Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 153/2022 11.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αναβαθμίστηκε το καθεστώς της «ΤΔΒΚ» με το Αμπντουλχαμίτ Χαν, λέει ο Τατάρ
  • [02] Στόχος του να μεταφέρει την «ΤΔΒΚ» στην παγκόσμια σκηνή, δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] Τατάρ: «Ο Αλίγιεφ μου είπε ότι με περιμένει στο Μπακού»
  • [04] Ουστέλ: Θα δημιουργήσει διαφορά στην ισορροπία δυνάμεων το Αμπντουλχαμίτ Χαν
  • [05] Τορέ: «Σε κάποια μέρη σπάζουμε το εμπάργκο γιατί όχι και στους Ισλαμικούς Αγώνες;»
  • [06] Εμπορικό Επιμελητήριο Άγκυρας: «Θέλουμε να κατοχυρωθεί η ύπαρξή μας στο νησί»
  • [07] Πάει Μόσχα για εξαγωγές χαλλουμιού το «βιομηχανικό επιμελητήριο»
  • [08] Αντιδράσεις για «μυστικό διαγωνισμό» για το νέο «προεδρικό μέγαρο»
  • [09] Το 40% των εργαζομένων στα κατεχόμενα είναι παράνομοι, λέει ο Τάτσοϊ
  • [10] Ρεκόρ επισκέψεων στο περίκλειστο Βαρώσι
  • [11] Δύο θάνατοι και 1,439 κρούσματα Covid-19 την τελευταία εβδομάδα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σεντόπ: Άργησε 10 χρόνια η τουρκική εισβολή στην Κύπρο λόγω ανεπαρκούς εξοπλισμού
  • [02] Ντονμέζ: Το Αμπντούλχαμιτ Χαν έφτασε στο μέρος της πρώτης του αποστολής
  • [03] «Ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσει το Αμπντούλχαμιτ Χαν;»
  • [04] «Πεσόντες της Κύπρου συνοδεύουν το Αμπντούλχαμιτ Χαν που μετέβη στην πρώτη του αποστολή»
  • [05] Έρντογαν: «Οι σχέσεις Τουρκίας- Σλοβενίας θα ενισχυθούν σε όλους τους τομείς»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αναβαθμίστηκε το καθεστώς της «ΤΔΒΚ» με το Αμπντουλχαμίτ Χαν, λέει ο Τατάρ

    Η Vatan (11.08.22) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον απόπλου του πλοίου γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν στην πρώτη αποστολή του αναβαθμίστηκε το καθεστώς της «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σε γραπτή δήλωση της λεγόμενης προεδρίας, αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Επαρχιακή Διοίκηση της πόλης Καράμαν στην Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο απόπλους του νέου τουρκικού γεωτρύπανου τους δίνει δύναμη και είναι ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανακάλυψης του πλούτου που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Σε όλες αυτές τις σχέσεις έχει και η ΤΔΒΚ ρόλο και σημασία, διότι σε τελική ανάλυση η ΤΔΒΚ είναι ένα τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Είπα σε άλλους ηγέτες κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ με τον οποίο συναντήθηκα ψες, ότι αυτό το τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κομμάτι του ισλαμικού κόσμου. Βλέπουμε ότι αναβαθμίζεται πιο πολύ με τον χρόνο το καθεστώς της ΤΔΒΚ κατά την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο με συνέχιση των καλύτερων σχέσεων με την Τουρκία. Όλες αυτές οι εξελίξεις μας δίνουν δύναμη».

    Υποστηρίζοντας ότι ακόμα συνεχίζονται κάποιες αδικίες κατά του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Αυτές οι αδικίες συνεχίζονται με την έννοια του εμπάργκο. Με την στήριξη της Τουρκίας αναπτύσσουμε την ΤΔΒΚ σταδιακά, δόξα τω Θεώ. Επομένως, το μήνυμα που δίνουμε στον κόσμο σε κάθε πλατφόρμα είναι ότι ο λαός της ΤΔΒΚ υπερασπίστηκε και θα υπερασπίζεται την δίκαιη υπόθεσή του. Η Τουρκία είναι πάντα δίπλα στην ΤΔΒΚ. Με το αναβαθμισμένο καθεστώς και την αξία της στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύει την ΤΔΒΚ και οικονομικά. Παρά τα κάθε είδους αρνητικά της μη αναγνώρισης τόσο στον τουρισμό όσο στην ροή φοιτητών όσο και στο εμπόριο, βλέπουμε ότι ο λαός της ΤΔΒΚ συνεχίζει αυτές τις υποθέσεις με επιτυχία».

