Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Πρόγραμμα
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Εναρξη
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Φερχόιγκεν - Τούρκος Πρέσβης - Μεταρρυθμίσεις
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη (1)
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη (2)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Πρόγραμμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα στις 16:55 για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Εναρξη

    Αρχίζει απόψε το 66ο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας Ανδρών με τη διεξαγωγή πέντε αγώνων. Ξεχωρίζει το παιχνίδι μεταξύ ΑΕΚ και Ομόνοιας που θα διεξαχθεί στις 20:00 στο ΓΣΖ.

    Οι άλλοι σημερινοί αγώνες, οι οποίοι θα αρχίσουν στις 19:00, είναι Απόλλωνας-Ολυμπιακός, Ανόρθωση-Αρης, Εθνικός Αχνας-Ενωση Νέων Παραλιμνίου και Αθλητική Ενωση Πάφος-Νέα Σαλαμίνα.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Πρόγραμμα ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα στις 16:55 για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φθάνει στη Νέα Υόρκη, μέσω Λονδίνου, αύριο το μεσημέρι, τοπική ώρα.

    Τη Δευτέρα το πρωί θα λάβει μέρος σε συνάντηση υψηλού επιπέδου με πρωτοβουλία των Προέδρων της Φινλανδίας και της Τανζανίας με θέμα ''Μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση: Δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για όλους'', που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ.

    Το απόγευμα θα συμμετάσχει σε συνάντηση υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του Προέδρου της Βραζιλίας Luiz Lula da Silva με θέμα ''Δράση εναντίον της πείνας και της φτώχειας'', στην έδρα του ΟΗΕ.

    Το βράδυ της Δευτέρας θα παραστεί σε δεξίωση του Αναπληρωτή Καγκελάριου και Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

    Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην έναρξη της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την οποία θα προσφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η Ολλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επίσης, θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσουν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη.

    Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Wall Street Journal και θα δώσει συνέντευξη στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας.

    Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Κύπρου). Το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, στα Ηνωμένα Εθνη.

    Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μιλήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής και νυν πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζον Μπραδήμας προς τιμή του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώνει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη με ομιλία το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής στη μνήμη του Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου και άλλων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, με προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στις 28 του μηνός, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού του Βελγίου Guy Verhofsfadt.

    Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - Ανακοίνωση --------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενημέρωσε τους αρχηγούς κομμάτων για τις επικρατούσες απόψεις που κατατέθηκαν από τα κόμματα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις επί του σχεδίου Ανάν.

    Σε ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημειώνεται ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε επίσης λεπτομερώς το Εθνικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των συναντήσεών του με εκπροσώπους των Τ/Κ και η κοινή θέση είναι ότι η συζήτηση του θέματος έχει εξαντληθεί.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ''κατά τη σημερινή (χθεσινή) συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις επικρατούσες απόψεις που κατατέθηκαν από τα κόμματα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις επί του σχεδίου Ανάν''.

    Είπε επίσης ότι ''έγινε συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''αναφέρθηκε στο θέμα των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους των Τ/Κ'' και ότι ''μετά τη λεπτομερή ενημέρωση του Προέδρου για το περιεχόμενο των συναντήσεων είναι κοινή θέση ότι η συζήτηση του θέματος έχει εξαντληθεί''.

    Τέλος, ανέφερε ότι ''αντηλλάγησαν απόψεις για τους χειρισμούς σε σχέση με τον κανονισμό που αφορά τη χρηματοδότηση των Τ/Κ από την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Κουμουτσάκος - ΕΕ - Κανονισμοί - Κατεχόμενα ---------------------------------------------- Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα των κανονισμών της ΕΕ για την κατεχόμενη Κύπρο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 11 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση, υπενθύμισε ότι προχθές η συζήτηση στο COREPER επικεντρώθηκε στον χρηματοδοτικό κανονισμό, ενώ έγιναν κάποιες σύντομες αναφορές στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, διαδικαστικού χαρακτήρα.

