Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ιράκ - Κύπρος - Εκθεση
  • [05] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ομάδα ντε Σότο - Εκπρόσωπος Τύπου ΗΕ
  • [06] (Κ) Χρήστος Πουργουρίδης - Πολιτική Επιτροπή ΚΣΣΕ
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Βρυξέλλες
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση
  • [11] (Κ) Δήμος Λευκωσίας - Γλαύκος Κληρίδης - Τιμητική εκδήλωση
  • [12] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ομάδα ντε Σότο - Εκπρόσωπος Τύπου ΗΕ (ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
  • [13] (Κ) ΕΕ - Κρατικές ενισχύσεις στη γεωργία - Νέος κανονισμός
  • [14] (Κ) ΟΗΕ - Ιράκ - UNAMI - Κύπρος
  • [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το ''σχέδιο λύσης'' για το Κυπριακό που ετοιμάζει η τουρκική πλευρά, η δημιουργία νέας πολιτικής Κίνησης από πλευράς του τέως Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα από την παράνομη επίσκεψη του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας και αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις Αμπντουλατίφ Σενέρ πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, οι συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις θέσεις της Κύπρου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το ευρωπαϊκό σύνταγμα και το ενδεχόμενο άρσης του τραπεζικού απορρήτου, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Ο Ερντογάν στις ΗΠΑ την κρίσιμη στιγμή'' γράφει ότι την πιο κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι διεργασίες στο Κυπριακό θα πρέπει να έχουν εισέλθει σε αποφασιστικό στάδιο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο στις 28 Ιανουαρίου. Αλλού αναφέρει ότι από το μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περάσει ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών για να μπορέσει να πάρει τα κονδύλια που προνοούνται από την ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επιμένει για Κίνηση ο Μαρκίδης'' ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε απαντητική επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και σε χθεσινή συνάντηση μαζί του, απέρριψε την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ να επιστρέψει στο κόμμα εάν και εφόσον επιθυμεί, λέγοντας ότι θα ήθελε να διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Ταυτόχρονα αποκάλυψε την πρόθεσή του για δημιουργία νέας πολιτικής Κίνησης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στα θρανία θα καθίσουν αύριο και μεθαύριο 1.040 Ε/Κ υποψήφιοι ευρω-υπάλληλοι για τις 60 θέσεις διοικητικών λειτουργών στην ΕΕ που αναλογούν στην Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αλλα κόλπα πίσω από το τουρκικό σχέδιο Ανάν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Αγκυρα έχει ήδη ετοιμάσει το ''σχέδιο λύσης'' που θα υποβάλει στις συνομιλίες και για το περιεχόμενό του είναι ενήμερη η Ουάσιγκτον. Αλλού γράφει ότι το κλειδί ανατροπής του σημερινού στάτους κβο στα κατεχόμενα βρίσκεται στα χέρια του αρχηγού του Κόμματος Λύση και ΕΕ Αλί Ερέλ, η είσοδος του οποίου στην ψευδοβουλή κρίνεται καθοριστική για τις εξελίξεις που θα σημειωθούν. Αν το κόμμα του Αλί Ερέλ εξασφαλίσει 5% και εισέλθει τελικά στην ψευδοβουλή, τότε θα καταστεί δυνατός ο σχηματισμός νέας ''κυβέρνησης συνασπισμού'' με το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακκιντζί.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ανω-κάτω η οικονομία μας'' γράφει ότι ''ισχυρότατο πλήγμα'' όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα αλλά γενικότερα στην οικονομία του τόπου, αναμένεται να επιφέρει η έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον θα βρίσκεται στην Τουρκία την προσεχή Κυριακή, δηλαδή την ημέρα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα. Ο κ. Γουέστον στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα και ακολούθως θα έρθει στην Κύπρο. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα φέρει μαζί του προτάσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών εντός Ιανουαρίου. Κύριος στόχος των Αμερικανών είναι η επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Ντενκτάς ή τα τανκς'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης επιστρατεύει τον μπαμπούλα του Αττίλα για να αποτρέψει ''βελούδινη επανάσταση'' στα κατεχόμενα και τις πληροφορίες για πιθανό πραξικόπημα Γεωργιανού τύπου αμέσως μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, στην περίπτωση που τις ''εκλογές'' δεν κερδίσουν οι δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τον Ραούφ Ντενκτάς. Λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία πληθαίνουν οι πληροφορίες για δυναμική αντίδραση των Τ/Κ που θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών. Αλλού γράφει ότι ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θα συζητήσει αύριο με το ΓΓ του ΟΗΕ στο Βερολίνο το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του σε συνδυασμό με τις επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ευρωδιαφωνίες'' αναφέρεται στις διαφωνίες των ευρωπαϊκών κρατών σε επίμαχα σημεία του ευρωπαϊκού συντάγματος και γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε χθες με τους αρχηγούς των κομμάτων για να συζητήσει μαζί τους το θέμα του συντάγματος. Οπως γράφει, υπάρχει συναντίληψη των κομμάτων με τις θέσεις που θα εκπροσωπήσει η Κύπρος διά του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Παρασκευή. Αλλού γράφει ότι οι Προέδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Αρμενίας, Δημήτρης Χριστόφιας και Αρτούρ Μπαγντασαριάν, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας στον πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογές, λέει ο Ραούφ Ντενκτάς'' προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη ο οποίος απαντούσε έτσι στις επικρίσεις της ''αντιπολίτευσης'' ότι η παρουσία στα κατεχόμενα του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας και αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις Αμπντουλατίφ Σενέρ, ήταν μια παρέμβαση της Τουρκίας υπέρ του κ. Ντενκτάς για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στο ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι η αίτηση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ για χρηματοδότηση των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο και του χρόνου, γεννά υποψίες για επιστροφή του Ειδικού του Συμβούλου για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και της ομάδας του στην περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών αρχές του χρόνου.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τόμας Γουέστον - Επίσκεψη - Συνομιλίες ---------------------------------------- Με στόχο να προωθήσει τη διαδικασία για επανέναρξη των συνομιλιών φθάνει στην Κύπρο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Πρέσβης Τόμας Γουέστον, ο οποίος αναμένεται να έχει επαφές και με τις δύο πλευρές στο νησί.

