Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχηγοί κομμάτων
  • [02] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [03] (Κ) Κόφι Ανάν - Καλές υπηρεσίες - Προϋπολογισμός
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Γκρόσμαν - Αγκυρα - Επαφές
  • [07] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας - Πρωτόκολλο (1)
  • [09] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Τουρκία - ΕΕ - Γκιουλ
  • [10] (Κ) Τόμας Γουέστον - Επίσκεψη - Συνομιλίες
  • [11] (Κ) Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ - Απονομές
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές
  • [14] (Κ) Γερμανία - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχηγοί κομμάτων

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους ηγέτες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12-13 Δεκεμβρίου για τη Συνταγματική Συνθήκη.

    [02] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Τορόντο - Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο -------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση χορήγησε το ποσό των 50.000 δολ. Καναδά για την ανέγερση του νέου Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Τορόντο.

    Επιταγή με το ποσό αυτό επέδωσε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Ευαγόρας Βρυωνίδης στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Κώστα Μενεγάκη.

    Σε ομιλία του ο κ. Μενεγάκης ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στο Τορόντο, προσθέτοντας ότι το Γενικό Προξενείο βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Ομογένειας με τη συνεργασία και τη βοήθεια που παρέχει. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος έχει αποδείξει έμπρακτα τη συμπαράσταση της προς την Ελλάδα και εξήρε τη συνεργασία μεταξύ της κυπριακής και ελληνικής κοινότητας στον Καναδά.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου αποδέχτηκε πρόσκληση του κ . Μενεγάκη να συμμετάσχει ως επίτιμο μέλος στην Επιτροπή του νέου Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου.

    Στην Ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο παρέστησαν ο Δρ. Θανάσης Φούσιας, Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Εθνικού Κογκρέσου, ο Κώστας Πάππας, Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου του Οντάριο, ο Κωνσταντίνος Σοφοκλέους, Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Τορόντο, ο Κώστας Κρανιάς, Πρόεδρος των Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εκπρόσωποι από όλα τα ΜΜΕ, η ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας και πλήθος κόσμου.

    Κάιρο - Κυπριακή Αδελφότητα ---------------------------- Πραγματοποιήθηκε προχθές η ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου, κατά την οποία έγινε ο απολογισμός του έργου της Αδελφότητας για το έτος 2002 και παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός για το 2003.

    Στη συνέλευση παρευρέθηκαν ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στο Κάιρο Φαίδων Αναστασίου, πλαισιώμενος από τους λειτουργούς της Πρεσβείας, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, εκπρόσωπος του Ελληνα Γενικού Προξένου, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, πρόεδροι ελληνικών σωματείων και πλήθος πάροικων.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γιώργος Σκίτσας αναφέρθηκε στην πολύχρονη ιστορία της Αδελφότητας των Κυπρίων στην Αίγυπτο, σημειώνοντας πως η Κυπριακή Αδελφότητα Αλεξανδρείας ήταν το πρώτο ελληνικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο.

    Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική και άλλη στήριξη που πρόσφερε ο κυπριακός ελληνισμός της Αιγύπτου στην Κύπρο στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το νησί μας κατά τη διάρκεια των αγώνων του για ελευθερία και ευημερία.

    Ο κ. Σκίτσας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις κυπριακές Αρχές για την οικονομική στήριξη που παρέχουν στους Κυπρίους της Αιγύπτου και παρακάλεσε τον Πρέσβη να διαβιβάσει στην κυπριακή κυβέρνηση τις θερμές ευχαριστίες της Αδελφότητας για την πολύτιμη βοήθειά της.

    Ο κ. Αναστασίου στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης της παρουσίας των Κυπρίων αποδήμων στην Αίγυπτο και συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη για το έργο που επιτελούν.

    Στη συνέχεια ο κ. Αναστασίου ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την παρούσα φάση που διέρχεται το κυπριακό πρόβλημα, με ιδιαίτερη έμφαση στην επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη σημασία της ως καταλύτης για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Διαβεβαίωσε πως η Πρεσβεία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των απόδημων Κυπρίων προσφέροντας κάθε βοήθεια όποτε τη χρειαστούν.

    Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Επίσκοπος Νιτρίας κ. Αλέξιος, μετέφερε εγκάρδιο χαιρετισμό του Πατριάρχη μαζί με τις ευχές του για συνέχιση και διεύρυνση του έργου της Αδελφότητας προς όφελος όχι μόνο των Κυπρίων, αλλά και του απανταχού ελληνισμού.

    Ο Επίσκοπος σημείωσε πως τους Κυπρίους της Αιγύπτου τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κατάγεται από τη Μεγαλόνησο.

    Την ετήσια Γενική Συνέλευσή της πραγματοποίησε επίσης χθες και η Κυπριακή Αδελφότητα Αλεξανδρείας, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος Ζ΄.

    Την Πρεσβεία εκπροσώπησε ο Λειτουργός Ανδρέας Κουζούπης, ο οποίος μετέφερε στους σύνεδρους χαιρετισμό του Πρεσβευτή της Δημοκρατίας. Παρευρέθηκαν επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και σύσσωμη η παροικία Αλεξανδρείας.

    Αλεξάνδρεια - Πατριάρχης Πέτρος - Κυπριακή Αδελφότητα ----------------------------------------------------- Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από το Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο παρέστη χθες στην Ετήσια Τακτική Συνέλευση της Ελληνικής Αδελφότητας των εν Αιγύπτω Κυπρίων η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της στην Αλεξάνδρεια.

