Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Φλόγα - Λαμπαδηδρομία
  • [02] (Κ) Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής - Πατριάρχης Πέτρος
  • [03] (Κ) Κύπρος - Παραολυμπιακοί - Πρόεδρος ΚΕΠΕ - Συνέντευξη
  • [04] (Κ) Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επαναλειτουργία
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Πρώτη μέρα
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [08] (Κ) Υπ Εσωτερικών - Τριήμερο εθνικό πένθος - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρ
  • [09] (Κ) Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Κτύπησε το πρώτο κουδούνι
  • [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [11] (Κ) Ιερά Μονή Μαχαιρά - Κηδεία Ηγουμένου Μαχαιρά
  • [12] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπριοι Ορειβάτες - Ιμαλάια
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Υπουργικό Συμβούλιο
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πτώση ελικοπτέρου - Πατριάρχης Πέτρος
  • [17] (Κ) Ελλάδα - ΚΥΣΕΑ - Νέος αρχηγός ΓΕΑ
  • [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή αποστολή - Αναχώρηση
  • [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ πολιτικοί
  • [22] (Κ) Κύπρια 2004 - Τρωάδες - Αύριο η πρεμιέρα
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [24] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Εκπρόσωπος Φερχόιγκεν
  • [25] (Κ) Ριζοκάρπασο - "Πρώτη μέρα στο σχολείο"
  • [26] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις
  • [27] (Κ) ΥΠΑΜ - Τελετή ένταξης νεοαποκτηθέντων πλοίων
  • [28] (Κ) Σορός Αρσενίου - Λαϊκό προσκύνημα
  • [29] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τ/Κ - Κανονισμοί
  • [30] (Κ) ΟΗΕ - Υπηρεσία Προσφύγων - Αιτητές ασύλου - Κύπρος

  • [01] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Φλόγα - Λαμπαδηδρομία

    Στα Σπάτα, στην πλατεία Ξενοφώντος, διανυκτέρευσε χθες η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, στο τέλος της τέταρτης ημέρας, στη διαδρομή που διατρέχει την Αττική, προβάλλοντας το μήνυμα θέλησης από σπουδαίους αθλητές.

    [02] (Κ) Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής - Πατριάρχης Πέτρος

    Το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής εκφράζει βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα του Σαββάτου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ατόμων, περιλαμβανομένου και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ'.

    [03] (Κ) Κύπρος - Παραολυμπιακοί - Πρόεδρος ΚΕΠΕ - Συνέντευξη

    Στις 7 Μαϊου 1998 μετά από πρωτοβουλία ορισμένων ατόμων ιδρέεται η Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Με την πράξη αυτή παίρνει σάρκα και οστά η προσπάθεια για οργάνωση και επάξια εκπροσώπηση της Κύπρου τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις των αθλητών με διάφορες αναπηρίες.

    Ο Χριστάκης Αντωνίου, παλαιός αθλητής στην τοξοβολία, βρίσκεται από τον καιρό της ίδρυσής της στην προεδρία της Παραολυμπιακής Επιτροπής Κύπρου και γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει σ' αυτό το χώρο. Ποιες οι δυσκολίες και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές με αναπηρίες, πώς αντιμετωπίζονται από τον κόσμο και γιατί άνθρωποι που εμπίπτουν σ' αυτήν την κατηγορία δεν ελκύονται από τον αθλητισμό.

    Προκατάληψη ----------- ''Δυστυχώς", τονίζει, "δεν είναι όλα ρόδινα σ' αυτόν το χώρο. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες, πολλά προβλήματα, είναι και η προκατάληψη που αν και τα τελευταία χρόνια βελτιωθήκαμε αρκετά σ' αυτόν τον τομέα, εντούτοις εξακολουθεί υπάρχει. Αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο. Ακόμα και από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον επηρεάζονται κάποια άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τα παρατούν. Κάποιες διευκολύνσεις παρέχονται αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Οι ανάπηροι αθλητές κουράζονται πιο εύκολα, πρέπει να μοχθήσουν πολύ...''.

