Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Ανδρέας Λοβέρδος - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Δουβλίνο - Συνομιλίες
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [10] (Κ) Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας
  • [11] (Κ) Ιωάννης Μαγκριώτης - Κυπριακό - Τουρκία
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [13] (Κ) Μπεγλίτης - Παπανδρέου - Ανάν - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Ανδρέας Λοβέρδος - Κύπρος - Αφιξη
  • [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [18] (Κ) Αριστος Χρυσοστόμου - Βουδαπέστη
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βουλή των Ελλήνων - Προσχώρηση
  • [20] (Κ) Δουβλίνο - Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές - Δηλώσεις
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαγκριώτης - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βουλή των Ελλήνων - Προσχώρηση (2)
  • [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λοβέρδος - Πρόταση

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται σήμερα στις 9.30 το πρωί, το Εθνικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου μετά και τις νίκες που πέτυχαν στη 17η αγωνιστική της διοργάνωσης, ξεφεύγοντας ακόμη περισσότερο από τον τρίτο στη βαθμολογία Απόλλωνα.
    
    Στο μοναδικό παιχνίδι που διεξήχθη χθες για την 17η αγωνιστική, η Ομόνοια επικράτησε στο ΓΣΠ του Ολυμπιακού με 4 - 2.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ τον Απόλλωνα με 1-0, η ΑΕΛ επικράτησε στη Λεμεσό της ΑΕΚ με 4-2, η Ανόρθωση νίκησε στο Αντώνης Παπαδόπουλος τον Ονήσιλο με 1-0, η Πάφος κέρδισε στο Μακάρειο τη Δόξα Κατωκοπιάς με 2-1, ενώ η Αναγέννηση ηττήθηκε στη Δερύνεια από το Παραλίμνι με 1-0. Τέλος, ο Διγενής Μόρφου κατέβαλε στο Δασάκι τον Εθνικό Αχνας με 2-1.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -------------------
    
    1. ΑΠΟΕΛ          43
    2. Ομόνοια        42
    3. Απόλλων        36
    4. ΑΕΛ            30
    5. Ανόρθωση       29
    6. Εθνικός Αχνας  26
    7. Ενωση          24
    8. Ολυμπιακός     23
    9. Διγενής        21
    10. ΑΕ Πάφος      19
    11. ΑΕΚ           16
    12. Ονήσιλος      11
    13. Αναγέννηση    10
    

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Με νίκες προχώρησαν οι πρωτοπόροι στην 14η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.
    
    Η ΑΕΛ νίκησε την ΕΝΑΔ στον Αγιο Δομέτιο 94 – 65, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε στο Ελευθερία της Ομόνοιας με 82 – 70 και ο Απόλλων νίκησε στη Λεμεσό τον Αχιλλέα Καϊμακλίου 103 – 79.
    
    Εξάλλου, ο Κεραυνός την Παρασκευή επικράτησε στο Ελευθερία της ΕΘΑ με 105 – 83.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. Κεραυνός 23
    2. ΑΕΛ      22
    3. ΑΠΟΕΛ    22
    4. Απόλλων  20
    5. ΕΝΑΔ     19
    6. ΕΘΑ      18
    7. Ομόνοια  15
    8. Αχιλλέας 13
    9. Αστέρας  12
    
    

