Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) EE - Κανονισμοί - Ευρωβουλή - Κασουλίδης
  • [02] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Κηδεία - Κάιρο - Εκπροσώπηση Κύπρου
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κύπρος - Παραολυμπιακοί - Γιαννάκης Γαβριήλ - Συνέντευξη
  • [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου Τσεχίας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Συγγενείς και φίλοι
  • [08] (Κ) ΗΠΑ - Βουλή - Περιουσίες - Κατεχόμενα
  • [09] (Κ) Επίσκοπος Κύκκου - Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [10] (Κ) Μητροπολίτης Κένυας - Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [11] (Κ) Ελλάδα - Μητρόπολη Αθηνών - Επιμνημόσυνη Δέηση - Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • [12] (Κ) Κυπριακό - Ευρωβουλή - Δημητρίου
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Κύπρος - Ειδική πτήση (1)
  • [15] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Μόσχα - Γ' Διεθνής Συνάντηση Δημάρχων
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Κύπρος - Ειδική πτήση (2)
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Σλοβακίας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [20] (Κ) Κάιρο - Εφθασε η σορός του Πατριάρχη
  • [21] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση - Απόφαση - Ιατροδικαστές
  • [22] (Κ) Κάιρο - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Εξόδιος ακολουθία
  • [23] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κύπριοι βουλευτές - Αντιπροσωπείες
  • [24] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Στρο - Κυπριακό - Σχέσεις με Κύπρο
  • [25] (Κ) Κάιρο - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Επικήδειοι
  • [26] (Κ) Κάιρο - Στην τελευταία του κατοικία ο Αλεξανδρείας Πέτρος

  • [01] (Κ) EE - Κανονισμοί - Ευρωβουλή - Κασουλίδης

    Η μη εξεύρεση συναινετικής λύσης στο θέμα των κανονισμών για την ενίσχυση των Tουροκυπρίων και για το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλεται στη στάση της Βρετανίας, υπογράμμισε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης.

    [02] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Κηδεία - Κάιρο - Εκπροσώπηση Κύπρου

    Τελείται σήμερα το απόγευμα στο Κάιρο η κηδεία του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ'.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με Τ/Κ πολιτικούς, οι επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στη Νέα Υόρκη, η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005 και η ταφή χθες στο Μαχαιρά του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Αρσένιου και σήμερα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου στο Κάιρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Θέμα τάξης για τον Τάσο Παπαδόπουλο'' γράφει ότι αμείλικτα ερωτήματα τίθενται ενώπιον του Προέδρου Παπαδόπουλου σχετικά με τη μυστική διπλωματία που είχε αναπτύξει προ του δημοψηφίσματος με τις κατ' ιδίαν και εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας συναντήσεις που είχε. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ξεκαθάρισε οριστικά ότι το Κυπριακό έχει τοποθετηθεί στην κατάψυξη της ιστορίας και καμιά διαδικασία δεν πρόκειται να απενεργοποιηθεί αν η ε/κ πλευρά δεν αναλάβει κάποια πρωτοβουλία.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δεν παύουν την Ακκελίδου'' γράφει ότι σύσσωμο το ΔΗΣΥ και οι ΕΔΗ ζητούν την κεφαλή της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου επί πίνακι με αφορμή ''εμπιστευτική'' επιστολή της προς τη δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας Τερέζα Καρακάννα αναφορικά με την εκδίκαση συγκεκριμένης υπόθεση εισαγωγής, κατοχής και εμπορίας σκληρών ναρκωτικών. Αλλού γράφει ότι στη γη που τόσο αγάπησε, στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, έγινε χθες η ταφή του Ηγουμένου της Αρσένιου, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το περασμένο Σάββατο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Μασημένα λόγια για τα δείπνα'' γράφει ότι την ίδια στιγμή που επισήμως δηλώνεται ότι στόχος των συναντήσεων αυτών ήταν η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμπληρωθούν τα κενά στο σχέδιο Ανάν, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Μάριος Καρογιάν ανακοινώνει ότι τις συναντήσεις της ζήτησε η τ/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι από την 1η Νοεμβρίου οι Κυπριακές Αερογραμμές θα λειτουργούν με δυο αεροπλάνα λιγότερα και ως εκ τούτου η εταιρεία μειώνει τον αριθμό του προσωπικού της κατά 135 άτομα, εκ των οποίων οι 88 μόνιμο προσωπικό.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σε απόγνωση οι ασθενείς με καρκίνο'' γράφει ότι αγεφύρωτες είναι οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και καρκινοπαθών με τους ασθενείς να βρίσκονται σε απόγνωση γιατί βλέπουν ότι δεν εκπληρώνονται οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν για παροχή πλήρως συμπληρωμένων ογκολογικών υπηρεσιών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες στους συνεργάτες του ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΔΗΚΟ και άναψε το πράσινο φως για τη μάχη της διαδοχής του, σε κοινή συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Περισυλλογή ενόψει ΟΝΕ'' γράφει ότι με περιορισμό των δαπανών, αύξηση των εσόδων μέσω των μέτρων σύγκλισης και ικανοποιητική ανάπτυξη η κυβέρνηση προσβλέπει σε προσαρμογή της οικονομίας στα κριτήρια εκείνα που θα διασφαλίσουν την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Αλλού γράφει ότι με σαφείς οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας η παρέλαση την 1η Οκτωβρίου θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας και θα απουσιάζουν παντελώς αεροπλάνα και ελικόπτερα όπως επίσης και άλλη βαρέα οπλικά συστήματα ενώ δεν θα επιδειχθούν οποιαδήποτε αμερικανικού τύπου όπλα.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Αντιπολιτευτικός παροξυσμός'' γράφει ότι προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με Τ/Κ πολιτικούς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κατέβαλε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα έχουν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επαφές υψηλού επιπέδου.

    Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με τίτλο ''Η Υπουργός Υγείας ξανά σε δύσκολη θέση'' γράφει ότι η κ. Ακκελίδου κατηγορείται για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης σε ένα νέο της ατόπημα. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα τελεστεί η κηδεία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου στο Κάιρο ενώ αναφέρεται και στη χθεσινή κηδεία του Ηγούμενου Μαχαιρά Αρσένιο.

    [04] (Κ) Κύπρος - Παραολυμπιακοί - Γιαννάκης Γαβριήλ - Συνέντευξη

    Είναι ο μοναδικός αθλητής της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής που συμμετέχει για πέμπτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που αποτελεί βεβαίως επίδοση για τα κυπριακά δεδομένα. ''Αγωνίζομαι και συμμετέχω σε αγώνες γιατί αγαπώ αυτό που κάνω. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα σταματήσω τον αθλητισμό. Οταν έρθει πάντως η στιγμή να μην μπορώ να λαμβάνω μέρος σε αγώνες, εγώ θα συνεχίσω να αθλούμαι''.

