Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Καλαθόσφαιρα Ανδρών - Πρωταθλήτρια ΑΕΛ
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - 25η αγωνιστική
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Πάουελ
  • [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Δήλωση
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Δημοκρατικό Κόμμα - Απόφαση
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Μπους - Μπλερ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Κατεχόμενα - ''Κίπρις'' - Δημοψήφισμα - Δημοσκόπηση
  • [10] (Κ) Πάουελ - Σχέδιο Ανάν - Δημοψηφίσματα
  • [11] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΣΑ - Αντίδραση
  • [12] (Κ) Ρωσία - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Αναβολή δημοψηφισμάτων
  • [13] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Απόφαση - Ε/Κ - Αναγνώριση ψευδοκράτους
  • [14] (Κ) Αμερικανός ΥΠΕΞ - Ασφάλεια - Σχέδιο Ανάν
  • [15] (Κ) ΓΓ Οικολόγων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προτάσεις
  • [16] (Κ) Καραμανλής - Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος -ΣΑ - Παρεμβάσεις - Διάψευση
  • [18] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Δηλώσεις - Πιθανή παραίτηση

  • [01] (K) Καλαθόσφαιρα Ανδρών - Πρωταθλήτρια ΑΕΛ

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - 25η αγωνιστική

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Πάουελ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνεντεύξεις που έδωσε χθες σε τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα, ελληνικά και τουρκικά, ενθάρρυνε τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να δεχτούν το σχέδιο επανένωσης της νήσου που έχει προταθεί από τον ΟΗΕ, και θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου.

    "Είναι καιρός να εισέλθει όλο το νησί στην ΕΕ την 1η Μαΐου", δήλωσε ο κ. Πάουελ σύμφωνα με το κείμενο των συνεντεύξεών του που μεταδόθηκαν

    [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Δήλωση

    Γραπτή δήλωση η οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αποτελεί τον προάγγελο της έκθεσής του με τις εισηγήσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέδωσε χθες αργά το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Η δήλωση αναφέρει ότι «ο Γενικός Γραμματέας καλωσορίζει την προθυμία του ΣΑ να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από την προτεινόμενη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εφόσον αυτή εγκριθεί με δημοκρατική απόφαση του λαού της Κύπρου στις 24 Απριλίου 2004».

    Επίσης «καλωσορίζει την ετοιμότητα του Συμβουλίου να λάβει περαιτέρω ενέργεια όπως προνοεί η διευθέτηση, περιλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης του ΟΗΕ».

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το παρασκήνιο που οδήγησε στην ανακοίνωση αυτή, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης οι προσπάθειες ανατροπής της αρνητικής στάσης της ε/κ κοινής γνώμης από την Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες καθώς επίσης και η αντίδραση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην ανακοίνωση του ΣΑ του ΟΗΕ.

