Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΔΗΚΟ - Καταστατικό Συνέδριο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Ευρωεκλογές
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Καταστατικό Συνέδριο

  • [01] (Κ) ΔΗΚΟ - Καταστατικό Συνέδριο

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με την Ελληνίδα Κοινοτική Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου και τα όσα λέχθηκαν για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχέδιο Ανάν και οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου. Προβάλλονται επίσης πληροφορίες για ''μνηστήρες'' που διεκδικούν άδεια τηλεοπτικού σταθμού παγκύπριας εμβέλειας και την αυριανή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το θέμα του Δήμου Παραλιμνίου. Ολες οι εφημερίδες αναφέρονται και στην κατάσταση στη Γεωργία, όπου οι οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέλαβαν το κοινοβούλιο και ο Πρόεδρος Εντβαρντ Σεβαρτνάτζε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Πιεστικές ημερομηνίες από τον Ανάν'', ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν ''πολύ πιεστικές ημερομηνίες'', προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό πριν από την 1η Μαΐου 2004 και αναμένει τα αποτελέσματα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στο ψευδοκράτος για να επανενεργοποιηθεί. Σε άλλο θέμα γράφει πως υπάρχουν τρεις ''μνηστήρες οι οποίοι διεκδικούν άδεια τηλεοπτικού σταθμού παγκύπριας εμβέλειας, σύμφωνα με τις αιτήσεις ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν μέχρι προχθές. Από αύριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης θα αρχίσει τη διαδικασία αξιολόγησής τους.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Γενέθλια με ανασχηματισμό'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, σύμφωνα με ''έγκυρες'' πληροφορίες της εφημερίδας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει τώρα σχηματίσει πλήρη εικόνα των ικανοτήτων και των αδυναμιών όλων των συνεργατών και Υπουργών του και, τον ερχόμενο Μάρτιο - Απρίλιο, αναμένεται ότι θα προχωρήσει στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Αλλη είδηση είναι πως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχαν ανεπίσημες διαβουλεύσεις και συζήτησαν την έκθεση του κ. Ανάν για την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης του οργανισμού στην Κύπρο. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, έχουν καταλήξει στο σχέδιο ψηφίσματος που θα υιοθετηθεί αύριο σε ανοικτή συνεδρίαση και το οποίο προβλέπει παράταση του όρου εντολής μέχρι τις 15 Ιουνίου 2004.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο '' 'Φοβάμαι ευρωδιχοτόμηση' '', γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα που δημοσιεύεται σήμερα, αναλύει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εκμυστηρεύεται τους μεγάλους του φόβους, λέγοντας ότι το σχέδιο Ανάν επιβεβαιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και ότι δεν θα το υπέγραφε στη Χάγη ως έχει, ακόμα και αν κάτι τέτοιο έκανε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Αλλη είδηση είναι ότι ολοκληρώνεται η μακρά διαβούλευση των κομμάτων για το νομοθετικό πλαίσιο διεξαγωγής των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει στα χέρια του τη γνωμοδότηση για το θέμα αυτό, η οποία ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Σιωπηρή υποτίμηση λίρας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας δυναμιτίζουν τις ευρωπαϊκές προοπτικές μας και θέτουν σε κίνδυνο την ισοτιμία της κυπριακής λίρας, με υπαρκτό το ενδεχόμενο αιφνίδιας υποτίμησης του κυπριακού νομίσματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, μετά από μακρόχρονες διαβουλεύσεις, το θέμα της συμμετοχής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στο δορυφορικό πρόγραμμα ''Ελλάς Σατ'', που θα ανέλθει στο ποσό ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών περίπου, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και παραπέμπεται τώρα στη Βουλή για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Επείγονται για εμπόριο με Τ/Κ'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δίδει νέα ώθηση στο εμπόριο με τα κατεχόμενα, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και για την εφαρμογή του εμπορικού σκέλους της δέσμης μέτρων ενίσχυσης των Τ/Κ . Αλλού γράφει για τη χθεσινή Γ΄ Σύνοδο της Παιδοβουλής που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την προεδρία του Προέδρου του κοινοβουλίου Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος απευθυνόμενος στους νέους δήλωσε ότι το μάθημα της ιστορίας δεν διδάσκεται αντικειμενικά στα σχολεία. Για το μάθημα των θρησκευτικών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται οι μαθητές που προέρχονται από άλλες χώρες να το παρακολουθούν, εκτός εάν εκδηλώσουν οι ίδιοι ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Διαζύγιο ΔΗΣΥ - Βλίττη'', ότι αύριο συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις καταγγελίες για ατασθαλίες στο Δήμο Παραλιμνίου και το ενδεχόμενο παραίτησης του Δημάρχου Νίκου Βλίττη από το αξίωμά του. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ηγετικά και άλλα στελέχη του κόμματος διατυπώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις και φαίνεται να τηρούν διαφορετική στάση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Αλλη είδηση είναι η απόφαση της Βουλής, όπως την εξήγγειλε χθες ο κ. Χριστόφιας στη διάρκεια της Γ΄ Συνόδου της Παιδοβουλής, για απόδοση τιμής στον Αντώνη Σαμαράκη σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει με τη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ιωάννης Μαγκριώτης - Κυπριακό - Τουρκία --------------------------------------- Η Aγκυρα θα πρέπει να διαχωρίσει την θέση της από την αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να συζητήσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Αναν, δήλωσε από την Πάφο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΚΣ ΕΔΕΚ ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε ακόμη ότι η ύφεση που παρατηρείται γύρω από το Κυπριακό είναι φαινομενική αφού γίνονται εντονότατες διεργασίες.

