Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Προεδρικό Μέγαρο - Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Κύπρου - Εναρξη
  • [04] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Απόψε η Τελετή Εναρξης
  • [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Πρόγραμμα
  • [07] (Κ) Ελλάδα - Κουμουτσάκος - Ελληνας ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Κουμουτσάκος - ΕΕ - Κανονισμοί - Κατεχόμενα
  • [10] (Κ) Ιμβρος - Ελληνική μειονότητα - ΕΕ
  • [11] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - Ανακοίνωση
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Κουμουτσάκος - ΕΕ - Κανονισμοί - Κατεχόμενα (Επανάληψη)
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές
  • [15] (Κ) Ελλάδα - Παραολυμπιακοί Αγώνες - Ρουσόπουλος
  • [16] (Κ) Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής - Ράλλυ Τροόδους
  • [17] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Τουρκία
  • [18] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Ρωσίας - Δήμαρχος Λευκωσίας
  • [19] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Ομιλία - Πλεονεκτήματα ένταξης
  • [20] (Κ) Κουμουτσάκος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ
  • [21] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Αγγελοπούλου - Τελετή Εναρξης

  • [01] (Κ) Προεδρικό Μέγαρο - Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται σήμερα, στις 10:00 το πρωί, σε συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, προκειμένου να εξετάσει θέματα και εισηγήσεις για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή δήλωση της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου ότι δεν παραιτείται μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με την αποστολή επιστολής από την ίδια σε δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας σε σχέση με υπόθεση εισαγωγής, κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών καθώς και το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας διέταξε ποινική ανάκριση για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες προβάλουν επίσης, μεταξύ άλλων θεμάτων, τη σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο του Κυπριακού καθώς και θεμάτων που αφορούν εισηγήσεις κομμάτων για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, τη χθεσινή συνεδρία της COREPER με την Ολλανδική Προεδρία και την Ιρλανδία να ρίχνουν στο τραπέζι νέες ιδέες για τους κανονισμούς που αφορούν το απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ΕΕ καθώς και την επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Χοσέ Μπορέλ για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μονόδρομος η δίωξη της Ακκελίδου'' γράφει πως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών θα συζητηθεί τελικά το θέμα που προέκυψε με την επιστολή της Υπουργού Υγείας σε σχέση με δικαστική διαδικασία. Σημειώνει επίσης ότι δύσκολο είναι να υπάρξει άλλος δρόμος για τον Γενικό Εισαγγελέα από του να δώσει οδηγίες για ποινική δίωξη της Υπουργού, αν η ποινική ανάκριση επιβεβαιώσει τη διάπραξη του αδικήματος της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε χθες στα οδοφράγματα λόγω έλευσης 30 τ/κ λεωφορείων στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, οκτώ στις Βρυσούλες και 10 στο Πέργαμος, οι οδηγοί των οποίων ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση εμποδίζει τη διέλευσή τους στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ανακρίνουν την Ακκελίδου για ποινικό αδίκημα'' γράφει ότι την ίδια στιγμή που η Υπουργός Υγείας επιμένει ότι δεν παραιτείται και ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πληροφορίες την φέρουν να υπέβαλε την παραίτησή της αλλά να μην έγινε αποδεκτή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη που χαρακτήρισε άδικες και αδικαιολόγητες τις επικρίσεις Τ/Κ πολιτικών σε βάρος του Προέδρου Παπαδόπουλου σχετικά με τις προθέσεις του στο Κυπριακό εκφράζοντας ταυτόχρονα λύπη που οι αιτιάσεις αυτές υιοθετούνται από την αντιπολίτευση και κάποια μέσα ενημέρωσης στην ε/κ πλευρά.