Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ορχήστρα Νέων ''Μariinsky - Kirov'' - Πίσυνος - Συναυλίες
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 6η αγωνιστική
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) ''Τέρπανδρος'' - Νένα Βενετσάνου - Συναυλίες
  • [07] (Κ) Πνευματικά δικαιώματα - Χρίστου - Σεμινάριο ΚΥΠΕ και Βρετανικού Συμβουλίου
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πορτογάλος Υφυπουργός Εξωτερικών
  • [09] (Κ) Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Πνευματικά δικαιώματα - Σεμινάριο
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Νιγηρία - Βρυξέλλες
  • [11] (Κ) Μόσχα - Πυρκαγιά - Δεν υπάρχουν Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία - Συλλυπητήρια
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Συλλυπητήρια μηνύματα
  • [15] (Κ) Ιακώβου -Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στην Αθήνα- Σχέδιο Ντενκτάς
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Εξωτερικών Πορτογαλίας
  • [20] (Κ) Αργυρός Αντωνίου - Διαπιστευτήρια - Μπουρκίνα Φάσο
  • [21] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Βρυξέλλες
  • [22] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Δημογραφική Εκθεση 2002
  • [23] (Κ) Ευρωβουλή - Επίσκεψη Κυπρίων - Μυρσίνη Ζορμπά
  • [24] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΓΣ Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
  • [25] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κύπρος
  • [26] (Κ) Ευρωζώνη - Γαλλία - Γερμανία
  • [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημη Επίσκεψη στην Αθήνα - Πρόγραμμα

  • [01] (Κ) Ορχήστρα Νέων ''Μariinsky - Kirov'' - Πίσυνος - Συναυλίες

    ''Λευκές νύχτες'' με τους ωραιότερους ήχους του κλασσικού ρωσικού ρεπερτορίου, θα χαρίσει στην Κύπρο η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του παγκοσμίου φήμης θεάτρου ''Μariinsky - Kirov'' της Αγίας Πετρούπολης η οποία δίνει δυο συναυλίες σε Λευκωσία και Λεμεσό στις 28 και 29 Νοεμβρίου, υπό τη διεύθυνσή του Κύπριου μαέστρου Σπύρου Πίσυνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Βαθμολογία

    
    
    Στην κορυφή του βαθμολογισκού πίνακα του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου βρίσκονται Απόλλωνας και Ομόνοια, με μικρή διαφορά τερμάτων υπέρ του Απόλλωνα, μετά την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
    
    Στο μοναδικό χθεσινό παιχνίδι η Ομόνοια επεκράτησε του Διγενή Μόρφου με 4 - 0.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, η ΑΕΚ έχασε από τον Απόλλωνα εντός έδρας με 1 - 0, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου έφερε ισοπαλία εντός έδρας με τον ΑΠΟΕΛ 1 - 1, η ΑΕΛ νίκησε την Ανόρθωση εντός έδρας με 3 - 0, ο Ολυμπιακός επίσης εντός έδρας την Αναγέννηση με 4 - 2, η Αθλητική Ενωση Πάφος τον Ονήσιλο εντός έδρας με 5 - 0 και ο Εθνικός Αχνας εκτός έδρας την Δόξα με 3 - 1.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -----------
    
    1. Απόλλων           30
    2. Ομόνοια           30
    3. ΑΠΟΕΛ             27
    4. Ολυμπιακός        18
    5. Εθνικός Αχνας     16
    6. Ανόρθωση		  16
    7. ΑΕΛ     		  15
    8. ΕΝ Παραλιμνίου    15
    9. Α.Ε. Πάφος        13
    10. ΑΕΚ               9
    11. Αναγέννηση        7
    12. Διγενής           7
    13. Ονήσιλος          7
    14. Δόξα              6
    
    

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 6η αγωνιστική

    ΑΕΛ, Απόλλων και Κεραυνός είναι οι νικητές των χθεσινών αναμετρήσεων για την έκτη αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών που έληξε χθες.