    Λόγια που σε αγγίζουν, που σε κάνουν να εκφράσεις ένα μεγάλο θαυμασμό στον άνθρωπο που τα λέει, στον αθλητή-νικητή της ζωής, τον Γιαννάκη Γαβριήλ, που είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα εδώ και 43 χρόνια, αφού από βρεφική ηλικία προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, ποτέ δεν τα παράτησε, ποτέ δεν γύρισε την πλάτη στη ζωή.

    Από μικρός, παρά το πρόβλημα αναπηρίας του, ήταν κινητικότατος και συμμετείχε στα παιγνίδια με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Το μάθημα της γυμναστικής ήταν πάντοτε από τα αγαπημένα του. ''Αγαπούσα τον αθλητισμό απο μικρός. Παρά την επιφύλαξη που έδειχναν τότε οι δάσκαλοί μου και τη μεγάλη προκατάληψη που υπήρχε, ήθελα να λαμβάνω μέρος σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, έστω και με το δικό μου τρόπο'', επισημαίνει ο Γιαννάκης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

    Αθήνα ----- Το 1979 μεταβαίνει στην Αθήνα και με υποτροφία φοιτά στην Επαγγελματική Σχολή Αποκαταστάσεως Αναπήρων. ''Ενας καθηγητής πρόσεξε ιδιαίτερα κάποιους φοιτητές, ανάμεσά τους και εγώ, που έδειχναν ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Ασχοληθήκαμε με το στίβο. Από τότε ξεκίνησε και η αθλητική μου καρριέρα'', αναφέρει ο Γιαννάκης.

    ''Τα πρώτα χρόνια, όταν πλέον είχα επιστρεψει στην Κύπρο'', συμπληρώνει, ''λάμβανα μέρος στα αγωνίσματα των μικρών αποστάσεων 100, 200 και 400 μέτρα. Σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου, και συγκεκριμένα το 1987, άρχισα να ασχολούμαι με τις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις (800, 1.500, 5.000, 10.000 μέτρα), ενώ μετέπειτα κατέληξα στον ημιμαραθώνιο και μαραθώνιο δρόμο''.

    Προπονητής ---------- Η γνωριμία του Γιαννάκη Γαβριήλ με το σημερινό προπονητή του και παλαιό πρωταθλητή στίβου μεγάλων αποστάσεων Χαράλαμπο Πρατσή ήταν καθοριστική στην αθλητική του καρριέρα. Τα αποτελέσματα της νέας προπονητικής του προετοιμασίας ήταν άμεσα και θεαματικά.

    Κατέχει όλες τις παγκύπριες επιδόσεις σε όλα τα αγωνίσματα δρόμου, από τα 100 μέτρα μέχρι το μαραθώνιο. Εχει κερδίσει επίσης αρκετά μετάλλια και πρώτες θέσεις σε διεθνείς αγώνες στο εξωτερικό.

    Είναι ο τύπος αθλητή που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει κοντά του και ο τύπος ανθρώπου που ο κάθε ένας επιθυμεί να έχει φίλο και συνεργάτη του, αναφέρει ο προπονητής του Χαράλαμπος Πρατσής. Και ο Γιαννάκης ενισχύει αυτή τη σχέση: ''Για να έχουμε επιτυχίες πρέπει να ακούμε πάντοτε και να εμπιστευόμαστε τον προπονητή μας. Εκείνος ξέρει το καλύτερο για μας. Είναι πολλές οι στιγμές που μας έφεραν κοντά, αλλά δε θα ξεχάσω ένα διεθνή αγώνα στο εξωτερικό. Φαβορί και ανίκητος παρουσιαζόταν ένας αθλητής από την Τσεχία. Ξεκίνα τον αγώνα και να είσαι πάντα από πίσω του, μου λέει ο κ. Πρατσής. Αρχίζει ο αγώνας και χάνω τον προπονητή από τα μάτια μου. Σε κάποια στιγμή της διαδρομής τον ακούω να μου φωνάζει ''προχώρα και ας τον''. Αυτό ήταν, όχι μόνο ήρθα πρώτος, αλλά πέτυχα ατομικό ρεκόρ και ρεκόρ αγώνων.''

    Πέμπτη παρουσία --------------- Φέτος θα δώσει το παρών του για πέμπτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Προηγήθηκαν οι Παραολυμπιάδες της Σεούλ το 1988, της Βαρκελώνης το 1992, της Ατλάντας το 1996, του Σίδνεϊ το 2000 και τώρα της Αθήνας.

    Η άνοδος που σημείωσε στην απόδοσή του τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ σημαντική, αφού στους Παραολυμπιακούς του Σίδνεϊ τερμάτισε 43ος σε σύνολο 59 αθλητών με χρόνο 2 ώρες 10 λεπτά και 16 δεύτερα, βελτιώνοντας τον προηγούμενο χρόνο του κατά πέντε περίπου λεπτά.

    ''Στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας θα προσπαθήσω για μια καλή θέση. Στο άθλημα αυτό υπάρχει πάντα πολύ μεγάλος συναγωνισμός. Πιστεύω ότι με το χρόνο που έχω θα βρίσκομαι μέσα στην πρώτη δεκαπεντάδα. Είναι πολύ θετικό'', προσθέτει ο Κύπριος αθλητής, ''ότι οι αγώνες θα διεξαχουν στην Αθηνα, σε ένα οικείο περιβάλλον για μένα, αφού εκεί σπούδασα, εκεί ξεκίνησα τον αθλητισμό και ο κόσμος με γνωρίζει. Πιστεύω ότι θα με βοηθήσει όταν θα αγωνίζομαι''.

    Βεβαίως για να έρθει οποιαδήποτε επιτυχία πρέπει να δουλέψει κάποιος σκληρά. Οι προπονήσεις είναι σχεδόν καθημερινές (πέντε φορές την εβδομάδα). ''Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνω προπόνηση στις πέντε το πρωί, πριν ακόμη γεμίσουν οι δρόμοι αυτοκίνητα, αφού λόγω του αθλήματος μου -μαραθωνοδρόμος- επιβάλλεται να προπονούμαι σε μεγάλες αποστάσεις και όχι μόνο σε στάδια'', λέει ο παραπληγικός αθλητής μας.

