Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Βουλή - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (Διόρθωση)
  • [05] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [06] (Κ) Λυσσαρίδης - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [07] (Κ) ΑΔΗΚ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργικό - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [09] (Κ) Επαλξη - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [10] (Κ) Συγγενείς αγνοουμένων - Θάνατος Κυπριανού
  • [11] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Μονόλεπτη σιγή
  • [12] (Κ) Ανδρέας Καννάουρος - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [13] (Κ) Βουλή - Ειδική συνεδρία για τον Σπύρο Κυπριανού
  • [14] (Κ) Κηδεία Κυπριανού - Πληροφορίες
  • [15] (Κ) ΕΔΗ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [16] (K) Γιαννάκης Ομήρου - Βουλή - Σπύρος Κυπριανού
  • [17] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [18] (Κ) Υπουργικό - Τριήμερο πένθος για τον Σπύρο Κυπριανού
  • [19] (Κ) Δήμος Πάφου - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [20] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [22] (K) XAK - Νωρίτερα η συνάντηση της Πέμπτης
  • [23] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [24] (Κ) Ευρωβουλή -Φερχόιγκεν - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [26] (Κ) Πρεσβευτής Ρωσίας - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού
  • [27] (K) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [28] (Κ) ΔΗΚΟ - Κηδεία Σπύρου Κυπριανού - Διευθετήσεις
  • [29] (Κ) Βουλή - Εκλεισε το βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [30] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρου Κυπριανού είναι το κυρίαρχο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Το Κυπριακό, η παρέμβαση της Τουρκίας στην εν εξελίξει διαδικασία καθορισμού της Ζώνης Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης της Κύπρου και η ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για το φορολογικό σύστημα είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Καθολική οδύνη για την απώλεια του Σπύρου" γράφει ότι αισθήματα βαθιάς θλίψης διακατέχουν τον κυπριακό Ελληνισμό από το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, χθες το απόγευμα στις 5.32, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, που κράτησε εννέα μήνες. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι η Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα δεν αφήνει ασυγκίνητους τους Κύπριους επιχειρηματίες, οι οποίοι προχώρησαν σε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ακίνητα στην ελληνική πρωτεύουσα, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εχασε τη μάχη με τη ζωή" γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού, ο δεύτερος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκλεισε τα μάτια του ήσυχος με τη συνείδηση του ότι έκαμε το καθήκον του προς την πατρίδα και το λαό της, αλλά με παράπονο στα χείλη ότι δεν είδε τους αγώνες του για απαλλαγή του τόπου από τον Αττίλα να δικαιώνονται. Αλλού αναφέρεται στο μαζικό συλλαλητήριο των αγροτών, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να ματαιώσουν με κάθε τρόπο το σχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας για τις εκταρικές επιδοτήσεις της σιτοκαλλιέργειας.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Μισός αιώνας ιστορίας" γράφει ότι από το 1954, ο Σπύρος ΚΛυπριανού φοιτητής ακόμα στην Αγγλία, δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού κατά της αποικιοκρατίας και στάθηκε δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, για να συνδέσει έκτοτε τη ζωή του με τη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου. Και στις περισσότερες ιστορικές στιγμές, ως ένας εκ των πρωταγωνιστών: Γραμματέας της Εθναρχίας, Υπουργός Εξωτερικών, Πρόεδρος Βουλής, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι 4.000 παιδιά βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εφυγε με αξιοπρέπεια" γράφει ότι με το κεφάλι ψηλά έφυγε ο Σπύρος Κυπριανού. Ο άνθρωπος που σφράγισε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου και ταυτίστηκε με τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού, έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 69 ετών. Η είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε συγκλονισμό και βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Αλλού αναφέρεται στον αυριανό αγώνα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, μεταξύ της Χάποελ Τελ Αβίβ και της ιταλικής Μίλαν που θα διεξαχθεί στο στάδιο ΓΣΠ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Απειλές για οικονομική ζώνη", πως οι ειδικοί που ασχολούνται με το ζήτημα του καθορισμού της Ζώνης Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης βρέθηκαν μπροστά στο πρόβλημα εκβιαστικής παρέμβασης της Τουρκίας προς την Τουρκία για τον προσδιορισμό των θαλασσίων ορίων των δύο χωρών, ενώ παγώνουν και οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Την είδηση για το θάνατο του Σπύρου Κυπριανού τη στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Πέρασε στην Ιστορία". Αλλη είδηση είναι ότι δεν θα δοθούν από τις κυβερνητικές υπηρεσίες ιδιαίτερα προνόμια στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φωνή της Αμερικής", κατά την εξέταση αίτησής του για δημιουργία εγκαταστάσεων στην Κύπρο και εκπομπή του προγράμματός του στο εξωτερικό.

    Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Γενναία έζησε Γενναία έφυγε", γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κύπρος πενθεί από χθες το χαμό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος γενναία έζησε και γενναία έφυγε χθες το απόγευμα, ύστερα από εννιάμηνη άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θεωρεί απαράδεκτα τα περί δήθεν τριζωνικής ομοσπονδίας, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι κανείς δεν μπορεί να συζητεί παρόμοια σχέδια, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του Κυπριακού.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα, που συνοδεύεται από μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία του εκλιπόντος Σπύρου Κυπριανού, γράφει ότι η Κύπρος πενθεί για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πέθανε χθες από καρκίνο, σε ηλικία 69 ετών. Πολιτικά και άλλα πρόσωπα της σύγχρονης κυπριακής ζωής απέτισαν, με δηλώσεις τους χθες βράδυ, φόρο τιμής στον αποβιώσαντα, ο οποίος διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Βουλής για 11 χρόνια και ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος. Αλλη είδηση είναι ότι, μετά από "μάχη" έξι χρόνων στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο Γιαννάκης Σολωμού κέρδισε τελικά τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με προχθεσινή δικαστική απόφαση και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στη νέα του θέση κατά την προσεχή εβδομάδα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Περνά σύντομα το φορολογικό πακέτο", γράφει ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος και ο εταιρικός φόρος και ότι, ύστερα από ένα μήνα καθυστέρηση, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα καταθέσουν στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής τις τελικές τους θέσεις επί του φορολογικού πακέτου που προτείνει η κυβέρνηση και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Αλλού γράφει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου ανέρχεται στο 85% του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Βουλή - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Ανοιξε στις 9.10 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων βιβλίο συλλυπητήριων για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

    Πρώτος υπέγραψε το βιβλίο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο ειδική συνεδρία της Ολομέλειας κατά την οποία ο ίδιος θα μιλήσει για τον Σπύρο Κυπριανού.

    Το βιβλίο συλλυπητήριων υπέγραψε, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής, και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, θα προσέλθουν μετά την πρωινή συνεδρία του Σώματος για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητήριων.

    Το βιβλίο έσπευσαν από το πρωί να υπογράψουν πολιτικές και άλλες προσωπικότητες της κυπριακής κοινωνίας αλλά και απλοί πολίτες, σχηματίζοντας μια ουρά η οποία φθάνει μέχρι και έξω από την είσοδο του κτιρίου της Βουλής.

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού υπήρξε ο πρώτος που πλήρωνε και πλήρωσε πολιτικό κόστος για αυτά τα οποία πίστευε, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων στη Βουλή.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο εκλιπών θα μπορούσε να ήταν και για τρίτη θητεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίμησε όμως, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, την απώλεια της εξουσίας.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (Διόρθωση)

    Στην Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" στην τέταρτη γραμμή να διαβαστεί "... της Τουρκίας προς τη Σ υ ρ ί α...".

    [05] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    "Ο αείμνηστος Κυπριανού είναι εκείνος που πραγματικά αγωνίστηκε από την αρχή για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης γης μας και προσέφερε πολλά και ως Υπουργός Εξωτερικών", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για το θάνατο του Σπύρου Κυπριανού, που άνοιξε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής.

    Ο Μακαριότατος ευχήθηκε όπως ο Θεός αναπαύσει την ψυχή του και να "τον ανταμείψει ανάλογα με τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε".

    [06] (Κ) Λυσσαρίδης - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    "Η οδύνη είναι πιο βαθιά όταν επισκέπτεται κανείς, όπως σήμερα, τη Βουλή, χωρίς τον Σπύρο Κυπριανού", δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων στη Βουλή.

    [07] (Κ) ΑΔΗΚ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του "μεγάλου πολιτικού άνδρα" Σπύρου Κυπριανού εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ).

