Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Ανάν - Τηλεφωνική επικοινωνία - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Ανάν - Ουάσιγκτον - Πρόγραμμα επαφών - Μπάουτσερ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ιρλανδική Προεδρία - Κυπριακό - Στήριξη στον Ανάν
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [07] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομικών Σουηδίας
  • [09] (Κ) Αναστασιάδης - ΕΛΚ - Συνέδριο - Ευρωεκλογές
  • [10] (Κ) Πρόεδρος γερμανικής Βουλής - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπριος Επίτροπος
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανάν - Μπους - Παπανδρέου
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Μονή Αποστόλου Ανδρέα - UNOPS
  • [15] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Υπουργός Νεολαίας και Τεχνών Μάλτας
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ομοσπονδία Εργοδοτών Φλάνδρας
  • [19] (Κ) Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου - Σουηδίας - Διάσκεψη Τύπου
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερμανικού Κοινοβουλίου
  • [21] (Κ) Συνάντηση Πάουελ - Ανάν
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιρλανδία -Επαφές
  • [23] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συνάντηση Πάουελ-Ανάν - Δήλωση
  • [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Ανάν - Τηλεφωνική επικοινωνία - Κυπριακό

    Τηλεφωνική επικοινωνία με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Ανάν ενημέρωσε τον Ελληνα ΥΠΕΞ για τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ Παναγιώτη Μπεγλίτη, ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε τη βούληση της ελληνο-κυπριακής πλευράς για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    [02] (Κ) Ανάν - Ουάσιγκτον - Πρόγραμμα επαφών - Μπάουτσερ

    Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους θα έχει σήμερα στο Λευκό Οίκο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Στη συνάντηση πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, να παρευρεθούν ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ, στις 5.30 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) ο κ. Ανάν θα συναντηθεί με τον κ. Πάουελ και στις 7.00 το βράδυ (ώρα Κύπρου) με τον Πρόεδρο Μπους, με τον οποίο στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας.

    Στις 10.00 το βράδυ (ώρα Κύπρου), ο κ. Ανάν θα έχει συνάντηση με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις και θα κλείσει την ημέρα με συναντήσεις στο Κογκρέσο με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών.

    Τον κ. Ανάν θα συνοδεύει στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής ΓΓ των ΗΕ Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επιβεβαίωσε ότι ο κ. Πάουελ είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και δύο ημέρες νωρίτερα με τον κ. Ανάν.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μπάουτσερ, το θέμα της Κύπρου ''παραμένει πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ και το ΓΓ και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό''.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δεύτερη επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζoρτζ Μπους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για το Κυπριακό, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και η σημερινή συνάντηση μεταξύ Μπους και Ανάν στο Λευκό Οίκο, στην οποία θα συζητηθεί και το Κυπριακό, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την επικοινωνία του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου με τον Κόφι Ανάν, την επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της συνθήκης προσχώρησης των 10 νέων κρατών μελών στην ΕΕ στις 10 Φεβρουαρίου, καθώς και την απόσυρση από τα Ηνωμένα Εθνη των κονδυλίων για την αναπαλαίωση της Μονής Αποστόλου Ανδρέα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κρίσιμα εικοσιτετράωρα'', γράφει ότι ενώ οι εξελίξεις στο Κυπριακό διαγράφονται με ραγδαίο τρόπο και ο καταλυτικός ρόλος των Αμερικανών παίρνει δραματικές διαστάσεις, με τον Πρόεδρο Μπους να αποστέλλει δεύτερη επιστολή στον Κύπριο Πρόεδρο και τον κ. Πάουελ να τον παροτρύνει με νέα τηλεφωνική επικοινωνία να ανταποκριθεί στην πρόσκληση, "ο ίδιος Πρόεδρος Παπαδόπουλος περιορίστηκε απλά να διαψεύσει την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάουελ, προκαλώντας ερωτηματικά". Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ''αντί ξεκαθαρίσματος της θέσης'' της ε/κ πλευράς, αποφάσισε να ξανασυνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα για συνέχιση της συζήτησης.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κίνηση 'ματ' από τη Βουλή'' ότι νέα τροπή λαμβάνει από χθες η αντιπαράθεση Βουλής - Εκκλησίας με αφορμή το θέμα των διαζυγίων. Προσθέτει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χριστόδουλος Ταραμουντάς κατάθεσε πρόταση νόμου με την οποία επιδιώκει τη θεσμοθέτηση του διαζυγίου κοινή συναινέσει. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, η Βουλή των Ελλήνων θα συζητήσει και θα επικυρώσει τη Συνθήκη Προσχώρησης των 10 υπό ένταξη κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τελεσίγραφο σε Ανάν'', γράφει ότι ''χαρακτήρα τελεσιγράφου'' για την έναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό, προσλαμβάνει η εσπευσμένη πρόσκληση που απηύθυνε στον Κόφι Ανάν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Προσθέτει ότι μετά την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ανάν κλήθηκε στην Ουάσιγκτον για να καθορίσουν ανάμεσα σε άλλα τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο κ. Παπανδρέου είπε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στον κ. Ανάν, ότι είναι δύσκολο για την ε/κ πλευρά να αποδεχθεί τους όρους που έχει θέσει για επανέναρξη της διαδικασίας καθώς υποστηρίζουμε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σύσκεψη στο Λευκό Οίκο'' αναφέρεται στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο, μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους και του κ. Ανάν στην οποία θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το Κυπριακό. Προσθέτει ότι ο κ. Ανάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και τη Σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου για θέματα ασφαλείας Κοντολίζα Ράις. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη απέσυραν αιφνιδίως το κονδύλι 800.000 λιρών για την αναπαλαίωση της Μονής Αποστόλου Ανδρέα, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην έναρξη των έργων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ασφυκτικός κλοιός Μπους'' αναφέρεται στη αποστολή δεύτερη επιστολής του κ. Μπους προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, καθώς και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Πάουελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γράφει ότι στην επιστολή του, ο κ. Μπους καλεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''εμμέσως πλην σαφώς να ακολουθήσει τα βήματα του Τούρκου Πρωθυπουργού'' Ταγίπ Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι θα συζητήσει από τη Βουλή την επίσπευση της έγκρισης των εναρμονιστικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον του Σώματος.

