Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μόσχα
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 25η Αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Δημοψήφισμα - Εκλογείς - Εκλογικά κέντρα - Αποτελέσματα
  • [07] (Κ) ΓΤΠ - Ιστοσελίδες - Εκλογικά κέντρα - Αποτελέσματα
  • [08] (Κ) Δημοψήφισμα - Διευκολύνσεις προς εγκλωβισμένους
  • [09] (Κ) Μπαγκλαντές - Διαπίστευση Υπατου Αρμοστή Κύπρου
  • [10] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Μουσταφά Ακιντζί - Δημοψηφίσματα
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Ρουσόπουλος - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [16] (K) Δημοψηφίσματα - Γενικός Εφορος - Ψηφοφορία
  • [17] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Εκθεση Ανάν
  • [18] (Κ) Τάκης Χατζηδημητρίου - Παραίτηση (1)
  • [19] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Δημοψήφισμα - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις
  • [20] (Κ) Εκθεση Ανάν - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [21] (Κ) Ανάν - Εκθεση - Εφαρμογή συμφωνίας - Ασφάλεια
  • [22] (Κ) Τάκης Χατζηδημητρίου - Παραίτηση (2)
  • [23] (Κ) Ανάν - Εκθεση - Νέα δύναμη ΟΗΕ στην Κύπρο

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μόσχα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μετέβη χθες στη Μόσχα από την Ιρλανδία, όπου συμμετείχε στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 25η Αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Ο τίτλος του πρωταθλητή στο ποδόσφαιρο θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική μετά τη χθεσινή νίκη της Ομόνοιας με 2-1 επί του ΑΠΟΕΛ στο ντέρμπι κορυφής και τη μείωση της διαφοράς των δύο διεκδικητών του τίτλου στον ένα βαθμό.
    
    Για τη 25η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος διεξήχθη χθες και ο αγώνας Ενωσης Νέων Παραλιμνίου – Αθλητικής Ενωσης Πάφου που ανέδειξε νικητή την Πάφο με 2-1.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου ο Απόλλωνας επιβλήθηκε της Δόξας στο Τσίρειο με 5-1, η ΑΕΛ εξήλθε ισόπαλη 2-2 στο Παραλίμνι με τον τοπικό Ονήσιλο, η Ανόρθωση στο Αντώνης Παπαδόπουλος κέρδισε με 3-1 τον Ολυμπιακό, στο Δασάκι ο Εθνικός Αχνας κατέβαλε με 3-0 την Αναγέννηση Δερύνειας, και η ΑΕΚ κέρδισε το Διγενή στο Μακάρειο με 1-2.
    
    Βαθμολογία:
    ----------
    1. ΑΠΟΕΛ           62
    2. Ομόνοια         61
    3. Απόλλωνας       48
    4. ΑΕΛ             46
    5. Ανόρθωση        45
    6. Εθνικός Αχνας   38
    7. Πάφος           37
    8. Παραλίμνι       33
    9. ΑΕΚ             32
    10. Ολυμπιακός     30
    11.Διγενής         28
    12.Αναγέννηση      17
    13.Ονήσιλλος       12
    

