Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχηγός Αστυνομίας - ψηφοφορία συνεχίζεται
  • [02] Εκλογές - Τούρκος - πιστόλι - Αστυνομία
  • [03] Ποσοστό ψηφισάντων μέχρι 3.00 μ.μ.
  • [04] Λήξη ψηφοφορίας χωρίς παράταση
  • [05] Υπουργός Εσωτερικών - Δηλώσεις
  • [06] Εκλογές - αποτελέσματα (1)
  • [07] Δημοσκόπηση εξόδου AMER
  • [08] Εκλογές - αποτελέσματα (2)
  • [09] Εκλογές - αποτελέσματα (3)
  • [10] Εκλογές - αποτελέσματα (4)
  • [11] Εκλογές - αποτελέσματα (5)
  • [12] Εκλογές - αποτελέσματα (6)
  • [13] Εκλογές - αποτελέσματα (7)
  • [14] Εκλογές - αποτελέσματα (8)
  • [15] Εκλογές - αποτελέσματα (9)
  • [16] Εκλογές - αποτελέσματα (10)
  • [17] Εκλογές - αποτελέσματα (11)
  • [18] Ρολάνδης - δηλώσεις
  • [19] Εκλογές - αποτελέσματα (12)
  • [20] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Πάφου
  • [21] Εκλογές - Πανηγυρισμοί
  • [22] Βασιλείου - δηλώσεις
  • [23] Εκλογές - αποτελέσματα (13)
  • [24] "Ελευθερία" - πανηγυρισμοί
  • [25] Εκλογές - αποτελέσματα (14)
  • [26] Εκλογές - αποτελέσματα (15)
  • [27] Εκλογές - αποτελέσματα (16)
  • [28] Ιακώβου - δηλώσεις 1
  • [29] Εκλογές - αποτελέσματα (17)
  • [30] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Λεμεσού
  • [31] Κυπριανού - δηλώσεις
  • [32] Επανεκλογη Κληρίδη
  • [33] Δηλώσεις Ιακώβου - ολοκληρωμένο
  • [34] Αναστασιάδης - δηλώσεις
  • [35] Παγκύπρια τελικά αποτελέσματα
  • [36] Δήλωση Κασουλίδη
  • [37] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Λάρνακας
  • [38] Λυσσαρίδης - δηλώσεις
  • [39] ΕΕ - Κουκ - Συγχαρητήρια προς Κληρίδη

  • [01] Αρχηγός Αστυνομίας - ψηφοφορία συνεχίζεται

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, δήλωσε ότι κατά την πρωϊνή του περιοδεία σε εκλογικά κέντρα ακριτικών περιοχών με το Γενικό Εφορο Εκλογής Θάνο Μιχαήλ επικρατούσε απόλυτη ηρεμία.

    Οπως είπε ο κ. Χατζηλοϊζου, η περιοδεία αυτή κάλυψε τις περιοχές Παραλιμνίου, Δερύνεια, Ξυλοτύμπου και Αθηένου, όπου μαζί με τον κ. Μιχαήλ συνάντησαν εκπροσώπους των τοπικών αρχών, της Αστυνομίας και εκπροσώπους των κομμάτων και διαπίστωσαν ότι επικρατούσε απόλυτη ησυχία.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που θα λάβει απόψε η Αστυνομία, ο κ. Χατζηλοϊζου επεσήμανε ότι αυτά είναι προληπτικά.

    "Εμείς, σαν Αστυνομία, έχουμε υποχρέωση να πάρουμε προληπτικά μέτρα τόσο για τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχηγούς κομμάτων, τα οικήματα των κομμάτων, ευαίσθητα σημεία που πιθανό θα αποτελέσουν στόχο κάποιων οι οποίοι μπορεί να πανηγυρίζουν ή και στόχο κάποιων απογοητευμένων", ανέφερε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

    Οσον αφορά το αθλητικό κέντρο "Ελευθερία" στη Λευκωσία, όπου θα γίνει η ανακήρυξη του νέου εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χατζηλοϊζου είπε ότι οι οδηγίες είναι όταν γεμίσουν οι κερκίδες να κλείσει το γήπεδο για να μην εισέλθουν σ' αυτό άλλα άτομα.

    Ο κ. Χατζηλοϊζου είπε επίσης ότι ετοιμάστηκε σχέδιο ενεργείας, ώστε να αποφευχθεί ταλαιπωρία του κοινού από κυκλοφοριακή συμφόρηση γύρω από το αθλητικό κέντρο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαήλ τόνισε ότι "οι ψηφοφόροι συμπεριφέρονται πολύ κόσμια και δεν υπάρχει ούτε συνωστισμός ή οποιαδήποτε τριβή μεταξύ των ψηφοφόρων", πράγμα που χαρακτήρισε ευχάριστο.

    Ο κ. Μιχαήλ χαρακτήρισε την όλη εικόνα "εξαιρετική" εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τις ώρες που απομένουν για το κλείσιμο των καλπών.

    Στο μεταξύ, με απόλυτη τάξη και ηρεμία συνεχίζεται το απόγευμα η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας.

