Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Iρλανδική Προεδρία EE -- Ρος - Κυπριακό
  • [02] (Κ) «Κερύνεια - Ελευθέρια» - Τελετή απόπλου
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - 25η Αγωνιστική
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Εκστρατεία - ''Οχι'' - ΑΚΕΛ
  • [06] (Κ) Οικολόγοι - Στρασβούργο - Επαφές
  • [07] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Δολοφονία Ραντίσι - Καταδίκη
  • [08] (Κ) Λεγόμενη ιθαγένεια - Προσωπικότητες - Κατάλογος
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιρλανδία - Μόσχα
  • [10] (Κ) Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Δημοψήφισμα - ''Ναι''
  • [11] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

  • [01] (K) Iρλανδική Προεδρία EE -- Ρος - Κυπριακό

    "Η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαΐου", δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ντικ Ρος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αναβολής της ένταξης της Κύπρου στην περίπτωση απορριπτικής απάντησης των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο κ. Ρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Ιρλανδία στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή", κληθείς να σχολιάσει παλαιότερη δήλωση της Αγκυρας η οποία είχε εκφράσει την πρόθεση να ζητήσει την αναβολή της ένταξης της Κύπρο, εάν οι Ελληνοκύπριοι απαντούσαν "όχι" στο δημοψήφισμα, δήλωσε: "Οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εξαιρετικά απροσδόκητη εξέλιξη και θα σήμαινε

    [02] (Κ) «Κερύνεια - Ελευθέρια» - Τελετή απόπλου

    Στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, ενότητας και ελευθερίας, το καράβι «Κερύνεια-Ελευθερία» άνοιξε χθες τα πανιά του από το λιμανάκι της Αρχαίας Αμαθούντας και έβαλε πλώρη για το ταξίδι του στο Αιγαίο, μεταφέροντας δώρα της Κύπρου προς την Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Του απόπλου προηγήθηκε μεγαλοπρεπής τελετή στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και πλήθος κόσμου που έσπευσε να αποχαιρετήσει το πλοίο της Κερύνειας για το μεγάλο του ταξίδι.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - 25η Αγωνιστική

    Με το λευκωσιάτικο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ Ομόνοιας που αρχίζει στις 6 το απόγευμα στο ΓΣΠ και τον αγώνα Ενωσης Νέων Παραλιμνίου Αθλητικής Ενωσης Πάφου που αρχίζει στις 5 το απόγευμα ολοκληρώνεται σήμερα η 25η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διάφορες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την πρόθεση ψήφου στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, η δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι κανένα κράτος δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος εάν οι Ε/Κ ταχθούν κατά του σχεδίου Ανάν, καθώς και η πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει το σχέδιό του, προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης στην προχθεσινή ανακοίνωση του ΣΑ του ΟΗΕ, οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ σχετικά με το σχέδιο Ανάν και την ασφάλεια, η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι δεν αντιτίθεται η Ρωσία στην αναβολή των δημοψηφισμάτων, καθώς και η συνέχιση της θέσης του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Εγκληματικά παιχνίδια Τάσου - Χριστόφια'', γράφει ότι πίσω από τις πλάτες του κυπριακού λαού παίζεται ύποπτο παιχνίδι από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και σχετίζεται με ''απίστευτες κινήσεις του Προέδρου να παρεμποδίσει πάση θυσία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία το σώμα αυτό να προσφέρει τις εγγυήσεις και την ασφάλεια που οι Ε/Κ ζητούν για την εφαρμογή της λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν''. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη και θα ζητήσει από το ΣΑ του Οργανισμού να υιοθετήσει το σχέδιό του.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Την πάθαμε λεει ο Ταλάτ'', γράφει ότι ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι καμία χώρα δεν θα τολμήσει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος σε περίπτωση που οι Ε/Κ ψηφίσουν ''όχι'' στο δημοψήφισμα ενόσω υπάρχει η σχετική απαγόρευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση διέψευσε τη φημολογία για παρεμβάσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την παροχή εγγυήσεων σε σχέση με το σχέδιο Ανάν και ότι χαιρέτισε τη σχετική δήλωση πολιτικής στην προχθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Πτώση του όχι'' γράφει ότι σε δημοσκόπηση που έγινε από την SRI Ltd για λογαριασμό του ''Π'' αναφέρει πως από τις 14 έως τις 16 Απριλίου το ''όχι'' στο δημοψήφισμα κατήλθε από 71% σε 54%, ενώ οι αναποφάσιστοι αυξήθηκαν από 17% στο 29%. Προσθέτει πως το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ του ''ναι'' αυξήθηκε στη συγκεκριμένη περίοδο από 12% σε 17%. Η έρευνα διεξήχθη με δείγμα 150 - 200 άτομα ημερησίως και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ρωσία, δια του εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, δηλώνει πως δεν αντιτίθεται στην πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα είναι σύμφωνες σε αυτό.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ταλάτ:'Αναγνώριση γιοκ΄'' γράφει ότι ο λεγόμενος Πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με δηλώσεις του στο παράνομο τ/κ πρακτορείο ειδήσεων (ΤΑΚ) είπε ότι ακόμα και εάν οι Ε/Κ πουν ''όχι'' στο σχέδιο Ανάν, θα είναι δύσκολη η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έλεγε ''όχι'' στην αναβολή των δημοψηφισμάτων όπως ζητά το ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα επαναδημοσιεύει δημοσκόπηση αθηναϊκής εφημερίδας σύμφωνα με την οποία το ''όχι'' των Ε/Κ ''παραμένει ισχυρό'' και πέραν του 70%. (70,6% των Ε/Κ λεει ''όχι'', 18,3 λεει ''ναι'', ενώ 11,1% απάντησε δεν ξέρω δεν απαντώ).