    Κατά την εδώ παραμονή του, ο κ. Γουέστον θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό ------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του στάτους κβο στην Κύπρο.

    ''Ποτέ δεν υποστηρίξαμε το στάτους κβο στην Κύπρο'', είπε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), προσθέτοντας πως ''εάν το να υποστηρίζεις την αλήθεια και την ειλικρίνεια και να είσαι σαφής, θεωρείται ως στάτους κβό, τότε δεν έχω τίποτε να πω''.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε πως ''εάν υπάρχουν άτομα τα οποία ενθαρρυνόμενα από τις διακηρύξεις μας ότι 'το ανεπίλυτο δεν αποτελεί λύση', προσεγγίζουν το Κυπριακό με τη λογική του 'δώσε και απαλλάξου' (από το πρόβλημα), θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν συμμεριζόμαστε αυτή την αντίληψη''.

    Επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας προς τους Τ/Κ καθώς και την υποστήριξή της για μια διαρκή και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΑΚΕΛ -------------------------------- Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είχε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια της οποίας -όπως ανέφερε ο ίδιος- συζήτησαν ''το θέμα της συνταγματικής διακήρυξης'' και ανταλλάγηκαν απόψεις για ζητήματα που εκκρεμούν και τα οποία αφορούν και ενδιαφέρουν την Κύπρο.

    Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε -σε δηλώσεις του στη Βουλή- ότι θεωρεί φυσιολογική την κινητικότητα που παρατηρείται εκ μέρους των Αμερικανών οι οποίοι, όπως ανέφερε, είχαν προαναγγείλει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα για επίλυση του προβλήματος.

