Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 155/2022 13-16.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ερτουγρούλογλου: Η ΕΕ εκβιάζει τους Τουρκοκύπριους με την οικονομική της βοήθεια
  • [02] Διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ισχυρίζεται το καθεστώς
  • [03] «Θα πάω στο Αζερμπαϊτζάν», επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [04] Μήνυμα Τατάρ για την κατάληψη της Αμμοχώστου
  • [05] Επαφές Σερντάρ Ντενκτάς στην Ουγγαρία ως καλεσμένος του τουρανικού ιδρύματος
  • [06] Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού
  • [07] Πορεία για «ανεξάρτητη Κύπρο» από το κόμμα Δρόμος Ανεξαρτησίας
  • [08] Αντίθετη στη σύσταση «υπουργείου δικαιοσύνης» στα κατεχόμενα η Σιεφίκ
  • [09] Αυξημένος κατά 47,37% ο αριθμός Τούρκων φοιτητών στα κατεχόμενα την νέα χρονιά
  • [10] Έρχιουρμαν: «Πόσο ενεργοί είναι οι ξένοι φοιτητές στη χώρα μας;»
  • [11] Σε διάστημα 7 μηνών 682.000 επιβάτες
  • [12] Απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα σε 77 υπηκόους της Τουρκίας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η επέμβαση της Τουρκίας το 1974 ήταν θεμιτή και νόμιμη»
  • [02] Η μόνη λύση στην Κύπρο τα δύο κράτη, επαναλαμβάνει το τουρκικό ΥΠΑΜ
  • [03] Μπαχτσελί: «Δεν υπάρχει οικουμενικό ίδρυμα στην Τουρκία»
  • [04] Τέταρτη αμερικανοτουρκική συνάντηση για τα F-16
  • [05] Αυτεπάγγελτη έρευνα εναντίον της επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη
  • [06] Αναφορά ΑΑ σε εκδήλωση Κούρδων στο Τρόοδος

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ερτουγρούλογλου: Η ΕΕ εκβιάζει τους Τουρκοκύπριους με την οικονομική της βοήθεια

    Η Diyalog (14.08.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετέτρεψε σε συνήθεια να χρησιμοποιεί ως εκβιασμό κατά του τουρκοκυπριακού «λαού» την οικονομική βοήθεια που του παρέχει.

    «Ο μόνος σκοπός αυτής της λεγόμενης βοήθειας που δεν έχει καν συμβολική σημασία κοντά στην βοήθεια που παρέχει η μητέρα πατρίδα Τουρκία για ανάπτυξη της χώρας μας, είναι υποστηρίζοντας ‘μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης’, να επιβάλει το μοντέλο της ομοσπονδίας που αποτελεί παρελθόν για τον τουρκοκυπριακό λαό», ισχυρίστηκε.

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν έχει πρόθεση να συμβάλει ειλικρινώς στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων και επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας που απέτυχε και αναλώθηκε έχει πάψει πλέον να αποτελεί κοινό έδαφος» και ότι «οι πλευρές χρειάζονται μια ρεαλιστική βάση».

    «Η ΕΕ, μη συμπεριφερόμενη κατά τρόπο που συνάδει με τις αρχές πάνω στις οποίες κατ’ ισχυρισμό ιδρύθηκε, δεν διστάζει να καταπατεί τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού προς την κατεύθυνση της επιθυμίας της ελληνικής διοίκησης της νότιας Κύπρου», ισχυρίζεται ο Ερτουγρούλογλου υποστηρίζοντας ότι από αυτή την «λανθασμένη της πολιτική» γίνεται αντιληπτό ότι η ΕΕ προτιμά να εξυπηρετεί τους Ελληνοκύπριους αντί να συμβάλει στις προσπάθειες επίτευξη μιας αποδεχτής και ρεαλιστικής συμφωνίας στο νησί.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ισχυρίζεται το καθεστώς

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (15.08.22, brtk.net), το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών ισχυρίζεται ότι στην ανάρτησή του αναφορικά με την 48η επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας επιδιώκει να «κάνει να ξεχαστεί η μαύρη κηλίδα που άφησε στην ιστορία το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα», κατά την έκφρασή του, και να «παραποιήσει τις ιστορικές και νομικές πραγματικότητες».

    «Οι σφαγές που πραγματοποιήθηκαν από συμμορίες Ελληνοκυπρίων εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού στο πλαίσιο του Σχεδίου Ακρίτας, το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε 103 χωριά ως αποτέλεσμα των επιθέσεων και η αδυναμία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ απέναντι σε αυτές τις σφαγές παραμένουν ακόμα στη μνήμη μας», υποστηρίζει το λεγόμενο υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στην ανάρτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κατηγορώντας τον Νίκο Δένδια ότι όπως και όλοι οι άλλοι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι, «ενεργεί σαν να μην συνέβησαν ποτέ αυτές οι σφαγές και έτσι προσπαθεί να ξεπλύνει αυτή τη μαύρη κηλίδα στην ιστορία τους».

    Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, και διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «ήταν η μοναδική επιχείρηση κατοχής που πραγματοποιήθηκε στο νησί και ότι η «Ειρηνευτική Επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζεται η τουρκική εισβολή, «ήταν μια νόμιμη επιχείρηση που απέτρεψε την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα και εξασφάλισε την ασφάλεια τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο ισχυρισμός του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια σχετικά με την τουρκική εισβολή είναι αβάσιμος και δεν περιλαμβάνεται σε κανένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπογραμμίζεται ότι «όλες οι προσπάθειες του Δένδια αποσκοπούν στη διαστρέβλωση των γεγονότων και στην παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας».

    «Σήμερα, η ειρήνη και η ηρεμία στο νησί διασφαλίζεται από τη νόμιμη επιχείρηση της Τουρκίας. Θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η αποδοχή δύο κυρίαρχων και ισότιμων κρατών που ζουν σε καλή γειτονία είναι το πιο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης», σημειώνεται στο τέλος της ανακοίνωσης.

    (ΓΜ)

    [03] «Θα πάω στο Αζερμπαϊτζάν», επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η G?ne? (16.08.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι τον κατάλληλο χρόνο θα μεταβεί στο Μπακού για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ προκειμένου να αναπτύξουν τις διμερείς τους σχέσεις.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις στον διευθυντή του K?br?s T?rk Haber, Αλιχάν Πεχλιβάν, ο Τατάρ ανέφερε και τα εξής:

    «Οι άνθρωποί μας νομίζουν ότι θα αλλάξουν τα πάντα μέσα σε μια στιγμή. Όμως, το θέμα είναι ζήτημα μισού αιώνα. Ένας αγώνας δεν είναι ζήτημα μιας ημέρας. Ήρθε στο σήμερα με τον αγώνα που διεξήγαγαν οι Δρ. Κιουτσιούκ και Ντενκτάς πριν χρόνια. Εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια για να μετατρέψουμε σε νίκη αυτό τον αγώνα. Όμως να μην ανησυχεί ο λαός μας. Ο δίκαιος αγώνας του τουρκοκυπριακού λαού θα βρει την θέση που του αξίζει».

    Αξιολογώντας τις επαφές που είχε στο περιθώριο των 5ων Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο όπου μετέβη με πρόσκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο Τατάρ είπε ότι με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ αποφάσισαν να αναπτύξουν τις σχέσεις «ΤΔΒΚ»-Αζερμπαϊτζάν και ότι για τον σκοπό αυτό βρίσκεται στο ημερολόγιό τους μια επίσκεψη του ιδίου στο Μπακού. Ανέφερε ότι με τον Αλίγιεφ προγραμματίζουν να συναντηθούν και στο Μπακού. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι Ελληνοκύπριοι σηκώνουν στο πόδι τον κόσμο πάνω σε αυτό το θέμα, να τον σηκώνουν. Πρώτα απ’ όλα έχουμε δεσμό αίματος με τους Τούρκους εκεί, έχουμε αδελφοσύνη. Θα μεταφέρουμε αυτές τις σχέσεις σε πιο προχωρημένες διαστάσεις. Δεν θα καθίσουμε στην Λευκωσία επειδή κάποιοι δεν θέλουν να κτίσουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και με το Αζερμπαϊτζάν. Θα κάνουμε βήματα για να ενισχύσουμε την αδελφοσύνη μας. Με αυτή την έννοια πραγματοποιήσαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Ικόνιο. Στις επόμενες μέρες θα δούμε τους καρπούς της».

    Χαρακτηρίζοντας «μεγάλη τύχη» το γεγονός ότι έχουν δίπλα τους τον Πρόεδρο της Τουρκίας Έρντογαν στον αγώνα τους, ο Τατάρ είπε:

    «Θα φανεί πόση αξία έχει για το έθνος μας στο μέλλον η συνεργασία της ΤΔΒΚ με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, όταν κοιτάξετε τις κραυγές βοήθειας του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, καταλαβαίνετε ότι αυτή δεν είναι μάταιη».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι βρίσκονται κοντά σε ένα «ευτυχές τέλος» πλέον τόσο στις γεωτρήσεις που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην συνάντησή τους με τον κόσμο, ο Τατάρ ανέφερε ότι αυτή την υπόσχεση έδωσε στον «λαό» και θα την τηρήσει.

