Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-11-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 212/2021 03.11.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Διαφαινόμενη συμφωνία για «μεταβατική κυβέρνηση» - «Εκλογές» στις 9 Ιανουαρίου
  • [02] Εκ των ων ουκ άνευ οι τουρκικές εγγυήσεις και τα δύο κυρίαρχα ισότιμα κράτη, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [03] Εξάγουν προϊόντα σε 12 χώρες
  • [04] Εναλλακτική επιλογή για τον τουρισμό έγινε το Βαρώσι, λέει ο Ατάογλου
  • [05] Συμμετοχή του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού σε βρετανική έκθεση
  • [06] Στα 149 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου του Έρντογαν ο Αλτουν - Έρευνα εναντίον όσων τις διέδωσαν
  • [02] «Η αγορά των S-400 είναι απαραίτητη για την άμυνα και την κυριαρχία της χώρας», δηλώνει ο Μπαχτσελί
  • [03] «Άδικα βρίσκονται στη φυλακή οι Ντεμίρτας και Καβάλα», λέει ο Κιλιτσντάρογλου
  • [04] Οι Δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης στη Γλασκόβη για την COP26
  • [05] Συνεχίζονται οι συλλήψεις μελών και βουλευτών του HDP
  • [06] Στις 29,796 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Διαφαινόμενη συμφωνία για «μεταβατική κυβέρνηση» - «Εκλογές» στις 9 Ιανουαρίου

    Η Halk?n Sesi (03.11.21) γράφει ότι ο νέος πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου διεξήγαγε χθες χωριστές συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην λεγόμενη βουλή με στόχο τον σχηματισμό μιας μεταβατικής «κυβέρνησης» που θα οδηγήσει τα κατεχόμενα σε «πρόωρες εκλογές».

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, έχει επέλθει συμφωνία για σχηματισμό μιας «εκλογικής κυβέρνησης» ανάμεσα στα κόμματα Εθνικής Ενότητας (UBP) και Δημοκρατικό (DP), με την στήριξη των τριών «ανεξάρτητων βουλευτών» και του Μπερτάν Ζάρογλου εκ μέρους του Εθνικού Κόμματος (ΜΡ). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε υπόσχεση για διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» στις 9 Ιανουαρίου 2022.

    «Κυβέρνηση κοινωνικής συναίνεσης» πρότεινε ο Όζερσαϊ

    Ο Σουτζούογλου πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη στο Κόμμα του Λαού (ΗΡ). Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος του ΗΡ, Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι με τον Σουτζούογλου συζήτησαν και αξιολόγησαν διάφορα «μοντέλα κυβέρνησης» στα οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει το ΗΡ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του πρότεινε την σύσταση μιας «εκλογικής κυβέρνησης κοινωνικής συναίνεσης» με την συμμετοχή όλων των κομμάτων.

    «Αυτό που επιθυμούμε είναι να πάει η χώρα σε εκλογές το συντομότερο και να ανανεωθεί η πολιτική βούληση», είπε ο Όζερσαϊ.

    Εξάλλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Όζερσαϊ επανέλαβε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μιας «κυβέρνησης ευρείας αποδοχής», όμως φαίνεται πως έχουν ωριμάσει οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό «κυβέρνησης» UBP - DP με την στήριξη του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και των «ανεξάρτητων βουλευτών».

    Σουτζούογλου: Στις 9 Ιανουαρίου οι «εκλογές»

    Στις δικές του δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Όζερσαϊ, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι με το ΗΡ συμφωνούν στο θέμα της σύστασης μιας «κυβέρνησης» που θα τους οδηγήσει σε «πρόωρες εκλογές» και πρόσθεσε ότι το αργότερο σήμερα το πρωί θα ξεκαθαρίσει πάνω κάτω το μοντέλο της «κυβέρνησης» που θα συσταθεί και η ημερομηνία των «πρόωρων εκλογών». Είπε ότι οι «προεκλογικές απαγορεύσεις» θα αρχίσουν αμέσως μετά την λήψη της απόφασης για διεξαγωγή «εκλογών» και ότι συμφώνησαν με το ΗΡ να περάσουν γρήγορα από την «βουλή» τα «νομοσχέδια» που εκκρεμούν.

