Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κασουλίδης - Τζεμ - Απάντηση
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Αντιπροσωπεία Κ.Κ. Κίνας
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αντιπροσωπεία Κ.Κ. Κίνας
  • [06] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Καραμανλής
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Εποικισμός
  • [10] (Κ) Χρηματοδοτήσεις έργων - Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
  • [11] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Διαπραγματευτική ομάδα Βουλγαρίας
  • [12] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βρυξέλλες - Αθήνα
  • [13] (K) Συλλυπητήρια μηνύματα - Σπύρος Κυπριανού
  • [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Βαρκελώνη
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τούρκος Πρωθυπουργός
  • [16] (Κ) Πάφος - Διάσημοι - Πάρτι
  • [17] (Κ) ΚΟΑ - Υπουργός Αθλητισμού του Ισραήλ
  • [18] (Κ) Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις
  • [20] (Κ) Κυπριακό - Αμερικάνικη Βουλή
  • [21] (Κ) Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών - ΓΓ - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βαρκελώνη - Παρέμβαση
  • [23] (Κ) Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη (1)
  • [24] (Κ) Αντιπροσωπεία Κ.Κ.Κίνας - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη (2)
  • [26] (Κ) Κασουλίδης - Τζεμ - Συνάντηση
  • [27] (Κ) Προεδρεύων της Δημοκρατίας - Κίνα - Αντιπροσωπεία
  • [28] (Κ) Προεδρεύων της Δημοκρατίας - Αντιπροσωπεία Τσεχίας
  • [29] (Κ) Βουλή - Επιτροπές Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - Τσεχία

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Αρχίζουν σήμερα στη Βαρκελώνη οι εργασίες της Ατυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα διαρκέσουν μέχρι αύριο Σάββατο και στις οποίες προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος και οι ηγέτες των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Για το σκοπό αυτό έφθασε στη Βαρκελώνη στις 10 χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη. Ενωρίτερα χθες έφθασε στην ισπανική πόλη και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να απευθύνει σύντομη ομιλία στη σημερινή συνάντηση των ηγετών της ΕΕ και των ομολόγων τους των υποψηφίων χωρών.

    Στη Βαρκελώνη θα πραγματοποιηθεί σήμερα και συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών και των ομολόγων τους των υποψηφίων χωρών. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο κ. Κασουλίδης.

    Θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών και των ομολόγων τους των υποψηφίων χωρών, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινό ύστατο αντίο για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, το "νέο άτυπο έγγραφο" που επέδωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στον Πρόεδρο Κληρίδη, η αναχώρηση του Προέδρου Κληρίδη για την Βαρκελώνη για να συμμετάσχει στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για το Κυπριακό, ο χθεσινοβραδινός αγώνας μεταξύ της ισραηλινής Χάποελ και της ιταλικής Μίλαν στο στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός ημερήσιος κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα τουρκική φόρμουλα για την Κύπρο" γράφει ότι νέα φόρμουλα για την Κύπρο προβάλλουν αξιόπιστες πηγές του τουρκικού Τύπου, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού, όμως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ εκτιμά ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι υπερβολικά δύσκολη, παρόλο ότι δεν είναι ακόμη πάρα πολύ αργά. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ύστερα από απόφαση του Υπουργείο Εμπορίου, η τιμή του παστεριωμένου γάλακτος ελευθερώνεται από τις 18 Μαρτίου.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Νίκη αγροτών στα σημεία" γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποδέσμευση του ποσού των 1,8 εκατομμυρίων λιρών που κατακρατούσε το Συμβούλιο Εμπορίας Πατατών για να αποδοθεί στους δικαιούχους πατατοπαραγωγούς. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινοβραδινό ποδοσφαιρικό αγώνα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ μεταξύ της ισραηλινής Χάποελ και της ιταλικής Μίλαν, που διεξήχθη στο στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας. Ο αγώνας, που έληξε 1-0 υπέρ της Χάποελ, διεξήχθη στην Κύπρο λόγω της έκκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

    "Ο Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η νύχτα κάλυψε τα χρώματα του δειλινού" γράφει ότι η Κύπρος αποχαιρέτησε χθες τον Σπύρο Κυπριανού, τον άνθρωπο και πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία και τη δράση του το τελευταίο ήμισυ του 21ου αιώνα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Πίτερ Χέιν, ο οποίος είπε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνησή της αναγνωρίζεται από την ΕΕ ως δικαιούμενη να ενταχθεί" στην ΕΕ.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Βομβαρδισμός... ιδεών" γράφει ότι απαισιόδοξη είναι η κυβέρνηση ως προς την ένταξη, εφόσον η τουρκική στάση παραμείνει ως έχει και όπως αυτή καταγράφεται στο "νέο άτυπο έγγραφο", το οποίο επέδωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού αναφέρει ότι οι οικιακοί καταναλωτές θα πληρώνουν περισσότερα, ενώ οι βιομηχανικοί και εμπορικοί λιγότερα, αν το Υπουργείο Εμπορίου εγκρίνει τις διατιμήσεις στο ρεύμα που πρότεινε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

