Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Κυπριανού - Συλλυπητήρια
  • [02] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Κηδεία
  • [03] (Κ) Κύπελλο Κύπρου - Ημιτελική φάση
  • [04] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: Χάποελ Τελ Αβίβ - Μίλαν Ιταλίας - Στάδιο ΓΣΠ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Λαϊκό προσκύνημα
  • [07] (K) Ελληνική αντιπροσωπεία - Κηδεία Σπύρου Κυπριανού
  • [08] (Κ) "Ορτάμ" - Κατεχόμενα - "Ιθαγένεια"
  • [09] (Κ) Ελληνική αντιπροσωπεία - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [10] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Κασουλίδης - Αναχώρηση - Σπύρος Κυπριανού
  • [12] (Κ) Λευκωσία - Συνέδριο ΝΑ Ευρώπης για το ηλεκτρονικό εμπόριο
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος ΝΔ - Σπύρος Κυπριανού
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή υποχώρηση
  • [15] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Λαϊκό προσκύνημα
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Βαρκελώνη
  • [17] (Κ) Κηδεία Κυπριανού - Πρόεδρος Κληρίδης- Επικήδειος
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Κηδεία
  • [20] (Κ) ΥΦΕΞ Βρετανίας - Βουλή Κοινοτήτων - Κύπρος
  • [21] (Κ) Ολομέλεια - Πρόεδρος Βουλής - Τιμή στον Σπύρο Κυπριανού
  • [22] (K) Λευκωσία - Διεθνές συνέδριο για τους σεισμούς
  • [23] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Λεμεσός - Ταφή
  • [24] (Κ) Ολομέλεια - Τιμή στο Σπύρο Κυπριανού
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Βαρκελώνη
  • [26] (Κ) Βασίλισσα Ελισάβετ - Συλλυπητήριο μήνυμα - Κυπριανού

  • [01] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Κυπριανού - Συλλυπητήρια

    Τη βαθιά του λύπη και την ολόκαρδη συμμετοχή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο βαρύ πένθος του κυπριακού λαού εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    [02] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Κηδεία

    Τελείται στις 1.00 μετά το μεσημέρι η κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας, ξένων διπλωματών και πλήθος κόσμου.

    Την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Τη Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρός της Κώστας Γείτονας, επικεφαλής εξαμελούς διακομματικής αντιπροσωπείας.

    Το επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διερμηνεύοντας τα αισθήματα της κυπριακής πολιτείας και του κυπριακού λαού.

    Στεφάνια θα καταθέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής εκ μέρους της νομοθετικής εξουσίας, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκ μέρους της δικαστικής εξουσίας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εκ μέρους του κόσμου του κόμματος.

    Τα υπόλοιπα στεφάνια θα παραλαμβάνονται κατά την είσοδο στην εκκλησία πριν από την έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας.

    Πριν από την κηδεία, σύσσωμη η Κύπρος θα πει το ύστατο χαίρε στον Σπύρο Κυπριανού. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην εκκλησία από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι. Η δημόσια υπηρεσία και τα σχολεία θα κλείσουν από τις 11.00 το πρωί.

    Το βιβλίο συλλυπητηρίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα παραμείνει και σήμερα ανοικτό από τις 9.00 το πρωί μέχρι της 12.00 το μεσημέρι. Βιβλία συλλυπητηριών έχουν ανοίξει σε όλες τις πρεσβείες της Κύπρου

    Η οικογένεια του Σπύρου Κυπριανού δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν εισφορές σε ευαγή ιδρύματα. Η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη.

    Αμέσως μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας η οικογένεια του εκλιπόντος θα συνοδεύσει τη σορό, η οποία θα μεταφερθεί για την ταφή σε οικογενειακό τάφο στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.

    [03] (Κ) Κύπελλο Κύπρου - Ημιτελική φάση

    Η Ανόρθωση νίκησε χθες στην έδρα της την Ομόνοια με 3-0 στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για την ημιτελική φάση του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Κύπρου.

    [04] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: Χάποελ Τελ Αβίβ - Μίλαν Ιταλίας - Στάδιο ΓΣΠ

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κηδεία σήμερα του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η πορεία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ τουν Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η εκτίμηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τις εξέλιξη των συνομιλιών, οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για λύση του Κυπριακού εντός του τρέχοντος έτους, καθώς και οι ανησυχίες του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη για ενδεχόμενη μείωση των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο για το 2002.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Η Κύπρος αποχαιρετά τον Σπύρο" γράφει ότι το "ύστατο χαίρε" απευθύνει σήμερα ο κυπριακός λαός στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, ενώ σύσσωμη η πολιτική, δικαστική και νομοθετική εξουσία του τόπου θα παραστεί στην κηδεία του βετεράνου πολιτικού. Θα παραστεί διακομματική αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Αλλού γράφει ότι τρεις ξένες τράπεζες έχουν ζητήσει από την Κεντρική Τράπεζα άδεια για εγκαθίδρυση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Κύπρο. Προχθές δόθηκε άδεια λειτουργίας στην Κύπρο στη βουλγαρική Corporate Commercial Bank.

