Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 154/2022 12.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Υπόθεση Jasmine Court ? Δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις της «Επιτροπής Περιουσιών»
  • [02] «Αγωγή» από την «ομοσπονδία» ποδοσφαίρου» εναντίον του Τατάρ
  • [03] Αρθρογράφος: Οι αποσχιστικές πολιτικές ο λόγος των εμπάργκο
  • [04] Επικρίσεις στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την συνάντηση Τατάρ-Αλίγιεφ
  • [05] Ένταση στα κατεχόμενα λόγω της μεταρρύθμισης στους «δήμους»
  • [06] Όζερσαϊ: Η Τουρκία θέλησε «πρωθυπουργό» τον Ουστέλ
  • [07] Ρώσος δημοσιογράφος συνελήφθη στην Τύμπου
  • [08] Συνάντηση Τατάρ στα κατεχόμενα με τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδερφών μας στην Κύπρο»
  • [02] Τσαβούσογλου: «Τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους»
  • [03] Ντονμέζ: Εργαζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων στο Άκκουγιου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Υπόθεση Jasmine Court ? Δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις της «Επιτροπής Περιουσιών»

    Κάτω από τον τίτλο «Ζητά πίσω το ξενοδοχείο της», ο διευθυντής της Yeni D?zen (12.08.22) Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι η Bank of Scotland αποτάθηκε στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» στα κατεχόμενα για να της επιστραφεί το ξενοδοχείο Jasmine Court στην Κερύνεια και κατάφερε να εκδοθεί απόφαση αποζημίωσης υπέρ της ύψους 22,7 εκατομμυρίων στερλινών, όμως η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ακόμα παρά το γεγονός ότι πέρασαν δύο χρόνια από την έκδοσή της.

    Αναφέρει και τα εξής ο Μουτλούγιακαλι:

    «Δημιουργήσαμε μια δομή που ονομάζεται ‘Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών’ για να άρουμε την ντροπή των περιουσιών. Με την αρχή ‘ανταλλαγή, αποζημίωση, επιστροφή’ θα διασφαλιζόταν μια συμφωνία με τους ανθρώπους από τους οποίους πάρθηκε με την βία η περιουσία τους. Έτσι θα μειωνόταν η ντροπή μας ενώπιον του κόσμου. Δεν γίνεται!

    Υπάρχει ένα πολύ εντυπωσιακό παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο στην Κερύνεια. Το Jasmine! Παραμένει ‘κλειστό’ εδώ και πολύ καιρό, όμως στα χαρτιά φαίνεται ‘σαν ανοικτό’. Το ‘Γραφείο Κρατικών Κτημάτων και Υλικών’ το είχε νοικιάσει σε μια επιχείρηση από την Τουρκία. Όταν νοικιάζονται τέτοια μέρη χάνονται και οι ‘παραλίες’. Έτσι δεν μπορεί να εισερχόμαστε στις ωραιότερες πλαζ. Εμποδίζεται η πρόσβαση της κοινότητας στις θάλασσες.

    Ο πρώτος και νόμιμος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Jasmine Court με την έννοια της διεθνούς ιδιοκτησίας είναι μια διεθνής τράπεζα: Η Bank of Scotland. Λέγεται ότι ένας από τους μετόχους του ξενοδοχείου είναι και η Βασίλισσα της Αγγλίας. Υπάρχουν και Κύπριοι συνέταιροι. Θέλουν πίσω το ξενοδοχείο τους. Έκαναν αίτηση στην ‘Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών’ και εκδόθηκε απόφαση αποζημίωσης 22,7 εκατομμυρίων στερλινών. Πέρασαν δύο χρόνια, δεν εφαρμόστηκε η απόφαση. Δεν πληρώθηκε η αποζημίωση. Αν τώρα αυτοί οι άνθρωποι πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα προστεθεί ακόμα ένας φάκελος στις δεκάδες άλλους. Η Τουρκία θα καταδικαστεί πιθανώς για ακόμα μια φορά. Όταν το ερεύνησα για τελευταία φορά υπήρχαν 68 φάκελοι ‘που δεν έχουν εφαρμοστεί’. Κάποιες περιουσίες σε σχέση με το Βαρώσι (Varosha) δεν έχουν εξεταστεί καν. Η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών είχε ιδρυθεί για να αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο για τις περιουσίες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην απόφαση με ημερομηνία 1 Μαρτίου 2010 ως αποτέλεσμα της υπόθεσης Δημόπουλος που καταχωρήθηκε εναντίον της Τουρκίας, είχε ανακοινώσει ότι η επιτροπή ‘προσφέρει μια αποτελεσματική νομική θεραπεία’. Αν συνεχιστεί έτσι [η κατάσταση] θα ανακληθεί και αυτή η απόφαση και το μισό του νησιού θα γκρεμιστεί για τα καλά πάνω στο κεφάλι μας!