    ''Η συζήτηση συνεχίζεται και δεν αποκλείεται το θέμα να είναι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ της 11ης Οκτωβρίου'', είπε.

    Οσον αφορά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, είπε ότι υπάρχουν δύο αποκλίνουσες και όχι συγκλίνουσες νομικές απόψεις, οι οποίες παρά το γεγονός ότι δεν έχει συζητηθούν από τα κράτη μέλη, θα συνεκτιμηθούν και θα έχουν επιδράσεις και στον τρόπο λήψης απόφασης.

    Στον χρηματοδοτικό κανονισμό, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, γίνεται μία διαπραγμάτευση επί της τελικής διαμόρφωσης του κειμένου. ''Υπάρχει μια δυναμική σύγκλισης αλλά υπάρχουν και πολλές εκκρεμότητες ακόμα'', κατέληξε.

    Ελλάδα - Κουμουτσάκος - Ελληνας ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - ΟΥΝΦΙΚΥΠ --------------------------------------------------------------- Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, συνοδευόμενος από τους Υφυπουργούς Γιάννη Βαληνάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναχωρεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να παρευρεθεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο κ. Μολυβιάτης θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση στις 23 Σεπτεμβρίου, και στο περιθώριο της παραμονής του θα έχει σειρά επαφών και συναντήσεων με ομολόγους του, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα συναντηθεί είτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είτε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου, οι οποίοι θα βρίσκονται επίσης στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Μολυβιάτης θα έχει επαφές με τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ, της Κροατίας, της Τυνησίας, του Πακιστάν, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Νιγηρίας, της Μοζαμβίκης και του Μαρόκου.

    Οσον αφορά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να αλλάξει το καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η εντολή της δύναμης δεν επιδέχεται αλλαγών.

    Ερωτηθείς αν ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα συζητήσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε: ''Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει συνάντηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορώ να προσδιορίσω σε ποιο επίπεδο, ενδεχομένως και με τον Πρόεδρο Κύπρου κ. Παπαδόπουλο ή με τον ΥΠΕΞ κ. Ιακώβου. Αυτό θα προγραμματιστεί στη Νέα Υόρκη''.

    Κουμουτσάκος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ---------------------------------------------- Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε για τις συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και Τ/Κ πολιτικών, υπενθύμισε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου ότι η Αθήνα γνώριζε για αυτές τις συναντήσεις.

    Σε ερώτηση εάν ήταν εις γνώσιν της Αθήνας ότι στις συναντήσεις αυτές εξετάστηκε το ενδεχόμενο αναβολής των δημοψηφισμάτων, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ''σε κάποια στιγμή της πολυήμερης διαδικασίας των διαβουλεύσεων στο Μπούργκενστοκ και εν όψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο να επιτευχθεί συμπεφωνημένη από τα δύο μέρη λύση, εξετάστηκε και αυτό ως ενδεχόμενο''.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ''αυτό είναι απόδειξη ότι υπήρχε πραγματική βούληση από ε/κ πλευράς για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης''.

    ΕΕ - Φερχόιγκεν - Τουρκία ----------------------------- Ο Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην Τουρκία αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα.

    Προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει εξέλιξη μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, θα υποχρεωθεί να το λάβει υπόψη στην έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής υποψηφιότητας, που θα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Φερχόιγκεν χαρακτήρισε την αναβολή της υιοθέτησης του ποινικού κώδικα από την τουρκική κυβέρνηση ως ''πολύ ανησυχητική εξέλιξη''.

    Βαν ντερ Μιρ - Ομιλία - Πλεονεκτήματα ένταξης -------------------------------------------------- Τεράστια πρόοδος έχει επιτευχθεί στην Κύπρο στο θέμα της ίσης μεταχείρισης πολιτών της ΕΕ, ανέφερε χθες ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ.

    Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση του κυπριακού τμήματος του Cambridge Society του Πανεπιστημίου Cambridge, ο κ. βαν ντερ Μιρ ανέφερε ότι λίγους μήνες μετά την ένταξη ''είναι καιρός να συλλογιστούμε το τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και τι πρέπει να γίνει στο εγγύς μέλλον''.

    Σημειώνοντας ότι τα πρώτα προβλήματα από τη νέα κατάσταση στην Κύπρο έχουν ξεπεραστεί, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι η Κύπρος τώρα είναι ''αναπόσπαστο μέλος της εσωτερικής αγοράς με ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, ατόμων, κεφαλαίου και υπηρεσιών''.

    Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η πρόσφατη περίοδος μπορεί να χαρακτηριστεί ως περίοδος προσαρμογής και ότι τους επόμενους μήνες ενδεχομένως να αναληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα ανοικοδομήσουν την οικονομία και άλλους τομείς στην Κύπρο ώστε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.

    Υφυπουργός Εξωτερικών Ρωσίας - Δήμαρχος Λευκωσίας --------------------------------------------------- Την υποστήριξη της Ρωσίας στη συνέχιση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, λαμβανομένων υπόψη των νέων πραγματικοτήτων που δημιουργεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γιούρι Φεντόντοφ σε συνάντηση που είχε χθες με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Φεντόντοφ είπε ότι αυτή θα προσφέρει ακόμα μια ευκαιρία ώστε να μελετηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ζαμπέλας, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για την 3η Διεθνή Συνάντηση Δημάρχων, ευχαρίστησε τη ρωσική κυβέρνηση για τη σταθερή υποστήριξή της προς τον κυπριακό λαό, ο οποίος επιθυμεί τη διασφάλιση της ειρήνης και επίλυση του Κυπριακού.

    Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων από τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία και είπε ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει παιδιά που έχουν υποφέρει από τις επιθέσεις των τρομοκρατών.

    Ο Ρώσος επίσημος ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για τη συμπαράστασή τους προς τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών στη Ρωσία και σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συντονίσει τις ενέργειές της ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Η θέση της Ρωσίας, είπε, είναι ότι η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο για όσο χρόνο χρειαστεί.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Τελετή Εναρξης ---------------------------------------------- Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας η τελετή έναρξης των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους θα συμμετάσχουν τέσσερεις χιλιάδες αθλητές από 143 χώρες, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 19 συνολικά αθλήματα. Την κυπριακή αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αποτελούν οι Γιαννάκης Γαβριήλ (στίβος), Γεωργία Γιαγκουλλά (τοξοβολία), Καρολίνα Πελεντρίτου (κολύμβηση), Ανδρέας Ποταμίτης (κολύμβηση) και Μικαέλλα Σπαντίου (κολύμβηση).

    Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής - Ράλλυ Τροόδους --------------------------------------------- Με 50 συμμετοχές από εννέα χώρες, πραγματοποιείται από 1 μέχρι 3 Οκτωβρίου το Ράλλυ Τροόδους, δεύτερος γύρος του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής της ΦΙΑ, συγκεντρώνοντας έτσι το ενδιαφέρον χιλιάδων φιλάθλων, Κυπρίων και ξένων.

    Τα 50 πληρώματα από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τον Λίβανο, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Κύπρο, καλούνται να καλύψουν μιαν καινούργια διαδρομή 762 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 224 χιλιόμετρα αποτελούν ειδικές διαδρομές.

    Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει την Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, στις 20:30 από την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, ενώ η επίσημη εκκίνηση το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου, στις 07:00 από το χωριό Λινού. Το βιβλίο διαδρομής θα κυκλοφορήσει στις 27 Σεπτεμβρίου.

    Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές -------------------------------- Τα χθεσινά κέρδη της απώλεσε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,71%, κλείνοντας στις 979,14 μονάδες. Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,41% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,77 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των 170 χιλιάδων λιρών διαμορφώθηκε η αξία συναλλαγών, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 27,2% του τζίρου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η έντονη αντιπαράθεση που προκλήθηκε γύρω από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Σερντάρ Ντενκτάς κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων.