    Ανακοίνωση του πατριαρχείου αναφέρει ότι μετά το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Χρήστο Κουμίδη ακολούθησε η ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης τακτικής γενικής συνέλευσης, η λογοδοσία και η έκθεση των πεπραγμένων χρήσης 2002, η υποβολή απολογισμού και γενικού ισολογισμού χρήσης 2002, ο διορισμός ορκωτού ελεγκτού και ο καθορισμός της αμοιβής του, η εκλογή ενός άμισθου ελεγκτού για ένα χρόνο και η εκλογή επτά μελών της Κεντρικής Διαχειριστικής Επιτροπής για μια εξαετία.

    Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς, εκ μέρους του απουσιάζοντος πρέσβεως της Κύπρου Φαίδωνος Αναστασίου, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας Ανδρέας Κουζούπης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, και ο Πρόεδρος της ΕΚΑ Χαράλαμπος Κατσιμπρής. Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο Μακαριότατος.

    Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η αδελφότητα και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση του Πατριαρχείου προς όλες τις κοινότητες, αδελφότητες, σωματεία και συλλόγους λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: ''σας συγχαίρω για τη νοικοκυρεμένη δουλειά που κάνετε. Η Εκκλησία είναι πάντοτε κοντά σας. Κι εσείς βοηθάτε το συνάνθρωπο όπως και η Εκκλησία, η κοινότητα και τα άλλα σωματεία. Εύχομαι το έργο αυτό να συνεχιστεί παρά τη συρρίκνωση των μελών της αδελφότητας. Είμαι βέβαιος πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον ελληνισμό της Αιγύπτου''.

    Ο Μακαριότατος αναφέρθηκε και στο κυπριακό πρόβλημα και ευχήθηκε να δοθεί σύντομα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας και τα ακόλουθα: ''Η θλίψη μου για το πρόβλημα που ταλανίζει τόσα χρόνια την Κύπρο, τον ελληνισμό και την ορθοδοξία είναι μεγάλη. Εύχομαι σύντομα να ακούσουμε να κτυπούν και πάλι οι καμπάνες των εκκλησιών που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ελπίδα ότι κάποτε θα γίνει και αυτό, μας δίνει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Σας διαβεβαιώνω πως πάντοτε όπου κι αν βρίσκομαι και όποιον αρχηγό κράτους συναντάω αναφέρω το πρόβλημα της Κύπρου. Αυτό είναι το καθήκον μου ως Ελλην Κύπριος και ως Πατριάρχης. Λαμβάνουμε πάντοτε υποσχέσεις αλλά τα χρόνια περνάνε. Η προσευχή μας είναι καθημερινή και η ελπίδα πάντα παραμένει και μας στηρίζει, γιατί διαφορετικά θα πέσουμε σε μαρασμό και θα χάσουμε τα πάντα''.

    Το μεσημέρι ο Μακαριότατος και ο Αλεξανδρινός κλήρος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε η Αδελφότητα στο Εντευκτήριο της ΕΚΑ. Παρόντες ήταν όλοι οι προαναφερόμενοι καθώς και οι κοινοτικοί επίτροποι και οι πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων και σωματείων Αλεξανδρείας.

    Ουάσιγκτον - Επιστολή AHI ------------------------- AHI general counsel Gene Rossides sent a letter to Secretary of State, Colin L. Powell rejecting the State Departments position that the U.S. Government, in effect, is bound by a Greek and Turkish Cypriot agreement that they would treat the missing as a humanitarian issue and not seek criminal prosecutions on either side.

    The Governments position was set forth in Ambassador and Special Cyprus Coordinator Thomas G. Westons September 10, 2003 reply to Mr. Rossides July 17, 2003 letter to Secretary Powell requesting an investigation to determine responsibility of Turkish Cypriot Leader Rauf Denktash and the 1974 Turkish commander of Turkeys invasion forces for the murder of five Americans during the Turkish invasion of Cyprus in 1974.

    In his response, Ambassador Weston referred to the Committee on Missing Persons, established in 1981 under UN auspices and said that at that time ''the two sidesagreed that the issue would be treated as a purely humanitarian one and that no attempts would be made to pursue criminal prosecutions on either side. Our policy is to support a resolution of this issue through this established UN mechanism.''

    In his December 4, 2003 letter, Mr. Rossides rejected the State Departments position and called on Secretary Powell to reverse it. Mr. Rossides stated:

    ''We find it unacceptable and astonishing that the cold-blooded killing of five Americans while they were illegally held captive is subject to an agreement the U.S. is not a party to and seek from you a reversal of this position.''

    Mr. Rossides also raised the issue of the remains of the four Americans that have not been positively identified. He stated: ''I understand that from the movement back and forth across the Green Line, that four graves have been identified as belonging to the other four Americans. We urge further inquiry to determine the validity of this information including exhuming the graves.''

