Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα-Παραολυμπιακοί Αγώνες-Λαμπαδηδρομία
  • [02] (Κ) Ηγούμενος Αρσένιος - Κηδεία στη Μονή Μαχαιρά
  • [03] (Κ) Παραολυμπιακοί - Κύπρος - Καρολίνα Πελενδρίτου - Συνέντευξη
  • [04] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Σχολεία - Μπεσλάν - Μονόλεπτη σιγή
  • [05] (Κ) ΚΤ - Χριστοδούλου - Φραγκφούρτη Συνέδριο Ευρωπαϊκής ΚΤ
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ
  • [08] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρντ - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Χρηματοδοτικός κανονισμός
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Βασίλισσα Δανίας - Κυπριακό - Νέος Πρεσβευτής
  • [13] (Κ) Ιερά Μονή Μαχαιρά - Εφτασε η σορός του Ηγούμενου Αρσένιου
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [16] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Προϋπολογισμός 2005 (1)
  • [17] (Κ) Ιερά Μονή Μαχαιρά - Κηδεία Ηγούμενου Αρσένιου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση
  • [19] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Οικουμενικός Πατριάρχης - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Μονή Μαχαιρά - Ηγούμενος Αρσένιος - Κηδεία
  • [21] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Λυσσαρίδης - Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [22] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Τριήμερο πένθος
  • [23] (Κ) Επαφές Προέδρου Παπαδόπουλου - ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη
  • [24] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Συνέδρια

  • [01] (Κ) Αθήνα-Παραολυμπιακοί Αγώνες-Λαμπαδηδρομία

    Στο Μαραθώνα, στην αφετηρία του μαραθωνίου δρόμου, εκεί όπου διανυκτέρευσε και η Φλόγα που άναψε στην Ολυμπία, διανυκτερεύει η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώνοντας την πέμπτη ημέρα της λαμπαδηδρομίας στην Αττική.

    [02] (Κ) Ηγούμενος Αρσένιος - Κηδεία στη Μονή Μαχαιρά

    Κηδεύεται σήμερα το απόγευμα από το ναό της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας στη Μονή Μαχαιρά ο Ηγούμενος Αρσένιος, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο το περασμένο Σάββατο, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο και άλλα 15 άτομα, συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αγιο Ορος.

    Η σορός του Ηγούμενου Μαχαιρά Αρσένιου, που έφθασε χθες το απόγευμα στη Λάρνακα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού εκτέθηκε για μία περίπου ώρα σε λαϊκό προσκύνημα στην εκκλησία Χρυσοπολίτισσας στη Λάρνακα, μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο της πόλης.

    [03] (Κ) Παραολυμπιακοί - Κύπρος - Καρολίνα Πελενδρίτου - Συνέντευξη

    Μετά από 16 χρόνια η Κύπρος συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες να φθάσει στην κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου. Την αρχή έκανε στην Παραολυμπιάδα της Σεούλ, το 1988, ο ακοντιστής Νίκος Νικολαϊδης. Από τότε τίποτα... Τη σκυτάλη (έστω και αργά), φαίνεται να παίρνει η 18χρονη κολυμβήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία με τις εκπληκτικές επιδόσεις της δεν αποκλείεται να βρεθεί στο βάθρο στους Παραολυμπιακούς της Αθηνας.

    ''Πρώτος μου στόχος'', λέει η ίδια σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ''είναι να περάσω στον τελικό. Από εκεί και πέρα όλα είναι πιθανά, δεν αποκλείω τίποτα''. Η Καρολίνα συμμετέχει στα 50 μέτρα ελεύθερο και στα 100 μέτρα πρόσθιο.

    Αγωνιστική δράση ---------------- Η σχέση της Καρολίνας με τον αθλητισμό ξεκινά πριν από εννέα χρόνια, όταν ήδη είχε το πρόβλημα με την όρασή της. ''Ξεκίνησα την κολύμβηση συμμετέχοντας σε κανονικούς αγώνες με αρτημελείς αθλητές. Σε ηλικία 13 χρόνων έγινα κάτοχος της παγκύπριας επίδοσης στα 50 και 100 μέτρα πρόσθιο. Στα 14 μου πήρα αργυρό και χάλκινο μετάλλιο στους Βαλκανικούς. Χάλκινο μετάλλιο πήρα και στους πολυεθνικούς αγώνες νέων, ενώ συμμετείχα με την ΚΟΕΑΣ σε Μεσογειακούς Αγώνες, σε Κοινοπολειτιακούς και σε Αγώνες των Μικρών Κρατών Ευρώπης''.

    Οι επιτυχίες αυτές για την Καρολίνα ήρθαν σε αγώνες στους οποίους αγωνιζόταν ως αρτημελής, με σημαντικό όμως μειονέκτημα αφού αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την όρασή της. Για τους Παραολυμπιακούς, όπου συμμετέχουν άτομα με διάφορες αναπηρίες, είχε ακούσει τυχαία όταν ήταν 16 χρόνων.

    ''Δεν ήξερα ότι μπορούσα και είχα δικαίωμα να συμμετάσχω σε τέτοιου είδους αγώνες. Κανένας δε με ενημέρωσε. Το έμαθε τυχαία η μητέρα μου, η οποία παρακολουθούσε ένα σεμινάριο για αθλητές με αναπηρίες. Γιατί βάζετε το παιδί σας σε ένα τέτοιο άνισο αγώνα, της είχαν πει. Από τότε έμαθα για τους Παραολυμπιακούς και εντάχθηκα στην κατηγορία S13 για άτομα με χαμηλή όραση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι λόγω της άγνοιας μου, έχασα το μετάλλιο στην Παραολυμπιαδα του Σίδνεϊ. Ο χρόνος που είχα, όταν αργότερα είδα τα αποτελέσματα ήταν για μετάλλιο''.

    ΚΟΑ --- Συμμετέχοντας πλέον σε νέα ''κατηγορία'' κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 100μ. πρόσθιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αργεντινής το 2002, κάνοντας παράλληλα νέα πανευρωπαϊκή επίδοση. Με την επιστροφη της στην Κύπρο ξεκινούν, όπως λέει και η ίδια τα προβλήματα. ''Αλλα μου υποσχέθηκαν όταν πήγα στους αγώνες και διαφορετική ήταν η αντιμετώπιση όταν γύρισα στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τα διάφορα κίνητρα που δίνονται στους αθλητές, ο ΚΟΑ όφειλε να μου δωσει 86.000 λίρες. Αντί αυτού πήρα μόνο 16.000 λίρες. Παραπονεθήκαμε αρκετές φορές και μέσω επιστολών, αλλά τίποτα. Η δικαιολογία τους ήταν ότι δικαιούμαι μόνο το 1/5 των χρημάτων. Αυτό είναι λάθος, γιατί τα κίνητρα στο εξωτερικό ανάμεσα στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς είναι εξισομένα. Γιατί να γίνεται αυτή η αδικία; Καταφύγαμε ακόμη και στην Επίτροπο Διοικήσεως, όπου δικαιωθήκαμε, αλλά ο ΚΟΑ ακόμη δεν μας έδωσε τα λεφτά. Ευτυχώς στο θέμα αυτό είχα μεγάλη στήριξη από την ψυχολόγο της ΚΟΕ Μαρία Ψυχουντάκη, αλλά και από τους κυρίους Κίκη Λαζαρίδη και Αλέκο Σπανό''.

