Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρικές Εκλογές - Αρχισε η ψηφοφορία
  • [02] Δηλώσεις Θάνου Μιχαήλ
  • [03] Δηλώσεις Χριστόφια
  • [04] Δηλώσεις Ιακώβου
  • [05] Δηλώσεις - Βασιλείου
  • [06] Τουρκοκύπριος - πιστόλι
  • [07] Δηλώσεις Κουτσού
  • [08] Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [09] Υπουργός Δικαιοσύνης - Τ/Κ
  • [10] Δηλώσεις Λυσσαρίδη
  • [11] Δηλώσεις Κληρίδη
  • [12] Δηλώσεις Γαλανού
  • [13] Διακοπή ψηφοφορίας
  • [14] Δηλώσεις Ρολάνδη
  • [15] Δηλώσεις Κυπριανού
  • [16] Δηλώσεις Κόση - Τουρκοκύπριος
  • [17] Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών - ποσοστά ψηφισάντων
  • [18] Εγκλωβισμένοι - εκλογές
  • [19] Εγκλωβισμένοι - εκλογές

  • [01] Προεδρικές Εκλογές - Αρχισε η ψηφοφορία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από τις επτά σήμερα το πρωί άνοιξαν οι κάλπες που θα αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα οδηγήσει την Κύπρο στο 2000.

    Το ύπατο αξίωμα του κράτους διεκδικούν κατά την επαναληπτική εκλογή ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εξασφάλισε 40,66% ή 153.982 ψήφους στον πρώτο γύρο και ο νυν Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, που πήρε το 40, 05% ή 151.661 ψήφους.

    Η ψηφοφορία άρχισε ομαλά, και θα συνεχισθεί μέχρι τις 5.00 το απόγευμα, με μία ώρα διακοπή το μεσημέρι.

    Συνολικά 446.732 άτομα αναμένεται να ασκήσουν το υποχρεωτικό εκλογικό τους δικαίωμα, μεταξύ αυτών περίπου επτά χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι στο εξωτερικό που ήρθαν στην Κύπρο ειδικά για να ψηφίσουν.

    Οπως και στην πρώτη εκλογή της περασμένης Κυριακής, θα λειτουργήσουν περισσότερα από 1.000 εκλογικά κέντρα και στις πέντε επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Για τις ανάγκες των εγκλωβισμένων θα λειτουργήσουν ειδικά εκλογικά κέντρα στις τέσσερις επαρχίες.

    Οι εγκλωβισμένοι αναμένεται να φθάσουν μέχρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και απ'εκεί θα μεταφερθούν με λεωφορεία στο δημοστικό σχολείο Ελένειον, όπου και θα ψηφίσουν.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 11 το βράδυ και αμέσως μετά θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου στην κλειστή αίθουσα Ελευθερία, στη Λευκωσία, στην παρουσία όσων πολιτών το επιθυμούν.

    ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

    Τόσο οι δύο υποψήφιοι όσο και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, πλην του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ψηφίζουν στη Λευκωσία. Πρώτος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου, στις 9.00 το πρωϊ, στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β', και ο ανθυποψήφιός του Γλαύκος Κληρίδης θα ψηφίσει στο Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού στις 10.30 π.μ.

    Από τους πολιτικούς αρχηγούς πρώτος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο κ. Αναστασιάδης, στις 8.30, στο Λανίτειο Γυμνάσιο, στη Λεμεσό.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, θα ψηφίσει στο Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, στις 9.00 π.μ.

    Ακολουθούν στις 9.45 π.μ. ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, στο Δημοτικό σχολείο Λυκαβηττού, και ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, στο Δημοτικό σχολείο Ελένειο.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, θα ψηφίσει στις 10.30 π.μ. στο Γυμνάσιο θηλέων Φανερωμένης και ο Αλέξης Γαλανός 30 λεπτά αργότερα στο Α' Δημοτικό σχολείο Εγκωμης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, θα ψηφίσει στις 11.15 π.μ. στο Γυμνάσιο Εγκωμης. Την ίδια ώρα, στο Ενιαίο Λύκειο Αρχαγγέλου ψηφίζει ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [02] Δηλώσεις Θάνου Μιχαήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η διαδικασία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών κυλά ομαλά και δεν υπήρξε μέχρι στιγμής οποιοδήποτε πρόβλημα.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εφορος Εκλογής, Θάνος Μιχαήλ, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε καταγγελία για παρατυπία.