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στην Κύπρο σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου σε αθηναϊκή εφημερίδα και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη ότι ''δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες'' είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης για το πώς θα ψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, η προγραμματιζόμενη για μεθαύριο ανοικτή συγκέντρωση μελών του ΔΗΣΥ που τάσσονται υπέρ του ''Οχι'' και η αναμενόμενη συζήτηση του θέματος σήμερα στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και η αναχώρηση του πλοίου ''Κερύνεια - Ελευθερία'' για τον Πειραιά και την Αθήνα μεταφέροντας συμβολικά δώρα από την Κύπρο με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Καθοριστικές αποφάσεις από τον ΟΗΕ'' ότι αναμένονται σημαντικές αποφάσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί από την ε/κ πλευρά σε σχέση με την εφαρμογή της λύσης με βάση το τελικό σχέδιο Ανάν και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στο νησί. Σε άλλο θέμα γράφει πως στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ πρόκειται να συζητηθεί σήμερα, μεταξύ άλλων, το θέμα της διοργάνωσης μεθαύριο ανοικτής συγκέντρωσης μελών και στελεχών του κόμματος που αντιτίθενται στο σχέδιο Ανάν και στην ειλημμένη απόφαση του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει το ''Ναι'' κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Ησυχος με τη συνείδησή του ο Τάσσος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στο αθηναϊκό ''Εθνος της Κυριακής'', δηλώνει ότι αισθάνεται ήσυχος με τη συνείδησή του και πως, σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί αργότερα ότι το ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν ήταν λάθος, θα μπορέσει να υπάρξει διόρθωση, σε αντίθεση με την απόφαση για ''Ναι'' με το οποίο η λύση που θα δοθεί θα είναι μη αναστρέψιμη. Οσον αφορά τη στάση της ελλαδικής κυβέρνησης, προσθέτει η εφημερίδα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε ότι ''δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες'' και πως, σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν, ''θα προκύψει πάλι η ανάγκη να αντιμετωπισθεί η λύση του Κυπριακού''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ισχυρή παρέμβαση από τον Κόφι Ανάν'' γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ προβαίνει σε μια ύστατη προσπάθεια να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΑΚΕΛ και να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην ε/κ πλευρά έναντι της λύσης του Κυπριακού με το τελικό σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται σήμερα η προώθηση έκθεσης του κ. Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας η οποία προβλέπει, σε περίπτωση λύσης, την αποστολή ενισχυμένης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο νησί, την επιβολή απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κύπρο και ιδιαίτερη φροντίδα για την ασφάλεια και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπουν διάφορες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν. Αλλού δημοσιεύει τα αποτελέσματα καθημερινής δημοσκόπησης της ''SRI'' για τον ''Πολίτη'' με δείγμα 150 - 200 ατόμων και μετρήσεις που έγιναν στις 15, 16 και 17 Απριλίου και που δείχνουν μικρή μείωση των αναποφάσιστων, με αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού αυτών που τάσσονται υπέρ του ''Ναι'' και μείωση του ποσοστού υπέρ του ''Οχι''.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Το τελευταίο χαρτί Ανάν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και ο κ. Ανάν παίζουν το τελευταίο τους χαρτί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προσδοκώντας να βοηθήσουν το ''Ναι'' στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, ενώ το ''Οχι'' είναι -σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις- μη αναστρέψιμο. Η έκθεση του κ. Ανάν, αναφέρει η εφημερίδα, αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκ νέου μεθαύριο ή το αργότερον την Πέμπτη. Αλλη είδηση είναι η αναχώρηση χθες του πλοίου ''Κερύνεια - Ελευθερία'' από την Πάφο προς τον Πειραιά, μεταφέροντας συμβολικά δώρα από την Κύπρο στην Αθήνα που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Το ταξίδι είχε αρχίσει προχθές το απόγευμα από την Αμαθούντα και επόμενος σταθμός θα είναι η Ρόδος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Κτυπά ρέστα ο Κόφι Ανάν'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σπεύδοντας να ζητήσει την υιοθέτηση του σχεδίου του για λύση του Κυπριακού και επιδιώκοντας να προσφέρει διάφορα μέτρα ασφάλειας στους Ε/Κ, ικανοποιώντας έτσι τις προϋποθέσεις που ζήτησε το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει πως ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος κάλεσε όσους συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αντι-αποικιακό αγώνα του 1955 - 1959 να προσέλθουν στη Μητρόπολη την 1η Μαΐου 2004, μετά τη λειτουργία, "για να ανοίξουν τις σαμπάνιες με τις οποίες θα είναι γεμάτα τα ψυγεία και να εορτάσουν μαζί με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω της ΕΕ".

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Iρλανδική Προεδρία EE -- Ρος - Κυπριακό
    ----------------------------------------
    ''Η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Eνωσης την 1η
    Μαΐου'', δήλωσε ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά
    θέματα Ντικ Ρος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αναβολής της ένταξης
    της Κύπρου στην περίπτωση απορριπτικής απάντησης των Ελληνοκυπρίων
    στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.
    
    Ο κ. Ρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Ιρλανδία στο
    τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ''Ανατολή'', κληθείς να σχολιάσει
    παλαιότερη δήλωση της Αγκυρας η οποία είχε εκφράσει την πρόθεση να
    ζητήσει την αναβολή της ένταξης της Κύπρο, εάν οι Ελληνοκύπριοι
    απαντούσαν ''όχι'' στο δημοψήφισμα, δήλωσε: ''Οι αποφάσεις είναι
    ειλημμένες. Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Κάτι τέτοιο
    θα αποτελούσε εξαιρετικά απροσδόκητη εξέλιξη και θα σήμαινε
    αναθεώρηση των συμπερασμάτων της Κοπεγχάγης''.
    
    Ο κ. Ρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πολύ ''γενναία βήματα'' σε σχέση με το Κυπριακό και ότι η Ιρλανδία υποστηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, αλλά διευκρίνισε ότι ''η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαϊου''.
    
    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Ιρλανδός υπουργός επισήμανε
    ότι ''δεν θα ήταν σωστό να ασκηθεί πίεση στους Ελληνοκυπρίους
    προκειμένου να ψηφίσουν ''ναι'', γιατί, όπως γνωρίζει καλά η Ιρλανδία, οι πιέσεις έχουν γενικά πολύ κακή επίδραση στους πολίτες''.
    
    Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Δημοψήφισμα - ''Ναι''
    ----------------------------------------------------
    Με 133 ψήφους υπέρ του ''ναι'', μία λευκή ψήφο και μια ψήφο υπέρ του ''όχι'' η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού αποφάσισε υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού. Η ψηφοφορία διεξήχθη με κάλπη.
    
    Η απόφαση λήφθηκε από τα 135 μέλη που ψήφισαν κατά τη χθεσινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Κίνησης. Της απόφασης της Συνδιάσκεψης προηγήθηκε ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης.
    