    Πρόταση ------- Λόγια πικρίας από την Καρολίνα Πελενδρίτου, για τη στάση του ΚΟΑ στο όλο θεμα, που όπως υποστηρίζει ζητά κάτι που δικαιούτε και τίποτα περισσότερο. ''Δυστυχως οι ιθύνοντες του ΚΟΑ νοιάζονται μόνο για τα λεφτά που θα δώσουν και όχι αν κάποιος αθλητής πάρει μετάλλιο... Συνεχώς ακούω αμφισβητήσεις για το πρόβλημά μου. Υπάρχουν όλα τα σχετικά χαρτιά από τους γιατρούς. Από εννέα χρόνων παίρνω και επίδομα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δέχθηκα πρόταση από την Παραολυμπιακή Επιτροπή της Ελλάδας για να συμμετάσχω στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με τα ελληνικά χρώματα, αλλά δεν δέχθηκα, αν και θα ήθελα. Προτίμησα να μείνω στην πατρίδα μου και να αγωνίζομαι για την Κύπρο''.

    Παγκόσμιο ρεκόρ --------------- Παρ' όλα αυτά η Καρολίνα δίνει τον καλύτερο της εαυτό στις προπονήσεις -προπονείται με αρτημελείς αθλητες- και τα αποτελέσματα φαίνονται στους αγωνες. Τελευταία επιτυχία της ήταν η κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ στα 50 μέτρα πρόσθιο, στις 22 Μαϊου, στους Παγκύπριους Αγώνες. Δυστυχώς το άθλημα αυτό δεν περιλαμβάνεται στους Παραολυμπιακούς.

    ''Δεν είναι καθόλου εύκολο να φθάσεις σε ένα μετάλλιο, ή σε ένα ρεκόρ. Ο κόσμος νομίζει ότι επειδή οι αγώνες είναι για αθλητές με αναπηρία το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Αντίθετα υπάρχει πολύ μεγάλος συναγωνισμός. Οι προπονήσεις που κάνω είναι πλήρως επαγγελματικές, γιατί κάνω πρωταθλητισμό'', λέει στο ΚΥΠΕ η νεαρή κολυμβήτρια.

    Η Καρολίνα μπορεί να κάνει επαγγελμάτικη προετοιμασία. Ισχύει όμως αυτό και για τους άλλους αθλητές. ''Στην Κύπρο δεν γίνεται από όλους επαγγελματικη δουλεια'', ομολογεί. ''Δεν υπάρχουν άλλωστε πολλοί αθλητές, ενώ γενικά υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση από όλους για αυτό το θέμα. Πρέπει να έρθουν σ' αυτό το χώρο και άλλα νέα παιδιά''.

    [04] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Σχολεία - Μπεσλάν - Μονόλεπτη σιγή

    Η Κύπρος και η Ευρώπη στρέφουν σήμερα το μεσημέρι τη μνήμη τους στους νεκρούς και ιδιαίτερα στα παιδιά που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση σε σχολείο στην πόλη Μπεσλάν, της Βόρειας Οσετίας.

    [05] (Κ) ΚΤ - Χριστοδούλου - Φραγκφούρτη Συνέδριο Ευρωπαϊκής ΚΤ

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχωρεί αύριο για τη Φραγκφούρτη, προκειμένου να μετάσχει στη 28η συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόδοση τιμών αρχηγού κράτους στον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στην Αθήνα και η μεταφορά χθες της σορού του Ηγούμενου Μαχαιρά Αρσένιου στην Κύπρο για τον ενταφιασμό του καθώς και τα ερωτηματικά που εγείρονται από την πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ, που οδήγησε στην ανείπωτη τραγωδία θανάτου 17 ανθρώπων, κληρικών και λαϊκών δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες προβάλουν επίσης μεταξύ άλλων θεμάτων την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου ύστερα από 30 χρόνια, την παρέμβαση-επιστολή της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου προς Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για υπεράσπιση νεαρού που αντιμετωπίζει κατηγορίες για εισαγωγή, κατοχή και εμπορία ναρκωτικών, την ικανοποίηση των αιτημάτων των αμπελουργών μέσω της κυβερνητικής στήριξης των οινοβιομηχανιών καθώς και την οικονομική κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Στα δικαστήρια παρεμβαίνει η Ακκελίδου'' γράφει πως ''πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα και νομικά κολάσιμη'' είναι η ενέργεια της Υπουργού Υγείας να παρέμβει με επιστολή της, που έφερε την ένδειξη εμπιστευτική, και απευθυνόταν σε δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ''να μην επιβάλλει ποινή φυλάκισης σε 35χρονο που κατηγορείται για εμπορία και χρήση ναρκωτικών''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε κρίσιμο σημείο καμπής βρίσκονται από χθες οι Κυπριακές Αερογραμμές που παρουσίασαν στις συντεχνίες το πολυσυζητημένο σχέδιο απολύσεων.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Δεύτε τελευταίον ασπασμό'' γράφει πως σήμερα κηδεύεται ο Ηγούμενος Μαχαιρά Αρσένιος, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε χθες στην Κύπρο με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο με τιμές αρχηγού κράτους ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Κάιρο με C-130 όπου θα ενταφιαστεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά από 30 χρόνια κτύπησε και πάλι η παραδοσιακή ''κουδούνα'' και ζωντάνεψε το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Παραδοχή Τάσσου για τις μυστικές'' κι ότι ''θέμα τάξης εγείρεται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας'' γράφει ότι τέσσερις μήνες μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και αφού είχαν προηγηθεί αρκετά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι στις αρχές Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε μυστικές συναντήσεις με τον ''υπουργό εξωτερικών'' Σερντάρ Ντενκτάς και τον ''υπουργό συγκοινωνιών'' Ομέρ Καλίοντζου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς την Γενική Συνέλευση και στην θέση του κ. Ανάν ότι ''για να έχουν πιθανότητα επιτυχίας οποιεσδήποτε μελλοντικές προσπάθειες στο Κυπριακό θα πρέπει οι Ε/Κ να σκεφθούν τις θέσεις τους'', όπως σημειώνει.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Μοιραία λάθη έφεραν την τραγωδία'' γράφει πως μοιραία λάθη οδήγησαν στην πτώση του ελικοπτέρου ''Σινούκ'', το οποίο οδήγησε στον υγρό τάφο 17 συνολικά άτομα, κληρικούς και λαϊκούς κι ότι η τραγωδία έφερε στο φως τις αδυναμίες και τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα επιτήρησης των ιπτάμενων στρατιωτικών μέσων από τα ραντάρ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''φανερά ανήσυχος'' από τα απανωτά θανατηφόρα δυστυχήματα που σημειώθηκαν κατά το τελευταίο διάστημα, συγκαλεί αύριο σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων με στόχο την εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Στρώνουν αγκάθια'' γράφει ότι η Βρετανία που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να αναπαραγάγει σε επίπεδο ψηφίσματος την παράγραφο 93 της πρόσφατης έκθεσης Ανάν για τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα συνέρχεται σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, σε αυτόν είναι εμφανής η προσπάθεια για σύγκλιση με τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ, στην οποία έχουμε υποσχεθεί μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3%.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ευφραίνονται...οι αμπελουργοί'' γράφει ότι η κυβέρνηση με την έγκριση της ΕΕ θα ενισχύσει τις οινοβιομηχανίες που δεσμεύθηκαν να παραλάβουν όλη τη φετινή παραγωγή των οινοποιήσιμων σταφυλιών ενώ εντολή δόθηκε στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης για την καταγραφή όλων των ποσοτήτων επιτραπέζιων σταφυλιών που έχουν καταστραφεί καθώς και οι ποσότητες των πρώιμων οινοποιήσιμων σταφυλιών για αποζημίωση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εισαγωγή σχεδίου για τη δημιουργία και λειτουργία μικρών μονάδων από αυτοεργοδοτούμενα άτομα με αναπηρία περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2004 του Ειδικού Ταμείου για το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάσταση Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Ε.Α.Α).