    Ο Γιαννάκης Γαβριήλ τονίζει στη συνέχεια ότι η οικονομική βοήθεια που παρέχει ο ΚΟΑ για κάλυψη των εξόδων τους τόσο στις εγχώριες όσο και στις εκδηλώσεις του εξωτερικού είναι ικανοποιητική όχι όμως επαρκής.

    ''Πολλές είναι οι φορές που χρειάστηκε να βάλω το χέρι στην τσέπη και να πληρώσω, είτε αυτό είναι αθλητικό υλικό, είτε είναι έξοδα αγώνων'', αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

    Προκατάληψη ----------- Λόγω και της μειωμένης προβολής των διαφόρων αθλητικών εκδηλώσεων, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρίες που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι πολύ μικρός.

    Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του Γιαννάκη Γαβριήλ: ''Υπάρχει προκατάληψη στον κόσμο γι' αυτού του είδους τους αθλητές, ακόμη και από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον. Πολλές είναι οι φορές που άκουσα τη φράση: 'Δεν βλέπεις την κατάστασή σου και θέλεις να ασχοληθείς με τον αθλητισμό'. Πιστεύω όμως ότι τα πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει. Φέτος, για παράδειγμα, συμμετέχουμε στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας με πέντε αθλητές και διεκδικούμε μάλιστα και μετάλλιο. Υπάρχει βελτίωση, γίνεται καλή δουλεια''.

    Ανταπόκριση ------------ Ο κόσμος, στην πλειοψηφία του, δεν γνωρίζει και πολλά πράγματα για τους αθλητές με αναπηρίες, ούτε τι επιτυχίες έχουν, ούτε σε ποιες διοργανώσεις συμμετέχουν. Κι αυτό λόγω της ελάχιστης προβολής που τυγχάνει το θέμα αυτό από τα ΜΜΕ.

    ''Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι γίνεται'', συμπληρώνει ο Γιαννάκης, ''έστω και εάν δεν έχουμε πάντα θετικά αποτελέσματα. Αξίζει τον κόπο, γιατί όλοι κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες''.

    Ο κόσμος πάντως δεν αρκεί να γνωρίζει τι γινεται στο χώρο αυτό, πρέπει να βοηθά και να συμπαρίσταται στην προσπάθεια αυτών των αθλητών.

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου Τσεχίας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για ολιγοήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας Milan Urban μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο ο κ. Urban θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Κηδεία - Κάιρο - Εκπροσώπηση Κύπρου

    Τελείται το απόγευμα στο Κάιρο η κηδεία του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ' που σκοτώθηκε το περασμένο Σάββατο όταν το ελικόπτερο το οποίο επέβαινε με άλλα 16 άτομα συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αγιον Ορος.

    Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης. Στο Κάιρο μεταβαίνει επίσης και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

    Εκ μέρους του ΔΗΣΥ στο Κάιρο θα παραστούν στην κηδεία ο βουλευτής Λευκωσίας Νίκος Τορναρίτης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Τάσος Μητσόπουλος.

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα εκπροσωπήσει ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε την κήρυξη τριήμερου πένθους, που άρχισε χθες και θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Πέμπτη λόγω της ''τρομακτικής τραγωδίας που συνέβη στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρο, στον Ηγούμενο Μαχαιρά Αρχιμανδρίτη Αρσένιο, στους υπόλοιπους κληρικούς και λαϊκούς της συνοδείας των καθώς και στο πλήρωμα του μοιραίου ελικοπτέρου''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, οι σημαίες των Ιερών Ναών θα κυματίζουν για τρεις μέρες μεσίστιες, ενώ σήμερα, λόγω της κηδείας, τα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων θα παραμείνουν κλειστά.

    Την ώρα της εξόδιου ακολουθίας, στις 5 μμ, οι καμπάνες των Ιερών Ναών θα κτυπούν πένθιμα για πέντε λεπτά.

    Χθες σε κλίμα βαρύτατου πένθους τελέστηκε η κηδεία του Ηγουμένου Μαχαιρά Αρσενίου, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε στην Εκκλησία της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Μαχαιρά.

    Στην κηδεία παρέστη σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, ξένοι Μητροπολίτες, καθώς και ο Ελληνας Πρεσβευτής Χρίστος Παναγόπουλος.

    Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, εκ μέρους του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς ο υποστράτηγος Σάββας Αργυρού, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο Βάσως Γεωργίου, εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, ο Μητροπολίτης Ιλινουπόλεως Σεραφείμ, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Μετά από τη νεκρώσιμη ακολουθία, ο μακαριστός Ηγούμενος Μαχαιρά Αρσένιος οδηγήθηκε στο κοιμητήριο των Μοναχών στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, όπου έγινε η ταφή.

    Επαφές Προέδρου Παπαδόπουλου - ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη ----------------------------------------------- Επαφές υψηλού επιπέδου με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν στη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φτάνει στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) και τη Δευτέρα θα συμμετάσχει σε δύο σημαντικές συνόδους που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, με την συμμετοχή αρχηγών κρατών.

    Η πρώτη συνδιοργανώνεται από τους προέδρους της Φινλανδίας και της Τανζανίας, με θέμα την κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης και η δεύτερη από τον πρόεδρο της Βραζιλίας (με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Χιλής κ.α.) που στοχεύει στην εξεύρεση πόρων και τρόπων αντιμετώπισης της φτώχειας. Στη δεύτερη σύνοδο γνωστή κι ως πρωτοβουλία Λούλα έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής 55 αρχηγοί κρατών.

    Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής Νέας Υόρκης και θα έχει γεύμα εργασίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. Συνάντηση θα έχει επίσης με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ελληνα ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει την ευκαιρία συντόμων εθιμοτυπικού χαρακτήρα συναντήσεων με πολλούς διεθνείς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, τόσο στο γεύμα που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας προς τους ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών, όσο και στην καθιερωμένη δεξίωση του Προέδρου Μπους.

    Παράλληλα ο κ. Ιακώβου που θα έχει σειρά συναντήσεων με υπουργούς Εξωτερικών αδεσμεύτων, ισλαμικών κ.α. χωρών θα λάβει μέρους στις δύο καθιερωμένες συνόδους των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. με τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

    Διπλωματικές πηγές αναμένουν να υπάρχουν εξελίξεις τόσο στο θέμα της ανασκόπησης του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και των μέτρων, μετά την 11η Οκτωβρίου, που θα συζητηθούν τα μέτρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Τον Οκτώβριο την προεδρία του Σ.Α. έχει η Βρετανία.

    Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων προς τον ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα δοθεί στον κ. Ανάν την Παρασκευή, αλλά η έκθεση προς το Σ.Α. δεν αναμένεται να επιδοθεί προ της 27ης Σεπτεμβρίου και η συζήτηση θα γίνει τον Οκτώβριο.

    Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση --------------------------------------------- Οι θέσεις που εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του για το Κυπριακό προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν διαφέρουν από τις θέσεις στην προηγούμενη έκθεσή του για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του για την Κύπρο, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Oσον αφορά τις θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του, δεν διαφέρουν καθόλου από τις θέσεις που ανέπτυξε στην προηγούμενή του έκθεση σχετικά με το Κυπριακό'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, ο κ. Ανάν ''επαναλαμβάνει ορισμένες φράσεις από τις παραγράφους της έκθεσης και δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να χρειάζεται να σχολιαστεί από τη δική μας πλευρά''.

    ΔΗΚΟ - Κόφι Ανάν - Κυπριακό --------------------------- Εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν κατανοήσει τις θέσεις της ε/κ πλευράς, η παραπέρα πορεία των προσπαθειών του για επίλυση του Κυπριακού θα οδηγηθεί σε αποτυχία, τονίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

    Το κόμμα εκφράζει την ελπίδα όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναπροσεγγίσει το Κυπριακό με πιο ισορροπημένες απόψεις και με περισσότερη κατανόηση προς τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες της ε/κ κοινότητας που διαμόρφωσαν το παλλαϊκό ''όχι'' προς το συγκεκριμένο σχέδιο λύσης του προβλήματος.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τ/Κ πολιτικοί -------------------------------------------------- Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με Τ/Κ πολιτικούς, απέβλεπαν στην συμπλήρωση των κενών στο σχέδιο Ανάν, ούτως ώστε να υπάρξει πιθανότητα επιτυχίας κατά το δημοψήφισμα, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Ηταν συναντήσεις που απέβλεπαν στην τελείωση του σχεδίου, ούτως ώστε να υπάρξει πιθανότητα επιτυχίας κατά το δημοψήφισμα'', είπε και πρόσθεσε ότι ''και σήμερα υπάρχουν επαφές οι οποίες δεν ανακοινώνονται, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως αρχηγός της ε/κ κοινότητας, θεωρεί ότι δεν συμφέρει στον τόπο να ανακοινωθούν οι οποιεσδήποτε επαφές του''.

    Ερωτηθείς μετά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά πόσον έπρεπε να ενημερωθούν οι πολιτικοί ηγέτες για τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι όσον αφορά τις συναντήσεις στη Λουκέρνη, όσα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ήταν παρόντα, γνώριζαν για τις συναντήσεις.

    Πρόσθεσε ότι για τις άλλες συναντήσεις που έγιναν μετά τη Λουκέρνη, ''εφόσον δεν υπήρξε αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος δεν είχε κανένα λόγο να τις ανακοινώσει''.

    Πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις συναντήσεις με Τ/Κ ηγέτες στη Λουκέρνη, αυτές έγιναν με πρωτοβουλία της τ/κ πλευράς.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι η ε/κ πλευρά ζήτησε αναβολή του δημοψηφίσματος για λίγους μήνες, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η πρόταση ήταν να καταβληθεί προσπάθεια για συμπλήρωση του σχεδίου. Η συμπλήρωση δεν ήταν κατά ανάγκη προορισμένη, ή έπρεπε να είχε γίνει πριν από την πρώτη Μαΐου''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Πρόεδρος Δημοκρατίας ------------------------------------------------- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) θεωρεί ότι εγείρεται ''μεγάλο ζήτημα τάξης'' για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και άλλους Ελληνοκυπρίους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι συμμετείχαν -όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης- σε μυστικές συναντήσεις με Τουρκοκυπρίους για να συζητήσουν μαζί τους το Κυπριακό.

    ''Εκπληξη και θλίψη μάς έχουν προκαλέσει οι χθεσινές (προχθεσινές) αποκαλυπτικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με τις οποίες επιβεβαιώνει τις μυστικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς'', δήλωσε χθες ο κ. Αναστασιάδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές ''πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη ή εκ των υστέρων ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας'' και δήλωσε ότι προτίθεται να θέσει το ζήτημα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που έχει ορισθεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

    Αναφερόμενος στο θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του θεωρεί πως αυτός ''έχει εκφυλισθεί'' και ότι δεν βλέπουν το λόγο ύπαρξης και λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, εφ' όσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνον δεν ενημερώνει τα μέλη του, αλλά ''προτιμά τον κ. Ντενκτάς να του εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του και τις θέσεις του''.

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εγείρονται ερωτήματα για το ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέκρυψε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την ύπαρξη συγκεκριμένων μυστικών συναντήσεων από το Εθνικό Συμβούλιο'' και για το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''αντί να ενημερώσει το σώμα (Εθνικό Συμβούλιο) και το λαό για το περιεχόμενό τους, προτίμησε να προβεί στις αποκαλύψεις μέσω μια ξένης εφημερίδας''.

    ''Γιατί οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για τα όσα ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποιούσε στον Σερντάρ Ντενκτάς και τι τελικά ήταν αυτό που μπορούσε να γνωρίζει ο Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά όχι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου'', αναρωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε επίσης το ερώτημα για το ''πόσο πολιτικά ορθοί ήσαν οι χειρισμοί να γνωστοποιήσουμε στην τουρκοκυπριακή ηγεσία τις προθέσεις μας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προ του δημοψηφίσματος και σε ποιο βαθμό έχουμε με την στάση αυτή συμβάλει στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας''.

    ''Γιατί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''αρνιόταν να συναντήσει τον κ. (Μεχμέτ Αλί) Ταλάτ στο Μπούργκενστοκ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του τελευταίου, ενώ προτίμησε να έχει μυστική συνάντηση με τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς, διάρκειας μίας ώρας και τριάντα λεπτών'';

    Αναφερόμενος σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η συμπλήρωση των κενών που παρουσιάζονταν στη νομοθεσία, ο κ. Αναστασιάδης έθεσε το ερώτημα: ''Γιατί ο διάλογος με την άλλη πλευρά δεν συνεχίστηκε και μετά το δημοψήφισμα, προκειμένου να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες ενστάσεις, επιφυλάξεις και προβληματισμούς που είχε ο κ. Παπαδόπουλος'';