    Επέκρινε τις δηλώσεις Στάνο η «προεδρία»

    Στο μεταξύ, ο παράνομος Bayrak (12.08.22, brtk.net) μετέδωσε ότι η λεγόμενη προεδρία του καθεστώτος επέκρινε και απέρριψε τις δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο ότι ο Τατάρ έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί επαφές ως ο ηγέτης μιας κοινότητας στα εδάφη που βρίσκονται εκτός του ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως οι διεθνείς σχέσεις της Κύπρου διεξάγονται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Χαρακτηρίζοντας αστήρικτους ισχυρισμούς τις δηλώσεις Στάνο, η «προεδρία» επαναλαμβάνει την τουρκική θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι ίσοι και καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να ασκεί κυριαρχία και εξουσία πάνω στην άλλη και δεν μπορεί να εκπροσωπεί την άλλη. Γι’ αυτό, προσθέτει, δεν εξαρτώνται από τους Ελληνοκύπριους ή την ΕΕ οι διεθνείς σχέσεις που διεξάγουν οι «αρχές της ΤΔΒΚ».

    «Με αυτή την δήλωσή του που παραγνωρίζει τις πραγματικότητες και τα ίσα κεκτημένα δικαιώματα των πλευρών, ο Στάνο έδειξε για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ δεν θα μπορούσε να είναι αμερόληπτη στο Κυπριακό. Στην Κύπρο υπάρχουν ντε φάκτο δύο κυρίαρχα κράτη», ισχυρίζεται η ανακοίνωση.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Μήνυμα Τατάρ για την κατάληψη της Αμμοχώστου

    Η K?br?s (16.08.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο «λαός» θα συνεχίσει με αυτοθυσία προς τον στόχο τα δημιουργίας μιας πιο ισχυρής «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς, αγκαλιάζοντας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες το «κράτος» του, «το οποίο ιδρύσαμε μετά από σκλαβιά που διήρκεσε χρόνια και την αντίσταση που επιδείξαμε για να μια αξιοπρεπή ζωή», κατά την έκφρασή του.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε με ευκαιρία την 48η επέτειο από την κατάληψη της Αμμοχώστου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τερμάτισε την σκλαβιά των Τουρκοκυπρίων που διήρκεσε χρόνια η Τουρκία με την «νόμιμη επέμβασή της», όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, η οποία πήγαζε από διεθνείς συμφωνίες.

    Αναφέροντας ότι γιορτάζουν την 48η επέτειο από την «απελευθέρωση της Αμμοχώστου» κατά την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το «κράτος» τους, το οποίο είναι «σύμβολο της κυριαρχίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας που αποκτήσαμε». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας θα είναι η κυριαρχία, η ασφάλεια και μια ελεύθερη ζωή. Ο σκοπός κάτω από τον μανδύα της ομοσπονδίας εδώ και χρόνια ήταν η πλήρης αποκοπή της Τουρκίας από την Κύπρο και η υλοποίηση της σχέσης ‘πλειοψηφία-μειοψηφία’ που είναι το όραμα της ελληνοκυπριακής πλευράς που έχει περισσότερο πληθυσμό. Με την νέα πολιτική που εφαρμόζουμε σε πλήρη αρμονία με την μητέρα πατρίδα Τουρκία με την ανάληψη των καθηκόντων μου, τέθηκε επί τάπητος μια πιο δίκαιη, ρεαλιστική αντίληψη και άρχισε να εξηγείται σε όλο τον κόσμο αυτή η πολιτική. Με την συνείδηση της ευθύνης του κτισίματος του μέλλοντος αντλώντας διδάγματα από όσα συνέβησαν στο παρελθόν, σήμερα βαδίζουμε με σίγουρα βήματα τον δρόμο μας με το όραμά μας για λύση που προβλέπει την συνεργασία δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών».

    Στο μεταξύ, μιλώντας σε τελετή μνήμης των θυμάτων της Τόχνης, ο Τατάρ υπογράμμισε την σημασία της ενίσχυσης της «ΤΔΒΚ» σε μια περίοδο που αποκτά μεγαλύτερη σημασία η Ανατολική Μεσόγειος και επανέλαβε ότι στηρίζουν το μοντέλο λύσης στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στο Κυπριακό.

    Ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουν τον τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και πρόσθεσε: «Δεν θα προβούμε ποτέ σε υποχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές μας».

    Υποστήριξε ότι οφείλουν στους πεσόντες το γεγονός ότι υπερασπίζονται χωρίς υποχωρήσεις τα κυριαρχικά τους δικαιώματα εδώ και 48 χρόνια και ευχήθηκε υπομονή στους συγγενείς τους.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επαφές Σερντάρ Ντενκτάς στην Ουγγαρία ως καλεσμένος του τουρανικού ιδρύματος

    Η Vatan (15.08.22) γράφει ότι σειρά επαφών στην Βουδαπέστη πραγματοποίησε ο πρόεδρος της εφορείας του Ιδρύματος Ντενκτάς, Σερντάρ Ντεκτάς, ο οποίος κατόπιν πρόσκλησης του Τουρανικού Ιδρύματος, παρέστη στο Τουρανικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στη Ουγγαρία.

