Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κυβερνητικός Eκπρόσωπος - Νοσοκομείο - Εξιτήριο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΓΓ ΚΠΕ - Οζγκέρ Οζγκιούρ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκτακτο Καταστατικό Συνέδριο
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ

  • [01] (Κ) Κυβερνητικός Eκπρόσωπος - Νοσοκομείο - Εξιτήριο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου θα εξέλθει σήμερα το πρωί του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου χθες υποβλήθηκε σε διαδερμική ενδοστεφανιαία επέμβαση (μπαλονάκι).

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίδοση εγγράφου με τις θέσεις της πλευράς μας από τον Πρόεδρο Κληρίδη στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, το θέμα της πιθανής επίδρασης των βρετανικών κεραιών στα συστήματα της Εθνικής Φρουράς, η διαγραφόμενη σύγκρουση κυβέρνησης και αγροτών και η αποστολή επιστολής από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη στον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου για τις προεδρικές εκλογές του 2003 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Επίσημη πρόταση ΔΗΣΥ προς ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι επιβεβαιώνοντας και στην πράξη ότι εννοεί πλήρως και συνειδητά την πολιτική της υπέρβασης που διακηρύττει ο ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε προχθές επιστολή στον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου με την οποία του προτείνει επίσημα συνεργασία των δύο κομμάτων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον οποίο θα υποδείξουν οι σοσιαλδημοκράτες. Αλλού γράφει ότι οι συνοδικοί κατάφεραν τελικά να εξεύρουν τους τρεις κανονολόγους, οι οποίοι από χθες έλαβαν εντολή να γνωματεύσουν από κοινού κατά πόσο δύναται να συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος εν τη απουσία του Αρχιεπισκόπου.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Προσοχή από τη ραδιενέργεια" γράφει ότι με ήπιο τρόπο επιχείρησε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος να διαψεύσει το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας για ραδιενεργά στοιχεία που εντοπίστηκαν σε οπλικά συστήματα που προμηθεύτηκε πρόσφατα η ΕΦ. Σύμφωνα με την εφημερίδα παρά τις διαβεβαιώσεις των κατασκευαστών των συστημάτων ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ραδιενεργά στοιχεία, αξιωματούχοι της ΕΦ έδωσαν εντολή στους χειριστές των συστημάτων αυτών να αποφεύγουν να τα αγγίζουν με γυμνά χέρια. Αλλού γράφει ότι θερμοκρασία που θα ξεπερνά τους 39 βαθμούς Κελσίου θα επικρατεί και σήμερα ενώ τα χειρότερα θα ακολουθήσουν αφού αύριο και τη Δευτέρα αναμένεται περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα αναφέρεται στην υπόθεση παραποίησης ημερομηνιών λήξης προϊόντων που διοχετεύτηκαν στην αγορά που διερευνάται από την αστυνομία σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες. Αλλού γράφει ότι ενώ η Λευκωσία επιδιώκει να λεχθούν τα πράγματα με το όνομά τους στη διάρκεια της ενημέρωσης του ΣΑ από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Αλβαρο ντε Σότο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λόρδος Χάνεϊ στοχεύει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γαλλίας για τήρηση ίσων αποστάσεων όσον αφορά τη στάση των δύο ηγετών στο τραπέζι των συνομιλιών.