    Ο κ. Μιχαήλ είπε ακομη ότι σήμερα δεν υπήρξαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, όπως συνέβη κατά τον πρώτο γύρο.

    Στο μεταξύ, ο Γενικός Εφορος Εκλογής είπε ότι ο σημερινός κυπριακός Τύπος δεν έχει συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, αφού δημοσιεύονται ειδήσεις εκλογικού περιεχομένου.

    Ο κ. Μιχαήλ επεσήμανε ότι είναι θέμα της Γενικής Εισαγγελείας να εξετάσει και να καταγγείλει τις περιπτώσεις αυτές.

    Κληθείς να πει αν αυτό παρατηρήθηκε και κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι δεν παρουσιάστηκε σε τέτοιο βαθμό και ότι αφορούσε μόνο 1 - 2 εφημερίδες.

    Οσον αφορά το θέμα των ενημερωτικών φυλλαδίων που έχουν εκδοθεί με οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να ψηφίζει το κοινό, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι αυτά υπάρχουν σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

    Επεσήμανε, πάντως, ότι το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων λόγω τοποθέτησης του σημείου προτίμησης σε λανθασμένο χώρο δεν ήταν μεγάλο, αλλά ήταν 2 - 2,5% (9 - 9,5 χιλιάδες ψηφοδέλτια).

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι το ποσοστό αποχής, των λευκών και των άκυρων ψηφοδελτίων θα μειωθεί σε αυτό το γύρο.

    Οσον αφορά, τέλος, τους εγκλωβισμένους που θα έλθουν για να ψηφίσουν στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι οι εγγεγραμμένοι εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι είναι γύρω στους 400 - 500 συμπεριλαμβανομένων και των Μαρωνιτών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Δηλώσεις Χριστόφια

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενέργειες που πληγώνουν, ίσως και θανάσιμα, τη δημοκρατία, κατάγγειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά την εξάσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σήμερα το πρωί στο δημοτικό σχολείο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

    Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για ρουσφέτι, εκβιασμούς και απειλές, ακόμα και εξαγορά συνειδήσεων, και υποστήριξε ότι από την περασμένη Κυριακή μέχρι σήμερα "έχουν συμβεί πάρα πολλά που έχουν πληγώσει τη δημοκρατία".

    "Ελπίζω να μην είναι θανάσιμα", είπε και κάλεσε τον κυπριακό λαό, που όπως σημείωσε είναι λαός δημοκρατικός, "να δώσει απάντηση και να επουλώσει με τη ψήφο του αυτές τις πληγές, εκλέγοντας τον υποψήφιο της δημοκρατίας, Γιώργο Ιακώβου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [04] Δηλώσεις Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β' στη Λευκωσία, ύστερα από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και πρόσθεσε:

    "Είμαι αισιόδοξος, έχω εμπιστοσύνη στον κυπριακό λαό σε όλους τους πολίτες και ατενίζω το μέλλον με πολύ μεγάλη αισοδοξία".

    Ερωτηθείς, αν τυχόν εκλογή του ανθυποψηφίου του Γλαύκου Κληρίδη θα σημαίνει επιδοκιμασία από τον λαό της πολιτικής των "εκπτώσεων και του συνασπισμού του ενδοτισμού", όπως χαρακτήριζε την πολιτική Κληρίδη, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι "αναλύσεις για τις εκλογές θα γίνουν πολλές".

    "Εγώ αντιμετώπισα τις εκλογές με πολύ λίγα μέσα, με πολύ λίγες προσβάσεις στα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα", υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η εκλογική μεθοδολογία που χρησιμοποίησε ο ίδιος βασιζόταν πάνω σε πολιτικές θέσεις.

    "Απέκλεισα μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν άλλοι, με χαλκεία με ψιθύρους, με διαδόσεις, με εκφοβισμούς", είπε.

    Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις που μεσολάβησαν την εβδομάδα που πέρασε ευνοούν τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Ιακώβου υποστήριξε ότι "ο λαός τελικά επαναστάτησε, κυριολεκτικά, για τις μεθοδεύσεις της περασμένης βδομάδας, και πιστεύω ότι θα ευνοήσει την υποψηφιότητά μου".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι Θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε γραπτώς στον Βάσο Λυσσαρίδη, "παρά το γεγονός", όπως τόνισε, "ότι η απόφασή του ήταν για ελεύθερη βούληση".