    ΜΜΕ --- Ο κ. Αντωνίου κάνει όμως αναφορά και σε ένα άλλο σημαντικό παράγοντα που παίζει και αυτός το δικό του ρόλο. ''Οι αθλητες αυτοί δεν έχουν την απαιτούμενη προσοχή των ΜΜΕ. Ετσι από τη στιγμή που δεν υπάρχει προβολή, αναρωτιούνται γιατί να αγωνίζονται, να μοχθούν και τα αποτελέσματα να τα γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι''.

    Πάντως το επίπεδο των αθλητών με αναπηρίες στην Κύπρο κρίνεται ικανοποιητικό. Αν και στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τους 100, αυτοί που ξεχωρίζουν και προχωρούν διακρίνονται. ''Να μην ξεχνάμε", επισημαίνει ο Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, ότι το μοναδικό μετάλλιο που έχει η Κύπρος σε Ολυμπιάδα είναι από αθλητή με αναπηρία. Στην Παραολυμπιάδα της Σεούλ το 1988 ο ακοντιστής μας Νίκος Νικολαϊδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο''. Και προσθέτει: ''Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που έχουν οι αθλητές μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αφού γίνεται πολύ καλή δουλειά. Από αυτό που δεν είμαι ικανοποιημένος είναι ο μικρός αριθμός αθλητών που έχουμε, σε σύγκριση με κάποιες άλλες χώρες. Στον τομέα αυτό χρειαζόμαστε ακόμη δουλειά...''.

    Μετάλλιο -------- Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας με πέντε αθλητές και προσβλέπει μάλιστα και σε ένα μετάλλιο. Καρολίνα Πελενδρίτου, Μικαέλλα Σπαντίου και Ανδρέας Ποταμίτης θα συμμετάσχουν στην κολύμβηση, ο Γιαννάκης Γαβριήλ στο μαραθώνιο και η Γεωργία Γιάγκουλλα στην τοξοβολία.

    ''Η σημασία που δίνουμε στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας είναι τεράστια", υπογραμμίζει ο Χριστάκης Αντωνίου. ''Συμμετέχουμε με πέντε αθλητές και στοχεύουμε σε ένα μετάλλιο με τη νεαρή αθλήτριά μας Καρολίνα Πελενδρίτου στην κολύμβηση. Επιτυχία θα θεωρηθεί αν περάσουν στην οκτάδα και οι δύο άλλοι κολυμβητές μας. Τον καλύτερό τους εαυτό όμως αναμένεται να δώσουν και οι άλλοι δύο αθλητές, για ένα θετικό αποτέλεσμα''.

    Μεταξύ των αθλητών υπάρχει πολύ μεγάλος συναγωνισμός, αφού αυτό που κάνουν το νιώθουν πολύ έντονα. ''Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται, τι προσπάθεια καταβάλλουν οι αθλητές, πόσο μεγάλος ενθουσιασμός υπάρχει. Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσεις τέτοιους αγώνες'', συμπληρώνει ο κ. Αντωνίου.

    Οικονομικό ----------

    [04] (Κ) Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επαναλειτουργία

    Το Γυμνάσιο στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο επαναρχίζει σήμερα τη λειτουργία του, ύστερα από 29 χρόνια.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής χαιρέτισε την επαναλειτουργία του Γυμνασίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και των παιδιών τους.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η θλίψη, αλλά και τα ερωτηματικά που εγείρονται από την πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και της συνοδείας του δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλουν επίσης την επιβεβαίωση από την τουρκική κυβέρνηση ότι ξένοι αγοράζουν περιουσίες Ε/Κ στα κατεχόμενα, τη σημερινή σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τα συγκυβερνώντα κόμματα με θέμα τα κυβερνητικά μέτρα για οικονομική εξυγίανση, αλλά και την αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στα προχθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, όταν Τούρκοι έποικοι προσπάθησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οδύνη'', γράφει ότι μαζί δύο ναυτικά μίλια από το σημείο της πτώσης του μοιραίου ''Σινούκ'', εντοπίστηκαν οι σοροί του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και του Ηγούμενου της Μονής Μαχαιράς Αρσένιου. Προσθέτει ότι η σορός του Πατριάρχη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα στην Αθήνα και στην Αλεξάνδρεια, ενώ η σορός του Αρσένιου μεταφέρεται στο Μαχαιρά. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Αμπντουλατίφ Σενέρ επιβεβαίωσε ότι αλλοδαποί, και κυρίως Βρετανοί υπήκοοι, αγοράζουν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, ακόμα και αν αυτή ανήκει σε Ε/Κ.