    Κινητοποιήθηκε, λέει, η Αγγλική Πρεσβεία και πήγε μέχρι τον Πρόεδρο της Τουρκίας Έρντογαν. Τελικά ο ‘αποτελεσματικός και ντε φάκτο έλεγχος’ είναι στην Τουρκία. Μια διεθνής επιχείρηση θέλει πίσω την ιδιοκτησία της. Την δική της περιουσία! Και επιπλέον είναι για χρόνια κλειστή και προβληματική. Από τη μια θέλουμε να ανοιχτούμε στον κόσμο και από την άλλη φοβόμαστε. Διότι ξέρουμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Δεν γίνεται έτσι με το να λες ‘εγώ ίδρυσα κράτος’ παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα μέσω της ‘περιουσίας’ του άλλου. Αν είναι έτσι, θα ιδρυθεί κράτος σε κάθε γωνιά!

    Καλά τι θα γίνει; Είτε θα λυθεί αυτή η υπόθεση, θα δοθεί η περιουσία, η ιδιοκτησία, το ξενοδοχείο στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες. Θα μπει στην υπηρεσία του τουρισμού αυτή η εγκατάσταση, θα κερδίσει η χώρα, θα κερδίσουν όλοι. Είτε θα πληρωθεί ‘αποζημίωση’ στην εταιρεία, αν δεχτεί. Δεν είναι δυνατόν να ζεις παραγνωρίζοντας όλα τα οικουμενικά δικαιώματα που υπάρχουν, [τις οικουμενικές] αξίες και [το οικουμενικό] δίκαιο. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Αγωγή» από την «ομοσπονδία» ποδοσφαίρου» εναντίον του Τατάρ

    Η Avrupa (12.08.22) γράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο της τουρκοκυπριακής λεγόμενης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αποφάσισε χθες ομόφωνα να καταχωρήσει «αγωγή για εξύβριση» εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, λόγω των πρόσφατων δηλώσεών για τον πρόεδρο της «ομοσπονδίας» Χασάν Σέρτογλου.

    «Έτσι ο Τατάρ έγινε ο πρώτος πρόεδρος της ΤΔΒΚ που οδηγείται στο δικαστήριο», αναφέρει η εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι εξάντλησε την υπομονή της κοινότητας ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κρύβεται πίσω από την σημαία και την Τουρκία και κατηγορεί ως «οπαδούς των Ελληνοκυπρίων και προδότες της πατρίδας» όλους όσοι τον επικρίνουν.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μιλώντας σε τουρκική τηλεόραση, ο Τατάρ απάντησε στις επικρίσεις του Σέρτογλου για το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι αθλητές δεν συμμετείχαν στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο λέγοντας: «Ποιος είσαι εσύ που βγαίνεις και λες ότι ο Τατάρ δεν μας εκπροσωπεί;» Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Σέρτογλου προσπάθησε να μετατρέψει την τουρκοκυπριακή «ομοσπονδία» ποδοσφαίρου σε μπάλωμα των Ελληνοκυπρίων.

    Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές, ο Σέρτογλου είπε ότι η «ομοσπονδία» του αγωνίστηκε σε όλες τις πλατφόρμες και πρόσθεσε: «Δεχτήκαμε απειλές θανάτου, κυκλοφορήσαμε με αστυνομικούς σωματοφύλακες, έβαλαν φωτιά στην ομοσπονδία μας, όμως δεν κάναμε βήμα πίσω από τον αγώνα μας».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αρθρογράφος: Οι αποσχιστικές πολιτικές ο λόγος των εμπάργκο

    «Οι αποσχιστικές πολιτικές είναι ο ουσιαστικός λόγος τόσο του αθλητικού εμπάργκο το οποίο συζητούμε τις τελευταίες μέρες όσο και των εμπορικών, τουριστικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων οικονομικών [?] εμπάργκο» γράφει στη σημερινή του στήλη ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (12.08.22) Ουνάλ Φιντίκ.

    Ο Φιντίκ αναφέρει ότι μέχρι την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν είχαν αποτέλεσμα τα εμπορικά, αθλητικά ή άλλα εμπάργκο, εκτός από το εμπάργκο στις συγκοινωνίες που επέβαλλαν οι Ελληνοκύπριοι, όπως υποστηρίζει.

    «Οι Τουρκοκύπριοι και μπορούσαν να εμπορεύονται τα προϊόντα που παρήγαγαν και να λαμβάνουν μέρος σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις», αναφέρει και προσθέτει:

    «Στις 15 Νοεμβρίου 1983 ανακηρύχθηκε η ΤΔΒΚ. Ιδού, ό,τι έγινε, έγινε μετά από αυτή την ημερομηνία. Πρώτα ήρθε το αθλητικό εμπάργκο. Οι τουρκοκυπριακές ομάδες άρχισαν να μην μπορούν να παίξουν παιχνίδια με τις ομάδες της Τουρκίας. Ύστερα, οι Ελληνοκύπριοι προσέφυγαν στο δικαστήριο λόγω της σφραγίδας της ΤΔΒΚ που τοποθετείται στα κασόνια των προϊόντων προς εξαγωγή. Σε αυτή τη υπόθεση που διήρκεσε χρόνια οι Τουρκοκύπριοι δεν έκαναν καν υπεράσπιση και τελικά χάθηκε η υπόθεση το 1994. Μετά από αυτή την απόφαση, η Ευρώπη άρχισε να επιβάλλει δασμό στα τουρκοκυπριακά προϊόντα. [?]

    Μήπως δεν ήταν οι άνεμοι ειρήνης που φυσούσαν στην χώρα ο κύριος λόγος της οικονομικής ανάπτυξης που ζήσαμε κατά την διαδικασία του Σχεδίου Ανάν το 2004; [?] Αυτό που βλέπουμε σε όλη αυτή την διαδικασία είναι ότι η οικονομία της βόρειας Κύπρου βιώνει μια συγκεκριμένη κινητικότητα σε περιόδους που οι Τουρκοκύπριοι κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης, παρ’ όλα τα εμπόδια των Ελληνοκυπρίων. Αντιθέτως, όταν απομακρυνθούμε από τις πολιτικές λύσης, η οικονομία μας εισέρχεται σε περίοδο κατάρρευσης.

    Ο λόγος της καταστροφής που ζούμε τώρα είναι πάλι οι αποσχιστικές πολιτικές. Βεβαίως, δεν υποτιμώ και την επίδραση της εισαγωγής του πληθωρισμού που πηγάζει από την χρήση της τουρκικής λίρας. Όμως, αυτό στο οποίο θέλω ουσιαστικά να σταθώ είναι ότι χρειάζεται να βάλουμε πολιτικές υπέρ της λύσης στη θέση των αποσχιστικών πολιτικών.

    Οι διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν για χρόνια στο πλαίσιο των ΗΕ με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα είχαν καταρρεύσει το 2017 στο Κραν Μοντάνα. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά δεν υπήρξε καμία σοβαρή συνάντηση ανάμεσα στις πλευρές.

    Επιπλέον, οι διοικήσεις της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ βγήκαν εκτός του πλαισίου των ΗΕ, λέγοντας ‘λύση δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα’ μετά από αυτή την ημερομηνία. Και δεν έμειναν με αυτό, είπαν στους αξιωματούχους των ΗΕ και στην ελληνοκυπριακή πλευρά ‘αν θέλετε διαπραγματεύσεις, πρώτα θα αναγνωρίσετε την ΤΔΒΚ’.