    Αναφερόμενος στη μη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων νέων στους 5ους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης που διεξάγονται στο Ικόνιο, ο Τατάρ είπε ότι για πολιτικούς λόγους συμμετέχουν στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) ως παρατηρητές και όχι ως πλήρες μέλος και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό τον λόγο δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στους εν λόγω αγώνες. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Φυσικά οι νέοι μας λυπούνται. Προχθές είχα διάφορες επαφές με την στήριξη του Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, μετέφερα αυτό το πρόβλημα. Σε τελική ανάλυση, η ΤΔΒΚ και ο λαός της θέλει να συμμετέχει με τους νέους της σε κάθε πλατφόρμα. Είναι το πιο φυσιολογικό της δικαίωμα. Άλλωστε ο αθλητισμός είναι αδελφοσύνη, αλληλεγγύη και ομορφιές. Ευχή και επιθυμία μου, θέλω να απευθυνθώ στον λαό μου, με τις επαφές που έκανα και την στήριξη της Τουρκίας, πρώτα ο Θεός, στους επόμενους αγώνες, που υπολογίζεται να γίνουν το 2025, θα λάβει μέρος και η νεολαία της ΤΔΒΚ και η νεολαία της Τουρκίας. Αυτή είναι η προσδοκία και η ευχή μας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στόχος του να μεταφέρει την «ΤΔΒΚ» στην παγκόσμια σκηνή, δηλώνει ο Τατάρ

    Η G?ne? (11.08.22) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ υπάρχει στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα» και ότι θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για την καλύτερη προστασία των εθνικών τους συμφερόντων μαζί με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Στόχος μου είναι η μεταφορά της ΤΔΒΚ στην παγκόσμια σκηνή με την στήριξη και της Τουρκίας», ανέφερε σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Καραμάνογλου Μεχμέτμπεϊ με θέμα «Ο Αγώνας Ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου στο Νησί».

    Σημειώνοντας ότι το κυπριακό ζήτημα δεν είναι μόνο ένας αγώνας ύπαρξης που διεξάγουν εδώ και αιώνες οι Τούρκοι της Κύπρου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Εμπεριέχει και πάρα πολλούς παγκόσμιους και τοπικούς αγώνες. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο ένας αγώνας Τούρκων-Ελλήνων, ταυτοχρόνως είναι και αγώνας ύπαρξης του τουρκισμού στο νησί, ένας αξιοπρεπής αγώνας που διεξήγαγε κατά της επιθετικής πλειοψηφίας ένας καταπιεσμένος λαός που ήταν η μειοψηφία αριθμητικά, είναι αγώνας προστασίας της κουλτούρας μας, της γλώσσας μας, της ταυτότητάς μας και ταυτοχρόνως είναι ένας αγώνας σύγκρουσης πολιτισμών [?]

    Θέλω να υπογραμμίσω ένα σημαντικό σημείο εδώ. Ο λαός μας ουδέποτε τέθηκε κάτω από την ελληνοκυπριακή κυριαρχία, παρά το γεγονός ότι εκδιώχθηκε με την βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας ήταν ίσος ιδρυτικός εταίρος και επιχειρήθηκε να μετατραπεί σε μειονότητα και παρά την κάθε είδους καταπίεση που υπέστη [?]

    Παρ’ όλες τις πιέσεις, την απομόνωση και τα εμπάργκο, είναι μια πραγματικότητα η ΤΔΒΚ που εκπροσωπεί την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Η ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο, ελεύθερο και σύγχρονο κράτος με όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς της [?]».

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε ότι απέτυχαν οι συνομιλίες για επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης και ότι με την εκλογή του στην «προεδρία» ο «λαός» εξέφρασε την στήριξή του σε λύση στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών, την οποία ο ίδιος είχε θέσει στην ημερήσια διάταξη πριν τις «εκλογές» του 2020.

    Σημειώνοντας ότι δοκιμάστηκαν όλες οι μέθοδοι και συζητήθηκαν όλα τα θέματα κατά τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πέραν των πενήντα χρόνων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο βασικός λόγος κατάρρευσης των προσπαθειών για ομοσπονδία είναι το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν τον εαυτό τους ως τον μόνο νόμιμο «κηδεμόνα» του νησιού και η προσπάθειά τους να «μπαλώσουν» τους Τουρκοκύπριους στο συνεταιρικό κράτος το οποίο κατέκτησαν με την βία το 1963.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος κατέθεσε «νέες προτάσεις λύσης» κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που διεξήχθη στην Γενεύη το 2021 με πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό είναι η αρχή μιας νέας περιόδου και το μοναδικό μοντέλο λύσης από το οποίο θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ζωτικής σημασίας και για την ασφάλεια της Τουρκίας και ότι «σε αυτό το σημείο που ταυτίζονται πλήρως τα συμφέροντα της Τουρκίας με τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση της ΤΔΒΚ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η «ΤΔΒΚ» διαθέτει «μια νόμιμη κρατική δομή» που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Έστω και αν δεν την αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ υπάρχει στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την καλύτερη προστασία των εθνικών συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο με την μητέρα πατρίδα μας Τουρκία».

    Αναφέροντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα γίνει ποτέ μειονότητα των Ελληνοκυπρίων, ο Τατάρ είπε ότι δικό του καθήκον είναι η προστασία του «κράτους», της κυριαρχίας, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του «λαού» και η περαιτέρω ενίσχυση των ακλόνητων δεσμών με την Τουρκία. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι συνιδιοκτήτης αυτού του νησιού και έχει εκ γενετής δικαίωμα κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Αυτό δεν είναι νέο δικαίωμα ή δικαίωμα που τώρα διεκδικείται. Είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα που η ελληνοκυπριακή πλευρά σφετερίζεται χρόνια και προσπαθεί να το κάνει να ξεχαστεί. Η ΤΔΒΚ που είναι ένα κράτος με όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς εκτός του διεθνούς δικαίου είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμη όσο η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία που τουλάχιστον τα μισά άρθρα του συντάγματός της ανεστάλησαν και μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ουδέποτε θα εγκαταλείψει την κυριαρχική της ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Ο Αλίγιεφ μου είπε ότι με περιμένει στο Μπακού»

    Η K?br?s Postas? (10.08.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ τον προκάλεσε να επισκεφθεί το Μπακού.

    Μιλώντας ψες στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, ο Τατάρ αναφέρθηκε στις επαφές που πραγματοποίησε εκεί και σε λεπτομέρειες της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στο Ικόνιο στο περιθώριο των 5ων Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης.

    «Ήταν μια ειλικρινής συνάντηση με τον κ. Αλίγιεφ», είπε ο Τατάρ σημειώνοντας ότι ανέφερε πως θεωρεί την «ΤΔΒΚ», την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ως «ένα έθνος τρία κράτη» και πρόσθεσε: «Και ο κ. Αλίγιεφ ανέφερε ότι στηρίζουν τον τουρκοκυπριακό λαό. Είπε ότι θα παρακολουθεί την ανάπτυξη των σχέσεων της ΤΔΒΚ με τον Αζερμπαϊτζάν και ότι με περιμένει στο Μπακού κατά την προσεχή περίοδο».

    Σημειώνοντας ότι στο Ικόνιο συμμετείχε σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος Έρντογαν προς τιμή των αρχηγών κρατών που παρέστησαν στην τελετή έναρξης των αγώνων, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Σε αυτό το γεύμα μοιράστηκα με τον κ. Έρντογαν και τους άλλους ηγέτες την λύπη που νιώθω για το γεγονός ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν οι νέοι της ΤΔΒΚ στους αγώνες. Εξήγησα τα αθλητικά εμπάργκο και την απομόνωση. Είμαστε μέλος παρατηρητής της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας. Αυτό που επιθυμούμε όλοι μας είναι να λαμβάνουν μέρος οι νέοι μας σε τέτοιους αγώνες. Όμως υπάρχουν προβλήματα. Για να ξεπεραστούν αυτά πρέπει να αναβαθμιστεί το καθεστώς της ΤΔΒΚ. Αυτοί οι αγώνες θα διεξαχθούν ξανά το 2025 σε μια άλλη ισλαμική χώρα. Θα συνεχίσει ο αγώνας μας για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι νέοι μας».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ουστέλ: Θα δημιουργήσει διαφορά στην ισορροπία δυνάμεων το Αμπντουλχαμίτ Χαν

    Ο παράνομος Bayrak (11.08.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ εξέφρασε ενθουσιασμό, περηφάνεια και ευτυχία για τον απόπλου του 4ου πλοίου γεωτρύπανου της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Χαν προκειμένου να λάβει μέρος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην «Γαλάζια Πατρίδα».

    «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι στα πλοία που θα συνοδεύουν το Αμπντουλχαμίτ Χαν στο ταξίδι του στην Γαλάζια Πατρίδα δόθηκαν τα ονόματα Χακάν, Κουτσί και Μουράτ, που είναι τα παιδιά του μακαρίτη ταγματάρχη Νιχάτ Ιλχάν τα οποία σκοτώθηκαν το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου 1963», ανέφερε και υποστήριξε ότι θα δημιουργήσει σημαντική διαφορά στις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή η έναρξη των εργασιών του πλοίου γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν και η προσθήκη του στον στόλο της Τουρκίας, η οποία «δεν ξεχωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ από τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα σε κάθε πλατφόρμα».

    «Είναι πλήρης η πεποίθησή μας ότι θα μας προσθέσει μεγάλη δύναμη το πλοίο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν στις αναζητήσεις για δικαιώματα που διεξάγουμε μαζί με τη μητέρα πατρίδα στην Γαλάζια Πατρίδα», είπε και ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες και οι γεωτρήσεις που διεξάγονται εκ μέρους της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται εντός των πεδίων κυριαρχίας της τουρκικής πλευράς και δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα οι «αστήρικτες», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις εκ μέρους της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής πλευράς και η στάση τους με στόχο την κλιμάκωση της έντασης, όπως ισχυρίστηκε.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Τορέ: «Σε κάποια μέρη σπάζουμε το εμπάργκο γιατί όχι και στους Ισλαμικούς Αγώνες;»

    Η G?ne? (11.08.22) γράφει ότι o πρόεδρος της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι αθλητές δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος στους 5ους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο και διερωτήθηκε πού είναι η ισλαμική αλληλεγγύη.