    [04] (Κ) Ιρλανδική Προεδρία - Κυπριακό - Στήριξη στον Ανάν

    Η Ιρλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισε ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου ως ενωμένου κράτους είναι επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν και κάλεσε όλα τα μέρη να δώσουν στο ΓΓ των ΗΕ τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε μια διευθέτηση και να τη θέσουν εγκαίρως σε δημοψήφισμα.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Δουβλίνο ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Κάουεν χαρακτήρισε κρίσιμη την παρούσα περίοδο στην αναζήτηση συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    [07] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε προφορικά στο ερωτηματολόγιο για το Κυπριακό και την ένταξη στην ΕΕ που υπέβαλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξει και γραπτή απάντηση.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομικών Σουηδίας

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Bosse Ringholm εξέφρασε την ευχή για επιτυχή ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, καθώς και για ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας.

    [09] (Κ) Αναστασιάδης - ΕΛΚ - Συνέδριο - Ευρωεκλογές

    Αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο 16ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βασικό θέμα την προετοιμασία του ΕΛΚ ενόψει των ευρωεκλογών.

    [10] (Κ) Πρόεδρος γερμανικής Βουλής - Κύπρος - Επίσκεψη

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπριος Επίτροπος

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανάν - Μπους - Παπανδρέου

    Οι αποφάσεις της ε/κ πλευράς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα ληφθούν τη Δευτέρα από το Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/02/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7011            1,7113
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1376            2,1504
    Λίρα Αγγλίας                     1,1616            1,1685
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,3406        227,1433
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7865          2,8087
    Δολάριο Καναδά                     2,8380          2,8607
    Κορώνα Δανίας                     12,6552         12,7564
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,7539         14,8719
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5950         15,7197
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6603          2,6815
    
    

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Μονή Αποστόλου Ανδρέα - UNOPS

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το Γραφείο Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS) έχει πληροφορήσει την Κύπρο ότι δεν θα διατεθούν κονδύλια στο πρόγραμμα αναστήλωσης της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Ανδρέα γιατί δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκαταθέσεις.

    [15] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Υπουργός Νεολαίας και Τεχνών Μάλτας

    Τρόπους για διεύρυνση των σχέσεων Κύπρου και Μάλτας στον τομέα του πολιτισμού και για δημιουργία μιας ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Υπουργός Νεολαίας και Τεχνών της Μάλτας Jesmoud Mugliett, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,25  (-1,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    612.945
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    369.327    358,13  (-1,32)
    FTSE Med 100 **                             6.311,33  ( 0,26)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    343.080    102,92  (-1,44)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     26.766     73,19  (-0,54)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.080     15,77  ( 0,96)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.730     58,13  (-0,39)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.435     57,32  ( 0,37)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.804     21,03  (-1,73)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    103.031     68,15  ( 0,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.890      3,30  ( 0,30)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     16.410     10,77  (-1,18)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,97  (-2,37)
    Ξενοδοχεία                    £      2.915     36,01  (-0,96)
    Αλλες Εταιρείες               £     31.676     71,83  (-0,71)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Στο επίπεδο των 84 μονάδων υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,01%, κλείνοντας στις 84,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 612 χιλιάδες λίρες ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος για την Τράπεζα Κύπρου και των προσυμφωνημένων συναλλαγών στη μετοχή της Aristo Developers.