    [03] (Κ) Κόφι Ανάν - Καλές υπηρεσίες - Προϋπολογισμός

    To ποσό του 1.365.400 δολαρίων ζητά από την Πέμπτη (Οικονομική) Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την κάλυψη των αναγκών που απαιτούνται για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, που αναμένει ότι «θα συνεχιστεί εντός του 2004». Το ποσό αυτό απαιτείται για τα έξοδα των βοηθών που θα πλαισιώσουν τον Ειδικό Σύμβουλο, των εμπειρογνωμόνων και των ταξιδιών.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κυβερνητική πολιτική για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η εκδηλούμενη αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, οι λεγόμενες εκλογές της προσεχούς Κυριακής στα κατεχόμενα και οι διαφορετικές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για την επίλυση του Κυπριακού είναι τα θέματα που κατά κύριο λόγο απασχολούν τα φύλλα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες είναι η απόφαση του Δικαστηρίου χθες στην Αθήνα για τα μέλη της 17Ν, η επικείμενη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και τα εναρμονιστικά νομοσχέδια που θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κίνηση υπέρβασης των τ/κ εκλογών'' γράφει ότι οι Αμερικανοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν την πρωτοβουλία τους για ενεργοποίηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού πριν γίνει γνωστό ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στην ''εκλογική'' αναμέτρηση της Κυριακής, σε μια κίνηση που φανερώνει την αποφασιστικότητα και τους φόβους τους για την έκβαση των λεγομένων εκλογών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο κείμενο συμπερασμάτων που θα εγκριθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες θα σημειώνεται η εκφρασθείσα βούληση της Τουρκίας να συμβάλει προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Βασιλικοί θρόνοι για δικαστές'' γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξοπλίζεται με έπιπλα από οξιά σε απόχρωση τριανταφυλλιάς έναντι του ποσού των 12.000 λιρών. Προσθέτει ότι το ποσό αυτό καλύπτει την αξία 50 καρεκλών και έξι διθέσεων καναπέδων που προορίζονται για τα γραφεία των Δικαστών και τις αίθουσες συνεδριάσεων του Προέδρου του Δικαστηρίου Λάρνακας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενόψει των Χριστουγέννων οι συμπατριώτες μας χαρακτηρίζονται από τάση φυγής προς χώρες και πόλεις στις οποίες γιορτάζονται έντονα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ο φόρος βγαίνει παγανιά'' γράφει ότι η κεντρική φιλοσοφία που θα προωθήσει ''πάση θυσία'' η κυβέρνηση είναι ότι θα κλείσουν οι πόρτες της φοροδιαφυγής και θα ανοίξουν οι πόρτες της για την αύξηση των εισπράξεων για τα δημόσια ταμεία. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού εξαγγέλλοντας αυτή την πολιτική είπε ότι οι ποινές για ψευδείς φορολογικές δηλώσεις θα δεκαπλασιαστούν και θα ποινικοποιηθεί η μη καταβολή φόρων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να ετοιμάσει προτάσεις για αναθεώρηση του ωραρίου στη Δημόσια Υπηρεσία επί των οποίων θα αρχίσει διάλογος.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Στη φόρα όλα τα εισοδήματα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι δεν θα ξεφεύγει πλέον κανένας από την τσιμπίδα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, είτε είναι Κύπριος είτε αλλοδαπός. Προσθέτει ότι με πρόταση νόμου που κατέθεσαν βουλευτές υποχρεώνονται τα νομικά και φυσικά πρόσωπα να δηλώσουν στο φόρο εισοδήματος όλα τα αδήλωτα εισοδήματα ή κέρδη τους, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2003 και κατά συνέπεια δεν φορολογήθηκαν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κύπριοι το χειμώνα θα βάλουν πετρέλαιο με το σταγονόμετρο καθώς οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύονται στα ύψη, ενώ η κρατική στήριξη παρέχεται επιλεκτικά στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και αναμένονται αυξήσεις για κάλυψη της ζημιάς που συσσωρεύτηκε από το καλοκαίρι.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καταιγιστικές οι εξελίξεις'' γράφει ότι οι Αμερικανοί δεν προτίθενται να αναμένουν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών της ερχόμενης Κυριακής για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους στο Κυπριακό. Γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυρπιακό Τόμας Γουέστον αναχωρεί για την περιοχή την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ο Αμερικανός ΥΦΕΞ Μαρκ Γκρόσμαν μεταβαίνει αύριο στην Αγκυρα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους το Κυπριακό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ισχυρή και ικανοποιητική την περί Κύπρου αναφορά στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, που έγινε στη Νιγηρία.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Διγλωσσία Ντενκτάς Γκιουλ'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ εμφανίζουν διγλωσσία παραμονές των ''εκλογών''. Αναφέρει ότι ο κ. Ντενκτάς μιλά για νέα σχέδια λύσης του Κυπριακού που ετοιμάζουν η Αγκυρα και το ψευδοκράτος ενώ ο κ. Γκιουλ κάνει λόγο για συζήτηση του σχεδίου Ανάν και λύση του προβλήματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να βρίσκονται ενώπιον της Βουλής για ψήφιση 150-200 εναρμονιστικά νομοσχέδια και κανονισμοί που θα πρέπει να ψηφισθούν μέχρι το Μάρτιο, δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης προσθέτοντας ότι βρίσκονται καθοδόν προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [05] (Κ) Εκπομή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις -------------------------------------------- Μετά τις ''βουλευτικές εκλογές'' της προσεχούς Κυριακής στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα επικοινωνήσει με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να του προτείνει την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος κατά την επιστροφή του στην Κύπρο ύστερα από ταξίδια στην Ιταλία και τη Νιγηρία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ικανοποιητικό το ψήφισμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που συναντήθηκαν στη Νιγηρία, επισημαίνοντας ότι καλύπτει τα θέματα που σήμερα αφορούν το Κυπριακό.

    ''Θεωρώ ότι είναι ένα ικανοποιητικό ψήφισμα που αφορά το Κυπριακό και καλύπτει τα θέματα που σήμερα αφορούν το Κυπριακό'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Στη συνέχεια, είπε ότι σήμερα και αύριο θα προσπαθήσει να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία για να συζητηθούν θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η δική μας θέση είναι η πάγια θέση ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με βάση το σχέδιο Ανάν''.

    Πρόσθεσε ότι ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον ''θα έρθει στην Κύπρο σε λίγες μέρες''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον στο Κυπριακό και ότι η επικείμενη επίσκεψη του κ. Γουέστον θα πραγματοποιηθεί ''μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για να δείξουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών''.

    Είπε, επίσης, ότι προτίθεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ''ψηφοφορίας'' στα κατεχόμενα να απευθυνθεί στον Κόφι Ανάν ''και να του ζητήσω να καλέσει νέο γύρο συνομιλιών''.

    Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ετοιμάζει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτή είναι μια άποψη που διαρρέει στον Τύπο εδώ και αρκετούς μήνες''.