    Εξάλλου, μιλώντας σε διάφορες διαδικτυακές τηλεοπτικές εκπομπές, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι η ημερομηνία που υπάρχει στο μυαλό του για τις «πρόωρες εκλογές» είναι η 9η Ιανουαρίου 2022 και υποσχέθηκε ότι μέχρι τότε δεν θα γίνουν προσλήψεις και διορισμοί, δεν θα λαμβάνονται «ειδικές» αποφάσεις από το «υπουργικό συμβούλιο» και δεν θα γίνεται χρήση του «προϋπολογισμού» για «προεκλογικούς σκοπούς». Είπε ότι στόχος του δεν είναι μόνο ο σχηματισμός «κυβέρνησης», αλλά και η δημιουργία της ελάχιστης συναίνεσης ανάμεσα στα κόμματα για να περάσουν ο «νόμος περί εκλογών και δημοψηφισμάτων» και η «μεταρρύθμιση των δήμων».

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του DP, Φικρί Ατάογλου, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των «πρόωρων εκλογών», όμως το σημαντικό είναι να αξιοποιηθούν οι δύο μήνες που μεσολαβούν για τους «νόμους» που εκκρεμούν στην «βουλή».

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ, ο Σουτζούογλου επεσήμανε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων σε σχέση με τη διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» το συντομότερο και την έγκριση του «προϋπολογισμού» από την «βουλή» πριν τις «εκλογές». Είπε ότι στόχος τους είναι να περάσουν οι «νόμοι» που χρειάζονται, να ολοκληρωθεί ο «προϋπολογισμός» και να πάνε σε «εκλογές».

    «Φαίνεται ότι θα προκύψει θετική ψήφος από τις ημερομηνίες που καθορίσαμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η διαδικασία ολοκληρωθεί μέχρι το σαββατοκύριακο, θα εγκριθεί ο νέος «προϋπολογισμός» στο «υπουργικό συμβούλιο» και θα σταλεί στην «βουλή».

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον ιδρυτή του Εθνικού Κόμματος «βουλευτή», Μπερτάν Ζάρογλου, ο Σουτζούογλου δήλωσε ότι το νωρίτερο που θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι «εκλογές» είναι στις 9 Ιανουαρίου 2022, όμως θα μπορούσαν να γίνουν και μια βδομάδα αργότερα για τεχνικούς λόγους. Επανέλαβε ότι προγραμματίζει να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία μέχρι το σαββατοκύριακο και πρόσθεσε ότι μπορεί να συναντηθεί εκ νέου με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Μπορεί η κατάσταση να ξεκαθαρίσει μέχρι την Πέμπτη, είπε και πρόσθεσε ότι πριν το τέλος της βδομάδας θα επισκεφτεί τον Ερσίν Τατάρ για να του υποβάλει τον κατάλογο με τα ονόματα του νέου «υπουργικού συμβουλίου».

    «Υπάρχει μια συναίνεση γενικά. Όταν διαμορφωθεί πλήρως εντός 48 ωρών, θα τη μοιραστούμε άνετα με τον Τύπο», σημείωσε.

    Έρχουρμαν: Προτεραιότητα του CTP ο «προϋπολογισμός»

    Μιλώντας μετά την συνάντηση με τον Σουτζούογλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι το κόμμα του δεν συμμετέχει σε οποιανδήποτε «κυβερνητική φόρμουλα» και ότι δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο με τον Σουτζούογλου. Σημείωσε ότι προτεραιότητα του CTP είναι να περάσει ο «προϋπολογισμός» πριν τις «εκλογές», να θεσπιστούν οι «νόμοι» που πέρασαν ομόφωνα από τις «αρμόδιες επιτροπές» και να γίνουν οι τροποποιήσεις που επιθυμεί το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» στον «περί εκλογών νόμο».

    Δεν θα συμμετάσχει στην «κυβέρνηση» αλλά θα την στηρίξει το YDP

    Εξάλλου, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Σουτζούογλου, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ενβέρ Όζτουρκ επανέλαβε την θέση ότι το YDP δεν θα συμμετάσχει στην νέα «κυβέρνηση», αλλά θα την στηρίξει απ’ έξω. Είπε ότι γι’ αυτό δεν απαιτούν οτιδήποτε ως κόμμα, όμως έχουν απαιτήσεις που θα είναι για το καλό της «χώρας», κατά την έκφρασή του.

    «Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει γνωστή η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Με αυτή την έννοια, αν δεν υπάρξει πρόβλημα, δικός μας όρος είναι να γίνουν στις 9 Ιανουαρίου 2022», ανέφερε ο Όζτουρκ. Πρόσθεσε ότι ένας άλλος όρος τους είναι μερικές τροποποιήσεις στον «περί εκλογών και δημοψηφισμάτων νόμο».