    ''Το Θάρρος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Ανάπηρη εκπαίδευση για παιδιά ενός κατώτερου Θεού'' και γράφει ότι ένα παιδάκι που αντιμετωπίζει πρόβλημα κινητικότητας και κάποια αναπηρία ''έχει καταντήσει το πιγκ - πογκ των αρμοδίων αρχών'' και προσθέτει ότι ''τα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία της περιοχής του αρνήθηκαν να τον εγγράψουν στις τάξεις τους λόγω του προβλήματός του, το οποίο προέρχεται από γενετικό σύνδρομο''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαβλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την αναστάτωση που προκάλεσαν Τούρκοι έποικοι όταν τους απαγορεύθηκε να περάσουν από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Ραγισμένοι Ελικες'', γράφει ότι ''πολιτική θύελλα'' μαίνεται στην Ελλάδα προς αναζήτηση υπηρεσιακών, αλλά κυρίως πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία που έπληξε τον Ελληνισμό. Προσθέτει ακόμη ότι ελλαδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι πριν ένα χρόνο περίπου είχαν εντοπιστεί ρωγμές σε πτερύγιο ενός από τους έλικες του μοιραίου Σινούκ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπαγορεύσει τη στάση που θα τηρήσει η Κύπρος κατά τη λήψη της κρίσιμης απόφασης για την ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Θλίψη και ερωτηματικά'', γράφει ότι βαθύτατα συγκλονισμένος είναι ο Ελληνισμός από την πτώση του ''Σινούκ'' που οδήγησε στο θάνατο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και της συνοδείας του, αλλά ταυτόχρονα ''εγείρονται μεγάλα ερωτηματικά για τα αίτια του ατυχήματος που προκάλεσε την τραγωδία''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το πρόγραμμα της οικονομικής σύγκλισης θα είναι στο επίκεντρο απογευματινής σύσκεψης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συγκυβερνώντων κομμάτων. Σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι υπάρχει δυσαρέσκεια από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ για τα κυβερνητικά μέτρα για οικονομική σύγκλιση, προσθέτοντας ότι αυτό είναι φυσικό.

    [06] (Κ) Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Πρώτη μέρα

    Αρχισαν από τις επτά το πρωί οι εγγραφές μαθητών στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, το οποίο λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή.

    Ηδη οκτώ μαθητές βρίσκονται στο κτίριο του σχολείου, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, ενώ υπάρχει ελπίδα ότι ο αριθμός των μαθητών θα είναι μεγαλύτερος από ότι αρχικά αναμενόταν.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Το Κυπριακό, είτε ρητά είτε έμμεσα, είτε αναφέρεται είτε δεν αναφέρεται, αποτελεί ένα από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία στην όλη πορεία της προς την Ευρώπη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως τα ΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει έδαφος για πρωτοβουλίες στο Κυπριακό εκτός από την επαναφορά του σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως κανένα από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου δεν υποστηρίζει αυτή τη θέση.

    [08] (Κ) Υπ Εσωτερικών - Τριήμερο εθνικό πένθος - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρ

    [09] (Κ) Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Κτύπησε το πρώτο κουδούνι

    Το πρώτο κουδούνι στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου κτύπησε στις 10 το πρωί και τα παιδιά μετέβησαν στις τάξεις τους, όπου και έγινε η πρωινή προσευχή.

    [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Πρώτη μέρα ----------------------------------------- Αρχισαν από τις επτά το πρωί οι εγγραφές μαθητών στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, το οποίο λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή.

    Ηδη οκτώ μαθητές βρίσκονται στο κτίριο του σχολείου, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, ενώ υπάρχει ελπίδα ότι ο αριθμός των μαθητών θα είναι μεγαλύτερος από ότι αρχικά αναμενόταν.