    ''Ο Πρόεδρος'', είπε ο κ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ''θα δει όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, ενόψει της αναχώρησής του για τις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στη Διακυβερνητική, στη συνάντηση κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ ------------------------------------- Πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου φαίνεται να είναι να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να ανταποκριθεί σε πρόσκληση για διάλογο σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας θεωρήσει ότι υπάρχουν συνθήκες που επιτρέπουν έναν ανάλογο διάλογο, με βάση πάντα το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας χθες ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις πρόσφατες διαβουλεύσεις όσον αφορά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και την προοπτική υιοθέτησης ευρωπαϊκού συντάγματος, καθώς και για τις πρόσφατες επαφές του στο εξωτερικό, και αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πολιτικό πρόβλημα και ''τα θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, των πρόσφατων διαφόρων τάσεων μέσα στην Ευρώπη, της δυνατότητας και πιθανότητας να υιοθετηθεί αυτή η Διακυβερνητική Συνθήκη, που αποτελεί και το ούτω καλούμενο σύνταγμα της Ευρώπης''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ -------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους συνέστησε σύνεση και προσοχή ως προς τον τρόπο που η Κύπρος χειρίζεται τα θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και ερωτηθείς εάν υπάρχει νέα πρωτοβουλία από τους Αμερικανούς στο Κυπριακό, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''πάντοτε υπήρχε μια προσπάθεια αλλά πάντοτε είτε συγκρούεται είτε εξαρτάται από τη μεταβολή στη στάση της Αγκυρας''.

    ''Ο πιο αποφασιστικός παράγοντας για να αλλάξει αυτή η στάση είναι η σθεναρότητα στη στάση και των Ευρωπαίων και των Αμερικανών απέναντι στην Τουρκία'', είπε ο κ. Κλεάνθους επισημαίνοντας ότι τώρα πια στενεύουν τα περιθώρια και αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα πρέπει να τοποθετηθεί και να πάρει αποφάσεις για διάφορα ζητήματα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ ----------------------------------------- Σύμφωνο είναι το ΚΣ ΕΔΕΚ με τις θέσεις που θα υπερασπιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία δια του Προέδρου Παπαδόπουλου στη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα συζητήσει το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο στην ΕΕ είναι η διαβούλευση, ενώ σημείωσε πως υπάρχει περίπτωση για κάποια θέματα να διαμορφωθούν θέσεις με τις οποίες θα συμφωνήσει η Κύπρος.

    ''Υπάρχουν όμως θέματα'', πρόσθεσε, ''πάνω στα οποία η δική μας τοποθέτηση είναι πολύ καλά γνωστή, όπως η δημιουργία θέσης Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, ένας Επίτροπος για κάθε χώρα και έξι βουλευτές στην Ευρωβουλή, σημεία με τα οποία υπάρχει απόλυση συμφωνία του Προέδρου Παπαδόπουλου με τις πολιτικές δυνάμεις''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΝΕΟ ------------------------------------- Το Κυπριακό και τα αιτήματα της Κύπρου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το ευρωπαικό σύνταγμα, ήταν στο επίκεντρο ημίωρης συνάντησης που είχε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλο με τον Πρόεδρο των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού.

    Οπως είπε ο κ. Κουτσού, οι ΝΕΟ συμφωνούν με τις προτάσεις της κυβέρνησης στο θέμα του ενός Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δικαίωμα ψήφου, καθώς και σε όλες τις άλλες θέσεις που υποστηρίζει η Κύπρος.

    «Συμφωνούμε με τις προτάσεις της κυβέρνησης και ελπίζουμε να περάσουν», είπε ο κ Κουτσού και διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκαν πιθανά ονόματα για Κύπριο Απίτροπο. ''Ας τον κατοχυρώσουν πρώτα τον Επίτροπο και μετά τον ονομάζουμε», είπε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΑΔΗΚ ------------------------------------ Η Διακυβερνητική Διάσκεψη των κρατών της ΕΕ για συμφωνία στο τελικό κείμενο του ευρωπαϊκού συντάγματος ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη.