    Ερώτημα υπάρχει επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και για το ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προτίμησε ως προνομιακό συνομιλητή του τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς, οι θέσεις του οποίου είναι υπέρ δύο χωριστών κρατών'' και για το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντέδρασε τόσο αρνητικά στην κατ' ιδίαν αλλά και δημόσια έκκληση που του απηύθυνε ο κ. Αναστασιάδης για να συναντηθεί με τον ''πρωθυπουργό'' του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Θεωρούμε ως προσβολή, του συνόλου των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, το γεγονός ότι υπήρξε ηθελημένη προσπάθεια απόκρυψης των συγκεκριμένων μυστικών συνομιλιών, τόσο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και εκ μέρους άλλων ενδεχομένως πολιτικών ηγετών που συμμετείχαν σε αυτές αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος κρίνει ότι μπορεί να αποκαλύπτει τις θέσεις του σε Τουρκοκυπρίους, αλλά όχι σε Ελληνοκυπρίους πολιτικούς ηγέτες'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Καρογιάν - Δηλώσεις Αναστασιάδη -------------------------------- Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε χθες ως ''ολίσθημα'' τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι αποτελούν ''προσπάθεια να αμφισβητηθεί'' ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με Τ/Κ πολιτικούς στη Λουκέρνη, ο κ. Καρογιάν είπε πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου γνώριζαν για αυτές, αλλά δεν γνώριζαν για εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία του Προέδρου στη Λευκωσία. Ερωτηθείς ποιοι παρευρίσκονταν στις συναντήσεις από την ε/κ πλευρά, είπε πως δεν γνώριζε.

    ''Ο κ. Αναστασιάδης σήμερα έχει προβεί σε δηλώσεις με τις οποίες επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία που παραπέμπει σε άλλες εποχές'', είπε ο κ. Καρογιάν.

    Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί ''πραγματικά ολίσθημα του κ. Αναστασιάδη γιατί ακριβώς η ούτω καλούμενη επιχειρηματολογία του δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια έντεχνη και συνεχής προσπάθεια να αμφισβητηθεί ο Πρόεδρος, να αμφισβητηθούν οι προθέσεις του και ταυτόχρονα να υποσκάψει και το κύρος και ουσιαστικά τα πεπραγμένα του Προέδρου''.

    Σχολιάζοντας σημείο προς σημείο τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ''δεν υπάρχει κανένα θέμα τάξης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι στη Λουκέρνη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Σερντάρ Ντενκτάς ''μπροστά στα μάτια πολλών από μας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου γνώριζαν για τη συνάντηση αυτή''.

    Είπε, επίσης, ότι ''η πρόταση για τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τους Τ/Κ ηγέτες δεν ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Παπαδόπουλου, αλλά πρωτοβουλία της τ/κ πλευράς''.

    Ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι ''στη διάρκεια των συζητήσεων δεν υπήρξε αναφορά όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού'', αλλά συζητήθηκαν οι νομοθεσίες που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που δεν συνεχίστηκαν οι συζητήσεις μετά το δημοψήφισμα.

    Οσον αφορά τη δήλωση ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφευγε να συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ''υπήρξε πρωτοβουλία εκ μέρους της τ/κ πλευράς''.

    Σημείωσε ότι ενώ είχε καθοριστεί συνάντηση από τα Ηνωμένα Εθνη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ στη Λουκέρνη, τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη την ακύρωσαν.

    Οσον αφορά το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ''ξενίζει'' η προσέγγιση του κ. Αναστασιάδη όταν ''μιλά για εκφυλισμό'' του Σώματος, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κάνει ενδελεχή ανάλυση των θεμάτων.

    Ερωτηθείς για τις συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου στην οικία του με Τ/Κ πολιτικούς, ο κ. Καρογιάν είπε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ''δεν γνώριζαν'' για αυτές, σημειώνοντας ότι ''ο Πρόεδρος δεν έκρινε πως αυτό το πράγμα θα έπρεπε να το δημοσιοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο''.

    ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ πολιτικοί -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πολιτεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με βάση τις μεθόδους και τις πρακτικές της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και τα επικοινωνιακά και θορυβώδη πυροτεχνήματα της, ανέφερε χθες το Δημοκρατικό Κόμμα, με αφορμή τη γνωστοποίηση των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με Τ/Κ πολιτικούς και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δήθεν σκόπιμα ο Πρόεδρος απέκρυψε αυτές τις συναντήσεις.

    ''Επειδή οι ίδιοι (ΔΗΣΥ) εντάσσουν αυτής της μορφής τις συναντήσεις στα πλαίσια της κομματικής επικοινωνιακής τακτικής τους θεωρούν ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να πράττει το ίδιο και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά'', σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

    ΕΔΗ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τ/Κ - Συναντήσεις --------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου διερωτήθηκε χθες κατά πόσον οι συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με Τ/Κ ηγέτες είχαν ως στόχο την αναβολή των δημοψηφισμάτων.

    ''Τι είναι αυτό το μεγάλο μυστικό που ο Πρόεδρος ήθελε να μοιραστεί με τον υιό του Ντενκτάς (Σερντάρ Ντενκτάς) και το οποίο δεν έπρεπε να γνωρίζει ο κυπριακός λαός; Μήπως το γεγονός ότι σε αυτές τις συναντήσεις, όπως έλεγε και ο τ/κ Τύπος, επιδιωκόταν αναβολή των δημοψηφισμάτων, κάτι για το οποίο δεν υπήρχε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος ήθελε να το κρατήσει μυστικό;'', διερωτήθηκε ο κ. Παπαπέτρου.

    Πρόσθεσε ότι σε μια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, είχε εγείρει θέμα συναντήσεων του Προέδρου με τ/κ κόμματα, προκειμένου να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα.

    ΟΗΕ - Εκχαρντ - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ------------------------------------- Τη συμβολή της Eιρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ.

    Με τη βοήθεια της ειρηνευτικής αποστολής των ΗΕ στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Εκχαρντ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, το Ριζοκάρπασο ''έχει το πρώτο του ελληνόφωνο Γυμνάσιο''.

    Σημείωσε ότι προηγουμένως οι μαθητές του Γυμνασίου που επιθυμούσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους έπρεπε να μετακομίσουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Κίνημα Οικολόγων - Κατεχόμενα - Ριζοκάρπασο ------------------------------------------- Η απαίτηση των κατοχικών αρχών για επίδειξη διαβατηρίου ή ταυτότητας κατά τη διέλευση από τα οδοφράγματα είναι απαράδεκτη και πρέπει να αρθεί άμεσα, τονίζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή του οποίου συνεδρίασε την Κυριακή στις Πλάτρες και συζήτησε τις επισκέψεις πολιτικών προσώπων και αντιπροσωπειών κομμάτων στα κατεχόμενα.