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αδιάβροχη Ακκελίδου'' γράφει πως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν άφησε να περάσει απαρατήρητο το ατόπημα της Υπουργού Υγείας και διέταξε χθες ποινική ανάκριση για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα με την αποστολή επιστολής στη Δικαστή Τερέζα Παρασκευαίδου-Καρακάνα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας υπέγραψε και απέστειλε χθες προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου επιστολή για άρση της ασυλίας του Μάριου Ματσάκη. Η επιστολή συνοδεύεται από πολυσέλιδα παραρτήματα με υλικό που συγκέντρωσε η Αστυνομία για την υπόθεση φερόμενου εκβιασμού αστυνομικού όσο και για τη διερευνώμενη αγορά και κατοχή αντικειμένων λαϊκής τέχνης κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μπουρλότο πάλι με την Κωνσταντίνα Ακκελίδου'' γράφει ότι η υπόθεση της Υπουργού Υγείας οδηγείται στα άκρα, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε χθες τον Αρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου όπως προβεί σε ποινική ανάκριση, για να διαπιστωθεί εάν η αποστολή επιστολής από την Υπουργό αναφορικά με δικαστική υπόθεση επισύρει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η κ. Ακκελίδου δηλώνει πως είναι στη διάθεση των ανακριτών και επαναλαμβάνει ότι δεν παραιτείται. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Ολλανδική Προεδρία και η Ιρλανδία έριξαν στο τραπέζι της ΚΟΡΕΠΕΡ νέες ιδέες για τους κανονισμούς που αφορούν το απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ΕΕ, καθώς επίσης και για την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Στον Τάσσο η Τύχη Ντίνας'' γράφει πως ''το κλειδί της υπόθεσης που προέκυψε με τις καταγγελίες ότι η Υπουργός Υγείας έχει παρέμβει σε Δικαστή, βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα'', ο οποίος με το πόρισμά του θα δώσει και το στίγμα για τις πολιτικές αποφάσεις. Οπως αναφέρει η εφημερίδα η τύχη της Υπουργού θα κριθεί εν πολλοίς από τα αποτελέσματα των ανακρίσεων, τα οποία ναι μεν αφορούν τη νομική πτυχή του ζητήματος αλλά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους χειρισμούς του Προέδρου. Αλλού γράφει πως με τη μετακύλιση του φόρου στα καύσιμα κίνησης σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα της υπερβολικής φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης η κυβέρνηση.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εκτός Τάξης'' γράφει ότι ο αντιπολιτευτικός παροξυσμός του Προέδρου του ΔΗΣΥ συνεχίζεται, αφού ο ίδιος προσπαθεί να ταυτίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο ισχυρισμός του Προέδρου του ΔΗΣΥ πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων των θέσεων Ντενκτάς με αυτές του Προέδρου Παπαδόπουλου αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ουσιαστικά υιοθετεί θέσεις της τουρκικής πλευράς έναντι του Προέδρου. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι σήμερα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση του Κυπριακού, καθώς και θεμάτων που αφορούν τις εισηγήσεις των κομμάτων για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Κύπρου - Εναρξη

    Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους βρίσκονται οι δεκατέσσερεις κυπριακές ομάδες ανδρών που συμμετέχουν στην Α΄ κατηγορία, ενόψει της αυριανής έναρξης του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Κύπρου 2004 - 2005.

    Στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος, η ομάδα του ΑΠΟΕΛ, η οποία τερμάτισε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος 2003 - 2004, με 65 συνολικά βαθμούς (πέντε περισσότερους από την Ομόνοια που ήταν στη δεύτερη θέση), αγωνίζεται στις 7:00 το βράδυ του Σαββάτου με την Αλκή, στο ουδέτερο στάδιο Παραλιμνίου.

    [04] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Απόψε η Τελετή Εναρξης

    Πραγματοποιείται απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο η Τελετή Εναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στους οποίους φέτος θα συμμετάσχουν τέσσερις χιλιάδες αθλητές από 143 χώρες, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 19 συνολικά αθλήματα.