    ''Εχω την άποψη ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι διατεθειμένος να αρχίσει συνομιλίες σε οποιανδήποτε άλλη βάση εκτός από το σχέδιό του'', είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''τόσο η διαδικασία όσο και η βάση των διαπραγματεύσεων είναι καθορισμένη από τα Ηνωμένα Εθνη και αυτήν θα ακολουθήσουμε''.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ περί λύσης του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτή είναι και η δική μας θέση''.

    ''Επανειλημμένα ζητούσαμε αν είναι δυνατό να ενταχθεί μια επανωμένη Κύπρος στην ΕΕ, πράγμα που είναι προς το συμφέρον όλων, Ε/Κ, Τ/Κ και ΕΕ'', είπε, σημειώνοντας ότι η λύση θα επιτευχθεί σε περίπτωση που ''αλλάξει η τουρκική θέση και αδιαλλαξία''.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και την καταβολή των αποζημιώσεων από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''ήταν δικαίωση της αρχής ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες μέλη''.

    ''Επομένως, συμμόρφωση της Τουρκίας με το διατακτικό μέρος της απόφασης για αποζημίωση είναι δικαίωση της απόφασης του Δικαστηρίου και επιβεβαίωση ότι η Τουρκία αποδέχθηκε και την ευθύνη της ως κατέχουσα δύναμη στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι το καθεστώς του Ντενκτάς είναι υποτελές καθεστώς'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία προσπάθησε να παρεμβάλει πολιτικά κριτήρια στην απόφαση και σημείωσε πως υπήρξαν διάφορες διατυπώσεις από διάφορους κύκλους στην Κύπρο, που είναι ''αντιφατικές''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε, στη συνέχεια, ότι ''συμβιβασμοί σε θέματα αρχής δεν μπορούν να υπάρξουν''.

    Επίσης, επεσήμανε ότι η Τουρκία κατέβαλε τις αποζημιώσεις ''διότι εάν δεν πλήρωνε δεν θα μπορούσε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ''.

    ''Εχουμε την απόφαση, έγινε η πληρωμή και εμείς δεν δεσμευόμαστε από τους όρους που έθεσε η Τουρκία'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ο οποίος ρωτήθηκε και για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, είπε ότι είναι θέμα που συζητείται στη Βουλή. ''Θα ακούσουμε απόψεις, η Βουλή θα κρίνει ποια είναι η καλύτερη λύση. Δεν υπάρχει τίποτε το καθορισμένο. Κάποιο είδος άρσης κάτω από ορισμένες συνθήκες πρέπει να γίνει'', είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''για λόγους διαδικαστικούς και νομικούς η κυβέρνηση δεν μπορούσε να καταθέσει αυτόν το νόμο και κατατίθεται ως πρόταση νόμου από τη Βουλή''.

    Κοινοπολιτεία - Ανακοινωθέν - Κυπριακό -------------------------------------- Την ευχή ότι θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό πριν την 1η Μαϊου 2004 ώστε να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι διατυπώνουν παράλληλα λύπη για το γεγονός ότι ο Τ/Κ ηγέτης συνεχίζει να διατηρεί την ίδια αρνητική προσέγγιση, εμποδίζοντας έτσι τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων βάσει του σχεδίου Ανάν.

    Στο περί Κύπρου απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος που εγκρίθηκε στις εργασίες της Κοινοπολιτείας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εκφράζουν επίσης λύπη για την αποτυχία των συνομιλιών στη Χάγη ''λόγω της αρνητικής προσέγγισης του Τ/Κ ηγέτη''.

    Το πλήρες κείμενο των τεσσάρων παραγράφων του ανακοινωθέντος που αφορούν το Κυπριακό έχει ως εξής:

    ''Οι αρχηγοί κυβερνήσεων καλωσόρισαν την υπογραφή από την Κυπριακή Δημοκρατία της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 16 Απριλίου 2003 και εξέφρασαν την ευχή ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα εξευρεθεί πριν από την 1η Μαϊου 2004, η οποία θα επέτρεπε σε μια επανενωμένη Κύπρο να καταστεί μέλος της ΕΕ.

    Οι αρχηγοί κυβερνήσεων επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Εξέφρασαν τη λύπη τους διότι η τελευταία προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο κατέρρευσε στη συνάντησης της Χάγης στις 10 Μαρτίου 2003, λόγω της αρνητικής προσέγγισης του Τ/Κ ηγέτη.

    Εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους διότι ο Τ/Κ ηγέτης συνεχίζει να διατηρεί την ίδια αρνητική προσέγγιση, εμποδίζοντας έτσι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων βάσει του σχεδίου Ανάν.

    Υπενθυμίζοντας και επαναβεβαιώνοντας προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και επαναβεβαιώνοντας τα προηγούμενα ανακοινωθέντα τους για το Κυπριακό, οι αρχηγοί κυβερνήσεων καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ιδιαίτερα την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να συνεργαστούν πλήρως με τον ΓΓ του ΟΗΕ έτσι ώστε να επιτρέψουν την επανέναρξη σύντομα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και λειτουργικής διευθέτησης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προϋπολογισμός ----------------------------------- To ποσό του 1.365.400 δολαρίων ζητά από την Πέμπτη (Οικονομική) Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την κάλυψη των αναγκών που απαιτούνται για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, που αναμένει ότι «θα συνεχιστεί εντός του 2004». Το ποσό αυτό απαιτείται για τα έξοδα των βοηθών που θα πλαισιώσουν τον Ειδικό Σύμβουλο, των εμπειρογνωμόνων και των ταξιδιών.

    Αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται σε έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς την Πέμπτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, η οποία αφορά προτάσεις προϋπολογισμού για 20 πολιτικές αποστολές, των οποίων οι όροι εντολής απορρέουν από ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας και που το συνολικό ποσό που απαιτείται για κάλυψη των εξόδων τους ανέρχεται στα 140.340.500 δολαρίων.

