύριο λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 1,26% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 440,65 μονάδες.

    [03] (K) Πάφος - Φεστιβάλ Αφροδίτη - "La Traviata"

    Άνοιξε χθες βράδυ τις πύλες του στο φιλοθεάμον κοινό το Pafos Aphrodite Festival με την πρώτη παράσταση της όπερας «La Traviata» του Giuseppe Verdi.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Ενταξιακές

    Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης και να άρει όλα τα εμπόδια κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορέσουν να αρχίσουν.

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Γραφείο του με επαγγελματικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η εφαρμογή και όχι μόνο υπογραφή του Πρωτοκόλλου, αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας.

    [05] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αεροπορική τραγωδία - Αιμοδοσία - Οικολόγοι

    Τα οστά που βρέθηκαν πριν 10 μέρες στο Γραμματικό όπου στις 14 Αυγούστου συνετρίβη το Μποϊνγκ της εταιρείας ''Ηλιος'' παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβάτες και πλήρωμα αναμένεται ότι θα ταυτοποιηθούν μέχρι την Τετάρτη ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ανήκουν στους 3 Κύπριους οι σοροί των οποίων δεν εντοπίσθηκαν στα συντρίμμια του αεροσκάφους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο αιμοδοσίας που διοργανώθηκε από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορική τραγωδίας, στην Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο κ. Γαβριηλίδης αφού ανέφερε ότι από τις εξετάσεις στα ιατρικά εργαστήρια διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ανθρώπινα οστά, είπε ότι ''οι προσπάθειες των γενετιστών θα συνεχισθούν για ταυτοποίηση σε σχέση με τους τρεις συμπατριώτες μας των οποίων οι σοροί δεν έχουν βρεθεί''.

    [06] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Τ/κ σχολείο

    Το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην εργοδότηση δυο Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών και ενός Ελληνοκύπριου με γνώσεις τουρκικής για να στελεχώσουν το τ/κ σχολείο στη Λεμεσό το οποίο βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου αρχίζει τη λειτουργία του από τη φετινή σχολική χρονιά, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 3 September 2005 - 17:49:09 UTC