    Όζγιγιτ: Το TDP δεν θα λάβει μέρος στην «κυβέρνηση»

    Μιλώντας μετά την συνάντηση με τον Σουτζούογλου, ο πρόεδρος του TDP, Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι συμφώνησαν ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της «η βουλή», η οποία δεν δουλεύει σωστά εδώ και έναν χρόνο περίπου και επεσήμανε την ανάγκη διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών».

    Είπε ότι το UBP τους μίλησε για «μεταβατική κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι το TDP τάσσεται υπέρ του καθορισμού ημερομηνίας «πρόωρων εκλογών» το συντομότερο και δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του στην «μεταβατική κυβέρνηση», όμως θα μπορούσε να αξιολογήσει συμμετοχή σε μιαν «κυβέρνηση» στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα.

    Ατάογλου: Να γίνουν «εκλογές» το συντομότερο

    Τέλος, μιλώντας μετά την συνάντηση με τον Σουτζούογλου, ο πρόεδρος του DP Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι συζήτησαν τι θα γίνει πριν τις «πρόωρες εκλογές» και συμφώνησαν ότι πρέπει να διεξαχθούν «εκλογές» το συντομότερο.

    Ερωτηθείς αν το κόμμα του θα συμμετάσχει στην «μεταβατική κυβέρνηση», ο Ατάογλου απάντησε ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Εκ των ων ουκ άνευ οι τουρκικές εγγυήσεις και τα δύο κυρίαρχα ισότιμα κράτη, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του «ευρωπαϊκού πανεπιστημίου ηγεσίας» [Avrupa Liderlik ?niversitesi] «πρύτανη» Δρ Μεχμέτ Κοκσάλ είχε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, γράφει η Vatan (03.11.21). Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ ενημερώθηκε για το εν λόγω «πανεπιστήμιο» και τις εργασίες, που διεξάγει.

    Σε δηλώσεις του κατά την συνάντηση, ο Τατάρ ανέφερε ότι καταβάλλουν προσπάθειες να εξηγήσουν σε όλο τον κόσμο την πολιτική των δύο κρατών και ότι αυτή η πολιτική βασίζεται στο δικαίωμα της κυριαρχίας. «Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο», υποστηρίζει ο Τατάρ.

    Διατυπώνοντας εκ νέου την άποψη ότι οι ισορροπίες στην περιοχή έχουν αλλάξει και ότι με την αποχώρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το νησί υπήρξε ροή πληθυσμού από τα ελληνικά νησιά στην Κύπρο κατά την Βρετανική περίοδο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι παρέμειναν ένας ξεχωριστός λαός με τη δική του ταυτότητα, θρησκεία, γλώσσα και παραδόσεις, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στις συμφωνίες του 1960.

    Σημειώνοντας ότι όταν η Βρετανία αποχώρησε από το νησί, εκχώρησε την κυριαρχία σε δύο ξεχωριστούς λαούς, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» ίδρυσε το δικό του κράτος μετά «την γενοκτονία και τη αιχμαλωσία του», κατά την έκφρασή του.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι εφικτό να συσταθεί ένα συνεταιρικό κράτος με τους Ελληνοκύπριους, ότι δεν υπάρχει ένας μηχανισμός που θα φέρει και τις δύο πλευρές μαζί κάτω από ένα κοινό σημείο και συμφέρον και ότι η επίτευξη λύσης δεν είναι δυνατή με το ζόρι, ο Τατάρ υποστήριξε εκ νέου ότι η λύση δύο κρατών είναι δίκαιη, βιώσιμη και λογική.

    Αναφέροντας ότι διεξάγεται ένας μακρόχρονος αγώνας εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ εισηγήθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο και πολύτιμο να συμπεριληφθεί αυτός σε ακαδημαϊκά βιβλία, άρθρα και άλλες δημοσιεύσεις, που απευθύνονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, με στόχο να υπερασπιστούν τον «ιερό σκοπό» τους. Σημειώνοντας ότι προσδίδει αρκετή σημασία σε τέτοιες μελέτες, ο Τατάρ επισήμανε ότι οι στηριγμένες στην επιστήμη ακαδημαϊκές αναφορές θα τους εξασφαλίσουν ισχύ στην εθνική τους υπόθεση και στην πολιτική που διεξάγουν.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ εξέφρασε εκ νέου την άποψη του ότι δύο κυρίαρχα ισότιμα κράτη και οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, υποστηρίζοντας καταληκτικά τα εξής:

    «Το λέγω υπογραμμίζοντάς το, εμείς επιθυμούμε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι στη βάση δύο χωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών. Και τα δύο κράτη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη συνεργασία στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που διασφαλίζονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο κυρίαρχα ισότιμα κράτη και οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς. Χωρίς τις εγγυήσεις της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να ατενίσουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    (ΔΨ)

    [03] Εξάγουν προϊόντα σε 12 χώρες

    Η K?br?s (03.11.21) γράφει ότι ο Μουσταφά Γιεσίλ, διευθυντής του λεγόμενου τμήματος βιομηχανίας δήλωσε ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν πέραν των 90 εταιρειών που πραγματοποιούν εξαγωγές σε 12 χώρες και επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι σε σχέση με τα κόστη παραγωγής, τα εργατικά και τον ηλεκτρισμό.

    Σύμφωνα με δήλωση του λεγόμενου υπουργείου οικονομίας και ενέργειας, ο Γιεσίλ υπογράμμισε την σημασία της συμμετοχής τους σε εκθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε χώρο αναζήτησης αγοραστών και ανανέωσης της εμπιστοσύνης προς τα προϊόντα τους.

    Είπε ότι παρά το γεγονός ότι διαθέτουν 17 βιομηχανικές περιοχές, λίγες είναι οι πραγματικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές και ότι οι βιομήχανοι που παράγουν πραγματικά δραστηριοποιούνται στις δικές τους ιδιωτικές περιοχές.

    Αναφερόμενος στην στήριξη που παρέχει το «κράτος» στην βιομηχανία, ο Γιεσίλ σημείωσε ότι εντός του 2020 δόθηκαν 10 εκατομμύρια 274 χιλιάδες τουρκικές λίρες (ΤΛ) στις βιομηχανίες για τον ηλεκτρισμό και ότι το ποσό αυτό ανήλθε στα 4 εκατομμύρια 780 χιλιάδες ΤΛ κατά την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2021. Είπε επίσης ότι για τις εξαγωγές δόθηκε στήριξη 2 εκατομμύρια 345 χιλιάδες ΤΛ το 2020 και 994 χιλιάδες 790 ΤΛ κατά την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2021.

    Πρόσθεσε ότι σε κάθε μία από τις εταιρείες που συμμετέχουν σε εκθέσεις καταβάλλονται 8 χιλιάδες ευρώ για τα σταντ τους και καλύπτεται το 75% του κόστους τους για τα ενοίκια, τις μεταφορές, τη διαμονή και άλλα έξοδα. Σύμφωνα με τον Γιεσίλ, αυτές οι πληρωμές γίνονται με την στήριξη της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Εναλλακτική επιλογή για τον τουρισμό έγινε το Βαρώσι, λέει ο Ατάογλου

    Ο παράνομος Bayrak (03.11.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι υπάρχει ένα σοβαρό ρεύμα επισκεπτών προς την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού μετά το άνοιγμα ενός μέρους της.

    Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) στην Αττάλεια, ο Ατάογλου υπενθύμισε ότι πέρσι, μετά από 46, άρχισε σταδιακά το άνοιγμα της περίκλεισης πόλης και μετά το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου άνοιξε μια διαφορετική διαδρομή.

    Σημείωσε ότι παρά την πανδημία, πολλοί ντόπιοι και ξένοι τουρίστες περιδιάβασαν στο Βαρώσι και δημιουργήθηκε μια εναλλακτική επιλογή στον τουρισμό. Υποστήριξε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που θέλουν να δουν το Βαρώσι και πρόσθεσε:

    «Υπάρχει ένα σοβαρό ρεύμα επισκεπτών. Το άνοιγμα του Βαρωσιού ήταν ένα θετικό βήμα από την άποψη του τουρισμού. Οπωσδήποτε θα έχει προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν τουρίστες που έρχονται για το Βαρώσι. Δημιουργήθηκε ένα εναλλακτικό τουριστικό μοντέλο».

    Σημειώνοντας ότι συνεργάζονται με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για να αναπτύξουν τον τουρισμό στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Ατάογλου είπε ότι λανσάρετε το όνομα της «ΤΔΒΚ» στις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει η Τουρκία και ότι αυτό τους κάνει περήφανους.