    Η ΑΕΛ νίκησε με 89 - 71 την ΕΝΑΔ εντός έδρας, ο Απόλλωνας εκτός έδρας τον Αχιλλέα με 107 - 56 και ο Κεραυνός εντός έδρας την ΕΘΑ με 116 - 93.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Ευρωεκλογές
    ----------------------------------------------
    Η θέση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού είναι σαφής και δεν εξαρτάται από το τι θα πει η άλλη πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, επαναβεβαιώνοντας για την πρόθεσή του να παρακαθίσει σε συνομιλίες με τους Τ/Κ υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στη βάση του σχεδίου Ανάν.
    
    Σε ομιλία του στο Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ που έγινε χθες στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος πιστεύει πως ''φύγαμε από τη Χάγη με τη σωστή στάση που οδήγησε στην επιμέτρηση της ευθύνης στην άλλη πλευρά για τη μη επίτευξη συμφωνίας''.
    
    Για τις ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτές θα γίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο και κατάλογο για Ε/Κ και Τ/Κ και ότι θα συμπληρωθούν και οι έξι θέσεις Ευρωβουλευτών που αναλογούν στην Κύπρο από τους υποψηφίους που θα εκλεγούν στις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου.
    
    Οι υποψηφιότητες στην Ευρώπη είναι ατομικές και όχι κοινοτικές, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα δοθούν τα ίδια δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Τ/Κ όπως και στους Ε/Κ και δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει ούτε μία ούτε δύο θέσεις Ευρωβουλευτών κενές.
    
    Είναι καιρός, πρόσθεσε, να αρχίσει και η προβολή των υποψηφιοτήτων και των προγραμμάτων για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, έτσι ώστε να καταστεί ουσιαστική η ενημέρωση και η συμμετοχή του λαού στη διαδικασία αυτή.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τεράστιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξαίροντας το έργο της διαπραγματευτικής ομάδας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
    
    Οκτακόσια σχεδόν νομοθετήματα μελέτησε, επεξεργάστηκε και ψήφισε η Βουλή, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως ήταν σημαντική η συναίνεση που επέδειξαν τα πολιτικά κόμματα και ότι σχεδόν όλα τα νομοσχέδια -πλην δύο- εγκρίθηκαν ομόφωνα.
    
    Με την τελευταία έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ο Πρόεδρος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για πρώτη φορά, θέτει ως όρο τη συμβολή της χώρας αυτής στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ως ένα από τους σημαντικούς συντελεστές που θα ληφθούν υπόψη για να πάρει η τουρκική κυβέρνηση ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
    
    Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πρόσθεσε, πως το Κυπριακό θα είναι στο προσκήνιο των εξελίξεων, όταν θα συζητείται η ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας να πάρει την ημερομηνία αυτή.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Καταστατικό Συνέδριο
    ----------------------------------------------
    Στο σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το Δημοκρατικό Κόμμα ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του ενδιάμεσου χώρου αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ της ενοποίησης του ενδιάμεσου χώρου κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τη συνεργασία των δυνάμεων που θα συνενωθούν, χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς.
    
    Σε ομιλία του στο Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ και καταχειροκροτούμενος από τις πολλές εκατοντάδες συνέδρων που κατέκλυσαν το Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε, φανερά συγκινημένος, ότι η απόφασή του είναι να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, αφού όμως διασφαλίσει την ομαλή διαδοχή του, χωρίς τον κίνδυνο συγκρούσεων και διάσπασης του ΔΗΚΟ.
    
    Ενώπιον των αξιωματούχων, των στελεχών και μελών του κόμματος και έχοντας ως φόντο ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα ''ΔΗΚΟ: δύναμη ευθύνης και στη νέα εποχή'', ο Πρόεδρος δήλωσε ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του κόμματος, για να καταστεί το ΔΗΚΟ η πολιτική δύναμη του τόπου που θα διαδραματίσει το ρόλο εκείνο που του αξίζει.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε εν συντομία τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση των καταστατικών αλλαγών, έτσι ώστε το κόμμα να εκσυγχρονισθεί και να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω με την εισαγωγή διαδικασιών που θα εμπεδώσουν τη συλλογικότητα, θα διευρύνουν την επικοινωνία και το συντονισμό μεταξύ των κομματικών οργάνων και οργανώσεων και την επικοινωνία και τη σχέση του κόμματος με την κοινωνία.
    