    "Η Μάχη" στην κύρια είδηση με τίτλο "Στο καλό Σπύρο Κυπριανού" γράφει ότι κυβέρνηση, εκκλησία, πολιτική ηγεσία και λαός απευθύνει σήμερα το ύστατο χαίρε στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού κατά το τελευταίο ταξίδι, ενώ ακολούθως η σορός του εκλιπόντος θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του Λεμεσό, για να ταφεί σε οικογενειακό τάφο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν "βλέπει βιώσιμη πολιτική λύση στο Κυπριακό πριν από το τέλος του 2002" και αισιοδοξεί να δει έγκαιρα την Κύπρο να μιλά στη διεθνή κοινότητα με ενιαία φωνή.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Σήμερα το ύστατο χαίρε" γράφει ότι σύσσωμος ο Ελληνισμός απευθύνει σήμερα το ύστατο χαίρε στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού. Κατά την κηδεία του βετεράνου πολιτικού επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι οι απευθείας συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού "πάνε σχετικά καλά" και υπενθύμισε τη δέσμευση των ηγετών των δύο κοινοτήτων για διευθέτηση του Κυπριακού ή για ουσιαστική πρόοδο μέχρι τον Ιούνιο.

    "Η Σημερινή" με τον τίτλο "Εγγραφο απελπισίας" γράφει στο κύριο θέμα πως κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς υπήρξε και νέα ανταλλαγή άτυπων εγγράφων μεταξύ των δύο ηγετών και ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη 10σέλιδο κείμενο, στο οποίο καταγράφονται οι ακραίες του θέσεις για λύση του Κυπριακού στη βάση "δύο κρατών". Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ μελετά επισταμένα τις σχέσεις του με το Προεδρικό Μέγαρο και ότι δεν αποκλείεται η καθιέρωση νέας τακτικής σύντομα σε "μια προσπάθεια απαγκίστρωσής" του κόμματος από το Προεδρικό.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Απαιτεί αλληλοαναγνώριση" ότι ο Ραούφ Ντενκτάς προβάλλει "μαξιμαλιστικές θέσεις" στον Πρόεδρο Κληρίδη κατά τις συναντήσεις που έχει μαζί του στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος θα πρέπει να προχωρήσουν ως "αναγνωρισμένες οντότητες" να συγκροτήσουν ένα "νέο συνεταιρισμό". Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα κλείνει οριστικά το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των ορίων της Ζώνης Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης. Ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης θα μεταβεί στο Κάιρο.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Η Κύπρος πενθεί" γράφει πως πολιτεία και λαός αποχαιρετούν σήμερα τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, αποδίδοντάς του τιμές που αρμόζουν σε ένα ηγέτη. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να κηρύξει τριήμερο πένθος και τη διακοπή λειτουργίας σήμερα από τις 11:00 το πρωί της δημόσιας υπηρεσίας. Αλλη είδηση είναι η διεξαγωγή σήμερα στο ΓΣΠ Λευκωσίας του ποδοσφαιρικού αγώνα Χάποελ Ισραήλ Μίλαν Ιταλίας για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί σε συνεργασία με τις ισραηλινές υπηρεσίες, των οποίων όμως απορρίφθηκε αίτημα για να φέρουν στην Κύπρο ένοπλους αστυνομικούς.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο με θέμα υπό τον τίτλο "Δεν φαίνεται καλά ο τουρισμός" γράφει ότι με "ζοφερή νότα" παρουσίασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης τις προοπτικές του τουρισμού για φέτος, αποκαλύπτοντας ότι οι κρατήσεις από τις περισσότερες αγορές μειώθηκαν μεταξύ 10 ως 50 τοις εκατόν. Αλλού γράφει ότι η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο ζήτησε την άρση της απαγόρευση πτήσεων μικρών αεροσκαφών από και προς την Κύπρο, απαγόρευση την οποία επέβαλε η κυπριακή κυβέρνηση μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Λαϊκό προσκύνημα

    Πλήθος κόσμου, από όλα τα στρώματα του κυπριακού λαού, προσέρχεται στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα για το ύστατο χείρε στον πρώην Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Ανδρες της προεδρικής φρουράς, που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Σπύρου Κυπριανού, μετέφεραν στην εκκλησία το φέρετρο, που καλύπτεται από τις σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

    Η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιμή Κυπριανού, και οι υιοί του Αχιλλέας και Μάρκος βάδιζαν πίσω από το φέρετρο, ενώ φίλοι και συνεργάτες του Σπύρου Κυπριανού καθώς και βουλευτές του ΔΗΚΟ παρίστανται δίπλα από το φέρετρο.