    Ο Γενικός Γραμματέας προβλέπει ότι ο ρόλος των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο θα συνεχίσει και κατά τη διάρκεια του 2004 και το πιο πάνω ποσό του 1.365.000 δολαρίων ζητείται για κάλυψη της περιόδου 1η Ιανουαρίου με 31 Δεκεμβρίου 2004.

    Ο Γενικός Γραμματέας αφού κάνει μια ιστορική αναφορά της προσπάθειάς του που άρχισε με το ψήφισμα 1250 (1999) μέχρι και τη Χάγη (Μάρτιο 2003), τονίζει ότι στη βάση της έκθεσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετήθηκε το ψήφισμα 1475 (2003), που μεταξύ άλλων εκφράζει πλήρη υποστήριξη στην αποστολή των καλών υπηρεσιών που του ανατέθηκε με το ψήφισμα 1250 και τον καλεί να συνεχίσει να θέτει τις καλές του υπηρεσίες όπως περιγράφονται στην έκθεση στη διάθεση των μερών.

    Συμβούλιο Υπουργών - Προετοιμασία Συνόδου Κορυφής ------------------------------------------------- Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών προετοίμασαν χθες στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η οριστική υιοθέτησή του θα γίνει την Παρασκευή από τους 25 ηγέτες της ΕΕ. Στη σημερινή συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο των συμπερασμάτων για το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται εκτός του Κεφαλαίου της διεύρυνσης, επαναλαμβάνεται η προτίμηση της ΕΕ για ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου ώστε να επιτραπεί σε όλους τους Κυπρίους να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων της ένταξης.

    Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης μέχρι την 1η Μαϊου 2004, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ .

    Στο πλαίσιο αυτό καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα η Τουρκία και οι Τ/Κ να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ παροτρύνονται οι εμπλεκόμενες πλευρές για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.Η ΕΕ επαναλαμβάνει την προθυμία της να συμπεριλάβει τους όρους μιας διευθέτησης σύμφωνα με τις αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της ΕΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο συμπερασμάτων που εξετάσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρει πως ''η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις φιλοδοξίες της Αγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Η οριστική υιοθέτηση του σχεδίου θα γίνει από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (12-13 Δεκεμβρίου).

    Για τις μεταρρυθμίσεις στο σχέδιο των συμπερασμάτων «χαιρετίζονται οι σημαντικές και επίμονες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες είναι πολιτικά και νομικά σημαντικές».

    Ευρωπαϊκή Νέα Αριστερά - Κύπρος - Ψήφισμα ----------------------------------------- Το Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς (ΦΕΝΑ) θεωρεί ''επείγουσα ανάγκη'' την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν και καλεί το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

    Σε ψήφισμά τους για την Κύπρο, το οποίο εγκρίθηκε μετά το πέρας της 25ης συνάντησης που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Λευκωσία, τα κόμματα του ΦΕΝΑ θεωρούν ότι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επανένωση του νησιού και του λαού του.

    ''Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να οδηγεί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο βασισμένη στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1997 και 1979, τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο, αποτελούμενη από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως περιγράφεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Απρίλη του 1992 και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ'', αναφέρεται στο ψήφισμα.

    Τα κόμματα του ΦΕΝΑ θεωρούν ότι ''η λύση πρέπει να βασίζεται στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και στις δύο κοινότητες και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών''

    Κύπρος - Αρμενία - Σύσταση Επιχειρηματικού Συνδέσμου ---------------------------------------------------- Την ίδρυση Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Αρμενίας αποφάσισαν από κοινού, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής τους συνάντησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΚΕΒΕ) και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αρμενίας Arthur Baghdasaryan.

    Ο κ. Baghdasaryan απηύθυνε επίσημη πρόσκληση σε Κύπριους επιχειρηματίες όπως επισκεφθούν την Αρμενία υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ για έναρξη διαλόγου με Αρμενίους επιχειρηματίες.

    Είπε ότι με την επίσκεψή τους στην Αρμενία, οι Κύπριοι επιχειρηματίες θα εξετάσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται για εξαγωγές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Αρμενίας θα αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας, με πρώτο βήμα τη διοργάνωση αποστολής Κυπρίων επιχειρηματιών στην Αρμενία και Αρμενίων επιχειρηματιών στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αρμενίας εξήρε τις στενές φιλικές σχέσεις των δύο χωρών αναφέροντας ότι η οικονομία της Αρμενίας βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις.

    ''Αρμένιοι και Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν πολλά να ανταλλάξουν και είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους'', είπε ο κ. Baghdasaryan.

    Ο κ. Baghdasaryan έφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    Κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε πως η Αρμενία είναι μια πολύ φιλική χώρα προς την Κύπρο και σε αυτό «συμβάλλουν και τα κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα και του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας, αλλά συμβάλλει και η παρουσία των αδελφών μας Αρμενίων, με τους οποίους αναπτύσσουμε υπέροχες σχέσεις».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η εδώ επίσκεψή του κ. Baghdasaryan, «θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό στην πορεία των διακοινοβουλευτικών και των διακρατικών σχέσεων των δύο χωρών».

    Πρόεδρος Βουλής - Γαλλική Εθνοσυνέλευση - Ραούλτ ------------------------------------------------ Τα προβλήματα και οι προκλήσεις της νέας Ευρώπης, η ένταξη της Κύπρου, το πολιτικό της πρόβλημα καθώς και οι επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα συζητήθηκαν σε συνάντηση αντιπροσωπείας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ερίκ Ραούλτ σημείωσε ότι αποστολή της αντιπροσωπείας είναι να επισκεφθεί όλες τις εντασσόμενες χώρες και να καταγράψει τις πραγματικότητές τους.

