Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Ιταλίας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (Κ) Παναγιώτης Δημητρίου - Επιτροπή Ευρ. Κοινοβουλίου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος της Βουλής - Μαρία Βαμβακίνου
  • [08] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Κύπρος - ΕΕ
  • [09] (Κ) Μάλτα - Ευρωμεσογειακή συνεργασία - Συνάντηση

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα αφορούν το Κυπριακό και τις απευθείας συνομιλίες, τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση κεραίας των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι, και τις διαβουλεύσεις των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για τις προεδρικές εκλογές.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων" γράφει ότι χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τη "17 Νοέμβρη" ακολούθησε τον εντοπισμό του αρχηγείου της τρομοκρατικής οργάνωσης στα Κάτω Πατήσια, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς όλα τα διεθνή πρακτορεία και ο διεθνής Τύπος αναδεικνύουν την είδηση ως πρώτη, ενώ οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας εξέφρασαν ήδη την ευαρέσκειά τους από την εξέλιξη. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι στενεύουν πάρα πολύ επικίνδυνα τα περιθώρια στο Κυπριακό και καλεί τα ΗΕ να πουν ξεκάθαρα αν χρειαστεί στους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε στους προηγούμενους γύρους των συνομιλιών συμφωνία λύσης.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Ραδιενέργεια στην Εθνική Φρουρά" γράφει ότι σαν κεραυνός έπεσε στο Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΦ η είδηση ότι σε οπλικά συστήματα με τα οποία εφοδιάστηκε πρόσφατα η Εθνική Φρουρά εντοπίστηκαν ραδιενεργά υλικά. Το θέμα μελετούν με κάθε προσοχή και λεπτομέρεια επιτελείς του ΓΕΕΦ και λειτουργοί του Υπουργείου Αμυνας και δεν αποκλείεται να ζητηθεί επιστημονική αρωγή από το εξωτερικό. Αλλού γράφει ότι σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατέρχονται οι αγρότες την ερχόμενη εβδομάδα, αφού οι χθεσινές αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ικανοποίησαν πλήρως τα αιτήματά τους.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Σκληρό παιγνίδι για τα 200 εκ. λίρες της κινητής τηλεφωνίας", γράφει ότι τα "πολύ μεγάλα έσοδα" που θα προκύψουν από την κινητή τηλεφωνία είναι η αιτία της "μεγάλης σφαγής" που θα γίνει για διεκδίκηση της μοναδικής άδειας που θα δοθεί, πράγμα που χαρακτηρίζει "φυσιολογικό", αφού τα έσοδα μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 100 εκ. λίρες και σε δύο χρόνια αναμένεται να φθάσουν τα 200 εκ. Γράφει, επίσης, ότι το πολυσυζητημένο θέμα του "πόθεν έσχες" για πολιτικούς, πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους επανέρχεται μέσα από δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν στη Βουλή.

    Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Νοσοκομεία για κλάματα", γράφει ότι "φύρδην μίγδην" μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στον κρατικό ιατρικό τομέα σε ό,τι αφορά την εργοδότηση εκτάκτων ιατρικών λειτουργών και τα προγράμματα εκπαίδευσης των ειδικευμένων και ασκούμενων γιατρών. Προσθέτει ότι βουλευτές κατήγγειλαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ότι οι διαδικασίες πρόσληψης έκτακτων γιατρών αποβαίνουν σε βάρος των ασθενών. Γράφει, επίσης, ότι 88 ιδιοκτήτες περιουσίας στον Αγιο Μέμνονα, Αμμοχώστου, καταχώρησαν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οργιο ζυμώσεων για το Κυπριακό" γράφει ότι πρωτοφανής κινητοποίηση των μεσολαβητών και άλλων παραγόντων στο Κυπριακό βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα ΗΕ και οι Αγγλοαμερικανοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συντονίζονται για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων τόσο σε σχέση με τη διαδικασία όσο και με την ουσία που αφορά στην υποβολή εγγράφων. Αλλού γράφει ότι πρόθεση του Αλβαρο ντε Σότο είναι οι απευθείας συνομιλίες να διακοπούν για δύο περίπου εβδομάδες τον Αύγουστο, ύστερα από αίτημα που υπέβαλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, επικαλούμενος τη ζέστη.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Ολίσθημα ολκής", γράφει ότι "ολίσθημα ολκής" αποδεικνύεται τελικά η "δουλοπρεπής" στάση των κυβερνώντων απέναντι στο "κυρίαρχο" των Βρετανικών Βάσεων, καθώς μετά την ανεπάρκεια των χειρισμών τους στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας από την εγκατάσταση της κεραίας στο Ακρωτήρι, αποκαλύφθηκαν ως "μη σοβαροί" στα θέματα ασφάλειας. Γράφει, επίσης, ότι στα συλλογικά όργανα των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ παραπέμπεται το τελικό πλαίσιο αρχών της διακυβέρνησης της αλλαγής, η διαμόρφωση του οποίου ολοκληρώθηκε από κλιμάκια των κομμάτων.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι οργανωμένη σπείρα αλλοδαπών εγκληματιών πιστεύεται πως έχει εξαπατήσει αρκετούς ανθρώπους σε κομπίνα με πιστωτικές κάρτες κατά τη διάρκεια του τριήμερου του Κατακλυσμού. Προσθέτει ότι το Κέντρο Κάρτας της Τράπεζας Κύπρου έχει επιβεβαιώσει ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις κλοπής πιστωτικών καρτών σε αυτόματες μηχανές ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ). Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία συνέλαβε 14 Σύριους που θεωρούνται ύποπτοι ότι προσπαθούσαν να εισέλθουν στο νησί παράνομα από τη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Οι επικρατέστεροι" επικαλείται δημοσκόπηση που διεξήγαγε ελληνική εταιρεία μεταξύ 15 και 20 Ιουνίου και γράφει ότι με το εκπληκτικό ποσοστό αποδοχής από τα 2/3 του εκλογικού σώματος ο Υπουργός Εξωτερικών και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προηγούνται ως οι πιο αποδεκτοί από το σύνολο του κυπριακού λαού για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι η Λευκωσία φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα "για εκτέλεση νηοψιών σε πλοία που περιπλέουν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι σχετίζονται με τρομοκρατικές ενέργειες".