    [04] (Κ) Ανδρέας Λοβέρδος - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή κρίσιμη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για επίλυσή του, το ενδεχόμενο προκήρυξης αρχιεπισκοπικών εκλογών, η δρομολογούμενη αύξηση στα κόμιστρα των αστικών ταξί και ο θάνατος 23χρόνου Κύπριου σε τροχαίο στην Ελλάδα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Διαφορετικά ζητούμενα στο Εθνικό Συμβούλιο'' γράφει ότι με διαφορετικές προσεγγίσεις προσέρχονται στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου οι πολιτικοί ηγέτες σε μια κρίσιμη καμπή κατά την οποία η λήψη απόφασης και κυρίως η ανάληψη πρωτοβουλιών από ε/κ πλευράς θα είναι το ζητούμενο. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό βρίσκεται υπό το πρίσμα δυο εκλογικών αναμετρήσεων με την ελληνική κυβέρνηση να έχει αφήσει την ευθύνη των χειρισμών στη Λευκωσία και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους να είναι αποφασισμένος να επιτύχει διευθέτηση στο Κυπριακό ώστε να το παρουσιάσει ως μια επιτυχία του.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αποφάσεις σε κλίμα πιέσεων'' γράφει ότι την ανάγκη να ανταποκριθεί η ε/κ πλευρά στις ''θετικές'' κινήσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποδεικνύει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι αποφασισμένος να παραμείνει στις θέσεις του σε ό,τι αφορά τα δημοψηφίσματα και την επιδιαιτησία Ανάν ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο να επιρριφθούν ευθύνες στην ε/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι αύξηση των ποσοστών του στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου θέλει το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο ωστόσο διαπιστώνει πτώση με βάση τις δημοσκοπήσεις.

    Η ''Σημερινή'' με τίτλο ''Πάρτι με χασίς και 'έκσταση' '' γράφει ότι ''παρτάκια'' με κοκτέιλ από ποτά και με συνοδευτικά ναρκωτικά άρχισαν να διοργανώνουν πλέον διάφορες ομάδες μαθητών στη Λευκωσία ενέργειες που είναι ήδη σε γνώση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών η οποία με τη σειρά της προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος για εξάρθρωση του κυκλώματος που ''φαρμακώνει'' συστηματικά τους νέους μας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ζήτημα των αρχιεπισκοπικών εκλογών και γράφει ότι λίγες μέρες πριν από τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Πέμπτη, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος παραμένει σταθερός πως δεν πρέπει να διεξαχθούν τώρα εκλογές επειδή βρισκόμαστε κοντά σε λύση του Κυπριακού.

    ''Το Θάρρος'' στο κύριο θέμα με τίτλο '' 'Μανολιός' το ΓΕΕΦ με τον Διγενή'' γράφει ότι εύλογα ερωτηματικά δημιουργούνται από τη στάση του ΓΕΕΦ στο τελευταίο εθνικό μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή επειδή ενώ τα προηγούμενα χρόνια παρουσιαζόταν είτε ο ίδιος ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είτε ανώτατοι αξιωματικοί, φέτος υποβάθμισαν την αντιπροσωπεία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αστικών Ταξί Κώστας Παύλου δήλωσε ότι αναμένεται αύξηση κατά 13 σεντ ανά χιλιόμετρο στα κόμιστρα των ταξί εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ομάδα επαφής από την ΕΕ'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Επίτροπος Αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αγκυρα ανέφεραν προς τους Ερντογάν και Γκιουλ ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την ευθυγράμμιση κάποιων προνοιών με το κοινοτικό κεκτημένο. Αλλού γράφει ότι σε τραγωδία κατέληξε ο αρραβώνας του 23χρόνου Γιαννάκη Τορνάρη από την Ξυλοτύμπου ο οποίος μετέβη στην Ελλάδα για να φέρει στην Κύπρο τη μνηστή του και καθοδόν προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης σκοτώθηκε σε τροχαίο.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
    ----------------------------
    Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.
    
    Το σώμα θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και θα συζητήσει τις ευρύτερες εξελίξεις στο Κυπριακό.
    
    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό
    ----------------------------------
    Ο πόθος της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού, ο οποίος διατυπώθηκε επανειλημμένα, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως διάθεση παραίτησης από όσα θα διασφαλίσουν μια νέα κατάσταση, στηριγμένη στο δίκαιο και στη διεθνή έννομη τάξη, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Λουκή Ακρίτα και Δημάρχων της Μόρφου.
    
    Επαναβεβαιώνοντας την επιθυμία της ε/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού, ο κ. Χρυσοστομίδης υπογράμμισε ότι ''δεν θα πρέπει να ζητηθούν από εμάς όσα απαξιοί και απορρίπτει κάθε ελεύθερος λαός, ούτε και να γίνει προσπάθεια να μας επιβληθούν λιγότερα από όσα ένας ελεύθερος λαός απολαμβάνει''.
    