    Το Κίνημα Οικολόγων έκρινε ότι η μετάβαση επίσημης κομματικής αποστολής στα κατεχόμενα μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη εφόσον θα εξυπηρετείται ο στόχος της άρσης της κατοχής και θα ενισχύεται η προσπάθεια για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Κίνημα Οικολόγων αποφάσισε να οργανώσει αποστολή εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό της Καρπασίας.

    Οι εκπαιδευτικοί οικολόγοι θα προσφέρουν στα παιδιά αριθμό βιβλίων περιβαλλοντικού περιεχομένου και θα διδάξουν εθελοντικά περιβαλλοντική αγωγή στα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

    Παρίσι - Πουργουρίδης - ΚΣΣΕ ---------------------------- Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνεδρία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Ευρώπη, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία, η συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στο πλαίσιο της πιο πάνω συνεδρίας, ο κ. Πουργουρίδης θα προεδρεύσει συνεδρίας της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Πολωνία - Παπαδοπούλου - ΚΣΣΕ ----------------------------------------- Η Βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου αναχωρεί σήμερα για την Πολωνία για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Υποεπιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στην πόλη Poznan.

    Θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρία είναι, μεταξύ άλλων, ο αθλητισμός στην Πολωνία, η χορήγηση απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές και το θέμα εκπαίδευση και αθλητισμός.

    Μάρκος Κυπριανού - Οικουμενικός Πατριάρχης - Συνάντηση ------------------------------------------------------- Ο Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την ΕΕ και τον ρόλο του Πατριαρχείου στις τρέχουσες εξελίξεις.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την Ευρώπη και τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως φάρου της Ορθοδοξίας στους τωρινούς δύσκολους καιρούς''.

    ''Με ιδιαίτερη συγκίνηση συνάντησα ξανά τον Παναγιότατο για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Επίτροπος στην ΕΕ'', είπε ο κ. Κυπριανού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

    Ο Οικουμενικό Πατριάρχης συνοδευόταν από τους Μητροπολίτες Βελγίου Παντελεήμονα και Γαλλίας Εμμανουήλ.

    Υπουργικό Συμβούλιο - Προϋπολογισμός 2005

    Σταθεροποιητικός, αναπτυξιακός και χωρίς να χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005, ο οποίος εγκρίθηκε σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι στον προϋπολογισμό 2005 είναι εμφανής η δημοσιονομική εξυγίανση και η υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί μέσα από το πρόγραμμα σύγκλισης.

    Προβλέπεται ότι το 2005 τα συνολικά έσοδα θα αγγίξουν τα 2.718.400.000 λίρες, ενώ οι δαπάνες θα φθάσουν τα 3.545.800.000 λίρες, με αποτέλεσμα το ταμειακό έλλειμμα να ανέλθει στα 827 εκ. λίρες, αριθμός ο οποίος, αναπροσαρμοσμένος στη βάση των ευρωπαϊκών ορισμών, θα καταλήξει σε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης των 429 εκ. λιρών ή στο 5,8% του ΑΕΠ.

    Οπως εξήγησε ο κ. Κεραυνός, η υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ.

    Ερωτηθείς ποιο Υπουργείο παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τον Προϋπολογισμό του 2005, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''δεν υπάρχει μερίδα του λέοντος'', προσθέτοντας πως ''το μεγαλύτερο κομμάτι σε απόλυτους αριθμούς, για παράδειγμα το 2005, που εν πάση περιπτώσει δεν είναι αντιπροσωπευτικό, είναι στο Υπουργείο Οικονομικών που φθάνει το 1,5 δισεκατομμύριο λίρες''.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχουν και νέα αναπτυξιακά έργα όπως η ανακατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού σε έξι λωρίδες, η κατασκευή της παρακαμπτήριου Λεωφόρου Λακατάμιας που θα γίνει με δανεισμό 12 εκατομμυρίων λιρών, το αλιευτικό καταφύγιο στο Ζύγι που το συνολικό του κόστος θα φθάσει τα 7 εκατομμύρια λίρες και πολλά άλλα.

    Πρόσθεσε πως υπάρχουν και τα συνεχιζόμενα μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως είναι τα Νέα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Αμμοχώστου και άλλα, ενώ όπως συμπλήρωσε ''οι κοινωνικές παροχές στο σύνολό τους συμποσούνται πέραν του ενός δισεκατομμυρίου λιρών''.

    Για την υλοποίηση του προϋπολογισμού και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, απαραίτητη προϋπόθεση, συνέχισε ο κ. Κεραυνός, είναι η τήρηση των δεσμεύσεων για συγκράτηση των δαπανών όπως έχει ήδη έμπρακτα επιδείξει η κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια του 2004.

    Ερωτηθείς εάν έχει βρει στο Υπουργικό Συμβούλιο την αναγκαία στήριξη των Υπουργών για τήρηση των στενών πλαισίων του προϋπολογισμού για την υλοποίησή του, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι βρήκε όλη την υποστήριξη, κατανόηση και συνεργασία τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τους συνάδελφους Υπουργούς.

    Καταλήγοντας ανέφερε πως ''τα συγκυβερνώντα κόμματα θεωρώ ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και τις ενέργειές της και βεβαίως το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί πάνω στον προϋπολογισμό μέσα από τις διαδικασίες''.

    ΕΕ - Ευρωβουλή - Χρηματοδοτικός κανονισμός --------------------------------------------------------- Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε χθες το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων με 259 εκατ. ευρώ.

    Η απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ανάλογης τοποθέτησης και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις αρχές του μήνα.

    Οπως δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας ο Γερμανός Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ελμαρ Μπροκ, η Ευρωβουλή δεν έχει ουσιαστικό πρόβλημα με την πρόταση της Επιτροπής, αλλά εκτιμά ότι το όλο θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πιο προχωρημένης εξέτασης.

    Στη συνέχεια από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα επανέλθει στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου για το «πράσινο φως», είπε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με τον κ. Μπροκ, η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

    Η πρόταση κανονισμού προβλέπει τη διάθεση 6 εκατ. ευρώ το 2004, ποσό που προορίζεται κυρίως για μελέτες σκοπιμότητας για την υλοποίηση της χρηματοδοτικής στήριξης, 114 εκατ. ευρώ το 2005 και 139 εκατ. ευρώ το 2006. Η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη, αλλά για να υλοποιηθεί ο κανονισμός θα απαιτηθεί ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

    EE - Κανονισμοί - Ευρωβουλή - Κασουλίδης ------------------------------------------------------ Η μη εξεύρεση συναινετικής λύσης στο θέμα των κανονισμών για την ενίσχυση των Tουροκυπρίων και για το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλεται στη στάση της Βρετανίας, υπογράμμισε προχθές στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης.