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ολομέτωπη σύγκρουση" γράφει ότι σε ολομέτωπη σύγκρουση οδηγούνται την ερχόμενη εβδομάδα οι αγρότες και η κυβέρνηση η οποία επικαλείται δεσμεύσεις που προκύπτουν από την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που της "δένουν τα χέρια" ως προς την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών. Αλλού γράφει ότι έγγραφο με τις θέσεις της κυβέρνησης το οποίο "επικεντρώνεται στον τρόπο με την οποίο βλέπει η πλευρά μας την κατάσταση" στο Κυπριακό επέδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης προς τον Αλβαρο ντε Σότο, προφανώς για να το μεταβιβάσει στη Γενική Γραμματεία των ΗΕ. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη το κείμενο αυτό δεν έχει κατατεθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών αλλά προσωπικά στον κ. ντε Σότο.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Νέες ανησυχίες ΕΦ για κεραίες" γράφει ότι παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις που έγιναν όσον αφορά τις βρετανικές κεραίες στο Ακρωτήρι, σε σχέση με την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών της ΕΦ, πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται νέες μελέτες για την επίδραση των κεραιών στα συστήματα της ΕΦ, ενώ παράλληλα θα γίνει επανεκτίμηση για τον υπό παραγγελία νέο εξοπλισμό του στρατεύματος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αλλού γράφει ότι στις 11 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, ανοίγει ο κύκλος ευρείας διαπραγμάτευσης με τους Βρετανούς για τις Βάσεις και τον τρόπο εναρμόνισης τους με το κοινοτικό κεκτημένο με μια πρώτη τριμερή συνάντηση, στην οποία θα εκπροσωπούνται η Κυπριακή Δημοκρατία, οι Βάσεις και η ΕΕ.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ομόφωνο όχι ΚΙΣΟΣ στο Νίκο Αναστασιάδη", γράφει ότι "ηχηρό και ομόφωνο ΄όχι΄ ", έδωσε χθες το Πολιτικό Γραφείο του ΚΙΣΟΣ στην εκπέμπουσα απελπισία κίνηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη να αποστείλει προσωπική επιστολή στον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου καλώντας τον να του υποδείξει ονόματα υποψηφίων που θα μπορούσε να στηρίξει ο ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι φθάνει αύριο στην Κύπρο ο Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Πιέρ Φερτινάντο Κασίνι, ο οποίος θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Μπράιαν Ράιτ ο "εγκέφαλος των ναρκωτικών", ο οποίος κατέφυγε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ίσως τώρα να βρίσκεται στην Πάφο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι οι βρετανικές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών ζήτησαν από την κυπριακή αστυνομία κάνει έρευνες για το Ράιτ στην Πάφο. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αναμένεται να εξέλθει του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου χθες υποβλήθηκε σε στεφανιογραφικό έλεγχο.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Μαύρα σύννεφα στην οικονομία" γράφει ότι η κρίση στον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ και τα όσα φέρνει μαζί της και η υπερβάλλουσα ρευστότητα που παρατηρείται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελούν αδύνατα σημεία της οικονομίας και δίνουν τα πρώτα δείγματα ύφεσης. Αλλού αναφέρει πως στα 130 εκατομμύρια λίρες το χρόνο εκτιμάται ότι ανέρχεται ο τζίρος του παράνομου τζόγου στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που το κράτος καταγράφει απώλειες εισοδημάτων από τα παράνομα συλλογικά και ιπποδρομικά στοιχήματα, οι οποίες υπολογίζονται σε 15 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