    Η διευθύντρια του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου κατά το σχολικό έτος 2004 - 2005 Ξένια Ταουσιάνη Αρχοντίδη ανέφερε ότι οι μαθητές μπορούν να φθάσουν τους 20, ενώ αρχικά ο αριθμός τους υπολογιζόταν στους 12.

    Το διδακτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σήμερα Γαλλικά, Μαθηματικά, Θρησκευτικά, Μουσική, Νέα Ελληνικά και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.

    Οπως αναφέρθηκε υπάρχει ακόμη έλλειψη καθηγητών για τα Θρησκευτικά και τη Φυσική.

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα στο σχολείο, η Διευθύντρια του Γυμνασίου είπε ότι ''η ελπίδα είναι ότι θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα''.

    Οι μαθητές αναμένουν τους καθηγητές τους, όπως και εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μεταφέρει τα βιβλία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιά βιβλία ακριβώς θα φέρουν μαζί τους τα ΗΕ.

    Σε δηλώσεις τους τα παιδιά εξέφρασαν χαρά και συγκίνηση, γιατί όπως είπαν, έχουν την ευκαιρία να είναι στον τόπο που γεννήθηκαν και κοντά στους γονείς τους.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής χαιρέτισε την επαναλειτουργία του Γυμνασίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και των παιδιών τους.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι εξέφρασε την ικανοποίηση της Δύναμης για τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο θέμα αυτό, προσθέτοντας πως είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν η συνεργασία είναι προς όφελος παιδιών και μαθητών.

    Διευθύντρια στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου κατά το σχολικό έτος 2004 - 2005 θα είναι η Ξένια Ταουσιάνη Αρχοντίδη, ενώ θα διδάξουν οι Τάσος Αρχοντίδης, Σάββας Ξενοφώντος, Λεύκιος Ζαφειρίου, Ανδρούλλα Σπανούδη, Αννα Νεοφύτου, Μαρία Στεφάνου, Πίστα Κέντη, Ανδρούλλα Κτωρή, Ανδρούλλα Τζιαούρη, Χρίστος Βαλέρκος, Λουκία Λυσάνδρου, Παναγιώτα Χριστοδούλου, Παναγιώτης Καρατζής και Αννα Ξυνιστέρη.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------------------------------- Το Κυπριακό, είτε ρητά είτε έμμεσα, είτε αναφέρεται είτε δεν αναφέρεται, αποτελεί ένα από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία στην όλη πορεία της προς την Ευρώπη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως τα ΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει έδαφος για πρωτοβουλίες στο Κυπριακό εκτός από την επαναφορά του σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως κανένα από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου δεν υποστηρίζει αυτή τη θέση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ''είναι αφελής, επικίνδυνη και άσκοπη η απαίτηση να κωδικοποιήσουμε και απαριθμήσουμε τις αλλαγές που θέλουμε, που μόνη σκοπιμότητα, σ΄ αυτό το στάδιο, θα είχε να γίνει συζήτηση ανάμεσα στους Ε/Κ στον ε/κ Τύπο, χωρίς και προτού να υπάρχει καν προοπτική για σύντομη επανέναρξη συνομιλιών''.

    Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες, ''που μερικοί λένε, συνθηματολογικά, ότι πρέπει να αρχίσουν, εγώ δεν αντιλαμβάνομαι να υπάρχουν σήμερα''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θέση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των ΗΕ είναι ότι ''δεν υπάρχει έδαφος για πρωτοβουλίες πλην του να ξανασκεφτούμε το σχέδιο Ανάν και να το επαναφέρουμε σε δεύτερο δημοψήφισμα''.

    ''Αυτή είναι η θέση των ΗΕ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, νοουμένου βεβαίως ότι θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα για την ασφάλεια αλλά με τον τρόπο που εκείνοι αντιλαμβάνονται ότι αντιμετωπίζεται αυτό το αίτημα, ενώ σύμφωνα με τις διαβουλεύσεις που είχα εγώ, αυτή η άποψη δεν υποστηρίζεται από κανένα από τα πολιτικά κόμματα'' της Κύπρου, επεσήμανε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον εκτιμά ότι όσο προχωρεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τόσο θα ασκείται περισσότερη πίεση στην Τουρκία έτσι ώστε να διαπραγματευθεί αλλαγές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Κυπριακό ''είτε ρητά είτε έμμεσα είτε αναφέρεται είτε δεν αναφέρεται είναι ένα από τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία σ΄ όλη τη μακρά περίοδο που προβλέπεται να διαρκέσει η πορεία της για πιο στενές σχέσεις με την ΕΕ''.