    ''Συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής και συζητήσαμε όλες τις πραγματικότητες της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ'', είπε ο κ. Ραούλτ, επισημαίνοντας ότι συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό και οι ''εκλογές'' της ερχόμενης Κυριακής.

    ΥΠΕΞ - Ρωσία - Καταδίκη επίθεσης εναντίον τρένου ------------------------------------------------ Το Υπουργείο Εξωτερικών αποδοκίμασε χθες την «πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που διενήργησαν στις 5 Δεκεμβρίου Τσετσένοι αυτονομιστές εναντίον τρένου στο Βόρειο Καύκασο», σημειώνοντας ότι «έχει πραγματικά συγκλονίσει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία».

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας την αποδοκιμασία της κυπριακής κυβέρνησης και όλων των Κυπρίων, επιθυμεί να καταδικάσει την τρομοκρατική αυτή ενέργεια», αναφέρει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

    «Θεωρεί την πράξη αυτή των Τσετσένων τρομοκρατών εγκληματική και αποτρόπαια και επαναβεβαιώνει την αντίθεσή του σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από τα κίνητρα της».

    Τέλος, το ΥΠΕΞ εκφράζει «τη συμπάθεια και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τη ρωσική κυβέρνηση και τους συγγενείς των θυμάτων».

    Κύπρος - Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ξεναγών ------------------------------------------------------------ Η Κύπρος επιλέχθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ξεναγών (ΠΟΣΞ) ως βάση του πρώτου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ξεναγών.

    Στη χθεσινή τελετή έναρξης του προγράμματος που διοργανώθηκε στη Λευκωσία, η Πρόεδρος της ΠΟΣΞ Ρούμπι Ρόι είπε ότι η απόφαση για επιλογή της Κύπρου λήφθηκε λόγω του ψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεναγών στο νησί, καθώς και για το ότι οι αρμόδιοι φορείς εργάζονται πάρα πολύ στενά διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα.

    Το Κέντρο Εκπαίδευσης θα λειτουργήσει το Μάρτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον ΚΟΤ. Την ευθύνη της οργάνωσης έχει αποκλειστικά ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου.

    Η διοργάνωση του προγράμματος θα γίνεται κάθε δύο χρόνια πάνω σε μόνιμη βάση και θα εκπαιδεύει εκπαιδευτές ξεναγούς από χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ακολουθώντας τα πρότυπα της ΠΟΣΞ.

    Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Φρύνη Μιχαήλ είπε ότι η επιλογή της Κύπρου ως Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ξεναγών αναγνωρίζει τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου και το ψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει.

    ''Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ακούσαμε την απόφαση ότι η Κύπρος έχει επιλεγεί επισήμως ως Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ξεναγών'', είπε η κ. Μιχαήλ.

    Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Διαδικασία ------------------------------------------------- Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις ''βουλευτικές εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα έχει αρχίσει, 353 υποψήφιοι από επτά κόμματα ή κινήματα, καθώς και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν μια από τις 50 θέσεις στην ψευδοβουλή.

    Τα επτά κόμματα είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα-Ενωμένες Δυνάμεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί, το Κόμμα Λύση και ΕΕ του Αλί Ερέλ, το Κόμμα Εθνικιστικής Ειρήνης του Ερτουγρούλ Χασίπογλου και το Κόμμα Δικαιοσύνης Κύπρου του Ογούζ Καλελίογλου.

    Ο αριθμός των ''εδρών'' στην ψευδοβουλή είναι στην ''επαρχία'' Λευκωσίας 16, Αμμοχώστου 13, Κερύνειας 9, Μόρφου 7 και Τρικώμου 5.

    Οι ''ψηφοφόροι'' ανέρχονται στους 141,471 (44,190 στη Λευκωσία, 37,246 στην Αμμόχωστο, 26,066 στην Κερύνεια, 19,381 στη Μόρφου και 14,588 στο Τρίκωμο).

    Θα ψηφίσουν σε 554 ''εκλογικά κέντρα''. Ανά ''επαρχία'', τα 163 βρίσκονται στη Λευκωσία, 143 στην Αμμόχωστο, 109 στην '' Κερύνεια, 74 στη Μόρφου, και 65 στην ''επαρχία'' Τρικώμου. Συνολικά 1850 άτομα θα εργαστούν στα ''εκλογικά κέντρα''.

    Το ελάχιστο ποσοστό ψήφων που χρειάζεται για να εισέλθει ένα κόμμα στην ψευδοβουλή είναι 5%.

    Σύμφωνα ωστόσο με τον ''εκλογικό νόμο'' που εφαρμόζεται στα κατεχόμενα, ένα κόμμα μπορεί να μην εξασφαλίσει ''έδρα'' στην ψευδοβουλή ακόμα και εάν ξεπεράσει το 5%.

    Στη Λευκωσία, ένα κόμμα πρέπει να πάρει τουλάχιστον το 1/16 των ψήφων του πρώτου κόμματος στην ''επαρχία'' αυτή, στην Αμμόχωστο το 1/13, στην Κερύνεια το 1/9, στη Μόρφου το 1/7 και στο Τρίκωμο το 1/5.

    Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, ο Ραούφ Ντενκτάς θα δώσει την ''εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης'' σε οποιοδήποτε βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος θέλει ο ίδιος. Δεν είναι απαραίτητο να δώσει την ''εντολή'' στο πρώτο κόμμα ή στον αρχηγό του.

    Οι δαπάνες για την ψηφοφορία στα κατεχόμενα έχουν προϋπολογιστεί σε 515 χιλιάδες λίρες Κύπρου.