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Χορός μεγάλων πρωταγωνιστών'' γράφει ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου ενόψει των δημοψηφισμάτων με βασική επιδίωξη να διαφοροποιηθεί το κλίμα στην ε/κ πλευρά. Προσθέτει ότι ο Κόφι Ανάν ενδεχομένως αύριο να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιασθεί ενώπιον του σώματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ καθησυχάζει την ε/κ πλευρά για την ασφάλεια επισημαίνοντας ότι οι Ε/Κ δεν πρέπει να βλέπουν ως απειλή την παραμονή μικρού αριθμού τουρκικού στρατού στην Κύπρο μετά τη λύση.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο 'Επιμένει στην αναβολή'' γράφει ότι το ΑΚΕΛ επιμένει στην αναβολή των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου και στη λήψη συγκεκριμένων εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης στο Κυπριακό και προσθέτει πως αυτή η θέση έχει γίνει κατανοητή από μέρους των ΗΕ. Σημειώνει ακόμη ότι ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας διευκρίνισε ξανά χθες ότι το ΑΚΕΛ δεν απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει πως άρχισαν να επιδίδονται από χθες με απόλυτη μυστικότητα οι προσωπικές επιστολές προς τα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία επιλέγηκαν από ειδική επιτροπή για να στελεχώσουν την ομοσπονδιακή αστυνομία σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    [05] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Εκστρατεία - ''Οχι'' - ΑΚΕΛ

    [06] (Κ) Οικολόγοι - Στρασβούργο - Επαφές

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης επικεφαλής αντιπροσωπείας των Οικολόγων μεταβαίνει αύριο στο Στρασβούργο ενόψει της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την οποία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση ψηφίσματος για την Κύπρο.

    [07] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Δολοφονία Ραντίσι - Καταδίκη

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τη δολοφονία του νέου επικεφαλή της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, Abdel Aziz al-Rantissi, και των συνοδών του καθώς και τον τραυματισμό αριθμού περαστικών, κατά τη διάρκεια επίθεσης από αέρος, που εξαπέλυσαν ισραηλινές δυνάμεις χθες Σάββατο στην πόλη της Γάζας.

    [08] (Κ) Λεγόμενη ιθαγένεια - Προσωπικότητες - Κατάλογος

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιρλανδία - Μόσχα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συμμετείχε στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπό ένταξη χωρών η οποία πραγματοποιήθηκε στο Tullamore της Ιρλανδίας μεταξύ 16 και 17 Απριλίου.