    Βασική αρχή, τόνισε ο Πρόεδρος, είναι να διασφαλισθεί και να κατοχυρωθεί ότι όλα τα μέλη του κόμματος θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και θα συνδιαμορφώνουν με συλλογικές διαδικασίες τις αποφάσεις και θέσεις του κόμματος στα μείζονος σημασίας και ιδιαίτερης κρισιμότητας πολιτικά και κομματικά θέματα.
    
    Ολα τα μέλη του κόμματος θα εκλέγουν όλους τους κεντρικούς αξιωματούχους και μέλη των κεντρικών συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ, είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι είναι υπερήφανος γιατί ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. ''Στόχος μου'', πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος, ''είναι να σας κάνω και εσάς να νοιώθετε το ίδιο υπερήφανοι γιατί είστε ενταγμένοι στο ΔΗΚΟ''.
    
    Επισημαίνοντας ότι το κόμμα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο χώρο του ενδιάμεσου χώρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών που οδήγησε στη συνεργασία των κομμάτων της συγκυβέρνησης και στην ανάδειξη του ιδίου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
    
    ''Δεν έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού σήμερα στην Κύπρο, αλλά κυβέρνηση συνεργασίας'', είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ μπορεί να είναι υπερήφανο για την υλοποίηση του προγράμματός του που είναι προοδευτικό και κοινωνικό και που ''στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο''.
    
    ΔΗΚΟ - Καταστατικό Συνέδριο - Κλεάνθους
    ----------------------------------------------------
    Με τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν στο Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ χθες, το κόμμα γίνεται ακόμα πιο δημοκρατικό και ακόμα πιο ανθρώπινο ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.
    
    Το καταστατικό συνέδριο, συνέχισε, στοχεύει ταυτόχρονα να ανοίξει τους δρόμους για την ουσιαστική και δημιουργική συμμετοχή του ΔΗΚΟ στους ευρωπαϊκούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς και τα πολιτικοϊδεολογικά σχήματα και ρεύματα, και να εξυπηρετήσει στο σταθερό και αμετάθετο στόχο ενδυνάμωσης και διεύρυνσης του ενδιάμεσου χώρου.
    
    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι το ΔΗΚΟ βρίσκεται στο πρωτάρχισμα της νέας του εποχής, προσθέτοντας ότι με το καταστατικό συνέδριο ''σχεδιάζουμε το μέλλον και καθορίζουμε τους στόχους μας για την κοινωνία, τον πολίτη και τον τόπο''.
    
    Επισημαίνοντας την ανάγκη για αξιοποίηση των εμπειριών και απάντηση στα κελεύσματα των καιρών, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι ''το σημερινό Καταστατικό Συνέδριο έχει αντικειμενικό στόχο να εκσυγχρονίσει τις δομές του κόμματος ώστε να κάνει πιο ουσιαστική, πιο άμεση, πιο αποτελεσματική τη σχέση του με την κοινωνία''.
    
    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η εκλεγμένη ηγεσία του κόμματος αναζήτησε μέσα από προσυνεδριακές διαδικασίες τις ορθότερες και αποτελεσματικότερες εισηγήσεις και κατέληξε στις προτάσεις που έχει καταθέσει στο Συνέδριο.
    
    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εκθεση Γενικής Ελεγκτού
    -------------------------------------------------
    Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την υποβολή της Ετήσιας Εκθεσης της Γενικής Ελεγκτού Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και εκφράζει ικανοποίηση για την ενδελεχή μελέτη που διεξήγαγε η ίδια και το Γραφείο της για το 2002 και τη διεισδυτικότητα των σχολίων και παρατηρήσεων για τα πεπραγμένα του έτους 2002.
    