    Είπε, ακόμα, ότι εκείνο που χρειάζεται ο τόπος σήμερα είναι ενότητα, για να αντιμετωπιστούν πάρα πολλά προβλήματα τους επόμενους λίγους μήνες και τα επόμενα λίγα χρόνια.

    "Πρέπει να είναι μια ενότητα", συνέχισε, "που να είναι βασισμένη πάνω σε αρχές, πάνω σε δημοκρατικές αρχές, και ελπίζω να μας δοθεί εμάς η ευκαιρία να φέρουμε αυτήν την ενότητα στον τόπο".

    Ο κ. Ιακώβου υποστήριξε, επίσης, ότι την πόλωση που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου "την έχουν φέρει οι άλλοι", συμπληρώνοντας ότι "δεν ήταν πολωτική η θέση μου".

    "Αντίθετα", συνέχισε, "έβαλα μπροστά τη συναίνεση, την συνυπευθυνότητα και τη συλλογικότητα και γι'αυτό δεν είχα και δυσκολία να δεχθώ την οικουμενική κυβέρνηση όταν αυτή τελικά προτάθηκε από τον Βάσο Λυσσαρίδη".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διανομή των υπουργείων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που καθορίζει τα υπουργεία.

    Τέλος, σε ερώτηση αν Θα προτείνει και στον ΔΗΣΥ να συμμετάσχει στην οικουμενική κυβέρνηση, σε περίπτωση που εκλεγεί, απάντησε καταφατικά. "Αυτή είναι η έννοια της οικουμενικής κυβερνησης", κατέληξε.

    Τον κ. Ιακώβου συνόδευε η σύζυγός του Τζένιφερ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΚΚ/ΜΑ)

    [05] Δηλώσεις - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο ήπιο κλίμα διεξαγωξής των επαναληπτικών εκλογών για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τις τελευταίες μέρες έγιναν προσπάθειες για δημιουργία κλίματος πάθους, ιδιαίτερα ενάντια στο άτομό του.

    Μιλώντας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Βασιλείου κατάγγειλε ότι "τις τελευταίες μέρες έγινε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος πάθους και μίσους που εστρέφετο κυρίως ενάντιά μου", προσθέτοντας ότι η προσπάθεια αυτή "απέτυχε".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των Ενωμένων Δημοκρατών ακολουθούν την απόφαση του Κινήματος για υπερψήφιση του κ. Κληρίδη με στόχο την ενίσχυση της ενότητας του τόπου".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι "δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν αλλά δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στα πάθη του παρελθόντος να μας καθοδηγήσουν στην πορεία μας προς το μέλλον".

    "Αυτό", τόνισε, "ισχύει τόσο για τις σχέσεις των Ε/Κ μεταξύ μας και τις σχέσεις μας με τους Τ/Κ. Θα πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο για την κοινή μας πατρίδα".

    Τον κ. Βασιλείου συνόδευαν ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ε.ΔΗ. Μηχάλης Παπαπέτρου και ο Γ.Γ. του κόμματος Κώστας Θεμιστοκλέους, καθώς και η σύζυγός του, βουλευτής Ανδρούλα Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ/ΜΑ)

    [06] Τουρκοκύπριος - πιστόλι

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πιστόλι βρέθηκε στην κατοχή Τουρκοκύπριου, ο οποίος ήρθε από τα κατεχόμενα μαζί με δημοσιογράφους για κάλυψη των προεδρικών εκλογών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, το πιστόλι παραδόθηκε από τον ίδιο τον Τουρκοκύπριο στην Αστυνομία στο Λήδρα Πάλας, η οποία διερευνά το περιστατικό σε συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελία. Ο εν λόγω Τουρκοκύπριος δεν συνελήφθη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Δηλώσεις Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με τη σημερινή λαϊκή ετυμηγορία αποφασίζεται ποιός πρόεδρος και ποιά κυβέρνηση θα μας οδηγήσει στον 21ο αιώνα και θα αντιμετωπίσει τα πολύ δύσκολα προβλήματα που έρχονται, δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού.

    Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί, ύστερα που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, στη Λευκωσία, ο κ. Κουτσού επεσήμανε ότι "τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι καθοριστικά για την τύχη της Κύπρου για τα επόμενα 50 -100 χρόνια".

