Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Ιάκωβος Τενεδιός - Θάνατος
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ''Κίπρις'' - Τουρκικό πλοίο - ''Ψηφοφόροι'' - Ερογλου - Ντενκτάς
  • [05] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [06] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Σύμβαση ΟΗΕ
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - Σχέδιο λύσης - ''Εκλογές''
  • [08] (Κ) Βρυξέλλες - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διακυβερνητική Διάσκεψη
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ- Ε/Κ
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (K) ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Διακυβερνητική - Σύνταγμα
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακό - Ευρωεκλογές - ''Εκλογές''
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδο
  • [15] (Κ) Υπουργός Τουρισμού - Εσωτερικός τουρισμός
  • [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό - Τουρκία
  • [17] (Κ) Παπανδρέου - Ανάν - Κυπριακό - Γενεύη
  • [18] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Ημερήσια διάταξη
  • [19] (Κ) ΕΕ - Τριμερής Σύνοδος Κορυφής - Απασχόληση
  • [20] (Κ) Μαγκριώτης - Συνέλευση ΣΑΕ
  • [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εγκαίνια έκθεσης - Βρυξέλλες
  • [22] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Ολομέλεια - Συμπληρωματικός προϋπολογισμός
  • [24] Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πληροφορίες για ετοιμασία από την Τουρκία σχεδίου συνολικής λύσης του Κυπριακού, η αυξανόμενη παρέμβαση της Τουρκίας στις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και οι αντιπαραθέσεις για το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η ενδεχόμενη επιστροφή του ειδικού σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, πληροφορίες για υπογραφή συμφωνίας από την προηγούμενη κυβέρνηση με αμερικανική εταιρεία για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο και οι ποινές που πρότεινε ο εισαγγελέας στην Αθήνα για τους 15 της ''17 Ν'' που έχουν κριθεί ένοχοι.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δύσκολα τα πράγματα για την τ/κ αντιπολίτευση'' γράφει ότι καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ώρα για τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο για την τ/κ αντιπολίτευση. Η αντιστροφή του κλίματος υπέρ των φιλοντενκτασικών δυνάμεων δεν είναι τυχαία αφού τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η παρέμβαση της Αγκυρας προς την κατεύθυνση στήριξης και υποστήριξης των κομμάτων αυτών. Αλλού γράφει ότι η επιστροφή του ειδικού σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη εφόσον υπάρξει επαναδραστηριοποίηση του διεθνούς Οργανισμού.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Στην αντεπίθεση περνά η Marketrends'' γράφει ότι στα δικαστήρια καταλήγει η διαμάχη της Marketrends Insurance με την Εφορο Ασφαλίσεων. "Η εταιρεία διεκδικεί τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματά της μέσω ιεραρχικής προσφυγής, αναφέρει η εφημερίδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολλάκις ισόβια (56), περίπου 12.000 ποινές κάθειρξης και χρηματική ποινή περίπου 250.000 ευρώ πρότεινε χθες ο εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου για τους 15 καταδικασθέντες της ''17 Ν'' στην Ελλάδα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φαύλος κύκλος από συμφωνία Ρολάνδη'' γράφει ότι η ιστορία της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο ενδέχεται να έχει για το κράτος οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Κι αυτό γιατί η αμερικανική εταιρεία ''CREST'' με την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε μία ''άκρως απόρρητη συμφωνία'' διεκδικεί τώρα συμμετοχή στο έργο. Αλλού γράφει ότι για άλλες οκτώ ημέρες διέταξε το Δικαστήριο την κράτηση των τριών υπόπτων για τη "λεηλασία" της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την "πλαστογραφία" κατέθεσε χθες η Αστυνομία.