    Σε δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η Κυβέρνηση, στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης, που θέτει ως πρωταρχικό στόχο την καθολική επικράτηση της αρχής της χρηστής διοίκησης, θα προβεί σε βάθος μελέτη και εξέταση όλων των στοιχείων που περιέχονται στην Εκθεση.
    
    ''Θα λάβει δε όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για καταπολέμηση των όποιων φαινομένων κακοδιαχείρισης στη διοίκηση που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια αυτά. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως προς τις διακηρύξεις της για χρηστή διοίκηση'', αναφέρει ο Εκπρόσωπος στη δήλωσή του.
    
    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης η Εκθεση της Γενικής Ελεγκτού έχει τεθεί στη Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, την προσεχή Τετάρτη 26/11/2003, για να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης από το κάθε Υπουργείο και κάθε Υπηρεσία των ευρημάτων, των πορισμάτων και εισηγήσεων που περιέχονται στην Εκθεση.
    
    Κατεχόμενα - Ερέλ - Κυπριακό
    -----------------------------
    Ο αρχηγός του τ/κ κόμματος ''Λύση και ΕΕ'' Αλί Ερέλ σε προεκλογική εκδήλωση, διαμήνυσε στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι διατεθειμένος να υπογράψει συμφωνία που θα οδηγεί στη λύση του κυπριακού προβλήματος.
    
    Οπως γράφει ο τ/κ Τύπος ο κ. Ερέλ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είπε ότι από τώρα πρέπει να αρχίσουν να συνηθίζουν, κατά την έκφρασή του, οι Ε/Κ να ανέχονται τη σημαία και τον ύμνο του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα δεν μοιάζει με τον Ντενκτάς.
    
    ''Παπαδόπουλε, ερχόμαστε για να διεκδικήσουμε με το έτσι θέλω τα δικαιώματά μας. Ερχόμαστε με το χωριστό κράτος μας, που εμείς θα διοικούμε, με τη χωριστή θρησκεία και πολιτισμό μας. Σας συστήνουμε από τώρα να συνηθίσετε τη σημαία και τον ύμνο μας. Εμείς δεν μοιάζουμε του Ντενκτάς, χρησιμοποιούμε τη γλώσσα που κατανοεί η διεθνής κοινότητα και δεν πρόκειται να σας παραχωρήσουμε τα δικαιώματά μας'', δήλωσε ο κ. Ερέλ σύμφωνα με τα τ/κ φύλλα.
    
    Πρόσθεσε ότι ''γνωρίζουμε ότι δεν παρουσιάζετε την τουρκική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της Κύπρου, όπως γνωρίζουμε και ότι ενοχληθήκατε επειδή φέραμε το θέμα στην ημερησία διάταξη''.
    
    Ποδόσφαιρο - Βαθμολογία
    ------------------------
    Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου βρίσκονται Απόλλωνας και Ομόνοια, με μικρή διαφορά τερμάτων υπέρ του Απόλλωνα, μετά την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
    
    Στο μοναδικό χθεσινό παιχνίδι η Ομόνοια επεκράτησε του Διγενή Μόρφου με 4 - 0.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, η ΑΕΚ έχασε από τον Απόλλωνα εντός έδρας με 1 - 0, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου έφερε ισοπαλία εντός έδρας με τον ΑΠΟΕΛ 1 - 1, η ΑΕΛ νίκησε την Ανόρθωση εντός έδρας με 3 - 0, ο Ολυμπιακός επίσης εντός έδρας την Αναγέννηση με 4 - 2, η Αθλητική Ενωση Πάφος τον Ονήσιλο εντός έδρας με 5 - 0 και ο Εθνικός Αχνας εκτός έδρας την Δόξα με 3 - 1.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -----------
    