    Αναφορικά με την επίσκεψη στην Αγκυρα του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν και τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να λεχθεί οτιδήποτε διότι υπάρχουν διισταμένες απόψεις.

    ''Ο κ. Φερχόιγκεν μιλούσε και μιλά βέβαια ως μέλος της Επιτροπής της ΕΕ και αρμόδιος για τη διεύρυνση, και όπως και ο ίδιος είπε η έκθεση (προόδου) θα είναι αντικειμενική με κύρια κριτήρια κατά πόσον η Τουρκία συμμορφώνεται με τους όρους της Κοπεγχάγης και τις αρχές που διέπουν την ένταξη νέων μελών, χωρίς πρόσθετους όρους και χωρίς ιδιαίτερη εύνοια αν δεν συμμορφωθεί με αυτούς τους όρους''.

    Σε παρατήρηση ότι την τελευταία ημέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμπεριέλαβε το Κυπριακό μέσα στα τέσσερα βασικά θέματα τα οποία θα αντιμετωπίσει η Τουρκία στην πορεία της προς την Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''είτε λεκτικά αποσυνδεθεί ή όχι, γεγονός παραμένει ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία στην όλη πορεία της προς την Ευρώπη''.

    Αθήνα- Πρωθυπουργός-Συνέντευξη Τύπου-69η ΔΕΘ -------------------------------------------------- Με το τραγικό δυστύχημα της πτώσης του ελικοπτέρου «Σινούκ» που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ΄, ξεκίνησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια του Πατριάρχη Πέτρου και της συνοδείας του, αλλά και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες έτσι, η παραίτηση που υπέβαλε για λόγους ευθιξίας ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δεν έγινε αποδεκτή.

    Ευθύνες όμως, είπε, υπάρχουν σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι ο υπουργός Αμυνας ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ διότι, όπως τόνισε, προέκυψαν ευθύνες της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την καθυστέρηση. Αύριο θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΑ.

    Κυπριακό -------- Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα πει ναι στην ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας ή θα συνταχθεί με το δόγμα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι υπάρχει στενότατη συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

    «Οι βασικές αρχές δεν αλλάζουν, έχουμε πολύ στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση. Με την τωρινή κυβέρνηση με όποια κυβέρνηση εκλεγεί στην Κύπρο και αυτό ισχύει για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε «αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς υπαγορεύουμε την πολιτική στην Κύπρο. Είμαστε σε καλή συνεννόηση».

    Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το θέμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, λέγοντας «ένα επίμαχο ζήτημα που ετέθη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μπούργκενστοκ με την προοπτική των δημοψηφισμάτων ήταν κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να επιχειρήσει τη χειραγώγηση, την ποδηγέτηση των Κυπρίων σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

    ''Είπα ξεκάθαρα ότι αυτό δεν τίθεται ως ζήτημα. Εμείς μπορούμε να πούμε την άποψη μας. Συζητάμε με το σύνολο της κυπριακής ηγεσίας, πρωτίστως με την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα αλλά οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα και το καμαρώνω ότι βοηθήσαμε ώστε να επιτευχθεί αυτό».

    «Δεν είμαι εκείνος που υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική των Κυπρίων είμαστε σε πάρα πολύ καλή και στενότατη και διαρκή συνεργασία με την κυπριακή ηγεσία» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ---------------------------------- Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

    «Τη συγκεκριμενοποίηση αυτής της συμπεριφοράς δεν μπορώ ακόμα να την πω διότι σε ένα βαθμό συναρτάται από έκθεση που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε επίπεδο στρατηγικής επιλογής πιστεύω ότι είναι όφελος μια Τουρκία που έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, από εκεί και πέρα τα πρακτικά ζητήματα θα τα δούμε στην πορεία» είπε ο κ. Καραμανλής.

