Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-11-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 213/2021 04.11.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Πολωνού ευρωβουλευτή με «βουλευτές» στα κατεχόμενα
  • [02] Τατάρ: «Εμείς είμαστε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του νησιού»
  • [03] Μέχρι την Κίνα εκτείνονται τα σύνορα της καρδιάς τους, λέει ο Μπάστσερι
  • [04] Μπεντέρ: Περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι μεταβιβάστηκαν σε ιδιώτες
  • [05] Εξουσιοδότηση Σουτζούογλου από UBP για «εκλογές» στις 9 Ιανουαρίου
  • [06] Όζερσαϊ: Μετά την έγκριση του «προϋπολογισμού» να γίνουν οι «εκλογές»
  • [07] Παρέμβαση Σεφίκ για τις «πρόωρες εκλογές»
  • [08] Το Κυπριακό συζήτησε ο Ευρωβουλευτής Κιζίλγιουρεκ με τον Όζγιγιτ
  • [09] Προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας και «ΤΔΒΚ»
  • [10] Στοιχεία για διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα
  • [11] Στα 136 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το ΥΠΑΜ διαψεύδει ισχυρισμούς για μεταφορά των S-400 στο Ιντζιρλίκ
  • [02] Νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου για τους S-400
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με την ομόλογό του της Νορβηγίας
  • [04] Νέες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν μείωση στα ποσοστά του AKP
  • [05] Στο 19,89% ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Οκτώβριο
  • [06] Στις 29,764 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συνάντηση Πολωνού ευρωβουλευτή με «βουλευτές» στα κατεχόμενα

    Ομάδα αποτελούμενη από τον Πολωνό ευρωβουλευτή Tomasz Piotr Poreba, τον πρώην Βρετανό ευρωβουλευτή Geoffrey Van Orden και τον πολιτικό σύμβουλο Robert Tyler, μέλος της συμβουλευτικής εταιρείας New Direction, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, είχε συνάντηση χθες με το λεγόμενο πρόεδρο της βουλής Οντέρ Σεννάρογλου, γράφει η G?ne? (04.11.21).

    Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Poreba, μιλώντας πρώτος κατά τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στο νησί [κατεχόμενα]. Αναφέροντας ότι είναι η δεύτερη τους επίσκεψη στην Κύπρο, ο Poreba ευχαρίστησε το Σεννάρογλου για τη συνάντηση και επισήμανε ότι είναι αναγκαιότητα να ακουστεί η φωνή των Τουρκοκυπρίων στον κόσμο.

    Στη συνέχεια, ο Σεννάρογλου, εκφράζοντας τη μεγάλη ευχαρίστηση του για το ότι φιλοξενούν τέτοια ομάδα στη «βουλή», υποστήριξε τα εξής:

    «Είναι τιμή μου να βλέπω ανάμεσα μας πολύτιμους Ευρωπαίους πολιτικούς, που γνωρίζουν την Κύπρο, όπως εσείς, και παρακολουθούν στενά τις πραγματικότητες στην Κύπρο. Εάν και σας συναντώ σήμερα για πρώτη φορά, έμπειροι φίλοι που σας γνωρίζουν, έκαναν θετικές αναφορές προς εμένα σχετικά με εσάς και τις προσπάθειες σας για τον τουρκοκυπριακό λαό. Όπως γνωρίζετε, οι βουλευτές μας αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες να μεταφέρουν τις απόψεις τους σε πλατφόρμες στην Ευρώπη. Παρομοίως, η φωνή μας ως βουλή έχει αποσιωπηθεί σε διεθνείς πλατφόρμες και δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε. Ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους, η επίσκεψη σας είναι σημαντική για να μεταβιβάσετε τη φωνή μας, τις θέσεις μας στους Ευρωπαίους ομολόγους σας. Συνεπώς, επιθυμώ, με ευκαιρία την επίσκεψή σας, να εκφράσω την ευχή για περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μας».

    Υπενθυμίζοντας ότι ενώ οι Τουρκοκύπριοι στην πλειοψηφία τους ψήφισαν υπέρ του Σχεδίου Ανάν το 2004, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο, ο Σεννάρογλου υποστήριξε ότι τα εμπάργκο που επιβάλλονται, κατά την έκφρασή του, στον τουρκοκυπριακό «λαό» καθώς και η μη αναγνώριση της «βόρειας Κύπρου» συνεχίζονται.