    Αυτή ήταν η νέα πολιτική με την οποία έφτασαν στο αποκορύφωμά τους οι αποσχιστικές πολιτικές και πλέον δεν βλέπουν την ανάγκη να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις.

    Λόγω αυτής της αποσχιστικής πολιτικής απέρριψαν χωρίς συζήτηση τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μας υπέβαλε πρόσφατα η ελληνοκυπριακή πλευρά. Όμως, αν τα διαπραγματευόμασταν και δεχόμασταν την διαπραγμάτευση του ανοίγματος του αεροδρομίου Ερτζιάν και του λιμανιού της Αμμοχώστου προς τον κόσμο έναντι του Βαρωσιού, ίσως μπορούσαμε να συζητήσουμε στο τραπέζι και την άρση των εμπάργκο.

    Η πιο σημαντική πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς που τυγχάνει αποδοχής στον κόσμο είναι η πολιτική προς την κατεύθυνση ότι ‘οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να ιδρύσουν 2 χωριστά κράτη σε αυτό το μικρό νησί διαμελίζοντας το κοινό κράτος μας’. Και αυτό που κάνουν οι αποσχιστές σε εμάς και στην Τουρκία είναι να μεταφέρουν νερό στον μύλο αυτής της πολιτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Οι Τουρκοκύπριοι έχουν χορτάσει από αυτές τις πολιτικές. Ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε πουθενά με αυτές και ότι είμαστε καταδικασμένοι στην μοναξιά σε περιόδους που δεν μιλάμε την γλώσσα την οποία καταλαβαίνει ο κόσμος και προτάσσουμε την απόσχιση.

    Γνωρίζουμε πολύ ξεκάθαρα και ότι δεν θα έχουμε δυνατότητα να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας ως κοινότητα ενόσω η μόνη διέξοδός μας είναι η Τουρκία. Ας μην ξεχνάμε, αν δεν μπορέσουμε να απαλλαχτούμε από αυτό, δεν θα μπορέσουμε και απαλλαχτούμε και από τον αφανισμό».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επικρίσεις στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την συνάντηση Τατάρ-Αλίγιεφ

    Ο παράνομος Bayrak (12.08.22, brtk.net) μεταδίδει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος επέκρινε την δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας για την συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

    Υποστηρίζοντας ότι η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών δείχνει «πόσο ενοχλημένο είναι από την αποδοχή της πραγματικότητας ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του νησιού και ότι υπάρχουν δύο κράτη στο νησί», κατά την έκφρασή του, το λεγόμενο υπουργείο ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Αποκαλύφθηκε για ακόμα μια φορά με αυτή την δήλωση ότι η ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου ακολουθεί πολιτική προστασίας του στάτους κβο στο νησί και εξαναγκασμού του τουρκοκυπριακού λαού να ζει κάτω από απάνθρωπη απομόνωση. Αυτή είναι μια πολιτική ξεπερασμένη που τολμά να χρησιμοποιεί ακόμα και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στοιχείο απειλής. Παρά την ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου που καταφεύγει σε κάθε κακοπροαίρετο μέσο για να μην αφήσει περιθώριο ζωής στον τουρκοκυπριακό λαό, η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον αγώνα της για να πάρει την θέση που δικαιούται εντός της διεθνούς κοινότητας, υπερασπιζόμενη την υπόθεσή της μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ένταση στα κατεχόμενα λόγω της μεταρρύθμισης στους «δήμους»

    Η K?br?s (12.08.22) γράφει ότι η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα μετέφερε την μελέτη που αφορά την μεταρρύθμιση στους «δήμους» στην «αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή» όπου χρειάζεται απλή πλειοψηφία για να περάσει και όχι στην «Ad-Hoc επιτροπή» για τις αποφάσεις της οποίας υπάρχει η προϋπόθεση της ομοφωνίας.