    "Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Προς κατ'αρχήν συμφωνία" γράφει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πως έχει διαβεβαιώσεις από τους Κληρίδη και Ντενκτάς ότι θα υπάρξει κατ'αρχήν συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς μοιράζει "υπηκοότητες" σε εποίκους διαμορφώνοντας έτσι τις πλειοψηφίες ενόψει δημοψηφίσματος. Γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης δεν δέχεται αποχώρηση των εποίκων από τα κατεχόμενα, αφού τους ονομάζει "πολίτες" του.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Εφυγε με τιμές" αφιερώνει την πρώτη σελίδα στην κηδεία του Σπύρου Κυπριανού και γράφει ότι κοινή υπόσχεση της ηγεσίας και του λαού είναι ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για εκπλήρωση του πόθου του Σπύρου Κυπριανού για μια πατρίδα λεύτερη. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχώρησε χθες για τη Βαρκελώνη όπου θα λάβει χώρα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που οι υπό ένταξη χώρες έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ουσιαστικά στις εργασίες των "15" σημειώνει η εφημερίδα. Ο Πρόεδρος συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Στερνό αντίο για τον Κυπριανού" γράφει ότι μια σπάνια εκδήλωση εθνικής ενότητας εκτυλίχθηκε στη χθεσινή κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου ενώθηκαν όλοι οι Κύπριοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα για να αποχαιρετήσουν τον εκλιπόντα ηγέτη. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος παρουσιάστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι οι απευθείας συνομιλίες μέχρι στιγμής δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξη έκβαση των συνομιλιών.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" αφιερώνει την πρώτη σελίδα στη χθεσινή κηδεία του Σπύρου Κυπριανού και υπό τον τίτλο "Αντίο Σπύρο" γράφει ότι είναι συμβολικό το ότι η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Σπύρο Κυπριανού έλαβε χώρα στην ίδια εκκλησία όπου έγινε η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το 1977. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος είπε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο μπορούν να φθάσουν σε μία συμφωνία σύντομα εάν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα "κοινό όραμα" για την Κύπρο.

    Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος σήμερα" υπό τον τίτλο "Μαφιόζικο χρήμα μέσω Κύπρου" γράφει ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς είναι υπόδικος για συνενοχή στο οργανωμένο έγκλημα και στις ύποπτές του δραστηριότητες εμπλέκεται και η Κύπρος. Αλλού γράφει ότι η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη "βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλων ισραηλινών συμφερόντων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΔΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κασουλίδης - Τζεμ - Απάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απάντησε σήμερα στους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου του Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα International Herald Tribune αναφέρει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ξεφύγει από την ιδεολογική τάση της εποχής που ενθαρρύνει το διαμελισμό χωρών που έχουν διαφορετική εθνότητα.

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Αντιπροσωπεία Κ.Κ. Κίνας

    Η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αντιπροσωπεία Κ.Κ. Κίνας

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε την πιο ενεργό ανάμειξη της Κίνας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο καθορισμό των πλαισίων στα οποία διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    [06] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7325          1,7428
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5313          1,5404
    Λίρα Αγγλίας                     1,0753          1,0817
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     197,7363        199,3181
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9191          2,9424
    Δολάριο Καναδά                     2,4357          2,4551
    Κορώνα Δανίας                     12,8599         12,9627
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,4453         13,5528
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8131         15,9396
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5301          2,5503
    

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           117,68 ( 0,97)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.123.369
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   491.728    490,38 ( 0,29)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     88.747    134,98 ( 0,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    230.224    104,73 ( 0,95)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.364     39,77 ( 1,22)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     35.629     59,31 ( 2,03)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     99.151     83,10 ( 3,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     51.972     28,41 ( 0,07)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.043     54,95 ( 2,60)
    Ετ. Πληροφορικής              £     26.091      7,44 (-1,46)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    152.403     23,93 ( 2,57)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     20,27 (-2,83)
    Ξενοδοχεία                    £    165.256     72,61 ( 0,65)
    Αλλες Εταιρείες               £    182.591    120,26 ( 0,85)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Καραμανλής

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης χειρίζεται πολύ καλά το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι "στηρίζουμε τις προσπάθειές του".