    Η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη συνάντηση ήταν παρόντες οι «βουλευτές» του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου και Χασάν Τατσόι, καθώς και ο «βουλευτής» της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Φικρί Τόρος και ο «γενικός γραμματέας της βουλής» Σεράλ Φιράτ.

    (ΔΨ)

    [02] Τατάρ: «Εμείς είμαστε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του νησιού»

    Η Detay (04.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ουδέποτε οι Τουρκοκύπριοι θα επιστρέψουν στην προ του 1974 περίοδο και επανέλαβε ότι μετά από τόσο τίμημα που πλήρωσαν και τόσες θυσίες που έκαναν καθήκον τους είναι να διαφυλάξουν μέχρι τέλους την «κυριαρχία» του τουρκοκυπριακού «λαού» με τη λύση δύο κρατών, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους.

    Μιλώντας σε τελετή μνήμης των πεσόντων και του «εθνικού αγώνα» που διοργάνωσε η «πλατφόρμα μνήμης πεσόντων Κύπρου» στο λεγόμενο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας («GA?»), ο Τατάρ είπε ότι ο ίδιος μεγάλωσε στα χρόνια του «αγώνα» και υποστήριξε ότι με την έλευση του τουρκικού στρατού στο νησί το 1974, οι Τούρκοι της Κύπρου απέκτησαν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι μετά την κατάληξη χωρίς αποτέλεσμα της αναζήτησης συνεταιρικής λύσης στη βάση ομοσπονδίας, με την στήριξη της Τουρκίας τέθηκε επί τάπητος ότι θα μπορούσε να υπάρξει στην Κύπρο μια συμφωνία συνεργασίας δύο χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα ονειρεύεται να κάνει το νησί ελληνικό και δεν θέλει μιαν λύση στη βάση της ισότητας και πρόσθεσε ότι μετά την εκλογή του στην «προεδρία» μοιράζεται με όλο τον κόσμο το νέο τους «όραμα» και θα συνεχίσει να το κάνει.

    «Όταν ληφθούν υπόψη οι παππούδες μας, εμείς είμαστε ουσιαστικά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του νησιού», ισχυρίστηκε και αναφέρθηκε σε «παιχνίδια» που παίζονται μέσω της Ευρώπης.

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με την αποχώρησή της από το νησί, η Βρετανία διαβίβασε την κυριαρχία στους δύο «λαούς» και ότι οι Ελληνοκύπριοι εντάχθηκαν στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες εγκαθίδρυσης προβλέπουν ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι μέλος κανενός οργανισμού στον οποίο δεν είναι μέλη η Τουρκία και η Ελλάδα και οι ίδιοι είπαν όχι στο Σχέδιο Ανάν, ενώ οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν ναι.

    Ισχυριζόμενος ότι με μιαν λύση στην βάση της ομοσπονδίας ο στόχος είναι η απόσυρση της Τουρκίας από το νησί, ο τερματισμός των εγγυητικών της δικαιωμάτων και η μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα με την επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με την νέα τους πολιτική βίωσαν ένα κομβικό σημείο και «ουδέποτε θα επιστρέψουμε στην προ του 1974 περίοδο».

    Αναφερόμενος σε «στρατηγικές εξελίξεις» που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία της ενίσχυσης των δεσμών με την Τουρκία με την νέα πολιτική των δύο κρατών για προστασία των εθνικών τους συμφερόντων και της κυριαρχίας τους στην «Γαλάζια Πατρίδα» και στον εναέριο χώρο. Κατέληξε λέγοντας το εξής:

    «Ο δρόμος μας είναι δρόμος εθνικός και είναι η διαχείριση των διαδικασιών σε συνεργασία με την Τουρκία. Το στάδιο που ήρθαμε σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια ιστορία επιτυχίας που κατακτήθηκε ως αποτέλεσμα των πεσόντων μας και του αγώνα των βετεράνων μας».