    Ο Ντενκτάς συναντήθηκε στην Βουδαπέστη με τον Αττίλα Αμπατζίογλου, πρόεδρο της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης του Τουρκικού Κόσμους Αγγλίας. Μετά την συνάντηση εξέφρασε ικανοποίηση για την σημερινή κατάσταση της τουρκικής διασποράς στην Αγγλίας, σημειώνοντας ότι είναι περήφανος για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι νέοι τους εκπροσωπούν επάξια στις θέσεις που κατέχουν.

    Εξάλλου, κατόπιν συνάντησης με τον Ουμίτ Χαμίτ Αγκαϊ, γενικό γραμματέα του Σωματείου Ανεξάρτητης Κίνησης Ανατολικού Τουρκιστάν της Γερμανίας, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι το ζήτημα του Ανατολικού Τουρκιστάν είναι ένα θέμα πέραν της πολιτικής, όπως και το Κυπριακό και πρόσθεσε τα εξής: «Ούτως ή άλλως η πολιτική ασκείται στο εσωτερικό. Η ενότητα του τουρκικού κόσμου, η δύναμη που παίρνει ο ένας από τον άλλο πρέπει τεθεί μπροστά από όλες τις οικονομικές και πολιτικές έγνοιες».

    Χαρακτηρίζοντας «ανθρωπιστική και όχι πολιτική ντροπή» την μη πρόσκληση των Τουρκοκυπρίων στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης, ο Ντενκτάς υποστήριξε: «Η Κύπρος είναι μουσουλμανική και δεν θεωρείται μουσουλμανική, η Κύπρος είναι τουρκική και δεν θεωρείται τουρκική».

    Μετά από συνάντηση με τον Χαλίτ Κανάκ, πρόεδρο του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας του Τουρκικού Κόσμου που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη και εκπροσώπους από 40 χώρες, ο Ντενκτάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες η δύναμη η οποία θα προκύψει από την ένωση και την κοινή δράση των μελών του τουρκικού κόσμου. Είπε ότι ο μόνος δρόμος επίτευξης του ιδεώδους του Τουράν εξαρτάται από την οικονομική συνεργασία του τουρκικού κόσμου.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς παραχώρησε επίσης συνέντευξη στον Τύπο για την πρώτη ημέρα του τουρανικού συνέδριου, στο πλαίσιο της οποίας δήλωσε ότι η έννοια του «τουρκισμού» και επομένως του τουρανισμού, άρχισε να διατυπώνεται αρχικά στην Κύπρο το 1878 και μετέπειτα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1909.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον καθηγητή, Δρ. Ιλιας Τόπσακαλ, αντιπρύτανη και μέλος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης του ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί μόνο πολιτικό, αλλά και ακαδημαϊκό ζήτημα. Εξέφρασε την άποψη ότι με τις ακαδημαϊκές μελέτες μπορεί να αποκαλυφθούν οι ιστορικές πραγματικότητες και να διαφωτιστεί το μέλλον της Κύπρου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η παγκόσμια συγκυρία πρέπει να είναι έτοιμη για την «ΤΔΒΚ».

    Εξάλλου, κάτω από τον τίτλο «Η σημαία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου κυμάτισε στους ουγγρικούς ουρανούς», η G?ne? (15.08.22) γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς και ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς μετέβησαν στην πόλη Μπουγκάτς (Bugac) μετά τις επαφές τους στην Βουδαπέστη, για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Ουγγρο-Τουρανικού Συνεδρίου.

    Εκατοντάδες ιππείς διηγήθηκαν στους θεατές τις μεταναστευτικές περιπέτειες 28 τουρκικών φυλών από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη μεταφέροντας τις σημαίες τους, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι θεατές επευφήμησαν την σημαία της «ΤΔΒΚ» όταν πέρασε από μπροστά τους και ότι ο Ντενκτάς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν είδε την σημαία του καθεστώτος να κυματίζει στους ουρανούς της Ουγγαρίας μαζί με εκείνες των άλλων τουρκικών φυλών.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Ντενκτάς συναντήθηκε και με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού του Καζακστάν, Μπαγδάτ Αμρεγιέβ. Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ανέφερε είναι μεγάλο κέρδος για την «ΤΔΒΚ» η συνεργασία με την Οργάνωση Τουρκικών Κρατών και πρόσθεσε ότι λήφθηκε εκατέρωθεν απόφαση για από κοινού υλοποίηση διάφορων έργων που αφορούν τους νέους.

    Καταληκτικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τουράν της Ουγγαρίας και ιδρυτής του Τουρανικού Συνεδρίου, Άντρας Μπίρο (Andras Biro) ευχαρίστησε τον Ντενκτάς για την παρουσία του και δήλωσε ότι η Κύπρος είναι η «κόρη οφθαλμού» του τουρκικού κόσμου.

    (ΒΚ)

    [06] Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού

    Η K?br?s Postas? (15.08.22, kibrispostasi) γράφει ότι στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, θα πραγματοποιηθεί η τελετή εγκαινίων του έργου αποκατάστασης, εξωραϊσμού και προβολής του λεγόμενου Μουσείου Βαρβαρότητας στα κατεχόμενα, την Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 11.00 το πρωί.

    Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οι σκόρερ στο μέτωπο», το οποίο πραγματεύεται «την αντίσταση και τον αγώνα» των Τουρκοκυπρίων μέσα από τα ποδοσφαιρικά σωματεία κατά την περίοδο 1955-1974 και γυρίστηκε με τη συμβολή του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

    (ΒΚ)

    [07] Πορεία για «ανεξάρτητη Κύπρο» από το κόμμα Δρόμος Ανεξαρτησίας

    Η Yeni Duzen (16.08.22) γράφει ότι διαδήλωση με σύνθημα «Ανεξάρτητη Κύπρος» πραγματοποίησε το κόμμα Δρόμος Ανεξαρτησίας (Ba??ms?zl?k Yolu).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στη Λευκωσία και μπροστά στα γραφεία της Βρετανίας και των ΗΠΑ στα κατεχόμενα.

    Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρήθηκαν κατά της διαίρεσης της Κύπρου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

    Σε ομιλία εκ μέρους των διαμαρτυρομένων έξω από τα γραφεία των ΗΠΑ στα κατεχόμενα, ο Καμίλ Ιπτσιλέρ είπε ότι οι ΗΠΑ αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στον αγώνα για αδελφοσύνη και ανεξάρτητη Κύπρο.

    Ο βοηθός γραμματέας του κόμματος, Μουνούρ Ραχβαντζίογλου σε ομιλία του έξω από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το δικαίωμα λόγου, αρμοδιότητας, αποφάσεων και εξουσίας στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι δεν κατέστη δυνατή η διαμαρτυρία έξω από Ελληνική Πρεσβεία διότι δεν υπάρχει στα κατεχόμενα.

    (ΒΚ)

    [08] Αντίθετη στη σύσταση «υπουργείου δικαιοσύνης» στα κατεχόμενα η Σιεφίκ

    Η K?br?s (15.08.22) γράφει ότι την αντίθεσή της στην σύσταση «υπουργείου δικαιοσύνης» στα κατεχόμενα εξέφρασε η πρόεδρος του λεγόμενου ανώτατου δικαστηρίου, Ναρίν Φερντί Σιεφίκ.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, η Σιεφίκ υπενθύμισε ότι το θέμα τίθεται από καιρού εις καιρό στην ημερήσια διάταξη και εξέφρασε την άποψη ότι με το «υπουργείο δικαιοσύνης» θα καταργηθεί πλήρως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στα κατεχόμενα.

    Επισημαίνοντας ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα «είναι πολύ λίγος», η Σιεφίκ είπε: «Βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα πού μας οδήγησε η πολιτική στα άλλα υπουργεία. Αυτή την στιγμή είναι πολύ λίγος ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούν τα καθήκοντά τους σωστά στο δημόσιο, λόγω του κομματισμού».

    Σημειώνοντας ότι το «συνταγματικό δικαστήριο» συνεχίζει την εξέταση της υπόθεσης που αφορά την τροποποίηση που θα γίνει στον περί «εκλογών και δημοψηφισμάτων νόμο», η Σιεφίκ ανέφερε ότι ακρόαση της υπόθεσης θα γίνει στις 22 Αυγούστου και επεσήμανε ότι οι «δημοτικές εκλογές» καθορίστηκαν για τις 27 Νοεμβρίου και οι απαγορεύσεις θα αρχίσουν στις 28 Σεπτεμβρίου.

    Είπε ότι το «συνταγματικό δικαστήριο» πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του πριν τις 13 Σεπτεμβρίου, διότι το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» θα πρέπει μέχρι τότε να καθορίσει τον αριθμό των μελών των «δημοτικών συμβουλίων» και να τον γνωστοποιήσει στα κόμματα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αυξημένος κατά 47,37% ο αριθμός Τούρκων φοιτητών στα κατεχόμενα την νέα χρονιά

    Η Halk?n Sesi (16.08.22) γράφει ότι έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των κατατακτήριων εξετάσεων της Τουρκίας και σύμφωνα με αυτά, πέρασαν σε «πανεπιστήμια» των κατεχομένων 11,141 Τούρκοι υπήκοοι φοιτητές, αριθμός που είναι κατά 47,37% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό, ο οποίος ήταν 7,560.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό παιδείας, Ναζίμ Τσαβούσογλου, η πληρότητα των θέσεων που δόθηκαν στα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα ανήλθε στο 74,80% φέτος, σε σύγκριση με 56,55% το 2021, 62,36% το 2020, 57,35% το 2019 και 45,94% το 2018.

    Αύξηση φοιτητών από τρίτες χώρες και μείωση φοιτητών από Τουρκία

    Εξάλλου, η Halk?n Sesi (15.08.22) γράφει ότι ο συνολικός αριθμός των φοιτητών στα κατεχόμενα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανήλθε σε 110,000 σε σύνολο 22 «ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα καταγράφεται άνοδος του αριθμού των φοιτητών από την «ΤΔΒΚ» και τρίτες χώρες και μείωση του αριθμού των Τούρκων φοιτητών.