    Οι κάλπες έκλεισαν στις 12.00 το μεσημέρι και ξανάνοιξαν στις 1.00 μετά το μεσημέρι.

    Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 5.00 το απόγευμα, εκτός σε περίπτωση που παρουσιαστεί μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων έξω από τα εκλογικά κέντρα, οπόταν θα δοθεί παράταση το αργότερο μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [02] Εκλογές - Τούρκος - πιστόλι - Αστυνομία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επέστρεψε ήδη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο 42χρονος Τούρκος Χαμπίλ Γιλμάζ, ο οποίος κατείχε πιστόλι και τρία φυσίγγια ενώ ερχόταν το πρωί με ομάδα 30 δημοσιογράφων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές για κάλυψη των σημερινών προεδρικών εκλογών.

    Οπως δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, ο Γιλμάζ, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι Τούρκος από την Τουρκία, νυμφευμένος με Τουρκοκύπρια, κατά την ανάκρισή του από την Αστυνομία ισχυρίστηκε ότι κατείχε το πιστόλι στα κατεχόμενα νόμιμα και ότι το είχε ξεχάσει στη τσάντα του με φωτογραφικά σύνεργα.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηλοίζου, ο Γιλμάζ παρέδωσε το πιστόλι σε λειτουργό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η οποία συνόδευε τους Τούρκους δημοσιογράφους στο λεωφορείο που τους μετέφερε γύρω στις 9.00 το πρωί στο εκλογικό Κέντρο Λυκείου Κύκκου.

    Το πιστόλι, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηλοϊζου, μεταφέρθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας όπου του έγινε βαλλιστική εξέταση, χωρίς να διαπιστωθεί ότι έχει ιστορικό και κατασχέθηκε.

    Οπως επεσήμανε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες όπως ο Γιλμάζ αφεθεί να επιστρέψει μαζί με την ομάδα των δημοσιογράφων στην κατεχόμενη περιοχή και αν επιθυμεί να επανέλθει αργότερα για κάλυψη των εκλογών.

    Κληθείς να αναφερθεί στην ιδιότητα του ατόμου αυτού, ο κ. Χατζηλοϊζου είπε ότι ήρθε εδώ με την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

    "Εδώ ήρθε με την ομάδα των δημοσιογράφων, πράγμα το οποίο εμείς θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε", είπε ο κ. Χατζηλοϊζου.

    Ερωτηθείς να πει αν υπάρχουν πληροφορίες για το πού εργάζεται ο Γιλμάζ, ο κ. Χατζηλοίζου είπε ότι έχει ληφθεί κατάθεση και το περιεχόμενο της μελετάται.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Γιλμάζ έδωσε εξήγηση γιατί κρατούσε πιστόλι στα κατεχόμενα, ο κ. Χατζηλοϊζου ανέφερε ότι ο Τούρκος έδωσε έναν ισχυρισμό ο οποίος διερευνάται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] Ποσοστό ψηφισάντων μέχρι 3.00 μ.μ.

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπολογίζεται ότι κατά τη συνεχιζόμενη ψηφοφορία, η οποία διακόπηκε στις 12.00 το μεσημέρι και επανήρχισε στις 13.00, μέχρι τις 3.00 το απόγευμα είχαν ψηφίσει γύρω στα 79% του συνόλου των εγγεγραμένων ψηφοφόρων σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, στις 15.00 καταγράφηκαν τα ακόλουθα ποσοστά κατά Επαρχία:

    Λευκωσία............. 78%
    Λεμεσός.............. 87%
    Αμμοχώστος........... 76%
    Λάρνακα.............. 75%
    Πάφος................ 77%
    

    Η ψηφοφορία η οποία διεξάγεται με μεγάλη τάξη και ηρεμία υπολογίζεται να λήξει κανονικά στις 5.00 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [04] Λήξη ψηφοφορίας χωρίς παράταση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εληξε στις 5.00 το απόγευμα η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν έχει δοθεί παράταση σε κανένα εκλογικό κέντρο.

    Η καταμέτρηση αναμένεται να αρχίσει στις 6.30 στα κέντρα διαλογής και καταμέτρησης στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, στην Πάφο και στο Παραλίμνι.

    Η καταμέτρηση των ψήφων στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και στη Λεμεσό στην κλειστή αίθουσα αθλοπαιδιών "ΟΛΥΜΠΙΑ".

    Στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου η καταμέτρηση των ψήφων θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στη Λάρνακα στο Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας και στην Πάφο στο Αθλητικό Κέντρο "Αφροδίτη".

    Το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται από την Πάφο, ενώ οι ελεύθερες περιοχές της περιφέρειας Αμμοχώστου θα δώσουν πρώτες τα τελικά αποτελέσματα.

    Το τελικό αποτέλεσμα παγκυπρίως αναμένεται γύρω στις 10.30 το βράδυ, ενώ η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί γύρω στα μεσάνυκτα στην κλειστή αίθουσα αθλοπαιδιών "Ελευθερία", στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] Υπουργός Εσωτερικών - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο 94% ανέρχεται το ποσοστό των ψηφισάντων, κατά τη σημερινή επαναληπτική εκλογή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Σταυρινάκης.