    ''Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικούς σταθμούς, εντονότατες διεργασίες και μπροστά σε σταθμούς κατά τους οποίους, όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες θα κληθούν να πάρουν θέση'', είπε ο κ. Μαγκριώτης.

    Πρόσθεσε ότι ένας από αυτούς τους σταθμούς είναι οι ''εκλογές'' στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι η Αγκυρα ''είναι υποχρεωμένη να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις, όπως προβλέπει η ΕΕ και να διαχωρίσει την θέση της από την αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να συζητήσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση το σχέδιο Αναν''.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν και είπε ότι καθιστά σαφές ότι ''η Αγκυρα, είναι πλέον υπεύθυνη, για την θετική έκβαση του κυπριακού προβλήματος''.

    Ο Μαγκριώτης εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ''θα ανοίξει νέους ορίζοντες, τόσο για την ίδια την Κύπρο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή''.

    Υπουργός Εσωτερικών - Μαγκριώτης - Απόδημοι ------------------------------------------- Την ικανοποίηση του για την πολιτική στήριξης που παρέχεται στους αποδήμους από τις αρμόδιες αρχές Κύπρου και Ελλάδας, εξέφρασε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού Ιωάννης Μαγκριώτης, ο οποίος παρακάθισε σε σύσκεψη στην Πάφο με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό της Κύπρου και ειδικά τα ζητήματα που προκύπτουν μετά την ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Μαγκριώτης, επεσήμανε ότι μέρα με την μέρα οι συνθήκες βελτιώνονται, ώστε να υπάρξει μια συνολική, εργασιακή, κοινωνική και στεγαστική αποκατάσταση στη νέα εποχή που εισερχόμαστε τώρα.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι με βάση τα στοιχεία, οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων του Πόντου στην Κύπρο έχουν βελτιωθεί, όσον αφορά την απασχόληση, την στέγαση και την κοινωνική ασφάλιση.

    Ιωάννης Μαγκριώτης - Μητροπολίτης Πάφου --------------------------------------- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης δήλωσε χθες από την Πάφο ότι είναι σε όλους γνωστή η προσφορά της Μητρόπολης Πάφου και γενικά της Εκκλησίας της Κύπρου και το μεγάλο πνευματικό τους έργο.

    Ο κ. Μαγκριώτης συναντήθηκε χθες με τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο με τον οποίο συζήτησαν την πορεία της Κύπρου στην Ευρώπη, το Κυπριακό, και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ταύτιση απόψεων που υπάρχει με την ελληνική κυβέρνηση, όπως διαπιστώθηκε από τις θέσεις που διατύπωσε ο Ελληνας ΥΦΕΞ κατά τη συνάντηση.

    Κίνημα Οικολόγων - Ευρωπαίοι Πράσινοι --------------------------------------- Το κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ''εκλογές'' στα κατεχόμενα καθώς και θέματα περιβαλλοντικά ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, στο δημοσιογραφικό χωριό στα Περβόλια, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του συνεδρίου του Μεσογειακού Δικτύου των Πρασίνων Κομμάτων της Ευρώπης (21-23 Νοεμβρίου).

    Ομιλητές στην διάσκεψη με θέμα «ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών», ήταν τα τρία μέλη της Αντιπροσωπίας των Ευρωπαίων Πρασίνων που έφθασαν σην Κύπρο για το συνέδριο, ενω παρόντες ήταν επίσης ο ΓΓ του Κινήματος Οικόλόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης και η Συντονίστρια των διεθνών σχέσεων του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Μελίνα Μενελάου.