    Πρόσθεσε ότι οι Νέοι Ορίζοντες αποφάσισαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη "γιατί απεδέχθη και θα υιοθετήσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας".

    Ο κ. Κουτσού επανέλαβε πως "όλοι μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε τους δύσκολους καιρούς που έρχονται, μέσα στα πλαίσια μιας νέας εθνικής στρατηγικής για να αγωνιστούμε για αυτά που δικαιούται ο λαός μας: τη λευτεριά του και την ενσωμάτωσή του σε μια δημοκρατική, ειρηνική Ευρώπη".

    Υποστήριξε, μάλιστα, ότι "οι πολίτες πήραν αυτό το μήνυμα και θα δώσουν την πλειοψηφία σε αυτή την προοπτική".

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα "από αύριο, όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για τον τόπο μας και την πατρίδα μας".

    Τον κ. Κουτσού συνόδευαν η σύζυγός του και τα ένα από τα δύο παιδιά του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΚ/ΜΑ)

    [08] Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα ο λαός εκλέγει με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και επιλέγει την αυριανή σιγουριά, που είναι, όπως είπε, ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε δηλώσεις του το πρωϊ, αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στο Λαντίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε επίσης ότι θέλει να πιστεύει πως η σημερινή επιλογή "θα είναι η επιλογή για την κυβέρνηση εθνικης ενότητας".

    "Αλλά και την κυβέρνηση ευθύνης", όπως είπε, "που θα αναλάβει κρίσιμες διαπραγματεύσεις που φαίνεται να προοιονίζονται σαν αποτέλεσμα και της πορείας ένταξης και των διεθνών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται".

    Ανέφερε, ακόμη, ότι η κρισιμότητα των στιγμών "θα βοηθήσει ώστε η κρίση του λαού να οδηγήσει στην εκλογή εκείνου του υποψηφίου που και διακηρύττει και πιστεύει και θα εφαρμόσει αυτά που αποτέλεσαν την πρόταση εθνικής συμφιλίωσης, αλλά και εκυγχρονισμού, του Βάσου Λυσσαρίδη".

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΜΚ/ΜΑ)

    [09] Υπουργός Δικαιοσύνης - Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Κόσης, επιβεβαίωσε ότι Τουρκοκύπριος που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές μαζί με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις σημερινές προεδρικές εκλογές κρατούσε πιστόλι.

    Οπως είπε ο κ. Κόσης, ζητήθηκε η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και "κατ' αρχήν αφέθη ελεύθερος, κρατήθηκε το πιστόλι, άνοιξε φάκελος και άρχισε διαδικασία" διερεύνησης της υπόθεσης.

    "Θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας τί πρέπει να γίνει", συμπλήρωσε ο αρμόδιος υπουργός.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κόσης είπε ότι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με το περιστατικό αναμένεται αργότερα σήμερα.

    Στο μεταξύ, Τ/Κ δημοσιογράφος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι όταν αντιλήφθηκαν πως το συγκεκριμένο άτομο κρατούσε πιστόλι τον ρώτησαν γιατί το μετέφερε και εκείνος τους απάντησε ότι είχε "ξεχάσει" να το αφήσει στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [10] Δηλώσεις Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εργο της ΕΔΕΚ είναι οποιοσδήποτε και αν είναι ο νικητής των εκλογών να σταθεί θεματοφύλακας, ώστε να τηρηθούν αυτά που έχουν υποσχεθεί και οι προγραμματικές πρόνοιες που έχουν αναλάβει οι δύο υποψήφιοι να υλοποιήσουν, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης.

    Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου στο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης, όπου ψήφισε, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "το δικό μας έργο τώρα είναι οποιοσδήποτε και αν θα είναι ο τελικός νικητής να σταθούμε θεματοφύλακες" για εφαρμογή της πρότασης της ΕΔΕΚ, γιατί, ανέφερε, πρόκειται για δέσμευση προς το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού, αλλά ακόμα και προς το σύνολο του έθνους.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε το ρόλο αυτό της ΕΔΕΚ "δύσκολο και δυσχερή" και υποσχέθηκε ότι "αυτό το νέο ρόλο, που πηγάζει από την εντολή που μας δόθηκε την πρώτη Κυριακή, θα τον εκτελέσουμε με την ίδια υπευθυνότητα και με την ίδια αίσθηση καθήκοντος και με το ίδιο ελατήριο εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος με το οποίο δράσαμε καθ' όλη αυτή την περίοδο".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επεσήμανε, εξάλλου, ότι "αυτοί που με τη ψήφο τους μας τίμησαν την περασμένη φορά μας έδωσαν την εντολή να ασκήσουμε ένα ρυθμιστικό ρόλο, να συμβάλουμε στη λαϊκή συμφιλίωση και στην ενότητα και να εμβολιάσουμε τα προγράμματα των τελικών υποψηφίων".