    1. Απόλλων            30
    2. Ομόνοια            30
    3. ΑΠΟΕΛ              27
    4. Ολυμπιακός         18
    5. Εθνικός Αχνας      16
    6. Ανόρθωση	      16
    7. ΑΕΛ     	      15
    8. ΕΝ Παραλιμνίου     15
    9. Α.Ε. Πάφος         13
    10. ΑΕΚ                9
    11. Αναγέννηση         7
    12. Διγενής            7
    13. Ονήσιλος           7
    14. Δόξα               6
    
    Καλαθόσφαιρα - 6η αγωνιστική
    -----------------------------
    ΑΕΛ, Απόλλων και Κεραυνός είναι οι νικητές των χθεσινών αναμετρήσεων για την έκτη αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών που έληξε χθες.
    
    Η ΑΕΛ νίκησε με 89 - 71 την ΕΝΑΔ εντός έδρας, ο Απόλλωνας εκτός έδρας τον Αχιλλέα με 107 - 56 και ο Κεραυνός εντός έδρας την ΕΘΑ με 116 - 93.
    
    

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την πρόθεση της ε/κ πλευράς για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και για την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, η αντίδραση του Προέδρου του ΔΗΣΥ σε αναφορά του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι το σχέδιο Ανάν επιβεβαιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής, οι πληροφορίες για νέο έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο επιχειρεί μέσω χωριστών δημοψηφισμάτων να εξασφαλίσει λύση στη βάση δυο κρατών και οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα της υποτίμησης της κυπριακής λίρας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Προκλητική δήλωση Τάσου για Ανάν'' γράφει ότι ''υπό κατηγορία για υβριστική δήλωση κατά του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ''ύβρη'' για τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν την τοποθέτηση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι το σχέδιο Ανάν επιβεβαιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής όπως την παραμονή των εποίκων και άλλα. Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης και το θέμα των πολιτικών ευθυνών που κατηγορείται ότι φέρει στην υπόθεση των καταγγελιών για τις οποίες το Υπουργικό Συμβούλιο διέταξε ποινική ανάκριση, τίθεται σήμερα ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

    Η εφημερίδα ''Το Θάρρος'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ανησυχίες για ευρωδιχοτόμηση'' γράφει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει εντατικές προσπάθειες ώστε να μην οριοθετηθούν τα σύνορα της κοινότητας στη διαχωριστική γραμμή που πληγώνει το νησί ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος βάλλει κατά του σχεδίου Ανάν και επιμένει ότι αυτό επιβεβαιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής. Αλλού γράφει ότι μετά το κυβερνητικό ''ναυάγιο'' πριν από δυο εβδομάδες στη Βουλή για τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες απορρίφθηκαν από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Επιτροπή Οικονομικών θα κληθεί να εξετάσει σήμερα το επίμαχο νομοσχέδιο και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια νέα αύξηση της τιμής των καυσίμων πριν από το τέλος του χρόνου που θα επιβαρύνει την τσέπη του Κύπριου πολίτη.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αποφασισμένος να κάνει τομές'' δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην οποία εμφανίζεται ικανοποιημένος από την εικόνα της κυβέρνησής του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει σκεφτεί ακόμη να προβεί σε ανασχηματισμό της. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει πολέμιος του ρουσφετιού και διαβεβαιώνει ότι εφαρμόζεται η αξιοκρατία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την ερχόμενη Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας θα συζητήσει τα πορίσματα της επιτροπής που διεξάγει την έρευνα για τα οικονομικά και την περιουσία της Αρχιεπισκοπής.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Υπαρκτοί κίνδυνοι για τη λίρα'' γράφει ότι αν και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι ''δεν υπήρξε ούτε στοχεύεται οποιαδήποτε σιωπηρή υποτίμηση της κυπριακής λίρας έναντι οποιουδήποτε άλλου νομίσματος'', εντούτοις όπως εκτιμάται η υποτίμηση της κυπριακής λίρας είτε θα μας επιβληθεί εκ των πραγμάτων είτε θα αποτελέσει επιλογή, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Κύπρου εντός της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η μη διευθέτηση του προβλήματος που προέκυψε με τους υπεράριθμους αρχιαεροσυνοδούς χαρακτηρίζεται ως βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να τινάξει στον αέρα όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα για άρση της διαφοράς στις Κυπριακές Αερογραμμές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Κυριαρχία μέσω δημοψηφισμάτων'' γράφει ότι το νέο έγγραφο που ετοιμάζεται στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό επιχειρεί μέσω των χωριστών δημοψηφισμάτων να εξασφαλίσει λύση στη βάση δυο κρατών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στο έγγραφο αυτό, το οποίο θα υποβάλει ο Ραούφ Ντενκτάς μετά τις ''εκλογές'', καταγράφονται οι παρατηρήσεις της τουρκικής πλευράς επί του σχεδίου Ανάν με προσεκτικές διατυπώσεις και διπλωματικότητα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος από το βήμα του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος δήλωσε ότι η απόφασή του είναι να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, σημειώνοντας ότι προετοιμάζει ομαλή διαδοχή.