    [07] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ

    Πληροφορούνται οι συνδρομητές του ΚΥΠΕ ότι σήμερα Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει διακοπή στην αποστολή των ειδήσεων του Πρακτορείου από τις 09.30 μέχρι και τις 11.30 περίπου (δύο ώρες), για την πραγματοποίηση τεχνικών ρυθμίσεων που έχουν σχέση με τη συντήρηση του λογισμικού προγράμματος του Πρακτορείου.

    [08] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρντ - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    Τη συμβολή της Eιρηνευτικής Dύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ.

    Με τη βοήθεια της ειρηνευτικής αποστολής των ΗΕ στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Εκχαρντ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, το Ριζοκάρπασο ''έχει το πρώτο του ελληνόφωνο Γυμνάσιο''.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση - Εκθεση - Κυπριακό -------------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δεν βλέπει επί του παρόντος να υπάρχει βάση για επανέναρξη των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και αντί τούτου ζητά μια ευρεία επαναξιολόγηση των ειρηνευτικών δραστηριοτήτων του διεθνούς οργανισμού στο νησί.

    Αυτό αναφέρεται στο απόσπασμα της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, στην οποία ενώ σημειώνεται πως η απόφαση των Ελληνοκυπρίων για απόρριψη του σχεδίου Ανάν είναι σεβαστή, εκφράζεται ελπίδα ότι ''θα αναλογιστούν τη θέση τους, ώστε να έχει πιθανότητα επιτυχίας οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια''.

    Ο κ. Ανάν αναφέρεται ακόμη στις συνομιλίες επί του σχεδίου Ανάν για διευθέτηση του Κυπριακού και την κατάληξη που είχε το σχέδιο στα δημοψηφίσματα του περασμένου Απριλίου.

    ''Στην Κύπρο, έπειτα από δύο μηνών εντατικές συνομιλίες του ειδικού μου συμβούλου και με την προσωπική μου ανάμειξη, η συμφωνία εγκαθίδρυσης που προτάθηκε στο σχέδιο διευθέτησης οριστικοποιήθηκε την 31η Μαρτίου και ετέθη ενώπιον χωριστών ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων την 24η Απριλίου'', αναφέρει ο ΓΓ.

    Προσθέτει πως το σχέδιό του ''αν και έγινε δεκτό από τους Τουρκοκύπριους με αναλογία 2 προς 1, απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους με αναλογία 3 προς 1 και έτσι δεν ετέθη σε ισχύ''.

    ''Επί του παρόντος δεν βλέπω να υπάρχει βάση για επανέναρξη των καλών μου υπηρεσιών στην Κύπρο. Αντί τούτου, ζητείται μια ευρεία επαναξιολόγηση των ειρηνευτικών δραστηριοτήτων του ΟΗΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, ζήτησα ανασκόπηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ'', αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ.

    ''Ενώ η απόφαση των Ελληνοκυπρίων είναι σεβαστή, ελπίζω ότι θα αναλογιστούν τη θέση τους, ώστε να έχει οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια πιθανότητα επιτυχίας'', προσθέτει.

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι έχει απευθύνει έκκληση ''προς τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να εμμείνουν στην επιθυμία της κοινότητας για επανένωση και κάλεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενθαρρύνει τα κράτη να άρουν τα αχρείαστα εμπόδια που απομονώνουν τους Τουρκοκύπριους και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους», σημειώνει τέλος ο Κόφι Ανάν.

    Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ---------------------------------------- Δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά την επαναλειτουργία του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως το κτίριο όπου στεγάζεται το Γυμνάσιο είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση.

    ''Ξεκίνησε σήμερα (χθες) η διαδικασία κανονικά και ήδη βρίσκονται εκεί πέντε καθηγητές για την πρώτη μέρα. Εχουν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα 11 μαθητές και αναμένεται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στους 15'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ριζοκάρπασο - ''Πρώτη μέρα στο σχολείο'' ----------------------------------------------- Στις 10:15 χθες ο Βοηθός Διευθυντής, μαθηματικός Τάσος Αρχοντίδης, κτύπησε την παραδοσιακή ''κουδούνα''. Τα παιδιά ήδη καθισμένα στα θρανία σηκώθηκαν για την πρωινή προσευχή. Το χθεσινό ωρολόγιο πρόγραμμα περιλάμβανε γαλλικά, μουσική, θρησκευτικά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μαθηματικά και ελληνικά. Παρά την κάποια καθυστέρηση στους ρυθμούς, το σκηνικό θα ήταν το γνώριμο αν αυτή η ''πρώτη μέρα στο σχολείο'' δεν χρειαζόταν τριάντα χρόνια για να γίνει πραγματικότητα.

    Η συγκίνηση και η χαρά πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, έτσι όπως μόνο τα παιδικά πρόσωπα ξέρουν να κάνουν, ειδικά αυτά που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει σκλαβιά και μοναξιά από πρώτο χέρι.

    Από τις 07:00, εννέα από τα παιδιά ήταν εκεί, ένδεκα σύνολο έκαναν εγγραφή, ελπίδα να γίνουν δεκαπέντε, τα ντροπαλά Πρωτάκια, τα άλλα της Δευτέρας και της Τρίτης όλα στην ίδια τάξη, οι αδελφές Συναϊνού, η Μιχαέλλα, η Ανδρούλα Ηλία, ο Βαλαντής, η Ελλη. Παιδιά που θυμίζουν εκείνη την εποχή που ακολούθησε το 1974, όταν τα προσφυγόπουλα ανέμεναν από τη μέριμνα τσάντες και τετράδια, χωρίς όλο τον μοντέρνο και πανάκριβο εξοπλισμό που έχουν οι συμμαθητές τους στις ελεύθερες περιοχές. Παιδιά που ξέρουν την Κύπρο και από τις δύο πλευρές, που μιλούν ελληνικά και τουρκικά, που βρέθηκαν πολλές φορές μπροστά στις κάμερες για να περιγράψουν τα αισθήματά τους. Ωστόσο παιδιά, και σήμερα είναι η πρώτη τους ημέρα στο σχολείο. ''Είμαστε χαρούμενοι'', ''Χαρά και συγκίνηση που θα μείνουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε, κοντά στους γονείς μας'', δηλώνουν στους δημοσιογράφους.

    Σε αυτό το σχολείο, μέχρι στιγμής, οι δεκαεπτά καθηγητές είναι περισσότεροι από τους μαθητές. Χθες επτά από αυτούς, φανερά συγκινημένοι, έκαναν τη διαδρομή προς το Ριζοκάρπασο αμίλητοι, με ανάμεικτα αισθήματα, ενθουσιώδεις αλλά και θλιμμένοι. Τους είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουν, δακρύζουν. Κάποιοι κατάγονται από την περιοχή, κοιτάζουν γύρω τους, το τοπίο πόσο έχει αλλάξει. Αγκαλιάζουν και φιλούν τους μαθητές ήρωες, που χάρη σε αυτούς η αθώα παιδική ψυχή, η ελπίδα για το μέλλον, το ίδιο το ελληνικό στοιχείο ζωντάνεψαν σήμερα στο Ριζοκάρπασο. Για αυτούς τους καθηγητές, η χθεσινή ημέρα δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Εδώ αισθάνονται πραγματικά ότι υπηρετούν το ανθρώπινο δικαίωμα για μάθηση. Για αυτό και δεν τους ενδιαφέρει αν θα πηγαινοέρχονται από τη Λευκωσία.

    Η Διευθύντρια Ξένια Αρχοντίδου, Γαλλικός, και ο σύζυγός της, Τάσος, θα μένουν στο Ριζοκάρπασο, ενώ γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν κάποια σπίτια και για τους υπόλοιπους καθηγητές.