    Στο δημοσίευμα αναφέρονται πληροφορίες για τον αριθμό των φοιτητών τα τελευταία 4 χρόνια από στατιστικές έρευνες του λεγόμενου υπουργείου παιδείας.

    Βάσει των πιο πάνω, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων φοιτητών ήταν 12,508, ενώ για το 2021-2022 ανήλθε στις 13,904.

    Ο αριθμός Τούρκων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ήταν 54,875 ενώ για το 2021-2022 μειώθηκε στις 43,101.

    Ο αριθμός φοιτητών από τρίτες χώρες για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ήταν 35,318 ενώ για το 2021-2022 ανήλθε στις 51,280.

    Καταληκτικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σύνολο των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ήταν 102,701, ενώ για το 2021-2022 είναι 108,295.

    (ΒΚ)

    [10] Έρχιουρμαν: «Πόσο ενεργοί είναι οι ξένοι φοιτητές στη χώρα μας;»

    Η G?ne? (16.08.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχιουρμαν επέκρινε τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν αναφορικά με τον αριθμό των φοιτητών στα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα.

    Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχιουρμαν αναφέρθηκε στον συνολικό αριθμό των φοιτητών σημειώνοντας ότι ανήλθε στις περίπου 110.000 και ότι υπάρχει μείωση των Τούρκων φοιτητών και αύξηση των φοιτητών από τρίτες χώρες. Επεσήμανε ότι η πληροφορία που λείπει είναι το πόσοι από τους φοιτητές από τρίτες χώρες είναι «ενεργοί φοιτητές», δηλαδή είναι πράγματι φοιτητές και πόσοι είναι ανενεργοί, δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα «πανεπιστήμια».

    Είπε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα χαρούν επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των φοιτητών χωρίς να δημοσιοποιηθεί και η ανωτέρω πληροφορία και χωρίς να γίνει αυτό που πρέπει, κατά την έκφρασή του.

    (ΒΚ)

    [11] Σε διάστημα 7 μηνών 682.000 επιβάτες

    Η Halk?n Sesi (15.08.22) γράφει ότι ο αριθμός των αφίξεων ξένων στα κατεχόμενα για το 2022 συνεχίζει να σημειώνει αύξηση.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των αφίξεων από Τουρκία και τρίτες χώρες στα κατεχόμενα αεροπορικώς και μέσω θάλασσας ανέρχεται σε 682.000 για τους μήνες Ιανουάριος ? Ιούλιος 2022.

    Ο αριθμός αυτός σημείωσε αύξηση της τάξης 567,6% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2021 και 122,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ενώ συγκριτικά με το 2019 παρατηρείται μειωμένος κατά 27,7%.

    Το 2019 τη συγκεκριμένη περίοδο ήρθαν στα κατεχόμενα 943,665 άτομα, το 2020 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 305,802 και το 2021 παρουσίασε περαιτέρω μείωση πέφτοντας στις 102,156.

    Σημειώνεται επίσης ότι από τους 682,000 επιβάτες που ήρθαν στα κατεχόμενα το 2022, οι 532,107 είναι Τούρκοι υπήκοοι.

    (ΒΚ)

    [12] Απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα σε 77 υπηκόους της Τουρκίας

    Η Diyalog (16.08.22) αναφέρεται σε απόφαση του λεγόμενου υπουργείου εσωτερικών να απαγορεύσει την είσοδο στα κατεχόμενα σε 77 υπηκόους Τουρκίας.

    Σύμφωνα με πηγές του λεγόμενου υπουργείου εσωτερικών, ο λεγόμενος υπουργός, Ζιγιά Όζτουρκλερ έδωσε εντολές στην «αστυνομία» να απαγορεύσει την είσοδο στα κατεχόμενα σε πάνω από 70 Τούρκους υπηκόους που εμπλέκονται σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, συμμορίες διαδικτυακού στοιχήματος και διάφορες εγκληματικές πράξεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των ονομάτων που εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα είναι οι Σαράλ, οι Σοϊλεμέζ και οι Ουλούτζανλαρ καθώς και ο Βεϊσέλ Σαχίν που έχει καταδικαστεί στην Τουρκία με την κατηγορία του παράνομου στοιχήματος.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η επέμβαση της Τουρκίας το 1974 ήταν θεμιτή και νόμιμη»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (15.08.22, aa.com.tr), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε νόμιμη και θεμιτή την εισβολή που πραγματοποίησε η Τουρκία στην Κύπρο το 1974.

    Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την 48η επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι «η επέμβαση της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε βάσει των Συμφωνιών Λονδίνου και Ζυρίχης και ήταν θεμιτή και νόμιμη».

    Στην ανακοίνωση επίσης διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι χάρη στην «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζεται η τουρκική εισβολή, «εξασφαλίστηκε η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κύπρο και σώθηκαν και ζωές Ελληνοκυπρίων».

    Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ισχυρίζεται επίσης ότι το 1963 οι Ελληνοκύπριοι παραβίασαν το σύνταγμα του 1960 και διέλυσαν τον συνεταιρισμό που υπήρχε στο νησί και ότι μετά το πραξικόπημα της Ελλάδας τον Ιούλιο του 1974 η Τουρκία «ήταν υποχρεωμένη να επέμβει προκειμένου να σταματήσει τη βία και την αιματοχυσία των Τουρκοκυπρίων».

    Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο κατέρρευσε η ελληνική χούντα» και κατηγόρησε την

    Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους ότι ουδέποτε επέδειξαν βούληση για μόνιμη λύση στο νησί.

    «Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004 και εγκατέλειψαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2017 στο Κραν Μοντανα», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα φυσικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, η κυριαρχική τους ισότητα και ισότιμο καθεστώς τους».

    Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είχε αναφερθεί σε «παράνομη τουρκική εισβολή».

    (ΓΜ)

    [02] Η μόνη λύση στην Κύπρο τα δύο κράτη, επαναλαμβάνει το τουρκικό ΥΠΑΜ

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT (14.08.22, trthaber.com) μετέδωσε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, στην οποία επαναλαμβάνει την τουρκική θέση ότι «πρέπει να αναγνωριστεί ότι η μόνη λύση στην Κύπρο είναι τα δύο κράτη» και προσθέτει ότι θα «εξακολουθήσουμε πάντοτε να συμπαραστεκόμαστε στους δίκαιους αγώνες των Τουρκοκύπριων αδερφών μας»

    Το τουρκικό υπουργείο ισχυρίζεται ότι το 1958 «ξεκίνησαν οι συστηματικές επιθέσεις από την τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ», κατά την έκφρασή του, «εναντίον των Τουρκοκυπρίων» και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «αυτές οι επιθέσεις με τον καιρό μετατράπηκαν σε γενοκτονία με βασανιστήρια και βάναυσες δολοφονίες εναντίον των Τουρκοκυπρίων». Αναφορικά με τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκεμβρίου 1963 η ανακοίνωση τις ονομάζει «βάρβαρη σφαγή που διαπράχθηκε εναντίον των Τουρκοκυπρίων ενώπιον όλου το κόσμου και έμεινε γνωστή ως ‘Ματωμένα Χριστούγεννα’».

    Αναφερόμενη στην τουρκική εισβολή, η ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν δράση τον Ιούλιο του 1974 στο πλαίσιο των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας για να σώσουν τους Τουρκοκύπριους από τις επιθέσεις και να εξασφαλίσουν την ειρήνη στο νησί. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η ανακοίνωση, «εξασφαλίστηκε η ασφάλεια τόσο των Τούρκων όσο και των Ελλήνων. Αυτοί που αποκαλούν εισβολή την ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’ στην Κύπρο είναι αυτοί που αγνοούν τα ιστορικά γεγονότα και προσπαθούν να εμποδίσουν τον κόσμο να δει τις σφαγές που διαπράχθηκαν μεταξύ 1958-1974».

    (ΓΜ)

    [03] Μπαχτσελί: «Δεν υπάρχει οικουμενικό ίδρυμα στην Τουρκία»

    Η H?rriyet (15.08.22, hurriyet.com.tr) δημοσιεύει τις δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικού εταίρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αναφορικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στις δηλώσεις του ο Μπαχτσελί ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ίδρυμα με οικουμενικό χαρακτήρα στην Τουρκία.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπαχτσελί αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Τραπεζούντα προκειμένου να τελέσει τη θεία λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τραπεζούντα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με Έλληνες ποδοσφαιριστές της ομάδας Τράμπζονσπορ, οι οποίοι του δώρισαν εμφανίσεις της ομάδας στις οποίες αναγράφεται ο τίτλος «Οικουμενικός Πατριάρχης» στην Τουρκική γλώσσα.

    Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, «τέτοιες ενέργειες είναι προβοκάτσιες που στήνονται η μία μετά την άλλη με στόχο την εθνική μας ενότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης και δεν θα μπορέσουν να μας απομακρύνουν από τον δρόμο μας».

    Υποστήριξε ακόμα ότι: «Εκτός από σκανδαλώδης είναι μια πρόκληση με υψηλό τόνο υποκίνησης, καταστροφής και παρενόχλησης. Είναι προφανές ότι δεν θα γίνει αποδεκτή αυτή η επαίσχυντη πράξη, η οποία αποτελεί προσβολή για την Τράμπζονσπορ και τους έντιμους πολίτες μας που αγαπούν αυτόν τον σύλλογο».

    Αναφορικά με την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, ο Μπαχτσελί ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει οικουμενική οργάνωση και δεν υπάρχει περιγραφή τέτοιας θέσης εργασίας στην Τουρκία. «Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Πατριάρχης δεν θα ασχολείται με πολιτικές και διοικητικές υποθέσεις, θα παρέχει πνευματικές υπηρεσίες στους Ελληνορθόδοξους πολίτες μας στη χώρα μας και δεν θα έχει κανένα άλλο καθεστώς εκτός από το να είναι θρησκευτικός αξιωματούχος που συνδέεται με την Περιφέρεια Φατίχ», ισχυρίστηκε.