    Μετά την ημίωρη συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ευχή όπως οι θέσεις της Κύπρου στο θέμα του ενός Επιτρόπου ανά κράτος μέλος, γίνουν αποδεκτές, εκφράζοντας ωστόσο απαισιοδοξία για το κατά πόσον αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

    «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα λαμβανομένων υπόψη των θέσεων των άλλων μεγάλων χωρών που αντιτίθενται στον ένα Επίτροπο ανά κράτος μέλος», κατέληξε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΓΓ Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών -------------------------------------------------------------- Την ανάγκη διαμόρφωσης συμμαχιών εντός της ΕΕ για προώθηση των θέσεων της Κύπρου, υπογράμμισε χθες ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και συζήτησε μαζί του τη στάση της κυπριακής πλευράς στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    «Πρέπει να επιδιώξουμε πολύ προσεκτικά τις κατάλληλες συμμαχίες για να προχωρήσουν θέματα που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα», είπε ο κ. Περδίκης και αναφέρθηκε στην πρόσφατη εμπειρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Οπως είπε, η εμπειρία του ΣτΕ, παρά το ότι είναι ένα καλό παράδειγμα όσον αφορά την επιμονή της Κύπρου σε θέσεις και αρχές, έδειξε ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στον τομέα της διαμόρφωσης συμμαχιών.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Τουρκία - ΕΕ - Γκιουλ ---------------------------------------------- Αν η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να λύσει το κυπριακό πρόβλημα και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε χθες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου σχολίαζε δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι εάν η Τουρκία δεν πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο του 2004, τότε θα αποσύρει την αίτησή της.

    ''Αν δεν πάρουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων το Δεκέμβρη του 2004, ουσιαστικά θα σημαίνει και από πλευράς ΕΕ ότι η προώθηση της ένταξης της Τουρκίας είναι εκτός των κριτηρίων και της Κοπεγχάγης και των αρχών της ΕΕ'', ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας - Πρωτόκολλο ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Αρτούρ Μπαγντασαριάν υπέγραψαν χθες στη Βουλή Πρωτόκολλο Συνεργασίας που προβλέπει τη δημιουργία προϋποθέσεων για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και άλλους τομείς, καθώς και τη σύσταση μόνιμης Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας των νομοθετικών σωμάτων των δύο χωρών.

    Ο κ. Χριστόφιας αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης για επίσημη επίσκεψή του στην Αρμενία εντός του 2004.

    Εκφράζοντας ιδιαίτερη ευχαρίστηση γιατί ο ομόλογός του αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε και επισκέφθηκε επίσημα την Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ''η επίσκεψη του φίλου Προέδρου θα αποτελέσει σταθμό στην παραπέρα ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Αρμενίας, του κυπριακού και του αρμενικού λαού, αλλά και των κρατών μας, των κυβερνήσεων''.

    Ο Αρμένιος επίσημος είχε επίσης συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και τον Υπουθργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

    Σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Υπουργός Αμυνας - Αναβάθμιση ΕΦ -------------------------------- Δεν υπάρχει πρόθεση παγοποίησης των εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς από πλευράς του Υπουργείου Αμυνας, δήλωσε από την Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ερωτηθείς κατά πόσον η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από το Κυπριακό αδρανοποιεί την ΕΦ.

    Η ΕΦ, υπογράμμισε, συνεισφέρει ενεργά προς την επίλυση του Κυπριακού, και αυτό αποδεικνύεται μετά και την απόφαση για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης.

    Από την άλλη η ΕΦ οφείλει να διατηρεί την ετοιμότητα και ικανότητα της να επιτελέσει την αποστολή για την οποία έχει ταχθεί, πρόσθεσε ο ΥΠΑΜ.

    Σε αναφορά του στις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, είπε ότι το Υπουργείο Αμυνας λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους.

    Κύπριοι Βουλευτές - Γάλλοι Βουλευτές - Συναντήσεις ---------------------------------------------------- Την ικανοποίησή τους για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την ευχή για επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004 ούτως ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ μια επανενωμένη Κύπρος εξέφρασαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, μετά από συνάντησή τους με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κλεάνθους ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη σταθερή υποστήριξη στην υπόθεση της Κύπρου η οποία, όπως ανέφερε, στηρίζεται σε αξίες και αρχές.