    Εξω από την εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας έχει μαζευτεί αρκετός κόσμος για το ύστατο χαίρε. Στρατιωτικό άγημα έχει παραταχθεί στον περίβολο της εκκλησίας. Οι σημαίες κυμματίζουν μεσίστιες τόσο στην εκκλησία όσο και στα γύρω κτίρια.

    Η σορός του Σπύρου Κυπριανού θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι. Μία ώρα αργότερα θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

    [07] (K) Ελληνική αντιπροσωπεία - Κηδεία Σπύρου Κυπριανού

    Εφθασε το πρωί στην Κύπρο η αντιπροσωπεία της Ελλάδας που θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, που τελείται στις 1.00 μετά το μεσημέρι στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα.

    Ο Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπεί ο Αντιπρόεδρος του Σώματος Κώστας Γείτονας.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Μεϊμαράς από τη Νέα Δημοκρατία, ο Χρήστος Παπουτσής από το ΠΑΣΟΚ, ο Ορέστης Κολοζώφ από το ΚΚΕ και ο Λεωνίδας Κίρκος από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

    [08] (Κ) "Ορτάμ" - Κατεχόμενα - "Ιθαγένεια"

    Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων στα κατεχόμενα παίρνει τη λεγόμενη "ιθαγένεια", σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ".

    [09] (Κ) Ελληνική αντιπροσωπεία - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Το εγκώμιο του πολιτικού και αγωνιστή Σπύρου Κυπριανού έπλεξαν σήμερα τόσο οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου όσο και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Χάρης Σοφοκλείδης, οι οποίοι υπέγραψαν στη Βουλή το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, είπε ότι η Ελλάδα "αποχαιρετά τον αγωνιστή του Κυπριακού Ελληνισμού, τον Σπύρο Κυπριανού".

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του κ. Σημίτη, της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην οικογένεια του Σπύρου Κυπριανού και σε όλο τον Κυπριακό Ελληνισμό.

    "Οι παρακαταθήκες του αγώνα μισού αιώνος", πρόσθεσε οι Ελληνας Υπουργός, "ελπίζουμε ότι θα δικαιωθούν τώρα που έχουμε μπροστά μας την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος του Σώματος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας είπε ότι "ο Σπύρος Κυπριανού υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση το έθνος και την πατρίδα.

    Η μακρά του πολιτική διαδρομή συνδέεται με κρίσιμες ιστορικές στιγμές για την Κύπρο", είπε ο κ. Γείτονας, προσθέτοντας ότι ο Σπύρος Κυπριανού "πραγματικά είχε μεγάλη προσφορά και συνεισφορά στο να προχωρήσει η ανεξαρτησία της Κύπρου".

    Ο κ. Γείτονας είπε ότι ο εκλιπών "αγωνιζόταν μέχρι τελευταίας στιγμής για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Πιστεύω ότι η επίτευξη αυτών των κοινών στόχων για όλο το έθνος θα είναι η καλύτερη τιμή και δικαίωση στη μνήμη του", κατέληξε.

    Το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν επίσης τα μέλη της διακομματικής αντιπροσωπείας του ελληνικού Κοινοβουλίου Νικόλαος Στρατηλάτης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Ορέστης Κολοζώφ, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Λεωνίδας Κύρκος, εκ μέρους του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται επίσης από το βουλευτή Χρίστο Παπουτσή.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά και στους αγώνες του Σπύρου Κυπριανού.

    "Είναι ο άνθρωπος που με σύνεση έκανε το καθήκον του και ως Πρόεδρος και παλαιότερα ως Υπουργός και ως Πρόεδρος της Βουλής", είπε.

    Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Χάρης Σοφοκλείδης είπε ότι οι απόδημοι Κύπριοι είχαν συνεχώς στενή συνεργασία με τον Σπύρο Κυπριανού, τους οποίους συνέδεε ένας στενός δεσμός, ο οποίος διήρκησε καθόλη τη διάρκεια των αγώνων του για το Κυπριακό.

    [10] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7328          1,7431
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5237          1,5328
    Λίρα Αγγλίας                     1,0758          1,0822
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     196,4458        198,0173
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9259          2,9493
    Δολάριο Καναδά                     2,4282          2,4476
    Κορώνα Δανίας                     12,8581         12,9609
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,4472         13,5547
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8178         15,9443
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5379          2,5582
    

    [11] (Κ) Κασουλίδης - Αναχώρηση - Σπύρος Κυπριανού

    Τη λύπη του για το ότι δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού εξέφρασε αναχωρώντας το πρωί για τη Βαρκελώνη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης μεταβαίνει στη Βαρκελώνη για να συμμετάσχει σε σύσκεψη αύριο το πρωί με τους ομολόγους του των χωρών μελών της ΕΕ και των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, με θέμα την περαιτέρω ενίσχυση της Ενωσης στον οικονομικό και άλλους τομείς.

