Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μολυβιάτης - Νέα Υόρκη
  • [02] (Κ) Ελλάδα - ΕΕ - Ολυμπιακοί Αγώνες - Εκδήλωση
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Κύπρος - Νίκη
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

  • [01] (Κ) Μολυβιάτης - Νέα Υόρκη

    Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ θα έχει αύριο στη Νέα Υόρκη, στις 23:00 ώρα Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    [02] (Κ) Ελλάδα - ΕΕ - Ολυμπιακοί Αγώνες - Εκδήλωση

    Ειδική εκδήλωση για την πρώτη θέση σε μετάλλια που κατέλαβαν οι αθλητές από τα κράτη μέλη της ΕΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε χθες στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Υπουργείου και της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ.

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Κύπρος - Νίκη

    Την πρώτη της νίκη στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών πέτυχε χθες το βράδυ η Εθνική Κύπρου, νικώντας στα Τίρανα την αντίστοιχη ομάδα της Αλβανίας με 76-67.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη ----------------------------------------------- Τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό θα θέσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν θα προσφωνήσει το σώμα την προσεχή Πέμπτη, όπως ο ίδιος δήλωσε αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι μια δημοκρατική χώρα και ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου που αναμένεται από μια υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε πως ο θεσμός αυτός είναι ''πολύ χρήσιμος'' και επέκρινε τη διαρροή στον Τύπο του περιεχομένου των συζητήσεων που γίνονται στις συνεδρίες του σώματος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως στην προσφώνησή του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης θα παρουσιάσει τις απόψεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό και ανέφερε ότι την προσεχή Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ και η Γενική Συνέλευση αποτελούν σημαντικό βήμα από το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να απέχει.

    Πρόσθεσε ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου που τον συνοδεύει θα συναντηθούν με αρχηγούς κρατών ή Υπουργούς Εξωτερικών στους οποίους θα εξηγήσουν τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Βέλγιο για επίσκεψη εργασίας.

    Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τα όσα χθες ανέφερε κατά τη συνεδρία του σώματος αποτελούν τη δική του αντίληψη για το που υπάρχουν συμπτώσεις των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων σε όλο το φάσμα του πολιτικού ορίζοντα της Κύπρου, διευκρινίζοντας πως αυτές δεν είναι οι διαπραγματευτικές θέσεις της ε/κ πλευράς.

    «Διαπιστώνω ότι υπάρχει ευρύ πεδίο σύμπτωσης απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», είπε, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τα κόμματα συμφωνούν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «αρκετά χρήσιμη».

    Αναφερόμενος στην ένταση που, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα υπήρξε στη χθεσινή συνεδρία, είπε ότι έγινε μια ''ζωηρή συζήτηση'' κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι απόψεις των κομμάτων για τις αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν που το κάθε κόμμα επιθυμεί να προωθηθούν σε ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών.

    Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρία του σώματος, διευκρινίζοντας ότι «αυτά τα θέματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο και δεν τελειώνουν σε μια δεδομένη στιγμή».

    Το Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερε, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα διαμορφώνει τις απόψεις του ανάλογα με τις συνθήκες που δημιουργούνται.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να αντάλλαξαν μεταξύ τους λόγια που δεν ξανακούστηκαν σε συνεδρίες του σώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι κατά την άποψή του η συζήτηση ενόσω ο ίδιος ήταν παρών στην αίθουσα «ήταν χρήσιμη».

    Το γεγονός ότι διεξήχθη σε έντονους τόνους, «από μόνο του δεν είναι κακό», συνέχισε, εξηγώντας ότι μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και αφού αποχώρησε από την αίθουσα πληροφορήθηκε ότι «αντηλλάγησαν κάποιες κατ' ευφημισμό φιλοφρονήσεις», όπως τις χαρακτηρίζουν σημερινά δημοσιεύματα.

    Τέτοιες εκδηλώσεις (όπως οι χθεσινές) είτε στη διάρκεια της συνεδρίας είτε μετά, πλήττουν την αξιοπιστία του θεσμού στην κοινή γνώμη και αυτό δεν βοηθά τον πολιτικό βίο και τείνει να υποσκάψει περισσότερο τα κόμματα, τις κομματικές ηγεσίες και το ρόλο που τα κόμματα πρέπει να διαμορφώνουν στο τόπο, καθώς τα κόμματα αποτελούν τα κύτταρα της δημοκρατίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι ανταλλαγές χαρακτηρισμών αναπαράγονται στο Τύπο, σχεδόν κατά λέξη», είπε και σημείωσε ότι «ένας διερωτάται κατά πόσο υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να υποσκάψουν το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου».

    Τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός, στον οποίο ο ίδιος αποδίδει τεράστια σημασία όπως και στις απόψεις που εκφράζουν οι ηγεσίες των κομμάτων και είπε ότι το σώμα παραμένει ένα συμβουλευτικό όργανο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλοι κατανοούν τη σημασία που έχει αυτή η συνάντηση των πολιτικών ηγεσιών στην οποία πρέπει να επικρατεί εποικοδομητικό κλίμα και να συνδιαλεγόμαστε, να συζητούμε και να επιλέγουμε την καλύτερη διαδικασία και θέσεις για την προώθηση του στόχου της επανένωσης της πατρίδας μας, που πρέπει να είναι κοινός».

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Τουρκία έχει ενώπιον της το σοβαρό έργο ότι θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι δημοκρατική χώρα και ότι επιτρέπει τον ελεύθερο διάλογο και συμμορφώνεται με τους κανόνες και τα επίπεδα του δημοκρατικού διαλόγου που αναμένεται από μια χώρα η οποία αποβλέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Τέτοιες θέσεις και τέτοια νομοθετήματα είναι αντίθετα με την εικόνα που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στην ΕΕ,'' είπε, αναφερόμενος σε προτεινόμενες τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προνοούν φυλάκιση σε όλους όσοι υποστηρίζουν την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο για τον χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τ/Κ που προωθείται στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η γενική εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι «η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματα που της παρέχει η ευρωπαϊκή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδιαίτερα όπως αυτό εκφράστηκε από τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων του κυπριακού λαού''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στο χρηματοδοτικό κανονισμό, υπενθύμισε τη θέληση της κυπριακής κυβέρνησης να βοηθήσει στην ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου των Τ/Κ και είπε ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι «η πρόταση για την παραχώρηση αυτής της βοήθειας έγινε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 26 του Απρίλη».

    Είπε ότι «η παροχή αυτής της βοήθειας πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να μην δημιουργεί συνθήκες παραβίασης των νομίμων δικαιωμάτων των νομίμων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε «αυτή τη θέση μας υπάρχει σημαντική υποστήριξη από κράτη μέλη της ΕΕ».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα και το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από τη Λευκωσία, είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό όργανο και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη των χειρισμών του Κυπριακού.

    ''Ηθελα και θέλω τις απόψεις των κομμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει είτε μερισμό της αρμοδιότητας του κράτους, είτε και θα σημαίνει ότι αναγκαστικά θα δεχθώ τις απόψεις μελών του Εθνικού Συμβουλίου,'' πρόσθεσε.

    Μολυβιάτης - Νέα Υόρκη ---------------------- Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ θα έχει αύριο στη Νέα Υόρκη, στις 23:00 ώρα Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό.

    Ο Ελληνας Υπουργός φτάνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και την Παρασκευή θα χαιρετίσει τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Στη Νέα Υόρκη φτάνει σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Γκιουλ - Σερντάρ Ντενκτάς - Νέα Υόρκη - Συνάντηση ------------------------------------------------- Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' έγραψε χθες ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θα συναντηθεί στο περιθώριο της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον ''υπουργό εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς, με τον οποίο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχει στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών ισλαμικών χωρών.

    Ο τ/κ Τύπος γράφει ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Ντενκτάς θα έχει επαφές με Υπουργούς Εξωτερικών ξένων κρατών και με Αμερικανούς επισήμους.

    Ραούφ Ντενκτάς - Ψευδοκράτος - ''Προεδρία'' ------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναφέρθηκε στη διαδοχή του και ισχυρίστηκε ότι τη στιγμή αυτή υπάρχει ένα ''κράτος'' 21 ετών το οποίο κανείς δεν μπορεί να διαλύσει και ότι θεωρεί καθήκον του όπως παραδώσει την ''προεδρία'' του ψευδοκράτους σε ένα ικανό άτομο που θα εκλέξει ο λαός, κατά την έκφρασή του.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ντενκτάς είπε: ''Προτού κλείσω τα μάτια μου θέλω να δω ότι συνεχίζεται και θα συνεχίσει να υπάρχει το κράτος''.

    Υπ. Δικαιοσύνης - Ευρωπαϊκή εκστρατεία κατά των διακρίσεων ---------------------------------------------------------- Η Ευρώπη τοποθετούσε ανέκαθεν τον άνθρωπο στην πρώτη θέση και ως μία κοινότητα αξιών συνεισφέρει ενεργά στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού, σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την έναρξη της Πανευρωπαϊκής Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων στον χώρο της απασχόλησης.