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί στη Βαρκελώνη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στην ισπανική πόλη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επανέλαβε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ με την πρώτη ομάδα των κρατών θα ενταχθούν κατά την επόμενη διεύρυνση, ασχέτως αν έχει βρεθεί ή όχι λύση στο Κυπριακό.

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Εποικισμός

    Μέσα από την αλλαγή ορολογίας η τουρκική πλευρά αναβαθμίζει την αδιάλλακτη στάση της, ενισχύοντας το οπλοστάσιο και τις θέσεις της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος όταν ρωτήθηκε σήμερα, κατά πόσο η χρήση από τουρκικής πλευράς του όρου "δύο οντότητες" στη Κύπρο, αντί του όρου "δύο κράτη" συνιστά αλλαγή της τουρκικής στάσης.

    [10] (Κ) Χρηματοδοτήσεις έργων - Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

    Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πολύ μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα της χρηματοδότησης έργων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αναπτύξεως Ανδρέας Μούσκος, σε χαιρετισμό του στα πλαίσια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, που διοργανώθηκε σήμερα στη Λευκωσία από την Τράπεζα Αναπτύξεως και το παράρτημα Κύπρου του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Τραπεζιτών.

    [11] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Διαπραγματευτική ομάδα Βουλγαρίας

    Στόχος είναι η Κύπρος να κλείσει τα κεφάλαια της φορολογίας και της περιφερειακής πολιτικής του κοινοτικού κεκτημένου, μέχρι τον Απρίλιο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    [12] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βρυξέλλες - Αθήνα

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους αναχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Μαρτίου για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους Υπουργούς Γεωργίας των υπό ένταξη χωρών.

    [13] (K) Συλλυπητήρια μηνύματα - Σπύρος Κυπριανού

    Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού απέστειλαν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

    Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους εκφράζει τα συλλυπητήρια του στον κυπριακό λαό και υπογραμμίζει ότι ο απολογισμός των υπηρεσιών που προσέφερε ο εκλιπών στη χώρα του είναι εντυπωσιακός και ιδιαίτερα η αναζήτησή του για μια διευθέτηση του Κυπριακού.

    Στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται σε "απώλεια ενός διακεκριμένου πολιτικού", του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    "Στη Ρωσία ο Σπύρος Κυπριανού ήταν γνωστός ως ένας γνήσιος και αξιόπιστος φίλος της χώρας μας, συνεπής υποστηρικτής της ανάπτυξης των παραδοσιακά στενών διμερών σχέσεων, ο οποίος από όλα τα πόστα που υπηρέτησε συνέβαλε στην ενίσχυση της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ του Ρωσικού και του Κυπριακού λαού", αναφέρει ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Βαρκελώνη

    Η Κύπρος έχει επιτελέσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής, ωστόσο στον ιδιωτικό τομέα υστερεί, από τον αντίστοιχο τομέα των χωρών μελών της ΕΕ, δήλωσε στη Βαρκελώνη ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης. Σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να καταστεί κέντρο υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής, αλλά και κέντρο υγείας και εκπαίδευσης.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τούρκος Πρωθυπουργός

    Χειραψία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ μαζί με τους ομολόγους του των υποψηφίων για ενταξη χωρών, που πραγματοποιείται στην Βαρκελώνη της Ισπανίας.

    [16] (Κ) Πάφος - Διάσημοι - Πάρτι

    Αστέρες παγκοσμίου φήμης άρχισαν από χθες να καταφθάνουν στην Πάφο για να πάρουν μέρος σε τριήμερο πάρτι που οργανώνεται στο ξενοδοχείο "Ανασσα", από Βρετανό μεγαλοεπιχειρηματία που έκλεισε αποκλειστικά όλο το ξενοδοχείο μέχρι την Κυριακή για να γιορτάσει εκεί τα πεντηκοστά γενέθλιά του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των καλεσμένων είναι ο τραγουδιστής Ελτον Τζον και ο Πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος.

    [17] (Κ) ΚΟΑ - Υπουργός Αθλητισμού του Ισραήλ

    Εμφαση στην προετοιμασία αθλητών ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 θα δοθεί στο νέο μνημόνιο αθλητικής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, αποφάσισαν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ Μάταν Βιλνάι.

    [18] (Κ) Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη

    Αρχισε γύρω στις 4.15 το απόγευμα, τοπική ώρα, στη Βαρκελώνη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,97%, κλείνοντας στις 117,68 μονάδες, ως αποτέλεσμα των κερδών που σημειώθηκαν σε μετοχές της περιφέρειας. Η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος κράτησε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 1,2 εκατομμυρίων λιρών.