    [12] (Κ) Λευκωσία - Συνέδριο ΝΑ Ευρώπης για το ηλεκτρονικό εμπόριο

    Η Κύπρος έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου κυρίως μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ωστόσο η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης στην Κύπρο αυτού του είδους εμπορίου είναι τεράστια, ενώ ταυτόχρονα η χώρα διαθέτει όλα τα συστατικά για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής οικονομίας.

    Αυτό προκύπτει από σημερινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, στο 3ο Συνέδριο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για το ηλεκτρονικό εμπόριο που διοργανώνεται στην Κύπρο μεταξύ 14 και 16 Μαρτίου, με τίτλο "Χτίζοντας την ψηφιακή οικονομία της ΝΑ Ευρώπης". Στο συνέδριο συμμετέχουν πέραν των 200 συνέδρων από 23 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατά το τριήμερο των εργασιών του συνεδρίου θα ακουστούν ομιλίες από 60 σύνεδρους.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος ΝΔ - Σπύρος Κυπριανού

    Ο Σπύρος Κυπριανού υπήρξε μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα και υπηρέτησε με πίστη τις βασικές αρχές για ελευθερία, ειρήνη για πρόοδο, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμεράκης, προσθέτοντας "όλοι μας ευχόμεθα αυτές οι βασικές αρχές να γίνουν πράξη".

    Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι "η ιστορία θα κρίνει δίκαια και θα εξυμνήσει την προσφορά του Σπύρου Κυπριανού".

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή υποχώρηση

    Μικρή υποχώρηση, την τρίτη στη σειρά, σημείωσε στη σημερινή συνάντηση η χρηματιστηριακή αγορά ως αποτέλεσμα της απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος κατάφερε στο τέλος της συνάντησης να περιορίσει τις μεγάλες απώλειες που παρουσίαζε, κατέγραψε τελικά ελαφρές ζημιές της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 116,55 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των 1,6 εκατομμυρίων λιρών διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών.

    [15] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Λαϊκό προσκύνημα

    Με δάκρυα στα μάτια, λουλούδια στο χέρι και χιλιάδες αναμνήσεις στο μυαλό, δεκάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες προσήλθαν σήμερα το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, του ανθρώπου που ανάλωσε τη ζωή του όλη μαχόμενος για τα δίκαια της μαρτυρικής μας νήσου.

    Η σορός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας έφθασε στο ναό στις εννέα ακριβώς. Τη μετέφεραν στους ώμους τους οι άνδρες της προσωπικής του φρουράς και τη συνόδευαν η σύζυγος του εκλιπόντος Μιμή, και οι δύο του γιοι, Αχιλλέας και Μάρκος.

    Η φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

    Με την είσοδο της σορού εντός του ναού, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί από ενωρίς εκεί, ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα.

    Το φέρετρο σκέπαζαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Δίπλα τοποθετήθηκε μια σημαία της Κύπρου φτιαγμένη από άσπρα γαρύφαλλα με χαραγμένα επάνω τα αρχικά του ονόματος του αποθανόντος.

    Της σορού παραστέκονταν διαδοχικά βουλευτές και στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος του οποίου ο Σπύρος Κυπριανού ήταν ιδρυτής και μέχρι το 2000 Πρόεδρος.

    Απλοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεργάτες του στο ΔΗΚΟ, πρώην και νυν βουλευτές, εκπρόσωποι σωματείων και οργανωμένων φορέων άνθρωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι προσκύνησαν με συγκίνηση και αμίλητοι τη σορό του αγαπημένου τους ηγέτη. Συνεχώς κατέφθαναν στεφάνια από όλα τα μέρη της Κύπρου.

    Τα συλλυπητήρια του κοινού δέχονταν εκ μέρους της οικογένειας οι γιοι του Αχιλλέας και Μάρκος. Η Μιμή Κυπριανού λίγα λεπτά μετά την είσοδο της σορού στην εκκλησία απεχώρησε.

    Μια κυρία προσκυνώντας τη σορό ψιθυρίζει ότι με το θάνατο του Σπύρου Κυπριανού "γίναμε φτωχότεροι ως λαός και η Κύπρος έχασε έναν από τους ανυποχώρητους αγωνιστές της".

    Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να φθάνουν στην εκκλησία η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου, ξένοι διπλωμάτες καθώς και αντιπρόσωποι όλων των θρησκευτικών ομάδων στην Κύπρο.

    Στις 12:20 στο χώρο έφθασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Φωτεινή, και τον αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κλεάνθους.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Βαρκελώνη

    Επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές για λύση του Κυπριακού εντός του 2002 είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης καθώς τα διαμειβόμενα, όπως είπε, δε δικαιολογούν ακόμη οποιαδήποτε αισιοδοξία.

    [17] (Κ) Κηδεία Κυπριανού - Πρόεδρος Κληρίδης- Επικήδειος

    Τον αγαπητό φίλο και συναγωνιστή του, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, αποχαιρέτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον επικήδειο λόγο του που εκφώνησε κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    Σύσσωμη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου παρέστη στην κηδεία, στην οποία εκπροσωπήθηκαν η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Ελλάδας. Χιλιάδες λαού είπαν το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα ηγέτη.