    Μετά την καταμέτρηση των ψήφων ο Πρόεδρος της Κίνησης Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι η απόφαση για ''ναι'' λήφθηκε με ποσοστό 98,5%.
    
    Πρόσθεσε ότι η Κίνηση αξιολόγησε τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου και κατέληξε ότι υπό τις περιστάσεις το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού και ανέφερε ότι οι οποίες επιπρόσθετες διασφαλίσεις έρθουν είτε από την ΕΕ είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι και ευπρόσδεκτες ακόμα και μετά το δημοψήφισμα, ακόμα και μετά τη λύση.
    
    Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Παγκύπρια συνδιάσκεψη
    -------------------------------------------------------
    Η αναβολή των δημοψηφισμάτων που ζητά το ΑΚΕΛ δεν είναι εφικτή, ανέφερε χθες στο πλαίσιο της παγκύπριας συνδιάσκεψης της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού ο Πρόεδρος της Κίνησης Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέγνωσε την εισήγηση της εκτελεστικής γραμματείας της Κίνησης που ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει ''ναι'' στο δημοψήφισμα.
    
    Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αν και υπήρχε πιθανότητα αναβολής των δημοψηφισμάτων, έστω και μονομερούς με ανάλογο κόστος, ωστόσο κάποιοι δεν ήθελαν τέτοια εξέλιξη.
    
    Πρόσθεσε ότι η Κίνηση είχε διαφωνία με το ΑΚΕΛ, καθώς επεδίωκε την αναβολή με στόχο την ενημέρωση με κάποιες διασφαλίσεις που δεν θα άλλαζαν το σχέδιο, λέγοντας ότι οι όποιες διασφαλίσεις τίθενται προσχηματικά.
    
    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μέσα στο σχέδιο Ανάν υπάρχουν πολιτικές διασφαλίσεις και ανέφερε ότι ''όσες άλλες εξασφαλιστούν, καλώς να ορίσουν''.
    
    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποιοι οδηγήθηκαν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα έκανε άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, με αποτέλεσμα να μη διαπραγματευτούν ως έπρεπε.
    
    Ο Πρόεδρος της Κίνησης σημείωσε πως εάν το ''ναι'' στο δημοψήφισμα δεν φθάσει το 51% αλλά το 45% τότε δεν χάθηκαν όλα και μετριάζονται οι επιπτώσεις από το ''όχι''.
    
    Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε ότι το «μέγα λάθος του στην αξιολόγηση του πέμπτου σχεδίου Ανάν ήταν ότι αξιολόγησε το σχέδιο ωσάν να είμαστε στο 1961 ή 1962 και ένα νησί της Καραϊβικής και όχι μέλος της ΕΕ».
    
    Τ/Κ ηγέτης - Εκστρατεία - ''Οχι'' - ΑΚΕΛ
    -----------------------------------------
    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς άρχισε την εκστρατεία του υπέρ του ''όχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, με επισκέψεις σε χωριά στα κατεχόμενα, όπου εξηγεί στους κατοίκους τις θέσεις του.
    
    Κατά το Σαββατοκύριακο  επισκέφθηκε την περιοχή της Καρπασίας, συνοδευόμενος από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων ή αρνητική στάση έναντι των δημοψηφισμάτων, είπε ότι το ΑΚΕΛ δήλωσε πως θα καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν, διότι, όπως είπε, ''παίζει παιχνίδι''.
    
    ''Καταλάβαμε πως παζαρεύουν με το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Πιστεύουμε πως θα πουν ναι. Εάν και οι δύο πλευρές πουν ναι, τότε θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα'' είπε.
    
    Ταλάτ - Ε/κ πλευρά - Τίμημα
    ---------------------------
    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως εάν οι Ελληνοκύπριοι απαντήσουν ''όχι'' στο δημοψήφισμα θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα αφού η όποια απόφασή τους θα έχει συνέπειες και στην τ/κ πλευρά.
    
    Ο κ. Ταλάτ μετέβη χθες βράδυ στην Αγκυρα για να συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις και να πάρει μέρος σε τηλεοπτικά προγράμματα. Εκεί βρίσκεται ήδη και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.
    
    Μιλώντας σε δείπνο Τούρκων και Τ/Κ επιχειρηματιών, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να άρει τα ''εμπάργκο'', ένα μήνυμα που όπως είπε έλαβε στις Βρυξέλλες. ''Το 'ναι' της τουρκικής πλευράς θα φέρει μεγάλες αλλαγές'', είπε ο κ. Ταλάτ.
    
    ΥΠΕΞ - Ιρλανδία - Μόσχα
    -----------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συμμετείχε στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπό ένταξη χωρών η οποία πραγματοποιήθηκε στο Tullamore της Ιρλανδίας μεταξύ 16 και 17 Απριλίου.
    
    Ο κ. Ιακώβου μετέβη χθες από την Ιρλανδία στη Μόσχα ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.
    
    Οικολόγοι - Στρασβούργο - Επαφές
    --------------------------------
    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης επικεφαλής αντιπροσωπείας των Οικολόγων μεταβαίνει σήμερα στο Στρασβούργο ενόψει της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την οποία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση ψηφίσματος για την Κύπρο.
    