    ''H Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ανησυχίες για το νόμισμα'' γράφει ότι ανοικτά εκφράζεται πλέον ο φόβος υποτίμησης της κυπριακής λίρας σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει το νομοσχέδιο που προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου ενώ ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών προειδοποιεί για μαζική φυγάδευση κεφαλαίων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπό παραίτηση τελεί ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συμβουλίου Αξιολόγησης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) Δημήτρης Νατσόπουλος λόγω της σωρείας προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σχέδιο και ΜΟΕ για τη μη λύση'' γράφει ότι Αγκυρα και Ντενκτάς έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο συνολικής λύσης του Κυπριακού, το οποίο θα συνοδεύεται από πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα αφορά σενάρια για αποχώρηση 5.000 στρατιωτών και άνοιγμα Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αισθητή θα είναι η παρουσία των αστυνομικών στα οδοφράγματα από το ερχόμενο Σάββατο ενόψει της διαδικασίας ψηφοφορίας στα κατεχόμενα αφού προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένη διακίνηση Τ/Κ.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Πολυεπίπεδες κινήσεις'' γράφει ότι πολυεπίπεδη προγραμματίζεται να είναι η νέα κίνηση για επίλυση του Κυπριακού αφού πέραν από την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο θα αναζητηθεί και συμφωνία στα θέματα ασφάλειας και συμμαχιών που εμπλέκουν άμεσα Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Αλλού γράφει ότι προαγωγές κατά έναν βαθμό στους αστυνομικούς που αντιστάθηκαν για την προάσπιση της δημοκρατίας πριν, κατά και μετά το πραξικόπημα του 1974 αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [02] (K) Ιάκωβος Τενεδιός - Θάνατος

    Πέθανε γύρω στις 6 σήμερα το πρωί σε ηλικία 69 χρόνων ο Τουρκολόγος Ιάκωβος Τενεδιός ύστερα από ξαφνικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Ο εκλιπών καταγόταν από την Τένεδο. Το 1963 ήρθε στην Κύπρο όπου και εγκαταστάθηκε.

    Διετέλεσε Υπεύθυνος Τουρκικών Προγραμμάτων στο ΡΙΚ, συνεργάτης για πολλά χρόνια της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία και στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Καταλείπει σύζυγο, δύο κόρες και ένα γιο.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Βρυξέλλες ------------------------------------------------------- Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επιθυμία των δύο πλευρών στην Κύπρο για συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού δεδομένου ότι ικανοποιηθούν οι όροι που ο ίδιος έθεσε τον Απρίλιο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος είπε ακόμα πως δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε σήμερα για τις Βρυξέλλες όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Συνταγματική Συνθήκη.

    ''Ο Κόφι Ανάν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί κάτω από τους όρους που έθεσε τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή να ικανοποιηθεί από την πολιτική βούληση όλων των πλευρών να δεχθούν το σχέδιό του και να ορισθεί και η ημέρα που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα,'' δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ για τις προθέσεις του κ. Ανάν σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών και υπό το φως της έκθεσης του ΓΓ με την οποία ζητά χρηματοδότηση για την ομάδα Αλβαρο ντε Σότο και για το 2004.

    Σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να καθορίσει ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως το σχέδιο Ανάν δεν είναι πλήρες ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα αφού υπάρχουν πολλά κενά, όπως στο θέμα της ασφάλειας.

    Αναφορικά με τις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος τόνισε πως δεν μπορεί να κάνει οποιεσδήποτε προβλέψεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

    Σε ό,τι αφορά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως οι συζητήσεις της συνόδου είναι προγραμματισμένες να γίνουν την Παρασκευή και το Σάββατο αλλά λόγω των πολλών διαφορών που υπάρχουν ενδέχεται να συνεχιστούν και την Κυριακή.

    Ανέφερε πως η κυπριακή αντιπροσωπεία έχει τρεις προσκλήσεις για διάφορες συμμαχίες στη Διακυβερνητική Διάσκεψη αλλά οι συμμαχίες διαφέρουν από θέμα σε θέμα και ως εκ τούτου χρειάζεται προσοχή μήπως εντασσόμενη σε μερικές προκαλεί την εχθρότητα άλλων.

    Τόνισε ότι η Κύπρος παραμένει σταθερή στη θέση της για την εκροσώπηση της Κύπρου από έναν Επίτροπο και έξι Ευρωβουλευτές.

    ΓΓ ΟΗΕ - Ομάδα ντε Σότο - Εκπρόσωπος Τύπου ΗΕ --------------------------------------------- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συνεχίζει να βρίσκεται στη διάθεση των δύο πλευρών στην Κύπρο στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στη Λευκωσία Μπράιαν Κέλι, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τον ειδικό σύμβουλο του κ. Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να ετοιμάζεται για επιστροφή στα καθήκοντά του, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κέλι, εάν υπάρξουν εξελίξεις η αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι στη διάθεση των δύο πλευρών, διευκρινίζοντας πως εναπόκειται στον ίδιο τον Κόφι Ανάν να αποφασίσει πώς θα ενεργήσει.