    [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμοί - Τ/Κ ----------------------------------------- Για την προσεχή Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, παρέπεμψε

    Η ολλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέπεμψε για την προσεχή Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, την ουσιαστική εξέταση της πρότασης κανονισμού για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας, δεδομένου ότι μόλις προχθές το μεσημέρι η Προεδρία παρουσίασε στα κράτη μέλη ένα έγγραφο στο οποίο υπήρχαν κάποιες αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Προεδρίας.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου υπογράμμισε στους συναδέλφους του ότι το όλο θέμα των κανονισμών είναι πολύ σοβαρό και πως με δεδομένο ότι μόλις προχθές μοιράσθηκε ένα νέο κείμενο, ο ίδιος δεν είχε οδηγίες ούτε να κάνει ουσιαστική συζήτηση, αλλά ούτε και να δεσμευθεί.

    Υπουργός Εξωτερικών -ΕΕ- Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ----------------------------------------------------------------- Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ έγινε προσπάθεια να συζητηθεί και ο κανονισμός (για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων), αλλά τελικά αποφασίσθηκε όπως η συζήτηση διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με την Κυπριακή Δημοκρατία να επιμένει ''όπως καθορισθεί η νομική βάση του κανονισμού πριν συζητηθεί το περιεχόμενο'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Αναφερόμενος στη δίωρη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «έγινε πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κανονισμό και έγιναν πολλές πρακτικές εισηγήσεις από άλλα κράτη - μέλη και η συζήτηση ανεβλήθη για την επόμενη Τετάρτη, όπου θα κατατεθεί πλέον εγκαίρως, είτε προσχέδιο του πρώτου κανονισμού, είτε μια πιο λεπτομερής άποψη της προεδρίας''.

    ''Δεν είναι δυνατό'', είπε ο Υπουργός, ''να κυκλοφορούν έγγραφα στις 7 - 8 το βράδυ της μιας ημέρας και να αναμένεται ότι μπορούμε να συζητήσουμε αυτά τα έγγραφα την επαύριον το πρωί''.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ιακώβου, ''ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση ήταν και αυτός, το ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να προετοιμασθούμε, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να σταλούν στη Λευκωσία, να μελετηθούν και να δοθούν οδηγίες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο''.

    Πρόεδρος Βουλής Σλοβακίας - Χριστόφιας - Συνάντηση -------------------------------------------------------- Τη βεβαιότητα ότι η τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλής) της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Πάβολ Χρουσόφσκι θα αποτελέσει έναν καινούργιο σταθμό στην εμβάθυνση και παραπέρα ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών χωρών, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας εξήρε το ρόλο της Σλοβακίας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και για το ρόλο της ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων των δύο κοινοτήτων στο νησί, ενώ ο κ. Χρουσόφσκι δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και η οποία κράτησε περισσότερο από μία ώρα, ότι είναι ευτυχής για την πρωτοβουλία της σλοβακικής πρεσβείας και τη μεσολάβησή της ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

    Οπως είπε ο κ. Χρουσόφσκι, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ''για τη στάση της σλοβακικής Βουλής στο θέμα που αφορά τη λύση του κυπριακού ζητήματος, η οποία βασίζεται πάντοτε στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο κ. Χρουσόφσκι είπε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να εργάζεται βοηθώντας τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ανέφερε ότι με τον κ. Χριστόφια συζήτησαν για το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος και για το πώς αυτά θα επηρεάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και για άλλα κοινά προβλήματα των δύο κρατών, αλλά και για χωριστά θέματα που απασχολούν κάθε μια από τις δύο χώρες.

    ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Βουλής Σλοβακίας - Δηλώσεις --------------------------------------------------- Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Σλοβακίας, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, τονίζοντας τη συμβολή της εδώ πρεσβείας της Σλοβακίας στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την αντιπροσωπεία του σλοβακικού κοινοβουλίου της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλής) της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Πάβολ Χρουσόφσκι, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ''η συνεργασία υπάρχει και διμερώς και πολυμερώς, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και η Σλοβακία είναι μία από τις δέκα χώρες μαζί με τις οποίες η Κύπρος εντάχθηκε ταυτόχρονα και μου δόθηκε η ευκαιρία να τους ενημερώσω για το Κυπριακό και υπέβαλαν αρκετές ερωτήσεις''.