    Ευχαριστώντας τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ για την στήριξή του, ο Ατάογλου είπε ότι αυξάνουν καθημερινά την συνεργασία τους και έχουν καμία διαφορά με την Τουρκία. «Εδώ νιώθουμε σαν στο σπίτι μας», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι εργάζονται για να προωθήσουν επισκέψεις στα κατεχόμενα από Τουρκοκύπριους που μετανάστευσαν πριν χρόνια στην Βρετανία, ο Ατάογλου ανέφερε: «Θέλουμε να έρθει η γενιά Ζ στην ΤΔΒΚ, να επισκεφτούν τα χώματα των πατεράδων τους και να δουν τούτα εδώ τα μέρη Εργαζόμαστε σε αυτό το θέμα. Και η Τουρκία μας στηρίζει σε αυτό το θέμα».

    Ο λεγόμενος υπουργός κατέληξε προσκαλώντας τους Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν τα κατεχόμενα για να δουν τις ιστορικές και φυσικές ομορφιές τους.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συμμετοχή του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού σε βρετανική έκθεση

    Ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι επισκέφθηκε το περίπτερο της «ΤΔΒΚ» στην παγκόσμια τουριστική έκθεση «World Travel Market 2021», που διεξάγεται στο Λονδίνο από την 1-3 Νοεμβρίου 2021, και ενημερώθηκε για τον τουρισμό στα κατεχόμενα, γράφει η K?br?s Postas? (03.11.21).

    O λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι η βρετανική τουριστική έκθεση έχει τεράστια σημασία από την άποψη του σχεδιασμού του τουρισμού για το 2022, σημειώνοντας ότι στοχεύουν να αναβαθμίσουν την οικονομία της «χώρας» τους μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

    Αναφέροντας ότι εξαιτίας της πανδημίας, που συνεχίζεται εδώ και περίπου δύο χρόνια, τα παγκόσμια ταξίδια έχουν επηρεαστεί αρνητικά, ο Ατάογλου είπε ότι ανάμεσα στους στόχους προτεραιότητάς τους είναι να διατηρήσουν τον διάλογο ζωντανό, να διασφαλίσουν την επανεκκίνηση και ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων και της εργασίας, να δημιουργηθούν νέα τουριστικά προϊόντα και να σχεδιάσουν τον τουρισμό του 2022.

    Σημειώνοντας ότι έχουν συμμετάσχει στην έκθεση στο Λονδίνο και στο παρελθόν, ο Ατάογλου έκφρασε την άποψη ότι οι εργασίες προβολής που διεξήγαγε το «υπουργείο» θα τελεσφορήσουν το 2022 και πρόσθεσε ότι οι εργασίες συνεχίζονται σε έντονους ρυθμούς για να μπορούν να επιτύχουν.

    (ΔΨ)

    [06] Στα 149 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (03.11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 23,977 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 149 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 126 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα άτομο έφτασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 22 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 30, Κερύνεια 48, Αμμόχωστος 37, Τρίκωμο 6 και Μόρφου 5.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 100 άτομα.

    Μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,567,192 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 22,763 κρούσματα Covid-19, ενώ 21,418 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,259 ασθενών, 45 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,209 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με τελική αιτία την Covid-19 παραμένει στους 88.

    Στις 2 Νοεμβρίου στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν 1,479 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου του Έρντογαν ο Αλτουν - Έρευνα εναντίον όσων τις διέδωσαν

    Σύμφωνα με την Hurriyet (03.11.21), o Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν, σε σημερινή του ανάρτηση στο Twitter, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν να κατεβαίνει από το αεροπλάνο κατά την άφιξη του στην Κωνσταντινούπολη από την Άγκυρα, αποσκοπώντας να δώσει τέλος στις φήμες περί θανάτου του Τούρκου Προέδρου που δημοσιεύθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία.

    Στην ανάρτηση του, ο Αλτούν έγραψε: «Εμπιστεύσου το φίλο σου, να φοβάσαι τον εχθρό σου».

    Οι φήμες είχαν ξεκινήσει από τα ξημερώματα στο Twitter με hashtag τη λέξη «πέθανε».

    Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει στο σημερινό του πρόγραμμα στο προεδρικό στην Άγκυρα συναντήσεις με Πρέσβεις.

    Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα, Hurriyet (03.11.21) γράφει ότι οι Αρχές Ασφαλείας στην Τουρκία, σε ανάρτηση στο Twitter, ανακοίνωσαν την έναρξη ερευνών όσον αφορά στις «άσχημες αναρτήσεις» που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Τούρκου Προέδρου.