    Οπως  αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος η συζήτηση της πρότασης ψηφίσματος θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.
    
    Οι Οικολόγοι θα έχουν επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με την ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών και τους δύο Συμπροέδρους Ντάνιελ Κομπεντίτ και Μόνικα Φρασόνι με τους οποίους θα συζητηθούν ενδελεχώς οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι πρωτοβουλίες των Πρασίνων στον ευρωπαϊκό χώρο για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν 5.
    
    Υπουργείο Εξωτερικών - Δολοφονία Ραντίσι - Καταδίκη
    ----------------------------------------------------
    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τη δολοφονία του νέου επικεφαλής της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, Abdel Aziz al-Rantissi, και των συνοδών του καθώς και τον τραυματισμό αριθμού περαστικών, κατά τη διάρκεια επίθεσης από αέρος, που εξαπέλυσαν ισραηλινές δυνάμεις χθες Σάββατο στην πόλη της Γάζας.
    
    Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο ταυτόχρονα, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και καλεί όλες τις πλευρές στην αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν το συντομότερο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
    
    Σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου «έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην πρακτική αυτή των προ-αποφασισμένων επιλεκτικών εκτελέσεων επειδή επιδεινώνουν τον κύκλο της βίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την αντιπαράθεση».
    
    Ταυτόχρονα, προσθέτει, «η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα και με συνέπεια εκφράσει τις θέσεις της, αναφορικά με το δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως, των κρατών στην περιοχή να ζουν σε καθεστώς ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας».
    
    «Κερύνεια - Ελευθέρια» - Τελετή απόπλου
    ---------------------------------------
    Στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, ενότητας και ελευθερίας, το καράβι «Κερύνεια-Ελευθερία» άνοιξε προχθές τα πανιά του από το λιμανάκι της Αρχαίας Αμαθούντας και έβαλε πλώρη για το ταξίδι του στο Αιγαίο, μεταφέροντας δώρα της Κύπρου προς την Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
    
    Του απόπλου προηγήθηκε μεγαλοπρεπής τελετή στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και πλήθος κόσμου που έσπευσε να αποχαιρετήσει το πλοίο της Κερύνειας για το μεγάλο του ταξίδι.
    
    Μεταξύ των επισήμων, το παρών τους έδωσαν η σύζυγος του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου, ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος, Υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές και Δήμαρχοι.
    
    Δηλώνοντας συγκινημένος για την ημέρα αυτή, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης κάλεσε στον χαιρετισμό του, τον κυπριακό λαό να ψηφίσει «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν.
    
    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Κερύνειας Κωνσταντίνος Ωρολογάς, ανέφερε πως «όπως το αναστήσαμε και δώσαμε πάλι ζωή στο καράβι τούτο, έτσι θα αναστήσουμε μια μέρα την πόλη μας και την Κύπρο μας, γιατί αυτό είναι το όραμα που μεταφέρει στα πανιά του το καράβι ‘Κερύνεια-Ελευθερία’».
    
    Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού ιδρύματος «Κερύνεια-Χρυσοκάβα» Τάκης Νεοφύτου ανέλυσε τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το καράβι και τις προετοιμασίες που έχουν γίνει.
    
    Συνοδευόμενο από ακάτους της Λιμενικής Αστυνομίας, το καράβι «Κερύνεια – Ελευθερία» ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του με πρώτο σταθμό την Πάφο και θα συνεχίσει προς τα νησιά Ρόδο, Σύμη, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Πάτμο, Χίο, Τήνο και Σύρο, ενώ στις 14 Μαΐου, μετά από ταξίδι 715 ναυτικών μιλίων, θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά.
    
    Ποδόσφαιρο - 25η Αγωνιστική - Βαθμολογία
    -----------------------------------------
    Ο τίτλος του πρωταθλητή στο ποδόσφαιρο θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική μετά τη χθεσινή νίκη της Ομόνοιας με 2-1 επί του ΑΠΟΕΛ στο ντέρμπι κορυφής και τη μείωση της διαφοράς των δύο διεκδικητών του τίτλου στον ένα βαθμό.
    
    Για τη 25η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος διεξήχθη χθες και ο αγώνας Ενωσης Νέων Παραλιμνίου – Αθλητικής Ενωσης Πάφου που ανέδειξε νικητή την Πάφο με 2-1.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου ο Απόλλωνας επιβλήθηκε της Δόξας στο Τσίρειο με 5-1, η ΑΕΛ εξήλθε ισόπαλη 2-2 στο Παραλίμνι με τον τοπικό Ονήσιλο, η Ανόρθωση στο Αντώνης Παπαδόπουλος κέρδισε με 3-1 τον Ολυμπιακό, στο Δασάκι ο Εθνικός Αχνας κατέβαλε με 3-0 την Αναγέννηση Δερύνειας, και η ΑΕΚ κέρδισε το Διγενή στο Μακάρειο με 1-2.
    