    Ο κ. Ιακώβου επεσήμανε ότι ''η Σλοβακία έχει επιδείξει πολύ υψηλό ενδιαφέρον για την Κύπρο'' και υπενθύμισε πως ''ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας εδώ ήταν ένας μοχλός, μέσω του οποίου έγιναν οι συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων και έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο''.

    Εκπρόσωπος - Συναντήσεις Προέδρου - Εθνικό Συμβούλιο ----------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Σερντάρ Ντενκτάς, επανέλαβε και χθες ότι δεν πρόκειται να παίξει το παιγνίδι της αντιπολίτευσης.

    Ερωτηθείς εάν το θέμα θα τεθεί στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα εγερθεί από οποιονδήποτε αυτό το ζήτημα, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να το εγείρουν».

    «Η ημερήσια διάταξη είναι ενημέρωση, συζήτηση εξελίξεων, προτάσεις από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Αθήνα - Ρουσόπουλος - Επαφές Προέδρου Παπαδόπουλου με Τ/Κ πολιτικούς ------------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος με Τ/Κ πολιτικούς τόσο στο Μπούργκενστοκ όσο και αργότερα στην Κύπρο, είπε ότι ήταν σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος ''η ελληνική κυβέρνηση, όπως εξάλλου και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ήταν σε γνώση αυτών των κινήσεων που έγιναν στο Μπούργκενστοκ».

    Κύπρος - Τσεχία - Υπουργοί Εμπορίου ------------------------------------------- Συνεργασία σε θέματα τουρισμού, επενδύσεων και έρευνας προωθούν τα Υπουργεία Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου και Τσεχίας, οι προϊστάμενοι των οποίων, Γιώργος Λιλλήκας και Milan Urban είχαν χθες μακρά συνάντηση στη Λευκωσία.

    Οι δύο Υπουργοί αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ο κ. Λιλλήκας αποδέχθηκε πρόσκληση του Τσέχου Υπουργού για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Πράγα αρχές του 2005. Στη διάρκεια της εκεί επίσκεψής του, ο Κύπριος Υπουργός θα υπογράψει με τον Τσέχο ομόλογό του συμφωνία στον τομέα των επιχειρήσεων.

    Οπως είπε ο κ. Λιλλήκας, η Κύπρος είναι η όγδοη χώρα από τα ευρωπαϊκά κράτη σε ύψος επενδύσεων στην Τσεχία. Ο Τσέχος Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να αυξηθούν και οι επενδύσεις Τσέχων επιχειρηματιών στην Κύπρο.

    Οσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Urban είπε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για αύξηση του ετήσιου αριθμού τουριστών από τις δύο χώρες. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Κύπρο 13.000 Τσέχοι τουρίστες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εμπορίου της Τσεχίας είχε συνάντηση μιας περίπου ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακές Αερογραμμές - Τουρκία ------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων δήλωσε χθες ότι είναι ενήμερος για τις κινήσεις αερομεταφορέων, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπριακών Αερογραμμών, προκειμένου να τοποθετήσουν στο πτητικό τους πλάνο το δρομολόγιο της Κωνσταντινούπολης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ο κ. Θράσου είπε ότι γνώριζε ότι τουλάχιστον ένας αερομεταφορέας είχε υποβάλει σχέδιο πτήσεων από τη Λάρνακα στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο μέχρι πρόσφατα να λάβει απάντηση από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

    Πρόσθεσε ότι σε επικοινωνία του με τις Κυπριακές Αερογραμμές πληροφορήθηκε ότι και ο εθνικός αερομεταφορέας είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν και μέχρι χθες δεν λήφθηκε κάποια επίσημη απάντηση.