    "Θέλω να πιστεύω", πρόσθεσε "ότι ο λαός δέχεται ότι υπακούσαμε στη λαϊκή εντολή που μας εδόθη και ότι διαδραματήσαμε αυτό το ρόλο".

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι "υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες και επομένως αυτός ο ρόλος δεν έχει τερματιστεί".

    Τον κ. Λυσσαρίδη συνόδευαν στο εκλογικό κέντρο οι αξιωματούχοι του κόμματός του Δημήτρης Ηλιάδης, Κούλης Μαυρονικόλας και Μαρίνος Σιζόπουλος, καθώς επίσης και η σύζυγός του Βαρβάρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [11] Δηλώσεις Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αισιοδοξία για την έκβαση του σημερινού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος πρόεδρος για την επόμενη πενταετία Γλαύκος Κληρίδης.

    "Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπω όλους εσάς τους υποστηρικτές μου να είστε ενθουσιώδεις, παλμώδεις αλλά και με πολλή αξιοπρέπεια και σεβασμό για την ημέρα να εξασκείτε το δικαίωμα του ψήφου", είπε, απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του στο Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού, όπου εξάσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

    Πλαισιούμενος από την οικογένειά του, ο κ. Κληρίδης προέτρεψε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξασκήσουν σήμερα το "ιερό δικαίωμα", όπως το χαρακτήρισε της ψήφου, διότι όπως επεσήμανε, "αυτές οι εκλογές είναι μεγάλης σημασίας."

    Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει πληροφορίες ότι την επομένη των εκλογών, θα αναιρέσει τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις του προς τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, ο κ. Κληρίδης απάντησε: "Λέγομαι Γλαύκος Κληρίδης, και έρχομαι από την Πιτσιλιά, όπου λαλούμε, 'ότι τζι αν ένι, ο λόγος του ανθρώπου".

    Στη συνέχεια ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να δημιουργούν την εντύπωση ότι συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία.

    Σ'ερώτηση Τ/Κ δημοσιογράφου ποιό είναι το μήνυμά του προς τους Τ/Κ, ο κ. Κληρίδης απάντησε, μήνυμα "φιλίας".

    "Θέλω να τους διαβεβαιώσω", είπε στα αγγλικά, "ότι θα πρέπει να εργαστούμε, και θα εργαστούμε όλοι για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργίσιμη λύση του Κυπριακού".

    Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να προσβλέπουμε στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

    Πρόσθεσε και τα εξής: "Είμαι πρόθυμος, μαζί με την Τ/κ ηγεσία, να εξετάσουμε το μέλλον και να εξεύρουμε λύσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, και αν μπορώ να προσθέσω, όλου του λαού της Κύπρου, που αποτελείται από Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Δηλώσεις Γαλανού

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αλέξης Γαλανός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα είναι ο νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι από αύριο θα υπάρχει ενότητα.

    Ο κ. Γαλανός μιλούσε μετά που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Εγκωμης, όπου τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οπαδοί του. Τον συνόδευε η σύζυγός του Αλεξάνδρα.

    "Σήμερα ο κυπριακός ελληνισμός ψηφίζει για το μέλλον και όχι για το παρελθόν", δήλωσε ο κ. Γαλανός, προσθέτοντας ότι ο λαός "ψηφίζει για εθνική ενότητα και όχι για διχασμό".

    Ο κ. Γαλανός, ο οποίος ήταν υποψήφιος στον πρώτο γύρο των εκλογών, τόνισε ότι ο πολίτης χρησιμοποιεί ελεύθερα τη ψήφο του.