    [10] (Κ) Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Δημοψήφισμα - ''Ναι''

    Με 133 ψήφους υπέρ του ''ναι'', μία λευκή ψήφο και μια ψήφο υπέρ του ''όχι'' κατέληξε στην τελική της απόφαση γιa το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού. Η ψηφοφορία διεξήχθη με κάλπη.

    Η απόφαση λήφθηκε από τα 135 μέλη που ψήφισαν κατά τη σημερινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Κίνησης. Της απόφασης της Συνδιάσκεψης προηγήθηκε ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης.

    Μετά την καταμέτρηση των ψήφων ο Πρόεδρος της Κίνησης Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι η απόφαση για ''ναι'' λήφθηκε με ποσοστό 98,5%.

    [11] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος -ΣΑ - Παρεμβάσεις - Διάψευση --------------

    Η κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία για παρεμβάσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο θέμα της παροχής εγγυήσεων σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

    Σε δήλωση του ο κ. Χρυσοστομίδης διευκρίνισε ότι ''κατά την τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν τέθηκε θέμα να παρασχεθούν εγγυήσεις υπό οποιαδήποτε μορφή, σε σχέση με το σχέδιο Ανάν''.

    ''Συνεπώς'', πρόσθεσε, ''δεν υπήρχε οποιαδήποτε αφορμή ή ανάγκη για παρέμβαση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του Προεδρικού, ούτε και έγινε οποιαδήποτε παρέμβαση, όπως ισχυρίζονται κάποιοι''.

    Ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνει ότι η τελική απόφαση επί του σχεδίου Ανάν, επαφίεται στον κυπριακό λαό που δημοκρατικά και ελεύθερα θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου''.

    Επίσης, συνέχισε, το Συμβούλιο Ασφαλείας θεώρησε ότι δεν τίθεται θέμα επικύρωσης του σχεδίου ενόσω εκκρεμούν τα δημοψηφίσματα.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συμφωνούν και χαιρετίζουν αυτή τη δήλωση πολιτικής.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος ''το ανακοινωθέν Τύπου το οποίο ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γερμανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Gunter Pleuger, είναι σαφές''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - ΣΑ - Αντίδραση ----------

    Το ΑΚΕΛ ζητά ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα εγγυάται πρακτικά την εφαρμογή της λύσης στο Κυπριακό δήλωσε χθες ο ΓΓ του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι το αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων ισχύει.

    Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση Τύπου που ανέγνωσε προχθες βράδυ μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του σώματος Γκούντερ Πλόιγκερ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''εμείς ζητήσαμε και ζητούμε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο να έχει πρακτική εφαρμογή, εντολή στα Ηνωμένα Εθνη να εγγυηθούν την εφαρμογή της λύσης''.

    Πρόσθεσε ότι ''ζητήσαμε, πρώτα από όλα, και αυτό παραμένει σε ισχύ, την αναβολή των δημοψηφισμάτων''.

    Ρωσία - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Αναβολή δημοψηφισμάτων ----------------

    Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο συμφωνούν σε αυτό, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο.

    ''Λάβαμε υπόψη μας τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την πιθανότητα μετάθεσης της ημερομηνίας των δημοψηφισμάτων. Εάν συμφωνούν και οι δύο πλευρές στην Κύπρο, η Ρωσία δεν θα ταχθεί κατά της πρότασης αυτής'', είπε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ο κ. Γιακοβένκο.

    Σημείωσε ότι η Ρωσία πιστεύει πως είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για μια ελεύθερη έκφραση της θέλησης του λαού της Κύπρου στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    Επανέλαβε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι είναι έτοιμη να προωθήσει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    ''Η επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, είναι δυνατή μόνον εάν υπάρξει εθελοντική συμφωνία των πλευρών της Κύπρου, χωρίς πιέσεις'', κατέληξε.