    Γύρω στις 11:00 ο επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κάναν Ρατζαραθινάμ φθάνει επικεφαλής αντιπροσωπείας της ειρηνευτικής δύναμης και φέρνει τα βιβλία στους μαθητές. Αναγνωστικά, βιβλία μαθηματικών, φυσικής, ακόμα και αυτά - υπήρχε κάποια ανησυχία ότι δεν θα τα επέτρεπε το καθεστώς - της ιστορίας και των θρησκευτικών.

    Είναι μια χαρούμενη ημέρα, δηλώνει ο αξιωματούχος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ''μια ημέρα που ανήκει σε όλους τους Κύπριους''.

    ΔΗΣΥ - Επαναλειτουργία Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου -------------------------------------------------- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου 30 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, σημειώνοντας ότι ''η επαναλειτουργία του Γυμνασίου αποτελεί ενθαρρυντικό βήμα ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες για τους ηρωικούς εγκλωβισμένους της Καρπασίας''.

    Προσθέτει ότι η επαναλειτουργία του Γυμνασίου αποτελεί σταθμό στη συνολική προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού και συνολική επίλυση του Κυπριακού που θα επανενώσει την Κύπρο.

    Εκπρόσωπος - Πτώση ελικοπτέρου - Πατριάρχης Πέτρος ----------------------------------------------------- Τη βαθύτατη θλίψη της κυβέρνησης για το δυστύχημα το περασμένο Σάββατο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ατόμων, περιλαμβανομένων του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και του Ηγούμενου της Μονής Μαχαιρά Αρσένιου, εξέφρασε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Εκφράζω εκ μέρους της κυβέρνησης βαθύτατη θλίψη και συγκλονισμό'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων.

    Ηγούμενος Αρσένιος - Κηδεία στη Μονή Μαχαιρά ------------------------------------------------- Κηδεύεται σήμερα το απόγευμα από το ναό της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας στη Μονή Μαχαιρά ο Ηγούμενος Αρσένιος, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο το περασμένο Σάββατο, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο και άλλα 15 άτομα, συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αγιο Ορος.

    Η σορός του Ηγούμενου Μαχαιρά Αρσένιου, που έφθασε χθες το απόγευμα στη Λάρνακα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού εκτέθηκε για μία περίπου ώρα σε λαϊκό προσκύνημα στην εκκλησία Χρυσοπολίτισσας στη Λάρνακα, μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο της πόλης.

    Σήμερα θα μεταφερθεί στη Μονή Μαχαιρά, όπου στις 13:00 θα τελεσθεί η μοναχική νεκρώσιμη ακολουθία και στη συνέχεια, στις 15:00, θα τελεσθεί η δημόσια νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας.

    Η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον τραγικό θάνατο του Ηγουμένου Μαχαιρά Αρσενίου και εύχεται όπως ο ''Κύριος της ζωής και του θανάτου αναπαύσει την ψυχή του μεταστάντος εν χώρα ζώντων''.

    Μητροπολίτες Κιτίου-Λεμεσού - Αφιξη σορού Αρσενίου ----------------------------------------------------- Οι τελευταίες ώρες και ιδιαίτερα η στιγμή που αντίκρισε τις σορούς του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και του Ηγουμένου Μαχαιρά Αρσενίου ήταν στιγμές που δεν θα ήθελε ποτέ να ζήσει, δήλωσε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι από το Σάββατο το μεσημέρι ο πόνος και η οδύνη πλημμυρίζουν την καρδιά του.

    Ο Κιτίου Χρυσόστομος, φθάνοντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας από την Ελλάδα με το C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε τη σορό του Ηγούμενου Αρσένιου, είπε ότι οι ημέρες αυτές αποτελούν για όλο τον κυπριακό λαό ''ημέρες θλίψης και στεναχώριας και κυρίως προσευχής''.

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, που μετέβη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας επικεφαλής κληρικών για να παραλάβουν τη σορό του Ηγούμενου, δήλωσε ότι τα συναισθήματα σε αυτές τις περιπτώσεις ''δεν λέγονται και δεν εκφράζονται''.

    Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις ----------------------------------------- Τη βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες του ελληνικού στρατού θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για διαλεύκανση της υπόθεσης εξαφάνισης του ελικοπτέρου ''Σινούκ'' το περασμένο Σάββατο, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της τελετής ένταξης των δύο νεοαποκτηθέντων πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ναυτική Βάση ''Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης'' στο Μαρί, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν διατάξει πρόσφατα τη διενέργεια ελέγχου ασφαλείας, σε όλα τα όπλα και Σώματα του ελληνικού στρατού.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς έχει προβληματιστεί από την αδυναμία της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ερευνας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να κινητοποιηθεί έγκαιρα στο συγκεκριμένο περιστατικό, ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να γίνει και στην Κύπρο είναι να αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα της Εθνικής Φρουράς έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων γεγονότων.

    Υπουργός Εμπορίου - Πτώση Ελικοπτέρου - Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 69ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δραστηριοποιήθηκε άμεσα σε σχέση με το ατύχημα της πτώσης του ελικοπτέρου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Αρσένιος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Ο κ. Λιλλήκας μετά από ενημέρωση που είχε από τον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και τον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Ιωάννη Λαμπρόπουλο και έπειτα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί των θυμάτων, συνοδευόμενος από τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδα Παντελίδη και τον Γενικό Πρόξενο Αντώνιο Θεοχάρους.

    ΔΗΚΟ - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Συλλυπητήρια --------------------------------------------------------- Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη βαθιά θλίψη και οδύνη του και συμμετέχει στο βαρύτατο πένθος της Κύπρου, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που προκάλεσε ο τραγικός θάνατος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, των λοιπών ιεραρχών, καθώς και των μελών του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ θρηνεί την απώλεια των φωτισμένων και εκλεκτών ιεραρχών, που με τη ζωή και το έργο και την εμπνευσμένη καθοδήγηση και δράση τους δικαίως έχουν κερδίσει την καθολική αναγνώριση και εκτίμηση.

    ΑΔΗΚ - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Συλλυπητήρια ----------------------------------------------------------- Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, του Ηγούμενου Μαχαιρά Αρσένιου και των άλλων 15 συνολικά ατόμων (κληρικών και λαϊκών) από την πτώση του ελικοπτέρου ''Σινούκ'', στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους.

    Ο θάνατος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, αφού η απώλειά του είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την Ορθοδοξία, το πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ομογένεια, αναφέρει ανακοίνωση του ΑΔΗΚ.

    ΕΣΚ - Αεροπορική τραγωδία - Συλλυπητήρια ------------------------------------------------- Η Ενωση Συντακτών Κύπρου συμμετέχει ολόψυχα στο βαρύτατο πένθος και τη βαθιά οδύνη για τη φοβερή αεροπορική τραγωδία στην περιοχή του Αγίου Ορους, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 17 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, ο Ηγούμενος Μαχαιρά Αρσένιος και ο δημοσιογράφος και Σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη Γιώργος Ξενουδάκη.

    ΟΕΛΜΕΚ - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας ----------------------------------------------- Η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) θρηνεί μαζί με τον απανταχού ελληνισμό τον άδικο και πρόωρο χαμό των εκλεκτών τέκνων του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, οι οποίοι επέβαιναν ελικοπτέρου που κατέπεσε προχθές κατευθυνόμενο στο Αγιο Ορος.

    Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου --------------------------------------------- Αύριο στις 11:00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην Μητρόπολη Αθηνών για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ' με τιμές αρχηγού κράτους, στην οποία θα παραστούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και η πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Στη συνέχεια το σκήνωμα του Πατριάρχη θα μεταφερθεί με C- 130 στο Κάιρο, όπου στις 17:00 θα γίνει η εξόδιος ακολουθία στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου και ο ενταφιασμός του εκλιπόντος ιεράρχη.