    "Του ανήκει", συνέχισε, τονίζοντας ότι "δεν ανήκει σε κανέναν άλλον". "Οποιοσδήποτε και αν είναι ο νικητής", υπογράμμισε, "η Δευτέρα θα μας βρει όλους ενωμένους" για να αντιμετωπίσουμε, όπως είπε, τις δύσκολες μέρες που μας περιμένουν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [13] Διακοπή ψηφοφορίας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διακόπηκε για μία ώρα στις 12 το μεσημέρι η διαδικασία της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τον Βοηθό Εφορο Εκλογών, Γιώργο Θεοδώρου, μέχρι στιγμής έχει ψηφίσει περίπου το 50 με 52% των ψηφοφόρων.

    Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στις 1 μετά το μεσημέρι και οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 μ.μ.

    Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να αρχίσει στις 6.30 μ.μ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [14] Δηλώσεις Ρολάνδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη βεβαιότητα ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα επανεκλεγεί στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης.

    Μιλώντας στο Ενιαίο Λύκειο Αρχαγγέλου, ύστερα από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα είναι σίγουρα ο νικητής των εκλογών.

    "Ο λόγος είναι απλός δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη διεθνή πρωτοβουλία, με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς", είπε ο κ. Ρολάνδης, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ.

    "Ο μεν κ. Κληρίδης ξέρει ότι υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία", πρόσθεσε ο κ Ρολάνδης "και ξέρει επίσης ότι πρέπει να προετοιμαστεί και έχει προετοιμαστεί".

    "Ο άλλος υποψήφιος", υποστήριξε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, "παρόλο που προσπαθεί τους τελευταίους τρείς μήνες, προφανώς δεν γνωρίζει ακόμα ότι θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία".

    "Αυτό και μόνο, λέει πολλά", συμπλήρωσε. Σε ερώτηση αν θα συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση υπό τον Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Ρολάνδης επανέλαβε τα όσα ο Πρόεδρος Κληρίδης του ανέφερε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, ότι, δηλαδή, "δεν θα ήταν σωστό, τώρα που μπαίνουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να είμαι στο προσκήνιο".

    Ανέφερε, πάντως, ότι υποσχέθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι θα ξανασκεφθεί αν θα αποχωρήσει ή όχι από την ηγεσία των Φιλελευθέρων και την πολιτική σκηνή του τόπου και θα του απαντήσει μέσα σε αυτήν την εβδομάδα.

    Τέλος, ανέφερε ότι δεν κατέληξε ακόμα σε τελικές αποφάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [15] Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητά του για νίκη του Γιώργου Ιακώβου στις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα κατήγγειλε ότι υπήρξε παραβίαση των κανόνων που αφορούν τις εκλογές.

    Ο κ. Κυπριανού μιλούσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Γυμνάσιο Εγκωμης, όπου προσήλθε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μιμή.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ελπίζει και εύχεται να επικρατήσει απόλυτη τάξη σήμερα, γιατί, ανέφερε, "καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ιδιαίτερα αυτή τη βδομάδα που πέρασε συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής ημέρας αλλά και σήμερα το πρωί, υπήρξε παραβίαση των κανόνων όσον αφορά τις εκλογές".

    Ακόμη, υποστήριξε ότι υπήρξαν και περιπτώσεις που έδωσαν την εικόνα ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ, το επιτελείο του κ. Κληρίδη και οι νέοι συνοδοιπόροι τους "δεν έχουν γνώσει του τί σημαίνει ελευθέρα σκέψη και ελευθέρα βούληση".

    Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών αύριο ή μεθαύριο θα πρέπει να ενημερωθεί περισσότερο ο λαός σε ό,τι αφορά, όπως είπε, το τί έγινε αυτές τις ημέρες. Ακόμη, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών και είπε ότι "εάν δεν λειτουργήσει η δημοκρατία στην Κύπρο δεν μπορεί ο λαός αυτός να κάμει σωστό αγώνα για διεκδίκηση των δικαίων του".

    Κληθείς να πει αν είναι αισιόδοξος ότι στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί για την απόφασή του να στηρίξει τον Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Απόψε θα είμαι σε θέση να σηκώσω και τα δύο χέρια".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [16] Δηλώσεις Κόση - Τουρκοκύπριος

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Αστυνομία ανακρίνει τον Τουρκοκύπριο, που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές σήμερα το πρωί, μαζί με δημοσιογράφους από τα κατεχόμενα που καλύπτουν τις επαναληπτικές εκλογές, έχοντας στην κατοχή του πιστόλι.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, λέγοντας επίσης ότι λαμβάνεται κατάθεση και από τη λειτουργό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, υπεύθυνη για τη μεταφορά και διακίνηση των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων στις ελεύθερες περιοχές, στην οποία ο Τουρκοκύπριος παρέδωσε το πιστόλι.