    «Πιστεύω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι προς το συμφέρον όλων, του ελληνικού λαού, των γειτόνων μας και της ΕΕ» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τους εταίρους στην ΕΕ, είπε «δεν ακούω από πουθενά ισχυρή επιχειρηματολογία 'όχι η Τουρκία δεν πρέπει να μπει στην ΕΕ' ».

    «Δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό της ΕΕ αν η Τουρκία την κρίσιμη ώρα που έρχεται, τον Οκτώβριο, εκπληρώνει όλα τα κριτήρια» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε «θεωρώ ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει μια σοβαρότατη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, μένουν και άλλα πράγματα να γίνουν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

    Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής - Πατριάρχης Πέτρος ----------------------------------------------------------- Το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής εκφράζει βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα του Σαββάτου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ατόμων, περιλαμβανομένου και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ'.

    ''Το Συμβούλιο γνώριζε τον Πατριάρχη, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του οικουμενικού συναπαντήματος στη Μέση Ανατολή. Η επιθυμία του για ένωση του Χριστού, τον έκανε ένα αποτελεσματικό υποστηρικτή της επαναπροσέγγισης των εκκλησιών'', αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

    Εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά του στην ''Ιερά Σύνοδο και σε όλες τις εκκλησίες μέλη του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής''.

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Αναγνώριση της σορού ----------------------------------------------------- Η σορός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου έχει αναγνωριστεί μαζί με άλλες επτά σορούς.

    Χθες το πρωί εντοπίσθηκαν και ανασύρθηκαν δύο ακόμη νεκροί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ανευρεθέντων νεκρών σε εννέα, μετά από την πτώση στη θάλασσα του ελικοπτέρου που μετέφερε 17 συνολικά άτομα στο Αγιο Ορος.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή της Σιθωνίας από σκάφη του Λιμενικού, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και άλλα σκάφη, καθώς και από αέρος με ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, για τον εντοπισμό και των πτωμάτων των άλλων επιβαινόντων στο μοιραίο ''Σινούκ''.

    Ηγούμενος Μαχαιρά - Γιώργος Παπαπέτρου - Νεκρώσιμες Ακολουθίες

    Μεταφέρεται σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο η σορός του Ηγουμένου Μαχαιρά Αρσένιου, την οποία θα συνοδεύει ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    Η μεταφορά θα γίνει με αεροσκάφος C130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις 4.30 το απόγευμα.

    Η σορός θα μεταφερθεί από το αεροδρόμιο Λάρνακας στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στη Λάρνακα, όπου θα τελεστεί τρισάγιο.

    Το βράδυ η σορός θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στην Εκκλησία Παναγίας Μαχαιριώτισσας την Τρίτη στις 3 το απόγευμα, ενώ η ταφή θα γίνει στη Μονή.

    Στο μεταξύ, τελείται σήμερα στις 4 το απόγευμα η κηδεία του αδελφού του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, Γιώργου Παπαπέτρου.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Φλόγα - Λαμπαδηδρομία -------------------------------------------------- Στα Σπάτα, στην πλατεία Ξενοφώντος, διανυκτέρευσε χθες η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, στο τέλος της τέταρτης ημέρας, στη διαδρομή που διατρέχει την Αττική, προβάλλοντας το μήνυμα θέλησης από σπουδαίους αθλητές.

    Στη διαδρομή που ξεκίνησε χθες το πρωί από το Λαύριο, η Φλόγα μεταφέρθηκε από αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων, από παιδιά με αναπηρίες και απλούς πολίτες που έσπευσαν να ενισχύσουν το μήνυμα και το συμβολισμό αυτής της λαμπαδηδρομίας.