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Ιταλίας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, Πιέρ Φερντινάντο Κασίνι, για σύντομη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7210          1,7313
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6748          1,6848
    Λίρα Αγγλίας                     1,1038          1,1104
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,7568        203,3708
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0105          3,0345
    Δολάριο Καναδά                     2,5652          2,5857
    Κορώνα Δανίας                     12,7634         12,8655
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,5540         12,6544
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6821         15,8075
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5193          2,5394
    

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Την τρίτη κατά σειρά άνοδο της τάξης του 0,36% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά σήμερα, παρά την αρνητική πορεία που παρουσίασε στο πρώτο μισό της συνάντησης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 93,51 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 575 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της εταιρείας Confine Investments να συγκεντρώνει το 28% του ημερήσιου τζίρου, που αντιστοιχεί με το ποσό των 160 χιλιάδων 900 λιρών.

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            93,51 ( 0,36)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    575.211
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   187.025    397,31 ( 0,38)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    125,855    112,56 ( 0,55)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    177.199     83,99 (-0,19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.880     28,38 ( 1,65)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     22.079     60,84 ( 0,13)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.019     82,28 ( 0,13)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     28.491     20,09 ( 0,85)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.322     53,40 ( 0,38)
    Ετ. Πληροφορικής              £     19.590      3,21 (-0,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.793     13,76 (-0,22)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        302     16,07 ( 2,62)
    Ξενοδοχεία                    £     36.884     51,71 ( 0,76)
    Αλλες Εταιρείες               £     91.084     88,36 (-0,14)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (Κ) Παναγιώτης Δημητρίου - Επιτροπή Ευρ. Κοινοβουλίου

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου αναχωρεί την Κυριακή για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 9 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνεδρία της Επιτροπής θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν η έκθεση του Προέδρου της Επιτροπής Giorgio Napolitano για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων και η έκθεση του Ευρωβουλευτή Alain Lamassoure για την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών μελών.

    [07] (Κ) Πρόεδρος της Βουλής - Μαρία Βαμβακίνου

    Η παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με την ελληνικής καταγωγής βουλευτή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας Μαρία Βαμβακίνου.

    [08] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Κύπρος - ΕΕ

    Η Βρετανία είναι πλήρως δεσμευμένη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη και παραμένουν η βάση της θέσης της ΕΕ για την Κύπρο.

    [09] (Κ) Μάλτα - Ευρωμεσογειακή συνεργασία - Συνάντηση

    Οι πλέον αντιπροσωπευτικές εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου, της Μάλτας, της Τουρκίας και του Ισραήλ συναντήθηκαν στις 1 και 2 Ιουλίου στη Μάλτα με στόχο τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτού περιγράμματος διεξαγωγής ευρύτατης έρευνας/μελέτης αναφορικά με τα επικρατούντα επίπεδα στον εργασιακο-κοινωνικό τομέα στις 12 χώρες της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΟΕΒ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρηματοδότηση της ΕΕ. Συντονιστές της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η εργοδοτική UNICE και η συνδικαλιστική ETUC. Από την Κύπρο στο πρόγραμμα συμμετέχουν η ΟΕΒ, η ΣΕΚ, η ΠΕΟ και η ΠΑΣΥΔΥ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 July 2002 - 17:49:10 UTC