    (ΓΜ)

    [04] Τέταρτη αμερικανοτουρκική συνάντηση για τα F-16

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (16.08.22, hurriyet.com.tr), πραγματοποιήθηκε στη Ουάσιγκτον η 4η αμερικανοτουρκική συνάντηση τεχνικών επιτροπών με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16.

    To δημοσίευμα αναφέρει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ προηγουμένως είχαν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις στην Άγκυρα, οι τεχνικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον για τέταρτη φορά. Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τεχνική αντιπροσωπεία μετέβη στις ΗΠΑ κατόπιν πρόσκλησης.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Τουρκία απέστειλε επίσημη επιστολή προς τις ΗΠΑ για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων 79 μαχητικών αεροσκαφών F-16. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τεχνικών αντιπροσωπειών στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ότι ήταν στην ημερήσια διάταξη η λεπτομερής ανάλυση των προς πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού και η επιστολή προσφοράς που περιέχει το χρηματοδοτικό πλαίσιο.

    Αναφέρθηκε επίσης ότι η ατζέντα της τουρκικής αντιπροσωπείας περιλάμβανε τεχνικές λεπτομέρειες, όπως ο τύπος του κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί για τα 79 αεροσκάφη και ποια συστήματα θα περιλαμβάνονται στην άτρακτο του F-16.

    Από την άλλη, πηγές ασφαλείας επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν ξεχωριστές απαιτήσεις για κάθε τμήμα των F-16 και ότι η αμερικανική πλευρά θα καταθέσει μια προσφορά τιμής ως αντάλλαγμα για αυτές τις απαιτήσεις.

    (ΓΜ)

    [05] Αυτεπάγγελτη έρευνα εναντίον της επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (15.08.22, cumhuriyet.com.tr), η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα εναντίον της επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Τζανάν Καφταντζίογλου λόγω σχολίων στα οποία προέβη εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι οι αναφορές της Τζανάν Καφταντζίογλου κατά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Υπηρεσίας Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης στις 12 Αυγούστου εμπίπτουν στο πλαίσιο του εγκλήματος της «προσβολής του προέδρου».

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, οι δικηγόροι του Έρντογαν κατέθεσαν μήνυση κατά της Καφταντζίογλου για χρήση εξευτελιστικών εκφράσεων κατά του Τούρκου Προέδρου.

    Στην αίτηση ποινικής δίωξης που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Κωνσταντινούπολης μέσω των δικηγόρων του Έρντογαν, αναφέρεται ότι η Καφταντζίογλου, στην ομιλία της στη συνάντηση της 12ης Αυγούστου, έβλαψε την τιμή και την αξιοπρέπεια του Έρντογαν χρησιμοποιώντας ατιμωτικές εκφράσεις με ταπεινωτικό, και εξευτελιστικό τρόπο που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από την έννομη τάξη με κανέναν τρόπο και παραβίασε τα προσωπικά του δικαιώματα με σοβαρές προσβολές.

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (12.08.22 cumhuriyet.com.tr), η Καφταντζίογλου στα πλαίσια ομιλίας της σε συνάντηση της Νεολαίας του CHP στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Αυγούστου, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «με τη δημοκρατία θα διώξουμε έναν δικτάτορα από αυτή τη χώρα».

    (ΓΜ)

    [06] Αναφορά ΑΑ σε εκδήλωση Κούρδων στο Τρόοδος

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (15.08.22, aa.com.tr) μεταδίδει ότι ομάδα 50 ατόμων μελών της «αποσχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ», όπως χαρακτηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, συναντήθηκαν στο Τρόοδος με την ευκαιρία της 15ης Αυγούστου, ημέρας κατά την οποία το ΡΚΚ πραγματοποίηση την πρώτη του επίθεση.

    Επικαλούμενο έγκυρες πηγές, το πρακτορείο αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης αναρτήθηκαν φωτογραφίες του Αμπντουλλάχ Ότζαλαν και «άλλων τρομοκρατών», κατά την έκφρασή του, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και σύμβολα των ΡΚΚ, HPG, YPG και YPJ.

    «Ο εκ των λεγόμενων διοικούντων το ΡΚΚ Λεζγκίν Σερχάν έκανε μια ομιλία που περιέχει μαύρη προπαγάνδα», ισχυρίζεται το πρακτορείο προσθέτοντας ότι κατά την εκδήλωση ακούστηκαν και συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ εκ μέρους μελών του Πολιτιστικού Συνδέσμου Θεόφιλος Γεωργιάδης, που δραστηριοποιείται με στήριξη της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

    (Ι/Τσ.) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 16 August 2022 - 13:39:46 UTC