    Μιλώντας στο Συνεδριακό Κέντρο, λίγο μετά τη συμπλήρωση της ψηφοφορίας σε όλα τα εκλογικά κέντρα, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη, όπως και την περασμένη Κυριακή, "με απόλυτη τάξη και ομαλότητα και κατά τρόπο άψογο και αδιάβλητο".

    "Ας αναγνωρίσουμε όλοι, ότι ο πραγματικός νικητής των εκλογών θα είναι η Δημοκρατία και νομιμότητα", τόνισε ο κ. Υπουργός.

    Ο κ. Σταυρινάκης εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του, ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αυτό θα γίνει σεβαστό και ο λαός θα αποδεχθεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κατά επαρχία ψήφισαν:

    Λευκωσία...............93%
    Λεμεσός................95%
    Αμμόχωστος.............94%
    Λάρνακα................94%
    Πάφος..................93%
    

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις διάφορες καταγελίες που έχουν γίνει, ο κ. Σταυρινάκης ανέφερε ότι όλες θα εξατασθούν από τα αρμόδια όργανα και οι ένοχοι, αν υπάρξουν, θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Τέλος, κληθείς να πει τους λόγους της μικρής αύξησης στο ποσοστό ψηφισάντων, σε σχέση με την περασμένη Κυριακή, ο κ. Σταυρινάκης το απέδωσε στην άφιξη στο μεσοδιάστημα, αριθμού ψηφοφόρων από το εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Εκλογές - αποτελέσματα (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 0,14% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 621 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 52,31% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 47,69%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 606, τα άκυρα 9 και τα λευκά 6.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Δημοσκόπηση εξόδου AMER

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νικητής των προεδρικών εκλογών και νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ο Γλαύκος Κληρίδης, με ελαφρύ προβάδισμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου (exit poll) που διενήργησε η εταιρεία ερευνών AMER.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο κ. Κληρίδης θα συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 51% έναντι 49% του ανθυποψηφίου του Γιώργου Ιακώβου.

    Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε γύρω στις 6.30 το απόγευμα ο Διευθυντής της AMER Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα επειδή το δείγμα είναι μικρό να υπάρξουν μικροαλλαγές.

    Ωστόσο τόνισε ότι "δεν νομίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό από αυτό".

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, η έρευνα κάλυψε 30 σημεία σε όλη την Κύπρο, διεξήχθηκε βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 30 καλπών, από 100 περίπου εκλογικά κέντρα παγκύπρια. Από κάθε κάλπη λήφθηκαν 150 - 300 ψηφοδέλτια. Η έρευνα στηρίχθηκε επίσης σε 4000 περίπου προσωπικές συνεντεύξεις.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση από τους ψηφοφόρους του κ. Λυσσαρίδη 59% ψήφισε Ιακώβου, 34% Κληρίδη και 7% λευκό, από τους ψηφοφόρους του κ. Γαλανού 16% Ιακώβου, 81% Κληρίδη και 3% λευκό, από τους ψηφοφόρους του κ. Βασιλείου 75% Ιακώβου, 18% Κληρίδη και 7% λευκό, από τους ψηφοφόρους του κ. Κουτσού 33% Ιακώβου, 67% Κληρίδη και 0% λευκό και από τους ψηφοφόρους του κ. Ρολάνδη 24% Ιακώβου, 76% Κληρίδη και 0% λευκό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Εκλογές - αποτελέσματα (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 1,19% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 5.135 ψήφων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 52,07% των ψήφων και ο Γλαύκος Κληρίδης το 47,93%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 4.984, τα άκυρα 82 και τα λευκά 69.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Εκλογές - αποτελέσματα (3)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 2,07% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 8.840 ψήφων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 53,18% των ψήφων και ο Γλαύκος Κληρίδης το 46,82%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 8.613, τα άκυρα 120 και τα λευκά 107.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Εκλογές - αποτελέσματα (4)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 5,19% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 21.861 ψήφων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 51,11% των ψήφων και ο Γλαύκος Κληρίδης το 48,89%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 21.336, τα άκυρα 253 και τα λευκά 272.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Εκλογές - αποτελέσματα (5)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 9,99% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 41.708 ψήφων, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει το 50,15% των ψήφων και ο Γλαύκος Κληρίδης το 49,85%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 40.650, τα άκυρα 478 και τα λευκά 580.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [12] Εκλογές - αποτελέσματα (6)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 15,99% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 66.566 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 50,82% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 49,18%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 64.854, τα άκυρα 750 και τα λευκά 962.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [13] Εκλογές - αποτελέσματα (7)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 22,37% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 92.850 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 51,28% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 48,72%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 90.507, τα άκυρα 995 και τα λευκά 1.348.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] Εκλογές - αποτελέσματα (8)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 29,63% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 122.897 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 51,60% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 48,40%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 119.725, τα άκυρα 1.325 και τα λευκά 1.847.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [15] Εκλογές - αποτελέσματα (9)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 34,25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 142.062 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 51,54% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 48,46%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 138.379, τα άκυρα 1.552 και τα λευκά 2.131.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [16] Εκλογές - αποτελέσματα (10)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 43,33% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 179.806 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 51,54% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 48,46%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 175.221, τα άκυρα 1.945 και τα λευκά 2.640.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [17] Εκλογές - αποτελέσματα (11)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 54,25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 224.994 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 51,42% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 48,58%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 219.218, τα άκυρα 2.450 και τα λευκά 3.326.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [18] Ρολάνδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Από αύριο, πρέπει όλοι, και οι νικητές και οι ηττημένοι, να δώσουν τα χέρια για το καλό της Κύπρου", ανέφερε απόψε σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης.