    Τατάρ: «Η θέση μας είναι ο τουρκικός κόσμος»

    Στο μεταξύ, μιλώντας κατά τα εγκαίνια έκθεσης στο «Πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολής («YD?») με την ευκαιρία της 30ης επετείου της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν, του Καζαχστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν που διοργάνωσε το «πανεπιστήμιο» με τον οργανισμό T?RKSOY (Διεθνής Οργανισμός Τουρκικού Πολιτισμού), ο Τατάρ επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι και η «ΤΔΒΚ» είναι μέρος του τουρκικού κόσμου ως μια «ανεξάρτητη χώρα», έστω και αν αντιμετωπίζει δυσκολίες στο θέμα της αναγνώρισης και υποστήριξε:

    «Οι τουρκικές Δημοκρατίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους πριν 30 χρόνια. Και εμείς ως Τούρκοι της Κύπρου αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μας με μεγάλους αγώνες. Επέδειξε και ο τουρκοκυπριακός λαός την βούλησή του να συνεχίσει την κυριαρχία και την ύπαρξή του κάτω από την στέγη μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας ως μέρος του δικαιώματος του καθορισμού του μέλλοντός μας. Πιστεύω ότι σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ, θα πάρουμε την θέση μας ως μόνιμο μέλος στο Τουρκικό Συμβούλιο. Διότι η θέση μας είναι ο τουρκικός κόσμος».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Μέχρι την Κίνα εκτείνονται τα σύνορα της καρδιάς τους, λέει ο Μπάστσερι

    Η Detay (04.11.21) γράφει ότι ο Αλί Μουράτ Μπάστσερι, λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία ευχαρίστησε «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολής («YD?») και τον Διεθνή Οργανισμό Τουρκικού Πολιτισμού (T?RKSOY) για το γεγονός ότι έφεραν έκθεση με την ευκαιρία της 30ης επετείου της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν, του Καζαχστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν στην κατεχόμενη Κύπρο, η οποία «είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουρκικής γεωγραφικής περιοχής», κατά την έκφρασή του.

    Μιλώντας κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Μπάστσερι ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Είναι πολύ ευρεία η γεωγραφική περιοχή της καρδιάς μας. Όταν κοιτάξει κανείς από την άποψη της γλώσσας και του πολιτισμού, εκτείνεται όχι μόνο στις δημοκρατίες που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους με διοικητικές δομές, αλλά και σε μιαν ευρεία περιοχή από την Βόρεια Θάλασσα μέχρι τα Βαλκάνια, την Ανατολία και την Κίνα»

    Σημειώνοντας ότι με τις εργασίες του, ο T?RKSOY κατέστησε πιο γνωστό στον κόσμο τον τουρκικό πολιτισμό, ο Μπάστσερι ευχήθηκε να συνεχιστούν αυτές οι εργασίες και υποστήριξε:

    «Και πιστεύω ότι και η ΤΔΒΚ θα καταστεί μόνιμο μέλος του Τουρκικού Συμβουλίου, παίρνοντας μια μέρα την θέση που δικαιούται ανάμεσα σε εκείνα τα ανεξάρτητα κράτη».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Μπεντέρ: Περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι μεταβιβάστηκαν σε ιδιώτες

    Η K?br?s Postas? (04.11.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι το βιβλίο του με τίτλο «Σύντομη Ιστορία του ΕΒΚΑΦ στην Κύπρο» παρουσίασε σήμερα στα γραφεία του ΕΒΚΑΦ ο πρώην «πρόεδρος της βουλής» και πρώην «πρωθυπουργός» του καθεστώτος Χακκί Ατούν, ο οποίος χάρισε το βιβλίο του στον γενικό διευθυντή του ΕΒΚΑΦ, Ισμαϊλ Μπεντέρ.

    Το βιβλίο, το οποίο προλογίζει ο Μπεντέρ, περιέχει διάφορα ιστορικά ντοκουμέντα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, ο Μπεντέρ υποστήριξε ότι ανάμεσα στα καθήκοντα του ΕΒΚΑΦ είναι να μοιράζεται και να κάνει αγαθοεργίες και πρόσθεσε ότι με αυτά τα αισθήματα και αυτές τις σκέψεις ενεργούσε στο παρελθόν και ο τουρκοκυπριακός «λαός», ζώντας μακριά από εγωισμούς.