    Αλλά θέματα που προβάλλονται στις σημερινές εφημερίδες είναι η αλλαγή του ποινικού κώδικα στην Τουρκία και οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις γύρω από το θέμα, η εμμονή των Αμερικάνων στο θέμα των αμερικανικών όπλων που κατέχει η ΕΛΔΥΚ, οι αυξήσεις που θα δοθούν στους ημικρατικούς οργανισμούς και η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών ως προς την απόδοση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Η ''Αλήθεια'', κάτω από τον τίτλο ''Αθλιο κλίμα στο Εθνικό Συμβούλιο'', γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου επικράτησε άθλιο κλίμα με διαξιφισμούς και πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς περί "προδοτών, πρακτόρων, λαοπλάνων και ψευτών'' όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε θέμα τάξης για τις μυστικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σερντάρ Ντενκτάς. Προσθέτει ότι στη συζήτηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέλυσε τα 13 σημεία που τα κόμματα εισηγούνται για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το 81% των ερωτηματολογίων του ΔΗΣΥ λέει ''Όχι'' στην πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    ''Η Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Αρένα χθες το Εθνικό Συμβούλιο'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Εθνικό Συμβούλιο χθες έμοιαζε με πραγματική αρένα εξαιτίας των αποκαλύψεων για τα μυστικά δείπνα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Σερντάρ Ντενκτάς. Προσθέτει ότι κατά τη συνεδρία έγιναν ''τρικούβερτοι'' καβγάδες και αντηλλάγησαν βαριές κουβέντες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Αμερικανοί συντηρούν το θέμα των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο και προσθέτει ότι το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με τον Αμερικανό ομόλογό του την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

    ''Ο Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Τα 13 σημεία του Εθνικού'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος από τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς κατέγραψε 13 σημεία. Προσθέτει ότι πρόκειται για τις προτάσεις που υπέβαλαν τα κόμματα για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, εάν και εφόσον υπάρξουν ξανά συνομιλίες. Αναφέρει επίσης ότι τα πρώτα τέσσερα σημεία είναι κοινά για όλα τα κόμματα και αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει μερικώς τη θέση για μηδενικές αυξήσεις και παραχωρεί τελικά αυξήσεις 2% στους ημικρατικούς οργανισμούς που δεν αφορούν το τρέχον έτος, ούτε το επόμενο, αλλά το 2006.