    Αποχαιρετώντας "τον αγαπητό φίλο και συναγωνιστή Σπύρο Κυπριανού", ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε μια αναδρομή στη ζωή και στην πολιτική σταδιοδρομία του εκλιπόντος, επισημαίνοντας ότι "το πρόσκαιρο ταξίδι του μέσα στη ματαιότητα των εγκοσμίων ταυτιζόταν με το ταξίδι του λαού μας μέσα στην Ιστορία, με όλους τους κινδύνους, με όλες τις κακουχίες και με όλες τις ελπίδες που το συνοδεύουν".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ατενίζοντας το νεκρό πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποσχέθηκε ότι όλοι οι φίλοι και συναγωνιστές του Σπύρου Κυπριανού θα σταθούν δίπλα στην οικογένειά του για να της δώσουν δύναμη και κουράγιο και να απαλύνουν τον πόνο της.

    "Απευθύνοντάς σου τον ύστατο χαιρετισμό, τώρα που η νύχτα κάλυψε τα χρώματα του δειλινού", είπε φανερά συγκινημένος ο Πρόεδρος Κληρίδης, "θέλουμε να σου δώσουμε μια διαβεβαίωση: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να κάνουμε πραγματικότητα έναν κοινό πόθο μας, ένα ανεκπλήρωτο πόθο σου που τον είχες εκφράσει με τα λόγια του ποιητή στην τελευταία ομιλία σου. Τον πόθο να μην αργήσει η ώρα που θα κατευθύνεις, νοερά πια, το βλέμμα σου προς την ανατολή και να δεις 'τις αμυγδαλιές να ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο και τη θάλασσα να κυματίζει' στην αγαπημένη μας Κύπρο".

    Το ταξίδι του Σπύρου Κυπριανού, με προορισμό την ελευθερία της πατρίδας μας, όπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, άρχισε πολύ ενωρίς, όταν μετά τις σπουδές του οργάνωνε εκδηλώσεις για υποστήριξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ως εκπρόσωπος της Εθναρχίας στο Λονδίνο.

    Ο κ. Κληρίδης μίλησε για όλα τα πολιτειακά αξιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τα οποία ο εκλιπών εργάσθηκε για μισό περίπου αιώνα, συμμετέχοντας στα κοινά και στους εθνικούς αγώνες του κυπριακού Eλληνισμού.

    Ο Σπύρος Κυπριανού εκπροσώπησε πολλές φορές την Κυπριακή Δημοκρατία στα Ηνωμένα Εθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και βήματα, "όπου έδωσε πολλές μάχες για την προώθηση της δίκαιης υπόθεσής μας", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπενθυμίζοντας κυρίως την περίοδο κατά την οποία ο εκλιπών ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών, από όπου ανάπτυξε έντονη δραστηριότητα στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, "το οποίο", όπως είπε ο κ. Κληρίδης, "έπαιζε το δικό του ρόλο στον τότε διπολικό κόσμο των συνεχών και επικίνδυνων αντιπαραθέσεων".

    "Το Κίνημα των Αδεσμεύτων υπήρξε βασικός υποστηρικτής των δικαίων του κυπριακού Eλληνισμού, ιδιαίτερα μέσα στα Ηνωμένα Εθνη", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι, "ύστερα από παραμονή δώδεκα χρόνων στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Σπύρος Κυπριανού παραιτήθηκε γιατί είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Χούντας των Αθηνών".

    Επί προεδρίας του Σπύρου Κυπριανού, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπεγράφη πρωτόκολλο για την τελική φάση της τελωνειακής ένωσης Κύπρου ΕΟΚ και, αργότερα, ως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνέβαλε στην υλοποίηση του στόχου της αίτησης και της έναρξης της πορείας ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στα πολλά και δύσκολα προβλήματα που προκάλεσε η τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι σημαντική υπήρξε η προσφορά του Σπύρου Κυπριανού "όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο του λαού μας".

    Επί προεδρίας του εκλιπόντος "συνεχίστηκε το έργο της στέγασης των προσφύγων μας, της αναπτυξιακής υποδομής και της οικονομικής ανόρθωσης", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι "αξιόλογη ήταν και η προσφορά του στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτικής ζωής του τόπου, ιδιαίτερα με την ίδρυση του κόμματός του".

    Οπως είπε ο κ. Κληρίδης, "ο αλησμόνητος Σπύρος Κυπριανού πρόσφερε πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία σε μια περίοδο που ήταν πολυτάραχη για την εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος και των δημοκρατικών θεσμών" και "η σφραγίδα της πολιτικής παρουσίας του θα μείνει ανεξίτηλη".