    "Αφού ολοκληρώσουμε τις καταθέσεις θα τις στείλουμε στο Γενικό Εισαγγελέα για να μας δόσει τη δική του θέση", πρόσθεσε ο κ. Κόσης.

    Κληθείς να πει αν ο Τουρκοκύπριος είναι δημοσιογράφος ο κ. Κόσης απάντησε ότι έχει δημοσιογραφική ταυτότητα.

    "Γίνονται όμως", πρόσθεσε "έρευνες για να δούμε ακριβώς τί γίνεται". Ερωτηθείς αν ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος παρέδωσε το πιστόλι όταν έφθασε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ο κ. Κόσης απάντησε, "έτσι παρουσιάζεται μέχρι της στιγμής η κατάσταση αλλά τη διερευνούμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [17] Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών - ποσοστά ψηφισάντων

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οπως ανακοίνωσε η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικείων Εφόρων Εκλογής, μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, ψήφισαν το 51% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Η ψηφοφορία διεξήχθη με τάξη και ηρεμία και καταγράφηκαν τα ακόλουθα ποσοστά, κατά επαρχία:

    Λευκωσία...........52%
    Λεμεσός............55%
    Αμμόχωστος.........47%
    Λάρνακα............46%
    Πάφος..............53%
    
    Η ψηφοφορία που διακόπηκε προσωρινά στις 12.00 το μεσημέρι, θα επαναρχίσει στις 13.00.
    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [18] Εγκλωβισμένοι - εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ελευθερία στην Κύπρο μας" και "ένα καλύτερο μέλλον", ήταν το μήνυμα και η ευχή των εγκλωβισμένων, οι οποίοι έφθασαν σήμερα από τις κατεχόμενες περιοχές, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Φανερά συγκινημένοι, δεκάδες Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι έφθασαν το πρωί στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα εκλεγεί σήμερα, θα οδηγήσει την ημικατεχόμενή μας πατρίδα στην ελευθερία.

    "Τί άλλο, παρά ελευθερία στην Κύπρο μας", απαντούσαν με μια φωνή για το τί προσδοκούν από αυτές τις εκλογές.

    Τους εγκλωβισμένους μας, ηλικιωμένους ή νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, υποδέχθηκαν με δάκρυα στα μάτια, οι συγγενείς τους και οι φίλοι τους, προσμένοντας τη μέρα που οι διαχωριστικές γραμμές δεν θα αποτελούν πια εμπόδια ανάμεσά τους.

    "Θέλουμε ελεύθερα να μπορούν να έρχονται τα παιδιά μας, που ζουν τώρα στις ελεύθερες περιοχές, να μας βλέπουν στα σπίτια μας. Θέλουμε να μπορούμε να ερχόμαστε ελεύθερα να επισκεπτόμαστε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας".

    Η δίψα τους για λευτεριά και ειρήνη στο νησί, είναι έντονα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ηρωϊκών συμπατριωτών μας, που στέκονται καθημερινά αγέρωχοι μπροστά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τον αδίστακτο Αττίλα.

    Αλλά επιμένουν, αντιστέκονται και ελπίζουν, κρατώντας γερά τα θεμέλια, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες, παλεύοντας μέσα από αντιξοότητες για τη κατεχόμενη γη μας.

    "Ειρήνη, ελευθερία, ένα καλύτερο μέλλον... τι άλλο", είναι η απάντησή τους, η ευχή τους, ενώ προσέρχονται για να σκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου. Της ψήφου που θα οδηγήσει την Κύπρο στην επανένωση, όπως ελπίζουν.

    Οταν τους ρωτάμε για το πώς αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι τις προεδρικές εκλογές στο νησί, κατεβάζουν το κεφάλι και τα μάτια βουρκώνουν. "Δεν υπάρχουν Τουρκοκύπριοι στον τόπο μας. Μόνο Τούρκοι έποικοι", ψελλίζει ένας εγκλωβισμένος γέροντας από το Ριζοκάρπασο.

    Παρά τις σκληρές συνθήκες διαβίωσής τους και τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινώς, δηλώνουν ότι παρακολουθούν τα πολιτικά δρώμενα, στις ελεύθερες περιοχές.