    Η πομπή ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το Λαύριο και ο πρώτος σταθμός που πραγματοποίησε ήταν στην πλατεία της Κερατέας όπου και άναψε ο βωμός. Στη συνέχεια η Φλόγα έφτασε στα Καλύβια και εκεί, στην κεντρική πλατεία, πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής του βωμού με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου και του ύμνου των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Η πομπή κατευθύνθηκε στο Μαρκόπουλο και εκεί παραδόθηκε σε τρία ιστιοπλοϊκά σκάφη του τοπικού ομίλου τα οποία έπλευσαν σε βραχονησίδες της περιοχής. Από το τρίτο ιστιοπλοϊκό σκάφος η Φλόγα παραδόθηκε σε ένα άλλο σκάφος που μετέφερε πέντε αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων, το Γιάννη Χατζημπέη, το Μαρίνο Αναγνωστόπουλο, το Σάκη Κωστάρη, το Νίκο Πατεράκη, και τη Μαριάνα Μπατσαλιά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Ιερά Μονή Μαχαιρά - Κηδεία Ηγουμένου Μαχαιρά

    Η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον τραγικό θάνατο του Ηγουμένου Μαχαιρά Αρσενίου και εύχεται όπως ο ''Κύριος της ζωής και του θανάτου αναπαύσει την ψυχή του μεταστάντος εν χώρα ζώντων''.

    [12] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    Η ''Σημερινή'' σε πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Συγκλονισμός των απανταχού Ορθοδόξων'' αναφέρεται στον τραγικό θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, του Ηγούμενου Μαχαιρά Αρσένιου και άλλων 15 συνολικά ατόμων μετά από την πτώση του ελικοπτέρου ''Σινούκ'' σε θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους. Οπως γράφει η εφημερίδα η είδηση για το θάνατο των κληρικών και λαϊκών που επέβαιναν του μοιραίου αεροσκάφους προκάλεσε σοκ και συγκλόνισε τους απανταχού της γης Ορθοδόξους.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπριοι Ορειβάτες - Ιμαλάια

    Ετοιμη να τοποθετήσει την κυπριακή σημαία στην κορφή των Ιμαλαΐων ''Τσούλου Ιστ'', που βρίσκεται σε υψόμετρο 6.500 μέτρων, δηλώνει η 10-μελής κυπριακή αποστολή ορειβασίας, η οποία αναχωρεί το Σάββατο με προορισμό το Κατμαντού, απ' όπου θα ξεκινήσει το πολυήμερο ταξίδι με στόχο την κορφή των Ιμαλαΐων.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Υπουργικό Συμβούλιο

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Παρασκευή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οπως ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, η συνεδρία θα αρχίσει στις 10 το πρωί, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του Προέδρου Παπαδόπουλου με τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με τις θέσεις τους στο Κυπριακό.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    Δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι στιγμής όσον αφορά την επαναλειτουργία του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι το κτίριο όπου στεγάζεται το Γυμνάσιο είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πτώση ελικοπτέρου - Πατριάρχης Πέτρος

    Τη βαθύτατη θλίψη της κυβέρνησης για το δυστύχημα το περασμένο Σάββατο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ατόμων, περιλαμβανομένων του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και του Ηγούμενου της Μονής Μαχαιρά Αρσένιου, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Ελλάδα - ΚΥΣΕΑ - Νέος αρχηγός ΓΕΑ

    Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) είναι ο υποπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης, 4ος στη σειρά της Επετηρίδας.

    [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 13/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5756               0,5790
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4694               0,4722
    Λίρα Αγγλίας              0,8446               0,8496
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 13/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 13/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4266            0,4300
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3273            0,3299
    Δολάριο Καναδά                  0,3632            0,3661
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0688            0,0693
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0632            0,0637
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3731            0,3760
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [19] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή αποστολή - Αναχώρηση

    Με αισθήματα χαράς και ελπίδας για κάποια διάκριση, αναχώρησε σήμερα η κυπριακή αποστολή των αθλητών που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  254.595,96
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     74,36    -0,04    234.897,57
    FTSE/CySE 20                           331,26    -0,62    167.054,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  987,25    -0,52    165.219,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.010,88     0,14      4.282,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.019,70    -0,02      5.771,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     988,16    -0,49    169.501,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       984,30    -0,70    118.526,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    982,31     0,00      5.316,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            976,33    -0,62     74.646,85
    FTSE Med (10/9/2004)                  5.997,38     0,09
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ πολιτικοί

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συναντήσεις με Τ/Κ πολιτικούς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο πριν όσο και μετά τα δημοψηφίσματα, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα στον ε/κ και τ/κ Τύπο.