    Κληθείς σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή του G?ne? TV να σχολιάσει τις επικρίσεις κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο θέμα αυτό, ο Τορέ είπε ότι προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ότι μετέβη εκεί ο Τατάρ και είχε επαφές με εκπροσώπους της Τουρκίας και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και υποστήριξε:

    «Όμως άλλη τόση λύπη προκαλεί το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος σε εκείνες τις δραστηριότητες οι αθλητές της ΤΔΒΚ. Εμείς λέμε ισλαμική αλληλεγγύη. Πού είναι η ισλαμική αλληλεγγύη εδώ; Τότε γιατί δεν σέβεστε, δεν παίρνετε τους αθλητές της ΤΔΒΚ; Θυμώνουμε με την UEFA, θυμώνουμε με την FIFA. Γιατί δεν υπάρχουν οι νέοι μας στις παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις. Επομένως, νομίζουμε ότι οι Τουρκικές Δημοκρατίες ή τα ισλαμικά κράτη είναι πιο κοντά μας από πνευματικής άποψης ή είναι μαζί μας. Καλά, γιατί δεν γίνονται δεχτοί οι νέοι της ΤΔΒΚ εκεί; Είναι και αυτό ένα εμπάργκο. Είναι απομόνωση. Πρέπει να εκλείψουν αυτά. Εγώ σέβομαι την μετάβαση του προέδρου της δημοκρατίας στο Ικόνιο. Δεν απευθύνω καμία επίκριση. Και θεωρώ πολύ βαριές κάποιες επικρίσεις που έγιναν. [?] Όμως, πρέπει να τονιστεί αυτό σοβαρά γιατί δεν υπάρχουν οι νέοι της ΤΔΒΚ στους Αγώνες ισλαμικής Αλληλεγγύης. Πού είναι το λάθος, το σφάλμα; Ποιος τα κάνει έτσι αυτά;

    Στο πλαίσιο των αθλητικών αγώνων συμμετέχουν 56 χώρες και μερικές χώρες επηρεάζονται από διάφορες χώρες, όπως την Ρωσία και τις χώρες της ΕΕ. Αυτά δεν είναι ευχάριστα.

    Η εθνική ομάδα μας Karate Judo Aikido έλαβε μέρος σε αγώνες στην Βουλγαρία με επιτυχία. Αυτοί είναι διεθνείς αγώνες. Τις προάλλες υπήρξαν αγώνες χειροσφαίρισης. Και πάλι αθλητές πέντε χωρών αγωνίστηκαν στην χώρα μας και έκαναν [αγώνες] μαζί μας. Τέτοιου είδους διεθνείς διοργανώσεις υπάρχουν και στην χώρα μας. Σε κάποια μέρη σπάζει το εμπάργκο. Γιατί οι ισλαμικές χώρες δεν κάλεσαν τους αθλητές της ΤΔΒΚ στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης. Το θεωρώ ντροπή αυτό. Αν υπάρχει κάποια έλλειψη όπου δεν έχουμε συμμετοχή, νομίζω ότι πρέπει να ξεπεραστεί. Όταν κοιτάξουμε από τις προηγούμενες περιόδους έρχονται από διάφορες χώρες στην χώρα μας και λαμβάνουν μέρος σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επομένως, πρέπει να εργαστούμε όπου έχουμε έλλειψη και να τα τονίζουμε μεγαλοφώνως αυτά».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Εμπορικό Επιμελητήριο Άγκυρας: «Θέλουμε να κατοχυρωθεί η ύπαρξή μας στο νησί»

    Η Vatan (11.08.22) γράφει ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο Άγκυρας (ΑΤΟ) επισκέφθηκε o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά την διάρκεια της παραμονής του στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το ΑΤΟ, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γκιουρσέλ Μπαράν είπε ότι διεξάγουν εντατικές εργασίες και διάλογο για ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας με την «ΤΔΒΚ».

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τατάρ είχε λάβει μέρος σε συνεδρία του ΑΤΟ τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μπαράν ανέφερε ότι οι αμοιβαίες επισκέψεις ετοιμάζουν το έδαφος για ανάπτυξη των σχέσεων. Σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε επαφή με το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και το «βιομηχανικό επιμελητήριο», ο Μπαράν πρόσθεσε:

    «Πριν την πανδημία είχαμε εμπόριο περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τώρα έχουμε εμπόριο που πλησιάζει τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Κοινή επιθυμία όλων μας είναι να είναι ισχυρό το εμπόριο, οι εξαγωγές, η ανάπτυξη, η οικονομία της ΤΔΒΚ. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους αδελφούς μας από τη βόρεια Κύπρο. Μόνο αναπτύσσοντας το εμπόριο μπορούμε να εμποδίσουμε την αδικία που γίνεται ενάντια στην ΤΔΒΚ. [?]