    «Άρχισαν νομικές διαδικασίες και έρευνες εναντίον 30 ατόμων που εντοπίστηκαν σχετικά με τις αναρτήσεις που δημοσιεύθηκαν με σκοπό την παραπληροφόρηση και συμπεριλαμβάνουν προσβλητικά σχόλια και συκοφαντίες αλλά και αποτελούν προσβολή κατά του Προέδρου μας Έρντογαν σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του. Αφότου γίνουν οι αναγκαίες διεργασίες, οι αναρτήσεις που περιλαμβάνουν ψευδείς και αβάσιμες πληροφορίες παραπληροφόρησης για τον Τούρκο Πρόεδρο, θα σταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] «Η αγορά των S-400 είναι απαραίτητη για την άμυνα και την κυριαρχία της χώρας», δηλώνει ο Μπαχτσελί

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-02.11.21), o πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, σχολιάζοντας τη συνάντηση Έρντογαν-Μπάιντεν στη Ρώμη, επέκρινε τις ΗΠΑ για τη στάση τους στο θέμα της αγοράς από την Τουρκία του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η αγορά τους είναι απαραίτητη για την άμυνα και την κυριαρχία της χώρας του.

    «Προφανώς, η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν έχει καλά συναισθήματα για την Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της σε διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος που αφορά στην αγορά των S-400. Επιτρέψτε μου να σας πω, αν δεν το γνωρίζετε, ότι η Τουρκία σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα από ό,τι εσείς», δήλωσε ο Μπαχτσελί απευθυνόμενος στους Αμερικανούς.

    Υποστηρίζοντας ότι η αγορά των S-400 αφορά στην ασφάλεια των συνόρων και στην κυριαρχία της Τουρκίας, σημείωσε ότι οι επικρίσεις που δέχονται σε αυτό το ζήτημα δεν θα μείνουν αναπάντητες.

    (ΑΚ)

    [03] «Άδικα βρίσκονται στη φυλακή οι Ντεμίρτας και Καβάλα», λέει ο Κιλιτσντάρογλου

    Σύμφωνα με την Aksam (03.11.21), ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, υποστήριξε ότι άδικα βρίσκονται στη φυλακή ο Τούρκος επιχειρηματίας Οσμάν Καβάλα και ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχαττίν Ντεμίρτας.

    «Το λέω για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα, ότι είναι άδικα που βρίσκονται στη φυλακή ο Ντεμίρτας και ο Καβάλα. Και θα συνεχίσω να το λέω αυτό. Η ιδιοσυγκρασία μου δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [04] Οι Δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης στη Γλασκόβη για την COP26

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (01.11.21), μετά την επιστροφή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στην Τουρκία, ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη στη Γλασκόβη από τις 31 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν, ο οποίος επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Τουρκία στη σύνοδο, αναχωρώντας από τη Ρώμη, επέστρεψε στην Τουρκία και δεν μετέβη στη Γλασκόβη για να παραστεί στη σύνοδο, επικαλούμενος θέματα ασφάλειας του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μουράτ Ονγιούν, εκπρόσωπος του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου ανακοίνωσε ότι ο Ιμάμογλου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των COP26 για την Κλιματική Αλλαγή, ως προσκεκλημένος των Ηνωμένων Εθνών και αναμένεται να μιλήσει σε δύο ξεχωριστά πάνελ, εκπροσωπώντας την Κωνσταντινούπολη.

    Εξάλλου, η Cumhuriyet (02.11.21) γράφει ότι στη σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη θα μεταβεί και ο Δήμαρχος Σμύρνης Τούντς Σογιέρ, ο οποίος επίσης θα εκφωνήσει ομιλία.

    (ΑΚ)

    [05] Συνεχίζονται οι συλλήψεις μελών και βουλευτών του HDP

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (02.11.21), ο σύμβουλος του Κεμάλ Μπουλπούλ, βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), συνελήφθη σε επιχείρηση που έγινε στην πόλη Αντίγιαμαν της Τουρκίας, με την κατηγορία ότι είναι μέλος των οργανώσεων PKK/KCK, που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μουσταφά Υ. τέθηκε υπό κράτηση μετά από έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι του. Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν ηλεκτρονικά τεκμήρια που βρίσκονταν στην κατοχή του, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Ηurriyet (04.11.21), σε επιχείρηση που έγινε στο Αντίγιαμαν της Τουρκίας, συνελήφθη ο πρώην βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Μπεχτέτ Γιλντιρίμ με την κατηγορία ότι είναι μέλος του PKK/KCK.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 29,796 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με το AA (02.11.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 29,796 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 361,533 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 224 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 29,837.

    Σημειώνεται ότι το 89,38% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 78,70% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 116,663,497 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 3 November 2021 - 16:19:17 UTC