    [20] (Κ) Κυπριακό - Αμερικάνικη Βουλή

    Αναφορά στο Κυπριακό σαν ένα από τα περιφερειακά προβλήματα που επηρεάζουν την Ευρώπη και Ευρασία που θα πρέπει να επιλυθεί, προς επίτευξη του οράματος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για μια Ευρώπη "πλήρως ελεύθερη και σε ειρήνη", έκανε η υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πρέσβειρα Elizabeth Jones, στην υπεπιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής.

    Κατά τη συζήτηση προχθές στην υπεπιτροπή με θέμα "ΗΠΑ και Ευρώπη στο νέο αιώνα", η κ. Jones που ήταν η μόνη εισηγήτρια εξέφρασε εξάλλου

    [21] (Κ) Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών - ΓΓ - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποίησει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβης Γεώργιος Σαββαϊδης, από τις 19 μέχρι τις 21 Μαρτίου του 2002, επικεφαλής εννιαμελούς αντιπροσωπείας.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Σαββαϊδης θα έχει συνομιλίες με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Χριστόδουλο Πασιαρδή, οι οποίες θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βαρκελώνη - Παρέμβαση

    Η Κύπρος θα συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εφαρμογή των στόχων που έθεσε η διαδικασία της Λισσαβόνας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στην παρέμβασή του στη συνάντηση των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των υπό ένταξη χωρών, στη Βαρκελώνη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ακόμα ότι η Κύπρος κατανοεί πλήρως τη σημασία των υφιστάμενων οικονομικών προκλήσεων και ως εκ τούτου, προωθεί τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και μέτρα ώστε αυτές οι προκλήσεις να μεταμορφωθούν σε ευκαιρίες για συνεχή ανάπτυξη στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας.

    [23] (Κ) Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη (1)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα τα διαμειφθέντα στις απευθείας συνομιλίες, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στη Βαρκελώνη.

    [24] (Κ) Αντιπροσωπεία Κ.Κ.Κίνας - Κυπριακό

    Την ελπίδα ότι με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ οι δύο κοινότητες της Κύπρου θα βρουν μια δίκαιη και λογική λύση του Κυπριακού, μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Ma Wenpu, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας του Κ.Κ της Κίνας, που επισκέπτεται την Κύπρο με πρόσκληση του ΔΗΣΥ.

    [25] (Κ) Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη (2)

    "Η τουρκική πλευρά πρέπει να δείξει τη βούληση και να εκμεταλλευτεί αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει" για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη Βαρκελώνη, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    [26] (Κ) Κασουλίδης - Τζεμ - Συνάντηση

    Φιλοφρονητική συνάντηση διάρκειας 10 λεπτών είχε το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ στη Βαρκελώνη, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    [27] (Κ) Προεδρεύων της Δημοκρατίας - Κίνα - Αντιπροσωπεία

    Τη σταθερή θέση της Κίνας υπέρ του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κύπρου και της εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Ma Wenpu, σε συνάντηση του, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Wenpu είπε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού πρέπει να υποστηρικτούν από όλους για μια δίκαιη και λογική λύση του προβλήματος προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    [28] (Κ) Προεδρεύων της Δημοκρατίας - Αντιπροσωπεία Τσεχίας

    Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από το διεθνή παράγοντα προς την Τουρκία με στόχο την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Jiri Brydyl, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δημόσιας Διοίκησης και Περιβάλλοντος της Γερουσίας της Τσεχίας, αντιπροσωπεία της οποίας είχε σήμερα συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τους Τσέχους αξιωματούχους για το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την καλή θέληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα αλλά και την προσήλωση της σε θέματα αρχών.

    [29] (Κ) Βουλή - Επιτροπές Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - Τσεχία

    Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δημόσιας Διοίκησης και Περιβάλλοντος της Γερουσίας της Τσεχίας συζήτησαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Νίκο Κατσουρίδη και τα μέλη της Κικη Γιάγκου και Αντιγόνη Παπαδοπούλου θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, τοπικής αυτοδιοίκησης και σχέσεων μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και των αρμόδιων εξουσιών και φορέων σε αυτούς τους τομείς.

    Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις με βάση τις εμπειρίες των δύο χωρών και έγιναν ειδικές αναφορές στο πλαίσιο της εναρμόνισης των δύο εθνικών νομοθεσιών με το κοινοτικό κεκτημένο, υπό το φως της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξάλλου, η αντιπροσωπεία είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος Γιώργο Λιλλήκα και τα μέλη της Μάριο Ματσάκη, Νίκο Τορναρίτη, Μαρία Κυριακού και Αντιγόνη Παπαδοπούλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 15 March 2002 - 18:50:26 UTC