Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Κόφι Ανάν - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση
  • [03] (Κ)"Κίπρις" - Καραβοστάσι - Ναυπηγείο
  • [04] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Αντικατοχικές εκδηλώσεις
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Δανού Πρωθυπουργού
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δημοσιεύματα - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φινλανδίας - Επίσκεψη
  • [13] (Κ) Ολομέλεια - Οχήματα - Ωρες οδήγησης και ανάπαυσης
  • [14] (Κ) Ολομέλεια - Σύνταγμα - Τέταρτη τροποποίηση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ενδεχόμενο οι νέες κεραίες των Βρετανών στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου να μπορούν να αποκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των συστημάτων επικοινωνίας της Εθνικής Φρουράς, οι ισχυρισμοί του Τ/Κ ότι κατέχει έγγραφο στο οποίο υποστηρίζονται οι τουρκικές θέσεις για τη δημιουργία δύο κρατών στο νησί, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τμηματική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα, η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας Κύπρου και Ιράν και οι διεργασίες των κομμάτων ως προς την επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Λύση μέσα στο 2002 βλέπει ο Ντε Σότο", ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό κατά τους προσεχείς μήνες, διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης. Αλλού γράφει ότι σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια από την ίδρυση του ΔΗΣΥ και πως ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου τις προτάσεις για τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος.

    "Η Μάχη", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οχι στους χουλιγκανισμούς Ματσάκη", γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε χθες φραστική επίθεση εναντίον του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στις ενέργειες των Βρετανών για εγκατάσταση νέας μεγάλης κεραίας στην περιοχή Ακρωτηρίου. Στον ΥΠΕΞ απάντησαν με δηλώσεις τους τόσο ο κ. Ματσάκης, όσο και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Αλλη είδηση είναι οι προαγωγές που ανακοινώθηκαν στην Αστυνομία και ο τρόπος με τον οποίο τις δέχτηκε το αστυνομικό σώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, που αποχωρεί σε δυο μήνες, θα τον διαδεχθεί ο νυν Υπαρχηγός Τάσος Παναγιώτου.

    Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Βαρύς καυγάς Αβέρωφ - Ρολάνδη", γράφει στο κύριο θέμα ότι υπήρξε ανταλλαγή επιχειρημάτων σε έντονο ύφος μεταξύ των Υπουργών Εμπορίου και Συγκοινωνιών κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με τη μία άδεια κινητής τηλεφωνίας που θα δοθεί στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης των τηλεπικοινωνιών και ως προς το αν θα πρέπει να συμμετάσχει και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ή όχι. Αλλού γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Δανού Πρωθυπουργού Αντερς φον Ρασμούσεν, ο οποίος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της δανέζικης προεδρίας, είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα προβλήματα της διεύρυνσης.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Θρίλερ με τη 17 Νοέμβρη", πως η Ελληνική Αστυνομία προέβη χθες σε μεγάλης κλίμακας έρευνα σε διαμέρισμα στην Αθήνα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο η παράνομη οργάνωση "17 Νοέμβρη". Στο διαμέρισμα βρέθηκαν όπλα, ρουκέτες, έντυπο υλικό και ηλεκτρονικός υπολογιστής. Αλλη είδηση είναι οι αποφάσεις που αναμένεται να πάρει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, ενώ τα αγροτικά αυτά ζητήματα θα συζητηθούν σήμερα το πρωί και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας. Σε χθεσινή επεισοδιακή σύσκεψη των αγροτών στο Φρέναρος εκφράστηκε η αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου να διεκδικήσει δυναμικά την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Κεραίες: Πλήττουν την Εθνική Φρουρά", γράφει ότι εμπειρογνώμονες κυβερνητικών υπηρεσιών και υπεύθυνοι για την ασφάλεια αμυντικών συστημάτων υπογραμμίζουν συναφώς ότι οι νέες κεραίες των Βρετανών μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των συστημάτων επικοινωνίας της Εθνικής Φρουράς. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάνει λόγο για ένα νέο έγγραφο που του έχει διαβιβαστεί από ξένους διπλωμάτες το οποίο, όπως ισχυρίζεται, υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις για δύο κράτη στην Κύπρο.

    "Η Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Προς τελική συμφωνία" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε χθες ότι η ΚΕ του κόμματος στη χθεσινή πολύωρη της συνεδρία ανέπτυξε τα δικά της συμπεράσματα και προβληματισμούς για τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις της αντιπολίτευσης ως προς την επιλογή υποψηφίου για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι σε 248 εκ. λίρες ανέρχονται συνολικά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τις 83 εταιρίες που υπέβαλαν αίτηση για εισαγωγή στο ΧΑΚ, σύμφωνα με στοιχεία του Προέδρου του ΧΑΚ που κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    [02] (Κ) Κόφι Ανάν - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση

    Συνάντηση 40 περίπου λεπτών είχαν χθες βράδυ σε ξενοδοχείο στη Βιέννη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    [03] (Κ)"Κίπρις" - Καραβοστάσι - Ναυπηγείο

    [04] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Αντικατοχικές εκδηλώσεις

    Εικοσιοκτώ χρόνια μετά τη βίαια αρπαγή της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα, ο Δήμος της πόλης διοργανώνει συναυλίες θύμησης και αγώνα, υπό το γενικό τίτλο "Τα τραγούδια της πατρίδας μου", οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κηποθέατρο Λεμεσού και στην Πλατεία Γεροσκήπου στις 16 και 17 Ιουλίου 2002 αντιστοίχως.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Κίκης Καζαμίας, στις συναυλίες συμμετέχουν ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας, συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Παγιάτη, οι τραγουδιστές Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Χατζηχριστοδούλου και Μαρία Αλεξίου και η χορωδία του Αρη Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Μαρίνου Μιτέλλα.