    «Όποιος είχε δύο σπίτια στο παρελθόν, άφηνε το ένα στα παιδιά του και το άλλο το κληροδοτούσε [στο ΕΒΚΑΦ]», είπε επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι με τον καιρό περιουσίες του ΕΒΚΑΦ μεταβιβάστηκαν σε άτομα κατά παράβαση του νόμου και ότι το πιο κοντινό παράδειγμα αυτού του γεγονότος είναι το περίκλειστο Βαρώσι. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Όταν πάτε στο Βαρώσι, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι τα μουσουλμανικά νεκροταφεία που δόθηκαν σε κάποιους για να γίνουν πλούσιοι. Αυτό δεν χωράει στον ανθρωπισμό σε κανένα μέρος του κόσμου. Ή δόθηκαν σε κάποιους για κτίσιμο ξενοδοχείων χωράφια, εκτάσεις γης που κάλυπταν τις ανάγκες σχολείων. Τι θα συμβεί στους φτωχούς μαθητές; Κανείς δεν νοιάζεται».

    Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιστραφούν οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στις οποίες αναφέρθηκε, ο Μπεντέρ ισχυρίστηκε: «Όλοι δέχονται ότι το Βαρώσι ήταν περιουσία του Ιδρύματος [Σημείωση μεταφραστή: του ΕΒΚΑΦ]. Μια περιουσία ιδρύματος είναι για πάντα περιουσία ιδρύματος».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ατούν υποστήριξε ότι γίνεται αποδεχτό και στο διεθνές δίκαιο ότι δεν μπορούν να αλλάξουν χέρια οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ και ότι δημοσίευσε έκθεση προς αυτή την κατεύθυνση και η Επίτροπος (Ombudsman) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Εξουσιοδότηση Σουτζούογλου από UBP για «εκλογές» στις 9 Ιανουαρίου

    Η K?br?s (04.11.21) γράφει ότι συνήλθαν χθες η «κοινοβουλευτική ομάδα» και το νέο κομματικό συμβούλιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για πρώτη φορά υπό την προεδρία του νέου προέδρου του κόμματος Φαϊζ Σουτζούογλου.

    Μετά τη συνεδρία ο Σουτζούογλου δήλωσε ότι το συμβούλιο τον εξουσιοδότησε να διεξαγάγει συνομιλίες για να γίνουν «πρόωρες εκλογές» στις 9 Ιανουαρίου 2022 και υιοθέτησε ομόφωνα την υποβολή πρότασης στην «βουλή» για κατάργηση της πρόνοιας της «μεικτής ψήφου» στον λεγόμενο νόμο για τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα.

    Ο Σουτζούογλου είπε ότι μετά από τις διαβουλεύσεις που θα διεξάγει προτίθεται να υποβάλει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ τον κατάλογο με τα ονόματα των μελών του νέου «υπουργικού συμβουλίου» την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή.

    Ανέφερε ότι τους περιμένει μια έντονη περίοδος και ότι στόχος τους είναι να ανέλθει το UBP μόνο του στην «κυβέρνηση».

    Η Avrupa (04.11.21) γράφει ότι ο Σουτζούογλου είπε επίσης ότι θα λάβουν κάποιες ριζοσπαστικές αποφάσεις και θα κάνουν ριζοσπαστικά βήματα. Ανέφερε ότι δεν θα γιατρέψουν την γάγγραινα με φάρμακο, αλλά θα την κόψουν και θα την πετάξουν. Πρόσθεσε ότι στο κόμμα θα κυριαρχήσει η πειθαρχία και η τάξη και 4-5 μήνες μετά τον σχηματισμό «κυβέρνησης» θα προβούν σε τροποποίηση του καταστατικού του UBP.

    Η Detay (04.11.21) γράφει ότι δεν διέλαθε της προσοχής το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν στην πρώτη συνεδρία της «κοινοβουλευτικής ομάδας» του UBP υπό τον Σουτζούογλου, ο απερχόμενος «πρωθυπουργός» και μέχρι πρότινος πρόεδρος του κόμματος, Ερσάν Σανέρ και ο υποψήφιος για την προεδρία στο πρόσφατο συνέδριο Χασάν Τάτσοϊ. Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, καταγράφηκε και η απουσία της «βουλευτού» Ιζλέμ Γκιούρτζαγ και του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που δεν είναι «βουλευτής».