    Αλλα θέματα είναι νέα δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, οι πληροφορίες για πιθανή παραίτηση του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου λόγω διαφωνίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο θέμα των δημοψηφισμάτων, η καθοδική πορεία του ΧΑΚ λόγω των γεγονότων στο Κυπριακό καθώς και ο σημερινός απόπλους του αντίγραφου του αρχαίου καραβιού ''Κερύνεια - Ελευθερία'' προς την Ελλάδα, το οποίο θα μεταφέρει συμβολικά δώρα από την Κύπρο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Το ΣΑ ικανοποίησε το ΑΚΕΛ'' γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας απαντά ουσιαστικά στις ανησυχίες του ΑΚΕΛ αλλά και άλλων κομμάτων, με ανακοίνωσή του που εξέδωσε χθες βράδυ αναλαμβάνει να υποστηρίξει και να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού. Γράφει ότι αυτή η απόφαση έχει «ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέχρι την υστάτη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσπαθούσε να την αποτρέψει γιατί θεωρούσε πως θα οδηγούσε το ΑΚΕΛ προς το ναι». Αλλού γράφει πως η τοποθέτηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η απόφαση του ΔΗΣΥ υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα και το ''ναι'' της Ελλάδας, έχουν αναστρέψει το κλίμα στην κυπριακή κοινωνία και τα μηνύματα από τους ψηφοφόρους όλων τα παρατάξεων ήταν χθες θετικότατα.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Πάτωσε ο Αναστασιάδης'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις 15 και 16 Απριλίου, το 63% των Συναγερμικών δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το 5ο σχέδιο Ανάν και μόλις το 23% τάσσεται υπέρ. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 73% των Κυπρίων απάντησαν ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν και το 13% θα ταχθεί υπέρ. Ποσοστό 12% δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκδήλωση υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα πραγματοποίησε ψες στο Συνεδριακό Κέντρο η Δύναμη της Ενωμένης Κύπρου με τη συμμετοχή πέραν των χιλίων ατόμων από τις δύο κοινότητες.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Δεν είμαι ικανοποιημένος'' αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας θεωρεί μη ικανοποιητική τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με την οποία το σώμα παρέχει διαβεβαιώσεις ότι θα στηρίξει την εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού, αν το σχέδιο Ανάν εγκριθεί στα δημοψηφίσματα. Προσθέτει ότι το ΣΑ δεν προέβη σε δεσμευτική δήλωση του Προέδρου του με την οποία θα εδίδοντο εγγυήσεις για την ασφάλεια και την εφαρμογή του σχεδίου. Σε άλλο θέμα, επικαλούμενη πληροφορίες της η εφημερίδα γράφει ότι τη Δευτέρα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου σκοπεύει να γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφαση του να παραιτηθεί από τη θέση του.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Απέτυχαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας'' γράφει ότι οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί απέτυχαν να εκδώσουν ψήφισμα ή προεδρική δήλωση όπως επεδίωκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στους Ε/Κ να πουν ναι στο δημοψήφισμα. Αναφέρει ότι στις πιέσεις των δύο αυτών χωρών δεν υπέκυψαν οι Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Αλγερία. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι επαφίεται στους Κυπρίους να αποφασίσουν. Αλλού γράφει ότι μια ώρα μετά που θα κλείσουν οι κάλπες, δηλαδή στις έξι το απόγευμα, θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, όπως δήλωσε χθες ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Επιχειρούν ανατροπές'' γράφει ότι οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Εθνη σε μια προσπάθεια ανατροπής του κλίματος στην ε/κ πλευρά. Τη Δευτέρα, γράφει, θα παρέμβει προσωπικά ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όπου θα παρουσιασθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι η μη σαφής τοποθέτησή του επί του σχεδίου Ανάν, μεταξύ άλλων, φαίνεται να στοίχισε στον Μάρκο Κυπριανού στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία επικύρωσης του διορισμού των νέων κοινοτικών Επιτρόπων. Αν «και πέρασε τις εξετάσεις» δεν χαρακτηρίστηκε «υποψήφιος κατηγορίας βαρέων βαρών».

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Να αποφασίσουν οι Κύπριοι'' αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και γράφει ότι παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας τα μέλη του ΣΑ περιορίστηκαν σε μια δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι εάν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό, τότε το σώμα είναι έτοιμο να υποστηρίξει την πλήρη εφαρμογή της σχεδίου. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι το καλύτερο θα ήταν να τεθεί η εφαρμογή της συμφωνίας υπό το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ για να προσθέσει πως εάν υπάρξει τέτοιο ψήφισμα, τότε τα σώματα του κόμματος θα πρέπει να συνέλθουν και να αποφασίσουν ξανά.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Το ΑΚΕΛ μπορεί να στηρίξει το σχέδιο'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ ότι το κόμμα του ίσως και να στηρίξει το ΄ναι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δώσει περισσότερες εγγυήσεις για το θέμα της ασφάλειας. Αλλού γράφει πως σήμερα αποπλέει από το λιμάνι της Αρχαίας Αμαθούντας στη Λεμεσό το 2ο πιστό αντίγραφο του πλοίου ''Κερύνεια ΙΙ'', το ''Κερύνεια - Ελευθερία'' για την Ελλάδα, μεταφέροντας συμβολικά δώρα από τις έξι πόλεις της Κύπρου με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Ο κύβος ερρίφθη'' γράφει ότι με την τελική απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων ή ''όχι'' στο σχέδιο Ανάν και με τη θετική απόφαση του ΔΗΣΥ για ''ναι'' που λήφθηκε στο έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο το τοπίο οριστικοποιείται, αλλά όχι και το τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα καθορίσει ο Κύπριος πολίτης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στο διυλιστήριο για τη μετατροπή του σε τερματικό. Προσθέτει ότι έληξαν οι προσφορές για πώληση των εγκαταστάσεων διύλισης και βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση των νέων εξειδικευμένων συστημάτων λειτουργίας του τερματικού.