    Πρόδρομος Προδρόμου - Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Δίκτυο ------------------------------------------------------- Ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε κοινοβουλευτική συνάντηση που διοργανώνει ο Οργανισμός ''Avenir Transports'', με σκοπό την εγκαθίδρυση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλευτικού Δικτύου.

    Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ - Απονομές ------------------------------ Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) ήταν ο μεγάλος νικητής στην απονομή των Βραβείων Θεάτρου - ''Μελίνα Μερκούρη'' τα οποία απέσπασαν οι άριστοι από τον κόσμο του θεάτρου κατά τις περιόδους 2001 - 2002 και 2002 - 2003, σύμφωνα με την κρίση της πενταμελούς κριτικής επιτροπής.

    Το ''Μέγα Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ - Μελίνα Μερκούρη'' το οποίο απονέμεται σε άτομο του θεατρικού χώρου για τη μέχρι σήμερα προσφορά του, απονεμήθηκε στις δυο ''μεγάλες κυρίες'' του κυπριακού θεάτρου Δέσποινα Μπεμπεδέλη και Τζένη Γαϊτανοπούλου τις οποίες το κοινό χειροκρότησε ιστάμενο ως ένδειξη σεβασμού για τη σημαντική συμβολή τους στη θεατρική ανάπτυξη του τόπου.

    Το βραβείο θεατρικής μετάφρασης απονεμήθηκε στον Μιχάλη Πιερή για τη μετάφραση της τραγωδίας του Ευριπίδη ''Φοίνισσες'' από το ΘΟΚ, ενώ για τη μουσική που έγραψε για αυτό το έργο τιμήθηκε ο συνθέτης Χρήστος Πίττας.

    Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην Μαρία Καρσερά για το έργο ''Η φαλακρή τραγουδίστρια'' του Ευγένιου Ιουνέσκο το οποίο ανέβασε το ''Θέατρο Ενα'' ενώ για τη σκηνογραφία του ίδιου έργου αλλά και της ''Ελίζας'' της Ξένιας Καλογεροπούλου από το ''Ανοικτό Θέατρο '' βραβεύτηκε ο Λάκης Γενεθλής.

    Η ηθοποιός Λέα Μαλένη απέσπασε το βραβείο υποκριτικής για το ρόλο της Σάρας στο έργο της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ ''Παιδιά ενός κατώτερου θεού'' ενώ το βραβείο ενδυματολογίας απονεμήθηκε στον Γιάννη Μετζικώφ για τα κοστούμια της κωμωδίας του Μενάνδρου ''Επιτρέποντες'' από το ΘΟΚ.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές -------------------------------- Νέες μικρές απώλειες κατέγραψε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας πτωτική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,09%, κλείνοντας στις 80,74 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 306 χιλιάδες λίρες. Γεγονός που οφείλεται σε πακέτο τη μετοχή της Suphire Holdings Public ύψους 72 χιλιάδων λιρών.

    [03] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ιράκ - Κύπρος - Εκθεση

    Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ θα δοθεί σήμερα το απόγευμα στη δημοσιότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στη Βαγδάτη και τώρα στο Αμάν Βερονίκ Ταβό.

    Η κ. Ταβό είπε πως η έκθεση ετοιμάστηκε μετά τις εισηγήσεις που υπέβαλε η πολυμελής ομάδα λειτουργών του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων που συνήλθε στην Κύπρο τον περασμένο μήνα, υπό τον Κέβιν Κένετι, επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου για ανθρωπιστικές υποθέσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ, που εδρεύει στο Αμάν.

    [05] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ομάδα ντε Σότο - Εκπρόσωπος Τύπου ΗΕ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συνεχίζει να βρίσκεται στη διάθεση των δύο πλευρών στην Κύπρο στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στη Λευκωσία Μπράιαν Κέλι, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τον ειδικό σύμβουλο του κ. Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να ετοιμάζεται για επιστροφή στα καθήκοντά του, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    [06] (Κ) Χρήστος Πουργουρίδης - Πολιτική Επιτροπή ΚΣΣΕ

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αύριο στις 9 το πρωί για τις Βρυξέλλες, μέσω Αμστερνταμ.