    Αφού εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα υποδεικνύουν ως νικητή των εκλογών τον Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Ρολάνδης επεσήμανε ότι "η Κύπρος χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται συνεργασία, για να βαδίσει τον πραγματικά πολύ δύσκολο δρόμο για τη δικαίωσή της".

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι η επιλογή του κόμματός του, για υποστήριξη Κληρίδη στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ήταν σωστή αφού αυτός "είναι έτοιμος να αρχίσει τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού και (να ολοκληρώσει) την ενταξιακή πορεία".

    "Ο Κληρίδης είναι κεφάλαιο για την Κύπρο και πρέπει να χρησιμοποιηθεί και φαίνεται ότι η ψήφος του λαού τον έχει δικαιώσει", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα αποδεχθεί να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνάντηση που αναμένει ότι θα έχει με τον Γλαύκο Κληρίδη, αυτή την εβδομάδα, αρκούμενος προς το παρών να εκφράσει τα συγχαρητήριά του προς τον επανεκλεγόμενο, σύμφωνα με τον κ. Ρολάνδη, Πρόεδρο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [19] Εκλογές - αποτελέσματα (12)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 64,15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 266.767 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 51,18% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 48,82%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 260.001, τα άκυρα 2.906 και τα λευκά 3.860.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [20] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Πάφου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στην περιοχή Πάφου. Από σύνολο 119 εκλογικών κέντρων και 39.115 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 36.268 ψηφοφόροι.

    Ακυρα ψηφοδέλτια     545
    Λευκά ψηφοδέλτια     596
    

    ΕΛΑΒΑΝ:

    Γιώργος Ιακώβου     18.969 ψήφους - ποσοστό 54%
    Γλαύκος Κληρίδης    16.158 ψήφους - ποσοστό 46%
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [21] (Κ) Εκλογές - Πανηγυρισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο πέραν του 50% των ψηφοδελτίων, υποστηρικτές του Γλαύκου Κληρίδη βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τα αποτελέσματα που φέρουν τον νυν Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, να επανεκλέγεται για ακόμη μια πενταετία.

    Τόσο στη Λευκωσία όσο και σε άλλες πόλεις, αυτοκίνητα με ελληνικές σημαίες και φωτογραφίες του Γλαύκου Κληρίδη κορνάρουν στους δρόμους.

    Στη Λευκωσία, πλήθος αυτοκινήτων διακινείται προς την Πλατεία Ελευθερίας. Πολύ μεγάλη κίνηση παρατηρείται προς τους δρόμους που οδηγούν προς το κλειστό αθλητικό κέντρο "Ελευθερία", όπου θα γίνει η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [22] (Κ) Βασιλείου - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νίκη της Κύπρου, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, τη νίκη του Γλαύκου Κληρίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η νίκη αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται "σαν μια νίκη που σαν στόχο έχει όλοι μαζί να εργαστούμε για το καλό του τόπου μας. Ολοι μαζί", είπε, θα πρέπει "να συμβάλλουμε στη αντιμετώπιση των δύσκολων ημερών που αναμένονται".

    Ο κ. Βασιλείου απέφυγε να σχολιάσει ποσοστά δημοσκόπησης. Επεσήμανε ότι είναι η απόφασή του κόμματός του να υποστηρίξει Κληρίδη ήταν μια "απόφαση αρχής" και στηριζόταν πάνω στην πεποίθηση ότι ο καθένας οφείλει να τοποθετείται ανοιχτά και ξεκάθαρα, ίδιως για ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.

    Με αυτήν την έννοια, είπε, είναι βέβαιος ότι επηρέασε όχι μόνο τους ψηφοφόρους που τον τίμησαν με τη ψήφο τους στον πρώτο γύρο αλλά και πολλούς από τους αναποφάσιστους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [23] Εκλογές - αποτελέσματα (13)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 70,83% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 294.608 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 50,94% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 49,06%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 287.150, τα άκυρα 3.200 και τα λευκά 4.258.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [24] "Ελευθερία" - πανηγυρισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισαν από τις 8.30 απόψε να καταφθάνουν στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία" οπαδοί του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα προηγείται με ποσοστό 50,64% έναντι 49,36% του ανθυποψηφίου του Γιώργου Ιακώβου.

    Το κλίμα που επικρατεί στο στάδιο, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, είναι πανηγυρικό και οι οπαδοί του Γλαύκου Κληρίδη κυμματίζουν με ενθουσιασμό ελληνικές σημαίες.