    Απαντώντας ερώτηση για την έκθεση του κ. Ανάν με την οποία ζητά από την Πέμπτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χρηματοδότηση για την ομάδα ντε Σότο και για το 2004, ο κ. Κέλι είπε πως ''η έκκληση του ΓΓ δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που καταγράφει.''

    ΟΗΕ - Ιράκ - UNAMI - Κύπρος --------------------------- Στη Λευκωσία πρόκειται να εγκατασταθεί προσωρινά το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της αποστολής παροχής βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ (UNAMI), αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του που κυκλοφόρησε χθες. Η δύναμη θα οργανωθεί στις αρχές του 2004 και θα αποτελείται αρχικά από 40 περίπου μέλη και αργότερα θα φτάσει τα 60, μετά τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα.

    Ο κ. Ανάν γράφει στη σχετική αναφορά της έκθεσής του: ''Αποφάσισα να αρχίσω την προοδευτική διαδικασία εγκαθίδρυσης της αποστολής της UNAMI, δημιουργώντας τον κορμό της αποστολής εκτός του Ιράκ. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού θα εγκατασταθεί προσωρινά στη Λευκωσία. Επιπρόσθετο προσωπικό θα αναπτυχθεί σε μικρό γραφείο στο Αμμάν και άλλες τοποθεσίες στην περιοχή, όπου χρειάζεται''.

    Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ δόθηκε χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στη Βαγδάτη και τώρα στο Αμάν Βερονίκ Ταβό.

    Η κ. Ταβό είπε πως η έκθεση ετοιμάστηκε μετά τις εισηγήσεις που υπέβαλε η πολυμελής ομάδα λειτουργών του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων που συνήλθε στην Κύπρο τον περασμένο μήνα, υπό τον Κέβιν Κένετι, επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου για ανθρωπιστικές υποθέσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ, που εδρεύει στο Αμάν.

    Μετά τις διαβουλεύσεις στη Λευκωσία των 70 περίπου αξιωματούχων του ΟΗΕ που ασχολούνται με το Ιράκ ο κ. Κένετι είχε δηλώσει πως η Κύπρος διαθέτει την απαραίτητη υποδομή και διευκολύνσεις για να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες των ΗΕ για το Ιράκ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανθρώπινα Δικαιώματα - Οργανισμός --------------------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι πάντα θα είναι υποστηρικτής του ρόλου και έργου του Εθνικού Οργανισμού Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο με αντιπροσωπεία του Οργανισμού.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΝΟΠΑΔ) Λήδα Κουρσουμπά είπε πως ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

    Η κ. Κουρσουμπά ανέφερε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επικρότησε τις εργασίες και ενέργειες του Οργανισμού για διαφώτιση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, τις εκστρατείες που γίνονται σε σχολεία, διάφορους οργανωμένους φορείς όπως είναι η Αστυνομία, και κρατικές υπηρεσίες.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καθοδήγησης του ΕΘΝΟΠΑΔ Λεύκος Κληρίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τους διαβεβαίωσε ότι ''είναι θιασώτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οποτεδήποτε χρειαστούμε τη βοήθεια του για αυτά τα θέματα θα είναι στη διάθεσή μας''.

    Χρήστος Πουργουρίδης - Πολιτική Επιτροπή ΚΣΣΕ --------------------------------------------- Ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, μετέβη χθες στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής της ΚΣΣΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Δήμος Λευκωσίας - Γλαύκος Κληρίδης - Τιμητική εκδήλωση ----------------------------------------------------- Σε μια σεμνή και εγκάρδια τελετή στην Πύλη Αμμοχώστου, ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε χθες τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για το έργο του στην πολιτική ζωή του τόπου, απονέμοντάς του το Μετάλλιο της Πόλης και τιμητικό δίπλωμα.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, το Δημοτικό Συμβούλιο, πρώην Υπουργοί, κομματικά στελέχη, ξένοι Πρεσβευτές, κρατικοί αξιωματούχοι, φίλοι του τιμωμένου, καθώς και πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε και τον καταχειροκρότησε.

    Ιάκωβος Τενεδιός - Θάνατος -------------------------- Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 69 χρόνων ο Τουρκολόγος Ιάκωβος Τενεδιός ύστερα από ξαφνικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Ο εκλιπών καταγόταν από την Τένεδο. Το 1963 ήρθε στην Κύπρο όπου και εγκαταστάθηκε.