    Υπ. Συγκοινωνιών - Εκπρόσωπος - Τ/κ λεωφορεία --------------------------------------------------------- Εντελώς αδικαιολόγητη θεωρεί η κυβέρνηση τη διαμαρτυρία Τ/Κ στα οδοφράγματα με τη δικαιολογία ότι δήθεν δεν επιτρέπεται στα τ/κ λεωφορεία να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τα ε/κ λεωφορεία που περνούν στα κατεχόμενα.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στα οδοφράγματα λόγω έλευσης αριθμού τ/κ λεωφορείων, περίπου 30 στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, οκτώ στις Βρυσούλλες και 10 στο Πέργαμος, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισαν ότι πίσω από τα διάφορα περιστατικά φαίνεται ότι υπάρχουν σκοπιμότητες.

    ''Εμείς δείχνουμε όλη την καλή θέληση για να βοηθήσουμε τους Τ/Κ και επαφίεται σε αυτούς εάν θα αξιοποιήσουν αυτά τα οποία περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς ή όχι'', δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

    Eυρωβουλή - Χρηματοδοτικός κανονισμός για Τ/Κ - Ρότε ----------------------------------------------------- Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής και μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μεχτίλντ Ρότε ορίσθηκε εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξέταση του χρηματοδοτικού κανονισμού για την ενίσχυση των Τ/Κ.

    Η κ. Ρότε γνωρίζει την Κύπρο και το Κυπριακό, αφού επί σειρά ετών είχε διατελέσει Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου.

    Η πρόταση του χρηματοδοτικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βάση τη σχετική έκθεση-εισήγηση, που θα κάνει η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής. Τον τελικό λόγο θα έχει η ολομέλεια της Ευρωβουλής, η οποία αναμένεται να αποφανθεί στη συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου.

    ΓΓ ΣτΕ - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ------------------------------------ Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις χαιρετίζει την επαναλειτουργία του Γυμνασίου στο Ριζοκάρπασο μετά από 29 χρόνια.

    ''Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα εκ μέρους των ηγετών της τ/κ κοινότητας και θα προσδώσει περισσότερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ε/κ και την τ/κ κοινότητα στο νησί'' αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Ντέιβις.

    Προσθέτει ότι ''πριν από ένα χρόνο το ΣτΕ εξέφρασε την ανησυχία του για το κλείσιμο αυτού του σχολείου και κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στο βόρειο τμήμα του νησιού να εργαστούν προς την εξεύρεση μιας πρακτικής λύσης''.

    Εκφράζει, τέλος, ικανοποίηση για το γεγονός ότι το πρόβλημα με το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ''έχει διευθετηθεί μέσα στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006 - Διάσκεψη -------------------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006 προχωρεί πολύ ικανοποιητικά παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από διάφορες πλευρές, εξέφρασε χθες ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Αντώνης Κωνσταντίνου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από διάφορες πλευρές ότι τα χρονικά πλαίσια που είχαν δοθεί για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και των άλλων δικαιούχων του Σχεδίου και για συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων, η ανταπόκριση από πλευράς αιτητών υπήρξε εντυπωσιακή.

    Ανέφερε ότι συνολικά υποβλήθηκαν 24.000 αιτήσεις και ότι ''η ανταπόκριση αυτή θέτει εκ πρώτης όψεως θέμα επάρκειας των διαθέσιμων πιστώσεων λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του Σχεδίου''.

    Κύπρια 2004 - Philharmonia Orchestra Λονδίνου ---------------------------------------------------- Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες παγκοσμίως και η κάθοδός της στην Κύπρο, υπό τη διεύθυνση μάλιστα Κύπριου μαέστρου, και έχοντας εντάξει στο ρεπερτόριό της έργο συμπατριώτη μας συνθέτη, αποτελεί σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και καθιστά τη χώρα μας κομμάτι της πολύχρονης και αξιόλογης μουσικής της διαδρομής.