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που έγινε στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του Σώματος, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ ερωτήθηκε από ξένο ευρωβουλευτή για το πού βρίσκεται η συζήτηση σχετικά με τους κανονισμούς που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του κ. Κασουλίδη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου απαντώντας είπε ότι η προσπάθεια συνίσταται στο να αναζητηθούν λύσεις και για τους δυο κανονισμούς ταυτόχρονα (χρηματοδότηση και απευθείας εμπόριο ΕΕ-κατεχομένων), αλλά εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι δύο κανονισμοί θα εγκριθούν ξεχωριστά.

    Βασίλισσα Δανίας - Κυπριακό - Νέος Πρεσβευτής ------------------------------------------------------------ Την ελπίδα όπως το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου επιλυθεί το ταχύτερο, εξέφρασε προχθές η Βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα κατά τη διάρκεια ιδιαίτερης συνομιλίας της με τον νέο Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δανία, Αντώνη Τουμαζή.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Τουμαζής επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στη Βασίλισσα της Δανίας.

    Μετά την επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στα Ανάκτορα του Φρέντεσμποργκ, η Βασίλισσα δέχθηκε τον Κύπριο Πρεσβευτή σε ιδιαίτερη ακρόαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Τουμαζής την προσκάλεσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος θανάτου Γιάννου Κρανιδιώτη --------------------------------------------------------------- Τώρα που το όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου έγινε χειροπιαστή πραγματικότητα, το χρέος προς τη μνήμη του είναι να αναμείξουμε τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα στις προσπάθειες και τις διαδικασίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατο του αειμνήστου Γιάννου Κρανιδιώτη.

    ''Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε κορυφαίος μαχητής και πρωταγωνιστής για το Κυπριακό μέσα στον ελλαδικό χώρο και πρώτος ανάμεσα στους πρώτους, αρχιτέκτονας και ακούραστος εργάτης για την υπόθεση της πορείας της Κύπρου στην ένταξη στην ΕΕ'', τονίζει η ανακοίνωση.

    Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών - Εκθεση για ΧΑΚ

    Στην επόμενη συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, την προσεχή Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να γίνει ή και να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των κομμάτων στο προσχέδιο της έκθεσης των Επιτροπών για τα πεπραγμένα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την περίοδο 1999-2000, προκειμένου το προσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

    Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνεδρία των δύο Επιτροπών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αριστος Χρυσοστόμου ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων έχουν κληθεί να ετοιμάσουν σημείωμα, το οποίο θα καταθέσουν στις Επιτροπές την προσεχή Τρίτη με τις εισηγήσεις για τροποποιήσεις, αλλαγές ή προσθέσεις στο προσχέδιο της έκθεσης.

    Ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι αν ολοκληρωθεί η συζήτηση, η επόμενη συνεδρία θα είναι η τελευταία.

    Κατά τη σημερινή συνεδρία των δύο επιτροπών έγινε ενημέρωση για το έργο που επιτέλεσαν τη χρονική διάρκεια που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρία και συγκεκριμένα για τις επαφές που έγιναν με τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Υπουργό Οικονομικών.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης, κατά τις επαφές με τον Σόλωνα Νικήτα ελέχθη εκ μέρους της επιτροπής ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν εμπειρογνώμονες για κάποιες πολύπλοκες υποθέσεις που αφορούν το Χρηματιστήριο. Η Επιτροπή εισηγήθηκε στον κ. Νικήτα όπως υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον Δικαστηρίου χειρίζονται δικηγόροι της Δημοκρατίας και όχι δικηγόροι της Αστυνομίας.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου είπε ότι ο κ. Νικήτας δέχθηκε τις εισηγήσεις των Επιτροπών για επιστράτευση δικηγόρων της Δημοκρατίας για τις υποθέσεις αυτές καθώς και για το διορισμό κλιμακίου που θα ερευνά από κοινού διάφορες υποθέσεις, κατά το πρότυπο της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

    [07] (Κ) Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Συγγενείς και φίλοι

    Με χώμα και νερό από τον τόπο στον οποίο μεγάλωσε και αναστήθηκε, από το Συγχαρί της κατεχόμενης Κερύνειας, άνθρωποι απλοί που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, αλλά και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων του κατεχόμενου δήμου, θέλησαν να τιμήσουν τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο.

    Δύο λεωφορεία ανέμεναν στις 10:00 το πρωί, έξω από το Μετόχι Κύκκου, ιερείς, μοναχούς, μοναχές, συγγενείς και γνωστούς του Πατριάρχη Πέτρου, για να τους μεταφέρουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και από εκεί, με ναυλωμένη πτήση που διευθέτησε ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, θα αναχωρήσουν στις 13:00 για το Κάιρο, όπου θα τελεσθεί η κηδεία του εκλιπόντος.

    [08] (Κ) ΗΠΑ - Βουλή - Περιουσίες - Κατεχόμενα

    Ο Αμερικανός βουλευτής Φρανκ Παλόνε (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) κατέθεσε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, θα μπορούν να ζητούν από τους σημερινούς χρήστες της συγκεκριμένης περιουσίας ή από την τουρκική κυβέρνηση οικονομική αποζημίωση για στέρηση της περιουσίας τους.

    Η προτεινόμενη νομοθεσία υποστηρίζεται και από άλλους δύο βουλευτές, την Κάρολιν Μαλόνι (από το Κόμμα των Δημοκρατικών) και τον Μάικλ Μπιλιράκη (από το Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων).

    [09] (Κ) Επίσκοπος Κύκκου - Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος χαρακτήρισε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρο VII, ''Πατριάρχη των φτωχών, των αδυνάτων και των μεγάλων οραματισμών και καρποφόρων έργων''.

    Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του για το Κάιρο, όπου θα τελεστεί αργότερα σήμερα η κηδεία του εκλιπόντος, ο Επίσκοπος είπε ''μεταβαίνουμε εις Κάιρο για να συμμετάσχουμε στην εξόδιο ακολουθία και στον ενταφιασμό του αείμνηστου Πατριάρχη Πέτρου του έβδομου, του Πατριάρχη των φτωχών και των αδυνάτων, των μεγάλων οραματισμών και των καρποφόρων έργων''.

    [10] (Κ) Μητροπολίτης Κένυας - Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Ο Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος δήλωσε σήμερα ότι το θέμα της πλήρωσης της κενής θέσης, που άφησε με τον αιφνίδιο θάνατό του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ', θα εξεταστεί στην πρώτη συνεδρία που θα έχει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου την ερχόμενη εβδομάδα.