    Διετέλεσε Υπεύθυνος Τουρκικών Προγραμμάτων στο ΡΙΚ, συνεργάτης για πολλά χρόνια της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία και στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Καταλείπει σύζυγο, δύο κόρες και ένα γιο.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 2.30 το απόγευμα από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία.

    Νικής Γεωργίου - Κηδεία ----------------------- Κηδεύεται στις 2.30 σήμερα το απόγευμα στο Φρέναρος ο Νικής Γεωργίου, 79 χρόνων, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα προχθές.

    Ο Νικής Γεωργίου διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Υπήρξε πρωταθλητής στίβου με τα χρώματα του Γυμναστικού Συλλόγου Αμμοχώστου και προπονητής της Νέας Σαλαμίνας.

    Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση -------------------------------------- Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε χθες δεν επέτρεψε στην χρηματιστηριακή αγορά να αναστρέψει την αρνητική πορεία των τελευταίων τριών συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης εντός του επιπέδου των 80 μονάδων, έκλεισε στις 80,53 μονάδες, καταγράφοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,26%. Η αξία των συναλλαγών, καταγράφοντας τον έκτο χαμηλότερο όγκο των τελευταίων εφτά χρόνων, διαμορφώθηκε στις 167 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) ''Κίπρις'' - Τουρκικό πλοίο - ''Ψηφοφόροι'' - Ερογλου - Ντενκτάς

    Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' γράφει ότι μεγάλος αριθμός ατόμων αποβιβάστηκε με πλοίο στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου με σκοπό να μεταφερθεί στις πλατείες όπου θα πραγματοποιηθούν τα συλλαλητήρια του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου.

    [05] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αυστραλία - Υπατη Αρμοστεία Κύπρου - Ψήφισμα -------------------------------------------- Η Υπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την υιοθέτηση ψηφίσματος της τοπικής Βουλής της Αυστραλιανής Περιφέρειας Πρωτευούσης (ACT) που φέρει τον τίτλο ''Desire of the people of Cyprus to be a unified and independent nation''. (Επιθυμία του κυπριακού λαού για ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος).

    Η εισήγηση για συζήτηση του θέματος κατατέθηκε από τον Εργατικό Βουλευτή John Hargreaves και το ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα, μεταξύ άλλων αναγνωρίζει την ισχυρή θέληση του λαού της Κύπρου για επανένωση και καλεί τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Chief inister Jon Stanhope, να μεταφέρει το σχετικό μήνυμα στον Πρωθυπουργό της χώρας.

    Με την ευκαιρία αυτή η Υπατη Αρμοστεία στην ανακοίνωσή της εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την Κυπριακή Κοινότητα της Καμπέρας για την δραστηριότητα και το ζήλο στις προσπάθειες που κατέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ελλάς ΣΑΤ --------- Η HELLAS SAT Consortium έχει συνάψει συνεργασία με την TARBS Europe και από σήμερα θα προσφέρει δωρεάν για το μήνα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ CYPRUS SAT και στους Απόδημους που κατοικούν εκτός Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και αδυνατούν να λάβουν το πρόγραμμα CYPRUS SAT από το δορυφόρο HELLAS SAT 2, παρέχοντας έτσι Παγκόσμια μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος CYPRUS SAT

    Οι Κύπριοι Απόδημοι που κατοικούν στις χώρες της Αφρικής, Ασίας, Αυστραλίας και Βορείου Αμερικής, οι οποίες καλύπτονται από τους δορυφόρους Thaicom 3, PAS 8 και Galaxy 10R θα λαμβάνουν το δορυφορικό πρόγραμμα CYPRUS SAT με τις εξής τεχνικές παραμέτρους:

    1. Οι Απόδημοι της Αφρικής και Ασίας από το δορυφόρο Thaicom 3 (C Band) στην τροχιακή θέση 78.5ο Ε:

    1.1. Μέγεθος Κεραίας: 2.4 m C Band 1.2. Συχνότητα εκπομπής: 3520 MHz 1.3. Πόλωση: Οριζόντια (Horizontal) 1.4. Ρυθμός Μετάδοσης (Symbol Rate): 28066 1.5. FEC: 3/4

    2. Οι Απόδημοι της Αυστραλίας από την Ψηφιακή Πλατφόρμα της TARBS World TV που βρίσκεται στο δορυφόρο PAS 8 166ο Ε με τις εξής παραμέτρους εκπομπής:

    2.1. Μέγεθος Κεραίας: 65 cm Ku Band 2.2. Συχνότητα εκπομπής: 12646 MHz 2.3. Πόλωση: Οριζόντια (Horizontal) 2.4. Ρυθμός Μετάδοσης(Symbol Rate): 28067 2.5. FEC: 3/4

    3. Οι Απόδημοι της Βορείου Αμερικής, Καναδά και Κεντρικής Αμερικής από το δορυφόρο Galaxy 10R στην τροχιακή θέση 123ο W

    3.1. Μέγεθος Κεραίας: 80 cm Ku Band 3.2. Συχνότητα εκπομπής: 11920 MHz 3.3. Πόλωση: Κατακόρυφη (Vertical) 3.4. Ρυθμός Μετάδοσης (Symbol Rate): 28066

    [06] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Σύμβαση ΟΗΕ

    Την προθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια μάχη κατά της διαφθοράς, επεσήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας, σε παρέμβασή του στη Διάσκεψη Ανωτέρου Επιπέδου για την Υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Νικήτας τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος διαθέτει ένα συνολικό νομικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - Σχέδιο λύσης - ''Εκλογές''

    Προκλητική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που τη φέρουν να επεξεργάζεται σχέδιο λύσης του Κυπριακού με στόχο να κερδίσει ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Πρόκειται για προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παίζει πλέον με τα νεύρα της ΕΕ'', είπε ο κ. Ομήρου, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρο Ζένιο.

    Αυτό, είπε ο κ. Ομήρου, αποτελεί ''στάχτη στα μάτια της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας. Ούτε η διεθνής κοινότητα ούτε η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή τη στάχτη στα μάτια'', συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    ''Η Τουρκία ή θα εγκαταλείψει αναχρονιστικές και νεοοθωμανικής νοοτροπίας συμπεριφορές ή θα βρεθεί οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο των ιστορικών εξελίξεων'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''τα μηνύματα που έχουν δοθεί είναι σαφέστατα και με την έκθεση προόδου και με τις επαναληπτικές δηλώσεις'' του Κοινοτικού Επίτροπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Ερωτηθείς για τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''έχουμε εκφράσει κατ΄ επανάληψη την ευχή και την προσδοκία οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να κερδίσουν αυτήν την ψηφοφορία. Οχι γιατί θεωρούμε νόμιμες τις εκλογές, οι οποίες δεν διεξάγονται με βάση το σύνταγμα και τα θέσμια της Κυπριακής Δημοκρατίας'', πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, ''αλλά γιατί στο τιμόνι της τ/κ κοινότητας θα βρεθούν δυνάμεις, με τις οποίες, έστω και εάν δεν συμφωνούμε απόλυτα, μπορούμε να βρούμε μια κοινή γλώσσα στη βάση του κοινού πόθου, Ε/Κ και Τ/Κ, για τερματισμό της κατοχής, επανένωσης της χώρας μας και ένταξη και των Τ/Κ στην ΕΕ''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι ''είναι φανερό από όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι τώρα ότι αυτές οι εκλογές εκ των προτέρων είναι νοθευμένες'', προσθέτοντας ότι ''είναι προφανές ότι αυτή η ψηφοφορία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες ως προς την προοπτική οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να νικήσουν.''

    Πρώτον, είπε ο κ. Ομήρου ''διότι υπάρχει ένας εκλογικός κατάλογος στον οποίο το ήμισυ τουλάχιστον των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι'' και δεύτερο διότι ''υπήρξε ένα όργιο παρεμβάσεων, πιέσεων, εκβιασμών από πλευράς, όχι μόνο του περιβάλλοντος του κ. Ντενκτάς, αλλά και απροκάλυπτων παρεμβάσεων και επεμβάσεων της Αγκυρας''.

    ''Παρόλα αυτά εμείς εκφράζουμε ξανά την ευχή και την προσδοκία και δηλώνουμε συμπαράταξη προς αυτές τις δυνάμεις'', κατέληξε ο κ. Ομήρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Βρυξέλλες - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διακυβερνητική Διάσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος φθάνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αύριο οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα κηρύξουν την έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, με την ελπίδα να καταλήξουν στο σχέδιο συντάγματος της ΕΕ.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ- Ε/Κ