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           116,55 (-0,50)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.641.408
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   798.849    488,94 (-0,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    467.780    134,50 (-0,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    286.053    103,74 (-1,38)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     10.155     39,29 (-1,11)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     18.681     58,13 (-0,46)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     32.178     80,43 ( 0,50)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     51.602     28,39 (-0,25)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.528     53,56 (-1,40)
    Ετ. Πληροφορικής              £     25.236      7,55 ( 0,67)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    254.830     23,33 (-2,47)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.287     20,86 ( 1,91)
    Ξενοδοχεία                    £    169.292     72,14 (-0,28)
    Αλλες Εταιρείες               £    245.439    119,25 ( 0,01)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Κηδεία

    Σε βαρύ κλίμα πένθους τελέστηκε σήμερα η κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέως Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάληκε στην εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Στην κηδεία παρέστη σύσσωμη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, ξένοι διπλωμάτες και πλήθος κόσμου.

    Την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος και τη Βουλή των Ελλήνων ο Αντιπρόεδρός της Κώστας Γείτονας, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας.

    Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε φανερά συγκινημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, διερμηνεύοντας τα αισθήματα της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου.

    Αποχαιρετώντας "τον αγαπητό φίλο και συναγωνιστή Σπύρο Κυπριανού", ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε μια αναδρομή στη ζωή και στην πολιτική σταδιοδρομία του εκλιπόντος, επισημαίνοντας ότι "το πρόσκαιρο ταξίδι του μέσα στη ματαιότητα των εγκοσμίων ταυτιζόταν με το ταξίδι του λαού μας μέσα στην Ιστορία, με όλους τους κινδύνους, με όλες τις κακουχίες και με όλες τις ελπίδες που το συνοδεύουν".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ατενίζοντας το νεκρό πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποσχέθηκε ότι όλοι οι φίλοι και συναγωνιστές του Σπύρου Κυπριανού θα σταθούν δίπλα στην οικογένειά του για να της δώσουν δύναμη και κουράγιο και να απαλύνουν τον πόνο της.

    Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ο Πρέσβης της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Γείτονας, εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Πικής εκ μέρους της δικαστικής εξουσίας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος εκ μέρους του κόσμου του κόμματος.

    Τα υπόλοιπα στεφάνια παραλήφθηκαν στην είσοδο της εκκλησίας πριν από την έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας.

    Αμέσως μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας ο Πρόεδρος Κληρίδης συνόδευσε τη σορό του Σπύρου Κυπριανού μέχρι το αυτοκίνητο που ήδη τον μεταφέρει στη Λεμεσό, όπου θα ταφεί σε οικογενειακό τάφο στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου. Η οικογένεια του εκλιπόντος συνοδεύει τη σορό.

    Πριν από την κηδεία, η σορός του Σπύρου Κυπριανού εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην εκκλησία από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι. Η δημόσια υπηρεσία και τα σχολεία έκλεισαν από τις 11.00 το πρωί.

    Πλήθος κόσμου, από όλα τα στρώματα του κυπριακού λαού, προσήλθε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα για το ύστατο χαίρε στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ανδρες της προεδρικής φρουράς, που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Σπύρου Κυπριανού, μετέφεραν στην εκκλησία το φέρετρο, καλυμμένο από τις σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

    Η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιμή Κυπριανού, και οι υιοί του Αχιλλέας και Μάρκος βάδιζαν πίσω από το φέρετρο. Φίλοι και συνεργάτες του Σπύρου Κυπριανού καθώς και νύν και πρώην βουλευτές του ΔΗΚΟ συνόδευαν επίσης το φέρετρο.

    [20] (Κ) ΥΦΕΞ Βρετανίας - Βουλή Κοινοτήτων - Κύπρος

    "Η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνησή της αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως δικαιούμενη να ενταχθεί" στην ΕΕ "αν συμπληρώσει τις διαπραγματεύσεις" δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Πίτερ Χέιν, μιλώντας προχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτή Λίντα Πέρχαμ, κατά πόσον είναι βέβαιος ότι η Κύπρος θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα γίνουν δεκτές στην ΕΕ το 2002, ανεξάρτητα από το αν επιτευχθεί ή όχι λύση του Κυπριακού, ο κ. Χέιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου θα συνεχιστεί "και ότι αν είναι δυνατόν, η Κύπρος θα ενταχθεί ως ένα ενωμένο νησί και μετά την επίτευξη μιας δικοινοτικής, διζωνικής διευθέτησης για ειρήνη".

    [21] (Κ) Ολομέλεια - Πρόεδρος Βουλής - Τιμή στον Σπύρο Κυπριανού

    Ο μεγάλος έρωτας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού "ήταν η Κύπρος και ο κόσμος της, ήταν ο Ελληνισμός", διακήρυξε σήμερα, από του βήματος της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Εκπληρώνοντας το "χρέος της οφειλόμενης τιμής προς τον εκλιπόντα", είπε ο κ. Χριστόφιας μιλώντας κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας που συνεκλήθη για να τιμηθεί ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, "τιμούμε τον άνθρωπο Σπύρο Κυπριανού, τον φίλο και συνεργάτη όλων μας, που ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, ποτέ δεν ξεχνούσε ότι, πάνω από όλα, αξία έχει η ανθρωπιά. Και ο Σπύρος Κυπριανού", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, "είχε μεγάλο απόθεμα ανθρωπιάς".