    Στο Κάιρο αναμένεται να μεταβούν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, καθώς και υπουργικό κλιμάκιο.

    Στο μεταξύ, από χθες το πρωί εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, τον Αγιο Ελευθέριο.

    Με εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς όλους τους μητροπολίτες της, κηρύσσεται τριήμερο πένθος από τις 13 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Επίσης, ορίζεται να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες στις εκκλησίες, τις μονές, τα εκκλησιαστικά γραφεία και τα ιδρύματα.

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Υπουργικό Συμβούλιο -------------------------------------------------------- Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Παρασκευή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οπως ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, η συνεδρία θα αρχίσει στις 10 το πρωί, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του Προέδρου Παπαδόπουλου με τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με τις θέσεις τους στο Κυπριακό.

    Η συζήτηση ''θα περιστραφεί σε διάφορα θέματα που θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη που έχει δώσει ο Πρόεδρος στους αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν, και σε οποιαδήποτε άλλα θέματα που εγερθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Εξάλλου σήμερα συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρία για εξέταση του προϋπολογισμού για το 2005, ενώ η τακτική συνεδρία του σώματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

    Επίσης την Τετάρτη στις 4.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προεδρεύσει σύσκεψης που θα ασχοληθεί με την αύξηση των δυστυχημάτων, με θύματα κυρίως νεαρά πρόσωπα.

    Στη σύσκεψη θα παραστούν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών και Εργων, Παιδείας και Αμυνας, ενώ παρόντες θα είναι και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχηγός τη Εθνικής Φρουράς και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει το Σάββατο για τη Νέα Υόρκη όπου την προσεχή εβδομάδα θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ πολιτικοί ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συναντήσεις με Τ/Κ πολιτικούς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο πριν όσο και μετά τα δημοψηφίσματα, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα στον ε/κ και τ/κ Τύπο.

    Διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις αυτές είχαν ως κύριο στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και κυρίως κατά πόσο ήταν έτοιμο το σχέδιο Ανάν να τεθεί σε δημοψήφισμα και αν οι νομοθεσίες που θα ενσωματώνονταν στο σχέδιο ήταν έτοιμες.

    Πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, καθώς και με εκπρόσωπο του ''πρωθυπουργού'' Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ μετά τα δημοψηφίσματα οι επαφές ήταν και με άλλους Τ/Κ.

    ''Οι συναντήσεις έγιναν και πριν και μετά το δημοψήφισμα'', είπε και, ερωτηθείς κατά πόσον οι επαφές μετά τα δημοψηφίσματα έγιναν με τα ίδια άτομα, απάντησε ότι ''έγιναν με διάφορα άτομα και με εκπροσώπους του κ. Ταλάτ και του Σερντάρ Ντενκτάς''.

    ''Το ενδιαφέρον του Προέδρου Παπαδόπουλου να υπάρχει ένα συμπληρωμένο σχέδιο που να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού αποδεικνύεται με αυτές τις επαφές'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις ''έγιναν με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων λύσης, και αποδεικνύουν ακριβώς εκείνο που ήθελε ο Πρόεδρος, δηλαδή τη λύση του Κυπριακού και την πρόθεσή του να προχωρήσουμε στη σωστή λύση''.

    ''Υπήρξαν συναντήσεις οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν και κατά τη διάρκεια της Λουκέρνης και μετά'', είπε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης παρέθεσε σειρά προβλημάτων που προέκυπταν από κενά ή λάθη στις νομοθεσίες που θα ενσωματώνονταν στο σχέδιο Ανάν και είπε ότι ''όλα αυτά συζητούσε ο Πρόεδρος και με Τ/Κ ηγέτες για να αποδειχθεί το γεγονός ότι γίνονταν διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή''.

    Κάνοντας μιαν αναφορά στους νόμους που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι ''οι 161 νόμοι για τους οποίους επέμενε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που εξασφάλιζαν τη λειτουργικότητα του όλου συστήματος, δόθηκαν στη δική μας πλευρά παραμονές της επιδιαιτησίας εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Λουκέρνη''.

    Ανέφερε ότι ο κ. Ανάν συμπλήρωσε τα κενά στη Λουκέρνη, μεταφέροντας στην ειδική νομοθεσία την πολιτική ισότητα που ίσχυε σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή τη συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ στη λειτουργία του κράτους.

    ''Για λήψη διοικητικής απόφασης σε σχέση με ένα συγκεκριμένο νόμο, είτε πολεοδομίας είτε άλλου, έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνος γνώμη του αρμόδιου Ε/Κ και του συναρμόδιου Τ/Κ λειτουργού, πράμα που αποδείκνυε ότι δεν είχε λυθεί το θέμα'', επεσήμανε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι μέχρι την παραμονή του δημοψηφίσματος, ο κ. Ανάν έδωσε αλλαγές σε ορισμένους νόμους, ''όπως τον νόμο με τους δημόσιους υπαλλήλους, που με τη δική μας επιμονή διορθώθηκαν και δεν δεχόταν ο κ. ντε Σότο μέχρι τότε ότι είχαν λάθη''.

    ''Αποδείχθηκε όμως ότι είχαν λάθη και διορθώθηκαν την παραμονή'', είπε.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και σε νόμο για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο, ο οποίος δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία του κράτους που θα διαμορφωνόταν στο σχέδιο Ανάν.

    Πρόσθεσε πως ο νόμος προέβλεπε ότι για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών νόμων και κανονισμών στην Κύπρο έπρεπε να υπάρχει και η σύμφωνος γνώμη του Τ/Κ λειτουργού, πλην του άλλου Ε/Κ αρμόδιου λειτουργού.

    ''Αυτό θα σήμαινε ότι, ενώ αναστέλλετο η εφαρμογή του κοινοτικού στην κατεχόμενη περιοχή, στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία η εφαρμογή του κεκτημένου θα εξαρτάτο από τη σύμφωνο γνώμη του Τ/Κ αρμόδιου λειτουργού'', κατέληξε.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τ/Κ - Κανονισμοί --------------------------------------------------------- Κρίσιμη χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση της Πέμπτης στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ σχετικά με τις προτάσεις κανονισμών (χρηματοδοτικός και απευθείας εμπόριο) για τους Τ/Κ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος συμμετείχε χθες στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, τα προβλήματα δημιουργούνται από τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται ότι έχει θέσει ως στόχο την εξέταση των δύο κανονισμών στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών (11-12 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο).

    Το αν οι Βρετανοί πετύχουν αυτό το στόχο θα φανεί από τη στάση που θα κρατήσει η Ολλανδική Προεδρία την Πέμπτη, δηλαδή από το αν θα φέρει για εξέταση τους δύο κανονισμούς ή θα επιδιώξει πρώτα την υιοθέτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού.