    Όλη μας η επιθυμία είναι να υπάρξει μια ίση ΤΔΒΚ. Να εκπροσωπείται ίσα στο νησί. Να κατοχυρωθεί η ύπαρξή μας. Και η Τουρκία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σε σχέση με την μείωση στο ελάχιστο της επίδρασης της άδικης απομόνωσης εκεί».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Πάει Μόσχα για εξαγωγές χαλλουμιού το «βιομηχανικό επιμελητήριο»

    Η Detay (11.08.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», Αλί Καματζίογλου δήλωσε ότι η «ατμομηχανή» των εξαγωγικών προϊόντων της «χώρας» είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

    Σε δηλώσεις στην G?ndem K?br?s Web TV χθες, ο Καματζίογλου ανέφερε ότι οι συνολικές εξαγωγές τους ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια δολάρια και ότι οι εξαγωγές χαλλουμιού ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια.

    «Αν βρούμε νέες γεωγραφικές περιοχές σε σχέση με το χαλλούμι και μπορέσουμε να το πουλήσουμε σε καλύτερες τιμές, θα μπορούμε να αγοράσουμε σε καλύτερες τιμές το γάλα από τους αγρότες μας εδώ», είπε και πρόσθεσε:

    «Όμως αυτή την στιγμή το 60% του χαλλουμιού πωλείται στις αραβικές χώρες σε συμφέρουσες τιμές. Πρέπει να πουλήσουμε το χαλλούμι σε ψηλότερες τιμές σε νέες αγορές. Τον Νοέμβριο θα στείλουμε στην Μόσχα μια εμπορική αντιπροσωπεία σε σχέση με αυτό το θέμα. Αν μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία των εμπάργκο που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ρωσία τώρα και πραγματοποιήσουμε πωλήσεις χαλλουμιού, ίσως μπορέσει να λάβει διαφορετικές διαστάσεις αυτή η υπόθεση. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε μεγάλη αλυσίδα προβλημάτων [...]»

    Αναφερόμενος στις αλλαγές που όπως υποστήριξε επιχειρούνται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου στην κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) στην ΕΕ, ο Καματζίογλου είπε ότι ανησύχησαν πολύ όταν έμαθαν γι’ αυτές τις προσπάθειες, διότι «είμαστε και εμείς μέρος αυτού του θέματος». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η κατοχύρωση χωρίς την έγκρισή μας. Όταν ακούσαμε αυτό το θέμα κάναμε μια σύσκεψη, λάβαμε μια απόφαση και στείλαμε επιστολή στον δικηγόρο της Ανώτατης Επιτροπής για το Χαλλούμι στο Βέλγιο στο θέμα του ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αλλαγή στην κατοχύρωση του χαλλουμιού χωρίς να ενημερωθούμε. Θεωρούμε ότι θέσαμε ένα εμπόδιο σε αυτό το θέμα. Και είναι πολύ ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας στον νόμο».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αντιδράσεις για «μυστικό διαγωνισμό» για το νέο «προεδρικό μέγαρο»

    Σύμφωνα με την Yeni D?zen (11.08.22), αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία ο διαγωνισμός για το νέο «προεδρικό μέγαρο» στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Δομετίου.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η απόφαση για την κατασκευή του συγκροτήματος νέου «προεδρικού μεγάρου» και νέου κτηρίου της «βουλής» ανήκει στην Άγκυρα, όπως και ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου. Κατά τον ίδιο τρόπο η διαδικασία θα επιβλέπεται από την τουρκική κυβέρνηση.

    Η εφημερίδα κάνει λόγο για μυστικό διαγωνισμό για την κατασκευή του «συγκροτήματος» και υποστηρίζει ότι ανατέθηκε στην εταιρεία Siyahkalem M?hendislik, η οποία πρόσκειται στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Πίσω από κλειστές πόρτες

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολεοδομίας και Κλιματικής Αλλαγής στην Άγκυρα πίσω από κλειστές πόρτες στις 7 Ιουλίου, προσκλήθηκε μόνο η εταιρεία Siyahkalem M?hendislik ?n?aati και ότι τo συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στις 2 δισεκατομμύρια 497 εκατομμύρια λίρες. Επιπλέον σημειώνεται ότι οι εργασίες ξεκίνησαν στις 25 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 6 Δεκεμβρίου 2023.

    Επικρίσεις CHP: «Δεν εργάζεστε για 84 εκατομμύρια Τούρκους, αλλά για συμμορία 5 εταιρειών»

    Η Yeni D?zen στο ίδιο ρεπορτάζ δημοσιεύει δηλώσεις του βουλευτή Μερσίνας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, ο οποίος αναφερόμενος στην ανάθεση της κατασκευής του συγκροτήματος «προεδρικού μεγάρου» και «βουλής» των κατεχομένων στην εταιρεία Siyahkalem M?hendislik είπε χαρακτηριστικά: «Δεν εργάζεστε για 84 εκατομμύρια Τούρκους αλλά για συμμορία 5 εταιρειών».