    [06] (Κ) ''Τέρπανδρος'' - Νένα Βενετσάνου - Συναυλίες

    Ο σαγηνευτικός ήχος της ορχήστρας αρχαίων ελληνικών οργάνων «Τέρπανδρος» και οι αφοπλιστικές ερμηνείες της Ελληνίδας τραγουδοποιού Νένας Βενετσάνου, σε αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και της κυπριακής μουσικής παράδοσης, ξεδιπλώνονται σε τρεις συναυλίες που θα δοθούν την Τρίτη 25, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Νοεμβρίου σε Λεμεσό, Λάρνακα και Λευκωσία, αντίστοιχα, με τίτλο «Από τις Μούσες στο Μάνο Χατζιδάκι».

    [07] (Κ) Πνευματικά δικαιώματα - Χρίστου - Σεμινάριο ΚΥΠΕ και Βρετανικού Συμβουλίου

    Αποφασισμένη δηλώνει η κυπριακή Κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία νομικά μέτρα για την προστασία του περιεχομένου παραγωγών, θεωρώντας τα πνευματικά δικαιώματα πρωταρχικής σημασίας για τα σημερινά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πορτογάλος Υφυπουργός Εξωτερικών

    [09] (Κ) Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Πνευματικά δικαιώματα - Σεμινάριο

    Ζωτικής σημασίας θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) την πλήρη εφαρμογή από την Κύπρο και τις άλλες εντασσόμενες χώρες του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τα δικαιώματα αντιγραφής και την προστασία γενικά των πνευματικών δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Νιγηρία - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αύριο για την Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν η σύζυγός του Φωτεινή, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής, καθώς και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται από τις 2 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στη Νιγηρία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των αρχηγών των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας.

    [11] (Κ) Μόσχα - Πυρκαγιά - Δεν υπάρχουν Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία - Συλλυπητήρια

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7077            1,7179
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0165            2,0285
    Λίρα Αγγλίας                     1,1887            1,1958
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,9240        221,6833
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7931          2,8154
    Δολάριο Καναδά                     2,6361          2,6571
    Κορώνα Δανίας                     12,6882         12,7897
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9201         14,0314
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2630         15,3851
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6466          2,6677
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Συλλυπητήρια μηνύματα

    Συλλυπητήρια μηνύματα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με τα οποία καταδικάζει έντονα τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και εκφράζει τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    [15] (Κ) Ιακώβου -Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στην Αθήνα- Σχέδιο Ντενκτάς

    Αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση του έργου που έχει ανατεθεί στις κοινές Επιτροπές Κύπρου Ελλάδας για την εξέταση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ενώ για την αυριανή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα είπε πως είναι πολύ μεγάλης σημασίας και ότι στη διάρκειά της θα εξετασθούν οι επιλογές που προσφέρονται από τώρα μέχρι το τέλος του 2004 για την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ζητήσει την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως βασική θέση του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν για επίτευξη λύσης πριν την πρώτη Μαϊου 2004.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Στις πτώσεις επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από δύο ημέρες ανοδικής αντίδρασης την προηγούμενη εβδομάδα, με το Γενικό Δείκτη να καταδεικνύει αδυναμία να διατηρήσει τα κεκτημένα των τελευταίων δύο ημερών. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,23%, κλείνοντας στις 83,22 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στις 291 χιλιάδες λίρες, γεγονός που οφείλεται στη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων μετοχών της εταιρείας Muskita Aluminium Industries καθώς και των Κυβερνητικών Χρεογράφων GJ01.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,22  (-0,23)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    291.569
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    216.648    335,72  (-0,10)
    FTSE Med 100 **                             5.599,43  ( 0,25)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    145.271     95,79  (-0,29)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.147     71,36  (-0,18)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.177     15,80  (-2,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     47.481     57,10  (-0,19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.244     71,68  (-0,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      4.133     21,05  ( 1,06)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.625     71,65  (-0,38)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.946      3,37  (-2,32)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.037     11,93  (-0,58)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        165     11,99  (-1,96)
    Ξενοδοχεία                    £      9.148     38,99  (-0,08)
    Αλλες Εταιρείες               £     28.231     76,01  (-0,03)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Εξωτερικών Πορτογαλίας

    Τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του όσον αφορά τη διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επαναβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Εντεταλμένος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Carlos Henrique da Costa Neves, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [20] (Κ) Αργυρός Αντωνίου - Διαπιστευτήρια - Μπουρκίνα Φάσο

    [21] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Βρυξέλλες

    [22] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Δημογραφική Εκθεση 2002

    Στις 715.000 ανήλθε στο τέλος του 2002 ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, που αντιστοιχεί σε αύξηση 1,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τη Δημογραφική Εκθεση που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία, η οποία ωστόσο καταδεικνύει μείωση των γεννήσεων, καθώς και αύξηση της θνησιμότητας σε σύγκριση με το 2001.

    [23] (Κ) Ευρωβουλή - Επίσκεψη Κυπρίων - Μυρσίνη Ζορμπά

    Κοινή ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν από σήμερα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές και εκπαιδευτικοί, μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά.

    [24] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΓΣ Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

    Η Κύπρος έχει επικεντρώσει τη δράση της στην προσπάθεια αύξησης των προδιαγραφών στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία για μεγαλύτερη ασφάλεια στη ναυτιλία και για αποφυγή μόλυνσης του περιβάλλοντος με την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων της εγχώριας και της διεθνούς ναυτιλιακής νομοθεσίας, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    [25] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κύπρος

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το ψήφισμα 1517 για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο μέχρι τις 15 Ιουνίου 2004.

    [26] (Κ) Ευρωζώνη - Γαλλία - Γερμανία

    Εξαιρετικά κρίσιμη για την αξιοπιστία του ευρώ θεωρείται η συνεδρίαση των υπουργών οικονομίας των 12 χωρών της ευρωζώνης για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα στη Γαλλία και στη Γερμανία, που ξεκίνησε απόψε στις Βρυξέλλες, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο από το Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN.

    [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Μεξικό - Κύπρος - Πολιτιστική κληρονομιά - Συμπόσιο --------------------------------------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε στο 23ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Συντήρηση Μνημειακής Κληρονομιάς, που διοργάνωσε το μεξικανικό παράρτημα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) της ΟΥΝΕΣΚΟ, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Σύμβουλος Τύπου της κυπριακής πρεσβείας στο Μεξικό Χριστιάνα Τζήκα, η οποία εκπροσώπησε την Κύπρο στο συμπόσιο, ενημέρωσε για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς που η Τουρκία πραγματοποιεί στα κατεχόμενα ως μέρος της πολιτικής εθνικής εκκαθάρισης που εφαρμόζει και στην οποία περιλαμβάνεται η εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες, ο εποικισμός και η αλλαγή των τοπωνυμιών. Η κ. Τζήκα απηύθυνε έκκληση στους παρευρισκομένους να διαμαρτυρηθούν και να καταδικάσουν την πολιτική αυτή.