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7077            1,7179
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0881            2,1006
    Λίρα Αγγλίας                     1,1964            1,2035
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,7911        227,5974
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8176          2,8401
    Δολάριο Καναδά                     2,7300          2,7518
    Κορώνα Δανίας                     12,6907         12,7922
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8794         13,9904
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2603         15,3823
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6385          2,6596
    

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,53  (-0,26)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    167.380
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £     94.714    322,25  ( 0,29)
    FTSE Med 100 **                             5.775,19  ( 1,70)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     69.919     91,84  (-0,15)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     22.294     69,34  (-0,03)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £         42     14,66  (-0,27)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      6.394     57,25  (-0,31)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.026     68,00  ( 0,28)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      3.404     20,51  ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.181     70,55  (-1,02)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.414      3,23  ( 0,62)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.315     11,11  (-0,54)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      4.235     11,59  ( 1,93)
    Ξενοδοχεία                    £      5.331     37,43  (-0,29)
    Αλλες Εταιρείες               £     20.656     74,56  (-0,35)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση

    Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σήμερα δεν επέτρεψε στην χρηματιστηριακή αγορά να αναστρέψει την αρνητική πορεία των τελευταίων τριών συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης εντός του επιπέδου των 80 μονάδων, έκλεισε στις 80,53 μονάδες, καταγράφοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,26%. Η αξία των συναλλαγών, καταγράφοντας τον έκτο χαμηλότερο όγκο των τελευταίων εφτά χρόνων, διαμορφώθηκε στις 167 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) Δήμος Λευκωσίας - Γλαύκος Κληρίδης - Τιμητική εκδήλωση

    Σε μια σεμνή και εγκάρδια τελετή στην Πύλη Αμμοχώστου, ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε σήμερα το πρωί τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για το έργο του στην πολιτική ζωή του τόπου, απονέμοντάς του το Μετάλλιο της Πόλης και τιμητικό δίπλωμα.

    [12] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ομάδα ντε Σότο - Εκπρόσωπος Τύπου ΗΕ (ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συνεχίζει να βρίσκεται στη διάθεση των δύο πλευρών στην Κύπρο στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στη Λευκωσία Μπράιαν Κέλι, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τον ειδικό σύμβουλο του κ. Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να ετοιμάζεται για επιστροφή στα καθήκοντά του, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    [13] (Κ) ΕΕ - Κρατικές ενισχύσεις στη γεωργία - Νέος κανονισμός

    Νέο κοινοτικό Κανονισμό για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα, ο οποίος είναι απλουστευμένος και προσαρμοσμένος στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [14] (Κ) ΟΗΕ - Ιράκ - UNAMI - Κύπρος

    Στη Λευκωσία πρόκειται να εγκατασταθεί προσωρινά το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της αποστολής παροχής βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ (UNAMI), αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του που κυκλοφόρησε σήμερα. Η δύναμη θα οργανωθεί στις αρχές του 2004 και θα αποτελείται αρχικά από 40 περίπου μέλη και αργότερα θα φτάσει τα 60, μετά τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα.

    [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Το Κυπροκαναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στο Τορόντο διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση στο Τορόντο, στο οίκημα της κυπριακής κοινότητας, με σκοπό την παρουσίαση των κυπριακών κρασιών στην καναδική αγορά.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο Ευαγόρας Βρυωνίδης εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια διάθεσης των κυπριακών προϊόντων στην καναδική αγορά και δήλωσε την ετοιμότητα του Γενικού Προξενείου να συνεισφέρει στην επιτυχία του σκοπού αυτού.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυριάκος Ελλές, ο Εμπορικός Σύμβουλος Ντένης Δρουσιώτης και ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΤΚΟ Αντώνης Χατζηπαύλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 10 December 2003 - 18:49:15 UTC