    Οι «δημοτικές εκλογές» προβλέπεται ότι θα διεξαχθούν στις 27 Νοεμβρίου και η «κυβέρνηση» φαίνεται αποφασισμένη να περάσει την μεταρρύθμιση πριν τις 27 Σεπτεμβρίου που θα αρχίσουν οι «εκλογικές απαγορεύσεις», αναφέρει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι στην «αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή» υπάρχουν τρία μέλη από τον μεγάλο εταίρο του «κυβερνητικού συνασπισμού», δηλαδή το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) και δύο από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).

    Οι συντεχνίες των εργαζομένων στους «δήμους» Dev-?? και BES εγκατέλειψαν την συνεδρία τις βραδινές ώρες όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα τίθετο σε ψηφοφορία η μελέτη και ανακοίνωσαν ότι θα διεξήγαγαν νωρίτερα την εκδήλωση διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή.

    Οι εργαζόμενοι στους «δήμους» Λευκωσίας, Γερολάκκου, Δικώμου, Κυθρέας και Γκιόνελι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της «βουλής» με τα υπηρεσιακά τους οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν και εργαζόμενοι σε άλλους «δήμους» με τα υπηρεσιακά τους οχήματα.

    Μετά την έναρξη της διαδήλωσης, οι πρόεδροι των συντεχνιών των εργαζομένων στους «δήμους» Dev-?? και BES, Κοράλ Ασάμ και Μουσταφά Γιαλίνκαγια αντίστοιχα, κλήθηκαν στην «επιτροπή» για συζήτηση. Σε δηλώσεις κατά την είσοδό τους στην «βουλή» ανέφεραν ότι αυτή δεν είναι μεταρρύθμιση, ότι είναι προσπάθεια επιβολής που γίνεται και ότι θα ακολουθήσει χάος μετά από αυτήν. «Εμείς προσπαθούμε να εμποδίσουμε αυτό το χάος», πρόσθεσαν.

    Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εκπρόσωποι της «ένωσης δήμων» στην εν λόγω «κοινοβουλευτική επιτροπή» και ότι δεν είναι μεταρρύθμιση μια μεταρρύθμιση στη οποία δεν συμμετέχει ο «λαός». «Ακόμα δεν κατέβηκαν στους δρόμους οι εργαζόμενοι του τουρκικού δήμου Λευκωσίας. Αν κατέβουν, κανένας τους δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην καρέκλα του», πρόσθεσε.

    Η K?br?s Postas? (12.08.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι πέρασε με πλειοψηφία από την «αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή» και εστάλη στην ολομέλεια της «βουλής» το «νομοσχέδιο» που αφορά την συνένωση «δήμων».

    Οι εργαζόμενοι στους «δήμους» απέσυραν τα οχήματά τους που βρίσκονταν μπροστά από την «βουλή» μέχρι να χαράξουν «νέο οδικό χάρτη». Αναμένεται ότι οι συντεχνίες θα συναντηθούν σήμερα στις 14.00 η ώρα για να καθορίσουν τον νέο οδικό χάρτη τους.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Όζερσαϊ: Η Τουρκία θέλησε «πρωθυπουργό» τον Ουστέλ

    Η K?br?s Postas? (12.08.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θέλησε να γίνει «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος ο Ουνάλ Ουστέλ.

    Μιλώντας σε εκπομπή της διαδικτυακής K?br?s Postas? TV, ο Όζερσαϊ ανέφερε:

    «Ποιος θέλησε να γίνουν υπουργοί συγκεκριμένα ονόματα στο υπουργικό συμβούλιο ή να φύγουν από το υπουργείο; Ενώ υπάρχει εκεί αυτή η πραγματικότητα, δεν μπορούμε να αναμένουμε ο Ουστέλ να νιώσει υπεύθυνος έναντι του UBP ή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων».

    Σημειώνοντας ότι σε μέρος που δεν υπάρχει αντιπολίτευση δεν υπάρχει και κυβέρνηση, ο Όζερσαϊ είπε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το κόμμα του αποφάσισε να αποσυρθεί από την «βουλή» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια κυβέρνηση που συστάθηκε με εξαναγκασμό. Υπάρχει ένα κόμμα που δεν πήρε την νομιμότητά του από το ίδιο το κόμμα του, από τον Τουρκοκύπριο ψηφοφόρο. Αυτή η κυβέρνηση δεν νιώθει υπεύθυνη και δεν θα εκπληρώσει τα καθήκοντα που της ανατίθενται».