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Δημοκρατικό Κόμμα - Απόφαση

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Πλόιγκερ ------------------------------------ Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περιορίστηκαν σε μία ανακοίνωση Τύπου για το Κυπριακό, που διάβασε μετά το τέλος των διαβουλεύσεων ο πρόεδρος του ΣΑ Γκούντερ Πλόιγκερ.

    Τρία μόνιμα μέλη, η Ρωσία η Κίνα και η Γαλλία, καθώς επίσης και η Αλγερία, εξέφρασαν δυσφορία για τις αμερικανοβρετανικές πιέσεις και αρνήθηκαν να εκδοθεί προεδρική ανακοίνωση.

    Aπαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τι άλλαξε από προχθές που δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητήσει το θέμα το Συμβούλιο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Πλόιγκερ είπε ότι τα μέλη του Συμβουλίου απλά χαιρέτισαν τη διάσκεψη των δωρητών στις Βρυξέλλες και σημείωσε πως υπάρχει μία ιστορική ευκαιρία για τους Κύπριους με τα δημοψηφίσματα.

    Η ανακοίνωση Τύπου του Προέδρου ΣΑ είναι η ακόλουθη:

    «Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τα αποτελέσματα της προπαρασκευαστικής Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Κύπρο, που έλαβε χώρα στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες για την οργάνωση της οικονομικής υποστήριξης στην κάλυψη του κόστους που συνδέεται με πιθανή πολιτική διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα. Το Σ.Α. αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις των δωρητών ως επίδειξη της επιθυμίας τους να παράσχουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την εφαρμογή της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού, αν οι Κύπριοι ψηφοφόροι εγκρίνουν το σχέδιο.

    Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι επαφίεται τώρα στους Κύπριους να λάβουν μία ιστορική απόφαση στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αν το σχέδιο γίνει αποδεκτό, το Σ.Α. είναι έτοιμο να αναλάβει επιπρόσθετες ενέργειες όπως προνοεί το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μίας νέας επιχείρησης του ΟΗΕ σε υποστήριξη της αποτελεσματικής και πλήρους εφαρμογής του από όλα τα μέρη.

    Το Σ.Α. δεσμεύεται να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι όλα τα μέρη ανταποκριθούν πλήρως στις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με τη διευθέτηση».

    ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Δήλωση ------------------------------------- Γραπτή δήλωση η οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αποτελεί τον προάγγελο της έκθεσής του με τις εισηγήσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέδωσε χθες αργά το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Η δήλωση αναφέρει ότι «ο Γενικός Γραμματέας καλωσορίζει την προθυμία του ΣΑ να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από την προτεινόμενη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εφόσον αυτή εγκριθεί με δημοκρατική απόφαση του λαού της Κύπρου στις 24 Απριλίου 2004».

    Επίσης «καλωσορίζει την ετοιμότητα του Συμβουλίου να λάβει περαιτέρω ενέργεια όπως προνοεί η διευθέτηση, περιλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης του ΟΗΕ».

    Καταλήγοντας η δήλωση αναφέρει ότι «ο Γενικός Γραμματέας θα υποβάλει έκθεση σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας του να λάβει αποφάσεις σύμφωνα με την διευθέτηση καθώς και για μια ανασυσταθείσα ειρηνευτική επιχείρηση».

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Δημοψήφισμα ----------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι στις 24 Απριλίου ''θα πάρουμε μια απόφαση που θα καθορίσει και το ρουν της ιστορίας της πατρίδας μας'' για αυτό τόνισε την ανάγκη για ''ηρεμία και νηφαλιότητα στην αντιπαράθεση απόψεων''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''όλος ο πολιτισμένος κόσμος πιστεύει στη δημοκρατική αρχή, έχουν γίνει δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες, φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας''.