    Ο Μπασαρίρ υποστήριξε ότι η εν λόγω κατασκευαστική εταιρεία έχει στενές σχέσεις με το ΑΚΡ και ότι ανέλαβε και την κατασκευή έργων εντός του νέου προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα. Ο βουλευτής απευθυνόμενος στο ΑΚΡ είπε τα εξής:

    «[?] Φυσικά και θα προστατεύσουμε την ‘ΤΔΒΚ’ αλλά ακόμα και στα έργα που πραγματοποιούνται εκεί δεν μπορείτε να κόψετε τις κακές συνήθειες. Φοβάστε μήπως αναλάβει το έργο άλλη εταιρεία από αυτή των υποστηρικτών σας. [?] Αν είχατε πραγματοποιήσει ανοιχτό διαγωνισμό και τηρούσατε τους όρους ανταγωνισμού θα εξασφαλίζαμε σίγουρα μικρότερο τίμημα. Ωστόσο μέλημά σας είναι να υποστηρίξετε το κέρδος των υποστηρικτών σας και όχι το κέρδος των πολιτών. Κατά την άποψή σας κάθε εταιρεία που δεν είναι του ΑΚΡ έχει καθεστώς ξένης εταιρείας».

    (ΓΜ)

    [09] Το 40% των εργαζομένων στα κατεχόμενα είναι παράνομοι, λέει ο Τάτσοϊ

    Η Halk?n Sesi (11.08.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι υπάρχουν 130 χιλιάδες εργαζόμενοι στα κατεχόμενα και μόνο οι 22 χιλιάδες «αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ως εργαζόμενοι της ΤΔΒΚ».

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Τάτσοϊ ανέφερε ότι περίπου το 40% των εργαζομένων δεν καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις και ότι όλοι αυτοί είναι «παράνομοι». Είπε ότι το 18% από αυτό το 40% δεν είναι εγγεγραμμένοι και πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το 18% υπάρχουν «πολίτες» της «ΤΔΒΚ», καθώς και άτομα από την Τουρκία και τρίτες χώρες.

    Σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη προς τους εργοδότες πάνω σε αυτό το θέμα και ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. «Δίνουμε στήριξη 65% σε 50 χιλιάδες άτομα», είπε ο Τάτσοϊ πρόσθεσε ότι δίνουν επίδομα 700 τουρκικές λίρες στους εργοδότες και όταν αυξηθούν οι καταθέσεις (στις κοινωνικές ασφαλίσεις) αυτό το ποσό αυξάνεται στις 1,400 ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ρεκόρ επισκέψεων στο περίκλειστο Βαρώσι

    Κάτω από τον τίτλο «Ρεκόρ επισκεπτών στο Βαρώσι», η Halk?n Sesi (11.08.22) γράφει ότι 618,677 άτομα και 79 διαφορετικά ΜΜΕ επισκέφτηκαν την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού από την ημέρα που άνοιξε για επισκέψεις στις 8 Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 9 Αυγούστου 2022.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ειδικά εντός του Ιουλίου του 2022 ο αριθμός των επισκεπτών του Βαρωσιού ανήλθε στις 56,949, που είναι ο μεγαλύτερος μηνιαίος αριθμός επισκεπτών μέχρι σήμερα.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Δύο θάνατοι και 1,439 κρούσματα Covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Η Vatan (11.08.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι δύο άτομα έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του Covid-19 κατά την εβδομάδα 3-9 Αυγούστου 2022.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την υπό αναφορά περίοδο διενεργήθηκαν 13,433 διαγνωστικές εξετάσεις και βρέθηκαν 1,439 νέα κρούσματα.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων ανέρχεται στα 205, σημειώνει το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σεντόπ: Άργησε 10 χρόνια η τουρκική εισβολή στην Κύπρο λόγω ανεπαρκούς εξοπλισμού

    Σύμφωνα με τη Sabah (10.08.22, sabah.com.tr), ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιέντοπ μίλησε σε Τούρκους πρεσβευτές και αναφέρθηκε στην εξέλιξη της τουρκικής διπλωματίας από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα φέρνοντας ως παράδειγμα την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Μιλώντας στη 13η Συνδιάσκεψη Πρεσβευτών στην Άγκυρα, ο Σιεντόπ υποστήριξε ότι η Τουρκία κατά τον προηγούμενο αιώνα αντιμετώπιζε προβλήματα αναποτελεσματικότητας στην εξωτερική της πολιτική και ότι σήμερα είναι υποχρεωμένη να δώσει βαρύτητα στους νέους παγκόσμιους σχεδιασμούς.

    «Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1974 για να παρέμβουμε στην Κύπρο»

    Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Σιέντοπ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Κύπρου προκειμένου να δείξει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Τουρκία τον προηγούμενο αιώνα, υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκαν να περιμένουν μέχρι το 1974 για να παρέμβουν στην «από το 1960 συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση και τις σφαγές που υφίστατο η τουρκοκυπριακή κοινότητα», κατά τον ισχυρισμό του.