    Στο μεταξύ, καταφθάνουν συνεχώς λεωφορεία με οπαδούς για να λάβουν μέρος στους πανηγυρισμούς.

    Αναφέρουμε ότι η Αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή οποιωνδήποτε επεισοδίων και διατήρηση της τάξης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της ομάδας στο "Ελευθερία", Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Μίκης Κουής, ανέφερε ότι υπάρχουν στο χώρο εκατόν περίπου μέλη της αστυνομικής δύναμης για να επιτηρούν την τάξη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [25] Εκλογές - αποτελέσματα (14)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 80,15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 333.444 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 50,64% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 49,36%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 325.065, τα άκυρα 3.604 και τα λευκά 4.775.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [26] (Κ) Εκλογές - αποτελέσματα (15)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 85,42% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 355.594 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 50,72% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 49,28%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 346.680, τα άκυρα 3.844 και τα λευκά 5.070.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [27] Εκλογές - αποτελέσματα (16)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 90,47% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 376.776 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 50,86% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 49,14%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 367.377, τα άκυρα 4.040 και τα λευκά 5.359.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [28] Ιακώβου - δηλώσεις 1

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ηττα παραδέχθηκε πριν από λίγο ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα Γιώργος Ιακώβου, ευχαριστώντας παράλληλα τον κυπριακό λαό για την υποστήριξή που του παρείχε.

    Ο κ. Ιακώβου είπε επίσης ότι συνεχάρη τηλεφωνικώς τον ανθυποψήφιό του Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [29] Εκλογές - αποτελέσματα (17)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με καταμετρημένο το 97,49% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή 398.032 ψήφων, ο Γλαύκος Κληρίδης συγκεντρώνει το 50,76% των ψήφων και ο Γιώργος Ιακώβου το 49,24%

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 396.478, τα άκυρα 4.350 και τα λευκά 5.730.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [30] Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Λεμεσού

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στην επαρχία Λεμεσού. Από σύνολο 317 εκλογικών κέντρων και 126.310 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 119.356 ψηφοφόροι.

    Ακυρα ψηφοδέλτια     1.259
    Λευκά ψηφοδέλτια     1.554
    

    ΕΛΑΒΑΝ:

    Γιώργος Ιακώβου      59.720 ψήφους - ποσοστό 51,24%
    Γλαύκος Κληρίδης     56.823 ψήφους - ποσοστό 48,76%
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [31] (K) Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σεβαστή είναι η ετυμηγορία του κυπριακού λαού, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού. Συνεχάρη ήδη τηλεφωνικά τον Γλαύκο Κληρίδη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά επέκρινε όσους δεν επέτρεψαν, όπως είπε, στους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για μια γνήσια αλλαγή.

    Σε γραπτή δήλωσή του στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι θα απαντήσει σε ερωτήσεις αύριο το πρωϊ, μετά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ που θα συνέλθει στις 10 το πρωϊ.

    Ο κ. Κυπριανού, είπε ότι ο κυπριακός λαός, "ανεξαρτήτως του τι μεσολάβησε, αποφάνθηκε. Η ετυμηγορία του είναι σεβαστή. Δυστυχώς, η πλειοψηφία του κυπριακού λαού δεν αφέθηκε να κατανοήσει τα μηνύματα των καιρών και δεν της επιτράπηκε να ακούσει καθαρά και ελεύθερα τα μηνύματα του Γιώργου Ιακώβου και του ΔΗΚΟ".

    Κάποιοι, είπε, "δεν επέτρεψαν στους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για μια γνήσια αλλαγή, για συλλογικότητα και συναίνεση".

    Με μεθόδους "εντελώς απαράδεκτους", είπε, "έχουν τραυματίσει τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της, διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών".

    "Πολύ πιθανό άλλο θα ήταν το σημερινό αποτέλεσμα, αν αφήνετο ελεύθερος και ανεπηρέαστος ο κυπριακός λαός να κάνει την επιλογή του", είπε.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι αύριο θα ενημερώσει πλήρως τον κυπριακό λαό, πριν πάρει τόσο εκείνος όσο και το κόμμα του, τελικές αποφάσεις.

    "Οι δημοκρατικές μας αρχές, οι πολιτικές μας ευθύνες και η πολιτική μας ωριμότητα, μας υπαγορεύουν να συγχαρούμε τον κ. Κληρίδη και να του ευχηθούμε να επιτύχει στο ιδιαίτερο δύσκολο έργο που επωμίζεται ως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτά τα κρίσιμα χρόνια για την Κύπρο και το λαό της", είπε

    Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι ήδη τηλεφώνησε και συνεχάρη τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη τον κ. Ιακώβου "για τη μάχη που έδωσε με αξιοπρέπεια και θάρρος, για μια γνήσια αλλαγή, για συλλογικότητα και συναίνεση".

    Απηύθυνε επίσης μήνυμα τιμής και εκτίμησης προς την ηγεσία, στελέχη και ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ καθώς και σε όσους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που υποστήριξαν τον κ. Ιακώβου.

    Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε "μήνυμα τιμής και εκτίμησης" και ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν και πίστεψαν την υπόθεση της γνήσιας αλλαγής και τίμησαν με την ψήφο τους τον ανεξάρτητο υποψήφιο Πρόεδρο, Γιώργο Ιακώβου και τις δυνάμεις που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του.

    Απηύθυνε επίσης μήνυμα τιμής και εκτίμησης καθώς και συναγωνιστικό χαιρετισμό στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, "που στάθηκαν με αξιοπρέπεια, συνέπεια και σθένος στις περήφανες και τιμημένες επάλξεις του κόμματός μας".

    Ωστόσο, είπε, "τα πολύ ισχυρά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι αντίπαλοί μας, οι πολέμιοι μας, και τα πολύ ισχυρά στηρίγματα που πολλή άλλοι τους πρόσφεραν, δεν κατορθώθηκαν να αποκρουστούν από την απανταχόθεν στοχευμένη ασπίδα του ΔΗΚΟ".

    "Χάσαμε μια μάχη, ο αγώνας ωστόσο δεν έχει χαθεί. Συνεχίζεται. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας, για μια σωστή λύση στο εθνικό μας θέμα που θα εξασφαλίζει την επιβίωση μας στα μαρτυρικά αυτά χώματα, για την εμπέδωση των αρχών της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης που με συνέπεια το ΔΗΚΟ υπηρετεί και προάγει από την ίδρυσή του", είπε.

    Ολοι στο κόμμα, πρόσθεσε, συστρατεύονται για την "ανασυγκρότηση, την εξιγίανση, την εξιλέωση και την αναγέννηση του ΔΗΚΟ", ενώ από αύριο όλοι στο ΔΗΚΟ έχουν καθήκον να οδηγήσουν το κόμμα σε μια νέα πορεία. Η πικρία και η απογοήτευση δεν θα προσδιορίσουν την πάραπερα πορεία του ΔΗΚΟ, είπε. Οσοι εγκατέλειψαν προς εξυπηρέτηση άλλων στρατοπέδων τους σκοπούς, "έχουν απομακρυνθεί ήδη από τις επάλξεις του ΔΗΚΟ", ανέφερε. Εστω και ελάχιστοι, είπε, "κατόρθωσαν να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στο κόμμα μας".

    Το έκτακτο παγκύπριο συνέδριο θα το ακολουθήσει εκλογικό συνέδριο, όπου θα ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των αξιωματούχων του ΔΗΚΟ για νέα εκλογή της ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Ο κ. Κυπριανού εξήγγειλε ήδη ότι θα θέσει την παραίτησή του στην κρίση του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [32] (Κ) Επανεκλογή Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη στην προεδρία της Δημοκρατίας για μια ακόμα πενταετία με ποσοστό 50,82% έναντι του ανθυποψηφίου του Γιώργου Ιακώβου που πήρε 49,18%.

    Η επίσημη ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει από τον Γενικό Εφορο Εκλογών, Θάνο Μιχαήλ , στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [33] (Κ) Δηλώσεις Ιακώβου - ολοκληρωμένο

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ τιμητικό, χαρακτήρισε ο Γιώργος Ιακώβου το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης για το προεδρικό αξίωμα, τονίζοντας ότι υπήρξαν πολλές αντιξοότητες και ότι ο αγώνας ήταν άνισος.

    Σε δηλώσεις του πριν από λίγο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι τηλεφώνησε ήδη στον Γλαύκο Κληρίδη και τον συνεχάρη "για το εκλογικό αποτέλεσμα και την εκλογική του νίκη".

    Εξέφρασε και δημόσια τα συγχαρητήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε ότι "είχαμε ένα δύσκολο προεκλογικό αγώνα μακράς διάρκειας".

    Ηταν, είπε, "αγώνας άνισος", προσθέτοντας ότι η ανισορροπία των μέσων που διέθετε η αντίπαλη πλευρά "ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη". Σημείωσε, ωστόσο, ότι "φέραμε ένα πολύ τιμητικό αποτέλεσμα, παρά τις αντιξοότητες".

    Ευχαρίστησε, ακολούθως, θερμά την ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για την υποστήριξη που του παρείχαν, καθώς και τους συνεργάτες του και όλους όσοι τον ψήφισαν από τα άλλα κόμματα. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στον "πολιτισμό που επέδειξε" ο κυπριακός λαός "σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση".

    "Εμείς", είπε, "επελέξαμε να δώσουμε τη μάχη πάνω σε αρχές, θέσεις, προτάσεις" κι εξέφρασε την ελπίδα ότι "αυτά που δεν ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο θα ακουστούν απ' εδώ και πέρα, γιατί πρώτοι μιλήσαμε για συναίνεση, πρώτοι μιλήσαμε για συνυπευθυνότητα, για συλλογικότητα, πρώτοι θελήσαμε να δείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας και η κυπριακή κοινωνία διεθνώς και στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης".