    Θα ακουστούν αποσπάσματα από τους κύκλους τραγουδιών του Μάριου Τόκα, "Αμμόχωστος Βασιλεύουσα", "Θεογεννήτωρ Μαρία", "Φωνή Πατρίδας" και "Ψυχή τε και Σώματι".

    Ο κ. Καζαμίας είπε ότι μέσω αυτών των εκδηλώσεων, ο Δήμος Αμμοχώστου στέλλει το μήνυμα πως "έστω και αν πέρασαν 28 χρόνια από την τουρκική εισβολή, επιβεβαιώνεται η συνέχιση της καρτερίας στο βαθμό που να μην επιτραπεί να σβηστεί η ελπίδα για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας".

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7210          1,7313
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6802          1,6902
    Λίρα Αγγλίας                     1,1019          1,1085
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,6033        203,2161
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0128          3,0369
    Δολάριο Καναδά                     2,5740          2,5945
    Κορώνα Δανίας                     12,7710         12,8731
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,5892         12,6899
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6845         15,8099
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5183          2,5384
    

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Με την αξιολόγηση του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών θα ασχοληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να συνέλθει το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "έχει καλέσει νέα σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για τις 12 Ιουλίου στις 9 το πρωί".

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Δανού Πρωθυπουργού

    "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα," με τις δηλώσεις του Δανού Πρωθυπουργού Αντερς Φoγκ Ρασμούσεν ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα τρία προβλήματα που αφορούν τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ρασμούσεν, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε "ικανοποιητικό" το γεγονός ότι ο Δανός Πρωθυπουργός επανέλαβε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            93,17 ( 0,70)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    306.604
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   155.215    395,81 ( 0,57)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     84.401    111,94 ( 0,85)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.080     84,15 ( 0,48)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.838     27,92 (-1,24)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     31.815     60,76 ( 0,56)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     23.971     82,17 ( 0,33)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.572     19,92 (-0,35)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.860     53,20 ( 1,74)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.086      3,22 (-0,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.876     13,79 ( 1,32)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        819     15,66 (-1,88)
    Ξενοδοχεία                    £     23.594     51,32 ( 0,88)
    Αλλες Εταιρείες               £     60.999     88,48 ( 0,28)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δημοσιεύματα - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά τη Λευκωσία, ότι δεν έχουν καμία σχέση με ενδεχόμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο να προβλέπει δύο κυριαρχίες, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, ο κ. Παπαπέτρου αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου που να προνοεί αναγνώριση του ψευδοκράτους ή και δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ότι του έχουν δοθεί ιδέες ή σχέδια τα οποία προβλέπουν για δύο κυριαρχίες.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι ο ίδιος έχει επικοινωνήσει με την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, η οποία δηλώνει "κατηγορηματικά ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει καμία σχέση με τέτοια πράγματα για τα οποία υπάρχει ισχυρισμός".

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Με μικρά κέρδη έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να δέχεται νέο πλήγμα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,7%, κλείνοντας στις 93,17 μονάδες. Τέσσερα και πλέον χρόνια πίσω επέστρεψε η αξία των συναλλαγών, ύστερα από τη νέα συρρίκνωση που υπέστη σήμερα, υποχωρώντας στις 306 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εικόνα που δημιουργήθηκε και στους προηγούμενους γύρους των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, όπου έμμεσα ή και άμεσα δακτυλόδειχνετο την τουρκική πλευρά ως υπαίτια της έλλειψης προόδου στο Κυπριακό, θα εμφανιστεί με πιο έντονο τρόπο και σε σχέση με αυτό το γύρο.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Εθνη ακολουθήσουν την πολιτική της μη επίρριψης ευθυνών, αυτό "δεν θα ικανοποιεί την κυβέρνηση εάν δεν δείξουν τι έχει γίνει μέχρι σήμερα" και υπογράμμισε πως το σημαντικότερο είναι ότι σε τέτοια περίπτωση θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας της διαδικασίας.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φινλανδίας - Επίσκεψη

    Φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Jari Vilen για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    [13] (Κ) Ολομέλεια - Οχήματα - Ωρες οδήγησης και ανάπαυσης

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα νόμο και ενέκρινε κανονισμούς για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη ρύθμιση των ωρών οδήγησης και ανάπαυσης των οδηγών ορισμένων κατηγοριών οχημάτων που εκτελούν μεταφορές επιβατών και αγαθών.

    [14] (Κ) Ολομέλεια - Σύνταγμα - Τέταρτη τροποποίηση

    Με αποχή των βουλευτών Χρίστου Κληρίδη των Νέων Οριζόντων και Γιώργου Περδίκη των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η Ολομέλεια ψήφισε σήμερα νόμο που τροποποιεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικότερα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το καταστατικό για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών και προκειμένου να επιτευχθεί η ανεξαρτητοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

    Ειδικότερα, με το νόμο αυτό, τροποποιούνται τα άρθρα 118 και 119 του Συντάγματος, που είναι από τα μη θεμελιώδη, και προβλέπεται να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι ο Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και να μην παύονται οποτεδήποτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά υπό όρους που καθορίζει συμβούλιο του οποίου προεδρεύει ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου με μέλη έναν Ελληνα και έναν Τούρκο Δικαστή του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 4 July 2002 - 17:49:12 UTC