    Σημειώνοντας ότι οι δασικές πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει διήρκεσαν μέρες όμως παρά ταύτα ο διευθυντής του «τμήματος δασών» απολύθηκε από τα καθήκοντά του για άλλους λόγους, ο Όζερσαϊ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έφεραν σε σημείο και τους άθεους να προσεύχονται για να βρέξει και να σβήσει η πυρκαγιά».

    Αναφερόμενος στις «βουλευτές» του ΗΡ Αϊσιεγκιούλ Μπαϊμπάρς και Ζιαλέ Ρεφίκ Ρότζερς, οι οποίες δεν παραιτήθηκαν από την «βουλή» όπως ο ίδιος δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα «και στην βουλή και στους δρόμους», ο Όζερσαϊ διερωτήθηκε πού βρίσκονται τώρα σε αυτό τον αγώνα.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι οι μικροί «κυβερνητικοί εταίροι» DP και YDP «παρέδωσαν το κλειδί στο UBP», ο Όζερσαϊ είπε ότι πρέπει να σμικρύνουν την διάρκεια ζωής της «κυβέρνησης» και πρόσθεσε: «Αν μια κυβέρνηση που συστάθηκε με εξαναγκασμό φύγει από μόνη της, κρίμα σε όλους μας. Αν δεν μπορέσουμε να διώξουμε μια κυβέρνηση που συστάθηκε με εξαναγκασμό κρίμα σε όλους μας».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ρώσος δημοσιογράφος συνελήφθη στην Τύμπου

    Η K?br?s (12.08.22) γράφει ότι συνελήφθη χθες το πρωί στο «αεροδρόμιο» της Τύμπου καθώς επιχειρούσε να φύγει από τα κατεχόμενα με πλαστό βελγικό διαβατήριο ο ρωσικής καταγωγής δημοσιογράφος Adam Avshev, ο οποίος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2017, αλλά απορρίφθηκε το αίτημά του και εισήλθε στα κατεχόμενα «παράνομα» πριν ένα χρόνο (στις 09.07.2021) ευρισκόμενος μέσα στον χώρο αποσκευών ενός οχήματος, επειδή επρόκειτο να απελαθεί στην Ρωσία.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στο «επαρχιακό δικαστήριο» της κατεχόμενης Λευκωσίας με κατηγορίες όπως «πλαστογραφία επίσημου εγγράφου», «κυκλοφορία πλαστού εγγράφου» και «παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής» και διατάχθηκε η κράτησή του για μία ημέρα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Συνάντηση Τατάρ στα κατεχόμενα με τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες

    Ο παράνομος Bayrak (12.08.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε στο γραφείο του στα κατεχόμενα με τον Μπεκίρ Ουϊσάλ, πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος διορίστηκε πρέσβης της χώρας του στις Βρυξέλλες.

    Μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Τατάρ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ουϊσάλ στα νέα καθήκοντά του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο το Κυπριακό κατά τις διάφορες συναντήσεις του στις Βρυξέλλες.

    Ο Τατάρ είπε ότι θα χαρεί να συνεχίσουν να συνεργάζονται στη διαχείριση της «εθνικής υπόθεσης».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδερφών μας στην Κύπρο»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.08.22, aa.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της ίδιας όσο και των «αδελφών» της στην Κύπρο και ταυτοχρόνως είναι και ικανή να το πράξει.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ακάρ κλήθηκε να σχολιάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ισχυρίστηκε ότι παρά την έκκληση της Τουρκίας για διάλογο, ορισμένοι πολιτικοί ειδικά στην Ελλάδα ενεργούν σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και αυξάνουν τις προκλητικές τους ενέργειες και δηλώσεις, κατά την έκφρασή του.

    Υποστηρίζοντας ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος, ο Ακάρ πρόσθεσε: «Ευχόμαστε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να είναι θάλασσα φιλίας για την ειρήνη και την ασφάλεια. Είμαστε αποφασισμένοι, αποφασιστικοί στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων, των δικαίων και των συμφερόντων της Τουρκίας και των αδελφών μας στην Κύπρο και ευτυχώς είμαστε ικανοί γι’ αυτό».