    Σε αυτές τις ''εκλογές'', πιο πολλές γυναίκες και νέοι είναι υποψήφιοι από ό,τι σε προηγούμενες. Οι γυναίκες υποψήφιες ανέρχονται στις 49, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 14% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων. Στις προηγούμενες ''εκλογές'', ο αριθμός των υποψήφιων γυναικών ήταν 32 από τους 352 υποψήφιους.

    Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας έχει το μεγαλύτερο αριθμό γυναικών υποψηφίων, με 13 από τους 50 υποψηφίους του.

    Το Κόμμα Λύση και ΕΕ έχει 9 γυναίκες υποψήφιες, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Ειρήνης από 8, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα-Ενωμένες Δυνάμεις 6, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Δικαιοσύνης Κύπρου από δύο γυναίκες υποψήφιες.

    Το ''εκλογικό σύστημα'' του ψευδοκράτους αποτελεί υιοθέτηση του γαλλικού συστήματος ''Ντεχόντ'' και σε αυτό προβλέπονται τρία είδη ψηφοφορίας:

    Ο ψηφοφόρος βάλλει σφραγίδα σε ένα μόνο κόμμα και κάθε υποψήφιος του κόμματος αυτού παίρνει έτσι μία ψήφο. Η σφραγίδα καλύπτει τον αριθμό των υποψηφίων σε αυτή την ''επαρχία''. Για παράδειγμα, υπάρχουν 16 υποψήφιοι στην ''επαρχία'' Λευκωσίας. Ετσι, με μία σφραγίδα, το κόμμα παίρνει 16 ψήφους και κάθε υποψήφιος του κόμματος στην ''επαρχία'' αυτή μία ψήφο.

    Σφραγίδα στο κόμμα και σημείο προτίμησης στους μισούς υποψήφιους του κόμματος στη συγκεκριμένη ''επαρχία''. Για παράδειγμα, στη Λευκωσία όπου οι υποψήφιοι είναι 16, ο ψηφοφόρος βάλλει σφραγίδα σε ένα κόμμα και σημείο προτίμησης σε 8 υποψήφιους από αυτό το κόμμα. Η σφραγίδα δίνει 16 ψήφους στο κόμμα και μια ψήφο σε κάθε υποψήφιο του κόμματος. Το σημείο προτίμησης προσφέρει μια ακόμα ψήφο σε αυτούς τους υποψήφιους, καθιστώνας τους ισχυρότερους από τους άλλους υποψήφιους του ίδιου κόμματος που δεν πήραν σημείο προτίμησης.

    Οριζόντια ψηφοφορία, χωρίς σφραγίδα. Σε αυτού του είδους την ψηφοφορία, ο ψηφοφόρος πρέπει να βάλει σημείο προτίμησης σε υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα. Ο ψηφοφόρος που επιλέγει τη μεικτή ψηφοφορία πρέπει να βάλει σημείο προτίμησης τουλάχιστο για τις μισές ''έδρες'' της συγκεκριμένης ''επαρχίας'' και κατά ανώτατο όριο για όλο τον αριθμό των ''εδρών'', αλλά σε υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα. Για παράδειγμα, στη Λευκωσία, όπου οι ''έδρες'' είναι 16, ο ψηφοφόρος θα βάλει από 8 έως 16 σημεία προτίμησης. Με τη μεικτή ψηφοφορία, οι υποψήφιοι που πήραν σημείο προτίμησης παίρνουν από μια ψήφο, αλλά και τα κόμματά τους επίσης παίρνουν αυτές τις ψήφους.

    Στο τέλος της ψηφοφορίας, εξουσιοδοτημένα άτομα μετρούν τις σφραγίδες κάθε κόμματος. Για παράδειγμα, εάν ένα κόμμα πάρει 5.000 σφραγίδες στην ''επαρχία'' Λευκωσίας, πολλαπλασιάζουν αυτό τον αριθμό με τον αριθμό των υποψηφίων αυτής της επαρχίας, δηλαδή 5.000 επί 16 = 80.000 ψήφοι.

    Στη συνέχεια, προσθέτουν τους σταυρούς των υποψηφίων που προήλθαν από τη μεικτή ψηφοφορία και έτσι βρίσκουν το συνολικό αριθμό ψήφων για κάθε κόμμα.

    Μετά καταμετρούνται οι σταυροί (από τις σφραγίδες, την οριζόντια και τη μεικτή ψηφοφορία) για να βρεθούν οι ψήφοι των υποψηφίων. Επίσης, κάθε σφραγίδα σημαίνει ένα σταυρό για τους υποψήφιους του κόμματος.

    Με αποφάσεις του λεγόμενου ανώτατου εκλογικού συμβουλίου, πέντε υποψήφιοι του Κόμματος Δικαιοσύνης Κύπρου που έχουν αναγραφεί στο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να εκλεγούν. Ανάμεσά τους είναι και ο αρχηγός του κόμματος και υποψήφιος στην Αμμόχωστο Ογούζ Καλελίογλου, ο οποίος εκρίθη μη εκλέξιμος γιατί δεν έζησε στο ψευδοκράτος για τρία συνεχή χρόνια.

    Η ψηφοφορία αρχίζει στις οκτώ το πρωί και τελειώνει στις έξι το απόγευμα. Η καταμέτρηση γίνεται στα εκλογικά κέντρα. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για την κατανομή των ''εδρών'' στα κόμματα αναμένεται να γνωστούν γύρω στα μεσάνυχτα. Τα ονόματα των υποψηφίων που εξασφαλίζουν ''έδρα'' θα ανακοινωθούν την Τρίτη ή Τετάρτη.

    Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Τουρκίας - Κατεχόμενα - Επαφές ------------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλατίφ Σενέρ, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη δήλωσε χθες πως η Τουρκία προγραμματίζει νέα επενδυτικά έργα για το 2004 στα κατεχόμενα, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομίας του κατοχικού καθεστώτος.