    Αμερικανός ΥΠΕΞ - Ασφάλεια - Σχέδιο Ανάν -------------

    Οι Ε/Κ δεν πρέπει να βλέπουν ως απειλή για την ασφάλειά τους την παρουσία μικρού αριθμού τουρκικού στρατού στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού, καθώς οι εποχές έχουν αλλάξει και ο τουρκικός στρατός θα βρίσκεται στο νησί συμβολικά, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega TV, ο κ. Πάουελ είπε επίσης πως η υποστήριξη του σχεδίου από τις ΗΠΑ, τα ΗΕ και την ΕΕ, καθώς και η απαίτησή τους όπως όλα τα μέρη τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, παρέχει εγγυήσεις ασφάλειας.

    ''Το σχέδιο Ανάν προνοεί την μείωση σε πολύ σημαντικό βαθμό των τουρκικών στρατευμάτων. Δεν πρέπει να το βλέπουν αυτό ως απειλή σε καμία περίπτωση. Κατά την άποψή μου είναι μια συμβολική παρουσία'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι έγινε σαφές προς όλα τα μέρη ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει όπως συμμορφωθούν με τις πρόνοιες του σχεδίου.

    ''Αυτό είναι μια πολύ καλή εγγύηση για την ασφάλεια. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτή την εποχή, το 2004, ή στο μέλλον με την ενοποίηση που έχουμε στον κόσμο, στην Ευρώπη και με την Κύπρο ενωμένη εντός της ΕΕ, ότι θα μπορούσε να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο με εκείνο του 1974'', είπε.

    Πάουελ - Σχέδιο Ανάν - Δημοψηφίσματα -----------

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ κάλεσε τους Ε/Κ και τους Τ/Κ να αναλογιστούν τα προτερήματα μιας θετικής ψήφου στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, και διαβεβαίωσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα διασφαλίσουν την εφαρμογή της λύσης.

    Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι μια παρόμοια ευκαιρία για λύση του Κυπριακού δεν θα ξαναπαρουσιαστεί στις επόμενες δεκαετίες, ενώ απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με το θέμα της αναγνώρισης ή όχι του ψευδοκράτους σε περίπτωση που οι Τ/Κ ταχθούν υπέρ του σχεδίου και οι Ε/Κ κατά.

    Σε συνεντεύξεις που έδωσε προχθές στα ελλαδικά και τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, Antenna TV, CNN Turk και ATV Τουρκίας, ο κ. Πάουελ επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν είναι ισορροπημένο και αποτελεί ένα συμβιβασμό και για τις δύο κοινότητες και πρόσθεσε πως η αποδοχή του θα επιτρέψει την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ ως μια οντότητα.

    Μπους - Μπλερ - Κυπριακό ---------------

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

    Τη συμπερίληψη του Κυπριακού στην ατζέντα της συνάντησης ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βρετανός Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τις συνομιλίες τους, οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, ενώ οι ερωτήσεις που δέχθηκαν από δημοσιογράφους αφορούσαν το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τις εξελίξεις Μεσανατολικό πρόβλημα.

    Σερντάρ Ντενκτάς - Απόφαση - Ε/Κ - Αναγνώριση ψευδοκράτους

    Το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς αποφάσισε όπως καλέσει τους Τ/Κ να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι το κόμμα του αποφάσισε να μην επηρεάσει τα μέλη του στην απόφαση που θα πάρουν στο δημοψήφισμα και ανέφερε ότι θα αρχίσει εκστρατεία για να εξηγήσει στον κόσμο πως έχουν τα πράγματα.

    Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αξιολογήσει καλά τις επιπτώσεις των δηλώσεών της, λέγοντας πως οι απειλές προς τους Ε/Κ για αναγνώριση του ψευδοκράτους ''θα προκαλέσουν ένταση στο νησί''.

    Είπε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα δηλώνει πως θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος για να πειστούν οι Ε/Κ να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα φέρει την ειρήνη στην Κύπρο.

    ''Η διεθνής κοινότητα λεει ότι το κράτος θα αναγνωριστεί, σε περίπτωση που οι Ε/Κ ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα και οι Τ/Κ ναι, για να πείσουν έτσι τους Ε/Κ να που ναί'', είπε.