    Ομως, πρόσθεσε, η απόφαση της πλειοψηφίας, είναι εκείνη που ακολουθείται χωρίς εξοστρακισμό της μειοψηφίας: ''Απεναντίας ενσωμάτωσή της γιατί μετά τις 24 Απριλίου ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα θα χρειαστούμε όλοι, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του. Κοινός αγώνας, για την περαιτέρω πορεία και την αντιμετώπιση των όποιων αντίξοων συνεπειών θα υπάρξουν είτε με το ναι είτε με το όχι''.

    Εκπρόσωπος - Πρωθυπουργός Ελλάδας ---------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι οι διαφορετικές απόψεις Αθήνας και Λευκωσίας σε σχέση με το σχέδιο Ανάν δεν σημαίνουν ρήξη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμπόρευση μετά το δημοκρατικό ναι ή όχι των Κυπρίων πολιτών.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή είπε ακόμη ότι συγκράτησε την αναφορά ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών της Κύπρου να αποφασίζουν στα δημοψηφίσματα και ότι η στήριξη της Ελλάδας θα συνεχιστεί, προσθέτοντας πως ''αυτό είναι και η δική μας επιθυμία''.

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί το ναι της Αθήνας όπως αυτό διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών να δημιουργεί πρόβλημα με δεδομένο το όχι που διαμορφώνεται στην Κύπρο ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ακόμη τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες αμέσως μετά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στη Αθήνα πως ''όλοι έχουμε απόψεις και για το ναι και για το όχι και φυσικά οι πολιτικοί αρχηγοί ακόμα περισσότερο δικαιούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους. Τούτο όμως δεν σημαίνει οποιαδήποτε ρήξη μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Απεναντίας, σημαίνει πιστεύω συμπόρευση μετά το δημοκρατικό ναι ή όχι των Κυπρίων πολιτών''.

    Εκπρόσωπος - Προπαρασκευαστική Διάσκεψη Δωρητών --------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε χθες εκτίμηση προς τα κράτη και τους οργανισμούς που έχουν δηλώσει πρόθεση να συνδράμουν οικονομικά στη λύση του Κυπριακού.

    ''Κάθε αρωγή, κάθε στήριξη από οπουδήποτε και εάν προέρχεται είναι ευπρόσδεκτη και φυσικά όλοι μας εκφράζουμε εκτίμηση για την προθυμία των κρατών και των οργανισμών που εξέφρασαν προθυμία να συμβάλουν οικονομικά στη στήριξη των οικονομικών συνεπειών της λύσης'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τους αριθμούς που ακούστηκαν χθες στη Διάσκεψη των Δωρητών.

    Ανέφερε πως κατετέθησαν από εκπροσώπους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της Προπαρασκευαστικής Διάσκεψης Δωρητών οι αριθμοί που κατά τη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρειάζονταν για την αποκατάσταση των οικονομικών συνεπειών της λύσης. Σε περίπτωση λύσης, τώρα ή αργότερα, η οικονομική αρωγή θα χρειαστεί, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Μολυβιάτης - Φερχόιγκεν - Συνομιλία ----------------------------------- Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Μολυβιάτης και Φερχόιγκεν συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου είναι θετικό.

    Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο Κοινοτικός Επίτροπος είπε στον Υπουργό Εξωτερικών ότι την προσεχή Τετάρτη θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

    Μίλερ - Παυλόπουλος - Κυπριακό ------------------------------ Με την εκτίμηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ευθυγραμμίστηκε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ, όσον αφορά στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή απέναντι στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό.

    Ο κ. Μίλερ, μετά από μια εθιμοτυπική - όπως είπε - επίσκεψη που είχε χθες με τον Ελληνα Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο στο υπουργείο και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν θέλησε να πάρει θέση στα ''υποθετικά'' - όπως τα χαρακτήρισε - σενάρια για πιθανή επικράτηση του ''ΟΧΙ'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου στην Κύπρο και για μια πιθανή αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

    ''Ολα αυτά είναι εικασίες'', είπε ο Αμερικανός Πρεσβευτής. ''Πιστεύω πως το σημαντικότερο είναι να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, στο τί γίνεται σήμερα και όχι να κάνουμε υποθέσεις για το μέλλον''.