    Ο λόγος για τη Philharmonia Orchestra Λονδίνου, η οποία θα βρίσκεται στη Λευκωσία στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Πίσυνου ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναυλιών, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'', η Philharmonia Orchestra θα ερμηνεύσει την παγκύπρια πρεμιέρα της σύνθεσης του Κωνσταντίνου Στυλιανού ''Βούττημαν ήλιου''.

    Κυπριακή συμμετοχή έχουμε και στη δεύτερη παράσταση της Philharmonia Orchestra Λονδίνου, με τους Νικόλα Κωσταντίνου (πιάνο) και την Τ/Κ Αϊσέ Καραογλάν (βιολί), οι οποίοι θα ερμηνεύουν με το Βέλγο David Cohen (τσέλο) το τριπλό κονσέρτο για πιάνο, βιολί και τσέλο του Λούτβιχ βαν Μπετόβεν.

    Κύπρια 2004 - Παράσταση ''Εν χορδαίς'' --------------------------------------------- Ενα ψηφιδωτό κίνησης και μουσικής που μαρτυρά την κοινή ρίζα της εκκλησιαστικής και δημοτικής μουσικής και την ενότητα της παράδοσης Κύπρου - Αιγαίου και Μικράς Ασίας ετοίμασαν για το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'' η Βυζαντινή Χορωδία ''Ρωμανός ο Μελωδός'', η Χορωδία Κοινότητας Νέων της Μητρόπολης Λεμεσού, η Χορευτική Ομάδα του Ομίλου ''Διόνυσος'' Λεμεσού, ο τραγουδιστής Χρίστος Σίκκης και επταμελές σχήμα παραδοσιακής μουσικής.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής της Χορωδίας ''Ρωμανός ο Μελωδός'' πατήρ Νικόλαος Λυμπουρίδης είπε ότι η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και η παραδοσιακή δημοτική μουσική αντλούν στοιχεία από την αρχαία ελληνική μουσική και αποτελούν συνέχειά της και αυτό θα διαφανεί μέσα από τις τρεις συναυλίες αύριο σήμερα στη Λεμεσό, το Σάββατο στην Πάφο και την Κυριακή στη Λευκωσία υπό τον τίτλο ''Εν χορδαίς''.

    ΕΕ - Πληθωρισμός - Αύγουστος - Κύπρος -------------------------------------------- Στο 2,8% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Αύγουστο έναντι 2,9% τον Ιούλιο. Το μέσο ποσοστό πληθωρισμού στο σύνολο της ΕΕ ήταν 2,3% και παρέμεινε αμετάβλητο τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός που καταγράφηκε ήταν επίσης 2,8% (έναντι 3,1% τον Ιούλιο), ενώ την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση πέτυχε η Φινλανδία (0,3%), ακολουθούμενη από τη Δανία (0,9%).Τις χειρότερες επιδόσεις στο σύνολο της ΕΕ είχαν η Λετονία (7,8%) και η Ουγγαρία (7,2%).

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή Αποστολή ---------------------------------------------- Πραγματοποιείται απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο η Τελετή Εναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στους οποίους φέτος θα συμμετάσχουν τέσσερις χιλιάδες αθλητές από 143 χώρες, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 19 συνολικά αθλήματα.

    Την κυπριακή αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αποτελούν οι Γιαννάκης Γαβριήλ (στίβος), Γεωργία Γιαγκουλλά (τοξοβολία), Καρολίνα Πελεντρίτου (κολύμβηση), Ανδρέας Ποταμίτης (κολύμβηση) και Μικαέλλα Σπαντίου (κολύμβηση).

    Το ΚΥΠΕ επισκέφθηκε χθες την κυπριακή αποστολή στο Παραολυμπιακό χωριό στη διάρκεια της τελετής έπαρσης της κυπριακής σημαίας και μίλησε με τα μέλη της Αποστολής.

    Ο αρχηγός της Αποστολής Χριστάκης Αντωνίου, δήλωσε συγκλονισμένος μετά την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου «παρά το γεγονός ότι η Κύπρος συμμετέχει για 5η φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, κάθε φορά που συμμετέχουμε νοιώθουμε συγκίνηση που προκαλεί μια τόσο μεγάλη εκδήλωση».