    Πρόσθεσε και τα εξής: «Δεν είχαμε επαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό, ιδίως αποβατικά πλοία. Προετοιμαζόμασταν για την ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ επί 10 χρόνια, αλλά έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Σήμερα, η Τουρκία διαθέτει όχι μόνο αποβατικά πλοία, αλλά και γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία είναι σύμβολα της ισχύος μας. Μόλις χθες, το 4ο γεωτρύπανο μας, το Αμπντούλχαμιτ Χαν, απέπλευσε για τον χώρο της πρώτης αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά έχουν μεγάλη αξία γιατί αποδεικνύουν ότι από την Τουρκία, που λόγω ανεπαρκών μέσων μπόρεσε να φτάσει στους συμπατριώτες της στην Κύπρο μόνο μετά από 10 χρόνια, φτάσαμε στην Τουρκία, η οποία προβάλλει τη βούληση της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’».

    (ΓΜ)

    [02] Ντονμέζ: Το Αμπντούλχαμιτ Χαν έφτασε στο μέρος της πρώτης του αποστολής

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (10.08.22, hurriyet.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιτ Χαν έφτασε στον χώρο της πρώτης του αποστολής, στο σημείο Y?r?kler-1 στα ανοιχτά της Αττάλειας.

    Mε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντονμέζ ανέφερε τα εξής: «Το Αμπντούλχαμιτ Χαν, μεταφέροντας τις προσευχές και τις ελπίδες του έθνους μας, τοποθετήθηκε στην πρώτη αποστολή στη Μεσόγειο, το κοίτασμα Y?r?kler-1».

    (ΓΜ)

    [03] «Ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσει το Αμπντούλχαμιτ Χαν;»

    Η Ayd?nl?k (11.08.22, aydinlik.com.tr) δημοσιεύει άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Τεβφίκ Καντάν, ο οποίος αναφέρεται στην πρώτη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντούλχαμιτ Χαν, διατυπώνοντας την απογοήτευσή του για τον χώρο που επελέγη για την πρώτη αποστολή του γεωτρύπανου.

    Σύμφωνα με τον συντάκτη, η πρώτη αποστολή του Αμπντούλχαμιτ Χαν στον στόχο Y?r?kler-1 στον κόλπο της Αττάλειας είναι εντός των συνόρων του χάρτη της Σεβίλλης και είναι μια περιοχή που δεν ενισχύει τις αξιώσεις της Τουρκίας για κυριαρχία. Αυτό για τον Καντάν δεν επαρκεί καθώς ακόμα κι αν ανακαλυφθούν ικανές ποσότητες φυσικού αερίου και μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας, δεν ικανοποιεί τις βλέψεις της χώρας για κυριαρχία.

    «Επαναχάραξη των συνόρων»

    Αναφορικά με αυτό το θέμα, ο Καντάν υποστηρίζει τα εξής:

    «Το ζήτημα της εξόδου στην ανοικτή θάλασσα υπερβαίνει την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων- πρόκειται για έναν αγώνα για να καταστεί η χώρα παγκόσμια δύναμη. Να κρατάμε τις ακτές, να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των εμπορικών δρόμων, να φτάνουμε σε περιοχές κρίσης, να χρησιμοποιούμε τη διπλωματία του στόλου και των κανονιοφόρων, να έχουμε μια δευτερεύουσα δύναμη κρούσης, να αντιμετωπίζουμε τις απειλές που ανοίγονται μπροστά μας, να πηγαίνουμε πιο βαθιά.

    Δυστυχώς, από τις 22 Δεκεμβρίου 2020, η Τουρκία δεν μπορεί να κινηθεί πέρα από τον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος την φυλακίζει στον κόλπο της Αττάλειας. Κατά την έναρξη της πέμπτης θητείας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την 1η Νοεμβρίου 1937, ο Μουσταφά Κεμάλ έλεγε το εξής: ‘Τα σύνορα ενός έθνους του οποίου η επικράτεια περιβάλλεται από θάλασσα από τρεις πλευρές, χαράσσονται από τα όρια της δύναμης και της ικανότητας του λαού του’. Δυστυχώς, το όραμα της κυβέρνησης σήμερα είναι πολύ πίσω από τη δύναμη και την ικανότητα του λαού...Διαφορετικά, ποιος θα έδινε το όνομα του Αμπντούλχαμιτ Χαν σε ένα γεωτρύπανο;»

    Στη συνέχεια ο συντάκτης αναρωτιέται για ποιο λόγο δόθηκε το όνομα του Σουλτάνου Αμπντούλχαμιτ Χαν στο γεωτρύπανο δεδομένου ότι ευθύνεται για την καταστροφή του οθωμανικού ναυτικού και υποστηρίζει ότι ήταν λάθος να συμπεριληφθεί το όνομά του στη «μάχη της γαλάζιας πατρίδας».

    Επανερχόμενος στο θέμα της πορείας που οφείλει να ακολουθήσει το Αμπντούλχαμιτ Χαν, ο συντάκτης αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη και σημειώνει ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) υπέβαλε αίτηση για άδεια σεισμικής έρευνας και γεώτρησης εντός της περιοχής που ορίζεται από αυτή την συμφωνία. Ωστόσο, από τις 30 Νοεμβρίου 2020, η ΤΡΑΟ δεν έχει λάβει τις απαραίτητες άδειες αναφέρει ο Καντάν και σημειώνει ότι:

    «Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορεί να αναμένεται από την TPAO να στείλει πλοία στην περιοχή χωρίς άδεια. Μάλιστα, γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Ενέργειας είναι επίσης πρόθυμο. Αναρωτιόμαστε όμως ποιος και με ποια κίνητρα εμπόδισε αυτό το έργο, εφόσον η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνήψαν συμφωνία πάνω στη δική μας συμφωνία μας, δεν νομίζετε ότι ήρθε η ώρα να πάμε στα σύνορα με τη Λιβύη;».