    Αφού ανέφερε ότι η Κύπρος, ως πλήρες μέλος της ΕΕ, έθεσε σε ισχύ νέα δικαιώματα για ίση μεταχείριση στον χώρο εργασίας και πέρα από αυτόν, σημείωσε ότι η εμπέδωση της πολιτικής για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί πρόκληση για όλους.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ''άτομα που αισθάνονται θύματα διακρίσεων έχουν πρόσβαση τώρα στα κυπριακά δικαστήρια και στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και στην Αρχή Διακρίσεων''.

    Η Πανευρωπαϊκή Ενημερωτική Εκστρατεία για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 και θα διαρκέσει μέχρι το 2007. Περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, όπως περιοδεία ενός φορτηγού σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δημοσιογραφικό βραβείο, διανομή έντυπου διαφημιστικού υλικού, τηλεοπτικές διαφημίσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις. Σε πρώτο στάδιο η εκστρατεία εστιάζεται στην εφαρμογή των αρχών της ισότητας στην αγορά εργασίας.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Διερεύνηση εμπρησμών - Συνέδριο ------------------------------------------------------ Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη διαχείριση θεμάτων διασυνοριακής συνεργασίας, εφαρμογής διεθνών συμβάσεων και διαπεριφερειακής συνεργασίας, επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, κηρύσσοντας προχθές την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου για τη Διερεύνηση Εμπρησμών, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εγκληματολογικών Ινστιτούτων (ENFSI).

    Παρά τη συνεχή επιστημονική πρόοδο και τη διευρυμένη διεθνή συνεργασία, η Κύπρος συνεχίζει να αντιμετωπίζει την αδιαλλαξία των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, ακόμα και σε απλά θέματα, όπως είναι η συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για κατάσβεση πυρκαγιών στα κατεχόμενα, οι οποίες προκαλούν μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα του νησιού, ανέφερε.

    Ο κ. Θεοδώρου πρόσθεσε ότι ''η Κύπρος, βρισκόμενη γεωγραφικά στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, και προς τον σκοπό αυτό είναι έτοιμη να συμβάλει και να προωθήσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Υπουργός Παιδείας - Φεστιβάλ Κέντρων Νεότητας --------------------------------------------- Το κυπριακό κίνημα των Κέντρων Νεότητας με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ καλείται διαδραματίσει ρόλο αμεσότερης εμπλοκής και ανάμιξης της κυπριακής νεολαίας στα κοινά του τόπου, σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ''αυτό αποτελεί και μία από τις κατευθυντήριες γραμμές του Λευκού Βιβλίου για τη Νεολαία, που συνιστά την καθορισμένη χάραξη πολιτικής σε θέματα νεολαίας εντός των κρατών μελών της ΕΕ''.

    Σε ομιλία του στο Παγκύπριο Παιδικό Φεστιβάλ των Κέντρων Νεότητας που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Πέγεια, είπε ότι ''ο θεσμός των Κέντρων Νεότητας έχει όλες τις δυνατότητες για να παρέχει στους νέους της Κύπρου υγιείς μορφές απασχόλησης, μακριά από επικίνδυνες ατραπούς που παραμονεύουν''.

    Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας, θα συνεχίσει να στηρίζει το κίνημα των Κέντρων Νεότητας.

    Ελλάδα - ΕΕ - Ολυμπιακοί Αγώνες - Εκδήλωση ------------------------------------------ Ειδική εκδήλωση για την πρώτη θέση σε μετάλλια που κατέλαβαν οι αθλητές από τα κράτη μέλη της ΕΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε χθες στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Υπουργείου και της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Υπουργοί Αθλητισμού της Ευρώπης των 25, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πρεσβευτές των υπολοίπων 24 χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, επικεφαλής των Εθνικών Ολυμπιακών Ομάδων και σημαιοφόροι των Παραολυμπιακών Ομάδων των 25 χωρών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Κύπρος - Αλβανία ----------------------------------------------------- Την πρώτη της νίκη στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών πέτυχε χθες το βράδυ η Εθνική Κύπρου, νικώντας στα Τίρανα την αντίστοιχη ομάδα της Αλβανίας με 76-67.

    Στους προηγούμενους της αγώνες στη διοργάνωση, η Εθνική Κύπρου είχε ηττηθεί από την Αυστρία και τη Λευκορωσία.

    Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα --------------------------------- Με τους αγώνες ΑΠΟΕΛ-Αλκή και Διγενής Μόρφου-ΑΕΛ, που θα αρχίσουν στις 19:00, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας Ανδρών.