    Στην ομιλία της η ΓΓ των Πρασίνων Ευρωβουλευτών, Βούλα Τσέτση αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε η αντιπροσωπία προχθές στα κατεχόμενα, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με ηγέτες της «αντιπολίτευσης» , αλλά και να επισκεφθούν την περιοχή του Ριζοκαρπάσου και τους Ε/Κ εγκλωβισμένους που διαμένουν εκεί.

    Παιδοβουλή - Γ΄ Σύνοδος - Χριστόφιας - Γεωργιάδης ------------------------------------------------- Τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας όσο και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης δεσμεύτηκαν χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Γ΄ Συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής ότι θα μελετήσουν επισταμένα τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των παιδιών και ότι θα επιδιώξουν την υλοποίηση όσων το δυνατόν περισσότερων από αυτές.

    Κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου των Παιδοβουλευτών που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Χριστόφιας -που διηύθυνε τις εργασίες του σώματος μαζί με την Πρόεδρο της Παιδοβουλής Νικολέττα Αχιλλέως- κάλεσε τους νέους, ''μέσα από την αναγνώριση της διαφορετικότητας, να δουν πώς θα επιτευχθεί η συνύπαρξή τους με τους Τ/Κ νέους, καθώς και των Ε/Κ γενικά με τους Τ/Κ, σε μια ενιαία κοινή πατρίδα, χωρίς προκαταλήψεις και μισαλλοδοξία''.

    ''Να είστε πρωτοπόροι και στους αγώνες, για να κερδίσετε αυτά που διεκδικείτε'', ήταν μια από τις πάρα πολλές συμβουλές που ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε σήμερα στους Παιδοβουλευτές που συμμετείχαν στην εκδήλωση, καθώς και σε όλους τους νέους της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε μέρος της συνεδρίας των Παιδοβουλευτών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ομιλίες ήσαν ώριμες και περιείχαν σημαντικά στοιχεία''.

    Ο Πρόεδρος Βουλής στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη Σύνοδο της Παιδοβουλής ανέφερε ότι ''σε μια εποχή που όλες οι εκφάνσεις της κοινωνικής δραστηριότητας διεθνοποιούνται και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, τα ζητήματα που αφορούν τη διαφορετικότητα, τις διακρίσεις, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και την αλληλοανοχή, είναι τεράστιας σημασίας''.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως το ζήτημα της διαφορετικότητας και των διακρίσεων ''είναι εξαιρετικά επίκαιρο θέμα και για την Κύπρο'', η οποία ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων είναι σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών.

    ''Η συμβίωση Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιδων και Λατίνων, μαρτυρά αυτή την πραγματικότητα'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και σημείωσε ότι ''ειδικά, η ανάπτυξη της πεποίθησης για συμβίωση και συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, βοηθάει πολύ στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής Λιβάνου - Διαπιστευτήρια ---------------------------------------------------------- Θερμές ευχές προς τον κυπριακό λαό ''για ειρηνική και αρμονική ζωή και για επανένωση της χώρας στη βάση του σχεδίου επίλυσης των Ηνωμένων Εθνών'', εξέφρασε ο νέος Πρεσβευτής του Λιβάνου στην Κύπρο Michel El-Khoury επιδίδοντας προχθές τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''παρά τις πολλές και οδυνηρές υποχωρήσεις από μέρους μας για ένα έντιμο συμβιβασμό, η τουρκική πλευρά όχι μόνο αρνείται να διαπραγματευθεί με καλή πίστη, αλλά επίσης δεν χάνει ευκαιρία να προσπαθεί να αναβαθμίσει την παράνομη αποσχιστική οντότητα που εγκατέστησε στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και είπε ότι ''είναι η πιο καλή απόδειξη ότι η τουρκική πλευρά παραμένει άκαμπτη στη θέση της για τη δημιουργία δυο κρατών στην Κύπρο κατά κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών''.

    Πρόσθεσε ότι ''δυστυχώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι στιγμής ότι η τουρκική πλευρά θα μετακινηθεί από την αδιάλλακτη θέση της και θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική θέληση για λύση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι ''παρά την παρούσα υποτροπή, θα συνεχίσουμε και θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου τω ΗΕ , ώστε μια επανενωμένη Κύπρος με θεμελιώδεις ελευθερίες και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα να έχουν αποκατασταθεί σε όλους τους πολίτες της, να ενταχθεί στην ΕΕ ως πλήρες μέλος την 1η Μαΐου, 2004''.