    [11] (Κ) Ελλάδα - Μητρόπολη Αθηνών - Επιμνημόσυνη Δέηση - Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Με τιμές αρχηγού κράτους αποχαιρέτησε η ελληνική κυβέρνηση και η ελλαδική Εκκλησία τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ΄. Σε κλίμα πάνδημης θλίψης το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τελέστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν επίσης η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, βουλευτές, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και τα δύο αδέλφια του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης.

    [12] (Κ) Κυπριακό - Ευρωβουλή - Δημητρίου

    Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζει με επιστολή του σε όλα τα μέλη της Ευρωβουλής, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 15/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5753               0,5787
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4698               0,4726
    Λίρα Αγγλίας              0,8411               0,8461
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 15/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 15/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4262            0,4316
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3286            0,3312
    Δολάριο Καναδά                  0,3618            0,3646
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0684            0,0689
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3729            0,3758
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (Κ) Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Κύπρος - Ειδική πτήση (1)

    Καθ'οδόν προς το Κάιρο όπου θα τελεστεί το απόγευμα η κηδεία του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ', είναι η ναυλωμένη πτήση που μεταφέρει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργίαδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, πολιτικούς, πολιτειακούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους καθώς και συγγενείς του εκλιπόντος που θα παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία.

    Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

    [15] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Μόσχα - Γ' Διεθνής Συνάντηση Δημάρχων

    Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, συνοδευόμενος από τριμελή αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Μόσχας, προκειμένου να λάβει μέρος στην Γ' Διεθνή Συνάντηση Δημάρχων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και σχολιάζοντας τη συμμετοχή στην ίδια συνάντηση του λεγόμενου δημάρχου του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ, ο κ. Ζαμπέλας είπε πως στον κατάλογο των συμμετοχών που έχει εκδώσει το Δημαρχείο Μόσχας ο κ. Ερκ αναφέρεται ως ''δήμαρχος Λευκωσίας (τουρκικό τμήμα)''.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  435.156,79
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     73,95    -0,46    159.372,37
    FTSE/CySE 20                           328,38    -0,68     71.403,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  979,04    -0,73     97.164,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.015,16     0,54     13.066,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.015,06    -1,09     37.440,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     980,43    -0,68    110.231,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       974,97    -0,62     55.887,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    964,62     0,00      1.382,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            966,66     0,11     25.916,43
    FTSE Med (14/9/2004)                 6.004,99    -0,01
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Κύπρος - Ειδική πτήση (2)

    Βαθιά θλίψη και συγκλονισμό για τον αδόκητο θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου του Ζ' εξέφρασαν μέλη της αντιπροσωπείας από την Κύπρο, που αναχώρησαν για το Κάιρο, προκειμένου να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον αδικοχαμένο Ιεράρχη.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί σήμερα το απόγευμα στις 1700 στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου. Ο Μακαριστός Πατριάρχης θα ταφεί στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της Μονής.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές

    Αρνητικά για τρίτη χρηματιστηριακή συνάντηση έκλεισε σήμερα η χρηματαγορά, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,68%, κλείνοντας στις 980,43 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,46% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,95 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 435 χιλιάδες λίρες, με τα Κυβερνητικά Χρεώγραφα G101 να συγκεντρώνουν το 48% του τζίρου.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Σλοβακίας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλής) της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Πάβολ Χρουσόβσκι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    [20] (Κ) Κάιρο - Εφθασε η σορός του Πατριάρχη

    Τιμές αρχηγού κράτους αποδόθηκαν κατά την άφιξη της σορού του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου μεταφέρθηκε από την Αθήνα με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος.

    [21] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση - Απόφαση - Ιατροδικαστές

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κατέληξε στον διεθνή οργανισμό ιατροδικαστών που θα αναλάβει την εργασία εκταφών στην Κύπρο. Η απόφαση ελήφθη μετά τη σημερινή συνεδρία της ΔΕΑ στο Λήδρα Πάλας, η οποία άρχισε στις 10:00 και ολοκληρώθηκε στις 15:30.

    Σε ανακοίνωση της ΔΕΑ αναφέρεται ότι επιλέγηκε ο οργανισμός των διεθνών ιατροδικαστών που θα προσεγγιστεί για να αναλάβει την εργασία εκταφών σε ολόκληρη την Κύπρο.

    [22] (Κ) Κάιρο - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Εξόδιος ακολουθία

    Στην παρουσία εκπροσώπων όλων των θρησκευμάτων τελείται αυτή την ώρα στην ελληνορθόδοξη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο η εξόδιος ακολουθία υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου.

    [23] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κύπριοι βουλευτές - Αντιπροσωπείες

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε σήμερα τους Ευρωβουλευτές που θα συμμετέχουν στις διάφορες αντιπροσωπείες του Σώματος, στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων.

    [24] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Στρο - Κυπριακό - Σχέσεις με Κύπρο

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο επισημαίνει την ανάγκη της αποκατάστασης της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου και εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να συναντήσει στο Λονδίνο είτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είτε τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Αυτό δήλωσαν σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές Τομ Κοξ, Ρούντι Βις και Ρότζερ Γκέιλ, οι οποίοι συζήτησαν το Κυπριακό και τη βρετανική πολιτική επί του θέματος με τον κ. Στρο κατά τη διάρκεια 45λεπτης συνάντησης στο γραφείο του Βρετανού Υπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    [25] (Κ) Κάιρο - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Επικήδειοι

    Ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, είπε στην κηδεία του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ' στο Κάιρο ότι ο αδόκητος και πρόωρος θάνατος του Πατριάρχη τού ανέκοψε την επιτυχημένη ιεραποστολή να βλέπει την Ορθοδοξία στην Αφρική να διευρύνεται.

    [26] (Κ) Κάιρο - Στην τελευταία του κατοικία ο Αλεξανδρείας Πέτρος

    Με τη συνοδεία όλων των εκπροσώπων της ορθοδοξίας και των άλλων θρησκευμάτων, υπό τον πένθιμο ήχο των καμπάνων και με τις δέουσες τιμές, η σορός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ' οδηγήθηκε στις 19:00 σήμερα στην τελευταία της κατοικία, στο Κοιμητήριο των Πατριαρχών στη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο.

    Ο μακαριστός Πατριάρχης τάφηκε στο Κοιμητήριο των Πατριαρχών, όπως γίνεται τα τελευταία 200 χρόνια, παρά την επιθυμία του ιδίου να ταφεί στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 15 September 2004 - 17:49:25 UTC