    Βαθμολογία:
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ           62
    2. Ομόνοια         61
    3. Απόλλωνας       48
    4. ΑΕΛ             46
    5. Ανόρθωση        45
    6. Εθνικός Αχνας   38
    7. Πάφος           37
    8. Παραλίμνι       33
    9. ΑΕΚ             32
    10. Ολυμπιακός     30
    11.Διγενής         28
    12.Αναγέννηση      17
    13.Ονήσιλλος       12
    

    [06] (Κ) Δημοψήφισμα - Εκλογείς - Εκλογικά κέντρα - Αποτελέσματα

    
    
    Συνολικά 479.551 Ελληνοκύπριοι εκλογείς καλούνται το ερχόμενο Σάββατο, 24 Απριλίου, να ψηφίσουν ''Ναι'' ή ''Οχι'' για το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται 392 εγκλωβισμένοι.
    
    Ο αντίστοιχος αριθμός ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2003 ήταν 476.345. Από τον εκλογικό κατάλογο απαλείφθηκαν εκλογείς που απεβίωσαν στο μεσοδιάστημα.
    
    Οι ελεύθερες περιοχές της Κύπρου θεωρούνται για σκοπούς δημοψηφίσματος ως ενιαία εκλογική περιφέρεια. Οι ψηφοφόροι κατά επαρχία είναι (στην παρένθεση οι ψηφοφόροι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές):
    
    Λευκωσία                   :  197.306  (195.658)
    Λεμεσός                    :  135.041  (134.041)
    Λάρνακα                    :   79.108  ( 79.391)
    Πάφος                      :   42.022  ( 41.822)
    Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου:   25.682  ( 25.433)
    
    Επιπρόσθετα, δικαιούνται να ψηφίσουν 392 εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που είναι καταγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
    
    Οι ψηφοφόροι της επαρχίας Κερύνειας θα καταμετρούνται στις επαρχίες όπου διαμένουν.
    
    Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.077 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα δύο θα είναι για τους εγκλωβισμένους. Κατά επαρχία θα λειτουργήσουν:
    
    Λευκωσία                   : 414 εκλογικά κέντρα
    Λεμεσός                    : 323
    Λάρνακα                    : 169
    Πάφος                      : 119
    Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου:  50
    
    Το χρώμα του ψηφοδελτίου θα είναι γκριζοπράσινο. Στο ψηφοδέλτιο θα αναγράφεται ''ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ'' και πιο κάτω το ερώτημα προς τους Ελληνοκυπρίους, όπως τίθεται στο παράρτημα ΙΧ της Θεμελιώδους Συμφωνίας:
    
    ''Εγκρίνετε τη Θεμελιώδη Συμφωνία με όλα της τα Παραρτήματα, καθώς και το Σύνταγμα της Ελληνοκυπριακής Συνιστώσης Πολιτείας και τις διατάξεις ως προς τους νόμους που θα ισχύουν, για να δημιουργηθεί μία νέα τάξη πραγμάτων με την οποία η Κύπρος θα προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενωμένη''.
    
    Στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου θα υπάρχουν δύο κουτάκια με το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, στο ένα εκ των οποίων ο ψηφοφόρος θα καλείται να σημειώσει την τοποθέτησή του σημειώνοντας ''ν'' ή ''Χ'' ή ''+'' .
    
    Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7.00 το πρωί, θα διακοπεί στις 12.00 το μεσημέρι, θα επαναρχίσει στη 1.00 μετά το μεσημέρι και θα λήξει στις 5.00 το απόγευμα.
    
    Η καταμέτρηση θα γίνει στα εκλογικά κέντρα και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι έτοιμο προς ανακοίνωση μία ώρα αργότερα. Η ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αποτελεσμάτων έχει ανατεθεί στην εταιρεία ''Βαβέλ'' η οποία θα τα διοχετεύει στην ιστοσελίδα www.referendum2004.net και στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
    
    Στα κατεχόμενα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε διαφορετικές ώρες. Συγκεκριμένα, θα αρχίσει στις 8.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6.00 το απόγευμα.
    
    Γενικός Εφορός Δημοψηφίσματος έχει διοριστεί ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, η έδρα του οποίου θα είναι το Διεθνές Συνεδρικό Κέντρο. Εφοροι Δημοψηφίσματος κατά επαρχία έχουν διοριστεί οι Επαρχοι, οι έδρες των οποίων θα είναι οι Επαρχιακές Διοικήσεις.
    
    Για τη διεκπεραίωση του δημοψηφίσματος θα εργαστούν 5.500 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 αστυνομικοί, ενώ θα βρίσκονται σε επιφυλακή άλλοι 500 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες όπως την Πυροσβεστική και τα νοσοκομεία.
    
    

    [07] (Κ) ΓΤΠ - Ιστοσελίδες - Εκλογικά κέντρα - Αποτελέσματα

    Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εκλογών και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής έχει προβεί σε όλες τις διευθετήσεις για την καταχώρηση των αποτελεσμάτων τoυ δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου στο διαδίκτυο.

    Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν τα αποτελέσματα στις ιστοσελίδες www.referendum2004.net και www.dimopsifisma2004.net στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά.

    Οι χρήστες μπορούν να επισκεφθούν τις πιο πάνω ιστοσελίδες και μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο www.moi.gov.cy/pio και της επίσημης ιστοσελίδας της Δημοκρατίας στο www.cyprus.gov.cy

    Το ΓΤΠ ανακοίνωσε επίσης ότι στις ιστοσελίδες www.referendum2004.net και www.dimopsifisma2004.net οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν, καταχωρώντας τον αριθμό της πολιτικής τους ταυτότητας και του εκλογικού τους βιβλιαρίου.

    [08] (Κ) Δημοψήφισμα - Διευκολύνσεις προς εγκλωβισμένους

    Η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων ανακοίνωσε ότι την ημέρα του δημοψηφίσματος, Σάββατο 24 Απριλίου, θα παρέχει διευκολύνσεις στους εγκλωβισμένους που θα προσέλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Οι εγκλωβισμένοι θα παραλαμβάνονται από το σημείο άφιξης τους από τα κατεχόμενα και θα μεταφέρονται με αυτοκίνητα του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α', όπου θα υπάρχει ειδική κάλπη για να ψηφίσουν προσκομίζοντας το δελτίο ταυτότητάς τους ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους.

    Αφού ψηφίσουν, οι εγκλωβισμένοι θα μεταφερθούν στα γραφεία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, όπου θα τους προσφερθεί γεύμα πριν από την αναχώρησή τους για τα χωριά τους.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων, όσοι εγκλωβισμένοι είναι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου θα πρέπει με δικές τους διευθετήσεις να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι.

    [09] (Κ) Μπαγκλαντές - Διαπίστευση Υπατου Αρμοστή Κύπρου

    [10] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Μουσταφά Ακιντζί - Δημοψηφίσματα

    Την ελπίδα ότι θα παραχωρηθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού που θα οδηγήσουν σε ένα ανεπιφύλακτο ''ναι'' και από την πλευρά του ΑΚΕΛ, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος βρίσκονται σε εγρήγορση για να εξετάσουν την κατάσταση.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατία Μουσταφά Ακιντζί στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της αναβολής των δημοψηφισμάτων δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένεκα της μη ανταπόκρισης από τις ''επίσημες ενδιαφερόμενες πλευρές''.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7013            1,7114
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0509            2,0631
    Λίρα Αγγλίας                     1,1330            1,1397
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,9945        222,7171
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7330          2,7548
    Δολάριο Καναδά                     2,7541          2,7755
    Κορώνα Δανίας                     12,6582         12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1044         14,2045
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6495         15,7729
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6357          2,6567
    
    

    [12] (Κ) Ρουσόπουλος - Κυπριακό

    Αναμένουμε την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα αναμένει τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, χαρακτήρισε ωστόσο ευπρόσδεκτη διασφάλιση τυχόν υιοθέτηση ψηφίσματος κάτω από το κεφάλαιο 6 ή 7 του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ.

    ''Εάν η έκθεση υποβληθεί σήμερα, θα περιέχει περιγραφή των όσων έχουν συμβεί από την τελευταία του έκθεση μέχρι σήμερα,'' είπε, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει ούτε μπορεί να επιβεβαιώσει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το τι θα ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Το ΣΑ έχει την ευχέρεια να αποφασίσει και να εκδώσει ψηφίσματα και βάσει του κεφαλαίου 6 και βάσει το κεφαλαίου 7, που είναι δεσμευτικά, ιδιαίτερα ψηφίσματα κάτω από το κεφάλαιο 7 που δίδουν τη δυνατότητα αναγκαστικής εφαρμογής με μέτρα οικονομικής ή ακόμα και στρατιωτικής φύσεως.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, διεθνώς διαπιστώνεται ότι το ίδιο το ΣΑ δεν έχει στη διάθεσή του στρατιωτική δύναμη για επιβολή των όποιων ψηφισμάτων υιοθετήσει κάτω από το κεφάλαιο 7.

    Σημείωσε πως υπάρχει νομική δέσμευση στα ψηφίσματα του ΣΑ όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ, εξήγηση όμως ότι για να εκδοθεί ψήφισμα κάτω από το κεφάλαιο 7 το ΣΑ πρέπει να αποφανθεί ότι υπάρχει απειλή εναντίον της διεθνούς ειρήνης.

    ''Αυτό θα απασχολήσει πρώτα το ΣΑ εάν τεθεί θέμα οποιουδήποτε ψηφίσματος από το ίδιο για το Κυπριακό'', είπε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως όλα τα ψηφίσματα που έχουν μέχρι στιγμής υιοθετηθεί είναι κάτω από το κεφάλαιο 6, κανένα κάτω από κεφάλαιο 7.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η κυβέρνηση αναμένει να δει ποια θα είναι η εξέλιξη στο ΣΑ και πρόσθεσε ''δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική που να μπορεί να επιβληθεί στο ΣΑ''.

