Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό - Δήλωση
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου - Συνάντηση Μπους-Ανάν - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Ρίτσαρντ Μπάουτσερ - Πάουελ - Ανάν - Κυπριακό

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό - Δήλωση

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα σύντομα να μπορέσει να συγκαλέσει συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και το γεύμα του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ανάν είπε πως από τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου, και παρόλο ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ''όλοι φαίνεται να είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν'' τις συνομιλίες.

    Ο κ. Ανάν ανέφερε συγκεκριμένα στη δήλωσή του: ''Θεωρώ ότι στην τελευταία μου έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για αυτό το θέμα το έκανα ξεκάθαρο ότι θα ήμουν έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να προσφέρω τις καλές που υπηρεσίες εάν αισθανόμουν ότι τα μέρη έχουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εμπλακούν περαιτέρω και να συνεχίσουν την προσπάθεια μέχρι να έχουμε μια διευθέτηση. Κατά την τελευταία εβδομάδα είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον Τούρκο Πρωθυπουργό, τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν έχω μιλήσει ακόμη με τον κ. Ντενκτάς αλλά όλοι φαίνεται να είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν (τις συνομιλίες). Και ελπίζω να μπορέσω να τους καλέσω σε μια συνάντηση σύντομα''.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου - Συνάντηση Μπους-Ανάν - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ προτρέπουν τα μέρη στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία να συμφωνήσουν να οριστικοποιήσουν μια διευθέτηση του Κυπριακού, να επιτρέψουν στον ΓΓ να επιλύσει τα εκκρεμούντα θέματα και να υποβάλουν τη διευθέτηση σε δημοψηφίσματα σε μια καθορισμένη ημερομηνία, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το γεύμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως Μπους και Ανάν συζήτησαν εν συντομία κατά τη συνάντησή τους στο Οβαλ Γραφείο το Κυπριακό και πως αναμένετο να συζητήσουν περαιτέρω το Κυπριακό κατά το γεύμα τους.

    Καλωσόρισε την ειλικρινή, όπως είπε, θέληση που εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, να υπάρξει μια διευθέτηση στο Κυπριακό στη βάση της φόρμουλας του ΓΓ του ΟΗΕ.

    [03] (Κ) Ρίτσαρντ Μπάουτσερ - Πάουελ - Ανάν - Κυπριακό

    Σημαντικό μέρος της σημερινής συζήτησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναλώθηκε στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο κ. Μπάουτσερ είπε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΓΓ για το Κυπριακό και σημείωσε πως ο κ. Πάουελ θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε κατάλληλο μέσο(συνομιλίες, τηλεφωνήματα, παρεμβάσεις, επιστολές) για να ενθαρρύνει τα μέρη να προχωρήσουν προς τα μπρος προς την κατεύθυνση που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    ''Ηταν ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης (που αναλώθηκε στο Κυπριακό). Είναι πάντοτε σημαντικό όταν εγείρεται το Κυπριακό,'' δήλωσε ο κ. Μπάουτσερ μετά τη συνάντηση Ανάν-Πάουελ, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΓΓ για το Κυπριακό.

    ''Ξεκαθαρίσαμε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν, συνεχίζουν να στηρίζουν στο ανώτατο επίπεδο την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και το ρόλο του ΓΓ των ΗΕ ως υποβοηθητή (facilitator) σε αυτή τη διαδικασία,'' πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως η Ουάσιγκτον έχει ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατέστησαν σαφές κατά τις επαφές τους στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχει γνήσια θέληση εκ μέρους της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΓΓ για επανέναρξη άμεσα των ειρηνευτικών συνομιλιών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 3 February 2004 - 20:49:07 UTC