    ΔΗΚΟ - Καταστατικό Συνέδριο --------------------------- Αρχισε το πρωί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία το καταστατικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που έχει ως στόχο να καταστεί η αφετηρία μιας νέας πορείας για το κόμμα.

    Στην εισαγωγική του ομιλία Πρόεδρος του κόμματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέλυσε τους στόχους του συνεδρίου και των προτεινόμενων καταστατικών αλλαγών, κατέθεσε τις απόψεις του και ανέδειξε τα βασικά πολιτικά μηνύματα του κόμματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, οι προτεινόμενες καταστατικές τροποποιήσεις ''στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του Καταστατικού, των δομών, των λειτουργιών και των διαδικασιών του Δημοκρατικού Κόμματος και στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την κοινωνία''.

    9ο Συνέδριο ΝΕΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Τσώκος ------------------------------------------ Κατά το 9ο συνέδριο της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, εξελέγη, χωρίς ανθυποψήφιο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ ο Θανάσης Τσώκος. Αντιπρόεδροι εξελέγησαν οι Ζήνωνας Αποστόλου και Χρύσανθος Χρυσάνθης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό που απηύθυνε και αφού σημείωσε ότι οι νέοι πρέπει να είναι ''ασυμβίβαστοι και συνεπείς'' πρόσθεσε ότι αναμένει από τη νεολαία να απορρίψει κατηγορηματικά όσους της προτείνουν συμβιβασμούς.

    Τ/κ Τύπος - Κωνσταντινούπολη - Τουρισμός - Επιπτώσεις ----------------------------------------------------- Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' αφιέρωσε χθες το σύνολο της πρώτης σελίδας στις επιπτώσεις στον τουρισμό σε Τουρκία και κατεχόμενα εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη και ενόψει των διακοπών του μπαϊραμιού που άρχισαν χθες.

    Επεσήμανε πως πολλοί διαμένοντες στα κατεχόμενα που προγραμμάτιζαν να επισκεφθούν την Κων/πολη ανέβαλαν τα ταξίδια τους και το ίδιο συνέβη και με μεγάλο αριθμό Γερμανών και Βρετανών οι οποίοι μέσω Τουρκίας θα επισκέπτονταν τα κατεχόμενα.

    Τ/Κ ηγέτης - Φερχόιγκεν - Κυπριακό ---------------------------------- Αβάσιμες χαρακτήρισε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν περί ''παραγωγής Τ/Κ'' στα κατεχόμενα με σκοπό την αλλοίωση των ''εκλογικών καταλόγων''.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, απαντώντας στον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως η λεγόμενη τ/κ ιθαγένεια ''παραχωρείται μόνο σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου 25/93''.

    Ο Τ/Κ ηγέτης συναντήθηκε προχθές στα κατεχόμενα με τον Πρόεδρο του πρακτορείου ''Ανατολή'' και αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι αυτοί που επιθυμούν την επίλυση του θα πρέπει να πουν στους Ε/Κ ότι δεν είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στην πρόσκληση των αρχηγών της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε ότι αυτή αποσκοπούσε σε παρέμβαση στις ''εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου.

    Δήλωσε ακόμη ότι μετά τις ''εκλογές'' θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για τους Τ/Κ αρκεί αυτοί να ακολουθήσουν την εθνική πορεία.

    Ποδόσφαιρο - 11η αγωνιστική --------------------------- Με τους αγώνες Ομόνοιας Διγενή και Δόξας Εθνικού Αχνας που θα αρχίσουν στις 2.30 το απόγευμα ολοκληρώνεται σήμερα 11η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Στους χθεσινούς αγώνες ο Ολυμπιακός κέρδισε με 4 2 την Αναγέννηση, η Αθλητική Ενωση Πάφου συνέτριψε τον Ονήσιλο με 5-0 και ΑΕΛ κατέβαλε την Ανόρθωση με 3-0.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Ευρωεκλογές

    Η θέση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού είναι σαφής και δεν εξαρτάται από το τι θα πει η άλλη πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, επαναβεβαιώνοντας για την πρόθεσή του να παρακαθήσει σε συνομιλίες με τους Τ/Κ υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σε ομιλία του στο Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ που γίνεται σήμερα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος πιστεύει πως ''φύγαμε από τη Χάγη με τη σωστή στάση που οδήγησε στην επιμέτρηση της ευθύνης στην άλλη πλευρά για τη μη επίτευξη συμφωνίας''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Καταστατικό Συνέδριο


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 23 November 2003 - 18:49:09 UTC