    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ''σήμερα θα πρέπει να έχουν όλοι αντιληφθεί πως δεν έφταιγε τόσα χρόνια η δική μας βούληση για την απραξία στο Κυπριακό, αλλά η κατοχή, η αδιαλλαξία της Αγκυρας και του εγκάθετού της στην Κύπρο''.
    
    Επισημαίνοντας ότι η ε/κ πλευρά έχει κάνει τα πάντα για τη λύση του Κυπριακού και έχει προβεί σε ''συναρπαστικές υποχωρήσεις'', ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως οι πιέσεις για τη λύση του προβλήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου πρέπει να στραφούν προς την Αγκυρα.
    
    ''Η δική μας πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση είναι πανέτοιμοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουν εποικοδομητικά για την επίτευξη της λύσης'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, τονίζοντας ωστόσο πως ''δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται η έκφραση αυτή του πόθου για επανένωση κράτους και λαού σαν αδυναμία ή σαν διάθεση παραίτησης από όσα θα διασφαλίσουν μια νέα κατάσταση, στηριγμένη στο δίκαιο και στη διεθνή έννομη τάξη''.
    
    Μαγκριώτης - Ομήρου - Κυπριακό
    ------------------------------
    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Μαγκριώτης δήλωσε στην Πάφο ότι το Κυπριακό διέρχεται μια πολύ αποφασιστική και κρίσιμη καμπή.
    
    Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι το 2004 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά και αυτή την ευκαιρία, όπως είπε, Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται να τη χάσουν. ''Θα συνεχίσουν αταλάντευτοι στο σταθερό δρόμο που χάραξαν τα τελευταία χρόνια και η ζωή έχει αποδείξει ότι είναι ο ορθός δρόμος. Ενας δρόμος'', συνέχισε, ''χαμηλών τόνων αλλά υψηλής αποτελεσματικότητας''.
    
    Ο κ. Μαγκριώτης συναντήθηκε χθες στην Πάφο με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου με τον οποίο συζήτησε την παρούσα φάση του Κυπριακού όσο και άλλα ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες αλλά και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΕΔΕΚ.
    
    Ο Ελληνας Υφυπουργός εκτίμησε ότι η Αγκυρα πολύ σύντομα θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της αν θέλει να πορευθεί προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
    
    Ανδρέας Λοβέρδος - Κύπρος - Επίσκεψη
    -------------------------------------
    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος.
    
    Ο κ. Λοβέρδος φθάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 1125. Στις 1830 θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.
    
    Υπουργός Δικαιοσύνης - Πεσόντες - Αγιος Σωζόμενος
    ----------------------------------------------------
    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα δίνουν από κοινού σήμερα, από θέση ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε, κρίσιμη πολιτική μάχη για τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση - και επί του εδάφους - της ενότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    
    Σε επιμνημόσυνο λόγο για τους έξι μάρτυρες της κυπριακής τραγωδίας που έπεσαν προασπιζόμενοι την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Αγιο Σωζόμενο στις 6 Φεβρουαρίου 1964, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ''σαράντα χρόνια από την εκδίπλωση της συνωμοσίας και τριάντα από την υλοποίησή της, η επιμονή του στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας στα αναχρονιστικά επεκτατικά σχέδια και η συνέχιση της κατοχής κυπριακών εδαφών δημιουργεί μεγάλο και δυσβάστακτο πολιτικό κόστος για την Τουρκία και το λαό της''.
    
    ''Σαράντα χρόνια από τη θυσία των μαρτύρων του Αγίου Σωζόμενου στη μάχη για την ενότητα της Κύπρου και του λαού της, Ελληνες και Τούρκοι της Κύπρου, απαλλαγμένοι κι εξαγνισμένοι από το μίσος, έχοντας αφήσει πίσω μας εμπειρίες και λάθη μιας άλλης εποχής, δίνομε την τελευταία μάχη για τερματισμό της κατοχής κι επανένωση της πατρίδας μας, ώστε ολόκληρος ο λαός της να μπορεί, μαζί με τους λαούς της Ευρώπης, να γευτεί τους καρπούς της ελευθερίας, της ευημερίας, και της ειρήνης'', σημείωσε.
    