    Ο κ. Σενέρ μιλούσε ύστερα από συναντήσεις με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου και το λεγόμενο αναπληρωτή πρωθυπουργό Σερντάρ Ντενκτάς.

    Ο κ. Ερογλου εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ. Σενέρ και είπε πως είναι καλό να αξιολογείται η εργασία που έγινε το 2003 και να γίνει προγραμματισμός νέων έργων για το 2004.

    Ο κ. Σενέρ είπε πως ''το 2004 θα γίνουν νέα επενδυτικά έργα'' προς όφελος της οικονομίας των κατεχομένων.

    Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι μελετούνται τρόποι φθηνής συγκοινωνίας.

    Καζακστάν - Τράπεζα - Αδεια - Κύπρος ------------------------------------ Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου παραχώρησε χθες άδεια στην τράπεζα Kazkommertsbank από το Καζακστάν, η οποία της επιτρέπει την άσκηση τραπεζικών εργασιών στην και από την Κύπρο, μέσω υποκαταστήματος υπό τη μορφή Διεθνούς Τραπεζικής Μονάδας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η Kazkommertsbank είναι η πρώτη τράπεζα από το Καζακστάν στην οποία παραχωρείται άδεια για εγκαθίδρυση Διεθνούς Τραπεζικής Μονάδας στην Κύπρο.

    Η απόφασή της να διεξάγει διεθνείς τραπεζικές εργασίες από την Κύπρο είναι ακόμη μία ένδειξη της επιτυχίας της Κύπρου στον τομέα προσέλκυσης ξένων τραπεζικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών ως αποτέλεσμα της διεθνούς αναγνώρισης που τυγχάνει η Κύπρος ως ένα ευυπόληπτο περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο και των επιχειρηματικών ευκαιριών που αναμένονται να δημιουργηθούν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση ---------------------------- Πτωτικά έκλεισε η πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας ως αποτέλεσμα της ''βραδύτητας'' που παρουσίασε σήμερα η αγορά, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,35%, κλείνοντας στις 80,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 221 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 31% του τζίρου.

    [06] (Κ) Γκρόσμαν - Αγκυρα - Επαφές

    Συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Ουγκούρ Ζιγιάλ πραγματοποιεί σήμερα στην Αγκυρα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν.

    Ο κ. Γκρόσμαν θα συναντηθεί επίσης με τον Αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Ιλκέρ Μπασπούγκ, όπως αναφέρει ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή» από την Αγκυρα.

    Το απόγευμα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης Αλί Μουφίτ Κουρτάνα, ενώ συνοδευόμενος από εμπειρογνώμονες για θέματα τρομοκρατίας θα επισκεφθεί τις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις τον περασμένο μήνα και να ενημερωθεί από αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με πηγές, ο σκοπός της επίσκεψης Γκρόσμαν είναι η συνέχιση των διμερών συζητήσεων καθώς και οι έρευνες σχετικά με την αλλαγή της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο εξωτερικό, λόγω των αλλαγών στα θέματα ασφάλειας. (ΚΥΠΕ-Ανατολή/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας - Πρωτόκολλο (1)

    Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας υπέγραψαν σήμερα στη Βουλή οι Πρόεδροι των δύο σωμάτων, Δημήτρης Χριστόφιας και Αρτούρ Μπαγντασαριάν.

    Για τη σημασία του Πρωτοκόλλου αυτού αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και ο κ. Μπαγντασαριάν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επικεφαλής πολυμελούς κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    [09] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Τουρκία - ΕΕ - Γκιουλ

    Αν η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να λύσει το κυπριακό πρόβλημα και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου σχολίαζε δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι εάν η Τουρκία δεν πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο του 2004, τότε θα αποσύρει την αίτησή της.

    [10] (Κ) Τόμας Γουέστον - Επίσκεψη - Συνομιλίες

    Με στόχο να προωθήσει τη διαδικασία για επανέναρξη των συνομιλιών φθάνει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Πρέσβης Τόμας Γουέστον, ο οποίος αναμένεται να έχει επαφές και με τις δύο πλευρές στο νησί.

    [11] (Κ) Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ - Απονομές

    Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) ήταν ο μεγάλος νικητής στη χθεσινή απονομή των Βραβείων Θεάτρου - ''Μελίνα Μερκούρη'' τα οποία απέσπασαν οι άριστοι από τον κόσμο του θεάτρου κατά τις περιόδους 2001 - 2002 και 2002 - 2003, σύμφωνα με την κρίση της πενταμελούς κριτικής επιτροπής.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,74  (-0,09)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    306.849
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    263.677    321,31  (-1,17)
    FTSE Med 100 **                             5.678,88  (-1,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    160.008     91,98  (-0,72)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     16.971     69,36  ( 0,12)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.152     14,70  (-0,88)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      2.952     57,43  ( 1,81)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.484     67,81  (-1,64)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.780     20,51  (-0,63)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        517     71,28  ( 1,12)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.744      3,21  (-0,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     78.843     11,17  ( 0,45)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,37  ( 3,74)
    Ξενοδοχεία                    £      7.804     37,54  ( 0,13)
    Αλλες Εταιρείες               £     18.096     74,82  ( 0,00)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές

    Νέες μικρές απώλειες κατέγραψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας πτωτική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,09%, κλείνοντας στις 80,74 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 306 χιλιάδες λίρες. Γεγονός που οφείλεται σε πακέτο τη μετοχή της Suphire Holdings Public ύψους 72 χιλιάδων λιρών.

    [14] (Κ) Γερμανία - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα

    Το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του σε συνδυασμό με τις επικείμενες την ερχόμενη Κυριακή ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες από την καγκελαρία, ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, στη γερμανική πρωτεύουσα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 9 December 2003 - 18:49:19 UTC