    «Προσβλέπουμε σε επιτυχίες» είπε ο κ. Αντωνίου, αναφέροντας ότι η κολυμβήτρια Καρολίνα Πελεντρίτου (κατηγορία S 13) ''κανονικά πρέπει να κερδίσει μετάλλιο ίσως και περισσότερα από ένα εκτός αν συμβεί κάτι απρόοπτο».

    «Επίσης ελπίδες για μια καλή θέση έχουν και οι άλλοι δύο κολυμβητές, η Μικαέλλα Σπαντίου (κατηγορία S 12) και ο Ανδρέας Ποταμίτης (κατηγορία S 6)» πρόσθεσε ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής.

    Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος -------------------------------- Κέρδη ύστερα από τρεις συνεχείς πτώσεις κατέγραψε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, ωθούμενη από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή άνοδος σε ποσοστό 0,59%, κλείνοντας στις 986,17 μονάδες. Μικρότερη αύξηση σε ποσοστό 0,16% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 74,07 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 296 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά πέραν του ενός τρίτου του τζίρου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Πρόγραμμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αύριο Σάββατο για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    [07] (Κ) Ελλάδα - Κουμουτσάκος - Ελληνας ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, συνοδευόμενος από τους Υφυπουργούς Γιάννη Βαληνάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναχωρεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να παρευρεθεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο κ. Μολυβιάτης θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση στις 23 Σεπτεμβρίου, και στο περιθώριο θα έχει σειρά επαφών και συναντήσεων με ομολόγους του, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα συναντηθεί είτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είτε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου, οι οποίοι θα βρίσκονται επίσης στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Μολυβιάτης θα έχει επαφές με τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ, της Κροατίας, της Τυνησίας, του Πακιστάν, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Νιγηρίας, της Μοζαμβίκης και του Μαρόκου.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 17/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5754               0,5788
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4713               0,4741
    Λίρα Αγγλίας              0,8463               0,8513
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 17/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 17/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4283            0,4317
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3300            0,3326
    Δολάριο Καναδά                  0,3649            0,3678
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0681            0,0686
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3717            0,3746
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (Κ) Κουμουτσάκος - ΕΕ - Κανονισμοί - Κατεχόμενα

    Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα των κανονισμών της ΕΕ για την κατεχόμενη Κύπρο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 11 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση, υπενθύμισε ότι χθες η συζήτηση στο COREPER επικεντρώθηκε στον χρηματοδοτικό κανονισμό, ενώ έγιναν κάποιες σύντομες αναφορές στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, διαδικαστικού χαρακτήρα.

    [10] (Κ) Ιμβρος - Ελληνική μειονότητα - ΕΕ

    Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη νήσο Ιμβρο κατέθεσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [11] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - Ανακοίνωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενημέρωσε τους αρχηγούς κομμάτων για τις επικρατούσες απόψεις που κατατέθηκαν από τα κόμματα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις επί του σχεδίου Ανάν.

    Σε ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημειώνεται ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  170.333,07
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     73,77    -0,41    161.344,78
    FTSE/CySE 20                           327,74    -0,81     95.705,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  977,82    -0,73     96.381,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.012,22    -0,27      6.311,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.012,11    -0,68     12.378,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     979,14    -0,71    102.692,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       973,37    -0,85     64.290,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    959,82    -0,99      2.336,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            961,99    -0,75     53.527,44
    FTSE Med (16/9/2004)                 6.040,12    -0,26
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Κουμουτσάκος - ΕΕ - Κανονισμοί - Κατεχόμενα (Επανάληψη)

    Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα των κανονισμών της ΕΕ για την κατεχόμενη Κύπρο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 11 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση, υπενθύμισε ότι χθες η συζήτηση στο COREPER επικεντρώθηκε στον χρηματοδοτικό κανονισμό, ενώ έγιναν κάποιες σύντομες αναφορές στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, διαδικαστικού χαρακτήρα.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές

    Τα χθεσινά κέρδη της απώλεσε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,71%, κλείνοντας στις 979,14 μονάδες. Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,41% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,77 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των 170 χιλιάδων λιρών διαμορφώθηκε η αξία συναλλαγών, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 27,2% του τζίρου.