    Λαμβανομένων υπόψη όλων των ψηφισμάτων του ΣΑ, της εξέλιξης του διεθνούς δικαίου και της εφαρμογής των ψηφισμάτων, η διασφάλιση της λύσης με ψήφισμα κάτω από το κεφάλαιο 6 ή 7 που να εγγυάται τα κενά που εντοπίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ήταν μια ευπρόσδεκτη διασφάλιση , είπε ο Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε πως τέτοια διασφάλιση επιζητούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να συμπεριληφθεί στο ίδιο το κείμενο των συμφωνιών υπό την έννοια ότι ο ΟΗΕ εκαλείτο να αναλάβει τη διοίκηση των εδαφών υπό αναπροσαρμογή ώστε να διασφαλιστεί η απόδοσή τους στην ε/κ διοίκηση, κάτι που δεν επετεύχθη αφού τα ΗΕ υποστήριζαν ότι δεν είναι δυνατό η ειρηνευτική δύναμη να συγκρουστεί ποτέ και ούτε με τα τουρκικά στρατεύματα που θα παρέμεναν στην περιοχή.

    ''Επιδιώκουμε βελτίωση ώστε να καταστεί λειτουργικό, εκθέτει σε κινδύνους τη νέα κατάσταση πραγμάτων που ίσως να είναι δυσμενέστερη από ό,τι θα ήταν εάν συντηρηθεί η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας'', κατέληξε. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,18  ( 1,56)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    400.394
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    331.900    354,45  ( 2,24)
    FTSE Med 100 **                             6.454,17  ( 0,08)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    256.598    102,90  ( 2,37)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     26.964     72,10  ( 0,36)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.379     15,85  ( 0,25)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.443     54,14  (-0,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.530     53,87  ( 0,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      2.218     22,89  ( 1,33)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        981     66,95  (-0,56)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.946      2,77  ( 2,59)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.517      9,35  ( 0,43)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,10  ( 3,15)
    Ξενοδοχεία                    £      2.686     31,31  (-1,26)
    Αλλες Εταιρείες               £     76.877     68,87  ( 3,30)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Στην υψηλότερη τιμή της σήμερα έκλεισε η χρηματαγορά η οποία διαπραγματεύτηκε εν αναμονή των δημοψηφισμάτων που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Απριλίου. Ο Γενικός Δείκτης με κινητήριο μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,56%, κλείνοντας στις 82,18 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 400 χιλιάδες λίρες.

    [16] (K) Δημοψηφίσματα - Γενικός Εφορος - Ψηφοφορία

    Ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης είπε πως γίνονται προσπάθειες για διευθετήσεις ώστε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επί του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου στην ε/κ κοινότητα να είναι ταυτόχρονη με εκείνης της τ/κ πλευράς.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι το τελικό αποτέλεσμα στην ε/κ πλευρά θα είναι γνωστό μια ώρα μετά που θα κλείσουν οι κάλπες, στις 6 το απόγευμα.

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Εκθεση Ανάν

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ζητήσει στην έκθεσή του απόψε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως υπαχθεί υπό το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ η απαγόρευση εμπορίας, εισαγωγής και αγοράς όπλων στην Κύπρο, ενώ όσον αφορά την εφαρμογή της λύσης θα υπάρχουν αυστηρότατες διατάξεις.

    [18] (Κ) Τάκης Χατζηδημητρίου - Παραίτηση (1)

    Ο Τάκης Χατζηδημητρίου υπέβαλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την παραίτησή από τη θέση του Συντονιστή Εναρμόνισης.

    [19] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Δημοψήφισμα - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι αυτός που θα δείξει τον λανθασμένο δρόμο στον κόσμο θα είναι υπόλογος στην ιστορία, προσθέτοντας ότι ''η ευθύνη μας είναι να πούμε την αλήθεια στον λαό''.

    [20] (Κ) Εκθεση Ανάν - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει τη Θεμελιώδη Συμφωνία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο λύσης που υπέβαλε στις 31 Μαρτίου και ταυτόχρονα, να προωθήσει κάτω από τις πρόνοιες του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη εμπάργκο όπλων στις περιοχές του νέου ομόσπονδου κράτους.

    Οι εισηγήσεις περιλαμβάνονται σε έκθεση του Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που κυκλοφόρησε προ ολίγου στην έδρα των ΗΕ.

    Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αφορά οδηγίες προς το Συμβούλιο για θέματα των οποίων πρέπει το σώμα να επιληφθεί για τη δημιουργία της νέας δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (UNMICYP), την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και τη δημιουργία επιτροπών, ενώ μόνο μιάμιση σελίδα ασχολείται με το τι έγινε μέχρι σήμερα, χωρίς να επιρρίπτονται ευθύνες σε κανένα.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τελικά, ο ΓΓ θα απέφευγε να εισηγηθεί τη συμπερίληψη σε ψήφισμα της εφαρμογής της διευθέτησης υπό τις πρόνοιες του κεφαλαίου 7, αφήνοντας την πρωτοβουλία κινήσεων στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αρχίσουν σε λίγο διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων μελών για το ψήφισμα που θα κληθεί να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενδεχομένως την Τετάρτη.