    Ο κ. Ιακώβου επισήμανε ότι εκτός από τους Βρετανούς, πιέσεις σε χώρες μέλη για υιοθέτηση των δύο κανονισμών ασκούνται και από μη κοινοτικές χώρες, που κινούν τα νήματα στην ΕΕ. Προφανώς πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιχειρούν να επηρεάσουν τις νέες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    ΕΕ - Τουρκία - Εκπρόσωπος Φερχόιγκεν --------------------------------------------- Αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Τουρκία έκανε χθες ο εκπρόσωπός του, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, ο οποίος περιέγραψε και τη διαδικασία ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η επίσκεψη του κ. Φερχόιγκεν στην Τουρκία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε η Επιτροπή ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και πως επικρατεί πλέον ένα νέο πνεύμα στην Αγκυρα. Πρόσθεσε, όμως, ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, κυρίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι το μέγεθός της, ο κ. Φιλορί είπε ότι η έκθεση της Επιτροπής θα αφορά μόνο τα πολιτικά κριτήρια, όπου θα αποφανθεί αν πληρούνται ή όχι. Δεν πρόκειται να ασχοληθεί ούτε με το μέγεθος ούτε τη θρησκεία, ανέφερε.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είπε ότι στις 6 Οκτωβρίου η Επιτροπή θα εγκρίνει δύο κείμενα. Το ένα θα αφορά μια μελέτη επιπτώσεων της τουρκικής υποψηφιότητας και το άλλο τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Προηγουμένως θα υπάρξουν, όπως είπε, συναντήσεις των γενικών διευθυντών των εμπλεκόμενων γενικών διευθύνσεων της Επιτροπής, καθώς και των διευθυντών των ιδιαίτερων γραφείων των Επιτρόπων.

    Στην κρίσιμη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου, σε περίπτωση που χρειασθεί να γίνει ψηφοφορία, η απόφαση θα ληφθεί με απλή πλειοψηφία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    ΥΠΑΜ - Τελετή ένταξης νεοαποκτηθέντων πλοίων ----------------------------------------------------------- Ως μία ακόμη σημαντική ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης που αυξάνει τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιτήρηση, μαζί με τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, των ελεύθερων χωρικών υδάτων της Κύπρου, χαρακτήρισε την ένταξη των δύο νεοαποκτηθέντων σκαφών ''Πλωτάρχης Τσομάκης'' και ''Πλωτάρχης Γεωργίου'', ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε ομιλία του στην τελετή ένταξης των δύο νεοαποκτηθέντων πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού στη Ναυτική Βάση ''Αντιστράτηγος Φλωράκης'' στο Μαρί, είπε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να υποδέχεται σήμερα στα κυπριακά ύδατα τα δύο περιπολικά σκάφη με την ευχή στους Κυβερνήτες και τα πληρώματά τους ''να είναι αυτοί που θα πλοηγήσουν στον πιο χαρμόσυνο για τον λαό μας κατάπλου: στο αγαπημένο λιμάνι της Κερύνειας μας, για τα ελευθέριά της''.

    ΟΗΕ - Υπηρεσία Προσφύγων - Αιτητές ασύλου - Κύπρος --------------------------------------------------------------- Αύξηση κατά 90% παρουσιάζει στην Κύπρο ο αριθμός των αιτητών ασύλου κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, ο αντίστοιχος αριθμός στις βιομηχανοποιημένες χώρες, την ίδια χρονική περίοδο, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 χρόνων.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Υπηρεσίας Προσφύγων στην Κύπρο, ο αριθμός των αιτητών ασύλου στο νησί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004, ανήλθε στις 2.110 και οφείλεται κυρίως στην ξαφνική αύξηση των αιτήσεων πολιτών του Μπαγκλαντές, οι οποίοι εισήλθαν αρχικά στο νησί με θεωρήσεις διαβατηρίων για φοιτητές.

    Κύπρος - ΕΕ - Σχολεία - Μπεσλάν - Μονόλεπτη σιγή ----------------------------------------------------------- Η Κύπρος και η Ευρώπη στρέφουν σήμερα το μεσημέρι τη μνήμη τους στους νεκρούς και ιδιαίτερα στα παιδιά που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση σε σχολείο στην πόλη Μπεσλάν, της Βόρειας Οσετίας.

    Με οδηγίες του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη, στις 13:00 το μεσημέρι, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων της Κύπρου θα τηρήσουν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των νεκρών παιδιών από την επίθεση στο Μπεσλάν.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διευθυντής Μεταφοράς Ενέργειας - Διαβεβαίωση

    Σε μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, η οποία διαθέτει άριστο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος ακόμα και στο πιο μικρό χωριό, θα ήταν αχρείαστο και πρακτικά ανεφάρμοστο να αναμένεται από άλλους παραγωγούς να ιδρύσουν χωριστό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στους καταναλωτές, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε κατά τη διάρκεια της τελετής διαβεβαίωσης του Διευθυντή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας Ανδρέα Θεοφάνους, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι η διαχείριση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με την απαραίτητη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.

    Μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση, σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί από όλες τις χώρες μέλη της να φιλελευθεροποιούν τομείς παροχής βασικών υπηρεσιών, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, περιλαμβανομένης της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπριοι Ορειβάτες - Ιμαλάια ----------------------------------------------------------- Ετοιμη να τοποθετήσει την κυπριακή σημαία στην κορφή των Ιμαλαΐων ''Τσούλου Ιστ'', που βρίσκεται σε υψόμετρο 6.500 μέτρων, δηλώνει η 10-μελής κυπριακή αποστολή ορειβασίας, η οποία αναχωρεί το Σάββατο με προορισμό το Κατμαντού, απ' όπου θα ξεκινήσει το πολυήμερο ταξίδι με στόχο την κορφή των Ιμαλαΐων.

    Η αποστολή έγινε χθες δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος τους έδωσε την κυπριακή σημαία, για να την τοποθετήσουν σε μια από τις υψηλότερες κορφές των Ιμαλαϊων.

    Οι ευχές όλων σάς συνοδεύουν, δήλωσε στους Κύπριους ορειβάτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παράδοση της κυπριακής σημαίας.

    Κύπρια 2004 - Τρωάδες - Πρεμιέρα ------------------------------------------------ Τον εξαίσιο λόγο του Ευριπίδη και το πανανθρώπινο και αιώνιο κατηγορώ της θηριωδίας του πολέμου αναδεικνύει ο Διαγόρας Χρονόπουλος μέσα από τη σκηνοθετική προσέγγισή του στην τραγωδία του Ευριπίδη ''Τρωάδες'', η οποία παρουσιάζεται από το Θέατρο Διαδρομή σήμερα στη Λευκωσία και μεθαύριο στη Λεμεσό στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004''.

    Το έργο αποτελεί μια καταγγελία της παραφροσύνης του πολέμου, και όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Διαγόρας Χρονόπουλος, αιώνες μετά τη συγγραφή των ''Τρωάδων'' συμβαίνουν τα ίδια σε όλο τον κόσμο, με κάποια κράτη να κηρύσσουν επιθετικό πόλεμο και να καταλαμβάνουν άλλα, όπως συνέβη το 1974 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και πιο πρόσφατα με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή αποστολή - Αναχώρηση ------------------------------------------------------------ Με αισθήματα χαράς και ελπίδας για κάποια διάκριση, αναχώρησε χθες η κυπριακή αποστολή των αθλητών που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Την αποστολή αποτελούν η Γεωργούλλα Γιαγκουλά στην τοξοβολία, ο Ανδρέας Ποταμίτης, η Μικαέλλα Σπαντίου και η Καρολίνα Πελενδρίτου στην κολύμβηση και ο Γιάννης Γαβριήλ στο Μαραθώνιο.

    Ο υπεύθυνος της αποστολής και ΓΓ της Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Κύπρου Γιάννης Δημοσθένους δήλωσε ότι περιμένουν κάποια διάκριση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «κάποιος από τους αθλητές μας θα μας φέρει τη χαρά να πανηγυρίσουμε κάποιο μετάλλιο».

    «Η προετοιμασία έγινε κανονικά, η παραολυμπιακή επιτροπή έδωσε όλα τα εφόδια στους αθλητές να προετοιμαστούν κατάλληλα και όλοι έχουν πιθανότητες για διάκριση», πρόσθεσε.