    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες, η ΑΕΚ και η Ομόνοια εξήλθαν στο ΓΣΖ ισόπαλες 1-1, ο Απόλλωνας νίκησε στο Τσίρειο με 1-0 τον Ολυμπιακό, η Ανόρθωση επικράτησε στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' με 2-0 του Αρη και η Νέα Σαλαμίνα νίκησε στο Παφιακό με 2-0 την Αθλητική Ενωση Πάφος.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για την υπόθεση της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου, καθώς και η ''επίθεση'' του ΑΚΕΛ εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα Σόλων Νικήτα, ο οποίος διέταξε ποινική ανάκριση εναντίον της Υπουργού Υγείας, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

    Ωστόσο, το θέμα του Κυπριακού φιλοξενείται και σήμερα στις σελίδες των εφημερίδων, ενώ προβάλλονται επίσης η αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τη Νέα Υόρκη, η διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σύμπτωση απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και το θέμα του άτυπου εγγράφου από οκτώ σημεία, το οποίο επέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών προς τις Βρυξέλλες αναφορικά με τα αιτήματα της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Πόλεμος του ΑΚΕΛ κατά του Σ. Νικήτα'', γράφει ότι η ''πρωτοφανής επίθεση'' του ΑΚΕΛ κατά του Γενικού Εισαγγελέα εκτιμάται από πολιτικούς και νομικούς κύκλους ότι αποσκοπεί καθαρά σε παρέμβαση στο έργο του, μετά τις οδηγίες που έδωσε για ποινική ανάκριση σε βάρος της Υπουργού Υγείας, η οποία παρενέβη σε δικαστική διαδικασία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς μεταφέρθηκε χθες το βράδυ εσπευσμένα σε νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, λόγω νευρικού κλονισμού.

    ''Η Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Βελτίωση κλίματος στην Ευρώπη'', γράφει ότι βελτιώνεται συνεχώς το διεθνές και ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό κλίμα σε σχέση με το Κυπριακό και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Απριλίου. Προσθέτει ότι κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμά πως με την πάροδο του χρόνου θα απορριφθούν ολότελα οι κραδασμοί που προκλήθηκαν εξαιτίας του "Οχι" που η ε/κ κοινότητα είπε στο σχέδιο Ανάν. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαπιστώνει ευρύ πεδίο σύμπτωσης απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν.

    ''Η Σημερινή'', με τίτλο ''Το ΑΚΕΛ κτυπά τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας'', γράφει ότι το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε χθες ''πρωτοφανή επίθεση'' εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα. Με αφορμή την επιστολή που έστειλε η Υπουργός Υγείας στον Γενικό Εισαγγελέα για εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκωτικών, το ΑΚΕΛ λέγει ότι ''κανένας δεν μπορεί να λειτουργεί έξω και πάνω από την κοινωνία που ζούμε''. Αλλού γράφει ότι η τουρκική βουλή αποφάσισε χθες να αναβάλει για την 1η Οκτωβρίου τις εργασίες του, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκίας.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ετσι ο Ντενκτάς χόρεψε τον Τάσσο'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συζήτησε το Κυπριακό μυστικά με τον Σερντάρ Ντενκτάς και όχι με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επειδή ο τελευταίος ήταν αντίθετος στην αναβολή του δημοψηφίσματος, που θα είχε ως συνέπεια την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς τους Τ/Κ. Αντίθετα, ο κ. Ντενκτάς δεν ήθελε το σχέδιο να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα, διότι έστω και αν το καταψήφιζε η ε/κ κοινότητα, με το ''Ναι'' της τ/κ κοινότητας θα παρέμενε ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Αλλού η εφημερίδα αποκαλύπτει άτυπο έγγραφο που επέδωσε το ΥΠΕΞ προς τις Βρυξέλλες, στο οποίο περιλαμβάνονται οι πρακτικές μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακολουθεί η Τουρκία σε διεθνείς οργανισμού και δράσεις της ίδιας της ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', με τίτλο ''Τρίζουν δόντια στην Τουρκία'', γράφει ότι τα δόντια της έτριξε χθες η ΕΕ στην Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι η χώρα δεν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις εάν δεν εγκρίνει τον νέο ποινικό κώδικα πριν τις 6 Οκτωβρίου. Το μήνυμα αυτό μετέφερε στο πλαίσιο έντονου διαβήματος ο Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας Ογούζ Ντεμιράλπ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχώρησε χθες για την Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ την Τρίτη θα έχει την ευκαιρία να τα πει για ακόμη μια φορά μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Υποσκάπτουν το Εθνικό'', γράφει ότι χαραγμένη πολιτική υπόσκαψης του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου καταγγέλλει το ΑΚΕΛ μέσω του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Νίκου Κατσουρίδη με αφορμή τις διαρροές από την τελευταία συνεδρία του Σώματος την περασμένη Παρασκευή. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για την πλήρη ταύτιση των θέσεων που έχουν Κύπρος και Σλοβακία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 19 September 2004 - 17:49:09 UTC