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7072            1,7174
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0749            2,0873
    Λίρα Αγγλίας                     1,1913            1,1984
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     224,5127        226,3088
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8142          2,8367
    Δολάριο Καναδά                     2,7359          2,7577
    Κορώνα Δανίας                     12,6889         12,7904
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9272         14,0386
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3070         15,4294
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6458          2,6669
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,62  ( 0,11)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    163.843
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    108.454    324,22  ( 0,61)
    FTSE Med 100 **                             5.738,45  (-0,64)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     93.933     91,84  ( 0,00)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     20.736     69,04  (-0,43)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        469     14,82  ( 1,09)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.406     57,32  ( 0,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.664     68,52  ( 0,76)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.686     20,48  (-0,15)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.254     71,79  ( 1,76)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.822      3,26  ( 0,93)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      5.085     11,04  (-0,63)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,55  (-0,35)
    Ξενοδοχεία                    £      2.624     37,30  (-0,35)
    Αλλες Εταιρείες               £     11.705     74,56  ( 0,00)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (K) ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Διακυβερνητική - Σύνταγμα

    Το θέμα του εάν θα υπάρξει κατάληξη σε ότι αφορά το Σύνταγμα της ΕΕ κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη στις Βρυξέλλες είναι ακόμη ανοικτό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας πως παρά τη μη σύγκλιση απόψεων σε κάποια θέματα ο ίδιος κρίνει πως δεν πρόκειται να αφεθεί όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια να ναυαγήσει.

    ''Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας και από την Ιρλανδική Προεδρία'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε πως ''εμείς έχουμε κάποια συμφέροντα να προστατεύσουμε, έχουμε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, αλλά για τα ενδιαφέροντά μας δεν θα δώσουμε ασφαλώς τις μάχες που θα δώσουμε για τα συμφέροντά μας''.

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακό - Ευρωεκλογές - ''Εκλογές''

    Η θέση της τουρκικής πλευράς στο κυπριακό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί είτε κερδίσει η ''αντιπολίτευση'' στις λεγόμενες εκλογές της Κυριακής είτε παραμείνει ο Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία διεξαγωγής του Εκλογικού Συνεδρίου του ΑΔΗΚ στις 20 Δεκεμβρίου, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε ''απογοητευτική'' την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα στο κυπριακό, αφού όπως είπε, ''δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο''

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδο

    Η σταθεροποιητική σήμερα πορεία των τραπεζικών μετοχών διατήρησε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά την πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα, στα ίδια περίπου με τα χθεσινά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,11%, κλείνοντας στις 80,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 163 χιλιάδων λιρών.

    [15] (Κ) Υπουργός Τουρισμού - Εσωτερικός τουρισμός

    [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό - Τουρκία

    Αναφορά στο Κυπριακό σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας, περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναμένεται να υιοθετηθούν αύριο από τους Δεκαπέντε της ΕΕ.

    Οπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ το Συμβούλιο θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των συμπερασμάτων, αφού έχει προηγηθεί το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων και Υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, έτσι ώστε οι ηγέτες των κρατών να μπορέσουν να ασχοληθούν με τα επίμαχα ζητήματα της Διακυβερνητικής.

    [17] (Κ) Παπανδρέου - Ανάν - Κυπριακό - Γενεύη

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παρακολουθεί με ''ιδιαίτερο ενδιαφέρον'' τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και θέλει να δει τις πιθανές πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάμβανε ο ίδιος, ανάλογα με την βούληση που θα εκφραστεί, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [18] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Ημερήσια διάταξη

    [19] (Κ) ΕΕ - Τριμερής Σύνοδος Κορυφής - Απασχόληση

    [20] (Κ) Μαγκριώτης - Συνέλευση ΣΑΕ

    Το έτος 2004 είναι, μεταξύ άλλων, η χρονιά για τη λύση του Κυπριακού, για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως ως βάση διαλόγου προσδιορίζεται από το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Γιάννης Μαγκριώτης.

    [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εγκαίνια έκθεσης - Βρυξέλλες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τέλεσε σήμερα στις Βρυξέλλες τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Κλάρας Ζαχαράκη - Γεωργίου με τίτλο «Νόστος».

    [22] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    [23] (Κ) Ολομέλεια - Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

    [24] Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Μαγκριώτης - Συνέλευση ΣΑΕ -------------------

    Το έτος 2004 είναι, μεταξύ άλλων, η χρονιά για τη λύση του Κυπριακού, για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως ως βάση διαλόγου προσδιορίζεται από το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Γιάννης Μαγκριώτης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 11 December 2003 - 18:49:22 UTC