    Ο Ακάρ υπενθύμισε ότι θα εορταστεί η 100η επέτειος της νίκης της Τουρκίας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922, η οποία τερμάτισε την «ελληνική απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες» πριν από έναν αιώνα, όπως ισχυρίστηκε και υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν σε καταστροφή.

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας επίσης αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με τα εξής λόγια: «Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες στην περιοχή με κανέναν τρόπο και δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι και αδρανείς απέναντι σε ό,τι θα κάνουν».

    Ο Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία για απομάκρυνση των μελών της «αποσχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης» από το συριακό έδαφος και υποστήριξε ότι αυτές οι δύο χώρες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη συμφωνία.

    «Ειδικά πρόσφατα, οι παρενοχλήσεις και οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί από την περιοχή Τελ Αμπιάντ και Μανμπίτζ. Έχει σχεδόν μετατραπεί σε φωλιά και καταφύγιο τρομοκρατών. Δε διστάσουμε να απαντήσουμε χωρίς δισταγμό στις απόπειρες επίθεσης και παρενόχλησης», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

    (ΓΜ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.08.22, aa.com.tr),

    ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά που της δόθηκαν υπό όρους και ισχυρίστηκε ότι αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον είπε ότι η Τουρκία έχει θέσει το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα και ότι θα παρακολουθούν το θέμα.

    Μιλώντας στα κατά την τελετή λήξης της 13ης Διάσκεψης Πρεσβευτών και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είπε ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία συνάντηση με την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, εκτός από έναν απλό χαιρετισμό με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Χουλούσι [Ακάρ] έκανε επίσης δηλώσεις για το θέμα αυτό στη διάσκεψή μας ξέρετε. Για παράδειγμα, σχετικά με τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατών. Είναι η σειρά μας να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση, αλλά ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας και οι αρμόδιοι δεν έρχονται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν διερευνητικές συνομιλίες, παλαιότερα γνωστές ως συμβουλευτικές συνομιλίες. Όλα τα προβλήματα είναι εδώ. [?] Η Τουρκία έχει τη βούλησή να τα επιλύσει όλα με ολοκληρωμένο τρόπο. Αλλά και η Ελλάδα παίζει με τον χρόνο».

    «Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο»

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρας και πρόσθεσε ότι θα λεχθεί στην ΕΕ θα ενημερωθεί το εξής: «Άρετε τα πολιτικά εμπόδια με την τεχνική έννοια, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε». Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία δεν βλέπει μια ειλικρινή προσέγγιση ως προς τις διαπραγματεύσεις από την ΕΕ και ότι υπάρχει μια κωλυσιεργία.

    Έχει ξεκινήσει διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο

    Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με Ισραήλ και Αίγυπτο ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εξομάλυνσης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Αυτή η διαδικασία εξομάλυνσης δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τις αρχές μας, ιδίως όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα και την Ιερουσαλήμ. Ως αποτέλεσμα, κάνουμε επίσης βήματα σε αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης με το Ισραήλ, αμοιβαίες επισκέψεις και διάλογο. [?] Θα θέλαμε να ανακτήσουμε τη δυναμική που έχουμε επιτύχει με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με την Αίγυπτο».

    «Πρέπει να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στη Συρία»

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει άμεση διπλωματική επαφή με τη Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν υπάρχουν επαφές αυτή τη στιγμή. Ο Πρόεδρός μας έχει ήδη απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Εξάλλου, εδώ και πολύ καιρό ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ‘Να κανονίσουμε να συναντηθείς με το καθεστώς’... Ήθελαν να φέρουν σε επαφή τον Άσαντ και τον Πρόεδρό μας. Ο Πρόεδρός μας απάντησε ότι θα ήταν χρήσιμο να συναντηθούν οι μυστικές υπηρεσίες».