    Οι NAVTEX κοστίζουν;

    Στη συνέχεια ο συντάκτης αναφερόμενος στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το χαρακτηρίζει «σύγχρονη πειρατεία», ισχυριζόμενος τα εξής:

    «Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου [Σημείωση Μεταφραστή: Όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία] μοίρασε λεγόμενες άδειες σε παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσσούς, αγνοώντας τα ισότιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο νησί και παραβιάζοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Από τη γαλλική Total έως την ιταλική ENI, από την αμερικανική Chevron έως την ExxonMobil, από τη νοτιοκορεατική KOGAS έως την Qatar Petroleum, όλες οι εταιρείες είναι εδώ. Είναι αλήθεια ότι τους έχουμε αποτρέψει εν μέρει με το ναυτικό μας, αλλά γιατί δεν στέλνουμε και ένα γεωτρύπανο να εκτελέσει έρευνες; Επιπλέον, γιατί δεν νοικιάζουμε ένα πλοίο στην ΤΔΒΚ βάζοντας το να επιδείξει τη σημαία; Γιατί δεν αναγκάζουμε τους ενεργειακούς κολοσσούς να πάνε στην τουρκοκυπριακή πλευρά ως συνομιλητές; Κοστίζει να ανακηρύξουμε NAVTEX στα τεμάχια 1, 4, 5, 6 και 7; Λυπούμαστε, όμως η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα μέτωπο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε να ανοίξουμε [?]»

    (ΓΜ)

    [04] «Πεσόντες της Κύπρου συνοδεύουν το Αμπντούλχαμιτ Χαν που μετέβη στην πρώτη του αποστολή»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η H?rriyet (11.08.22, hurriyet.com.tr) γράφει ότι το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιτ Χαν που απέπλευσε προχθές για την πρώτη του αποστολή συνοδεύεται από τα βοηθητικά σκάφη Χακάν, Κουτσί και Μουράτ, τα οποία φέρουν τα ονόματα των 3 παιδιών του ταγματάρχη Νιχάτ Ιλχάν, ιατρού του τουρκικού συντάγματος, που, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή αφήγηση δολοφονήθηκαν από Ελληνοκύπριους κατά τις διακοινοτικές ταραχές τον Δεκέμβριο του 1963 στη Λευκωσία.

    Στη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, αναφέρεται ότι τα σκάφη υποστήριξης Χακάν, Κουτσί και Μουράτ Ιλχάν θα συνοδεύουν το γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιτ Χαν. Τα πλοία αυτά συνόδευαν μέχρι σήμερα το γεωτρύπανο Κανούνι που επιχειρεί στη Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία υποστήριξης που φέρουν τα ονόματα των 3 αδερφών θα υπηρετούν πλέον ανοικτά της Κύπρου με το Αμπντούλχαμιτ Χαν.

    Υπευνθυμίζεται ότι η λεγόμενη «σφαγή της μπανιέρας», όπως αποκαλείται έλαβε χώρα στη Λευκωσία στις 24 Δεκεμβρίου 1963, κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή αφήγηση μέλη της ΕΟΚΑ εισέβαλαν στο σπίτι του ταγματάρχη Νιχάτ Ιλχάν, που υπηρετούσε στην ΤΟΥΡΔΥΚ, και σκότωσαν τη σύζυγό του Μουρουβέτ και τους γιους του Χακάν, Κουτσί και Μουράτ που κρύβονταν στην μπανιέρα. Ο Nihat ?lhan, ο οποίος αποστρατεύτηκε με το βαθμό του ταξίαρχου, πέθανε το 2016. Το σπίτι όπου σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους έγινε η σφαγή έχει μετατραπεί σε μουσείο στην κατεχόμενη Λευκωσία με την ονομασία «Μουσείο της Βαρβαρότητας».

    (ΓΜ)

    [05] Έρντογαν: «Οι σχέσεις Τουρκίας- Σλοβενίας θα ενισχυθούν σε όλους τους τομείς»

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (11.08.22, hurriyet.com.tr), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι η αλληλεγγύη της χώρας του με τη Σλοβενία θα ενισχυθεί περαιτέρω σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβένο ομόλογό του Borur Pahor μετά από συνάντηση χθες στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο Σλοβένος Πρόεδρος ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας μέλους της ΕΕ που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

    Αναφερόμενος στον όγκο του διμερούς εμπορίου, ο Έρντογαν δήλωσε ότι ανήλθε στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Τόνισε δε ότι οι δύο πλευρές σκοπεύουν να επεκτείνουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 11 August 2022 - 20:34:12 UTC