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι "θα τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά" και είπε: "Ας τιμηθεί και η δική μου υπόσχεση και για συναίνεση και για συλλογικότητα και για συνυπευθυνότητα, για αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος της λύσης του Κυπριακού, της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στην επίλυση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει ο τόπος".

    Στη συνέχεια, ο κ. Ιακώβου είπε ότι επέλεξε να διαγωνιστεί σε έναν "ευγενή αγώνα", γιατί ήθελε να συνεχίσει να προσφέρει στην πατρίδα μας και στον ελληνισμό και δήλωσε "παρών για όλους τους μελλοντικούς αγώνες της πατρίδας μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [34] (Κ) Αναστασιάδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το αποτέλεσμα των εκλογών υποδεικνύει την εμπιστοσύνη του λαού προς την πρόταση για ενότητα, για νέα πορεία και νέα προοπτική, "που θα μας διασφαλίσει οριστικά την ένταξη στην Ευρώπη, τη συνέχιση και ενίσχυση του δόγματος του ενιαίου ανυντικού χώρου, τη στενότατη με την Ελλάδα συνεργασία και την αξιοποίηση του διεθνούς παράγοντα".

    Αυτό τόνισε απόψε από το Γιώρκειο, όπου και το επιτελείο του Γλαύκου Κληρίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, απευθύνοντας ταυτόχρονα "θερμή έκκληση" για αποφυγή οποιασδήποτε πρόκλησης εκ μέρους των οπαδών του ΔΗΣΥ.

    "Σε όποιους υποστήριξαν τον κ. Ιακώβου, επιβάλλεται σεβασμός, επιβάλλεται αγάπη, επιβάλλεται να τείνουμε χείρα φιλίας" ανέφερε, λέγοντας ότι "από σήμερα διαγράφονται οριστικά και αμετάκλητα, τα όσα μέχρι χθες ελέγοντο".

    Σε προεκλογικές περιόδους, μπορεί να υπάρχει οξύτητα, πρόσθεσε, αλλά "σε περιόδους κρίσης του έθνους, απαιτείται ενότητα" και κάθε πρόκληση που θα μπορούσε να διασαλεύσει αυτή την ενότητα, πρέπει να αποφευχθεί.

    Χαρακτηρίζοντας τη νίκη του Γλαύκου Κληρίδη ως νίκη της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Και οι αριστεροί ψηφοφόροι είναι το ίδιο με μας πατριώτες, και οι σοσιαλιστές ψηφοφόροι, και οι κεντρώοι ψηφοφόροι, και οι όποιοι επροτίμησαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου".

    Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους των κομμάτων και των υποψηφίων που είχαν εκφράσει υποστήριξη της υποψηφιότητας Κληρίδη, αλλά "και τους αριστερούς ψηφοφόρους, που εμπιστεύτηκαν την υποψηφιότητα Κληρίδη".

    "Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι", ανέφερε, "αλλά υπάρχει ένας λαός ενωμένος, που προσβλέπει πλέον με σιγουριά στο μέλλον. Από αύριο, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα είναι μια πραγματικότητα".

    "Κέρδισε η Κύπρος μας, και αυτό είναι το πιο σημαντικό", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Απέρριψε εξάλλου θέση δημοσιογράφου ότι η μικρή διαφορά στις ψήφους των υποψηφίων υποδεικνύει το γεγονός ότι ο λαός είναι χωρισμένος σε δυο στρατόπεδα, λέγοντας ότι η αποφασισθείσα οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θα είναι από αύριο γεγονός, ενώ τα κόμματα που δεν θα αποδεχθούν να συμμετάσχουν σε αυτή, θα φέρουν και την ανάλογη ευθύνη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι "χωρίς ένα ποσοστό, το όποιο ποσοστό, των ΕΔΕΚιτών, δε θα εκλέγετο ο κ. Γλαύκος Κληρίδης πρόεδρος".

    Αναφερόμενος στα κόμματα που έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στην οικουμενική κυβέρνηση, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι "η ευθύνη δεν είναι πια στον Γλαύκο Κληρίδη. Είναι σε όσους αρνούνται την ενότητα. Εκείνοι είναι υπόλογοι στην πατρίδα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [35] (Κ) Παγκύπρια τελικά αποτελέσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων παγκύπρια. Από σύνολο 1018 εκλογικών κέντρων και 446.736 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 417.406 ψηφοφόροι.

    Ακυρα ψηφοδέλτια     4.448
    Λευκά ψηφοδέλτια     5.857
    

    ΕΛΑΒΑΝ:

    Γλαύκος Κληρίδης      206.879 ψήφους - ποσοστό 50,82%
    Γιώργος Ιακώβου       200.222 ψήφους - ποσοστό 49,18%
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [36] (Κ) Δήλωση Κασουλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση για νηφαλιότητα και συναίνεση απηύθυνε το εκλογικό επιτελείο του νικητή των προεδρικών εκλογών Γλαύκου Κληρίδη, τονίζοντας ότι οι σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλουν την ενότητα και την ομόνοια.