    Σχετικά με τις επαφές Συρίας ? Τουρκίας ο Τσαβούσγολου είπε τα εξής: «Στη συνάντηση των Αδεσμεύτων στο Βελιγράδι, είχα μια σύντομη συνομιλία με τον Σύρο Υπουργό Εξωτερικών, ενώ συνομιλούσα με άλλους υπουργούς. [?] Είπα ότι η μόνη διέξοδος για αυτή τη χώρα είναι η πολιτική συμφιλίωση. Οι τρομοκράτες πρέπει να εξαλειφθούν. Όποιοι κι αν είναι, όποιο κι αν είναι το όνομά τους, αλλά από την άλλη πλευρά, είπαμε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη ανάμεσα στους Σύρους που βρίσκονται στην αντιπολίτευση και το καθεστώς και ότι εμείς, ως Τουρκία, θα μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε αυτό».

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Η εδαφική ακεραιότητα και η ειρήνη μιας χώρας δίπλα μας μάς επηρεάζει άμεσα με τη θετική έννοια. Αντιθέτως, βλέπουμε πόσο πολύ μας έχουν επηρεάσει οι εξελίξεις. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε πάντα τον αγώνα κατά των αυτονομιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Εξάλλου, δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις στη Συρία».

    «Αν δεν υπάρξει ενότητα η Συρία κινδυνεύει με διαμελισμό»

    Αναφορικά με την δράση των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε: «Ο μόνος στόχος του YPG/PKK είναι να διαμελίσει τη Συρία. Προκειμένου να αποτραπεί ο διαμελισμός της Συρίας, πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή διοίκηση στη Συρία, μια βούληση που μπορεί να κυριαρχήσει σε κάθε γωνιά της επικράτειάς της μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενότητας και της αλληλεγγύης».

    «Είμαστε Υπουργείο Εξωτερικών με παρουσία σε 5 ηπείρους»

    Ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο με 255 ξένες αποστολές και «μπορούμε να πούμε ότι διαθέτουμε ένα Υπουργείο Εξωτερικών με μάτια, αυτιά και χέρια στις πέντε ηπείρους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    (ΓΜ)

    [03] Ντονμέζ: Εργαζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων στο Άκκουγιου

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.08.22 aa.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στο γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιτ Χαν που ξεκίνησε για την πρώτη του αποστολή προχθές και δήλωσε: «Οι έρευνες του γεωτρύπανου Αμπντούλχαμιτ Χαν θα διαρκέσουν 45-60 μέρες. Θα ολοκληρώσουμε τις γεωτρήσεις μας σε αυτή την περίοδο».

    Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Αnkara Anatolia, o Ντονμέζ επισήμανε ότι υπάρχουν 4 γεωτρύπανα στον ενεργειακό στόλο της Τουρκίας μαζί το Αμπντούλχαμιτ Χαν, για το οποίο ανέφερε ότι: «Παρόλο που διαθέτει πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με τα άλλα γεωτρύπανα μας, το Αμπντούλχαμιτ Χαν είναι ένα πλοίο που θα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά. Υπάρχουν 5 τέτοια στον κόσμο. Μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτήσεις έως και 12 χιλιάδες 200 μέτρα»

    Αναφορικά με τις έρευνες στη Μεσόγειο, ο Ντονμέζ δήλωσε τα εξής: «Κάθε γεώτρηση δεν οδηγεί σε ανακάλυψη, παρέχει ωστόσο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον γεωλογικό σχηματισμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε το πεδίο. Έχουμε εξοικειωθεί τόσο με τη Μεσόγειο όσο και με τη Μαύρη Θάλασσα. Είχαμε κάνει ένα διάλειμμα για 2 χρόνια λόγω ημερολογιακής συμφόρησης. Τώρα επιστρέφουμε και πάλι στη Μεσόγειο».

    Ο Ντονμέζ αναφέρθηκε επίσης σε πρόβλημα που προέκυψε κατά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Άκκουγιου και είπε ότι το θέμα τέθηκε στη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αναμένεται το πρόβλημα να επιλυθεί σύντομα και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν κωλύματα στο χρονοδιάγραμμά τους.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 12 August 2022 - 21:24:37 UTC