    Κάνοντας μια αναδρομή στην πολιτική ζωή του εκλιπόντος και αναφέροντας όλα τα αξιώματα από τα οποία εργάσθηκε για τον τόπο, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "το μεγάλο του πάθος ήταν η ελευθερία του τόπου μας και ο μεγάλος του καημός το γεγονός ότι έφυγε από τη ζωή χωρίς να δει να πραγματοποιείται το όραμά του για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευτυχισμένη Κύπρο".

    "Η μεγαλύτερη αρετή του Σπύρου Κυπριανού, που από κανένα και ποτέ δεν αμφισβητήθηκε", είπε ο πρόεδρος της Βουλής, "ήταν ο πατριωτισμός του, αυτός ο ακέραιος και ασυμβίβαστος πατριωτισμός (που) καθοδηγούσε την κάθε του σκέψη, την κάθε του απόφαση, την κάθε του ενέργεια".

    Εκφράζοντας τα αισθήματα βαθειάς θλίψης και οδύνης που προκάλεσε σε όλους ο πρόωρος θάνατος του Σπύρου Κυπριανού, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "ο πόνος για τη μεγάλη απώλεια απαλύνεται από το πανδήμως ομολογούμενο γεγονός ότι ο Σπύρος Κυπριανού έφυγε από τη ζωή, αφού έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα και το λαό μας".

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Σπύρος Κυπριανού, "με την έντονη παρουσία του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, με τους ασταμάτητους αγώνες του για την ελευθερία και τη δικαίωση της Κύπρου, με το μαχητικό και ασυμβίβαστο του πνεύμα, σφράγισε μια ολόκληρη εποχή 50 χρόνων. Μια εποχή δύσκολη γεμάτη αγώνες, περιπέτειες και αντιξοότητες, αλλά και εποχή δημιουργίας και προόδου".

    Τόσο στο μέτωπο της πάλης για τη σωτηρία της Κύπρου, όσο και στο μέτωπο της πάλης για την προκοπή, είπε ο κ. Χριστόφιας, ο εκλιπών έδωσε εξετάσεις και αρίστευσε και η Κύπρος τού οφείλει πολλά.

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας στην οικοδόμηση του κυπριακού κράτους και στις προσπάθειες που κατέβαλε, έτσι ώστε να έχει εκείνη την πλατιά διεθνή στήριξη και αλληλεγγύη που ήταν τόσο αναγκαία για τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της.

    Ο Σπύρος Κυπριανού "είχε το θάρρος να συγκρουστεί με τη Χούντα των Αθηνών, αδιαφορώντας για το τίμημα της στάσης του", είπε ο κ. Χριστόφιας, υπενθυμίζοντας ότι "το τίμημα ήταν μεγάλο" και ότι εξαιτίας των γεγονότων αυτών, ο εκλιπών "παραιτήθηκε από Υπουργός Εξωτερικών το Μάιο του 1972".

    Ο Σπύρος Κυπριανού, μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, "έθεσε στην υπηρεσία της αγωνιζόμενης Κύπρου την εμπειρία του και το κύρος που διέθετε διεθνώς", συμβάλλοντας με τέτοιο τρόπο "ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και τραυματισμένη, να παραμείνει το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος".

    Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Χριστόφιας και στην καθοριστική συμβολή του Σπύρου Κυπριανού, προκειμένου η Κύπρος να μπει και πάλιν στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου.

    "Η κυπριακή πολιτεία, ο κυπριακός λαός στο σύνολό του αναγνωρίζουν με ευγνωμοσύνη αυτή τη συμβολή", είπε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι "παράλληλα, την ίδια εποχή, με τον Σπύρο Κυπριανού στο πηδάλιο του κυπριακού κράτους, η Κύπρος συνέχισε να δίνει τη μεγάλη μάχη για την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του κράτους και του λαού μας. Συνέχισε να δίνει τη μεγάλη μάχη για να αποκατασταθούν και να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτού του λαού".

    Μιλώντας για την εκλογή του Σπύρου Κυπριανού στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1996, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι αισθάνεται την ανάγκη να κάνει "ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά του Σπύρου Κυπριανού ως Προέδρου του Νομοθετικού Σώματος".

    "Με το ήθος, την ευθύτητα και την ευθυκρισία του, τίμησε πραγματικά το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής", συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, αναφέροντας ότι ο Σπύρος Κυπριανού "λειτούργησε δημοκρατικά και με σεβασμό προς όλες τις παρατάξεις. Εξαντλούσε κάθε περιθώριο συναίνεσης και μάλιστα του στοίχιζε πολύ όταν αυτή η συναίνεση για διάφορους λόγους δεν γινόταν δυνατή".