    Πήγε στην «πρεσβεία» της Τουρκίας

    Η K?br?s Postas? (04.11.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ενώ βρίσκεται στο στάδιο υποβολής του καταλόγου του «υπουργικού συμβουλίου», ο Σουτζούογλου μετέβη στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Χαρακτηρίζοντας «έκπληξη» την επίσκεψη, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Σουτζούογλου αναμένεται να υποβάλει σήμερα τον κατάλογο με τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Όζερσαϊ: Μετά την έγκριση του «προϋπολογισμού» να γίνουν οι «εκλογές»

    Η K?br?s (04.11.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι αν θα συσταθεί μια «κυβέρνηση μειοψηφίας» ανάμεσα στα κόμματα Εθνικής Ενότητας (UBP) και Δημοκρατικό (DP) με στήριξη από άλλα κόμματα χωρίς να συμμετέχουν στο «κυβερνητικό σχήμα», το ΗΡ μπορεί να αξιολογήσει την υπερψήφιση του «προϋπολογισμού» υπό τον όρο οι «πρόωρες εκλογές» θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2022 και ο «προϋπολογισμός» να έχει περάσει μέχρι τότε.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Όζερσαϊ είπε ότι αν διεξαχθούν «εκλογές» χωρίς να έχει περάσει ο «προϋπολογισμός», η «κυβέρνηση» που θα συσταθεί μετά από αυτές θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και θα πληγεί η «χώρα» και ο «λαός» από αυτό. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, αντί οι «εκλογές» να διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, πρέπει να διεξαχθούν στα τέλη Ιανουαρίου και πριν από αυτές να έχει περάσει ο «προϋπολογισμός» από τη «βουλή».

    Πρόσθεσε ότι αν η «κυβέρνηση» UBP-DP, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φαίνεται ότι θα σχηματιστεί, μεταφέρει την ημερομηνία των «εκλογών» στα τέλη Ιανουαρίου, το ΗΡ μπορεί να αξιολογήσει υπερψήφιση του «προϋπολογισμού».

    Υποστήριξε επίσης ότι αν οι «εκλογές» διεξαχθούν την πρώτη βδομάδα του Ιανουαρίου του 2022, μπορεί να προκύψουν προβλήματα στις ετοιμασίες της διαδικασίας εκ μέρους του «ανωτάτου συμβουλίου εκλογών» με το οποίο θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις σε σχέση με το ποια βδομάδα θα πρέπει να διεξαχθούν οι «εκλογές».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Παρέμβαση Σεφίκ για τις «πρόωρες εκλογές»

    Η K?br?s (04.11.21) γράφει ότι η πρόεδρος του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σεφίκ δήλωσε ότι αν θα γίνουν «πρόωρες εκλογές» στις 9 Ιανουαρίου, θα πρέπει να αρχίσουν οι «προεκλογικές απαγορεύσεις» την ερχόμενη βδομάδα. Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα χθες, η Σεφίκ είπε ότι οι απαγορεύσεις αρχίζουν 60 ημέρες πριν τις «εκλογές» και ότι το «συμβούλιο» είναι έτοιμο να ανακοινώσει το «εκλογικό πρόγραμμα» αν οι «εκλογές» οριστούν στις 9 Ιανουαρίου.

    Ανέφερε ότι σε περίπτωση που επιμηκυνθεί η περίοδος αυτή, θα είναι πιο εύκολες οι διαδικασίες και ότι θα είναι καλύτερο να απομακρυνθούν από τις συνθήκες του χειμώνα.

    Σημειώνοντας ότι δεν απέμεινε χρόνος πλέον για τροποποίηση στον «νόμο περί εκλογών», η Σεφίκ πρόσθεσε: «Μειώθηκε πολύ το χρονικό διάστημα, δεν μου απέμεινε ελπίδα πλέον. Όμως, αν υπάρξει διαφορετική ημερομηνία, μπορεί να γίνει. Η απόφαση ανήκει στην βουλή. Το λέω σε κάθε ευκαιρία από το 2018, όμως λυπάμαι που δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Το Κυπριακό συζήτησε ο Ευρωβουλευτής Κιζίλγιουρεκ με τον Όζγιγιτ

    Ο αρχηγός του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ συναντήθηκε με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ, γράφει η Diyalog (04.11.21).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ευρωβουλευτή, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης τους.