    [21] (Κ) Ανάν - Εκθεση - Εφαρμογή συμφωνίας - Ασφάλεια

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη σχολαστική τήρηση από όλα τα μέρη της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο λύσης της 31ης Μαρτίου και ιδιαίτερα των προνοιών και χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν το θέμα της ασφάλειας.

    Οπως αναφέρει στην Εκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που κυκλοφόρησε απόψε στην έδρα των ΗΕ, "η σχολαστική τήρηση από όλα τα μέρη των προνοιών και χρονοδιαγραμμάτων που περιέχονται στη συνολική διευθέτηση, και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, είναι ζωτικής σημασίας".

    Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει ο κ. Ανάν, οι αποφάσεις που ζητούνται από το ΣΑ είναι κρίσιμο μέρος του γενικού πλαισίου της διευθέτησης.

    [22] (Κ) Τάκης Χατζηδημητρίου - Παραίτηση (2)

    Η θετική του στάση έναντι του σχεδίου Ανάν, οδήγησε τον Τάκη Χατζηδημητρίου να υποβάλει σήμερα το πρωί επιστολή παραίτησης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο από τη θέση του Συντονιστή Εναρμόνισης.

    [23] (Κ) Ανάν - Εκθεση - Νέα δύναμη ΟΗΕ στην Κύπρο

    Υπό συνθήκες πλήρους ανάπτυξης, η νέα δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο που θα αντικαταστήσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αποτελείται από 2.500 στρατιώτες (περιλαμβανομένων 170 στρατιωτικών παρατηρητών), 330 μέλη δύναμης πολιτικής αστυνομίας, και δύο συγκροτημένες αστυνομικές μονάδες των 120 ανδρών εκάστη, όπως αναφέρει στην Εκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Για υποστήριξη της δύναμης αυτής, προβλέπεται η απασχόληση διεθνούς προσωπικού και επιτοπίου προσωπικού που θα προέρχεται και από τα δύο συνιστώντα κράτη.

    Ο κ. Ανάν σημειώνει ότι με βάση το σχέδιο λύσης, η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται να καλύπτει το ήμισυ της δαπάνης για τη λειτουργία της νέας δύναμης κατά τα πρώτα τρία χρόνια και τα δύο τρίτα της δαπάνης από το τέταρτο έτος μέχρι και το 2010, οπόταν η διευθέτηση αυτή θα επανεξεταστεί.

    Οπως αναφέρεται στην Εκθεση Ανάν, η νέα δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που θα αναπτυχθεί στην Κύπρο εάν εγκριθεί το σχέδιο λύσης του Γενικού Γραμματέα, θα έχει ως γενική αποστολή την επιτήρηση της εφαρμογής της Θεμελιώδους Συμφωνίας στην ολότητά της και την καταβολή των καλύτερων δυνατόν προσπαθειών για συμμόρφωση προς αυτή.

    Αναλυτικότερα, η αποστολή καθορίζεται ως εξής:

    α. Παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων σε σχέση με την εφαρμογή της Θεμελιώδους Συμφωνίας και προσφορά συμβουλών και καλών υπηρεσιών.

    β. Παρακολούθηση και επιβεβαίωση της συμμόρφωσης προς τις πρόνοιες ασφάλειας στη Θεμελιώδη Συμφωνία, περιλαμβανομένης της διάλυσης των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων, και της προσαρμογής των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους στα συμφωνημένα επίπεδα.

    γ. Παρακολούθση και επιβεβαίωση της συμμόρφωσης προς τις πρόνοιες της Θεμελιώδους Συμφωνίας που αφορούν την Ομοσπονδιακή Αστυνομία και την Αστυνομία κάθε συνιστώντος κράτους.

    δ. Καταβολή των καλύτερων δυνατόν προσπαθειών για διασφάλιση της δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης υπό το νόμο ατόμων από ένα συνιστών κράτος από τις Αρχές του άλλου.

    ε. Επιτήρηση των δραστηριοτήτων που αφορούν τη μεταφορά περιοχών που υπόκεινται σε εδαφική αναπροσαρμογή, μέσω ανάληψης της εδαφικής ευθύνης για συμφωνημένες περιοχές και χρονικές περιόδους πριν από τη μεταφορά, χωρίς επηρεασμό της τοπικής διοίκησης του πληθυσμού.

    στ. Προεδρία και παροχή διοικητικής υποστήριξης στην Επιτροπή Παρακολούθησης που θα εγκαθιδρυθεί με βάση τη Συνθήκη μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα που σχετίζονται με τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο.

    ζ. Υλοποίηση της εντολής τη δύναμης μέσω περιπολιών και εγκαθίδρυσης θέσεων και οδοφραγμάτων, λήψης παραπόνων, διενέργειας ερευνών, παρουσίασης γεγονότων, παροχής επίσημων συμβουλών και διενέργειας παραστάσεων προς τις Αρχές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 19 April 2004 - 17:49:22 UTC