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργικό - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος προσήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέγνωσε πριν από την υπογραφή του βιβλίου τη δήλωση που έγραψε και στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

    [09] (Κ) Επαλξη - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Βαθειά θλίψη για "τη μεγάλη απώλεια του πολιτικού ηγέτη Σπύρου Κυπριανού, που από όλες τις επάλξεις πρόσφερε τα μέγιστα στους αγώνες του κυπριακού λαού", εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    [10] (Κ) Συγγενείς αγνοουμένων - Θάνατος Κυπριανού

    Τη βαθιά οδύνη της για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού εκφράζει η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων.

    "Ο εκλιπών υπήρξε πάντοτε ένας ανυποχώρητος αγωνιστής για τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού ... και ένας μεγάλος και ειλικρινής φίλος στο πρόβλημα των αγνοουμένων μας", αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

    [11] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Μονόλεπτη σιγή

    Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού τηρήθηκε κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    [12] (Κ) Ανδρέας Καννάουρος - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Ο Σπύρος Κυπριανού ήταν μεγάλος αγωνιστής για την ελευθερία και για τη δημοκρατία και έτσι θα παραμείνει στη μνήμη όλων των ανθρώπων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ανδρέας Καννάουρος.

    [13] (Κ) Βουλή - Ειδική συνεδρία για τον Σπύρο Κυπριανού

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνέλθει αύριο στις 3 το απόγευμα για να τιμήσει τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τέως Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού. Ολες οι σημερινές και αυριανές δραστηριότητες της Βουλής έχουν ακυρωθεί.

    [14] (Κ) Κηδεία Κυπριανού - Πληροφορίες

    Η σορός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού θα μεταφερθεί αύριο στις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας Παλλουριωτίσσης, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους πάμπολλους φίλους και εκτιμητές του να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε, όπως ανακοινώθηκε από το ΔΗΚΟ.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία θα αρχίσει στις 1 μετά το μεσημέρι και παρακαλούνται οι επίσημοι καθώς και το κοινό να πάρουν τις θέσεις τους εντός του ναού μέχρι τις 12.45 μμ.

    Η οικογένεια δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ στην οποία σημειώνεται πως σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής στεφάνια θα καταθέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εκ μέρους της νομοθετικής εξουσίας, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής εκ μέρους της δικαστικής εξουσίας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος εκ μέρους του κόσμου του κόμματος το οποίο είχε ιδρύσει ο εκλιπών.

    [15] (Κ) ΕΔΗ - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Βαθειά θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, "του ανθρώπου που για μισό αιώνα έδεσε τη ζωή του με τους αγώνες και την ιστορική μοίρα της Κύπρου", εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    [16] (K) Γιαννάκης Ομήρου - Βουλή - Σπύρος Κυπριανού

    Με αποφασιστικότητα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού αντιμετώπιζε και κατάγγελλε, όταν χρειαζόταν, δόλιες συνωμοσίες που εξυφαίνονταν από αντικυπριακά κέντρα σε βάρος του εθνικού μέλλοντος της χώρας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου.

    [17] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Βαθιά λύπη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, "του καταξιωμένου ηγέτη της νήσου μας, που για μισό αιώνα εκδαπάνησε τον εαυτό του σε όλους τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση", εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Οπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος, με τον Σπύρο Κυπριανού είχε τη χαρά να συνδεθεί με μακρά, στενή και ειλικρινή φιλία. Η συνεργασία τους ήταν πάντοτε ευχάριστη και αρμονική, αφού τους ένωναν κοινοί αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου.

    [18] (Κ) Υπουργικό - Τριήμερο πένθος για τον Σπύρο Κυπριανού

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να κηρύξει τριήμερο πένθος από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα παραστούν στην κηδεία, η οποία θα τελεσθεί δημοσία δαπάνη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο και θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης.

    Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες. Κατά την ημέρα της κηδείας η σορός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα από τις 9 πμ μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

    Η Δημόσια Υπηρεσία και τα σχολεία θα διακόψουν τη λειτουργία τους αύριο Πέμπτη, ημέρα της κηδείας, από τις 11 πμ και για το υπόλοιπο της ημέρας και σε όλες τις πρεσβείες της Δημοκρατίας θα ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων.