    Επιπρόσθετα, κατά την συνάντηση, συζήτησαν το γεγονός ότι δεν παραχωρούνται διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας στα παιδιά των Τουρκοκυπρίων, που είναι παντρεμένοι με ξένους υπηκόους, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο θέμα της εξαγωγής του τουρκοκυπριακού χαλλουμιού.

    Τέλος, συζήτησαν επίσης την εκστρατεία, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Κιζίλγιουρεκ, για να γίνει η τουρκική γλώσσα επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (ΔΨ)

    [09] Προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας και «ΤΔΒΚ»

    Σημειώνοντας ότι οι σχέσεις με την «ΤΔΒΚ» θα γίνουν πιο βαθιές από εδώ και μπρος, η βουλευτής της επαρχίας Σακάριας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Τσιγντέμ Ερντογάν Άταμπεκ είπε ότι επιθυμούν να φέρουν κοντά τους επιχειρηματίες που βρίσκονται εκεί [κατεχόμενα] με τους επιχειρηματίες της πόλης τους, γράφει η G?ne? (04.11.21).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του εμπορικού συνδέσμου οικονομίας (ETD), προσφωνώντας τη «Σύνοδο για την Κύπρο» που διοργανώθηκε με σκοπό την οικονομική συνεργασία με την «ΤΔΒΚ» στην πόλη Σερντιβάν της Σακάρια, η βουλευτής Άταμπεκ ανέφερε ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να προβληθεί περισσότερο στην Τουρκία. Στη συνέχεια, υποστήριξε τα εξής:

    «Οι μελλοντικές μας σχέσεις με την ΤΔΒΚ θα γίνουν πιο βαθιές. Η νεολαία μας πρέπει να γνωρίζει το κυπριακό ζήτημα. Επιθυμούμε να φέρουμε κοντά τους επιχειρηματίες που βρίσκονται εκεί με τους επιχειρηματίες μας. Η ΤΔΒΚ μπορεί να κάνει εμπόριο μόνο μαζί μας. Υπάρχει εκεί μεγάλος εμπορικός όγκος. Είσαστε οι καλύτεροι στον τομέα σας. Είμαι της άποψης ότι θα είναι καλά να ανοίξουν κανάλια εξαγωγών. Κάναμε ωραίο σχεδιασμό για τη διαδικασία. Όλοι θα μπορέσετε να συναντήσετε με ανθρώπους του δικού σας τομέα».

    Σε ομιλία του στη σύνοδο, ο λεγόμενος πρέσβης της «ΤΔΒΚ» στην Άγκυρα Κεμάλ Κιοπρουλού δήλωσε ότι προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις Τουρκίας - «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς, επισημαίνοντας ότι έχουν ξεκινήσει κοινές εργασίες για ανάπτυξη του εμπορίου με τους επιχειρηματίες.

    (ΔΨ)

    [10] Στοιχεία για διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «52 χιλιάδες έξοδοι - είσοδοι τον Μάιο, 218 χιλιάδες τον Ιούνιο», η Yeni D?zen (04.11.21) γράφει ότι καταγράφηκαν γύρω στις 50 χιλιάδες διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων, ενώ οι διελεύσεις ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες το μήνα Ιούνιο.

    Σύμφωνα με «επίσημα στοιχεία», σημειώθηκαν 1,279,800 διελεύσεις από τις ελεγχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα κατεχόμενα τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 και 1,276,585 διελεύσεις από τα κατεχόμενα προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές την ίδια περίοδο.

    Μεγάλη αύξηση στις διελεύσεις προς τα κατεχόμενα καταγράφεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο σημειώθηκαν 90,680 διελεύσεις από τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές προς τα κατεχόμενα, τον Ιούλιο 119,204 διελεύσεις και τον Αύγουστο 142,201.

    Στο μεταξύ, ο μήνας Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας ρεκόρ, μέχρι στιγμής, στις διελεύσεις, αφού σημειώθηκαν 324,012 διελεύσεις από τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές προς τα κατεχόμενα και 325,760 διελεύσεις αντίστροφα.