    Ραούφ Ντενκτάς - Επιστροφή από Αγκυρα ------------------------------------- Την πάγια θέση του ότι το σχέδιο Ανάν θα καταργήσει το ψευδοκράτος και θα τερματίσει τη λεγόμενη κυριαρχία του, επανέλαβε σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από την Αγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ισχυρίστηκε ότι όλα τα δικαιώματα που φαίνεται ότι παραχωρούνται στην τουρκική πλευρά θα καταστούν άκυρα με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και υποστήριξε πως η Τουρκία δεν θα μπορεί να επέμβει στην Κύπρο, όταν το νησί ενταχθεί στην ΕΕ, εάν οι Ε/Κ συμπεριφερθούν όπως συμπεριφέρθηκαν το 1963.

    Ανέφερε πως εξήγησε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι το ναι στο σχέδιο Ανάν θα καταστρέψει το ψευδοκράτος και θα καταργήσει την ''κυριαρχία'' του ενώ το σχέδιο, κατά τον κ. Ντενκτάς, επιθυμεί την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο και να καταστρέψει τον τουρκικό χαρακτήρα του νησιού.

    Εφορος Δημοψηφίσματος - Ψηφοφορία --------------------------------- Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου θα είναι γνωστό γύρω στις 6 το απόγευμα, μια ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών, δήλωσε χθες ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί όπως και στις προηγούμενες εκλογές μεταξύ 7 το πρωί και 5 το απόγευμα, με μια ώρα διάλειμμα μεταξύ 12 και μια το μεσημέρι.

    ΚΣΣΕ - Σίντερ - Κυπριακό - Δημοψήφισμα -------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Πίτερ Σίντερ δήλωσε ότι είναι ''εξαιρετικά απογοητευτικό'' το ότι τα κυριότερα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα διεξάγουν εκστρατεία είτε εναντίον του σχεδίου Ανάν είτε υπέρ της αναβολής των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, και προειδοποίησε ότι ''εκείνοι που επιδιώκουν να εμποδίσουν τη διευθέτηση του Κυπριακού θα φέρουν σοβαρή πολιτική ευθύνη για την αποτυχία''.

    Με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε χθες στο Στρασβούργο, ο κ. Σίντερ καλεί τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση ''να μην προδώσουν τις ελπίδες εκείνων των Κυπρίων που ευνοούν τη διευθέτηση, ούτε να τους αναγκάσουν να καταβάλουν το τίμημα της αποτυχίας''.

    Αναστασιάδης - Συνέδριο ΔΗΣΥ - Απόφαση - Δηλώσεις ------------------------------------------------- Με την απόφαση για θετική ψήφο στο δημοψήφισμα ο ΔΗΣΥ επέλεξε ''ένα δύσκολο αλλά εθνικά υπαγορευόμενο δρόμο'' δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο δρόμος αυτός στις ''ιστορικές αυτές ώρες θα συμβάλει σημαντικά στις ορθές αποφάσεις που ο λαός καλείται να πάρει αλλά και θα βοηθήσει ώστε να φθάσουμε ακόμη πιο κοντά στην επανένωση της πατρίδας μας''.

    Μιλώντας σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''ως παράταξη θα συντονιστούμε και θα συνεργαστούμε με όλους ανεξαίρετα προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα'', προσθέτοντας ότι ''αυτές οι ώρες δεν είναι ώρες πολιτικών κομμάτων ούτε ιδεολογικών χρωμάτων αλλά ώρες που δίνεται μια μάχη για την επανένωση της πατρίδας μας και την αποτροπή της διχοτόμησης''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν ----------------------------------------------- Η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ υπέρ του «Οχι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και η απόρριψη του τελικού σχεδίου Ανάν για τη λύση του Κυπριακού είναι ταυτόχρονα -όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου- και «Ναι» για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, λύση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τα λογικά αιτήματα του κυπριακού Ελληνισμού.