    "Η Σημερινή'', κάτω από τον τίτλο ''Κεραυνοί κατά Κυπριακών Αερογραμμών'', γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ''κεραυνοβόλησε'' το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, κατηγορώντας το ευθέως για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Υπουργός Οικονομικών για κωλυσιεργία όσον αφορά την ετοιμασία και την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης. Αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η εφημερίδα γράφει ότι ''μόνο που δεν έπεσε ξύλο'', σημειώνοντας ότι η συζήτηση αναλώθηκε σε ζωηρούς καυγάδες και ότι έγιναν έντονες αψιμαχίες μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του Αναπληρωτή Πρόεδρου των ΕΔΗ Μιχάλη Παπαπέτρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Φιμώνουν τους διαφωνούντες'', γράφει ότι ο νέος ποινικός κώδικας που προωθείται στην Τουρκία προβλέπει ότι όποιοι ζητούν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ή αντιστρατεύονται την επίσημη πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό θα στέλλονται στη φυλακή. Προσθέτει ότι κύκλοι στις Βρυξέλλες χαρακτήρισαν ως ''επιεικώς απαράδεκτη'' την πρόνοια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου θέτει θέμα ως προς το ποιος συνοδικός θα εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Κύπρου στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την οποία θα συζητηθεί η διαδοχή του Αρχιεπισκόπου, καθώς η Ιερά Σύνοδος δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να το πράξει.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Προοπτική συναντίληψης'', γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται πολύ κοντά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου αλλαγών που η ε/κ πλευρά θα ζητήσει στο σχέδιο Ανάν . Προσθέτει ότι, όπως διαφάνηκε στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρία του Σώματος, υπάρχει προοπτική μιας κοινής προσέγγισης στις θέσεις της ε/κ πλευράς, με την οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα έχει σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', κάτω από τον τίτλο ''Δράμα σε υπεραγορά με μαχαίρι'', γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε χθες άνδρα ηλικίας 40 ετών, ο οποίος ενώ βρισκόταν σε υπεραγορά της Λευκωσίας χθες γύρω στο μεσημέρι, αφού πήρε ένα κουζινομάχαιρο από το τμήμα πώλησης ειδών κουζίνας, πήγε προς τα ταμεία και άρχισε να κινεί το μαχαίρι απειλητικά και να φωνάζει στα τουρκικά. Προσθέτει ότι σύμφωνα με την Αστυνομία ο άνδρας είναι από την Τουρκία και πέρασε στις ελεύθερες περιοχές την Πέμπτη, πηδώντας από τον προμαχώνα ''Ρόκας''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αθήνα διοργανώνει του μεγαλύτερους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην 44χρονη ιστορία των αγώνων με τη συμμετοχή 3.800 ανάπηρων αθλητών.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Η ώρα των Αρχιερέων'', γράφει ότι οριστικά και αμετάκλητα η Ιερά Σύνοδος προχωρεί πολύ σύντομα στην προκήρυξη αρχιεπισκοπικών εκλογών με δεδομένη πια την πλειοψηφία εκείνων που τις στηρίζουν. Αναφέρει επίσης ότι οι προθέσεις των Μητροπολιτών Μόρφου και Λεμεσού όπως και του Επισκόπου Κύκκου για τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου είναι ξεκαθαρισμένες. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα δηλώνει ικανοποιημένος επειδή κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα με τον εαυτό του και επειδή καθιέρωσε την αξιοκρατία στην Αστυνομία.

    [05] (Κ) Φερχόιγκεν - Τούρκος Πρέσβης - Μεταρρυθμίσεις

    Ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν θα συναντηθεί σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο Ογκούζ Ντεμιράλπ, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στην Τουρκία μετά τη σημερινή απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου να αναβάλει τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη (1)

    Ευρύ πεδίο σύμπτωσης απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν, διαπιστώνει ότι υπάρχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρία του σώματος ''αρκετά χρήσιμη'', κατά την οποία, όπως ανέφερε, έγινε μια ''ζωηρή συζήτηση''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση, είπε πως η χώρα αυτή πρέπει να αποδείξει ότι είναι δημοκρατική και ότι συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, ενώ σημείωσε ότι κάποια νομοθετήματα που φαίνεται να προωθούνται είναι αντίθετα με την εικόνα που η Αγκυρα επιθυμεί να παρουσιάζει για τη χώρα.

    Αναφορικά με τους κανονισμούς που προωθούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, είπε ότι υπήρξε πρόοδος στον κανονισμό για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι επιθυμεί να βοηθήσει στην οικονομική ανόρθωση των Τ/Κ κατά τρόπο που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσθέτοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση διεκδικεί τα δικαιώματα που της δίδει η ΕΕ.

    Το Εθνικό Συμβούλιο, είπε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είναι ένας ''πάρα πολύ χρήσιμος θεσμός'', ενώ για σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ''φιλοφρονήσεις'' ανάμεσα σε μέλη του σώματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η συζήτηση έγινε σε "ψηλούς τόνους" και τα όσα λέχθηκαν (που αναφέρονται στον Τύπο) έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του σώματος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να υποσκάψουν το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, που όπως επεσήμανε χειρίζεται το Κυπριακό και διαμορφώνει στρατηγική.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη (2)

    Τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό θα θέσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν θα προσφωνήσει το σώμα την προσεχή Πέμπτη, όπως ο ίδιος δήλωσε αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι μια δημοκρατική χώρα και ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου που αναμένεται από μια υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 18 September 2004 - 17:49:10 UTC