    Σύμφωνα με στοιχεία του «υπουργείου τουρισμού» που εξασφαλίστηκαν από την «αστυνομία», 496,643 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν από τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές προς τα κατεχόμενα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021. Εξάλλου, 38,183 Βρετανοί τουρίστες και 33,768 Έλληνες τουρίστες μετέβησαν στα κατεχόμενα τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

    (ΔΨ)

    [11] Στα 136 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (04.11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 15,613 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 136 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 117 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα τρία είναι άτομα, που έφτασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 16 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 38, Κερύνεια 48, Αμμόχωστος 22, Τρίκωμο 7. Λεύκα 1 και Μόρφου 1.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 77 άτομα.

    Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,582,805 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 22,910 κρούσματα Covid-19, ενώ 21,495 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,329 ασθενών, 48 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,274 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με τελική αιτία την Covid-19 παραμένει στους 88.

    Στις 3 Νοεμβρίου στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν 1,360 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το ΥΠΑΜ διαψεύδει ισχυρισμούς για μεταφορά των S-400 στο Ιντζιρλίκ

    Σύμφωνα με την Aksam (03.11.21), πηγές από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διέψευσαν τους ισχυρισμούς περί μεταφοράς των μπαταριών των S-400 στη βάση του Ιντζιρλίκ, μετά από ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες.

    Οι πηγές από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας αναφέρουν ότι οι πληροφορίες αυτές είναι αναληθείς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    (ΑΚ)

    [02] Νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου για τους S-400

    Σύμφωνα με την Αksam (04.11.21), ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η στάση των ΗΠΑ όσον αφορά στο θέμα των S-400 και των οργανώσεων PKK/YPG και FET? δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας τους και είναι κάτι που ανέφερε ξεκάθαρα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν.

    Ο Τσαβούσογλου προέβη στις πιο πάνω δηλώσεις στα πλαίσια ομιλίας του στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου παρουσίασε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2022.

    «Η συνεργασία των ΗΠΑ με τις οργανώσεις PKK/YPG, η ύπαρξη της FET? στις ΗΠΑ και η στάση τους στο θέμα των S-400, δεν συνάδουν καθόλου με το πνεύμα συνεταιρισμού. Θα συστήσουμε μια ομάδα εργασίας που θα συζητήσει αυτά τα ζητήματα. Η πρόταση για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας ήρθε από τις ΗΠΑ, και εμείς, ως αρμόδιοι Υπουργοί εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση για να συζητηθούν αυτά τα θέματα», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

    (ΑΚ)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με την ομόλογό του της Νορβηγίας

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (03.11.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη την ομόλογό του της Νορβηγίας, Anniken Huitfeldt για την ανάληψη των νέων της καθηκόντων.

    Σε ανακοίνωση του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, κατά την οποία οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν στις διμερείς τους σχέσεις και διάφορα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Παλαιστίνη και στο Αφγανιστάν.

    (ΑΚ)

    [04] Νέες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν μείωση στα ποσοστά του AKP

    Η Cumhuriyet (02.11.21) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στην Τουρκία από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ΜΑΚ.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με δείγμα 5,750 ατόμων σε 70 πόλεις της Τουρκίας με τη μέθοδο των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεών.

    Απαντώντας στην ερώτηση «Αν γίνονταν εκλογές στη χώρα αύριο ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής:

    -Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 30%

    -Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 22%

    -Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 8.5%

    -Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 7.5%

    -Καλό Κόμμα (?Y? Parti): 13.8%

    - Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου(DEVA): 2.6%

    - Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi): 2%

    Σχολιάζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΜΑΚ σημειώνει ότι παρατηρείται μείωση της τάξεως του 5% στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος AKP σε σχέση με πριν από 5 χρόνια, όταν είχε εξασφαλίσει 35%.

    Επιπλέον, η δημοσιογραφική ιστοσελίδα t24.com.tr (04.11.21), δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία AREA στην Τουρκία.

    Στην ερώτηση «Αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, απάντησαν:

    AKP: 34.7%

    CHP: 27.7%

    ?Y? Parti: 12.7%

    MHP: 8.8%

    HDP: 8.7%

    Επιπλέον, το 41% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι βλέπουν αρνητικά το αίτημα του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν να κηρύξει «persona non grata» τους πρεσβευτές των 10 χωρών που ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα. Το 31.7% απάντησαν ότι βλέπουν θετικά το αίτημα αυτό και το 27.3% δεν εξέφρασαν άποψη.