    Από τους συνέδρους αποφασίστηκε, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, όπως περιληφθεί στα τελικά συμπεράσματα του συμποσίου καταδικαστική αναφορά για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο από μέρους της Τουρκίας.

    Στην ομιλία της, η κ. Τζήκα ανέλυσε λεπτομερώς τις περιπτώσεις της διάσωσης των τοιχογραφιών του Αγίου Θεμωνιανού στη Λύση και των ψηφιδωτών της εκκλησίας της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

    Η Σύμβουλος Τύπου υπογράμμισε τις παραβιάσεις των διεθνών Συνθηκών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς εκ μέρους της Τουρκίας και κατήγγειλε τους βανδαλισμούς, την αρχαιοκαπηλία, τις καταστροφές και τις παράνομες ανασκαφές που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα με ώθηση και έγκριση του κατοχικού στρατού.

    Το Συμπόσιο, το οποίο φέτος ασχολήθηκε με το θέμα ''Πολιτιστική κληρονομιά σε κίνδυνο, κατεστραμμένη πολιτιστική κληρονομιά'', πραγματοποιήθηκε στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Πουέμπλα, από τις 18 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2003, με συμμετοχή μελών του ICOMOS από όλη την ήπειρο, καθηγητών, αρχιτεκτόνων, ειδικών στην αναστήλωση και λειτουργών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων της ομοσπονδιακής και των τοπικών κυβερνήσεων του Μεξικού.

    Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκε επίσης το μέρος της έκθεσης του Γραφείου Τύπου ''Κύπρος: 9000 χρόνια πολιτισμού'' που αναφέρεται στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου διαμοιράστηκε ενημερωτικό υλικό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για το Κυπριακό.

    Νέα Υόρκη - Θεατρικές παραστάσεις --------------------------------------- Περισσότερα από 800 άτομα παρακολούθησαν στην Αστόρια της Νέας Υόρκης μία παράσταση από τη θεατρική ομάδα της εκπομπής «Η Κύπρος μας», του Πέτρου Πετρίδη, που ανέβασαν τα κυπριακά μονόπρακτα «Ο Λιβερής», «Εξησκοπίστηκεν ο Αθανάσης» του Μιχάλη Πιτσιλλίδη, «Η Κκιλιντζιρού» της Ολγας Ποταμίτου και «Λύση Restaurant» του Πέτρου Πετρίδη.

    Guest Star ήταν η Ολγα Ποταμίτου η οποία ήλθε στη Νέα Υόρκη ειδικά για το σκοπό αυτό. Ηταν η δεύτερη φορά που η θεατρική ομάδα φιλοξενεί την Ελληνοκύπρια ηθοποιό, η οποία δέχθηκε το θερμό χειροκρότημα του κοινού όταν μετά το τέλος της παράστασης ανακοινώθηκε πως συμπλήρωσε 40 χρόνια στο πλατό.

    Τα μονόπρακτα ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Πέτρου Πετρίδη, σκηνικά Γιώργου Χριστοφή και διδασκαλία χορών Κωσταντίνου Πολυδώρου ενώ λαμβάνουν μέρος οι ομογενείς ηθοποιοί: Ανδρέας Χατζηιωάννου, Ισμήνη Μιχαηλίδου, Μελής Γεωργίου, Στέφανος Στεφάνου, Κώστας Μιχαήλ, Μαρίνα Μέη, Σωτήρης Χαραλάμπους, Πάνος Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Χίνης, Γεωργία Πλατή, Κωνσταντίνος Πολυδώρου, Γιαννάκης Παπαιωάννου, Χρυστάλλα και Μαρία Μιχαηλίδη.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημη Επίσκεψη στην Αθήνα - Πρόγραμμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αύριο το πρωί για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Τον Πρόεδρο θα συνοδεύουν στην Αθήνα η σύζυγός του Φωτεινή Παπαδοπούλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδη και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Καραμανλή και άλλους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 24 November 2003 - 18:49:25 UTC