    Ο κολυμβητής μας Ανδρέας Ποταμίτης αναχώρησε για την Αθήνα προχθές.

    Αθήνα-Παραολυμπιακοί Αγώνες-Λαμπαδηδρομία ------------------------------------------------- Στο Μαραθώνα, στην αφετηρία του μαραθωνίου δρόμου, εκεί όπου διανυκτέρευσε και η Φλόγα που άναψε στην Ολυμπία, διανυκτερεύει η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώνοντας την πέμπτη ημέρα της λαμπαδηδρομίας στην Αττική.

    Στη χθεσινή διαδρομή, που ξεκίνησε το πρωί από τα Σπάτα, οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων και άνθρωποι με αναπηρίες επένδυσαν το μήνυμα της θέλησης με τις ζεστές αντιδράσεις όσων παρακολούθησαν την πομπή να διατρέχει τα Μεσόγεια.

    Με παραδοσιακές εκδηλώσεις και τα παιδιά στην πρώτη σειρά του ενθουσιασμού, οι δήμοι υποδέχθηκαν τη Φλόγα που άναψε βωμούς στο Κορωπί, την Παιανία, την Παλλήνη, τη Ραφήνα, τη Νέα Μάκρη και το Μαραθώνα όπου ο δήμος είχε προετοιμάσει υποδοχή με παραδοσιακούς χορούς.

    Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες ---------------------------------------------------- Μικρές ζημιές παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,49%, κλείνοντας στις 988,16 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,04%, κλείνοντας στις 74,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 254 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 35% του τζίρου.

    [10] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Χρηματοδοτικός κανονισμός

    Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε σήμερα το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων με 259 εκατ. ευρώ.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 14/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5756               0,5790
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4704               0,4732
    Λίρα Αγγλίας              0,8442               0,8492
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 14/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 14/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4279            0,4313
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3288            0,3314
    Δολάριο Καναδά                  0,3616            0,3644
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0688            0,0693
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0632            0,0637
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3726            0,3755
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Βασίλισσα Δανίας - Κυπριακό - Νέος Πρεσβευτής

    [13] (Κ) Ιερά Μονή Μαχαιρά - Εφτασε η σορός του Ηγούμενου Αρσένιου

    Εφτασε στις 1:45 στην Ιερά Μονή Μαχαιρά η σορός του αδικοχαμένου Ηγούμενου της Μονής Αρσένιου.

    Τη σορό υποδέχθηκαν σε βαρύ κλίμα πένθους ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, οι μοναχοί της μονής Μαχαιρά, καθώς και μοναχοί και μοναχές από όλες τις Μονές της ελεύθερης Κύπρου.

    Στις 14:00 ξεκίνησε η μοναχική εξόδιος ακολουθία, ενώ στις 15:00 θα τελεστεί δημόσια νεκρώσιμος ακολουθία στην εκκλησία της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  357.276,63
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     74,29    -0,09    339.114,06
    FTSE/CySE 20                           330,62    -0,19    174.788,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  986,20    -0,11    212.905,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.009,70    -0,12      9.768,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.026,28     0,65     31.263,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     987,10    -0,11    222.674,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       981,06    -0,33    134.532,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    964,62    -1,80      6.393,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            965,64    -1,09     99.395,93
    FTSE Med (13/9/2004)                  6.005,69    0,14
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) θεωρεί ότι εγείρεται ''μεγάλο ζήτημα τάξης'' για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και άλλους Ελληνοκυπρίους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι συμμετείχαν -όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης- σε μυστικές συναντήσεις με Τουρκοκυπρίους για να συζητήσουν μαζί τους το Κυπριακό.

    ''Εκπληξη και θλίψη μάς έχουν προκαλέσει οι χθεσινές αποκαλυπτικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με τις οποίες επιβεβαιώνει τις μυστικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς'', δήλωσε σήμερα ο κ. Αναστασιάδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές ''πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη ή εκ των υστέρων ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας'' και δήλωσε ότι προτίθεται να θέσει το ζήτημα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που έχει ορισθεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

    Αναφερόμενος στο θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του θεωρεί πως αυτός ''έχει εκφυλισθεί'' και ότι δεν βλέπουν το λόγο ύπαρξης και λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, εφ' όσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνον δεν ενημερώνει τα μέλη του, αλλά ''προτιμά τον κ. Ντενκτάς να του εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του και τις θέσεις του''.

    ''Εγείρεται ένα μεγάλο ζήτημα τάξης'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''για το γεγονός ότι τόσο οι συναντήσεις αυτές καθαυτές όσο και το περιεχόμενό τους απεκρύβησαν επιμελώς από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εγείρονται ερωτήματα για το ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέκρυψε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την ύπαρξη συγκεκριμένων μυστικών συναντήσεων από το Εθνικό Συμβούλιο'' και για το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''αντί να ενημερώσει το σώμα (Εθνικό Συμβούλιο) και το λαό για το περιεχόμενό τους, προτίμησε να προβεί στις αποκαλύψεις μέσω μια ξένης εφημερίδας''.

    ''Γιατί οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για τα όσα ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποιούσε στον Σερντάρ Ντενκτάς και τι τελικά ήταν αυτό που μπορούσε να γνωρίζει ο Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά όχι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου'', αναρωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε επίσης το ερώτημα για το ''πόσο πολιτικά ορθοί ήσαν οι χειρισμοί να γνωστοποιήσουμε στην τουρκοκυπριακή ηγεσία τις προθέσεις μας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προ του δημοψηφίσματος και σε ποιο βαθμό έχουμε με την στάση αυτή συμβάλει στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας''.

    ''Γιατί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''αρνιόταν να συναντήσει τον κ. (Μεχμέτ Αλί) Ταλάτ στο Μπούργκενστοκ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του τελευταίου, ενώ προτίμησε να έχει μυστική συνάντηση με τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς, διάρκειας μίας ώρας και τριάντα λεπτών'';

    Αναφερόμενος σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η συμπλήρωση των κενών που παρουσιάζονταν στη νομοθεσία, ο κ. Αναστασιάδης έθεσε το ερώτημα: ''Γιατί ο διάλογος με την άλλη πλευρά δεν συνεχίστηκε και μετά το δημοψήφισμα, προκειμένου να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες ενστάσεις, επιφυλάξεις και προβληματισμούς που είχε ο κ. Παπαδόπουλος'';

    Ερώτημα υπάρχει επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και για το ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προτίμησε ως προνομιακό συνομιλητή του τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς, οι θέσεις του οποίου είναι υπέρ δύο χωριστών κρατών'' και για το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντέδρασε τόσο αρνητικά στην κατ' ιδίαν αλλά και δημόσια έκκληση που του απηύθυνε ο κ. Αναστασιάδης για να συναντηθεί με τον ''πρωθυπουργό'' του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Θεωρούμε ως προσβολή, του συνόλου των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, το γεγονός ότι υπήρξε ηθελημένη προσπάθεια απόκρυψης των συγκεκριμένων μυστικών συνομιλιών, τόσο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και εκ μέρους άλλων ενδεχομένως πολιτικών ηγετών που συμμετείχαν σε αυτές αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος κρίνει ότι μπορεί να αποκαλύπτει τις θέσεις του σε Τουρκοκυπρίους, αλλά όχι σε Ελληνοκυπρίους πολιτικούς ηγέτες'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    ''Εκφράζω τέλος την πικρία μου'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ''γιατί δικές μας πρωτοβουλίες διαλόγου, που πραγματοποιούνται κάτω από συνθήκες πλήρους διαφάνειας και με γραπτή μάλιστα ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και επιδιώκουν τη δημιουργία συνθηκών αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης ανάμεσα στις δύο κοινότητες, λοιδορήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν με οξείς, μειωτικούς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς''.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν αληθεύει το ότι ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης είχε θέσει στο Εθνικό Συμβούλιο πρόταση για να πραγματοποιηθούν τέτοιες συναντήσεις με Τουρκοκυπρίους πολιτικούς ηγέτες και ότι η εισήγησή του αντιμετωπίσθηκε επικριτικά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι, παρά το ότι οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου θεωρούνται ''ότι είναι πέραν της δημοσιότητας'', όμως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ''ο κ. Μιχαηλίδης είχε γνωστοποιήσει και δημοσίως αυτό που αναφέρθηκε και συνεπώς αποτελεί γεγονός ότι ηγέρθη στο Εθνικό Συμβούλιο, πέραν των δημοσίως γνωστών θέσεων του κ. Μιχαηλίδη''.