    Το μήνυμα που διαβάστηκε εκ μέρους του εκλογικού επιτελείου του Γλαύκου Κληρίδη από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, υπογραμμίζει ότι "οι στιγμές αυτές είναι στιγμές ενότητας, στιγμές που όλοι πρέπει να δώσουμε τα χέρια γιατί μας αναμένουν σοβαρές εξελίξεις γύρω από το εθνικό μας θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι ενωμένοι και μονοιασμένοι".

    "Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι", τόνισε ο κ. Κασουλίδης, καλώντας τους υποστηρικτές του Γλαύκου Κληρίδη να πανηγυρίσουν αλλά και "να τείνουν χείρα φιλίας, συνεργασίας και αγάπης προς όλους τους συμπολίτες μας σε οποιονδήποτε κομματικό χώρο και αν ανήκουν".

    "Απόψε όλοι οι Κύπριοι είναι πατριώτες, όλοι αγαπούν τον τόπο τους και όλοι μαζί θα εργαστούν από αύριο κάτω από συνθήκες ενότητας για τη σωτηρία της πατρίδας μας και την επανένωση της Κύπρου μας", πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [37] (Κ) Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Λάρνακας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στην επαρχία Λάρνακας. Από σύνολο 161 εκλογικών κέντρων και 73.932 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 69.056 ψηφοφόροι.

    Ακυρα ψηφοδέλτια     595
    Λευκά ψηφοδέλτια     791
    

    ΕΛΑΒΑΝ:

    Γιώργος Ιακώβου      34.380 ψήφους - ποσοστό 50,81%
    Γλαύκος Κληρίδης     33.290 ψήφους - ποσοστό 49,19%
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [38] (Κ) Λυσσαρίδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προσπάθεια να πείσει όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε μιαν οικουμενική κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι υπάρχει σήμερα ένα συμβόλαιο τιμής στη βάση των προτάσεων που έχει δώσει η ΕΔΕΚ και στόχος είναι η κίνηση αυτού του συμβολαίου για οικουμενική κυβέρνηση, "και η προσπάθειά μου είναι, αν είναι δυνατό, να επιτευχθεί".

    Σημείωσε ότι αυτός ο στόχος δεν ήταν εκ των προτέρων σίγουρος, δεδομένου ότι ορισμένα κόμματα έχουν ενστάσεις.

    Από εδώ και μπρος, είπε, "στόχος είναι να προσβλέπουμε προς το μέλλον και να δώσουμε μια νέα προοπτική στον κυπριακό ελληνισμό, για να σπάσουμε το αδιέξοδο στα οποία έχουμε οδηγηθεί και να απαγκιστρωθούμε από δεσμεύσεις που νομίζω ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εκτροπή το κυπριακό πρόβλημα". Με αυτόν τον τρόπο είπε, "αντιμετωπίζω τις εκλογές".

    Σε παρατήρηση ότι ο "εμβολιασμός" έγινε, και αν τώρα θα αναμένεται η "ίαση", ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε "ελπίζω ότι θα την αναμένουμε" και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι επιτυχής.

    Σε ερώτηση αν θα αποδεχθεί τη θέση του ΥΠΕΞ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε: "Μην στηρίζεστε σε φήμες. Αυτά είναι πολύ νωρίς για να τα συζητήσει κανείς. Θα πρέπει πρώτα να δούμε το σύνολο του σκηνικού, και τί θα γίνει", είπε.

    Σε ερώτηση αν θα ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του κ. Κληρίδη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η πρώτη του προσπάθεια είναι να έχει συνάντηση με όλα τα κόμματα ώστε να τα πείσει η κυβέρνηση να έχει τη σημασία που επιθυμεί να αποδώσει στην οικουμενικότητα.

    Σημείωσε ότι γνωρίζει τις δυσχέριες, αλλά τόνισε ότι αν αυτό δεν γίνει, τότε θα σταθμιστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [39] ΕΕ - Κουκ - Συγχαρητήρια προς Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα συγχαρητήριά του προς τον Γλαύκο Κληρίδη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, εξέφρασε απόψε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο προεδρεύων του εξ Υπουργών Συμβουλίου, Βρετανός ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ.

    Σε δήλωσή του ο κ. Κουκ υπογραμμίζει ότι "τώρα πρέπει να αρχίσουμε δουλειά".

    Σημειώνει ότι η βρετανική προεδρία θα συνομιλήσει σύντομα με τη νέα κυπριακή κυβέρνηση για να διαγράψει την προσέγγισή της στα σημαντικά γεγονότα που αναμένονται τις ερχόμενες εβδομάδες.

    "Επιθυμούμε να δούμε την υπό τα Ηνωμένα Εθνη διαδικασία εξεύρεση λύσης του Κυπριακού να επαναρχίζει σύντομα και επιθύμουμε να αρχίσουμε την ενταξιακή πορεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις 31 Μαρτίου".

    Τέλος ο κ. Κουκ εκφράζει την προσδοκία με την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη για μια νέα ώθηση στο Κυπριακό και συνεργασία για επίτευξη ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας, που όπως υπογραμμίζει τόσο η Κύπρος όσο και η περιοχή αξίζουν απόλυτα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 15 February 1998 - 21:52:26 UTC