    Απεβίωσε ο Οικονόμος Χριστόφορος
    ----------------------------------
    Πέθανε προχθές στο Ισραήλ, όπου είχε μεταβεί για λόγους υγείας, ο Οικονόμος Χριστόφορος.
    
    Ο εκλιπών είχε υποβληθεί την Πέμπτη σε επέμβαση στον αυχένα, αλλά την επομένη υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και υπέκυψε στο μοιραίο.
    
    Ο Οικονόμος Χριστόφορος υπήρξε ιδρυτής της Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, της οποίας και ηγήθηκε για πολλά χρόνια.
    
    Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
    --------------------------------------
    ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου μετά και τις νίκες που πέτυχαν στη 17η αγωνιστική της διοργάνωσης, ξεφεύγοντας ακόμη περισσότερο από τον τρίτο στη βαθμολογία Απόλλωνα.
    
    Στο μοναδικό παιχνίδι που διεξήχθη χθες για την 17η αγωνιστική, η Ομόνοια επικράτησε στο ΓΣΠ του Ολυμπιακού με 4 - 2.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ τον Απόλλωνα με 1-0, η ΑΕΛ επικράτησε στη Λεμεσό της ΑΕΚ με 4-2, η Ανόρθωση νίκησε στο Αντώνης Παπαδόπουλος τον Ονήσιλο με 1-0, η Πάφος κέρδισε στο Μακάρειο τη Δόξα Κατωκοπιάς με 2-1, ενώ η Αναγέννηση ηττήθηκε στη Δερύνεια από το Παραλίμνι με 1-0. Τέλος, ο Διγενής Μόρφου κατέβαλε στο Δασάκι τον Εθνικό Αχνας με 2-1.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ          43
    2. Ομόνοια        42
    3. Απόλλων        36
    4. ΑΕΛ            30
    5. Ανόρθωση       29
    6. Εθνικός Αχνας  26
    7. Ενωση          24
    8. Ολυμπιακός     23
    9. Διγενής        21
    10. ΑΕ Πάφος      19
    11. ΑΕΚ           16
    12. Ονήσιλος      11
    13. Αναγέννηση    10
    14. Δόξα           7
    
    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    --------------------------------------
    Με νίκες προχώρησαν οι πρωτοπόροι στην 14η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.
    
    Η ΑΕΛ νίκησε την ΕΝΑΔ στον Αγιο Δομέτιο 94 – 65, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε στο Ελευθερία της Ομόνοιας με 82 – 70 και ο Απόλλων νίκησε στη Λεμεσό τον Αχιλλέα Καϊμακλίου 103 – 79.
    
    Εξάλλου, ο Κεραυνός την Παρασκευή επικράτησε στο Ελευθερία της ΕΘΑ με 105 – 83.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. Κεραυνός 23
    2. ΑΕΛ      22
    3. ΑΠΟΕΛ    22
    4. Απόλλων  20
    5. ΕΝΑΔ     19
    6. ΕΘΑ      18
    7. Ομόνοια  15
    8. Αχιλλέας 13
    9. Αστέρας  12
    
    

    [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε γύρω στις 9.35 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Το σώμα θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και θα συζητήσει τις ευρύτερες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Συλλούρης, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουϊν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Δουβλίνο - Συνομιλίες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου βρίσκεται από χθες στο Δουβλίνο, για διήμερη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Ιρλανδού ομολόγου του Brian Cowen.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [10] (Κ) Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας

    Κύπρος και Γαλλία υπέγραψαν σήμερα Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης.