    Τα θέματα αυτά ο ΔΗΣΥ θα τα θέσει στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ''αλλά θα πρέπει να σας πω'', είπε ο κ. Αναστασιάδης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ''ότι στις 2 Αυγούστου, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του είχα εισηγηθεί να πραγματοποιούσε συναντήσεις με τον κ. Ταλάτ και, πέραν του ότι απέρριψε την εισήγηση, δεν είχε τουλάχιστον να επιδείξει τον ίδιο που επιδεικνύει στον κ. Σερντάρ Ντενκτάς σεβασμό, για να μου πει ότι είχε ή ότι προτίθεται να έχει ανάλογες συναντήσεις''.

    ''Αντίθετα'', συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, ''όταν το έπραξα μετά δέκα ημέρες δημοσίως, εισέπραξα απαντήσεις για τις οποίες δεν θα ήθελα να προβώ σε κανένα σχόλιο''.

    ''Υπήρξε δηλαδή πρόκληση'', πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ''μετά την οποία θα μπορούσε ο Πρόεδρος να απαντήσει ότι πραγματοποιεί ανάλογες συναντήσεις και όχι να το αποκρύβει και μάλιστα να διαψεύδει τον Γκιουλ, όταν έλεγε ότι υπήρξε προσπάθεια από ελληνοκυπριακής πλευράς στο Μπούργκενστοκ, για να ματαιωθούν οι διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουμε στην Κύπρο και να συνεχίσουν σε ευθετότερο χρόνο οι όποιες συνομιλίες''.

    Ερωτηθείς για τον άλλο πολιτικό που ''υπονοείται'' ότι συμμετείχε στις συναντήσεις αυτές και εάν αυτός είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν υπονοεί κανέναν.

    ''Δεν υπονοώ κανέναν, δεν γνωρίζω'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ''γιατί δεν έχει γίνει οποιαδήποτε δήλωση επιβεβαιωτική του γεγονότος'', ενώ όταν ερωτήθηκε για τυχόν ενημέρωσή του, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι αυτή προέρχεται ''από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων''.

    ''Για αυτό'', συνέχισε, ''αφήνω ανοικτό το θέμα, για να μην αποδώσω εν αδίκω τις όποιες ευθύνες σε όποιον άλλον πολιτικό ηγέτη, όμως στους ιδίους εναπόκειται, εκείνους δηλαδή, που συμμετείχαν στα μυστικά δείπνα και στις μυστικές συναντήσεις, να πουν ευθαρσώς εάν συμμετείχαν και τι ήταν αυτό το οποίο συζήτησαν εν λεπτομερεία''.

    Το θέμα που εγείρεται, είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ, είχε συναντήσεις με τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς και επίσης γιατί οι συναντήσεις αυτές και το περιεχόμενό τους απεκρύβησαν από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οταν ερωτήθηκε εάν πιστεύει πως ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου έχει φθαρεί, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ''έχει εκφυλισθεί'' και πρόσθεσε: ''Ουδέποτε θα επιδιώξουμε τη σύγκρουση σε βαθμό που να μας οδηγήσει σε διάσπαση''.

    ''Εκείνο όμως που θα εγείρουμε την Παρασκευή'', πρόσθεσε, ''είναι (την ανάγκη για) σεβασμό του θεσμού, τη λειτουργία κατά τρόπο που πραγματικά θα μπορεί να προσφέρει, εφ' όσον είναι πλήρως ενήμερο για τα όσα διαμείβονται και εάν και εφ' όσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβαίως δηλώσει ότι προτιμά τον κ. Ντενκτάς να του εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του και τις θέσεις του, αλλά αρνείται να το πράττει στην ελληνική κυπριακή ηγεσία να το πράττει, τότε δεν βλέπουμε το λόγο ύπαρξης και λειτουργάς του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Ως προς το σκοπό των συναντήσεων εκείνων με τον Σερντάρ Ντενκτάς, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''δεν ήταν μόνον να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα. Ηταν να αναβληθούν επ' αόριστον οι συνομιλίες για τους όποιους λόγους προβάλλονται ή επιλέγονται να προβληθούν''.

    Το ερώτημα είναι, είπε ο κ. Αναστασιάδης, γιατί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν συνέχισε το διάλογο αυτό και ''με τον κ. Ταλάτ, ο οποίος στο κάτω - κάτω είναι και ήταν ο εξουσιοδοτημένος να διαπραγματευθεί το Κυπριακό και ηγείται ενός μεγάλου κόμματος. Γιατί προτίμησε το συγκεκριμένο πολιτικό ηγέτη με τις γνωστές του θέσεις'';

    ''Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτηματικά'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι ''στους ιδίους εναπόκειται να μας εξηγήσουν τι είναι αυτό που τους εμποδίζει ή να συναντήσουν τον κ. Ταλάτ και να συνεχίσουν ένα διάλογο με τις όποιες επιφυλάξεις και έγνοιες έχουν και να σταματήσουν επιτέλους να νομίζουν ότι, με το να αποδίδουν τα όποια επίθετα εις όσους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες εξόδου από τα αδιέξοδα στα οποία μας οδηγούν, επιτυγχάνουν οτιδήποτε για το καλό του τόπου''.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [16] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Προϋπολογισμός 2005 (1)

    Σταθεροποιητικός, αναπτυξιακός και χωρίς να χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Σε δηλώσεις μετά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι είναι εμφανής η δημοσιονομική εξυγίανση και η υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί μέσα από το πρόγραμμα σύγκλισης.

    [17] (Κ) Ιερά Μονή Μαχαιρά - Κηδεία Ηγούμενου Αρσένιου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση

    [19] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Οικουμενικός Πατριάρχης - Συνάντηση

    [20] (Κ) Μονή Μαχαιρά - Ηγούμενος Αρσένιος - Κηδεία

    Σε κλίμα βαρύτατου πένθους τελέστηκε σήμερα η κηδεία του Ηγουμένου Μαχαιρά Αρσενίου, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάληκε στην Εκκλησία της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Μαχαιρά.

    Στην κηδεία παρέστη σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, ξένοι Μητροπολίτες, καθώς και ο Ελληνας Πρεσβευτής Χρίστος Παναγόπουλος.

    [21] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Λυσσαρίδης - Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    [22] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Τριήμερο πένθος

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε την κήρυξη τριήμερου πένθους από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, λόγω της ''τρομακτικής τραγωδίας που συνέβη στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρο, στον Ηγούμενο Μαχαιρά Αρχιμανδρίτη Αρσένιο, στους υπόλοιπους κληρικούς και λαϊκούς της συνοδείας των καθώς και στο πλήρωμα του μοιραίου ελικοπτέρου''.

    [23] (Κ) Επαφές Προέδρου Παπαδόπουλου - ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη

    Επαφές υψηλού επιπέδου με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν στη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

    [24] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Συνέδρια


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 14 September 2004 - 17:49:33 UTC