    [22] (Κ) Κύπρια 2004 - Τρωάδες - Αύριο η πρεμιέρα

    Τον εξαίσιο λόγο του Ευριπίδη και το πανανθρώπινο και αιώνιο κατηγορώ της θηριωδίας του πολέμου αναδεικνύει ο Διαγόρας Χρονόπουλος μέσα από τη σκηνοθετική προσέγγισή του στην τραγωδία του Ευριπίδη ''Τρωάδες'', η οποία παρουσιάζεται από το Θέατρο Διαδρομή αύριο στη Λευκωσία και μεθαύριο στη Λεμεσό στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004''.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Μικρές ζημιές παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,49%, κλείνοντας στις 988,16 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,04%, κλείνοντας στις 74,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 254 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 35% του τζίρου.

    [24] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Εκπρόσωπος Φερχόιγκεν

    Αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Τουρκία έκανε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, ο οποίος περιέγραψε και τη διαδικασία ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6 Οκτωβρίου.

    [25] (Κ) Ριζοκάρπασο - "Πρώτη μέρα στο σχολείο"

    Στις 10:15 σήμερα ο Βοηθός Διευθυντής, μαθηματικός Τάσος Αρχοντίδης, κτύπησε την παραδοσιακή "κουδούνα". Τα παιδιά ήδη καθισμένα στα θρανία σηκώθηκαν για την πρωινή προσευχή. Το σημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει γαλλικά, μουσική, θρησκευτικά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μαθηματικά, γαλλικά, ελληνικά. Παρά την κάποια καθυστέρηση στους ρυθμούς, το σκηνικό θα ήταν το γνώριμο αν αυτή η "πρώτη μέρα στο σχολείο" δεν χρειαζόταν τριάντα χρόνια για να γίνει πραγματικότητα.

    Η συγκίνηση και η χαρά πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, έτσι όπως μόνο τα παιδικά πρόσωπα ξέρουν να κάνουν, ειδικά αυτά που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει σκλαβιά και μοναξιά από πρώτο χέρι.

    [26] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις

    Τη βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες του ελληνικού στρατού θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για διαλεύκανση της υπόθεσης εξαφάνισης του ελικοπτέρου Shinook το περασμένο Σάββατο, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [27] (Κ) ΥΠΑΜ - Τελετή ένταξης νεοαποκτηθέντων πλοίων

    Ως μία ακόμη σημαντική ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης που αυξάνει τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιτήρηση, μαζί με τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, των ελεύθερων χωρικών υδάτων της Κύπρου, χαρακτήρισε την ένταξη των δύο νεοαποκτηθέντων σκαφών ''Πλωτάρχης Τσομάκης'' και ''Πλωτάρχης Γεωργίου'', ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [28] (Κ) Σορός Αρσενίου - Λαϊκό προσκύνημα

    Εφθασε γύρω στις 17:10 στην Κύπρο, με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η σορός του ηγούμενου της Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά Αρσενίου, ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο ''Σινούκ'' που κατέπεσε προχθές στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αγιο Ορος και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ηγούμενου, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και άλλων 15 ατόμων.

    [29] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τ/Κ - Κανονισμοί

    Κρίσιμη χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση της Πέμπτης στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ σχετικά με τις προτάσεις κανονισμών (χρηματοδοτικός και απευθείας εμπόριο) για τους Τ/Κ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, τα προβλήματα δημιουργούνται από τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται ότι έχει θέσει ως στόχο την εξέταση των δύο κανονισμών στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών (11-12 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο).

    [30] (Κ) ΟΗΕ - Υπηρεσία Προσφύγων - Αιτητές ασύλου - Κύπρος

    Αύξηση κατά 90% παρουσιάζει στην Κύπρο ο αριθμός των αιτητών ασύλου κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, ο αντίστοιχος αριθμός στις βιομηχανοποιημένες χώρες, την ίδια χρονική περίοδο, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 χρόνων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 13 September 2004 - 17:49:28 UTC