    "Ξέρουμε ποιον ψηφίζουμε και γιατί", απαντούν με ικανοποίηση, προσθέτοντας ότι ίσως ύστερα από 24 χρόνια, "να γίνει κάτι" και χωρίς να εξαντλούνται τα όρια της αντοχής τους από τη μακρόχρονη προσμονή, φωνάζουν με τη ψυχή τους, "εμείς εκεί θα είμαστε, θα καρτερούμε".

    Οι εγκλωβισμένοι μας, που έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές με λεωφορεία ανέρχονται γύρω στους 350. Επρόκειτο να αναχωρήσουν για τα κατεχόμενα γύρω στις 2 το απόγευμα, από το οίκημα του Ερυθρού Σταυρού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [19] Εγκλωβισμένοι - εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ελευθερία στην Κύπρο μας" και "ένα καλύτερο μέλλον", ήταν το μήνυμα και η ευχή των εγκλωβισμένων, οι οποίοι έφθασαν σήμερα από τις κατεχόμενες περιοχές, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Φανερά συγκινημένοι, δεκάδες Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι έφθασαν το πρωί στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα εκλεγεί σήμερα, θα οδηγήσει την ημικατεχόμενή μας πατρίδα στην ελευθερία.

    "Τί άλλο, παρά ελευθερία στην Κύπρο μας", απαντούσαν με μια φωνή για το τί προσδοκούν από αυτές τις εκλογές.

    Τους εγκλωβισμένους μας, ηλικιωμένους ή νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, υποδέχθηκαν με δάκρυα στα μάτια, οι συγγενείς τους και οι φίλοι τους, προσμένοντας τη μέρα που οι διαχωριστικές γραμμές δεν θα αποτελούν πια εμπόδια ανάμεσά τους.

    "Θέλουμε ελεύθερα να μπορούν να έρχονται τα παιδιά μας, που ζουν τώρα στις ελεύθερες περιοχές, να μας βλέπουν στα σπίτια μας. Θέλουμε να μπορούμε να ερχόμαστε ελεύθερα να επισκεπτόμαστε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας".

    Η δίψα τους για λευτεριά και ειρήνη στο νησί, είναι έντονα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ηρωϊκών συμπατριωτών μας, που στέκονται καθημερινά αγέρωχοι μπροστά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τον αδίστακτο Αττίλα.

    Αλλά επιμένουν, αντιστέκονται και ελπίζουν, κρατώντας γερά τα θεμέλια, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες, παλεύοντας μέσα από αντιξοότητες για τη κατεχόμενη γη μας.

    "Ειρήνη, ελευθερία, ένα καλύτερο μέλλον... τι άλλο", είναι η απάντησή τους, η ευχή τους, ενώ προσέρχονται για να σκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου. Της ψήφου που θα οδηγήσει την Κύπρο στην επανένωση, όπως ελπίζουν.

    Οταν τους ρωτάμε για το πώς αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι τις προεδρικές εκλογές στο νησί, κατεβάζουν το κεφάλι και τα μάτια βουρκώνουν. "Δεν υπάρχουν Τουρκοκύπριοι στον τόπο μας. Μόνο Τούρκοι έποικοι", ψελλίζει ένας εγκλωβισμένος γέροντας από το Ριζοκάρπασο.

    Παρά τις σκληρές συνθήκες διαβίωσής τους και τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινώς, δηλώνουν ότι παρακολουθούν τα πολιτικά δρώμενα, στις ελεύθερες περιοχές.

    "Ξέρουμε ποιον ψηφίζουμε και γιατί", απαντούν με ικανοποίηση, προσθέτοντας ότι ίσως ύστερα από 24 χρόνια, "να γίνει κάτι" και χωρίς να εξαντλούνται τα όρια της αντοχής τους από τη μακρόχρονη προσμονή, φωνάζουν με τη ψυχή τους, "εμείς εκεί θα είμαστε, θα καρτερούμε".

    Οι εγκλωβισμένοι μας, που έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές με λεωφορεία ανέρχονται γύρω στους 350. Επρόκειτο να αναχωρήσουν για τα κατεχόμενα γύρω στις 2 το απόγευμα, από το οίκημα του Ερυθρού Σταυρού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 15 February 1998 - 14:20:38 UTC