    [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ομοσπονδία Εργοδοτών Φλάνδρας

    Τα πλεονεκτήματα που καθιστούν την Κύπρο ελκυστικό κέντρο επενδύσεων, παρουσίασε χθες το βράδυ στην Ομοσπονδία Εργοδοτών της περιοχής της Φλάνδρας (ολλανδόφωνο Βέλγιο), ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λίλληκας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της παρουσίασης των 10 νέων χωρών στους Φλαμανδούς εργοδότες.

    [19] (Κ) Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου - Σουηδίας - Διάσκεψη Τύπου

    Την προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου Σουηδίας, συζήτησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού με το Σουηδό ομόλογό του Bosse Ringholm.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερμανικού Κοινοβουλίου

    Τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει την Κύπρο στο στόχο της για λύση και επανένωση, έδωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Τίρζε, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο για επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Τίρζε δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την υπέρβαση της διχοτόμησης της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η 1η Μαϊου, ''ίσως τελικά να αποτελέσει, εκτός από την επισημοποίηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και την αρχή του τέλους της διχοτόμησης''.

    [21] (Κ) Συνάντηση Πάουελ - Ανάν

    Συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιρλανδία -Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συναντήθηκε με τον Ιρλανδό Υπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Dick Roche, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου είχε σήμερα και σειρά χωριστών συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Ιρλανδικής Γερουσίας Rory Kiely, τον Πρόεδρο της Βουλής Rory O' Hanlon και τον Πρόεδρο της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Gay Mitchell.

    [23] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συνάντηση Πάουελ-Ανάν - Δήλωση

    Το Κυπριακό αποτέλεσε θέμα συζήτησης κατά τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, όπως δήλωσε αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Αναφερόμενος στη θέση των ΗΠΑ κατά τη συζήτηση, ο αξιωματούχος είπε ότι ''οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ενθαρρυμένες από το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ κατέστησαν σαφές στις συναντήσεις τους στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει γνήσια επιθυμία από την πλευρά της Τουρκίας να αποδεχθεί τους όρους του ΓΓ του ΟΗΕ για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες''.

    [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Βερολίνο - Εκδήλωση ------------------------- Με πρωτοβουλία της Σενατείας του Βερολίνου και του Λαϊκού Πανεπιστημίου Treptow-Kopenick πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου σε μεγάλη αίθουσα τελετών στο ανατολικό Βερολίνο εκδήλωση για την Κύπρο. Η εκδήλωση εντάσσετο στα πλαίσια σειράς παρουσιάσεων όλων των νέων κρατών-μελών και των υποψηφίων για ένταξη, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, στην ΕΕ.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Λαϊκού Πανεπιστημίου Treptow-Kopenick Udo Weinert τέλεσε τα εγκαίνια μεγάλης φωτογραφικής έκθεσης για την Κύπρο, η οποία ετοιμάστηκε από φωτογραφίες συνεργατών του ιδρύματος, κυρίως όμως από φωτογραφίες του ιστορικού/ακαδημαϊκού Δρα Gunter Creutzburg. O Δρα Creutzburg στη συνέχεια έκανε ομιλία διάρκειας μίας ώρας με διαφάνειες, κατά την οποία πρόβαλε τα κυριότερα αρχαιολογικά/ιστορικά μνημεία και χώρους, με εκτενείς αναφορές στην ιστορική εξέλιξη της Κύπρου. Ολες οι διαφάνειες που προβλήθηκαν, με εξαίρεση δύο από την κατεχόμενη Λευκωσία, προήρχοντο από τις ελεύθερες περιοχές.

    Στη συνέχεια μίλησε ο Σύμβουλος Τύπου Μιχάλης Κουμίδης, ο οποίος έκανε μία σύντομη αναφορά στις μακρές σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ, την επιτυχή ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα. Τονίσθηκε επίσης ότι η Κύπρος εντάσσεται ολόκληρη στην ΕΕ, όσον αφορά επικράτεια και νόμιμο πληθυσμό, η δε εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην κατεχόμενη περιοχή αναστέλλεται μέχρις ότου εξευρεθεί λύση του Κυπριακού.

    Περαιτέρω δόθηκε έμφαση στο θετικό ρόλο που διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει η ενταξιακή προοπτική και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να παρακαθίσει σε συνομιλίες που θα καλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για λύση του προβλήματος, στη βάση του σχεδίου που ο ίδιος υπέβαλε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 3 February 2004 - 18:49:20 UTC