    [11] (Κ) Ιωάννης Μαγκριώτης - Κυπριακό - Τουρκία

    Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ''θετικές'' τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας σε ό,τι αφορά την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, δήλωσε από τη Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν σήμερα λεπτομερώς για τις πρόσφατες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και αντάλλαξαν απόψεις, εκτιμήσεις και προβληματισμούς για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις διαφαινόμενες προοπτικές όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε μετά τη συνεδρία του σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [13] (Κ) Μπεγλίτης - Παπανδρέου - Ανάν - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Τηλεφωνική επικοινωνία με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να έχει εντός της ημέρας ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και θα του επαναβεβαιώσει την ετοιμότητα της ελληνικής και ε/κ πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,11  ( 0,85)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.594.993
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.190.629    362,93  ( 1,37)
    FTSE Med 100 **                             6.294,79  ( 1,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.109.953    104,42  ( 1,43)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     85.001     73,59  ( 0,66)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.394     15,62  ( 2,83)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     40.989     58,36  ( 2,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.544     57,11  (-0,49)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    102.709     21,40  ( 1,09)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    118.105     67,99  (-0,61)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.358      3,29  (-1,50)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.291     10,90  (-0,91)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     12,26  ( 2,68)
    Ξενοδοχεία                    £     11.733     36,36  (-1,25)
    Αλλες Εταιρείες               £     38.152     72,34  (-0,08)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Ανδρέας Λοβέρδος - Κύπρος - Αφιξη

    [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2/02/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7012            1,7114
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1185            2,1312
    Λίρα Αγγλίας                     1,1623            1,1692
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     223,5342        225,3224
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7816          2,8038
    Δολάριο Καναδά                     2,8163          2,8388
    Κορώνα Δανίας                     12,6597         12,7609
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,7869         14,9051
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6709         15,7962
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6657          2,6870
    
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Στο υψηλότερο του επίπεδο από τις 8 Ιανουαρίου 2004 ανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αγγίζοντας το επίπεδο των 85 μονάδων, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της Τράπεζας Κύπρου, σημείωσε νέα άνοδο της τάξης του 0,85%, κλείνοντας στις 85,11 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες λόγω του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος για την Τράπεζα Κύπρου και των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

    [18] (Κ) Αριστος Χρυσοστόμου - Βουδαπέστη

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βουλή των Ελλήνων - Προσχώρηση

    Την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου το απόγευμα η Βουλή των Ελλήνων θα συζητήσει και θα επικυρώσει την προσχώρηση των 10 νέων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [20] (Κ) Δουβλίνο - Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές - Δηλώσεις

    Η ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο, παρακολουθεί στενά το Κυπριακό και εκεί όπου κρίνεται ότι μπορεί να παρέμβει θα το πράξει πρόθυμα.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου από το Δουβλίνο, όπου βρίσκεται για επαφές με την ηγεσία της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία κατέχει το εξάμηνό αυτό την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαγκριώτης - Κυπριακό

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιώαννης Μαγκριώτης δήλωσε σήμερα πως είναι ευπρόσδεκτες οι δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου για λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως εάν η Αγκυρα βρεθεί ''στην ίδια ευθεία'' με την Ελλάδα και την Κύπρο τότε πολύ γρήγορα θα βρεθεί και η λύση όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ίδια την Τουρκία και το ευρωπαϊκό της μέλλον.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βουλή των Ελλήνων - Προσχώρηση (2)

    Την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου το απόγευμα η Βουλή των Ελλήνων θα συζητήσει και θα επικυρώσει την Συνθήκη Προσχώρησης των 10 υπό ένταξη χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννη Μαγκριώτη ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης του απέστειλε πρόσκληση όπως και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να παραστούν στη συζήτηση.

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον κ. Κακλαμάνη, ο Πρόεδρος της Βουλής αποδέχτηκε την πρόσκληση.

    [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λοβέρδος - Πρόταση

    Πρόταση για τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Λιβάνου - Κύπρου σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και τον τουρισμό, υπέβαλε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος στον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως ήδη οι υπηρεσίες του Υπουργείου δουλεύουν προκειμένου να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το πρώτο επιχειρηματικό συμβούλιο μεταξύ των τριών χωρών, το οποίο τοποθετείται χρονικά στο τέλος της άνοιξης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 2 February 2004 - 18:49:20 UTC