    [03] (Κ) ΓΓ ΚΠΕ - Οζγκέρ Οζγκιούρ - Κυπριακό - ΕΕ

    Τη θέση του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού που να προνοεί για ένα κράτος, με μια φωνή και μια αντιπροσώπευση και με εγγυημένα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, και υπέρ της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Λονδίνο ο ΓΓ του Κινήματος, Ιζέτ Ιτζάν, και ο Τ/Κ πολιτικός, μέλος του Κινήματος Οζκέρ Οζγκιούρ.

    Ο κ. Οζγκιούρ επεσήμανε πως ο αριθμός των εποίκων έχει κατά πολύ υπερβεί τον αριθμό των Τ/Κ που ζουν στα κατεχόμενα και πως οι στρατιωτικοί έχουν τον τελικό λόγο τόσο για την εξωτερική όσο και για την εσωτερική ασφάλεια. Οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης, είπε ο κ. Οζγκιούρ, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα των λεγόμενων "δημοτικών εκλογών" που έγιναν την περασμένη Κυριακή στα κατεχόμενα εξηγούν την απελπισία των Τ/Κ, οι οποίοι "στέλνουν μήνυμα κινδύνου (SOS) σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να ακούσουν".

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκτακτο Καταστατικό Συνέδριο

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι το ΑΚΕΛ "διακατεχόμενο από πάθος για την εξουσία, οδηγείται σε επιλογές ακόμη και πολιτικών με τους οποίους ανέκαθεν υπήρξε χάσμα απόψεων τόσο προς τη λύση του Κυπριακού και ως προς θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης".

    Ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε το ΑΚΕΛ πως "αδιαφορεί για τα μηνύματα από το εξωτερικό ότι η προαποφασισμένη επιλογή του για τις προεδρικές εκλογές δεν αποτελεί τη σοφότερη ενέργεια για τη διατήρηση φιλικών σχέσεων με σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων".

    Μιλώντας από το βήμα του Εκτάκτου Παγκύπριου Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ταυτόχρονα ότι "η κατάληψη της εξουσίας, δεν μπορεί να επιτρέπεται να είναι αυτοσκοπός, ούτε η υιοθέτηση μιας υποψηφιότητας μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκβιασμού ή κρυφής συναλλαγής, ούτε μπορεί οι θεμελιώδεις διαφορές σε θέματα πολιτικής να ισοπεδώνονται μπροστά στην προοπτική νομής της εξουσίας, έστω και αν επρόκειτο να δίνετο ως αντίδωρο η Προεδρία της Βουλής".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προειδοποίησε παράλληλα ότι "η προοπτική της παράταξης και των μελών της δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στους ορίζοντες της όποιας προσωπικής θεμιτής φιλοδοξίας" και υπογράμμισε ότι οι "όποιες φιλοδοξίες κομματικών ή εξωκομματικών στελεχών, ενώ είναι απολύτως θεμιτές με την ένταση που τελευταία προβάλλονται, δημιουργούν αμφιβολίες και επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία της πρότασης του ΔΗΣΥ, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στους αντιπάλους να μιλούν για πολυδιάσπαση του χώρου".

    Ο ΔΗΣΥ, είπε, "δεν μπορεί να καθηλωθεί στο ρόλο κομπάρσου για να ικανοποιηθούν ατομικοί εγωισμοί που δεν έχουν σχέση με την αποστολή του σύγχρονου πολιτικού και την αξία του πολιτικού λειτουργήματος".

    Στην ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει ανταπόκριση από τις πολιτικές ηγεσίες προς τις οποίες απευθύνεται η πρόταση της υπέρβασης του κόμματος και εξέφρασε "την ακλόνητη πεποίθηση πως η δική μας θέση δεν μπορεί παρά να είναι η ασυμβίβαστη εμμονή στην πολιτική της υπέρβασης".

    "Μια πολιτική που θα υλοποιήσουμε με την υπογραφή ενός συμβολαίου τιμής με την κοινωνία των πολιτών πως η επιλογή του υποψηφίου που η παράταξη θα στηρίξει θα ανταποκρίνεται τις προσδοκίες της", είπε.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε εξάλλου ότι ενόσω θα είναι Πρόεδρος της παράταξης δεν θα επιτρέψει "να μετατραπούν τα μέλη και οι ψηφοφόροι μας σε απλούς αχθοφόρους και διεκπεραιωτές πολιτικών ή οποιωνδήποτε φιλοδοξιών του όποιου μπορεί να τις έχει και είναι θεμιτό να τις έχει".

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ

    Σε απώλεια ψυχραιμίας μπροστά στην πορεία των διαβουλεύσεων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, απέδωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης τις επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Ανασταδιάδη κατά το Εκτακτο Παγκύπριο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη πως η αντιπολίτευση προχωρεί σε διαβουλεύσεις με αδιαφάνεια, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "η αντιπολίτευση προχωρεί με διαφάνεια με διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα που αφορούν και προγραμματικές αρχές και συζήτηση υποψηφίων και συζήτηση διακυβέρνησης".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 6 July 2002 - 17:49:07 UTC