    «Το 'Οχι' στις αρνητικές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν είναι ταυτόχρονα 'Ναι' σε λύση δημοκρατική και βιώσιμη που θα κατοχυρώνει το ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε ο κ. Ομήρου στη διάρκεια δηλώσεών του μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ με τον Αμερικανό Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον.

    Παράλληλα ο κ. Ομήρου θέλησε να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης στους Τουρκοκυπρίους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας μακριά από εθνικιστικές σοβινιστικές και μισαλλόδοξες προσεγγίσεις».

    «Με τον κ. Κλόσον», είπε ο κ. Ομήρου, «είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες κρίσιμες εξελίξεις και για το δημοψήφισμα προφανώς της 24ης Απριλίου».

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», συνέχισε ο κ. Ομήρου, «ενδιαφέρονται να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το δημοψήφισμα και ενδιαφέρονται ώστε ο κυπριακός λαός, Ε/Κ και Τ/Κ, σε αυτά τα χωριστά δημοψηφίσματα, να απαντήσουν θετικά στο σχέδιο Ανάν για να οδηγηθούμε στη λύση».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΝΕΟ - Σχέδιο Ανάν -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι είναι ''εντελώς αβάσιμα, απαράδεκτα και ασύστολα ψεύδη'' τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν για τα όσα συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήθεν θυσίασε την Καρπασία και ότι απέφυγε να διαπραγματευθεί το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο για να του ευχηθεί ''Χρόνια Πολλά'' και για να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Κουτσού επέκρινε όσους προβαίνουν σε τέτοιες διαδόσεις, κινδυνολογώντας ταυτοχρόνως για τις συνέπειες που θα έχει εις βάρος των Ελληνοκυπρίων τυχόν απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    ''Νομίζω'', δήλωσε ο Πρόεδρος των ΝΕΟ, ''ότι το σκηνικό στην Κύπρο από πλευράς τοποθέτησης κομμάτων έχει τελειώσει και βρισκόμαστε σε μία φάση, όπου ο καθένας γνωρίζει και τα κύρια σημεία του σχεδίου και τις θέσεις των κομμάτων, για αυτό και η έκκλησή μας είναι να υπάρξει νηφαλιότητα, να υπάρξει ψυχραιμία και διαχείριση των υπολοίπων ημερών, μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα όπου ο κυρίαρχος λαός θα καταθέσει την άποψή του''.

    Ντουρτουράν - Δημοψηφίσματα - Διάσκεψη Τύπου --------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για επίλυση του Κυπριακού και μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, διατύπωσε χθες ο Γραμματέας Εξωτερικών Σχέσεων του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Ντουρντουράν, τονίζοντας ωστόσο ότι οι Κύπριοι δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία που έχουν μπροστά τους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της κατοχής.

    Ο κ. Ντουρντουράν επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κινήματος παρέθεσε στις ελεύθερες περιοχές δημοσιογραφική διάσκεψη και επιχειρηματολόγησε υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη βάση του τελικού σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    ΕΕ - Νέοι Επίτροποι - Κυπριανού - Ολοκλήρωση ακροάσεων ------------------------------------------------------ Οι δέκα επίτροποι των προσχωρουσών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Μάρκος Κυπριανού, ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τη διαδικασία των ακροάσεων και η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών συστήνει ανεπιφύλακτα στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής το διορισμό τους μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής (30 Οκτωβρίου).

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, η διήμερη ακρόαση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, ήταν ιδιαίτερα σημαντική και επιτυχημένη και κατέληξε στη θετική καταγραφή με διαφανή τρόπο των εκτιμήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους μελλοντικούς Επιτρόπους.

    ΕΕ - Πληθωρισμός - Μάρτιος - Κύπρος ----------------------------------- Νέα θεαματική πτώση σημείωσε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Μάρτιο, όπου κυμάνθηκε στο 0,1% έναντι 1,4% που ήταν το Φεβρουάριο. Η επίδοση της Κύπρου ήταν η τρίτη καλύτερη μεταξύ των 15 κρατών μελών και των 10 προσχωρουσών χωρών μετά τη Φιλανδία και τη Λιθουανία.