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, "η πολιτεία του Σπύρου Κυπριανού, όπως άλλωστε και η πολιτεία του κάθε ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά, υπόκειται στην κρίση του λαού και της Ιστορίας".

    "Ο λαός επανειλημμένα τον τίμησε αναθέτοντας του με την ψήφο του ύπατα αξιώματα και η Ιστορία", πρόσθεσε, "είμαι βέβαιος ότι στην αυστηρή της κρίση, θα είναι ταυτόχρονα δίκαιη και θα του αποδώσει τα εύσημα".

    Εκφράζοντας "τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην κυρία Μιμή Κυπριανού, που στάθηκε πάντα πιστή και αφοσιωμένη σύντροφος στον αείμνηστο Σπύρο, στα παιδιά του Μάρκο και Αχιλλέα και σε ολόκληρη την οικογένεια του", ο κ. Χριστόφιας αποχαιρέτησε τον τέως Πρόεδρο της Βουλής με τα λόγια:

    "Στο καλό να πας, ανυποχώρητε αγωνιστή. Θα την φυλάμε εμείς την πατρίδα μας, που τόσο αγάπησες. Στο καλό να πας, συμπατριώτη, συναγωνιστή και φίλε.

    [22] (K) Λευκωσία - Διεθνές συνέδριο για τους σεισμούς

    Η Κύπρος μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά σε καταστάσεις σεισμικής δραστηριότητας, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, στο χαιρετισμό του σε διεθνές συνέδριο, που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία, με θέμα "Ελαχιστοποίηση των συνεπειών από τους σεισμούς".

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους ανέφερε εξάλλου κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, άρχισε τα τελευταία 25 χρόνια να εφαρμόζει πρόγραμμα προπαρασκευής της χώρας, με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, μέσα στις κυβερνητικές υπηρεσίες, τη συσσώρευση ειδικής γνώσης και την εκπόνηση μελετών.

    [23] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Λεμεσός - Ταφή

    Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού τάφηκε νωρίς το απόγευμα στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, στον τάφο των γονιών του Αχιλλέα και Μαρίας Κυπριανού, μετά την τέλεση τρισάγιου από το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο.

    Η ταφή έγινε στην παρουσία εκαντοντάδων ατόμων που έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισήλθαν στο κοιμητήριο, παρά το ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η ταφή θα γινόταν στην παρουσία μόνο της οικογένειας και στενών φίλων του Σπύρου Κυπριανού. Μόλις το φέρετρο μπήκε στο χώρο του κοιμητηρίου ο κόσμος άρχισε να φωνάζει "αθάνατος" και "άξιος" χειροκροτώντας.

    Στον τάφο εναποτέθηκαν πάρα πολλά λουλούδια από τον κόσμο.

    Τη σορό του εκλιπόντος υποδέχθηκε, στην γεννέτηρα πόλη του, σύσσωμος ο λαός της πόλης και επαρχίας Λεμεσού.

    Πλήθος κόσμου παρατάχθηκε κατά μήκος της οδού Γρίβα Διγενή, απ' όπου πέρασε η νεκρώσιμη πομπή για το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα. Πολλοί ήταν εκείνοι που πετούσαν λουλούδια και ράντιζαν τη νεκροφόρα.

    Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της μείζονος Λεμεσού στάθηκαν σε σημεία της πορείας από την είσοδο της Λεμεσού μέχρι το κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, ενώ οι φιλαρμονικές των Δήμων Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς παιάνιζαν πένθιμα εμβατήρια και συνόδευσαν την πομπή μέχρι την πύλη του κοιμητηρίου. Η χορωδία της "Διάστασης" έψαλλε πένθιμα μέσα στο κοιμητήριο.

    [24] (Κ) Ολομέλεια - Τιμή στο Σπύρο Κυπριανού

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τίμησε σήμερα το απόγευμα τον εκλιπόντα, τέως Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος, Σπύρο Κυπριανού.

    Στην ειδική συνεδρία της Βουλής , η οποία άρχισε στις 3 το απόγευμα, μίλησε ο Πρόεδρος της σώματος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος στη δεκάλεπτη ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του εκλιπόντος. Στη συνέχεια τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Σπύρου Κυπριανού.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Βαρκελώνη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε αργά το απόγευμα με ειδική πτήση για τη Βαρκελώνη όπου θα παραστεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύει ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ενώ το πρωί αναχώρησε για τη Βαρκελώνη και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα απασχολήσουν ιδιαίτερα θέματα που αναμένεται ότι θα προωθήσουν το στόχο να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση μια από τις πιο δυναμικές και ανταγωνιστικές περιοχές οικονομικής δραστηριότητας, με αυξημένες προοπτικές ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ευημερίας.

    [26] (Κ) Βασίλισσα Ελισάβετ - Συλλυπητήριο μήνυμα - Κυπριανού

    Συλληπήτηριο μήνυμα για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού απέστειλε η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 March 2002 - 18:49:33 UTC