    Κατεχόμενα - ''Κίπρις'' - Δημοψήφισμα - Δημοσκόπηση --------------

    Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' δημοσίευσε χθες δημοσκόπηση που διενεργήθηκε με δείγμα 1.815 ατόμων σε πόλεις και χωριά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την οποία το 62,1 % των ερωτηθέντων θα ψηφίσει ''ναι'' στο δημοψήφισμα και το 24,4% ''όχι''.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 5,1% είναι αναποφάσιστοι ενώ ποσοστό 8,5% δεν απάντησε ή δεν εξέφρασε γνώμη.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από 11 μέχρι 16 Απριλίου και όπως γράφει η εφημερίδα, οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών ψηφίζουν ''ναι'' σε ποσοστό 76,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη λεγόμενη επαρχία Τρικώμου, όπου η πλειοψηφία των διαμενόντων είναι έποικοι, το ''ναι'' έφθασε στο 60%. Η ''Κίπρις'' γράφει ότι οι έποικοι θα ψηφίσουν κατά 56,4% ''ναι''.

    ΓΓ Οικολόγων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προτάσεις -----------------

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατέθεσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σειρά προτάσεων και ιδεών για την ανάληψη πρωτοβουλιών ''που θα ανοίξουν το δρόμο για σύντομη, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού σε περίπτωση που απορριφθεί το 5ο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου''.

    Σε δήλωση πριν από συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης πρόσθεσε ότι στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται και πρωτοβουλίες προς την πλευρά των Τ/Κ.

    Καραμανλής - Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε χθες με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο με τον οποίο συζήτησε και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος και κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό απάντησε «δεν πρέπει να κάνω σχόλια εγώ. Είμαι σε άλλο χώρο, σε άλλο μέτωπο. Άλλοι έχουν την ευθύνη και άλλοι πρέπει να μιλήσουν γι΄ αυτά».

    Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «να δώσει ο Θεός πραγματικά διορατική σοφία και εμπνευσμένη τόλμη στους αδελφούς μας Κυπρίους, για να δουν ποια είναι η σωστότερη λύση».

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Δηλώσεις - Πιθανή παραίτηση ---------------

    Πιθανόν αύριο Δευτέρα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου να υποβάλει στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση του, μετά το πολιτικό θέμα που προέκυψε με την αποδοχή του 5ου σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού από το Συντονιστή Εναρμόνισης σε αντίθεση με την απόφαση του Προέδρου Παπαδόπουλου να απορριφθεί το σχέδιο.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ εάν τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να υποβάλλει τη Δευτέρα την παραίτηση του ευσταθούν, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι ''αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει σύντομα να ξεκαθαριστεί''.

    Πρόσθεσε ότι ''μέχρι τη Δευτέρα θα έχω κατασταλάξει'', και ανέφερε ότι ''δεν μπορώ να πω ότι έχω καταλήξει ότι τη Δευτέρα θα υποβάλω παραίτηση, αλλά'', είπε ''μέχρι τη Δευτέρα θα διαβουλευτώ και με τους φίλους μου για να δω πως θα προχωρήσουμε''.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, και προκύπτει όπως εξήγησε από το γεγονός ότι ο ίδιος έχει τοποθετηθεί υπέρ του σχεδίου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εναντίον.

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα το θεωρούσε έντιμο να παραμείνει στη θέση του ''και να ακολουθεί η κυβέρνηση μία πολιτική και εγώ να ακολουθώ άλλη πολιτική'', πρόσθεσε.

    Ποδόσφαιρο - 25η Αγωνιστική -------------

    Με το λευκωσιάτικο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ Ομόνοιας που αρχίζει στις 6 το απόγευμα στο ΓΣΠ και τον αγώνα Ενωσης Νέων Παραλιμνίου Αθλητικής Ενωσης Πάφου που αρχίζει στις 5 το απόγευμα ολοκληρώνεται σήμερα η 25η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 18 April 2004 - 17:49:11 UTC