    Επιπλέον, απαντώντας στην ερώτηση «Ποια θα ήταν η συμπεριφορά σας απέναντι στον Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στις επόμενες προεδρικές εκλογές;», το 31.3% απάντησε ότι θα ψήφιζε ξανά τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, το 18.6% απάντησε ότι δεν ξέρει και το 50.1% απάντησε ότι δεν θα τον ψήφιζε.

    Τα ευρήματα της δημοσκόπησης κατέδειξαν επίσης ότι το 33.9% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί επιτυχημένο το Προεδρικό Σύστημα Διακυβέρνησης στη χώρα, το 57.8% το θεωρεί αποτυχημένο και το 8.3% δεν έχει άποψη.

    Σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το 22.4% την θεωρεί επιτυχημένη, το 71.9% αποτυχημένη και το 5.7% δεν έχει άποψη.

    Επίσης, το 57.5% αποδίδει την άσχημη πορεία της οικονομίας στη χώρα στη λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης, το 29.9% την αποδίδει στις «Ξένες Δυνάμεις», το 2.8% σε άλλους λόγους και το 9.9% δεν έχει άποψη.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν επίσης να σχολιάσουν το πώς αξιολογούν την αρνητική ψήφο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την ανανέωση του ψηφίσματος παράτασης της θητείας των τουρκικών στρατευμάτων για ακόμη δύο χρόνια στη Συρία και στο Ιράκ. Σε αυτό το θέμα, το 42.7% των συμμετεχόντων στην έρευνα είδαν θετικά τη στάση του CHP, το 42.9% αρνητικά και το 14.4% δεν εξέφρασαν άποψη.

    Στην ερώτηση, ποια θα ήταν η εκλογική τους συμπεριφορά σε περίπτωση συμμαχίας στις εκλογές μεταξύ του Κόμματος Ευημερίας (Saadet Partisi), του DEVA (Κόμμα δημοκρατίας και προόδου) και του Κόμματος του Μέλλοντος, το 21.6% απάντησε ότι ενδεχομένως να την ψήφιζε, το 21.6% δήλωσαν αναποφάσιστοι και το 56.6% ότι δεν θα ψήφιζε την συμμαχία.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων AREA, κάνοντας μια ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, σημειώνει τα εξής:

    -Το Καλό Κόμμα (?Y? Parti) με ένα ποσοστό της τάξεως του 12.7% κατατάσσεται τρίτο κόμμα στη χώρα και τα ποσοστά του CHP, ειδικότερα μετά τις έντονες επικρίσεις του Κεμάλ Κιλιστντάρογλου προς την Κυβέρνηση, σημειώνουν αύξηση (27.7%).

    Όσον αφορά στις Συμμαχίες, η Δημοκρατική Συμμαχία, (Cumhur ?ttifak?) η οποία έχει συναφθεί μεταξύ του ΑΚΡ (Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και του Εθνικιστικού Κόμματος (ΜΗΡ) εξασφαλίζει 43.5% και η Εθνική Συμμαχία, (Millet ?ttifak?) η οποία συνάφθηκε μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Καλού Κόμματος (CHP- ?Y? Parti) εξασφαλίζει 40.4%. Το HDP μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα εξασφαλίζουν συνολικά 16.1%.

    (ΑΚ)

    [05] Στο 19,89% ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Οκτώβριο

    Σύμφωνα με τη hurriyetdailynews.com (04.11.21), το Τμήμα Στατιστικής της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην χώρα αυξήθηκε κατά 0.31 ποσοστιαίες μονάδες από το 19,58% που ήταν τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας στο 19,89% τον Οκτώβριο του 2021 και κατά 8,55 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

    Τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά (27,41%), στα εστιατόρια και στις καφετέριες (25.53%) και στα έπιπλα και στον οικιακό εξοπλισμό (23,03%).

    Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 2.39%.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 29,764 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με το AA (03.11.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 29,764 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 363,238 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 246 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 33,366.

    Σημειώνεται ότι το 89,44% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 78,83% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 116,831,329 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 4 November 2021 - 15:12:04 UTC