    Κατά την πρωινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με το θέμα της απόδοσης τιμών προς τον αποθανόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τις διευθετήσεις της κηδείας, αναβάλλοντας την εξέταση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης για την επόμενη συνεδρία του.

    [19] (Κ) Δήμος Πάφου - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Το όνομα του εκλιπόντος Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος ήταν επίτιμος δημότης της Πάφου, θα δοθεί σε σημαντική οδό της πόλης, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    [20] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7338          1,7442
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5155          1,5245
    Λίρα Αγγλίας                     1,0746          1,0810
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     195,9444        197,5119
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9130          2,9363
    Δολάριο Καναδά                     2,4022          2,4214
    Κορώνα Δανίας                     12,8695         12,9724
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3953         13,5024
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8136         15,9401
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5442          2,5645
    

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Νέα πτώση της τάξης του 1,3% κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υποχωρώντας στις 117,14 μονάδες με τον κλάδο των χρηματοοικονομικών εταιρειών να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό 2,92%. Το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σήμερα καθήλωσε την αξία των συναλλαγών στα 1,6 εκατομμύρια λίρες.

    Πτώση κατά 0,93% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 490,77 μονάδες.

    [22] (K) XAK - Νωρίτερα η συνάντηση της Πέμπτης

    Η αυριανή χρηματιστηριακή συνάντηση, λόγω της κηδείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, θα διεξαχθεί από τις 9.15 το πρωί μέχρι τις 11, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑΚ.

    [23] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           117,14 (-1,30)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.602.550
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   816.810    490,77 (-0,93)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    430.007    134,55 (-0,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    137.426    105,19 (-1,67)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     10.961     39,73 (-1,93)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     26.569     58,40 (-0,76)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    112.710     80,03 (-0,56)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     44.531     28,46 (-2,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.115     54,32 (-1,54)
    Ετ. Πληροφορικής              £     12.625      7,50 (-1,06)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    214.533     23,92 (-2,92)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     20,47 ( 1,29)
    Ξενοδοχεία                    £    154.293     72,34 (-1,71)
    Αλλες Εταιρείες               £    298.346    119,24 (-1,76)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [24] (Κ) Ευρωβουλή -Φερχόιγκεν - Κυπριακό

    Ικανοποιημένος για τα αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, αλλά και αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού, εμφανίσθηκε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [25] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Ανοικτό και αύριο, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, θα παραμείνει το βιβλίο συλλυπητηρίων που έχει ανοιχθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, λόγω της αθρόας προσέλευσης του κοινού για υπογραφή του.

    [26] (Κ) Πρεσβευτής Ρωσίας - Θάνατος Σπύρου Κυπριανού

    Βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, εκφράζει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Βλαντιμίρ Παβλίνοβ.

    [27] (K) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    "Ο Σπύρος Κυπριανού εργάστηκε σκληρά για την πατρίδα του και η αφοσίωσή του στα κοινά είναι η κληρονομιά που αφήνει".

    [28] (Κ) ΔΗΚΟ - Κηδεία Σπύρου Κυπριανού - Διευθετήσεις

    Στην αυριανή κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Τη Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρός της Κώστας Γείτονας, επικεφαλής εξαμελούς διακομματικής αντιπροσωπείας.

    [29] (Κ) Βουλή - Εκλεισε το βιβλίο συλλυπητηρίων

    Εκλεισε γύρω στις 7 το βράδυ, αφού δόθηκε παράταση δύο ωρών, το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού. Το βιβλίο ήταν σήμερα ανοικτό από τις 9 το πρωί και το υπέγραψαν επώνυμοι αλλά και πλήθος κόσμου.

    [30] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Οι απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό προχωρούν σχετικά καλά, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ο Ειδικός Σύμβουλός του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο του ανέφερε αν έχει σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε: "Οι δύο ηγέτες συνομιλούν από τον Ιανουάριο και οι ίδιοι έθεσαν προθεσμία τον Ιούνιο για να προσπαθήσουν και να βρουν μια διευθέτηση ή εάν δεν υπάρξει διευθέτηση, τουλάχιστον να σημειωθεί ουσιαστικό σπάσιμο του αδιεξόδου, ουσιαστική πρόοδος ώστε να πούμε ότι προχωρούμε."

    "Οι συνομιλίες συνεχίζονται και προχωρούν σχετικά καλά," πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 13 March 2002 - 18:49:26 UTC