    Από τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, προκύπτει ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή από το Μάρτιο του 2003 μέχρι το Μάρτιο του 2004, υποχώρησε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 1,7% το Μάρτιο έναντι 1,6% που ήταν το Φεβρουάριο. Αύξηση σημειώθηκε στην Ελλάδα φτάνοντας το 2,9% (2,6% το Φεβρουάριο).

    ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος - Δ' τρίμηνο 2003 -----------------------------------

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου αυξήθηκε κατά 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στις προσχωρούσες χώρες, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

    Από τα στοιχεία προκύπτει μια σταδιακή ανάκαμψη του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο του 2003 και σε σχέση με το αντίστοιχη περίοδο του 2002, η αύξηση ήταν 2,0%.

    ''Κερύνεια - Ελευθερία'' - Αθήνα 2004 - Απόπλους σήμερα ------------------------------------------------------ Εν μέσω των κρίσιμων εξελίξεων που σημειώνονται στο Κυπριακό, αποπλέει σήμερα από το λιμάνι της Αρχαίας Αμαθούντας στη Λεμεσό το 2ο πιστό αντίγραφο του πλοίου ''Κερύνεια ΙΙ'', το ''Κερύνεια - Ελευθερία'' το οποίο θα μεταφέρει στην ελληνική πρωτεύουσα συμβολικά δώρα από τις έξι πόλεις της Κύπρου με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

    Το ''Κερύνεια - Ελευθερία'' θα σκίζει τα γαλανά νερά του Αιγαίου ως πλωτός πρεσβευτής της ειρήνης φορτωμένο λάδι από το Δήμαρχο Κερύνειας, αμύγδαλα από το Δήμαρχο Λευκωσίας, σιτάρι από το Δήμαρχο Αμμοχώστου, πορφύρα από το Δήμαρχο Λάρνακας, κρασί από το Δήμαρχο Λεμεσού, ελιές από το Δήμαρχο Πάφου ενώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα στο οποίο υπάγεται η Αρχαία Αμαθούντα θα δωρίσει στην ολυμπιακή πόλη χαρούπια.

    Αστυνομία - Διακίνηση ---------------------- Συνολικά 6.774 Τ/Κ εισήλθαν προχθές στις ελεύθερες περιοχές, ενώ 2.485 Ε/Κ πήγαν στις κατεχόμενες περιοχές.

    Καλαθόσφαιρα Ανδρών - Πρωταθλήτρια ΑΕΛ -------------------------------------- Η ΑΕΛ κατέκτησε χθες βράδυ τον τίτλο του πρωταθλητή στην καλαθόσφαιρα ανδρών νικώντας στην Λεμεσό τον Κεραυνό με 77-64 συμπληρώνοντας τρεις νίκες έναντι μιας του Κεραυνού.

    Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά και η δέκατη στην ιστορία της που η ΑΕΛ ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στην καλαθόσφαιρα ανδρών.

    Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Ανδρών - Παφιακός ---------------------------------------- Ο Παφιακός κατέκτησε το Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας ανδρών νικώντας στην Λεμεσό την Νέα Σαλαμίνα με 3-0 σετ συμπληρώνοντας τέσσερις νίκες έναντι δύο της Νέας Σαλαμίνας.

    Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - 25η αγωνιστική -------------------------------------------------- Με έξι αγώνες ανοίγει στις 5 το απόγευμα η αυλαία της 25ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Στο Μακάρειο ο Διγενής Μόρφου υποδέχεται την ΑΕΚ, στο Τσίρειο ο Απόλλωνας τη Δόξα, και στο Αντώνης Παπαδόπουλος η Ανόρθωση τον Ολυμπιακό.

    Επίσης το απόγευμα ο Εθνικός αντιμετωπίζει στο Δασάκι την Αναγέννηση Δερύνειας και ο Ονήσιλλος στο γήπεδο Παραλιμνίου την ΑΕΛ.

    Ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση ημιτελικών ------------------------------------------------ Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, και η ΑΕΛ τον ΑΠΟΕΛ στους ημιτελικούς του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Η κλήρωση έγινε χθες.

    Λόγω του δημοψηφίσματος στις 24 Απριλίου, η διεξαγωγή των ημιτελικών επαναπρογραμματίστηκε ώστε οι πρώτοι αγώνες να γίνουν στις 4/5 Μαΐου και οι επαναληπτικοί στις 8/9 Μαΐου. Οι αγώνες θα είναι νυχτερινοί.

    Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2004 ----------------------------------------------- Νέο χαμηλότερο επίπεδο για το 2004 κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας συνέχεια στο ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα των τελευταίων συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,53%, κλείνοντας στις 80,92 μονάδες. Το ιδιαίτερα περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 589 χιλιάδων λιρών.

    [08] (Κ) Μπους - Μπλερ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

    [09] (Κ) Κατεχόμενα - ''Κίπρις'' - Δημοψήφισμα - Δημοσκόπηση

    [10] (Κ) Πάουελ - Σχέδιο Ανάν - Δημοψηφίσματα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ κάλεσε τους Ε/Κ και τους Τ/Κ να αναλογιστούν τα προτερήματα μιας θετικής ψήφου στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, και διαβεβαίωσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα διασφαλίσουν την εφαρμογή της λύσης.

    Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι μια παρόμοια ευκαιρία για λύση του Κυπριακού δεν θα ξαναπαρουσιαστεί στις επόμενες δεκαετίες, ενώ απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με το θέμα της αναγνώρισης ή όχι του ψευδοκράτους σε περίπτωση που οι Τ/Κ ταχθούν υπέρ του σχεδίου και οι Ε/Κ κατά.

    [11] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΣΑ - Αντίδραση

    Το ΑΚΕΛ ζητά ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα εγγυάται πρακτικά την εφαρμογή της λύσης στο Κυπριακό δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι το αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων ισχύει.

    [12] (Κ) Ρωσία - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Αναβολή δημοψηφισμάτων

    Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο συμφωνούν σε αυτό, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο.

    ''Λάβαμε υπόψη μας τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την πιθανότητα μετάθεσης της ημερομηνίας των δημοψηφισμάτων. Εάν συμφωνούν και οι δύο πλευρές στην Κύπρο, η Ρωσία δεν θα ταχθεί κατά της πρότασης αυτής'', είπε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ο κ. Γιακοβένκο.

    [13] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Απόφαση - Ε/Κ - Αναγνώριση ψευδοκράτους

    Το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς αποφάσισε χθες όπως καλέσει τους Τ/Κ να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι το κόμμα του αποφάσισε να μην επηρεάσει τα μέλη του στην απόφαση που θα πάρουν στο δημοψήφισμα και ανέφερε ότι θα αρχίσει εκστρατεία για να εξηγήσει στον κόσμο πως έχουν τα πράγματα.

    [14] (Κ) Αμερικανός ΥΠΕΞ - Ασφάλεια - Σχέδιο Ανάν

    Οι Ε/Κ δεν πρέπει να βλέπουν ως απειλή για την ασφάλειά τους την παρουσία μικρού αριθμού τουρκικού στρατού στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού, καθώς οι εποχές έχουν αλλάξει και ο τουρκικός στρατός θα βρίσκεται στο νησί συμβολικά, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    [15] (Κ) ΓΓ Οικολόγων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προτάσεις

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταθέτει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σειρά προτάσεων και ιδεών για την ανάληψη πρωτοβουλιών ''που θα ανοίξουν το δρόμο για σύντομη, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού σε περίπτωση που απορριφθεί το 5ο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου''.

    [16] (Κ) Καραμανλής - Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος - Κυπριακό

    [17] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος -ΣΑ - Παρεμβάσεις - Διάψευση

    Η κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία για παρεμβάσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο θέμα της παροχής εγγυήσεων σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

    [18] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Δηλώσεις - Πιθανή παραίτηση

    Πιθανόν τη Δευτέρα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου να υποβάλει στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση του, μετά το πολιτικό θέμα που προέκυψε με την αποδοχή του 5ου σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού από το Συντονιστή Εναρμόνισης σε αντίθεση με την απόφαση του Προέδρου Παπαδόπουλου να απορριφθεί το σχέδιο.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ εάν τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να υποβάλλει τη Δευτέρα την παραίτηση του, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι ''αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει σύντομα να ξεκαθαριστεί''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 17 April 2004 - 17:49:18 UTC