    [15] (Κ) Ελλάδα - Παραολυμπιακοί Αγώνες - Ρουσόπουλος

    Ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα, είπε πως "αναδεικνύουν την προσπάθεια για υπέρβαση των ανθρωπίνων ορίων και επιβραβεύουν την ανθρώπινη θέληση και το αθλητικό πνεύμα".

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων που θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η Φλόγα θα ανάψει τον βωμό του ΟΑΚΑ στις 20:30.

    [16] (Κ) Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής - Ράλλυ Τροόδους

    Με 50 συμμετοχές από εννέα χώρες, πραγματοποιείται από 1 μέχρι 3 Οκτωβρίου το Ράλλυ Τροόδους, δεύτερος γύρος του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής της ΦΙΑ, συγκεντρώνοντας έτσι το ενδιαφέρον χιλιάδων φιλάθλων, Κυπρίων και ξένων.

    Τα 50 πληρώματα από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τον Λίβανο, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Κύπρο, καλούνται να καλύψουν μιαν καινούργια διαδρομή 762 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 224 χιλιόμετρα αποτελούν ειδικές διαδρομές.

    [17] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Τουρκία

    Ο Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην Τουρκία αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα.

    [18] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Ρωσίας - Δήμαρχος Λευκωσίας

    Την υποστήριξη της Ρωσίας στη συνέχιση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, λαμβανομένων υπόψη των νέων πραγματικοτήτων που δημιουργεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γιούρι Φεντόντοφ σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Φεντόντοφ είπε ότι αυτή θα προσφέρει ακόμα μια ευκαιρία ώστε να μελετηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

    [19] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Ομιλία - Πλεονεκτήματα ένταξης

    Τεράστια πρόοδος έχει επιτευχθεί στην Κύπρο στο θέμα της ίσης μεταχείρισης πολιτών της ΕΕ, ανέφερε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ.

    Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση του κυπριακού τμήματος του Cambridge Society του Πανεπιστημίου Cambridge, ο κ. βαν ντερ Μιρ ανέφερε ότι λίγους μήνες μετά την ένταξη ''είναι καιρός να συλλογιστούμε το τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και τι πρέπει να γίνει στο εγγύς μέλλον''.

    [20] (Κ) Κουμουτσάκος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ

    Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε για τις συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και Τ/Κ πολιτικών, υπενθύμισε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου ότι η Αθήνα γνώριζε για αυτές τις συναντήσεις.

    Σε ερώτηση εάν ήταν εις γνώσιν της Αθήνας ότι στις συναντήσεις αυτές εξετάστηκε το ενδεχόμενο αναβολής των δημοψηφισμάτων, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι "σε κάποια στιγμή της πολυήμερης διαδικασίας των διαβουλεύσεων στο Μπούργκενστοκ και εν όψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο να επιτευχθεί συμπεφωνημένη από τα δύο μέρη λύση, εξετάστηκε και αυτό ως ενδεχόμενο".

    [21] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Αγγελοπούλου - Τελετή Εναρξης

    Πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας η τελετή έναρξης των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Η Πρόεδρος της ''Αθήνα 2004'' στην ομιλία της είπε ότι η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και της Ελλάδας, που ξεκίνησε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεχίζεται με τους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    ''Σήμερα καλωσορίζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τις αξίες που αναδεικνύουν και πρεσβεύουν'', είπε και πρόσθεσε ότι ''είναι τιμή που υποδεχόμαστε τους πρεσβευτές αυτών των αξιών, τους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων από όλο τον κόσμο''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 17 September 2004 - 17:49:21 UTC